Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

corona

162 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 28 april 2020 13:40:

Ah, dat is een nieuwe voor mij.... Verbaast me wel niet dat die van jou komt.... Over welke termijn heb je het nu? Daytrading of langer? Of korter....
De termijn maakt niet uit. Ongeacht de termijn is het voorspellen van koersen makkelijk. Probeer het eens, zou ik zeggen...
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 28 april 2020 13:57:

Afspraak binnen 6 maanden.
Een (zeer) korte termijn is wel handiger/sneller geëvalueerd...

Je noemt een index én je noemt een individueel aandeel. Ik kan nog toevoegen dat zelfs te betalen, professionele koersenvoorspellers het in de praktijk mogen en zullen presteren om vooraf verreweg het meeste indexgewicht te zien stijgen, maar om de koersindex zonder noemenswaardige dalers (en dividenden) te zien dalen.

In algemene zin verwacht ik hoger, tenzij ... Om niet door te slaan in het negatieve, en omdat beleggers zonder aanhoudende ramp wat meer naar de toekomst zullen kijken wanneer een bedrijf niet omvalt. Wordt 2022 een genormaliseerd jaar, dan is €25 voor een aandeel AB InBev een lachertje. En €40 ook.

Mijn bijna vierkante glazen bol noemt inzake 2022 en drank toevallig de 2022-warrants van Marie Brizard als dé vallende engel nummer 1. Een soort Hamon-verhaal, inclusief teleurstellende jaren: bij een herstel én bij overleven als bedrijf mogelijk de korte moeite van het zeer kort bekijken waard. Mede door de "sterke" horizontale rally is Hamon nummer 16, en de aandelen van Marie Brizard staan op nummer 30.

Geen tip en mogelijk zelfs meer een vallende engel-waarschuwing, maar wel een drank met een grootste koersdaling: live.euronext.com/nl/search_instrumen...

Ik neig qua koers meer richting vallende engel, tot nader order: geen positieve EBITDA vóór een het herstelplan 2019-2022 ondermijnende corona. Maar dat allemaal geheel terzijde.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 28 april 2020 14:36:

[...]
... Om niet door te slaan in het negatieve, en omdat beleggers zonder aanhoudende ramp wat meer naar de toekomst zullen kijken …
Oh, maar het kan nog slechter.... Ontmoette iemand die het over de 7 plagen van Egypte had, en dit zou pas nummer 1 zijn....
Soit, ik denk dat vooral de kosten onderschat worden, zowel wat productie en handel betreft, alsook achteraf begroting en belastingen.
Leefloon
1
Van één zeldzame naar een symbolische 7 is een vorm van doorslaan richting het negatieve, tijdens het negatieve. Waardoor er kansen gemist kunnen en zullen worden. Van deze plaag wordt geleerd, ook wanneer goedkope Chinese onderdelen met gejatte patenten het blijven winnen van originele onderdelen van Bosch met doorberekende ontwikkelkosten. Tenzij de vorige plaag té lang geleden was en vergeten is. Problemen worden opgelost of voorkomen. Nieuwe dingen worden bedacht of versneld. Verzin een televisieformat dat geweldig werkt, en met een beetje geluk kun je binnenkort een bod op EVS uitbrengen. Kortere voedselketens. Minder onnodige reizen. Minder files. Risico's bewuster vermijden. Ondernemen, of door middel van gehouden aandelen voor je laten ondernemen, gaat ook over kansen zien en benutten. Herstel kan verrassend snel gaan. Wirtschaftwunder-achtig snel. Bedrijven zullen omvallen. Als het ene probleem maar niet te lang duurt, om een toespraak over Wallonië te vermijden.

Met een snel herstel of kansen bedoel ik niet een gunstig sterfteresultaat, minder schade buitenshuis en minder criminaliteit voor Ageas en dergelijke. Dingen veranderen, ook ten goede. Nu moest ik voor de gemeente een door de burgemeester als voorbeeld geloofde corona-maatregel verzinnen, en werd die tip in meerdere stappen uitgevoerd. Bij een volgende keer staat dat hopelijk wél in een draaiboek, en wordt het in 1x goed uitgevoerd. Ook de wetenschap ontwikkelt zich.

