Air France - KLM « Terug naar discussie overzicht

Info

3.557 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 ... 174 175 176 177 178 » | Laatste
voda
1
Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

Gepubliceerd op 23 september 2020 13:38 | Views: 1.339

Air France-KLM 15:35
3,35 +0,12 (+3,62%)

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Kremers kent de weg in zowel de financiële wereld als politiek Den Haag. Hij bekleedde bestuursfuncties en commissariaten bij onder meer ABN AMRO, NIBC en Robeco, maar ook bij de Nederlandse Spoorwegen. Eerder had hij hoge functies bij het ministerie van Financiën en vertegenwoordigde hij Nederland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

KLM is in financiële problemen geraakt door de beperkingen van het internationale vliegverkeer. Het bedrijf kreeg eind juni een pakket noodleningen van 2,4 miljard euro toegezegd van een consortium van banken, waarbij de overheid grotendeels garant staat. De Nederlandse staat beloofde daarnaast als aandeelhouder een directe lening van 1 miljard euro.

Reorganisatieplan

Daarbij is afgesproken dat KLM flink moet snijden in de kosten. Eind deze maand moet er een reorganisatieplan liggen, waarbij het personeel dat het meest verdient ook de zwaarste klap opvangt. Tot de voorwaarden voor het leningenpakket behoorde ook de aanstelling van een door de overheid aan te wijzen toezichthouder.

Kremers gaat geen deel uitmaken van het bestuur of de raad van commissarissen van KLM. Daardoor heeft hij geen "fiduciaire plicht" om te handelen in het belang van het bedrijf, maar kan hij zich namens de overheid "volledig richten op het houden van toezicht op de gemaakt afspraken", aldus Hoekstra.

De minister meldt verder dat KLM eind augustus de eerste tranche van 277 miljoen euro van de overheidslening heeft ontvangen. Ook heeft het bedrijf een eerste trekking gedaan van 665 miljoen euro uit de door de banken verstrekte kredietfaciliteit. De rest van de steun komt pas beschikbaar als de overheid akkoord is met het herstructureringsplan van KLM.
voda
1
KLM zal deze winter veel minder vliegen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Air France - KLM
3,237 0,004 0,12 % Euronext Paris
Air France-KLM nominatif adm
3,237 0,004 0,12 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) KLM heeft de eerder geplande opschaling in september van zijn Europese netwerk teruggedraaid en zal deze winter veel minder vliegen dan vorig jaar. Dit meldde de Nederlandse tak van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM woensdag.

"Door de aangepaste reisadviezen voor een groot aantal landen naar 'oranje', zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en delen van Frankrijk, zal de initieel geplande verdere opschaling van KLM's Europese netwerk in september niet doorgaan", schreef KLM.

Met name de quarantaineregels in het Verenigd Koninkrijk hebben volgens KLM een grote impact op het netwerk.

In augustus vloog KLM bijna 100 procent van haar Europese netwerk qua bestemmingen en 60 procent qua capaciteit. De dienstregeling voor het Europese netwerk in november is op dit moment echter rond de 55 procent van de capaciteit in 2019.

Intercontinentaal vloog KLM 80 procent van de bestemmingen en 60 procent qua capaciteit. Op dit moment wordt op 25 procent van de intercontinentale vluchten alleen maar vracht vervoerd.

KLM noemde het goed nieuws dat de Europese Commissie de verlenging van de zogenoemde 'slot waiver' naar de gehele winterdienstregeling heeft aangekondigd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
FNV: grote zorgen bij grondpersoneel over plannen KLM

Gepubliceerd op 24 september 2020 13:33 | Views: 0

Air France-KLM 13:21
3,06 -0,18 (-5,62%)

AMSTERDAM (AFN) - Grondpersoneel bij KLM maakt zich volgens vakbond FNV grote zorgen over de plannen van de luchtvaartmaatschappij om de kosten te verlagen. FNV zegt dat KLM de crisis lijkt te "misbruiken" om flink te gaan besparen op arbeidskosten van grondmedewerkers.

