Bever « Terug naar discussie overzicht

Bever Holding - 2020

101 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
DeZwarteRidder
0

Kortom: Bever is een speelbal van speculanten. Op korte termijn kan, vanwege de matige verhandelbaarheid, relatief makkelijk geld worden verdiend vanwege grote koersfluctuaties. Zo daalde de prijs op 21 augustus ruim 30%, terwijl slechts 100 aandelen van hand wisselden. Voor iemand als Haaijer gaat het om de lange termijn, oftewel het binnentrekken van een pot met goud.

Die is in potentie groot. Bever beschikt volgens zijn laatste jaarverslag over 29 objecten, bestaande uit bouwgronden en woon- en horeca-panden in Nederland en België. De boekwaarde van het bezit is €148,7 mln. Beleggers zijn gebaat bij een uiteindelijke verkoop. Trekken projectontwikkelaars of gemeentes de knip, dan valt in potentie veel geld te verdienen.
Reputatie

Maar er is iets vreemds aan de hand bij Bever, waardoor het beschikken over geduld geen overbodige luxe is voor de belegger. Met menig project van Bever gebeurt al jaren weinig tot niets, wat in verschillende gemeentes heeft geleid tot verkrotting. Zoals bij Huize Ivicke: de gemeente Wassenaar is al sinds 2016 'in gesprek' met Bever over achterstallig onderhoud. In hetzelfde tijdsbestek is er geen concreet ontwikkelplan van de grond gekomen.

Het creëerde de voedingsbodem voor de naar huisvesting op zoek zijnde Jason en Mark. 'We kwamen via-via hier terecht, omdat in de krakerswereld algemeen bekend is dat ook ander bezit van de pandeigenaar vaak leeg staat.' Naast een eigenbelang van huisvesting zien de mannen, die als schrijver en elektricien geld verdienen, Ivicke als uithangbord voor een grotere, idealistische zaak: 'Het tegengaan van de commercialisering van vastgoed'. 'Idealiter gaat het pand van de markt, en krijgt het een publieke functie', zegt Jason.
Foto: Marijn Fidder voor het FD

Het nobel klinkende verhaal krijgt een rauwe bureaucratische twist, die de krakers niet hadden voorzien. Een jarenlange discussie tussen de gemeente Wassenaar en Bever is ontaard in een juridisch steekspel, inclusief beslaglegging. De tijdelijke bewoners werden betrokken bij de rechtszaken, waarbij lokale politici twijfels uiten over hun 'goede' intenties. Een whiteboard in de 'woonkamer'van Ivicke staat vol gekalkt met juridische data en verhandelingen.
Krottenkoning

De krakers leggen een map vol krantenknipsels op tafel. Ze gaan over de pandeigenaar van Ivicke, wiens bijnaam is bedacht door hun gemeenschap. 'De Krottenkoning!', lachen Jason en Mark, wijzend naar zwart-wit foto's uit de jaren tachtig en negentig. 'Je mag gerust stellen dat deze man niet het “gewoonlijke spel” speelt waar de gemeente normaliter mee bekend is.'

Recentere foto's zijn er amper van Ronnie van de Putte (75). De in België woonachtige zakenman blijft liefst buiten de spotlights. Hij is de zoon van een Amsterdamse marktkoopman en werd rijk in de bloemenhandel. Vervolgens maakte hij vanaf de jaren zestig furore als pandjesbaas, die niet schroomde om knokploegen in te zetten om een huurgeschil te beslechten. Na een faillissement revancheerde hij zich op de beurs, waar hij nu meerderheidsaandeelhouder is van Bever.
Winstmaximalisatie

Volgens critici klinkt Van de Puttes brutale attitude door in het bedrijfsmodel van Bever. Hij heeft een bedenkelijke reputatie, omdat veel van zijn bezit verloedert. Dit tot wanhoop van gemeenten. Deze komen in een spel terecht waarin het gaat om wie de langste adem heeft. Onteigening is lastig. 'Dat kan alleen als gevaarlijke situaties ontstaan. Maar mede door krakers is dat bij bijvoorbeeld Ivicke niet het geval', zegt Heemschut-directeur Karel Loeff.