Socialisten en katholieken zouden ervan kunnen leren dat de overheid best eerst spaart, in plaats van dat de overheid altijd eurobonds wil. Met de huidige lage rente, met dank aan Griekenland en dergelijke, mag het herstel met belastingen ook wat langer duren.

Er zijn voors en tegens, én er is een terugkerend thema van onheilprofetie tijdens onheil. In cijfers wordt het met (een hopelijk zonder KV overlevend) AB InBev misschien duidelijker. Vergeten we dividend, en leen ik iemands "conservatieve" koersdoel, dan hebben we het met 15% koersrendement per jaar van een advies "kopen" aan €25 in 2020 over 2032 als het jaar dat weer een beetje normaal zou moeten zijn. Betaal ik €42,50, dan hoop ik op 2028 als normaal jaar. Vanwege de eventjes weggelaten, jaren kostende schuldenberg wordt dat krap, maar de €25 is een beter voorbeeld. Dan heb zo'n 12 jaar de tijd voor herstel, plus elk jaar het licht outperformende rendement van "kopen", plus dividendjes. In dat licht slaat het een beetje door, richting het negatieve, om bij AB InBev op koersen van €25 te gaan wachten.

Een vaccin beloof ik niet, maar alleen de kans daarop maakt €25 overdreven goedkoop. Vind ik; YMMV. Tijdens andermans overdrijving kan het, waarom ook niet, maar ik vind dat er tussen 2020 en 2032 meer dan genoeg tijd zit om het nóg aantrekkelijker te maken. En dan is AB InBev ouder dan waarschijnlijk nog sneller profiterende nieuwe (activiteiten van) ondernemingen. Overigens vrees ik dat mijn verkeerskundige tip voor de gemeente niet commercieel is uit te rollen, dus die was en blijft gratis. Daar zit m.i. geen nieuwe, innovatieve business in.
[verwijderd]
0
quote:

JdeFL schreef op 28 april 2020 15:02:

[...]

Oh, maar het kan nog slechter.... Ontmoette iemand die het over de 7 plagen van Egypte had, en dit zou pas nummer 1 zijn....
Soit, ik denk dat vooral de kosten onderschat worden, zowel wat productie en handel betreft, alsook achteraf begroting en belastingen.
Besef wel dat die iemand dan nog een enorme roze bril draagt en de ellende schromelijk onderschat. 7 plagen van Egypte? Het waren er in werkelijkheid 10.

Vergelijk Corona met de pandemie die we eind de jaren 50 (+/- 1957) hebben gekend. Kroep. Kroep was gevaarlijker dan Corona omdat toen ook veel kinderen zijn gestorven. De wereld viel toen niet stil. In god we trust was het en verder werken. Dat geloof in god is nu vervangen door geloof in 24/7 media.

