Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Novartis schikt voor honderden miljoenen in VS

(ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft samen met twee van zijn (voormalige) dochterbedrijven een schikking van 347 miljoen dollar getroffen met justitie in de Verenigde Staten vanwege vermeende omkoping. Dit werd donderdagavond bekend.

Werknemers van het Zwitserse bedrijf betaalden in Zuid-Korea, Vietnam en Griekenland steekpenningen om de verkopen op te voeren.

Een van de dochterondernemingen, Alcon, betaalt bijna 9 miljoen dollar. Het bedrijf, gespecialiseerd in oogverzorging, fuseerde in 2011 met Novartis en werd vorig jaar zelfstandig.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Vivoryon wil nieuwe studies starten

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Vivoryon Therapeutics AG
3,98 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Vivoryon Therapeutics is van plan om volgend jaar een Fase 2a studie te starten met PQ912 voor de ziekte van alzheimer, terwijl in de Europese Unie een dergelijke studie in de tweede helft van dit jaar al moet plaatsvinden. Dit maakte het biotechbedrijf vrijdag voorbeurs bekend.

Vivoryon ontwikkelde samen met Alzheimer's Disease Cooperative Study een nieuwe test voor een Fase 2a studie in de Verenigde Staten, die moet dienen als een tussenfase in aanloop naar het Fase 2b onderzoek. Deze test moet ergens in 2021 plaatsvinden en in 2023 worden afgerond.

Deze studie zal 180 patiënten testen die PQ912, het belangrijkste kandidaatmedicijn van Vivoryon, of een placebo toegediend krijgen gedurende een periode van 6 maanden.

In de Europese Unie wil Vivoryon in de tweede helft van dit jaar starten met een Fase 2b studie genaamd Viviad. Die zal in 2023 aflopen.

Verder liet het biotechbedrijf weten dat PQ912 een ‘International Nonproprietary Name’ toegekend heeft gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierdoor zal PQ912 in de toekomst worden aangeduid met de niet-gepatenteerde en generieke naam varoglutamstat. Hiertegen kunnen partijen overigens nog vier maanden bezwaar maken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Franse farmaceut kijkt naar schrappen ruim 1600 arbeidsplaatsen'

Gepubliceerd op 26 juni 2020 12:59 | Views: 728

Galapagos 13:11
181,15 -3,00 (-1,63%)

PARIJS (AFN) - De Franse farmaceut Sanofi overweegt tot 1680 arbeidsplaatsen te schrappen in Europa. Dat meldden ingewijden aan persbureau Reuters. In Nederland werken voor Sanofi ongeveer 500 medewerkers, waarvan het merendeel onder de tak valt die onder meer middelen ontwikkeld tegen kanker. Wereldwijd heeft Sanofi ruim 100.000 mensen in dienst.

Sanofi zou zijn plannen voor een banenreductie hebben gedeeld met de vertegenwoordigers van het personeel. Volgens een bron zouden de banen geleidelijk gedurende drie jaar verdwijnen. Sanofi wilde daarover geen commentaar geven.

Eerder deze week meldde Reuters eveneens op basis van bronnen dat Sanofi naar een banenreductie aan het kijken was die "honderden" werknemers zou raken.
voda
0
'Brussel versoepelt regels gentech'

De Europese Commissie is van plan de regels voor genetische manipulatie tijdelijk te versoepelen. Daarmee moet er meer ruimte komen voor onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus.

Dat meldt de NOS maandagochtend op basis van bronnen in Brussel. Het gaat om de voorschriften voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo), waaraan onderzoekers zich moeten houden bij de ontwikkeling van nieuwe gewassen of producten.

De stap is onder meer van belang voor AstraZeneca. Nederland sloot eerder deze maand met drie andere Europese landen een akkoord met het geneesmiddelenconcern, dat in Europa driehonderd tot vierhonderd miljoen doses gaat produceren van een coronavaccin, al moet nog blijken of dat vaccin bruikbaar is. Volgens het Brits-Zweedse bedrijf is gmo onmisbaar bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

De Commissie vraagt het Europees Parlement en de Europese Raad om snel akkoord te gaan met de versoepeling. In het parlement is er weerstand tegen het gemakkelijker maken van genetisch onderzoek.

fd.nl/economie-politiek/1349453/bruss...
voda
0
Uniqure verwerft vrijheid, dankzij riant voorschot

De opmars van het Amsterdamse biotechbedrijf Uniqure loopt niet erg in de kijker. Een van de redenen is dat het bedrijf alleen een beursnotering in de Verenigde Staten heeft en niet in Nederland.