Erover nadenkend komt Loeff tot een cynische conclusie. 'Er is sprake van een triest spel, waarbij sprake is van louter winstmaximalisatie.' Door een pand te verwaarlozen wordt de kans groter dat partijen, bijvoorbeeld gemeentes, grotere bedragen op tafel leggen voor de 'redding' van een pand. Dit gebeurde in 2010 in Leiden, waar de gemeente bijna €18 mln betaalde voor een gekraakt kantoorgebouw en een lap grond met de bijnaam 'Het Gat van Van de Putte'.

Loeff acht de kans reëel dat de afwachtende strategie ook bij Ivicke kan gedijen voor Bever en Van de Putte. 'Bij monumenten zie je ook vaker dat onder druk bestemmingsregels worden aangepast, waardoor meer vierkante meters bijgebouwd mogen worden. Dat verhoogt weer de winstkansen.'
Moreel appel

In Huize de Pauw, een 18e eeuws landhuis waar de gemeenteraad van Wassenaar samenkomt, zit een politicus die niet voornemens is te buigen voor Bever. 'Het is aan de burger niet uit te leggen dat hij een boete krijgt voor het even niet aanlijnen van zijn hond, terwijl de eigenaar van een iconisch bouwwerk beloond wordt als hij dat laat verslonzen.'
Foto: Marijn Fidder voor het FD

Laurens van Doeveren, fractievoorzitter van de VVD, bijt zich vast in het dossier-Ivicke. Mede op instigatie van zijn partij nam de gemeente juridische stappen waardoor noodzakelijke reparatiekosten nu kunnen worden verhaald op Bever. Maar het probleem zit dieper. Van Doeveren: 'Het is toch onbestaanbaar dat mensen hierin investeren? Ik zou daarom een moreel appel willen doen op beleggers om daarmee te stoppen. Men beseft niet hoeveel schade dit ons toebrengt.'

Wassenaar heeft minstens 800 uur mankracht ingezet voor procedures tegen Bever. De kosten daarvoor lopen in de 'tonnen', zegt Van Doeveren. De provincie Zuid-Holland steunt Wassenaar met een half miljoen euro subsidie, maar dat is alleen voor meerkosten. De kostenraming is nog onbekend. 'Maar wat we al hebben betaald, komt sowieso uit onze reserves. Doodzonde, je steekt het geld liever in een gymzaal.'
twinkletown
0
VVD vraagt om opheffen beursnotering Bever Holding

WASSENAAR (AFN) - Ligt het aan de VVD, dan verdwijnt vastgoedfonds Bever Holding van de beurs. Volgens de politieke partij maakt het bedrijf zich schuldig aan chantagepraktijken. Het fonds zou bewust monumenten laten verkrotten omwille van grondposities, zo benadrukt de VVD in Kamervragen.

Aanleiding voor de vragen is een eerdere reportage in het Financieele Dagblad waarin kritische kanttekeningen werden gezet bij het bedrijfsmodel van Bever. In het artikel wordt gemeld dat Bever bewust panden zou verwaarlozen zodat gemeenten grotere bedragen op tafel leggen voor de 'redding' van een pand.

De VVD wil weten of het mogelijk is om vennootschappen van de beurs te weren als hun activiteiten "rechtstreeks ingaan tegen elk maatschappelijk belang". Ook zouden ministers bij dit soort praktijken moeten ingrijpen.

Volgens het FD is ook de VVD Wassenaar het beu. Fractievoorzitter Laurens van Doeveren stuurde donderdag een brandbrief over Bever Holding aan Euronext-baas Simone Huis in 't Veld. Bever wilde tegenover de krant niet te kunnen reageren op dit moment.

Bever werd door Euronext eerder op het strafbankje gezet omdat het bedrijf nog steeds op zoek is naar een accountant voor de controle van de jaarrekening over 2019.

FD/:

Vastgoed

VVD wil einde beursnotering Bever om 'chantagetactiek'

Wat de VVD betreft is voor vastgoedbedrijf Bever Holding geen plek op de Amsterdamse beurs. 'We hebben het hier over profiteurs', aldus Tweede Kamer-lid Roald van der Linde.

voda
0
Kleiner verlies voor Bever Holding
Gepubliceerd op 30 september 2020 18:44 | Views: 711

Bever 30 sep
3,50 -0,20 (-5,41%)

WASSENAAR (AFN) - Vastgoedbedrijf Bever Holding heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 580.000 euro. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 734.000 euro. De waardering van het vastgoed werd eind juni vastgesteld op 148,9 miljoen euro, iets meer dan de 148,7 miljoen euro van eind vorig jaar.