JdeFL
0
Buffett zit op een Bel20 aan cash
De 89-jarige Amerikaanse belegger zwemt in de cash. Maar moet in tegenstelling tot 2009 bij de coronacrisis voorlopig werkloos toekijken, omdat de Fed de kredietmarkt heeft overgenomen.
Het klinkt (wereld)vreemd, maar dat Berkshire Hathaway afgelopen kwartaal net geen 50 miljard dollar in het rood dook is misschien het minst verrassende cijfer in het kwartaalrapport van de 450 miljard dollar grote speeltuin van Warren Buffett.
Gelet op het als gevolg van de coronacrisis barre beursklimaat in het eerste kwartaal van 2020 moest de beroemde 89-jarige belegger volgens de Amerikaanse boekhoudnormen 55,6 miljard dollar papieren verliezen op zijn aandelen- en derivatenportefeuille slikken, tegenover 16,1 miljard dollar papieren meerwaarden een jaar eerder.
Bij de vele slachtoffers van de coronacrisis ook de 40.000 aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Die zakken normaal gezien elk eerste weekend van mei af naar Omaha voor het 'Woodstock van het kapitalisme', het altijd met quotes van Warren Buffett en zijn intussen 96-jarige rechterhand Charlie Munger gekruid beleggersfestijn.
Corona oblige was er dit keer louter een virtuele vergadering, waarbij aandeelhouders op voorhand vragen konden stellen die enkele journalisten aan Buffett afvuurde. Die sessie was live te volgen via
Buffett heeft nog nooit een geheim gemaakt van zijn irritatie over die verplichting: 'Het bedrag aan meer- of minwaarden op één kwartaal is doorgaans betekenisloos en levert een nettoresultaat per aandeel op dat extreem misleidend kan zijn voor beleggers zonder diploma boekhouden', luidt het in een begeleidend persbericht.
Buffett focust zelf op de operationele winst. Dat is wat de operationele bedrijven uit de holding - in hoofdmoot verzekeraars, de spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe en nutsbedrijven - op één kwartaal verdienen, abstractie gemaakt van de zaagtanden op Wall Street. Die winst steeg afgelopen kwartaal van 5,56 naar 5,87 miljard dollar.
Belangrijker dan het boekhoudkundige verlies is echter het feit dat Berkshire nu op een berg cash van 137 miljard dollar (127 miljard euro) zit, een record. Om een idee te geven: daamee kan Buffett de hele Bel20 opkopen en nog 12 miljard euro 'kleingeld' overhouden.
De cash is deel van het bedrijfsmodel van Berkshire: Buffett zweert bij een gezonde balans om elke crisis te kunnen uitzweten. 'Het is pas als het eb is, dat je ziet wie er naakt aan het zwemmen was,' luidt één van zijn legendarische citaten.
De jongste jaren foeterde Buffett in zijn altijd lezenswaardige aandeelhoudersbrieven dat interessante prooien vaak gewoon te duur geworden zijn, waardoor de cashberg maar bleef aanzwellen en stilaan uitgegroeid is tot een luxeprobleem. Grote beleggingen die hij wel deed draaiden niet altijd goed uit, zoals de miljardengok op een kwakkelend IBM en - erkende hij zaterdag op de virtuele jaarvergadering - de luchtvaartsector.
En dus zit Buffett met de berg cash nu in een zetel als bedrijven komen bedelen om in volle crisis gered te worden. Net zoals na de bankencrash van 2008, toen Buffett iconische namen uit de financiële sector als Goldman Sachs en Bank of America ter hulp schoot. Op zijn voorwaarden weliswaar. Te nemen of te laten.
Legendarisch was de deal met Goldman. '5 miljard in ruil voor een coupon van 10 procent', zei Buffett op 23 september 2008 toen CEO Lloyd Blankfein met zijn beurshuis op de rand van de afgrond belde. 'En beslis snel want ik ga met mijn kleinkinderen een ijsje eten in de Dairy Queen'. Kort nadien belde Blankfein terug met de boodschap dat hij instemde met de deal.
Een aantal bedrijven krijgt nu de op publieke markt krediet tegen voorwaarden die wij nooit zouden willen geven
Op de jaarvergadering van mei 2010 verdedigde Buffett vurig zijn investering in Goldman, dat toen net in Rolling Stone omschreven was als een 'reuzenvampieroctopus rond het gezicht van de mensheid'. En dit vooral met het argument dat hij toch maar lekker die octopus zelf had doen bloeden: 'We krijgen van hen 500 miljoen dollar per jaar. Weet u dat dat 15 dollar per seconde is? Tik, tik, tik, 15 dollar, 15 dollar, 15 dollar.'
Dit keer is Buffett echter niet zeker dat hij zijn 'Dairy Queen-strategie' zal kunnen toepassen. 'We beginnen telefoontjes te krijgen. Maar een aantal van hen kan op de publieke markt krediet krijgen tegen voorwaarden die wij eerlijk gezegd nooit zouden willen geven', zei Buffett zaterdagavond op de virtuele jaarvergadering.
Volgens de investeerder mogen bedrijfsleiders een dankbriefje sturen naar de Amerikaanse centraal bankiers voor de snelheid en omvang waarmee ze ingegrepen hebben toen de kredietmarkten in maart dreigde te bevriezen. De Federal Reserve heeft intussen met een serie noodprogramma's voor meer dan 2.000 miljard schulden opgekocht en zo de facto een belangrijk deel van de Amerikaanse kredietmarkt overgenomen. En zo laat voorzitter Jerome Powell - voorlopig - weinig ruimte voor het 'orakel van Omaha'. (Tijd.be)