Onder zijn vorige naam Amsterdam Moleculair Therapeutics (AMT) had de onderneming tot 2012 nog een beursnotering in Amsterdam. Helaas waren er toen weinig successen te vieren. De revolutionaire gentherapie die het bedrijf ontwikkelt, kon nog niet overtuigen en de koers daalde van €10 in 2007 tot €0,50 in 2012.

Hoe anders is dat nu. Gentherapie beleeft zijn doorbraak. Dat is terug te zien in de beurskoers van Uniqure. Sinds zijn debuut op de Amerikaanse Nasdaq-beurs in 2014 is de koers van Uniqure gestegen van $17 tot boven de $70 eerder dit jaar.

Deze week volgde de langverwachte deal waarmee Uniqure een groot deel van zijn opgebouwde kennis te gelde maakt. De Amsterdamse onderneming verkocht de eigendomsrechten op zijn belangrijkste kandidaat-medicijn, een gentherapie tegen hemofilie-B. Het Australische farmabedrijf CSL Behring betaalt een voorschot van $450 mln. Daar kan in een later stadium nog eens $1,6 mrd bijkomen.

Dit is een bijzondere deal. Het is pas de tweede keer dat een Nederlands biotechbedrijf zo'n groot voorschot in de wacht sleept.

De enige onderneming die het beter deed, is Galapagos. Dit Leidse biotechbedrijf heeft het eigendomsrecht op veel van zijn medicijnen vorig jaar deels verkocht aan het Amerikaanse farmaconcern Gilead en ontving daarvoor een voorschot van maar liefst €3,5 mrd .

Met een voorschot maakt een biotechbedrijf in feite de waarde te gelde van een of meer van zijn medicijnen-in-ontwikkeling. Het alternatief is een volledige overname, zoals in het verleden is gebeurd met Crucell, Prosensa, Acerta en recenter met het Belgische Ablynx. Aandeelhouders geven vaak de voorkeur aan die laatste optie, omdat ze met een volledige overname in één keer de hoofdprijs vangen.

Maar voor het biotechbedrijf zelf is zo'n overname vaak geen onverdeeld genoegen. De overnemende partij is meestal alleen geïnteresseerd in de medicijnen die meteen geld opleveren en niet in de prille onderzoeksprogramma's. Voor de biomedische wetenschappers in Amsterdam is de deal met CSL Behring dus goed nieuws. De zelfstandigheid is behouden en de riante kaspositie maakt ambitieuze onderzoeksprogramma's mogelijk.
Uniqure zat al niet slecht bij kas. De onderneming had eind vorig jaar een kaspositie van $377,8 mln. Die zal inmiddels zijn geslonken tot iets meer dan $300 mln, maar daar komt nu wel in één klap $450 mln bij. Met $750 mln in kas kan Uniqure nog jaren vooruit.

Reageren? Mail naar bartjens@fd.nl

fd.nl/ondernemen/1349105/uniqure-verw...
voda
0
Gilead onthult prijs coronamedicijn

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Gilead Sciences Inc
$ 74,56 0,00 0,00 % NASDAQ
Gilead Sciences Inc (DE)
68,13 1,94 2,93 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) Gilead Sciences heeft de prijs van zijn virusremmer remdesivir vastgesteld op 390 dollar per flacon. Dit meldde CEO Daniel O’Day maandag.

De topman meldde in een open brief de prijs voor het coronamedicijn normaliter vast te stellen op basis van de waarde die het biedt, maar te hebben besloten de virusremmer ver onder deze waarde te prijzen om een "brede en rechtvaardige toegang te verzekeren in een tijd van een dringende wereldwijde behoefte", aldus O'Day.

Gilead verwacht op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, dus 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt.

De prijs voor particuliere Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen is vastgesteld op 520 dollar per injectieflacon.

Vorige week is de virusremmer van Gilead ook door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aanbevolen als behandeling tegen Covid-19 bij patiënten met een longontsteking die extra zuurstof toegediend krijgen.

Eerder werd remdesivir al in de Verenigde Staten goedgekeurd als noodbehandeling tegen het coronavirus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: corona bepaalt beleggingskeuzes

(ABM FN-Dow Jones) De corona-uitbraak heeft duidelijk invloed gehad op de aandelenkeuzes van beleggers bij BinckBank. Dit bleek dinsdag uit beleggersdata van de online broker over de eerste zes maanden van 2020.

Beleggers werden aangetrokken door bedrijven die of hard geraakt werden door de virusuitbraak, of daar juist goed van wisten te profiteren.

Zo bestaat de top 3 van aandelen met nieuwe aandeelhouders bij de broker uit maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en fitnessketen Basic-Fit.

Ook bedrijven die zoeken naar een coronamedicijn konden op aandacht rekenen. Gilead en Johnson & Johnson vielen hier op. Maar ook doken nieuwe namen zoals Inovio en Novacyt op.