KLM krijgt voor 3,4 miljard euro aan leningen en garanties van de overheid om de crisis door te komen, op voorwaarde dat de kosten flink worden teruggebracht. De vakbonden maar ook de Tweede Kamer vinden dat personeel dat tot 1,5 keer modaal verdient zoveel mogelijk moet worden ontzien. De maatschappij moet op 1 oktober met een plan voor de herstructurering komen.

KLM besloot vorige maand om een loonsverhoging eenzijdig uit te stellen. FNV stelt dat KLM medewerkers die minder dan modaal verdienen hiermee wil laten meebetalen aan de besparingen die nodig zijn om staatssteun te krijgen en daarmee verder gaat dan de voorwaarden die de overheid heeft gesteld. FNV-bestuurder Jan van den Brink vraagt zich of het bedrijf daarmee zijn staatssteun niet in gevaar brengt. De bond heeft al gedreigd naar de rechter te stappen vanwege het besluit om een loonsverhoging uit te stellen.

De bond blijft hameren op het standpunt dat de sterkste schouders bij KLM de zwaarste lasten moeten dragen. "Voor ons betekent dat dat mensen tot anderhalf keer modaal geen bijdrage hoeven te leveren. Zij hebben vaak al een inkomen waar ze amper van rond kunnen komen. Je brengt ze in grote financiële problemen, als je hen vraagt salaris in te leveren", zegt Van den Brink. Hij ziet nog weinig vooruitgang in de gesprekken met KLM over kostenbesparingen.
voda
1
Air France halveert vluchten in november en december

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Air France - KLM
2,96 -0,058 -1,92 % Euronext Paris
Air France-KLM nominatif adm
2,96 -0,058 -1,92 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) Air France voert vanwege de huidige reisbeperkingen door het coronavirus in november en december 50 procent van zijn oorspronkelijk geplande vluchten uit. Dit meldde de Franse tak van Air France-KLM vrijdagavond.

Tegen eind 2020 vliegt Air France op 170 bestemmingen; vrijwel het gehele reguliere netwerk voor de winter, waarbij de frequentie van de vluchten wordt aangepast aan de vraag.

In Frankrijk zelf voert Air France grotendeels dagelijkse retourvluchten uit op 43 routes met vertrek vanaf luchthavens Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly en Lyon Saint-Exupéry.

In Europa vliegt Air France in november en december op 67 bestemmingen, het volledige reguliere netwerk voor de tijd van het jaar.

Verder verhoogt Air France de capaciteit van zijn langeafstandsnetwerk voor essentiële reizen en vrachtvervoer, met name naar bestemmingen in het Caribisch gebied en de Indische Oceaan.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
VNV wil cao KLM-piloten openbreken en versoberen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Air France - KLM
2,95 -0,01 -0,34 % Euronext Paris
Air France-KLM nominatif adm
2,95 -0,01 -0,34 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) Vakbond VNV heeft bij KLM een voorstel neergelegd tot het openbreken en versoberen van de lopende cao voor piloten. Dit meldde de vakbond maandagmiddag.

In het voorstel wil VNV dat KLM-piloten een bijdrage leveren aan de luchtvaartmaatschappij tijdens de coronacrisis, door de tot 1 maart 2022 lopende cao open te breken en aanpassingen door te voeren in de arbeidsvoorwaarden.

VNV stelt onder meer om een loonsverlaging voor en dat piloten afzien van hun eindejaarsuitkeringen en de eerder verdiende winstdelingsregeling over het pre-coronajaar 2019.

Met dit voorstel leveren de piloten volgens VNV op jaarbasis meer dan 20 procent van hun loon in en doen zij vele niet-loongerelateerde arbeidsvoorwaardelijke concessies.