Cash is koning....
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 28 april 2020 13:57:

Tegen oktober, dat is binnen 6 maanden een Bel-20 van 1800? 1825? Een inbev aan 24 ofzo, ne KBC 15 max., …. Wie iets anders meent te zien mag het hier graag neerpennen.
Volledigheidshalve: het is je gelukt om een voorspelling te produceren. Drie zelfs! Gefeliciteerd. Eigenlijk een teleurstellend eenvoudige bezigheid. En exploitabel. Trendwatchers (2020: sparen in, en BEL 20 trackers uit de mode) verdienen heel veel geld met het opsommen van dingen die in de toekomst "zouden kunnen". Die beroepsgroep gebruikt een ander, meer vastberaden type mist om te verhullen dat iets voorspellen simpel is, en gebruikt niet de methode dat voorspellingen produceren moeilijk zou zijn... :-o
JdeFL
0
Wat knaagt er nu eigenlijk? Op zich was het maar een illustratie van wat ik verwacht, en waarom ik nu uit de beurs stap (27% cash al). Als er in 2008 in godsnaam iemand geweest was met zo'n waarschuwing/voorspelling, had ik toen gegarandeerd veel minder slapeloze nachten gehad.
Aah, en waar met het geld naartoe, vroeg iemand. Landbouwgrond?
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 4 mei 2020 13:03:

Wat knaagt er nu eigenlijk?
Ook ik heb geen idee wat "objectief" bezielde om hierboven ergens plotseling te beweren dat "Beurskoersen zijn niet te voorspellen, zo simpel is het.". Je hebt het tegendeel aangetoond. Beurskoersen zijn teleurstellend eenvoudig te voorspellen. Tenminste, ik veronderstel dat het produceren van een voorspelling geen moeizaam proces was. Dat is het zelden.

Landbouwgrond!? Bosgrond. Je luistert naar de wind die fluistert tussen de bladeren. Je probeert te begrijpen wat de vogels tegen elkaar zeggen. Je vult je emmer met zoete bramen en verheugt je al op het geurige hout waarmee je straks je kachel verwarmt. Je geniet. Je mediteert. Je leeft. Dit is jóuw plek, waar je voor altijd wil blijven. En dat kan!

Ik heb ook geen idee waarom je een kachel zou gaan verwarmen, op een plek waar je niet wilt zijn, en voorspel moeiteloos dat de kans op een andere bestemming dan bos nihil is.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 4 mei 2020 13:03:

Als er in 2008 in godsnaam iemand geweest was met zo'n waarschuwing/voorspelling, had ik toen gegarandeerd veel minder slapeloze nachten gehad.
Excuus; in dat geval had ik mijn voorspelling uit het jaar 2000 in het jaar 2008 moeten herhalen. Niet te vergelijken met corona, qua termijnen.

