Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

In de race voor een Coronavirus Vaccin - wie wint?

261 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 » | Laatste
MisterBlues
0
Sommige vaccins moeten met droogijs vervoerd worden

Toekomstig coronavaccin kwetsbaar, transportsector bereidt zich voor


Terwijl het nog onzeker is wanneer het coronavaccin klaar zal zijn, treft de transport- en logistieke sector al volop voorbereidingen. Op initiatief van Schiphol, branchevereniging Air Cargo Nederland en KLM Cargo hebben zeventig bedrijven hun krachten gebundeld. De taskforce die ze hebben gevormd moet ervoor zorgen dat de vaccins, zodra ze beschikbaar zijn, snel op de goede plek komen.
Weinig bekend

"Het wordt een enorme operatie", zegt Maarten van As, directeur van Air Cargo Nederland, die de taskforce leidt. "We weten niet waar het geproduceerd gaat worden, we weten nog niet door wie. We weten niet om welke hoeveelheden het gaat, en ook niet onder welke voorwaarden de vaccins moeten worden vervoerd", zegt Van As.

Omdat er nog veel onbekend is, werkt de taskforce met verschillende scenario's. "Dat is de enige manier om je goed voor te kunnen bereiden." Het gaat daarbij vooral om de manier van vervoeren, de opslag en het zo soepel mogelijk laten verlopen van douaneformaliteiten.
Vaccin bewaard in droogijs

Vooral de temperatuur waarop de vaccins straks bewaard moeten worden, speelt een belangrijke rol in de voorbereiding. "Daarover is nog veel onduidelijkheid. Er wordt gesproken van -20 tot -80 graden, maar ook van een temperatuur van net boven nul."

Van dat verschil in temperatuur hangt veel af, zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics in Nieuw-Vennep, een bedrijf dat zich richt op het vervoer en de opslag van farmaceutische producten. Want: hoe kouder, hoe complexer. "Als vaccins op -80 graden moeten worden gehouden, dan is veel droogijs nodig."

Droogijs is kooldioxide (CO2) in vaste vorm. Het zijn de staafjes die ook wel bij tv-programma's en door goochelaars wordt gebruikt om de witte rook die ze afgeven. Hoe kouder de vaccins moeten worden bewaard, hoe meer droogijs er in de verpakking moet worden toegevoegd.

Dat betekent dat er voor één kilo aan vaccins tot acht kilo aan droogijs nodig is. Daarmee neemt het volume enorm toe. En dat maakt het vervoer weer ingewikkelder.
Luchtvracht moeilijker door corona

Hoe kouder de vaccins moeten worden vervoerd, hoe meer vliegtuigen er nodig zijn. Er mag maar een beperkte hoeveelheid droogijs in een vliegtuig worden vervoerd omdat er giftige stoffen vrij kunnen komen.

En dat vervoer door de lucht is al problematischer geworden sinds de coronacrisis. "Voor de crisis werd ongeveer de helft van de luchtvracht in het ruim van passagiersvliegtuigen vervoerd en de andere helft in vrachtvliegtuigen", zegt taskforceleider Van As. "Door de coronacrisis vliegen er veel minder passagiersvliegtuigen en is de capaciteit in het luchtvervoer dus veel lager geworden."
De nieuwe hal van Rutges Cargo nos

Ondanks de onzekerheden, is een aantal bedrijven in Nederland al begonnen met investeringen om op tijd klaar te zijn voor als de vaccins op de markt komen. Zo heeft vervoerder DHL al 'supervrieskasten' geplaatst in zijn healthcare & lifescience campus in Nijmegen. Ook heeft het bedrijf extra vluchten voorbereid tussen Europa, de Verenigde Staten en Azië.

Concurrent UPS is de opslagcapaciteit in het magazijn in Roermond flink aan het uitbreiden. Uiteindelijk moeten daar miljoenen vaccins kunnen worden opgeslagen.