"Deze bezuinigen komen bovenop de bijdragen die al in 2020 zijn geleverd en de structurele kostenverlaging vanuit de vrijwillige vertrekregeling", aldus de vakbond. "Met de voorgestelde maatregelen nemen piloten hun verantwoordelijkheid om KLM door de crisis te helpen."

Om hulp te blijven krijgen van de Nederlandse overheid, heeft minister Wopke Hoekstra geëist dat KLM de kosten structureel verlaagt, waarbij de breedste schouders ook de zwaarste lasten dragen.

Recent stelde het ministerie van Financiën heeft Jeroen Kremers aan om bij KLM toezicht te houden op gemaakte afspraken en de naleving van de herstructureringsplannen van de luchtvaartonderneming.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
'KLM-baas Elbers donderdag met plan naar Den Haag'

Gepubliceerd op 29 september 2020 11:20 | Views: 299

Air France-KLM 11:22
2,89 -0,09 (-3,16%)

AMSTERDAM (AFN) - KLM-baas Pieter Elbers gaat donderdag met een herstructureringsplan naar het ministerie van Financiën. Volgens de ondernemingsraad (or) van KLM is het hele bedrijf doorgelicht en liggen verschillende plannen op tafel om de kosten te drukken. Een akkoord met de vakbonden ontbreekt nog.

Minister Wopke Hoekstra beloofde eerder 3,4 miljard euro steun om KLM door de crisis te helpen. Hij verbond wel een aantal voorwaarden aan het noodpakket, waaronder het terugbrengen van de kosten en een herstructurering. De deadline werd gezet op donderdag 1 oktober. Klagers menen dat de minister met zijn eisenpakket deels op de stoel van het bestuur van KLM is gaan zitten.

Met bonden wordt momenteel onderhandeld over het inleveren van arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan. Verschillende bonden verwijten KLM een gebrek aan urgentie. Daar staat tegenover dat bepaalde vakbonden op een ouderwetse manier onderhandelen met een mentaliteit van voor wat, hoort wat, aldus bronnen rond de onderhandelingen, hoewel er momenteel niet zoveel te halen valt. Dat werknemers ook in crisistijd gewoon doorbetaald kregen via de loonsubsidie van de overheid, zou de ernst van de situatie enigszins maskeren.

Or-bestuurder Dario Fucci is blij met de steun voor KLM maar erkent dat de opstelling van Hoekstra voor wrevel heeft gezorgd binnen KLM. Dit omdat de minister zich direct met de bedrijfsvoering van KLM heeft bemoeid door met harde eisen te komen. Fucci bestempelt die opstelling als "onorthodox", maar zegt er tevens bij dat KLM in zware nood verkeert. "Ik snap heel goed dat er wat tegenover de noodsteun moet staan. Maar ik snap ook dat het bijvoorbeeld bij de vakbonden wringt dat je op deze wijze richtlijnen opgelegd krijgt."

Fucci denkt dat de meest bonden ook voor donderdag akkoord zullen zijn. Bij KLM wordt volgens hem vaker een doorbraak geforceerd als de druk het hoogst is. Mogelijk dat de onderhandelingen met een aantal bonden iets langer duren, maar dat weerhoudt Elbers er niet van met een plan naar Den Haag te gaan.
voda
1
Hoekstra: kosten KLM moeten omlaag

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Air France - KLM
2,896 -0,083 -2,79 % Euronext Paris
Air France-KLM nominatif adm
2,896 -0,083 -2,79 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) De kosten van luchtvaartmaatschappij KLM moeten structureel omlaag. Dit blijkt uit de woorden van minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag voor de camera van RTL.

De kostenbasis van Air France-KLM, en ook van de twee afzonderlijke onderdelen, was "eigenlijk al aan de hoge kant".

"Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich realiseert dat de luchtvaart in heel ander vaarwater terecht is gekomen", aldus Hoekstra, wijzend op andere maatschappijen dan KLM waar grote ontslagrondes zijn geweest en personeel fors salaris heeft ingeleverd.