Ook 'good old Shell', dat dit voorjaar fors wegzakte, zag het aantal particuliere beleggers juist met de helft groeien, zo bleek uit de data van Binck.

Shell was het aandeel bij Binck waar in de eerste zes maanden van dit jaar de meeste transacties in werden gedaan, gevolgd door ING en Galapagos.

Bij de Amerikaanse aandelen was de meeste handel in Tesla, gevolgd door techbedrijven Microsoft en Apple en vleesvervanger Beyond Meat.

Ook het noodlijdende Wirecard werd veel verhandeld.

Bij de meest verhandelde ETF’s stonden de namen van iShares, VanEck en Vanguard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
VS koopt wereldvoorraad coronamedicijn op, niks voor andere landen

01 juli 2020 10:06
Aangepast: 01 juli 2020 10:40
Beeld © ANP

De komende drie maanden is het niet mogelijk voor landen om het medicijn remdesivir in te kopen. De Verenigde Staten hebben de hele voorraad van het medicijn, dat helpt bij het herstel van coronapatiënten, opgekocht bij fabrikant Gilead.

Remdesivir is een van de twee medicijnen waarvan bewezen is dat ze helpen tegen het coronavirus. Met het opkopen van alle voorraden voor de komende maanden, is er niks over voor de EU en de rest van de wereld. Gilead heeft namelijk het patent op remdesivir, een mislukt medicijn tegen ebola.

Sneller herstellen
Remdesivir helpt coronapatiënten om sneller te herstellen van het coronavirus en was het eerste medicijn dat werd goedgekeurd voor gebruik door de Amerikaanse autoriteiten. De eerste 140.000 doses zijn wel wereldwijd verspreid, om het medicijn te testen. Het grootste gedeelte hiervan ging overigens ook niet de grens over: het Amerikaanse Gilead doneerde 120.000 doses aan de gezondheidszorg in de VS.

'Geweldige deal Trump'
De regering Trump heeft nu 500.000 doses gekocht, de complete productie van de fabrikant voor juli en 90 procent van wat het bedrijf kan maken in de maanden augustus en september, meldt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

"President Trump heeft een geweldige deal gesloten om zeker te stellen dat Amerikanen als eerste dit medicijnen tegen corona kunnen gebruiken", zegt Alex Azar, de minister van Volksgezondheid.

3.200 dollar per behandeling
De overheid heeft een grootverbruikersprijs bedongen, waardoor ziekenhuizen die het medicijn bestellen ongeveer 3200 dollar (2850 euro) kwijt zijn per behandeling. Daar zijn ongeveer zes doses voor nodig. Het ministerie verdeelt de medicijnen per staat en gezondheidsregio op basis van het aantal patiënten in ziekenhuizen.

De VS heeft de meeste coronapatiënten en doden wereldwijd, in absolute aantallen. Ruim 2,6 miljoen Amerikanen hebben het virus (gehad), het dodental volgens de meest recente cijfers van de Johns Hopkins University is opgelopen tot 121.000. Gisteren kwam er een recordaantal van 48.000 nieuwe patiënten bij, het is voor de vierde keer in een week tijd dat dit record werd verbroken, meldt de New York Times.

Als er niet snel maatregelen worden genomen, zal het aantal besmettingen verdubbelen naar 100.000 per dag, waarschuwt Anthony Fauci, de belangrijkste corona-expert van de VS. "Ik ben heel bezorgd, met een uitbraak in één deel van het land worden ook delen waar het nu goed gaat weer kwetsbaar."

Wereldwijd is een felle strijd gaande tussen landen onderling om zorgmiddelen en medicijnen. Samen met Frankrijk, Duitsland en Italië heeft Nederland al een deal met farmaceut AstraZeneca voor de levering van 300 miljoen vaccins die het bedrijf nu ontwikkelt samen met de Universiteit van Oxford.

Vaccin-nationalisme verergert coronacrisis
video

www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/a...
voda
0
Na Gilead nu Pfizer en Biontech

Door Arend Jan Kamp op 1 juli 2020 15:15
Views: 32
(AJK) Pfizer pre-market +6,2% en Biontech +7,4%, het heet dat de markten hier hoger op staan. Onderzoek onder 45 patiënten van Pfizer, reken u misschien niet te snel rijk.

Voor meer, zie link

www.iex.nl/Column/503059/Na-Gilead-nu...
voda
0
Brussel staat coronamedicijn van Gilead goed

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Gilead Sciences Inc
$ 76,35 0,27 0,35 % NASDAQ
Gilead Sciences Inc (DE)
70,70 2,54 3,73 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft voorwaardelijke goedkeuring verleend aan het op de markt brengen van het coronamedicijn remdesivir van Gilead Sciences. Dit meldde Gilead vrijdag.