Of eigenlijk wél te vergelijken met corona, met als uitkomst van die vergelijking dat de termijnen verschillend zijn. Pff...
JdeFL
0
quote:

Leefloon schreef op 4 mei 2020 14:47:

[...]
O...Je hebt het tegendeel aangetoond. Beurskoersen zijn teleurstellend eenvoudig te voorspellen. Tenminste, ik veronderstel dat het produceren van een voorspelling geen moeizaam proces was. Dat is het zelden.
...
Denk dat we gewoon iets anders bedoelen. Voor mij is een voorspelling iets dat later echt uitkomt, geen loze frikadellenkreet. En dus moeilijk. Er worden er zoveel gepost (=pogingen, voor mij), en af en toe komt er een enkele uit (=voorspelling). Semantiek. Andere opvatting. Meer niet.
Landbouwgrond, omdat je daar pacht op kan innen. En lokaal boeren hopelijk terug aan appreciatie zouden winnen. Mag zeker van mij.
Bij bosgrond liggen de inkomsten moeilijker (eens in de 60 jaar?). En ik heb toch nog zo'n 20 hoogstammen in mijn tuin.... Nog meer bos hoeft niet voor mij (veel werk aan).
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 7 mei 2020 11:44:

Voor mij is een voorspelling iets dat later echt uitkomt, geen loze frikadellenkreet.

Bij bosgrond liggen de inkomsten moeilijker (eens in de 60 jaar?).
Dat is dan een hoogstpersoonlijke opvatting, waarmee jan publiek geen rekening hoeft en zal houden. Je versterkt er juist gefrituurden mee, want door de zware interpretatie waardeer je het vrijblijvende geleuter van anderen op. Of je komt achteraf zagen over een achteraf misplaatste verwachting. Waarzeggers en trendwatchers, die slechts dingen noemen die zouden kunnen, profiteren eveneens van zo'n imago. Je (men) denkt dat het heel wat is, maar dat is het niet. Voorspellen is het uitspreken van verwachtingen, en gaat niet over feilloze argumenten. De zware interpretatie steunt in werkelijkheid de vijand, en verzwakt jezelf. Hun geleuter krijgt vooraf meer gewicht, en jij bent dan degene die zo flauw zal zijn om achteraf af te komen rekenen. Ik vrees dat er geen beter woord is dan het door anderen dankbaar misbruikte voorspellen, ook omdat bijna niemand achteraf aangesproken zal willen worden op een allang vergeten uitspraak. Of dat van mij wordt verwacht, omdat voorspellen simpel en laagdrempelig zou zijn, dat al mijn voorspellingen dan kloppen of dat ik even uitleg hoe ik nu alvast de hoogste stand van de BEL 20 in 2021 bepaal. Voorspellen is, in het dagelijkse spraakgebruik, teleurstellend eenvoudig, In Ukkel doen ze een bovengemiddelde inspanning, en TA'ers doen dat juist niet. Die noemen uiteindelijk dingen die zouden kunnen, net zoals heel erg dure trendwatchers dat doen.
Leefloon
0
Oh, en de bosgrond is vooral een kwestie van kopen aan €0,02 per m2 en dan gaan doen alsof het minstens €8,00 per m2 waard is. Vandaar ook het lichtelijk krankzinnige, idealiserende, dromerige, geschifte citaat.
Leefloon
0
Oh oh, en voor de allerstrengste huisregels: ik voorspel dat Crescent binnen een week richting "de" €0,10 stijgt.

Voor de minder scherpzinnige lezer: iedere microstijging voldoet daaraan, omdat de koers nu terecht ver onder "de" €0,10. Moraal van het verhaal: mag de zwakte niet in de voorspelling zitten, dan stoppen we die zwakte gewoon in het voorspelde. En dan later: "Ik heb nooit gezegd dat de koers €0,10 zou aantikken". Wat klopt, ik voorspel alleen de richting.
JdeFL
1
Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde dat de coronacrisis blijvende economische schade kan aanrichten.
Powell hield woensdag een toespraak van het Peterson Institute for International Economics. Hij zei dat de economische vooruitzichten onzeker zijn en dat er significante neerwaartse risico’s zijn. Om schade op lange termijn te voorkomen en het economisch herstel te bevorderen pleit hij voor bijkomende budgettaire stimulus. (Tijd.be)

Dat was gisteren. Stond ook in de krant: op een maand inkomsten ong. 250, uitgaven bijna 1000 (VS)… Wat voor effect dat gaat hebben.... Historisch blijkt toch dat je niet ongestraft geld kan blijven bijdrukken. En dat gebeurt nu vooral in de VS en Europa, vermoed ik.
JdeFL
1
Heb maar bij enkele aandelen gekeken, maar, volumes de helft van normaal. Kraakt het nu toch? Mijne cash 32% nu, niet genoeg, 'k ga te traag....
Leefloon
1
Wat is normaal...

