Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Galapagos oktober 2020

4.802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 237 238 239 240 241 » | Laatste
Lama Daila
20
Zie ook GLPG1972-draadje:

Vandaag was CSO Piet Wigerinck aanwezig op het Bolero Biotechevent.
Het is op een aantal draadjes al vermeld met een aantal korte samenvattingen, maar er kwamen ook wat vragen over de juiste uitspraken rond GLPG1972.
Ik het het hele event opgenomen en heb de passages (oa op vraag van Barbet01) even uitgeschreven:

Intro:
Een high-risk is osteoarthritis - daar verwachten we deze maand de data. Die zijn voor eind oktober voorspeld. Is de grootste ziekte ter wereld en wij gaan daar pogen om opnieuw met een compleet nieuw medicijn te komen.

Newsflow:
Wij gaan de PINTA data eind deze maand bekend maken en ook de OA data - de Roccella trial met ‘1972 - zal eind oktober/november bekend worden.

Q&A:
Lenny: Één van de andere laatstadiumprodukten in de pijplijn is uiteraard GLPG1972 in osteoarthritis. De algemene vraag die binnenkomt is hoe schatten jullie de kansen in. Moeten we dit zien als een zeer risicovol programma. Wat zouden de eventuele volgende stappen zijn na de readout binnenkort?
Piet: Ja, OA is een moeilijke ziekte, dus wij zoeken een medicijn dat de ziekte fundamenteel afremt. OA is een trage ziekte, dus dat maakt het moeilijk om dat aan te tonen, dus er is vandaag een enkel medicijn goedgekeurd die die ziekte fundamenteel afremt. Dus je mag dit duidelijk tussen de high-risk zetten in onze portfolio. Dus, normaal gezien - wij plannen om 3 nieuwe klassen uit te testen in elk twee ziekten omdat we een kans hebben van 1 op 6. Als we 1 op 6 van onze nieuwe stoffen in een ziekte kunnen lanceren zijn we in principe tevreden en gaat ons model werken. Dus die OA is één van die, maar die kans is dan ook niet groter dan 1 op 6. En 1 op 6 is een zeer hoog risico. Maar het is een high risk, high reward, want het is de grootste ziekte ter wereld. Als dat lukt dan spreek je van een compleet ander bedrijf, omdat je dan gaat een medicijn kunnen brengen voor miljarden mensen. Het is vandaag de grootste ziekte op de wereld, osteoarthritis.
Lenny: En zeker ook het competitief veld dat nu nog redelijk open ligt binnen OA
Piet: ja, het is moeilijk en daardoor is er zeer weinig competitie. Er zijn zeer weinig grote bedrijven aanwezig, maar als dat lukt dan - wij zien dit een beetje als een joker, maar als die er uit komt dan spreek je direct van een ander bedrijf.
Lama Daila
20
Hier ook nog de laatste vraag uit de Q&A over Toledo:

Lenny: en dan nog een laatste vraag rond Toledo. Uiteraard, als we kijken naar inflammatieziekten, dan is een druk bezet veld, heel veel innovatie, heel veel grote farma die daar ook grote budgetten tegenaan gooien. Hoe zie jij het programma Toledo als differentiërend tegenover die toch wel grote farmamachine, die steeds die nieuwe ziektenbeelden aanpakken.
Piet: Wel, dus autoimmuunziektes zijn ziektes die veroorzaakt worden omdat ons afweersysteem overactief is en dus ook alle medicijnen die tot nu toe - dus ook filgotinib - approved zijn, al die nieuwe medicijnen remmen het afweersysteem. Nu bij een gezonde patiënt heb je een afweersysteem, maar heb je ook een controlesysteem, die het afweersysteem in het oog houdt. Dus, wat uniek is, is dat we ook het controlesysteem activeren. Dus we gaan de patiënt het signaal geven controle en het afweersysteem zelf remmen. Dat is het unieke dat we niet het afweersysteem overmatig moeten remmen om een effect te zien. We gaan het een beetje remmen, maar we gaan ook het controlesysteem activeren, waardoor wij hopen dat we veel minder afwering krijgen van het afweersysteem, veel minder nevenwerking, veel minder infecties, zoals gekend met de meeste andere medicijnen.
Lenny: Redelijk veel om enthousiast over te kunnen zijn in de pijplijn denk ik. Dankuwel, Piet. Ik denk dat we hiermee gaan afronden rond Galapagos. Ik ga je bedanken voor je komst vandaag.
Raasgier
1
Heel goed, dank Lama!