Remdesivir mag beschikbaar worden gesteld aan volwassenen en jonge mensen ouder dan 12 jaar en met een gewicht van minstens 40 kilo.

De relatief vlotte instemming houdt verband met het grote belang voor de volksgezondheid.

Als een verrassing kwam het besluit niet. In juni werd remdesivir al aanbevolen door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Meestal wordt deze aanbeveling vervolgens overgenomen door de Europese Commissie.

Eerder werd remdesivir al in de Verenigde Staten goedgekeurd als noodbehandeling tegen het coronavirus.

Eind juni verwachtte Gilead op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, ofwel 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Update: Brussel keurt coronamedicijn van Gilead goed

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Gilead Sciences Inc
$ 76,35 0,27 0,35 % NASDAQ
Gilead Sciences Inc (DE)
70,68 2,52 3,70 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft voorwaardelijke goedkeuring verleend aan het op de markt brengen van het coronamedicijn remdesivir van Gilead Sciences. Dit meldde Gilead vrijdag.

Remdesivir mag beschikbaar worden gesteld aan volwassenen en jonge mensen ouder dan 12 jaar en met een gewicht van minstens 40 kilo.

De relatief vlotte instemming houdt verband met het grote belang voor de volksgezondheid.

Als een verrassing kwam het besluit niet. In juni werd remdesivir al aanbevolen door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Meestal wordt deze aanbeveling vervolgens overgenomen door de Europese Commissie.

Eerder werd remdesivir al in de Verenigde Staten goedgekeurd als noodbehandeling tegen het coronavirus.

Eind juni verwachtte Gilead op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, ofwel 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt.

Update: om informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Hoe artsen en boeven in de ban raakten van die ene ‘wonderpil’ chloroquine

RECONSTRUCTIEEven leek chloroquine het wondermiddel tegen corona. Reconstructie van een hype waar artsen, ondernemers, politici en zelfs criminelen niet tegen bestand bleken. ‘Iedereen liep er mee weg, boeven incluis.’ Met alle gevolgen vandien.

Hanneke van Houwelingen & Paolo Laconi < 04-07-20, 13:00

OPKOMST
Voor de camera van de intercom wappert een jongeman met een stapel bankbiljetten. ,,Ik kom chloroquine halen’’, zegt hij. Niet kopen, nee, halen. De receptioniste wimpelt hem af. Dit is geen drogist. Meneer staat hier voor de deur van Ace Pharmaceuticals, een kleine farmaceut in Zeewolde. Of hij alsjeblieft wil vertrekken.

De man, begin 20 hooguit, dringt aan. Hij is bereid grof geld neer te tellen: 250 euro voor een pakje dat normaal 11 euro kost. Achter hem staat een zwarte Bentley Continental GT, een wagen van minstens twee ton. Die is al verschillende keren gespot op dit grijze industrieterrein. Het dak van de cabrio is open, de bestuurder zit vol in beeld. Hij lijkt net zo jong als de opkoper en zit klaar om de kofferbak vol te laden. Maar de receptioniste weigert open te doen, net zo min als de collega’s die het gesprek van haar overnemen. ,,We komen nog wel een keer terug’’, dreigt de man, vlak voor zijn vertrek.

Kort daarna staat er op elke hoek van het farmabedrijf een politieauto met draaiende motor. Dag en nacht. Zeven weken lang.

In het Tergooiziekenhuis in Hilversum voorziet internist Peter de Vries al een maand eerder, medio februari, dat de belangstelling voor chloroquine explosief zal groeien. Chloroquine is een tachtig jaar oud malariamedicijn dat de laatste jaren op kleine schaal door reumapatiënten wordt gebruikt. Volgens de berichten uit China lijkt het óók te werken tegen het coronavirus. De Vries (59) heeft jaren als tropenarts gewerkt en veel ervaring met het middel. Hij belt met Ace Pharmaceuticals in Zeewolde, de enige farmaceut in het land die chloroquine produceert: ,,Zet maar vast een machientje aan.”

Jan Willem Popma (41) en Jan Verwaal (56), eigenaren van Ace, staan direct op scherp. Het duo kocht twee jaar geleden het farmabedrijf en maakt medicijnen voor kleine en kwetsbare patiëntengroepen waar medicijnreuzen geen brood in zien. Normaal gesproken produceert Ace een paar duizend doosjes chloroquine per jaar, maar als dit middel de heilige graal is, zijn ze gauw door hun voorraad heen.