Bever is nog altijd op zoek naar een nieuwe accountant. Door het ontbreken daarvan is het vastgoedfonds door beursuitbater Euronext op het strafbankje geplaatst.

Verder stelt Bever dat in een conflict met de gemeente Wassenaar ten onrechte beslag is gelegd. De VVD heeft zelfs om het opheffen van de beursnotering van Bever gevraagd omdat het bedrijf bewust monumenten zou laten verkrotten omwille van grondposities. Bever ontkent die aantijgingen en zegt op zijn beurt juridische stappen te hebben gezet tegen de gemeente Wassenaar
DeZwarteRidder
0
FD
Vastgoed
13:24
Beursfonds Bever en Wassenaar opnieuw naar de rechter om 'verkrotte' villa

Tijdens jaarvergadering reageert management van Bever Holding gepikeerd op recente kritische berichtgeving. Er zou sprake zijn van 'onwaarheden', mede verkondigd door politici.
voda
1
Beursfonds Bever en Wassenaar opnieuw naar de rechter om 'verkrotte' villa

Huize Ivicke in Wassenaar is inzet van juridisch treffen tussen Bever en de gemeente Foto: Marijn Fidder voor het FD

'Ik vind dat Bever een groot smoezenboek heeft. Het zit altijd tegen, en nooit lekker mee.' Met die opmerking zette een particuliere belegger uit Drenthe de toon tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) van Bever Holding, woensdag in Den Haag.

De ongerustheid komt niet uit de lucht vallen. Bever, dat voor circa €150 mln aan vastgoed en grond bezit, staat sinds september volop in de belangstelling. Naar aanleiding van een kritische reportage in het FD over het 'op gijzeling van panden gebaseerde' bedrijfsmodel van het Wassenaarse bedrijf, werden Kamervragen gesteld.

De VVD is van mening dat Bever 'parasiteert op de samenleving'. Het bedrijf heeft de reputatie panden te laten verkrotten, met als doel gemeentes te dwingen een hogere uitkoopprijs te betalen. In een brief aan beursuitbater Euronext rept de VVD zelfs van 'chantage'. De partij vindt dat Bever om die reden van de Amsterdamse beurs moet verdwijnen.

'Onwaarheden'
Tijdens de ava in het Marriott Hotel te Den Haag reageerde Bever voor het eerst op de commotie. 'We hebben kennis genomen van de artikelen, en hebben niet onder controle wat wordt geschreven', zei manager Mike Vandenberghe, die namens Bever vragen beantwoordde. De sterke man achter het fonds, grootaandeelhouder Ronnie van de Putte, was afwezig.

Vandenberghe hekelde de berichtgeving in de media. Die zou gebaseerd zijn op 'onwaarheden', verkondigd door onder andere 'vertegenwoordigers van de gemeente Wassenaar' met weinig kennis van zaken. Zo klopt het volgens hem niet dat Bever nog geen ontwikkelplan heeft ingediend voor Huize Ivicke.

Ietwat demonstratief hield hij een folder, met foto's van het Rijksmonument, in de lucht. 'Er ligt al vijf jaar een oplossing op tafel, waarvan de laatste versie afgelopen juli in bijzijn van de wethouder en burgemeester is gepresenteerd. Tot op vandaag hebben wij geen antwoord ontvangen.'

Kort geding
Bever weerspreekt ook het door derden geschetste beeld dat men geen reparaties zou willen verrichten aan Ivicke. Het sinds 2018 gekraakte pand is ernstig verkrot. Vandenberghe zegt dat Bever in september begon met het uitvoeren van een twintigtal werkzaamheden, tot de gemeente dit dwarsboomde met een 'officiële bouwstop'. Bever is daarop naar de rechter gestapt.

Wethouder ruimtelijke ordening Kees Wassenaar bevestigt dat binnenkort een kort geding plaats heeft. 'Het nieuwste proces in een lang dossier', verzucht de VVD'er. Bever moest van de gemeente stoppen met werkzaamheden omdat deze in strijd zijn met een eerder opgelegde bestuurslast. 'Die last gaat veel verder dan waarmee Bever aan de gang ging, denk bijvoorbeeld aan dakreparaties. Ook kunnen hun acties de opgelegde last tegenwerken.'