O.a. verleden week vrijdag lag een geschatte 5-daagse:jaar omzetratio in geld bij Euronext al onder de 1, met een ratio van 0,84. Bij kleinere noteringen niet, maar grotere wegen zwaarder.

Trek ik nu aan m'n vinger, dan hoor ik ... 0,79. Daar zit diezelfde vrijdag opnieuw in, maar het beeld van een beneden het gemiddelde omzet liggende klopt. Overigens is het ook hier rustig.

Iets moeilijker, in stuks. Verleden week vrijdag lag de 5:200-daagse omzetratio bij 330 noteringen afgerond op 1,01 of hoger. Per vandaag zijn dat er 310.

Volatiliteit. Deze week (4 handelsdagen) is de gemiddelde intraday volatiliteit van 582 noteringen 3,01% of meer. Verleden week (maandag tot en met donderdag) was dat aantal 572.

Beneden het gemiddelde liggende omzetten komen vaker voor. 0,79 (79%) is dan wel een grote afwijking, FWIW.

Overigens wordt er zondag weer live Bud-sport verwacht: www.nascar.com/the-real-heroes-400
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 14 mei 2020 19:46:

... dan hoor ik ... 0,79. ...
Oké, maar, heeft dat betekenis, of helemaal niet? Anders gesteld, kan je daar iets mee aan om een richting te voorspellen....
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 14 mei 2020 20:04:

kan je daar iets mee aan om een richting te voorspellen....
Dat, lage omzetten als richtingaanwijzer, lijkt mij onder TA te vallen. Laat ik het hier maar houden bij een bevestiging van de gemelde, relatief lage omzetten.
JdeFL
0
KBC-topman Johan Thijs: 'De zware impact moet nog komen'
Vandaag om 01:02
KBC dook door de coronacrisis in het eerste kwartaal licht in het rood, maar CEO Johan Thijs is vooral bezorgd over de storm die nog moet komen.
Terwijl tot begin maart KBC nog op koers zat voor recordcijfers in vele afdelingen, deden de pandemie en de bijhorende beurscrisis de Belgische bank-verzekeraar het eerste kwartaal in het rood duiken. Met een koersval tot 10 procent reageerde de beurs fors. Niet zozeer op het nettoverlies van 5 miljoen euro in het eerste kwartaal, maar vooral op de sombere voorspellingen voor de rest van het jaar.
We gaan door corona niet sneller kantoren sluiten.
'We zitten in ongeziene omstandigheden', reageert CEO Johan Thijs. 'Ik denk dat we nog maar in de beginfase zitten. Er zijn al bedrijven die in ademnood geraken, maar de zware impact zien we nog niet.' In het eerste kwartaal nam de bank een provisie van 43 miljoen euro om te anticiperen op bedrijven die leningen door de coronacrisis niet kunnen terugbetalen. Voor het volledige boekjaar kan dat oplopen tot 1,1 miljard euro.
Dat is dan nog het gemiddelde scenario waarin de economie na een scherpe daling weer zal herstellen in een 'uitgesproken V of U-vorm', zegt Thijs. 'Ik hoop dat we ongelijk hebben, maar we houden ook serieus rekening met een pessimistisch scenario waar het veel trager gaat, via een W- of L-vormig patroon', zegt Thijs. In dat scenario zouden de kredietprovisies oplopen tot 1,6 miljard euro. … (Tijd.be)

162 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%