Voor veel meer, zie artikel:

www.ad.nl/binnenland/hoe-artsen-en-bo...
voda
0
Teleurstellend: onderzoek naar bloedplasma als medicijn tegen corona tijdelijk gestaakt

Het onderzoek naar bloedplasma als medicijn tegen corona van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin is tijdelijk gestaakt. Naar nu blijkt maken coronapatiënten die naar het ziekenhuis moeten, deze antistoffen vaak zelf al aan. Wat niet heeft voorkomen dat ze ernstig ziek werden. ,,Het is dan onwaarschijnlijk dat zij door het plasma met antistoffen van net genezen patiënten sneller herstellen’’, stelt onderzoeker Bart Rijnders.

Adrianne de Koning 06-07-20, 12:46 Laatste update: 15:27

Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de plasmastudie ConCovid van het Rotterdamse ziekenhuis en bloedbank Sanquin. Achttien Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan dit onderzoek. Ook in de rest van de wereld lopen er meer dan honderd plasmastudies, die er in eerste instantie zeer hoopvol uitzagen. Vele herstelde patiënten wilden helpen door plasma te doneren. Nergens zou echter vóóraf gekeken zijn naar antistoffen bij de patiënt zelf, aldus het Erasmus MC.

Antistoffen
,,Omdat nu blijkt dat bijna driekwart van de patiënten deze antistoffen zelf al aanmaakt, heeft het zonder meer toedienen van plasma aan alle opgenomen patiënten waarschijnlijk niet zo veel zin’’, stelt hoofdonderzoeker Rijnders in een verklaring. ,,Het is onwaarschijnlijk dat dit bijdraagt aan een sneller herstel.’’ Antistoffen gaan het gevecht aan met het virus in het lichaam.

Het is onwaar­schijn­lijk dat bloedplas­ma bijdraagt aan een sneller herstel bij patiënten die al antistof­fen hebben aangemaakt

Dit betekent echter nog niet het definitieve einde van het onderzoek. Het idee is dat de Nederlandse inzichten overal in de wereld helpen om de nog lopende en nog te beginnen studies plasmastudies bij te sturen, zodat de mogelijke rol van plasma als therapie sneller duidelijk wordt. Samen met onderzoekers uit Leiden en met Sanquin gaat het Erasmus MC hier nu mee aan de slag.

Sanquin blijft wel bloedplasma inzamelen van ex-patiënten om een mogelijk geneesmiddel te maken tegen corona. Om dat klaar te hebben voor een mogelijke tweede golf, is er nu 30.000 kilo plasma nodig wat dan deze zomer wordt bewerkt. Dit inzamelen van plasma moet nu, omdat de antistoffen langzaam uit het bloed verdwijnen . Bij het Erasmus MC gaat het om het direct toedienen van bloedplasma.

Ander moment
Voor dat onderzoek is het een geschikt moment voor een tijdelijke pauze, zo stelt het academische ziekenhuis, omdat er maar weinig coronapatiënten in het ziekenhuis terechtkomen. De onderzoekers hebben zo de tijd om na te denken over hoe het verder moet. Gekeken wordt of de timing van plasmatoediening anders moet en of een betere voorselectie van de patiënten een oplossing kan zijn.

We zouden ons specifiek kunnen gaan richten op patiënten die nog geen antistof­fen hebben aangemaakt

Op het moment dat de studie werd bedacht en van start ging, was het nog niet mogelijk om antistoffen te meten bij patiënten. Dit wordt waarschijnlijk in de nabije toekomst in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen mogelijk. ,,Daarmee zouden we ons specifiek kunnen gaan richten op patiënten die nog geen antistoffen hebben aangemaakt’’, zegt Rijnders.

Uit de tussentijdse evaluatie, toen 86 patiënten aan de studie hadden deelgenomen, bleek dat zo’n kwart van de patiënten nog niet zelf antistoffen had aangemaakt. Bij driekwart zaten er al wel antistoffen in het bloed. De patiënten in de studie waren gemiddeld tien dagen ziek toen ze plasma ontvingen. Alleen wie hard achteruitgaat, komt in het ziekenhuis terecht.

Een ander idee is om het plasma al eerder te geven en niet pas bij een ziekenhuisopname. ,,We denken daarbij aan patiënten die na een aantal dagen ziekte niet vanzelf lijken te genezen, maar nog niet zijn opgenomen in een ziekenhuis. Ook mensen die al kwetsbaarder zijn en dus een grotere kans hebben om alsnog opgenomen te worden, zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen.’’ Dan gaat het vooral om ouderen of mensen die al andere klachten hebben.

www.ad.nl/dossier-coronavirus/teleurs...
Misschien
0
Over spelletjes gesproken! Vandaag stuk Follow The Money dat ik niet kan plaatsen.