"Er liggen niet zo heel veel smaken op tafel", aldus de minister. "Het is of salaris inleveren, of het is massaal ontslag, of het is faillissement", aldus Hoekstra, die vindt dat Air France-KLM ten minste dezelfde beweging zal moeten maken als andere maatschappijen.

Hoekstra benadrukte voor de camera van RTL dat kapitaalverstrekking door de Nederlandse overheid aan Air France-KLM, bovenop de reeds aan KLM verstrekte leningen, nog geen uitgemaakte zaak is. Dan zal de maatschappij wel bereid moeten zijn "om de bakens te verzetten".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
'Kostenreductieplan KLM komt er met of zonder bonden'

Gepubliceerd op 30 september 2020 13:14 | Views: 1.248

Air France-KLM 14:41
2,93 +0,03 (+1,04%)

AMSTELVEEN (AFN) - KLM stuurt hoe dan ook op 1 oktober een plan hoe de luchtvaartmaatschappij geld gaat besparen naar politiek Den Haag. Liefst doet het bedrijf dat met een akkoord met de vakbonden over het versoberen van de arbeidsvoorwaarden, maar als dat er niet is, gaat het eigen plan van KLM naar Den Haag, zegt Kim Bruggeman. Als vicepresident voor sectorrelaties en compensatie was hij de laatste maanden een van de onderhandelaars met de vakbonden.

Inzet van het overleg met de bonden is te voldoen aan de eisen die Den Haag stelde aan een steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro. Om de 2,4 miljard euro aan leningen en 1 miljard euro aan garanties voor leningen te krijgen, moet KLM van de overheid de kosten met zeker 15 procent terug brengen. Ook moet het aantal nachtvluchten omlaag en zijn er eisen gesteld aan een minimaal gebruik van biobrandstof. Aan werknemers die meer dan drie keer modaal verdienen, wordt bovendien een loonoffer van minstens 20 procent gevraagd.

Bruggeman benadrukt dat de gesprekken met de bonden geen normale cao-gesprekken zijn, maar dat beide zijden het risico lopen in "klassieke patronen" te vervallen. "Normaal knok je een beetje over hoeveel erbij komt, nu gaat het om het inleveren van arbeidsvoorwaarden en staat het voortbestaan van het bedrijf op het spel."

Ook de traditionele onderhandelingstactiek van 'voor wat hoort wat', werkt volgens Bruggeman niet meer. "Dat past niet bij de situatie van het bedrijf. Het gaat echt heel slecht, de vliegtuigen zijn halfvol", verwijst hij naar de coronacrisis waardoor het aantal geboekte vliegreizen gekelderd is.

Belangrijk struikelblok is de invulling van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en de eis van verschillende bonden dat personeel dat tot anderhalf keer modaal verdient, wordt ontzien. Bruggeman en KLM menen dat als verdieners van een modaal inkomen hun in de cao afgesproken loonsverhogingen niet krijgen, ze verder niets hoeven in te leveren. Volgens sommige vakbonden zouden zij echter helemaal niet moeten lijden onder de kostenbesparingen en dus wel gewoon loonsverhoging moeten krijgen.

De ondernemingsraad heeft al wel een positief advies gegeven voor de plannen. Bruggeman hoopt in een laatste onderhandelingsronde er ook met de bonden uit te komen. "We hebben vannacht nieuwe voorstellen rondgestuurd en gaan vanmiddag om de tafel. Als het nodig is, maken we er nachtwerk van."
voda
1
FNV: akkoord cabinepersoneel en KLM over tijdelijk loonoffer

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 07:11 | Views: 338

Air France-KLM 30 sep
2,96 0,00 (0,00%)

SCHIPHOL (AFN) - De vakbonden voor cabinepersoneel en de KLM hebben een akkoord gesloten over een sociaal plan en een tijdelijk loonoffer. Dat meldt FNV Cabine in een nieuwsbrief.