Als ik puur naar de tekst kijk (lezen kan ik echt heel goed, maar ik mis hier in het geschreven woord even de blik op de lichaamstaal van Endless :) ), dan is dit dus in lijn met de discussie gisteren: de kansen zijn laag omdat de ziekte gewoon fundamenteel moeilijk is, maar dit zegt allemaal niets over hoe hij inschat dat de vlag erbij hangt. Dus of GLPG het gaat winnen of niet.

Het goede nieuws is dus hij nergens zegt dat het slecht gaat. Het slechte nieuws is dat hij ook nergens zegt dat het goed gaat...
MtBaker
0
quote:

Lama Daila schreef op 10 oktober 2020 22:39:

Zie ook

fundamenteel afremt. OA is een trage ziekte, dus dat maakt het moeilijk om dat aan te tonen, dus er is vandaag een enkel medicijn goedgekeurd die die ziekte fundamenteel afremt.

voor de duidelijkheid 1 medicijn moet zijn geen medicijn.
BigMoepf
3
Hartelijk dank aan allen die de info deelden!

Maar voor de belegger die Gala volgt geen verrassingen. GLPG1972 is moeilijk, maar de voorgaande proeven hoopgevend. Het risico naar beneden zal pakweg 10% zijn? Maar de mogelijkse groei op termijn gigantisch. Om een idee te geven, een klein stukje uit een artikel:

Arthritis is the most common cause of disability among U.S. adults. Data from 2007 to 2009 show
that one in five, or 50 million, U.S. adults reported doctor­diagnosed arthritis in that period; one in nine, or 21 million, had arthritisattributable activity limitations. In 2003 the costs attributable to arthritis and other rheumatic conditions were $128 billion ($81 billion in medical expenditures and
47 billion in earnings losses), which represented nearly 1% of that year’s U.S. gross domestic product. The number of U.S. adults with arthritis is projected to rise to 67 million by 2030.

Als je die bedragen ziet, en je bedenkt dan dat er mogelijks een pilletje op komst is... Stilletjes blijven zitten dus en een kaarsje branden voor GLPG1972 (en voor de patienten uiteraard :-) ).
Missolapola
0
Wat een plezier om de laatste pagina’s in dit draadje te lezen!
Bedankt voor jullie bijdragen en een fijne zondag!
*voetnoot
2
quote:

Endless schreef op 11 oktober 2020 10:19:

twitter.com/cf_care/status/1314845955...
@Endless @BigMoepf

Dank weer voor deze mooie linkjes. Fijn te lezen/horen.
De vooruitgang is gaande en dat is goed nieuws voor de patiënten.
Fijn weekend nog.
[verwijderd]
0
Kan het even niet terugvinden, Lama had jij het webinar opgenomen?
Kun je die online zetten? IK heb het helaas moeten missen door andere verplichtingen
Mr Greenspan
0
Ik had het idee dat Onno wat positiever was, vooral mbt de primaire eindpunten.
Zal het inzicht nu verandert zijn of is Onno gewoon positiever dan Piet?
harvester
0
quote:

Mr Greenspan schreef op 11 oktober 2020 17:20:

Ik had het idee dat Onno wat positiever was, vooral mbt de primaire eindpunten.
Zal het inzicht nu verandert zijn of is Onno gewoon positiever dan Piet?
Piet is wetenschapper dus wordt hij positief als voldoende statistisch onderbouwd zo een uitspraak gedaan worden dus aan het eind van een onderzoek fase 3.

Dus wat hij zegt is niet altijd zo positief als hij denkt dat het kan uitvallen.
Lama Daila
7
Nog een belangrijke uitspraak door Piet op het Bolero Biotechevent mbt Filgotinib in US:
“ De komende weken hebben we daarrond een eerste vergadering met de FDA en dan gaan we kijken wanneer we exact opnieuw kunnen indienen.”
[verwijderd]
17
Dank Endless, Barbet01 en Lama Daila om het relaas van KBC Bolero event te delen (ook op het GLPG1972/GLPG0634 topic). Zelf heb ik het niet gezien.

Goed beschouwend vinden we hier objectieve/subjectieve analyses waarvoor hulde.