VANDAAG 6:00·clock 6 MIN
Laboratoria vs de staat: ‘Het OMT streed tegen concurrentie, niet tegen corona’
EELKE VAN ARK
3 CONNECTIES
9 BIJDRAGEN

Een Duits laboratorium, zijn Nederlandse partner en een groep huisartsen stonden vorige week vrijdag in de rechtbank tegenover de staat, de gemeente Amsterdam en alle GGD’s. De labs eisten gelijke behandeling met Nederlandse laboratoria. Volgens de staat was er nooit sprake geweest van ongelijke behandeling, ook al bleven duizenden coronatesten vanaf begin april ongebruikt.

‘Het is treurig dat het zover moest komen dat we hier in de rechtszaal tegenover elkaar staan.’ Klinisch chemicus Albert Zwart, oprichter en eigenaar van laboratorium U-Diagnostics/HetHuisartsenlab, maakte vrijdag in de rechtbank in Utrecht gebruik van de gelegenheid om zijn zegje te doen, tot besluit van het kort geding dat zijn bedrijf tegen de staat, de GGD’s en de gemeente Amsterdam had aangespannen.

‘Toen in maart duidelijk werd dat Nederland tekort had aan coronatesten, heb ik geïnformeerd of onze Duitse samenwerkingspartner Labor dr. Wisplinghoff capaciteit voor ons kon vrij maken.’ Dat lukte: het Duitse lab kon per direct duizenden testen per dag leveren. Hoewel het enige moeite kostte om die testen aan te bieden bij het RIVM, werden ze uiteindelijk begin april gevalideerd. Zwart: ‘Toen dacht ik: nu gaat het gebeuren. Maar er gebeurde niets. Terwijl zich bij ons verpleeginstellingen meldden die stonden te springen om hun personeel te laten testen.’
Misschien
0
Waarom maakte de overheid via de GGD’s geen gebruik van de honderdduizenden coronatesten die U-Diagnostics vanaf eind maart aanbood? Het laboratorium en zijn Duitse partner stelden afgelopen vrijdag tegenover de rechter dat zij van de markt werden geweerd door de Nederlandse concurrentie – te weten: de verenigde medische microbiologen en medische microbiologische laboratoria – die sterk vertegenwoordigd is in de organen die het testbeleid bepalen; de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCT) en het Landelijke Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK).

Door de manier waarop die vertegenwoordigers het testbeleid inrichtten, bleven U-Diagnostics en haar Duitse partner buiten beeld, stellen zij, en bleek het tot op heden niet mogelijk voor huisartsen om de testen van het Duitse lab vergoed te krijgen via het budget voor openbare gezondheid (OGZ). Dat is volgens de labs en een aantal huisartsen in strijd met artikel 56 en 57 van het het Werkingsverdrag voor de Europese Unie, dat toeziet op het vrije verkeer van diensten binnen Europa. Ook zou het verbod op discriminatie naar nationaliteit uit dat verdrag ermee worden overtreden. De eisen van de laboratoria: aanpassing van de website van het RIVM zodat tussen de verschillende laboratoria geen onderscheid meer wordt gemaakt, financiering van de Duitse testen uit het OGZ-budget toestaan, en gelijke behandeling met de Nederlandse labs.

‘Op de stoel van de overheid’
Nadat minister Hugo de Jonge eind maart het coronadossier overnam en zich ten doel stelde om het aantal coronatesten op te schroeven, gaf hij de verantwoordelijkheid daarvoor in belangrijke mate uit handen, stelden advocaten Jurjen de Korte en Geertjan van Oosten van U-Diagnostics en Labor dr. Wisplinghoff. Dat begon met de oprichting van het LCT, waarvan de Taskforce Diagnostiek en het LCDK deel uitmaken. Voorzitter van de Taskforce Diagnostiek is arts-microbioloog Ann Vossen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Als lid van het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde zij het ministerie van VWS over het beleid. De voorzitter van het LCDK is microbioloog Edwin Boel, tevens voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Medisch Microbiologische Laboratoria (VMML).

Volgens advocaat De Korte zette de minister hiermee in feite twee directe concurrenten van U-Diagnostics op de stoel van de overheid. Vossen en Boel zorgden er volgens hem voor dat U-Diagnostics en zijn Duitse partner tot op heden geen testopdrachten vanuit de GGD’s kregen en niet op dezelfde voet als de Nederlandse laboratoria werden behandeld.
Misschien
0
Hoe kwam die achterstelling tot stand? In eerste instantie door U-Diagnostics en Labor dr. Wisplinghoff op de website van het RIVM aan te merken als ‘niet-medisch microbiologisch lab’. Later werd deze diskwalificatie van de website verwijderd, maar de vervangende verwijzing was volgens De Korte niet veel beter. Er werd verwezen naar de Raad van Accreditatie om te kunnen zien welke medisch microbiologische labs erkend waren in Nederland. Maar daar hoort U-Diagnostics niet bij – het is immers een klinisch chemisch lab en geen medisch lab. Samenwerkingspartner Labor dr. Wisplinghoff, dat de testen uitvoert, is wél een medisch lab, alleen niet in Nederland geaccrediteerd maar in Duitsland. ‘Geen enkele arts of GGD zal dan tot de conclusie komen dat het toegestaan is om op kosten van het OGZ-budget de test door Wisplinghoff/U-Diagnostics te laten uitvoeren,’ aldus De Korte.