KLM moet reorganiseren om aan de voorwaarden voor miljardensteun van het kabinet te voldoen. De luchtvaartmaatschappij kan een lening van 3,4 miljard euro krijgen.

Volgens FNV Cabine zijn er "rechtvaardige afspraken" gemaakt over een tijdelijke reductie van arbeidsvoorwaarden, een sterk verbeterde beëindigingsvergoeding bij boventalligheid en een terugkeergarantie van vijf jaar. De bonden moeten de afspraken nog voorleggen aan hun achterban.
voda
1
KLM sluit akkoord met cabinepersoneel en grondmedewerkers

Op de valreep heeft KLM op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de vakbonden over versobering van de cao's bij de grondmedewerkers en het cabinepersoneel. Met de piloten zijn nog geen afspraken gemaakt.

Dat heeft KM donderdagochtend bevestigd, na langdurige onderhandelingen met de vakorganisaties. Ook de opstandige FNV-bond staat achter de overeenkomst

Donderdag moet KLM een herstelplan indienen bij het kabinet om in aanmerking te komen voor een steunpakket van €3,4 mrd. Dat geld is nodig om de financiële klappen op te vangen die KLM heeft opgelopen sinds de uitbraak van de coronacrisis. Minister Hoekstra van Financiën eist daarbij dat het personeel offers brengt, waarbij de sterkste schouders de zwaarste klasten moeten dragen.

KLM spreekt van een 'ongelofelijk belangrijke stap'.

Het is KLM nog niet gelukt een akkoord te bereiken met de piloten, die de hoogste salarissen verdienen bij de luchtvaartmaatschappij. Deze beroepsgroep moet de zwaarste offers brengen. Minister Hoekstra eist dat salarissen boven drie keer modaal (€109.000) tot 20% inleveren. Dit geldt voor een groot deel van de vliegers.

In een reactie zegt een woordvoerder van de pilotenvakbond VNV nog in gesprek te zijn met KLM.

fd.nl/ondernemen/1359114/klm-sluit-ak...
voda
1
Hoekstra: vandaag is het moment voor KLM

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 10:57 | Views: 1.833

Air France-KLM 11:47
2,91 -0,05 (-1,62%)

DEN HAAG (AFN) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemt het goed nieuws dat KLM met in ieder geval een deel van de vakbonden overeenstemming heeft bereikt over een ingrijpende herstructurering. Een akkoord met de piloten laat evenwel nog op zich wachten. "Vandaag is wel het moment", waarschuwt Hoekstra de best betaalde beroepsgroep.

"Het gaat heel slecht in de luchtvaart en met KLM. We moeten daar gewoon de bakens verzetten, linksom of rechtsom", zegt Hoekstra. Als het personeel niet instemt met loonoffers en ontslagen, is faillissement volgens de minister de enige andere optie. "Het goede nieuws is dat een aantal bonden ziet dat het nodig is."

KLM zit in zware financiële problemen. Door de coronacrisis staat een groot deel van de vloot al maanden aan de grond. De overheid schoot het bedrijf eind juni te hulp met een pakket noodleningen en garantstellingen ter waarde van 3,4 miljard euro. Voorwaarde voor die financiële reddingsboei is wel dat KLM de kosten drastisch verlaagt. Uiterlijk donderdag wil Hoekstra daarvoor een plan zien.
voda
1
KLM biedt ministerie van Financiën herstructureringsplan aan

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Air France - KLM
2,925 0,00 0,00 % Euronext Paris
Air France-KLM nominatif adm
2,925 0,00 0,00 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) KLM heeft zijn herstructureringsplan aan het Ministerie van Financiën gestuurd. Dit meldde de Nederlandse tak van Air France-KLM donderdag.

Het overhandigen van dit herstructureringsplan is een belangrijke voorwaarde om de overheidslening en garantiestellingen van in totaal 3,4 miljard euro te ontvangen. Het plan ligt nu ter beoordeling bij het ministerie.