De kritiek van Bever dat al jaren op antwoord van de gemeente wacht voor ontwikkeling, wuift Wassenaar weg. 'De gemeente wacht net zo lang op verdere verduidelijking van hun kant.' In de zomer is er inderdaad contact geweest, zegt Wassenaar desgevraagd. 'Maar Bever presenteerde daarbij geen plan. Het was 'de lancering van een idee', wat wij niet zomaar kunnen beoordelen.'
NPEX
Naast de 'vervelende situatie' in Wassenaar sneden de bij de ava aanwezige aandeelhouders, zes in totaal, meer onderwerpen aan tijdens de rondvraag. Zo werd gevraagd naar de herfinanciering van een in 2019 al aflopende lening van €31,9 mln van bouwer VolkerWessels. Mochten die gesprekken mislukken dan 'zijn er genoeg andere alternatieven', verzekerde Vandenberghe.

Een door een aanwezige geopperde notering aan de NPEX werd niet uitgesloten. Op deze alternatieve mkb-beurs zijn de voorwaarden minder streng dan op Euronext. Dat kan een optie zijn voor Bever, omdat het bedrijf geen accountant vond om de laatste jaarcijfers te controleren. Een bij de ava aanwezige Deloitte-partner die 'advies geeft' aan Bever, zei daarover: 'Als de impasse met de accountants voortduurt, zal de gedachte over NPEX zeker meegenomen worden.'

'Slag in emmer water'
Na afloop van de ava reageerde Mike Vandenberghe tegenover het FD kort op de strafrechtelijke aangifte van opzettelijke verwaarlozing en vernieling die tegen Bever is gedaan door zowel de gemeente Wassenaar als twee erfgoedstichtingen. Hier staat maximaal twaalf jaar celstraf op. Er is nog geen vervolgbeslissing genomen door het Openbaar Ministerie.

'Een slag in een emmer water', zei Vandenberghe, een geboren Belg, schouderophalend. 'Wij hebben contact met het OM gezocht, en geen aangifte gezien. Ook hebben we de erfgoedstichtingen gevraagd het gesprek aan te gaan, maar zij weigeren dat.'

Een woordvoerder van de stichtingen bevestigt dit. 'De heer Van de Putte belde in hoogsteigen persoon, met het voorstel om zijn visie te geven. Maar na intern beraad achtten wij dit niet zinvol. Bever zal eerst de geschillen met de gemeente moeten oplossen.'

fd.nl/beurs/1359086/beursfonds-bever-...
Bijlage:
shaai
0
Gister in de AVA werd er uitgebreid gesproken over bijv Ivicke. In 2015 is daar al een mooi plan voor ingediend, en paar jaar terug is er al gevraagd de krakers uit te zetten.

Het is imo erg spijtig dat de ontwikkelvergunning om er iets moois van. Te maken nooit is verleend, dan had het nu al lang als mooi. Opgeknapt kantoor kunnen worden verhuurd of verkocht.

Ook. Is het raar dat in de gemeente wordt geklaagd over Ivicke, terwijl er in juni/juli een nieuw/aangepast plan is ingediend, waarop na ca 3 maanden nog geen reactie is binnengekomen.

Ik denk dat Bever meer de mooie plannen naar buiten moet brengen/publiceren, zodat ze ook in de. Media komen en er wellicht meer druk komt om Bever die mooie plannen te laten realiseren.
DeZwarteRidder
0
Ik denk dat de druk op Ronnie niet groot genoeg kan worden om eindelijk eens iets positiefs te gaan doen of desnoods Bever van de beurs te halen dmv een royaal bod.

En dat pand in Wassenaar is bijzonder geschikt voor luxe-appartementen.
shaai
0
Huidige bestemming is kantoren, dat veranderen duurt NOG weer langer

Druk ook op gemeentes om eens wat vergunningen op de plannen te geven. Als meer mensen, media die plannen zien, dan wellicht ook meer druk om goedkeuring te verlenen
shaai
0
fd.nl/beurs/1359086/beursfonds-bever-...

Sonny Motké

VASTGOEDBever en Wassenaar opnieuw naar de rechter om 'verkrotte' villa

In het kort

Tijdens ava van Bever Holding uitten aandeelhouders zorgen over recente mediaberichten.

