Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
New dawn
0
Zijn er lezers van dit draadje die denken dat de mens de klimaatverandering zou kunnen keren ? Je leest daar niet veel over.

Veel mensen die demonstreren leggen het op het bord vd overheid: Doe er wat aan¨. Ze komen niet met oplossingen. Kunnen de overheden dit wel ?

De sceptici die niet de klimaatverandering onderkennen kunnen wel eens het gelijk aan hun kant krijgen in die zin dat therapie niet nuttig is. Er was immers geen ziekte. Maar we zijn wellicht te laat en daarom is het niet meer nuttig. Dit is cynisch, ik weet het.

Overbevolking is een belangrijk, mogelijk prioriteit 1.

Trefwoorden overbevolking: ziekten, klimaatverandering, vervuiling, verlies van andere leven op aarde, dreiging van extinctie etc.

De omstreden Georgia Guide Stones beginnen hier mee::

Maintain humanity under 500,000,000
In perpetual balance with nature
Guide reproduction wisely —
Improving fitness and diversity
Unite humanity with a living New language
Rule passion — faith — tradition
And all things With tempered reason
Protect people and nations
With fair laws and just courts
Let all nations rule internally
Resolving external disputes In a world court
Avoid petty laws and useless officials
Balance personal rights with Social duties.
Prize truth — beauty — love —
Seeking harmony with the Infinite
Be not a cancer on the earth —
Leave room for nature —
Leave room for nature

Ik ben er van overtuigd dat de ¨guidance" de mens niet zal opvolgen. Alleen wanneer een calamiteit de mens daar toe dwingt.
voda
0
Wie klimaatopties afwijst, moet met alternatieve dekking komen

Olof van der Gaag is directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE)

Op de Noordpoolcirkel was het deze week rond de 40 graden, ondanks de coronacrisis. In dezelfde week moest Nederland in Denemarken groene stroom inkopen, omdat we niet voldoen aan onze Europese plicht om 14% duurzame energie op te wekken. Nederland heeft grote moeite met de doelen voor klimaat en energie.

Koningin Máxima op werkbezoek bij een windmolenparkFoto: ANP

De oorzaak is jarenlang politiek ge-jojo. Terwijl stabiliteit juist cruciaal is voor transitietrajecten. Het duurt in Nederland zo tien jaar om een project te starten: 7,5 jaar praten en papierwerk, 2,5 jaar bouwen. Daarna begint het pas, en moet het project minstens vijftien jaar mee.

‘Het duurt in ons land tien jaar om een project te starten, waarvan 7,5 jaar praten en papierwerk’
We zien de overheid de afspraken uithollen. Steeds meer politici keren zich bijvoorbeeld tegen biomassa (FD, 26 juni 2020). Deze week was het voor Vattenfall genoeg: zij willen opnieuw in overleg over de bouw van hun biomassacentrale in Diemen, omdat ze duidelijke steun missen van de ondertekenaars van het klimaatakkoord. Ook zijn er voorstellen om te stoppen met windmolens op land en zonnepanelen alleen nog toe te staan op daken.

En deze week noemde de Rekenkamer de stimulans voor elektrische auto’s erg duur. De Rekenkamer rekent in ‘belastingderving per vermeden ton CO2’. De som is wonderlijk, omdat de belastingderving op benzine en diesel wordt gerekend tot de kosten van elektrisch rijden. Bovendien gaat men uit van een CO2-reductie gedurende vijf jaar, terwijl elektrische auto’s tientallen jaren mee kunnen. Omdat stroom in Nederland snel vergroent, tikken die latere jaren nogal aan.

Zigzagkoers
Het Klimaatakkoord leidt tot een investeringsimpuls van bijna €100 mrd. Die hebben we hard nodig. Maar een zigzagkoers heeft altijd drie gevolgen. Ten eerste wordt de transitie duurder. Alternatieven voor biomassa of windmolens hebben een hogere prijs.

Ten tweede wordt het bereiken van de doelen onzeker. De energietransitie is een complex samenspel, waar je niet zomaar bouwsteentjes uithaalt. Dat biomassa warmte levert in de winter, bijvoorbeeld, is op korte termijn moeilijk vervangbaar.
Ten derde neemt de druk op andere oplossingen toe. Wie geen elektrische auto’s wil, zal mobiliteit veel meer moeten reduceren. Wie geen biomassa wil, zal meer windmolens of CO2-opslag krijgen.