Om op de subjectieve tour door te gaan, leest het voor mij, de antwoorden van Piet Wigerinck - CSO Galapagos, weg als een boodschap met een dubbele gelaagdheid.

Eerst duidelijk aangeven dat Galapagos wederom gaat pogen om opnieuw (ATX..) met een compleet nieuw medicijn te komen = Piet ziet zeker kans, en daarom is ROCCELLA zo groot uitgerold (1), daarbij is echter OA een moeilijke ziekte met gestage afbraak van kraakbeen, en dit proces (hoofdzakelijk) ombuigen in 52 weken vraagt veel van een molecuul (2); vervolgens de werkwijze van Galapagos belichten > 3 targets voor 2 ziektes in een bepaald tijdsframe, waarvan er naar verwachting 1 target voor 1 ziekte slaagt is het grote doel van het Silence Select platform (3); dan overgaan op hoog risico maar hoge beloning, en benoemen dat Galapagos als bedrijf compleet evolueert bij succes van GLPG in artrose (4), om bij slotantwoord feitelijk dit weer dit te herhalen 'als dat lukt dan', de joker op tafel, 'maar als die er uitkomt' spreek je dus echt van een ander bedrijf (5).

Piet houdt de kaarten uitstekend tegen de borst, geeft risico weer maar houdt dus zeker open dat GLPG1972 slagingskansen heeft met enorm potentieel voor Galapagos.

Interessant dat Galapagos zich nu ongeveer 3 weken - 4 weken voor de publicatie van deze data waant. Galapagos is ook 'leading' als sponsor van ROCCELLA met Henri Deckx als Galapagos werknemer en Investigator. clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03595618

Op Clinical Trials staan 44 sites van USA (300 - 350 patiënten..); er zijn nog een pak meer klinische centra in andere landen om aan die 938 artrose-patiënten te komen:

Argentina / Brazil / Bulgaria / Canada / Denmark / Hungary / Japan / Korea, Democratic People's Republic / Poland / Romania /Russian Federation / Spain / Taiwan
www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-sea...

Zeer goed dat Galapagos dit medicijn snel doorontwikkeld i.s.m. Servier. Gaaf moment, onthulling persbericht ROCCELLA door Galapagos, op de zeer korte termijn.
Sentiment
0
quote:

Lama Daila schreef op 11 oktober 2020 19:05:

Nog een belangrijke uitspraak door Piet op het Bolero Biotechevent mbt Filgotinib in US:
“ De komende weken hebben we daarrond een eerste vergadering met de FDA en dan gaan we kijken wanneer we exact opnieuw kunnen indienen.”

Zal de uitspraak dan sneller gaan?
Lama Daila
2
Stel je voor dat de FDA nogmaals van gedacht is veranderd :-)
MANTA toch niet meer nodig en die bekommernis van 200 mg was maar een grapje.
Sentiment
0
quote:

Lama Daila schreef op 12 oktober 2020 07:35:

Stel je voor dat de FDA nogmaals van gedacht is veranderd :-)
MANTA toch niet meer nodig en die bekommernis van 200 mg was maar een grapje.
nou, ze zullen het boetekleed niet aantrekken, maar kunnen beslissen dat het middel goedgekeurd wordt, maar met op het label een toelichting.
Al weten ze nog niet of mannen minder vruchtbaar zijn
GoedeDag
0
quote:

Sentiment schreef op 12 oktober 2020 07:41:

[...]nou, ze zullen het boetekleed niet aantrekken, maar kunnen beslissen dat het middel goedgekeurd wordt, maar met op het label een toelichting.
Al weten ze nog niet of mannen minder vruchtbaar zijn
Ik lees dit eerder dat ze de FDA gaan aftasten welke data ze exact willen hebben en wanneer ze dit goed genoeg wordt bevonden om hun (onterechte) bezorgdheden te begraven en het goed te keuren.

Alhoewel het natuurlijk altijd kan dat ze hun kar keren, in Europa hebben ze het precies gewoon als warning erin gezet voorlopig dus kunnen ze daar ook tot dan. Staat er ook in met woorden zoals MAY & COULD cause. Dat ze dat in de US ook doen en boem klaar.

www.jyseleca.eu/en/download/Jyseleca-...
[verwijderd]
1
4.802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 237 238 239 240 241 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 27,380
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 27,380
Laag 26,940
Volume 135.801
Volume gemiddeld 80.458
Volume gisteren 104.556