Bever zegt dat derden 'onwaarheden' verkondigen over onder meer Huize Ivicke in Wassenaar.

Vanwege een door de gemeente Wassenaar gelaste 'bouwstop' start Bever een kort geding.

shaai
0
Voting instructions waren er voor
15981343 vd 17057549 aandelen , 93,7%.
Erg hoog imo, en ook meer dan ik dat dat VdPutte en zijn vrouw Rijs samen hadden?
Ook meer dan voorgaande AvA's? Dat weet ik zo niet nu.
DeZwarteRidder
0
quote:

W-0803 schreef op 7 oktober 2020 14:38:

Handel gesloten vandaag? Kan geen order plaatsen.
Op dit moment (trading at last) kun je alleen een order plaatsen met een limiet van 3,70.
shaai
1
. U heeft één of meerdere orders opgegeven die is/zijn komen te vervallen. Dit komt omdat u deze order(s) heeft opgegeven in de zogenaamde trading-at-last fase. In deze fase is het alleen toegestaan om limietorders op te geven met een limiet die gelijk is aan de veilingkoers. Het is niet mogelijk om in deze periode een bestens order op te geven.

Bij veilingfondsen is dit van 11:30 tot 15:00 en van 16:30 tot 17:30. 
shaai
0
www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/518...

Vergeet de Dode Zee, vergeet de thermen van Spa. Noordwijk heeft vanaf nu het predicaat 'heilzame badplaats' en mag zich een echt kuuroord noemen. Cadzand en Domburg kregen eerder al deze titel. Hoe goed is de zee voor ons?

De frisse lucht, de schone zee en het ruime aanbod hotels maken van Noordwijk een kuuroord. Marlies Sobczak van de European Spas Accociation legt uit hoe dat zit. "Er zijn tien criteria waar een badplaats aan moet voldoen. De locatie moet in een natuurlijke omgeving liggen, er moet een goede infrastructuur zijn en er moeten genoeg voorzieningen op het gebied van wellness zijn", zegt ze tegen EditieNL.

Extra zout

"Er is daarnaast ook een wateranalyse gemaakt van het zeewater in Noordwijk en dat blijkt schoon en extra zout te zijn, wat goed is voor de huid en de luchtwegen."

voda
0
Beursfonds Bever verliest rechtszaak om restauratie 'verkrotte' villa

De gemeente Wassenaar heeft terecht restauratiewerkzaamheden aan een verpauperd Rijksmonument stil gelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter van Den Haag geoordeeld in kort geding, zo blijkt uit het vonnis in handen van het FD. De uitspraak is de nieuwste wending in een jarenlang conflict tussen Wassenaar en het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Bever Holding.

Bever is via een dochtermaatschappij eigenaar van Huize Ivicke, een uit 1913 daterend landhuis. Bever en Wassenaar ruziën al jaren over de ontwikkeling van het pand, dat is gekraakt en in zeer slechte staat verkeert. Volgens de gemeente laat Bever het na om met een ontwikkelplan te komen; Bever claimt dat politici de boot afhouden.

Ook over het onderhoud van Ivicke wordt gesteggeld. Als gevolg van een eerdere procedure is Bever een bestuurslast opgelegd, waarmee het bedrijf wordt gedwongen een reeks reparaties uit te voeren. Maar toen Bever in september begon met het uitvoeren van een plan, gelastte de gemeente dezelfde dag nog een 'bouwstop'. Volgens wethouder Kees Wassenaar omdat de beoogde reparaties van Bever niet toereikend zijn, en bovendien juist extra schade opleveren.

Met een kort geding probeerde Bever de bouwstop ongedaan te maken. Maar die opzet is mislukt. De rechter concludeert dat het plan van Bever op sommige punten afwijkt van de eerder opgelegde bestuurslast, waardoor de gemeente terecht mocht vrezen voor 'een overtreding'. Mede gelet op het 'algemeen belang' mocht de gemeente de boel stilleggen.

Kostenplaatje
Bever betwist dat zijn plan niet goed genoeg zou zijn, en wijst er ook op dat het beoogde reparatieplan van de gemeente veel duurder is. Bever vond een aannemer uit 's-Gravenzande bereid om voor €56.000 aan werkzaamheden te verrichten, terwijl de gemeente via een aanbestedingsprocedure uitkomt op een prijs van meer dan €500.000. Kosten die de gemeente mag verhalen op Bever, als gevolg van een eerdere juridische procedure.