Doorschuiven
In de politiek geldt voor begrotingsbeleid: we schuiven de kosten niet door naar de toekomst. En wie extra uitgaven voorstelt, moet ook met een dekking komen. Voor klimaatbeleid zou hetzelfde moeten gelden: we schuiven onze klimaatschuld niet door naar volgende generaties.
En wie een optie afwijst of met extra eisen komt, geeft tevens de dekking aan. Het is tijd voor volwassen klimaatpolitiek.

Olof van der Gaag is directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

fd.nl/opinie/1349169/wie-klimaatoptie...
Bijlage:
voda
0
Datacenters drukken andere grootverbruikers van stroomnet af

Datacenters leggen een groot beslag op het elektriciteitsnetwerk, maar gebruiken lang niet alle aangekochte ruimte. Andere stroomverbruikers, die zelf willen uitbreiden of zich willen vestigen, zijn hiervan de dupe omdat voor hen geen plek op het net zou zijn. Ook noopt het de netbeheerder tot kostbare uitbreiding van het energienet op verschillende plekken.

Met de groei van het internet nam het aantal datacenters en hun omvang de laatste jaren in rap tempo toe. 'Maar hun stroomverbruik per vierkante meter is met geen andere sector te vergelijken', zegt Roelof Potters, die bij Liander verantwoordelijk is voor het datacenterbeleid. Een middelgroot datacenter verbruikt bijvoorbeeld evenveel stroom als de hele gemeente Diemen.

De hoeveelheid stroom die datacenters contractueel hebben afgenomen ligt nog veel hoger. In de praktijk gebruiken datacenters rond Amsterdam op piekmomenten nu zo'n 44% van de stroomcapaciteit die ze hebben aangevraagd, bevestigt Potters. Volgens de netbeheerder - die ongeveer een derde van het stroomnet van Nederland beheert - zal het nog jaren duren voor nieuwere datacenters op 90% van het door hen vastgelegde stroomgebruik zitten.

'Nee'
Intussen krijgen andere gebruikers die een grotere aansluiting willen vaker 'nee' te horen van de netbeheerders omdat het stroomnet vol zou zitten. Dat brengt netbeheerders in een lastig parket. Een tomatenkweker uit Haarlemmermeer stapte vorig jaar naar de rechter en kreeg, ook in hoger beroep eerder dit jaar, gelijk: dat er veel stroom is gecontracteerd, betekent volgens de rechters niet dat het stroomnet ook daadwerkelijk vol is.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in februari dat de netbeheerders daadwerkelijk beschikbare ruimte op het net moeten verdelen, en niet de gecontracteerde ruimte. De uitspraken zijn volgens Liander in potentie 'vergaand' en 'een bedreiging voor de leveringszekerheid voor bedrijven en daarmee een bedreiging voor het investeringsklimaat en de economie.' Het bedrijf heeft de zaak voor de Hoge Raad gebracht, die deze nu in behandeling heeft.

‘De stroomwet is niet meer bij de tijd, de capaciteit is al jaren niet uitgebreid en nutsbedrijven en gemeentes steggelen over de ruimte. Alle afnemers van stroom hebben hier last van’
Stijn Grove, Dutch Datacenter Association

Datacenters benadrukken dat netbeheerders de elektriciteit moeten leveren die zij hebben beloofd. 'Voor ons geldt: contract is contract', zegt Stijn Grove, directeur van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association. 'De stroomwet is niet meer van deze tijd, de capaciteit is al jaren onvoldoende uitgebreid en nutsbedrijven en gemeentes steggelen over de ruimte. Alle afnemers van stroom hebben hier last van.'

De centra voelen zich in een hoek gedrukt om hun verbruik, terwijl zij digitalisering mogelijk maken: ja, ze gebruiken veel stroom, maar ze zijn vrijwel volledig elektrisch, terwijl veel andere sectoren ook direct CO2 uitstoten, is hun reactie.

Anticiperen
Dat datacenters op toekomstige groei anticiperen is te begrijpen: de afgelopen jaren nam hun stroomverbruik per vierkante meter fors toe. Apparaten worden compacter en de rekencapaciteit groeide de afgelopen jaren snel. Gebruikte een rack – rek met servers – enkele jaren geleden nog ongeveer 1 kW, inmiddels gebruikt dezelfde eenheid ruimte met servers al snel 3,5 kW.