"Door de effecten van COVID-19 maakt KLM zich klaar voor een langere periode met minder vluchten. De organisatie wordt kleiner, goedkoper, duurzamer, zuiniger en efficiënter", aldus de luchtvaartmaatschappij.

Een van de voorwaarden voor de financiering is dat KLM-medewerkers een bijdrage leveren aan de herstructurering door in te leveren op arbeidsvoorwaarden door middel van een inkomensafhankelijke (staffel) arbeidsvoorwaardelijke reductie van tot 20 procent. Deze voorwaarden gelden gedurende de looptijd van de lening.

Volgens KLM is over de invulling hiervan voor de periode tot in/eind 2022 nu op hoofdlijnen een akkoord bereikt met alle vakbonden van het grond-, cockpit- en cabinepersoneel.

Een van de andere voorwaarden die de overheid stelt, is een reductie van 15 procent van de beïnvloedbare kosten. Er zijn adviesaanvragen gemaakt voor de OR om de KLM-organisatie te verkleinen en verder te vereenvoudigen. Daarnaast liggen er ruim 70 initiatieven waarmee vooral de externe kosten verlaagd zullen worden.

"Onder andere door uitfasering van leasevliegtuigen en de inzet van efficiëntere vloot zullen belangrijke besparingen worden behaald. Ook met leveranciers en ketenpartners wordt gesproken om een bijdrage te leveren", aldus KLM.

Ten aanzien van de arbeidskosten heeft KLM al een besparing gerealiseerd door reductie van het aantal arbeidsplaatsen. Aan het eind 2020 heeft het bedrijf zo’n 4.500 collega's minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis.

Verder banenverlies is niet uit te sluiten gezien de omvang en diepte van de crisis. KLM heeft met grond- en cabinebonden inmiddels ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor het domein Cockpit voorzien bestaande cao-afspraken hier al in.

Daarnaast wil KLM gedwongen ontslagen zoveel als mogelijk voorkomen door de vrijwillige vertrekregeling bij bepaalde afdelingen en divisies weer gericht open te stellen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Topman KLM vreest nieuwe ontslagronde

Gepubliceerd op 2 oktober 2020 15:15 | Views: 598

Air France-KLM 15:21
2,85 -0,08 (-2,56%)

AMSTELVEEN (AFN) - KLM-topman Pieter Elbers vreest dat er een nieuwe ontslagronde nodig is bij de maatschappij, bovenop de duizenden banen die dit jaar al zijn geschrapt. Volgens hem heeft KLM veel last van de recente toename van het aantal coronabesmettingen en de vele nieuwe beperkingen en quarantainevereisten van overheden.

"Deze ongecoördineerde aanpak van landen heeft tot veel verwarring geleid en het vertrouwen van klanten aangetast. De realiteit wijkt dus stevig af van de verwachtingen die we voor de industrie in de zomermaanden nog hadden", stelt de KLM-baas in een bericht aan het eigen personeel, waarover eerder ook de NOS schreef.

Hoeveel banen op de tocht staan is nog niet duidelijk. Wel geeft de topman aan dat nog eens 10 procent minder vluchten zou betekenen dat KLM nog zo’n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.

De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. "We houden nu dus echter rekening met nog minder productie, wat uiteindelijk directe invloed zal hebben op de hoeveelheid mensen die nodig is."

KLM moest donderdag nog een reorganisatieplan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde miljardensteun te kunnen beschikken. Dit lukte op het nippertje. Als het personeel niet had ingestemd met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën de enige andere optie geweest.
EQ140
0
Airfrance/klm zit klem en wel in de hoek waar de klappen vallen blijkt maar weer. Wat is het aandeel nog waard? Dat is moeilijk te zeggen. We zitten al erg laag, de vraag is, is de bodem al bereikt? Hangt van het virus af hoelang het nog duurt voordat we het vliegtuig weer massaal instappen. Er zal in deze tussentijd nog veel geld tegenaan gegooid moeten worden. Heb al eens eerder vermeld dat een faillissement met doorstart een beter plan zou zijn.
[verwijderd]
0
quote:

EQ140 schreef op 2 oktober 2020 19:45:

Airfrance/klm zit klem en wel in de hoek waar de klappen vallen blijkt maar weer. Wat is het aandeel nog waard? Dat is moeilijk te zeggen. We zitten al erg laag, de vraag is, is de bodem al bereikt? Hangt van het virus af hoelang het nog duurt voordat we het vliegtuig weer massaal instappen. Er zal in deze tussentijd nog veel geld tegenaan gegooid moeten worden. Heb al eens eerder vermeld dat een faillissement met doorstart een beter plan zou zijn.
Het ziet ernaar uit dat ze nu genoeg geld hebben om een jaar te blijven bestaan. Zou het kunnen dat ze al binnen de volgende maanden faillissement aanvragen?
EQ140
1
Ik denk dat Hoekstra tevreden is met het ingediende reorganisatieplan van Klm De tweede kamer moet nog om, maar dat zal wel lukken.Je kunt er naar mijn in ziens vanuit gaan dat er (voorlopig) geen faillissement aankomt. Als Hoekstra eenmaal steun gaat geven dan zal de overheid alle zeilen bijzetten om Airfrance/Klm overeind te houden. Het blijft qua financiën voorlopig drama (veel kosten en nagenoeg geen inkomsten) hiermee zal er voor de eerste jaren geen dividend uitbetaling komen.
[verwijderd]
0
quote:

EQ140 schreef op 3 oktober 2020 21:37:

Ik denk dat Hoekstra tevreden is met het ingediende reorganisatieplan van Klm De tweede kamer moet nog om, maar dat zal wel lukken.Je kunt er naar mijn in ziens vanuit gaan dat er (voorlopig) geen faillissement aankomt. Als Hoekstra eenmaal steun gaat geven dan zal de overheid alle zeilen bijzetten om Airfrance/Klm overeind te houden. Het blijft qua financiën voorlopig drama (veel kosten en nagenoeg geen inkomsten) hiermee zal er voor de eerste jaren geen dividend uitbetaling komen.
Bedankt voor de info. Is er kans dat het aandeel vanaf nu weer omhoog gaat?
EQ140
1
Kans is er altijd dat de koers oploopt. Ik verwacht echter oplopende corona cijfers en hiermee een nog wat lagere airfrance/Klm aandelen koers aankomende tijd.
jan6307
0
quote:

vfleuven schreef op 3 oktober 2020 20:03:

[...]

Het ziet ernaar uit dat ze nu genoeg geld hebben om een jaar te blijven bestaan. Zou het kunnen dat ze al binnen de volgende maanden faillissement aanvragen?
Een faillissement gaat er niet komen, daar is veel te veel staatssteun voor, dan krijgen we een overname door de staat.

Maar dat gaat ook niet komen, als de economie hersteld groeit Air France ook weer op.
Maar de staatssteun moet wel weer retour.
voda
1
Personeel KLM verbolgen over extraatjes voor piloten

Binnen KLM is wrevel ontstaan over de bezuinigingsafspraken die de luchtvaartmaatschappij heeft gemaakt met de piloten. Uit een intern document van pilotenbond VNV blijkt dat de drieduizend vliegers in ruil voor een loonoffer privileges hebben gekregen waar het gaat om reizen met familie en upgrades naar businessclass. Andere vakbonden spreken van ongelijke behandeling.

Met KLM is overeengekomen dat de piloten de komende jaren een aantal 'non cash'-aanbiedingen krijgen. Voor de komende v?f jaar kunnen zij bijvoorbeeld eenmaal per jaar extra gebruikmaken van ‘geboekt IPB’-tickets. Die goedkopere tickets kunnen worden verzilverd als er in het vliegtuig plaats over is (Indien Plaats Beschikbaar). Daarnaast zal een automatische upgrade naar business class worden gegeven, en wordt vijf jaar lang hun zogeheten PSN (priority serial number) verlaagd. Dat betekent dat ze voorrang krijgen bij bepaalde vluchten. En hoe lager het nummer, hoe hoger de prioriteit.