De rechter acht de kosten niet van belang bij het oordelen over een bouwstop, en merkt op dat pas in een later stadium kan worden geoordeeld of het kostenplaatje van de gemeente 'redelijk' is. Voor nu wordt benadrukt dat het van 'essentieel belang' is dat reparaties voor de komende herfst- en winterperiode worden uitgevoerd, om het ernstig verkrotte Huize Ivicke te behouden.

Overigens is niet uitgesloten dat Bever alsnog zelf aan het klussen kan gaan, maar de rechter wijst erop dat het beursfonds dan wel eerst zijn eigen plannen dient aan te passen. Ook kan Bever opnieuw naar de rechter stappen om de de eerder opgelegde bestuurslast op te schorten.

Of Bever dit gaat doen is onduidelijk. Bij het kantoor van Bever in Wassenaar was dinsdagmiddag niet direct iemand telefonisch bereikbaar. In eerdere berichtgeving van het FD gaf een medewerker aan dat 'uit principe' geen commentaar wordt gegeven aan de media.

Zwammen
Opmerkelijk is dat Bever tijdens het kort geding wel al had gevraagd om een opschorting van de bestuurslast, omdat sprake zou zijn van nieuwe feiten en omstandigheden. Zo zou wethouder Kees Wassenaar in vertrouwelijke notulen hebben gesteld dat een deel van de gevorderde restauratiewerkzaamheden - specifiek het bestrijden van zwammen - onuitvoerbaar zou zijn.
De rechter verklaarde zich 'onbevoegd' voor de eis van Bever, maar wijst er wel op dat de wethouder enkel stelde dat zwambestrijding 'moeilijk' is wanneer krakers in hetzelfde deel van het gebouw verblijven. De krakers hebben al aangegeven mee te willen werken aan renovatieplannen, al voeren zij gelijktijdig nog een strijd met de gemeente over een uitzettingsprocedure.

'Schaakmat'
De gemeente Wassenaar wil geen commentaar geven op het vonnis en verdere ontwikkelingen. Een woordvoerder stelt dat het verdict eerst met de gemeenteraad gecommuniceerd moet worden. 'Dat is de formele weg. Zo voorkomen wij ook het doen van mogelijk foutieve uitspraken.'

Wie wel wil reageren is Laurens van Doeveren, fractievoorzitter van de VVD in Wassenaar. Hij is blij met de uitspraak: 'Helaas duren juridische procedures lang, maar dit geeft goede hoop dat Bever schaakmat komt te staan. Ze moeten, rechtsom of linksom, gaan betalen.'

Van Doeveren schreef afgelopen maand een brandbrief aan Euronext, met het verzoek om de beursnotering van Bever te beëindigen. Volgens de VVD is sprake van 'chantage' door Bever, dat volgens de partij gemeentes op kosten jaagt om verpauperde panden over te nemen.

De negatieve berichtgeving deert de Bever-beurskoers weinig. Sinds dinsdag 13 oktober is de prijs €3,60. Het aandeel wordt sporadisch verhandeld, met name door particulieren. Onder de liefhebbers bevinden zich speculanten, die hopen op ontwikkeling van de vastgoed- en grondposities die Bever in Nederland en België bezit. De portefeuille heeft een laatst gemeten boekwaarde van circa €150 mln.

fd.nl/beurs/1361457/beursfonds-bever-...
HvBster
0
Gat van Palace wordt geveild: executoriale verkoop lijkt gevolg van vertroebelde verhoudingen tussen VolkerWessels en Bever Holding

(Bron: Leidsch Dagblad)
DeZwarteRidder
0

zondag 8 november 2020, 12:41
Noordwijkse percelen van 'krottenkoning' Ronnie van de Putte gaan onder de hamer

Drie percelen in Noordwijk van vastgoedbedrijf Bever Holding staan op de nominatie om geveild te worden. De gedwongen verkoop kondigt het bedrijf van 'krottenkoning' Ronnie van de Putte zelf aan in een persbericht. Een financier van projecten waarmee Van de Putte in zee is gegaan, wil zijn geld terug en heeft gezegd op 7 december de boel te gaan verkopen.