Met de komst van machine learning (algoritmen en technieken waarmee computers kunnen leren) en 5G zal het stroomverbruik mogelijk verder toenemen. Het verbruik van een rack vol met rekenkasten voor machine learning kan oplopen tot 50 kW.

Tegelijkertijd zijn er technologieën in ontwikkeling die het stroomverbruik van een server drastisch omlaag beloven te brengen, zoals fotonica. Ook wordt servercapaciteit vaker automatisch op- of afgeschaald, naar mate de vraag groeit of krimpt. Of datacenters hun volledige vastgelegde capaciteit ooit gaan gebruiken is de vraag. Het zou kunnen, maar het hoeft niet.

Overcapaciteit is nodig
Ook een huishouden of fabriek verbruikt meestal veel minder stroom dan volgens het contract geleverd kan worden. Maar daar gaat het meer om pieken, bijvoorbeeld in een huis de wasmachine en droger tegelijk aanstaat.

Bij datacenters gaat het vooral om groei voor de toekomst. Daarnaast zijn het zulke energieslurpers dat het reserveren van overcapaciteit meteen een beslag legt op het net. Liander en Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, denken dat het beter is als datacenters zoveel mogelijk worden gevestigd op een speciaal aan te leggen bedrijventerrein met aparte stroomvoorziening. De bedrijven zouden bijvoorbeeld een enorm stekkerblok in de buurt van Almere kunnen aanleggen.

Dat vergt een investering van ruim €100 mln. De netbeheerders willen dan ook dat de landelijke en regionale overheden gaan sturen waar wel en geen datacenter mag komen. 'Die moeten aan de datacentra duidelijk maken: dit is de place to be en jullie mogen niet zomaar meer vestigen op een willekeurig bedrijventerrein.' Ook datacenters voelen hier wel wat voor, maar landelijke regie ontbreekt vooralsnog.

fd.nl/ondernemen/1348938/datacenters-...
DeZwarteRidder
2
Waarom worden al die datacenters gebouwd op een plek onder het zeeniveau......???

Nou ja, als ze onder water staan, hebben ze geen koeling meer nodig.........
rationeel
0
Thomas
@thomaskimenai

Net een wolkbreuk gehad, de ijsklontjes komen uit de lucht vallen. #onweer

Foto:)
rationeel
0

Zoetermeer in beeld
@ZTM_inbeeld

Video van het #onweer boven #zoeterneer. Volg ons op instagram.com/zoetermeer.in.beeld voor meer mooie beelden van deze stad! Hoogspanningsteken

Foto:)
Ijsbeer
1
quote:

New dawn schreef op 26 juni 2020 10:32:

Zijn er lezers van dit draadje die denken dat de mens de klimaatverandering zou kunnen keren ? Je leest daar niet veel over.

Veel mensen die demonstreren leggen het op het bord vd overheid: Doe er wat aan¨. Ze komen niet met oplossingen. Kunnen de overheden dit wel ?

Ik ben er van overtuigd dat de ¨guidance" de mens niet zal opvolgen. Alleen wanneer een calamiteit de mens daar toe dwingt.

Mens kan met de power die ze hebben en de technische middelen dit oplossen.
Ze kunnen het met gemak oplossen.
Eigenlijk is het een eitje.
De overheden willen niet er moeten dan afspraken komen wereldwijd en een ieder moet zich er aan houden.
Binnen 10 jaar is het opgelost.

Maar helaas ze willen niet.

Alleen wanneer een calamiteit de mens daar toe dwingt.!!
Dat is juist dan gaan we pas wat doen.
Als het kalf verdronken is.

pietje-2005
1
Arrogantie, nogal, om te denken dat de mens het klimaat even kan regelen.
Op de WC wel, ja, maar dan houdt het zo ongeveer wel op, denk ik ;-)
Laat ze zich nu maar concentreren op het milieu; dat blijkt al moeilijk genoeg.
New dawn
0
quote:

Caveat schreef op 27 juni 2020 00:39:

[...]

Mens kan met de power die ze hebben en de technische middelen dit oplossen.
Ze kunnen het met gemak oplossen.
Eigenlijk is het een eitje.
De overheden willen niet er moeten dan afspraken komen wereldwijd en een ieder moet zich er aan houden.
Binnen 10 jaar is het opgelost.