De vorm van samenwerking van de twee labs is uniek, zou dat de verwarring kunnen verklaren? Nee, vindt De Korte; hij verwees naar diverse uitspraken van Ann Vossen en de directeur van haar vereniging NVMM, waaruit zou blijken dat zij het Duitse lab bewust meden. Zo stelde de NVMM een kwaliteitsdocument op voor het testen op corona, waarin staat: ‘Gezien de globale schaarste mag er niet blind van worden uitgegaan dat de in niet-Nederlandse MML (bijvoorbeeld in Duitsland) gebruikte test kwalitatief voldoet. Zonder dringende noodzaak zouden deze partijen niet moeten worden betrokken bij de COVID-19 diagnostiek.’

‘Wij gaan liever voor de kwaliteit die onze 50 afzonderlijke labs kunnen leveren. We willen in Nederland geen testfabrieken’

Tegen de NOS zei Vossen eind mei: ‘In een land als Duitsland konden ze al sneller veel testen, doordat ze daar vooral gebruik maken van maar een paar grote laboratoria. Wij gaan liever voor de kwaliteit die onze 50 afzonderlijke labs kunnen leveren. We willen in Nederland geen testfabrieken.’

De Korte verwijst verder naar een opmerking van Vossen in een schrijven aan de NVMM-leden op 5 apri; daarin zegt ze dat ze, zodra er nieuwe laboratoria aan de testcapaciteit worden toegevoegd, zal blijven strijden dat de medische microbiologische labs ook dan ‘in de lead’ blijven: ‘Kortom, zij voert strijd tegen concurrentie, niet tegen het coronavirus’.

Follow the Money sprak in mei met NVMM-directeur Margot Kusters, Van Oosten haalde ook dat artikel aan: Kusters bevestigde erin dat men liever met Nederlandse laboratoria werkt. Ook benadrukte ze dat het Nederlandse U-Diagnostics geen medisch lab is, en dat het Duitse lab voor de NVMM niet te controleren zou zijn. ‘Dat het Duitse lab, waar de testen uitgevoerd worden, wél de juiste ISO-certificering heeft, maakt volgens Kusters niet uit. “Wij hebben contact met het Nederlandse bedrijf. Of het laboratorium in Duitsland aan onze standaarden voldoet, weten wij niet.”’
Misschien
0
Nederlandstalige microbiologen
Eenzelfde redenering had de staat aangevoerd in haar conclusie van antwoord: het Duitse lab is niet gehouden aan Nederlandse wet- en regelgeving. ‘Dat is direct in strijd met de notie van het vrije verkeer van diensten in Europa,’ betoogde De Korte, ‘Uiteraard is een Europese dienstverlener aan de Nederlandse wet gebonden wanneer de dienst hier wordt aangeboden.’

Waarom moesten labs die coronatesten uitvoeren, een Nederlandstalige medisch microbioloog in dienst hebben?

Een ander voorbeeld van discriminatie jegens het Duitse lab was volgens De Korte de kwaliteitseis dat labs die coronatesten uitvoeren, een Nederlandstalige medisch microbioloog in dienst moeten hebben. Die eis kreeg U-diagnostics toegestuurd, direct na toelating van het Duitse lab. De kwaliteitseis werd ook door VWS in een informatiebericht van 17 april opgenomen. Margot Kusters van de NVMM meldde aan FTM dat dit een ‘logische’ eis was: indien nodig moest zo’n microbioloog de interpretatie van de uitslagen kunnen geven, kunnen communiceren met zorgverleners en eventueel tekst en uitleg geven. Maar aan een test die slechts uitwijst of een patiënt al dan niet corona heeft, valt verder niets te interpreteren, aldus De Korte. Bovendien is de voertaal in de medische wereld Engels, waarom zou die taal niet volstaan voor communicatie? ‘Het zou net zo logisch zijn te eisen dat in het Reto-Romaans moet kunnen worden gefilosofeerd over de diepere betekenis van de kleuren rood en groen.’