Drie percelen in Noordwijk staan op de nominatie voor de executieveiling. Het gaat daarbij onder meer om het bekende Gat van Palace, een plein in Noordwijk waar tot 1978 het Palace Hotel stond. Van de Putte is al ruim veertig jaar eigenaar van het perceel. Plannen om van het perceel een appartementencomplex of een nieuw hotel te maken liepen op niets uit. Sinds 1983 is het perceel een opvallende lege plek in de badplaats.

Ook het perceel naast het Gat van Palace, Parallel Boulevard 7, staat op de rol. Als laatste wordt het stuk grond aan de Zeereep 2, waarop ooit het in 1997 gesloopte Zinger Hotel stond, verkocht. Belangstellenden kunnen tot 22 november bieden op de percelen. Op 7 december zal de veiling plaatsvinden.
Executieverkoop

In 2016 begon Bever Holding een samenwerking met VolkersWessels BV om ontwikkelingen in Noordwijk rond te krijgen. Er werd toen ook voor gekozen om geld te lenen bij het bedrijf Archand S.a.r.l. dat in ruil voor de financiering mee zou delen in de winst. De deal gold tot het vierde kwartaal van 2019. Tot op heden is er niets ontwikkeld. Dat is reden voor de financier om zijn geld te eisen, met als gevolg de dreigende veiling van de grond.

In het persbericht van Bever Holding staat komende week contact opgenomen gaat worden met Archand S.a.r.l. en dat ook gekeken wordt naar manieren om die lening wel terug te kunnen betalen. Gedacht wordt onder anderen aan (vrijwillige) verkoop van een deel van de vastgoedportefeuille van Ronnie van de Putte. Die heeft allerlei 'projecten' lopen in Nederland
Krottenkoning

Dat Van de Putte als 'krottenkoning' te boek staat is niet uit de lucht komen vallen. Al jaren ligt de vastgoedondernemer met meerdere gemeenten in de clinch. De gemeente Wassenaar probeert al jaren om Huize Ivicke, in het bezit van Bever Holding, niet verder te laten verkrotten. Van de Putte zou zelf geen of nauwelijks actie hebben ondernomen om krakers uit het monumentale pand te weren. De gemeente is daar inmiddels zelf begonnen met herstelwerkzaamheden op kosten van Bever Holding.

Van de Putte bezit nog meerdere percelen in Noordwijk, waaronder een oude manege en een drukkerij waarmee tot op de dag van vandaag behalve sloopwerkzaamheden weinig is gebeurd. Plannen om de percelen te ontwikkelen lijken maar niet van de grond te komen, en dat is een doorn in het oog van de gemeente Noordwijk. Ondanks de vele problemen zouden de twee partijen in augustus een poging hebben gedaan om tot een toekomstplan te komen.
Problemen

De executieverkoop van de percelen van Bever Holding lijkt het resultaat van al langer bestaande financiële problemen waar het bedrijf mee kampt. Uit jaarcijfers van 2019 bleek dat het bedrijf ruim 2 miljoen euro verlies leed in dat jaar. Ook zou het een totale schuld van ongeveer 35 miljoen euro hebben.

In het persbericht van 6 november geeft het vastgoedbedrijf aan zich te beraden over de te ondernemen stappen. 'Enerzijds zal volgende week formeel contact worden gezocht met Archand S.a.r.l. anderzijds zullen alternatieve scenario’s worden onderzocht zoals herfinanciering, verkoop van een deel van de portefeuille of alternatieve samenwerkingen.'

Bekijk op Omroep West
twinkletown
0

Sonny Motké (FD) schrijft vandaag:

Vastgoed

Reggeborgh wil miljoenen terug van beursfonds Bever
Het 'Gat van Palace' in Noordwijk is één van de percelen van vastgoedbedrijf Bever, die executoriaal worden geveild.
Het 'Gat van Palace' in Noordwijk is één van de percelen van vastgoedbedrijf Bever, die executoriaal worden geveild.Foto: Ramon van Flymen voor het FD
In het kort

Reggeborgh, moederbedrijf van VolkerWessels, gelast veiling van bezit van Bever Holding.

Oorzaak is het mislukken van herfinancieringsoverleg over tientallen miljoenen euro's.

Reggeborgh en Bever hebben andere zienswijze over het verloop van gesprekken.