Maar helaas ze willen niet.

Alleen wanneer een calamiteit de mens daar toe dwingt.!!
Dat is juist dan gaan we pas wat doen.
Als het kalf verdronken is.

Ben het met je eens. Alleen denk ik dat nu technisch stabilisatie mogelijk is. Kooldioxide is immers niet afbreekbaar. Voor zover ik het kan bekijken is de doos van Pandora geopend.
rationeel
0
Wat een mooie schone wereld hebben we gisteren weer gekregen.

Nu de centjes maar besteden aan het bewaren van al dat mooie schone water:) Zodat we er het hele jaar van kunnen genieten:)
rationeel
0
rationeel
1
Forum voor Democratie
@fvdemocratie

Het zinloze klimaatbeleid heeft ons nu al duizenden euro's per persoon gekost. De Green Deal van de EU gaat ons een veelvoud daarvan kosten. Dit gaat totaal in tegen het gezond verstand. Hoog tijd dat we Nederland weer op de eerste plaats zetten. #FVD FVD.nl/ja
New dawn
0
Eventuele maatregelen om de CO2 - emissie tegen te gaan, lijken nu te stranden vanwege de Corona-pandemie. Er zijn door overheden enorme schulden gemaakt. Het kan denk ik ook nog jaren duren om van die schuld af te komen.

rationeel
0
Schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon, door de geldontwaarding.

Allemaal gelijk, allemaal arm:(
rationeel
1
Zonneakkers aan banden in Friesland

klimaatgek.nl/wordpress/2020/06/14/zo...

De ...provincie Friesland... heeft per 3 juni j.l. de... aanleg van zogenaamde zonneakkers ...voorlopig ...verboden... Het gaat om de... plaatsing van zonnepanelen ...op ...grond met een agrarische ...bestemming. ...Er zijn sterke aanwijzingen dat door het gebruik van akker en graslanden de ...kwaliteit van de bodem... sterk achteruit gaat.... De ...provincie... wil landbouwgrond ... behouden ...voor de landbouw..., terecht mijns inziens. Ook de... provincie Overijssel ...zint op een... bouwstop, ...totdat de zogenaamde zonneladder gereed is. Dat wordt een ...verordening... waarin exact staat aangegeven waar... wel... en waar... niet... zonneparken mogen worden aangelegd. ...Meer provincies ...zullen volgen denk ik.
rationeel
0
De bodem is de... bovenste 1.20m... van de grond waarin de ...meeste planten hun voedsel zoeken... De ...kwaliteit van de bodem... is dus van... groot belang voor de landbouw. ...Maar de bodem heeft nog ...meer essentiële... functies. Dit zijn alle functies:

Zie: Bron: Kok et al 2017
rationeel
1
De figuur is gemaakt op basis van het... rapport van Rutgers... et al uit 2007. De kwaliteit van onze bodems is dus voor veel zaken van groot belang.... Dat belang ...is van... dezelfde grootte... als die van...*** weer en klimaat***... Gek genoeg is de... belangstelling... voor de... bodem... veel kleiner dan voor... weer en klimaat.... Vele jaren geleden was...*** bodemkunde*** ...een onderdeel van het ...lesprogramma aardrijkskunde... op de... middelbare school... en ging ik regelmatig met een klas ...het veld in... om met een zgn.... Edelmanboor... een paar... bodemprofielen... aan te boren...
rationeel
1
Met de opkomst van zogenaamde... zonneakkers... is ook de belangstelling van de... wetenschap... voor de... invloed daarvan... op de bodem ontstaan... Kok et al... schreven in... 2017... al over de ...gevaren... voor... bodemdegradatie... vanwege ...opgestelde zonnepanelen... Op basis een review van een aantal wetenschappelijke studies veronderstellen ze dat ...zonneakkers... een... negatieve ...impact kunnen hebben op de... biodiversiteit,... waterhuishouding,... bodemkwaliteit,... gezondheid,... atmosfeer... en de... culturele landschapswaarde.... Over de... opwarmende effecten... van ...zonneakkers... schreef ik onlangs al... enkele berichten.... Kok et ...al keken ...uitsluitend naar de bodem...
38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.317,77 +0,07%
 EUR/USD 1,0708 +0,05%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%