‘Zo werkt het niet, in de commercie’
De Nederlandse staat, de GGD’s en de gemeente Amsterdam waren unaniem in hun voornaamste verweer: van ongelijke behandeling is nooit sprake geweest. ‘Het is feitelijk zo dat U-diagnostics zich pas begin april tot VWS heeft gewend, zij moest toen nog gevalideerd worden. Dat is gebeurd; U-Diagnostics en Labor dr. Wisplinghoff zijn vervolgens toegelaten als lab dat op Covid-19 kon testen,’ stelde advocaat Karlijn Teuben namens de staat: ‘Op het moment dat dat gebeurde, was er voldoende testcapaciteit beschikbaar voor het toen geldende testbeleid. Het beeld dat hier geschetst wordt klopt dus niet.’

Kortom: de Duitse testen waren simpelweg niet nodig; er was immers steeds voldoende testmateriaal. De sleutelpassage is hier overigens wel ‘het toen geldende testbeleid’ – achteraf werd duidelijk dat in die periode met name zorgpersoneel meer getest had moeten worden, en dat dit slachtoffers had kunnen schelen.

De GGD’s stellen dat zij überhaupt niet de vrijheid hebben om laboratoria uit te sluiten

Dat er door de GGD’s geen gebruik werd gemaakt van de Duitse testen heeft volgens Teuben niets te maken met uitsluiting, alleen met de van tevoren opgestelde fasering waarin verschillende labs zouden gaan meedoen. Eerst de twee pandemielabs: de laboratoria van het Erasmus MC in Rotterdam en het RIVM-lab in Bilthoven. Vervolgens de zogenaamde ‘opschalingslabs’ en tot slot pas de andere laboratoria die waren toegelaten tot de testcapaciteit, waaronder U-diagnostics. Teuben wijst erop dat ook niet alle Nederlandse labs volledig werden benut.
Misschien
0
De gemeente Amsterdam was met de lokale GGD gedaagd omdat zij U-Diagnostics weliswaar een vergunning voor een testlocatie in de stad had verleend, maar tegelijkertijd eiste dat testopdrachten uitsluitend via de GGD Amsterdam zouden lopen. En die opdrachten bleven uit. Advocaat Jan Hein Meerburg wijst echter op de aanstaande aanbesteding door de gemeente voor testlocaties: ‘Elk ter zake kundig bedrijf is welkom om te gaan testen. Dit kort geding is wat de gemeente Amsterdam betreft dan ook prematuur: pas wanneer U-diagnostics uitgesloten wordt van zo’n aanbesteding is het moment aangebroken om te procederen.’

De GGD’s stellen dat zij überhaupt niet de vrijheid hebben om de twee laboratoria uit te sluiten; zij zijn immers gebonden aan orders van bovenaf. Advocaat André Lieshout: ‘Vanuit het ministerie van VWS is een structuur opgezet waarin het LCDK vanuit de LCT verantwoordelijk is gemaakt voor het testbeleid. Op grond daarvan bepaalt het LCDK waar de monsterafname plaatsvindt. Per 1 juli is een stroomschema van kracht. Het is niet de bedoeling om als GGD daarvan af te wijken. Het is zaak dit centraal zo efficiënt mogelijk in te richten.’

Volgens Lieshout hadden de gezondheidsdiensten dat zelf ook graag anders gezien: ‘De GGD’s zijn door die vergaande regiefunctie van het LCDK overvallen, want zij hadden al bestaande contractrelaties met laboratoria.’ Als de rechter informeert of die bestaande relaties nu benut worden, antwoorden de GGD’s dat dit meestal inderdaad gebeurt.

Aan tafel
Waar alle gedaagden hun vraagtekens bij zetten, was de eis van U-Diagnostics en Labor dr. Wisplinghoff om de testen eerlijk – naar rato – te verdelen over de laboratoria. Hoe moesten ze daaraan voldoen? Ook de rechter vroeg zich af hoe de laboratoria zich die ‘eerlijke behandeling’ precies voorstelden.

‘Het gaat er vooral om dat we ook toegang krijgen tot die tafel,’ zei De Korte. ‘Dat het LCDK bijvoorbeeld een afweging maakt op basis van prijs, in combinatie met de andere factoren die zij meewegen in het verdelen van de capaciteit. Als de afweging maar niet gemaakt wordt op basis van het gegeven dat Labor dr. Wisplinghoff in Duitsland is gevestigd.’

De uitspraak wordt op vrijdag 10 juli verwacht.

Gerelateerde artikelen
GGD zet in op coronadossier, nu de labs nog
Deltaplan tegen corona: de anderhalve meter voorbij
Het ‘alternatieve RIVM’ van Willem Engel en zijn strijd tegen de staat
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 apr 2024 17:35
Koers 0,988
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 1,014
Laag 0,988
Volume 5.323.102
Volume gemiddeld 6.407.533
Volume gisteren 5.323.102