Reggeborgh heeft de veiling gelast van bezit van vastgoedonderneming Bever Holding. Begin december kunnen geïnteresseerden bieden op zes percelen in Noordwijk die de bedrijven gezamenlijk zouden ontwikkelen. Een van de gronden is het 'Gat van Palace', een plek waar tot eind jaren zeventig een hotel stond, en nu een open plek resteert.

Dat blijkt uit informatie van Bever Holding, en veilingsite BOG Auctions. In een schriftelijke reactie meldt investeringsmaatschappij Reggeborgh, tevens moederbedrijf van bouwer VolkerWessels, dat Bever ruim een jaar niet heeft gereageerd op herhaalde verzoeken tot aflossen van een miljoenenlening.

Bever claimt juist zich in 'de afgelopen maanden' te hebben ingespannen om met VolkerWessels tot nieuwe afspraken te komen. Er zou sprake zijn geweest van 'positieve gesprekken', ook over herfinanciering.

Onduidelijk is waarom de zienswijzen verschillen. Wel benadrukt Reggeborgh dat VolkerWessels 'geen partij' is in de financieringskwestie. Bever wilde maandag geen toelichting geven op een persbericht, waarin staat dat men zich beraadt over 'te nemen stappen' op het veilingbesluit. Daartoe behoort 'formeel contact zoeken' met Reggeborgh.
Geldnood

De relatie tussen Reggeborgh en Bever dateert van 2015. Dan ontvangt het in financiële nood geraakte Bever een krediet van het in Luxemburg gevestigde Archand Sarl, een aan Reggeborgh gelieerd investeringsvehikel van de erven van ex-VolkerWessels-topman Dik Wessels.

In zijn recente jaarverslag gaf de Bever-directie aan dat 2020 in het teken staat van mogelijke herfinanciering van die lening, die in het vierde kwartaal van 2019 afliep. Mocht dat niet lukken zijn er nog 'genoeg andere alternatieven', zei manager Mike Vandenberghe tijdens een aandeelhoudersvergadering in september. Mogelijkheden zijn de verkoop van een deel van de portefeuille, andere samenwerkingsverbanden of een notering aan mkb-beurs NPEX.
'Chantage'

Bever kwam recent negatief in het nieuws, doordat politici en erfgoedstichtingen het bedrijfsmodel omschrijven als 'gijzeling van panden', waarbij sprake is van 'louter winstmaximalisatie'. Door bezit te laten verloederen, worden gemeentes gedwongen de panden tegen een geldsom over te nemen, luidt de kritiek. De VVD in Wassenaar, waar een jarenlange juridische strijd woedt om een verpauperd en door krakers bewoond landhuis, spreekt zelfs van 'chantage'.

Bever is een beursgenoteerd minifonds, waarin sporadisch wordt gehandeld. De VVD heeft met Kamervragen bij het ministerie van Financiën opgeworpen of Bever geschrapt kan worden van de beurs. Ook hebben erfgoedstichtingen en de gemeente Wassenaar strafrechtelijke aangifte gedaan wegens opzettelijke verwaarlozing tegen Bever. Het Openbaar Ministerie moet daar nog een vervolgbeslissing op nemen.
Significant bedrag

Reggeborgh wil niet ingaan op de vraag of de recente publiciteit ook meespeelt bij het gelasten van de executieveiling. Ook wil het bedrijf niet zeggen hoeveel miljoen euro nu exact wordt opgeëist.

Dat het om een significant bedrag gaat is evident. In het jaarverslag van Bever wordt gewag gemaakt van een lening van €31,9 mln. Uit kadastrale data volgt dat Archand een recht van eerste hypotheek — inclusief rente — van €50 mln heeft op meerdere objecten in Noordwijk.

Onduidelijk is wat de kwestie betekent voor de relatie tussen VolkerWessels en Bever, die optrekken bij de ontwikkeling van projecten in Noordwijk. Het college van de gemeente treft voorbereidingen om 'op de situatie in te spelen'. Meebieden op de veiling wordt niet uitgesloten.

Wethouder ruimtelijke ordening Roberto ter Hark zei eerder tegen het FD dat een 'marktconform' bedrag is gereserveerd om twaalf panden van Bever te kopen, waar de gemeente een voorkeursrecht op heeft.
101 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 16:30
Koers 2,460
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 2,460
Laag 2,460
Volume 598
Volume gemiddeld 728
Volume gisteren 598