Blijk van waardering
Die extra gunsten zijn niet verleend aan het cabinepersoneel en het grondpersoneel. ‘Samen met KLM hebben we gezocht naar elementen waaruit de waardering kan bl?ken voor de inzet en b?drage van haar piloten‘, schrijft pilotenbond VNV aan zijn achterban.

Informatie VNV aan de leden
De afspraken die KLM recent heeft gemaakt met alle vakbonden moeten nog beoordeeld worden door minister Wopke Hoekstra van Financiën. De bewindsman heeft strikte voorwaarden verbonden aan de goedkeuring van het steunpakket van €3,4 mrd, dat KLM krijgt om de coronacrisis te overleven.

Transparantie
Vakbond CNV vindt dat KLM moet uitleggen waarom ze van mening is dat de piloten extra privileges verdienen voor de bijdrage die ze leveren en die de rest van ‘de blauwe familie’ niet krijgt. ‘KLM moet volledige transparantie betrachten met betrekking tot de afspraken met de vliegers en de berekeningen die daar achter zitten', stelt bestuurder Michiel Wallaard. Hij heeft het officiële protocol nog niet kunnen inzien.

Ook FNV is niet te spreken over de in zijn ogen ongelijkwaardige behandeling van de 30.000 medewerkers van KLM. ‘Bij de grondmedewerkers is grote verontwaardiging ontstaan over het feit dat de piloten iets teruggevraagd hebben', zegt bestuurder Jan van den Brink. ‘De grootverdieners krijgen als enige een presentje voor geleverde bijdragen. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken.’

Piloten leveren 20% in
Na moeizame onderhandelingen sloot KLM vorige week drie aparte overeenkomsten met vertegenwoordigers van het cabine- en grondpersoneel en met piloten. Een loonkostenbezuiniging en het sociaal plan waren noodzakelijk in het kader van het steunpakket dat de luchtvaartmaatschappij kreeg en dat door het ministerie van Financiën wordt gegarandeerd.
Werknemers met de hoogste inkomens, onder wie piloten, leveren tot 20% van hun inkomen in. Het gaat daarbij om een winstuitkering over 2019, eindejaarsuitkeringen en reeds toegezegde loonsverhogingen.

Het stoort vakbond FNV ook dat de looptijd van de overeenkomst met de piloten korter is dan die van het overige personeel. Het akkoord met het grondpersoneel loopt tot eind 2022, die van de piloten tot maart 2022.

Wachtgeld en terugkeergarantie
Het akkoord met de piloten was het sluitstuk van een hectische week. Vier uur voor de deadline van het ministerie was er witte rook. Uit het interne document van VNV aan de leden blijkt dat er geen ontslagen vallen onder hun achterban. Er is weliswaar een overschot aan vliegers op de toestellen B737, A330 en B747, maar die kunnen gebruik maken van een wachtgeldregeling. Ook kunnen zij een of twee jaar voor een andere maatschappij gaan vliegen, met terugkeergarantie. Voor iedereen geldt dat het vaste maandinkomen en daarb? behorende oudedagvoorziening in stand is gebleven, schrijft VNV.

KLM heeft donderdag nader overleg met de bonden over reductie van de arbeidsvoorwaarden. Het is de bedoeling dat de gesprekken die dag ook worden afgerond. Vakbond VNV wilde niet reageren op de publicatie.

fd.nl/ondernemen/1359984/personeel-kl...
3.557 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 ... 174 175 176 177 178 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:37
Koers 9,956
Verschil +0,076 (+0,77%)
Hoog 10,050
Laag 9,540
Volume 1.672.155
Volume gemiddeld 1.801.173
Volume gisteren 2.158.542