Ook kleinere bedrijven durven al de portemonnee te trekken om straks niet de boot te missen. Zo heeft farma-vervoerder Rutges Cargo, de oplevering van een magazijn van 4000 vierkante meter om medicijnen en vaccins op te kunnen slaan, sterk naar voren gehaald. "Eigenlijk stond dit voor 2022 gepland, maar we willen klaar zijn als de coronavaccins beschikbaar komen", zegt Stef Blommaart van het bedrijf, dat gevestigd is bij Schiphol.
Liever vandaag dan morgen

Dat geldt niet voor alle bedrijven. Twisk van Cyberfreight vindt het te vroeg om nu al extra vriezers aan te schaffen. "Daarvoor zijn er te veel onzekerheden."

Wel is het noodzakelijk om nu gezamenlijk plannen te maken, zegt hij. "Het zou fijn zijn geweest als we daarvoor meer tijd hadden gehad. Maar het is in ons aller belang dat het vaccin liever vandaag dan morgen op de markt komt. De logistieke sector past zich daarop aan."
[verwijderd]
0
Bovenstaande geldt oa voor het covidvaccin van Moderna. De (w)armere gebieden gaan hier dus problemen mee krijgen.
Voor NVAX gelden weinig of geen beperkingen tav (diep)koeling van het vaccin.
MisterBlues
0
quote:

hosternokke schreef op 24 oktober 2020 17:53:

Bovenstaande geldt oa voor het covidvaccin van Moderna. De (w)armere gebieden gaan hier dus problemen mee krijgen.
Voor NVAX gelden weinig of geen beperkingen tav (diep)koeling van het vaccin.
Omdat ze achterlopen in vergelijking tot de RNA-vaccin producenten denk ik dat de koers nog behoorlijk gaat zakken. T.z.t. koop ik weer een plukje.
MisterBlues
0
Massive UK study finds coronavirus antibodies wane over several months

October 27, 2020

UK researchers are suggesting levels of antibodies produced by the immune system in response to SARS-CoV-2 may significantly drop in the months following an initial infection. Testing hundreds of thousands of subjects over three months, a study saw the prevalence of antibodies drop, raising questions over long-term immunity.

For many months now, researchers have been using antibody tests to retroactively understand how the novel coronavirus has spread throughout different populations. Antibodies against the virus, detectable in finger-prick blood tests, can effectively indicate whether a person has been previously infected.

The new research tested 365,104 adults, across three rounds of testing between June and September. Over the study period more than 17,000 subjects tested positive for SARS-CoV-2 antibodies, and 30 percent of those subjects presented with asymptomatic infections.

The prevalence of antibodies declined across the three rounds of testing, from 6 percent in the first round to just 4.4 percent in the most recent round. The biggest drop in antibody prevalence came in those subjects with no reported history of COVID-19. This suggests antibodies may decline more rapidly in those milder asymptomatic cases, compared to those presenting with more severe symptomatic infections.

“This very large study has shown that the proportion of people with detectable antibodies is falling over time,” explains Helen Ward, one of the authors on the new study. “We don’t yet know whether this will leave these people at risk of reinfection with the virus that causes COVID-19, but it is essential that everyone continues to follow guidance to reduce the risk to themselves and others.”

newatlas.com/health-wellbeing/covid19...
MisterBlues
0
In week 47 wil Pfizer/BioNtech combi naar FDA en gaan en vaccin voorleggen:

PFIZER AND BIONTECH ANNOUNCE VACCINE CANDIDATE AGAINST COVID-19 ACHIEVED SUCCESS IN FIRST INTERIM ANALYSIS FROM PHASE 3 STUDY



Vaccine candidate was found to be more than 90% effective in preventing COVID-19 in participants without evidence of prior SARS-CoV-2 infection in the first interim efficacy analysis

Analysis evaluated 94 confirmed cases of COVID-19 in trial participants
Study enrolled 43,538 participants, with 42% having diverse backgrounds, and no serious safety concerns have been observed; Safety and additional efficacy data continue to be collected

Submission for Emergency Use Authorization (EUA) to the U.S. Food and Drug Administration (FDA) planned for soon after the required safety milestone is achieved, which is currently expected to occur in the third week of November

Clinical trial to continue through to final analysis at 164 confirmed cases in order to collect further data and characterize the vaccine candidate’s performance against other study endpoints
Cézan
0
Vroeg me al af..waarom stijgt beurs zo hard? Dit dus:

‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig

Niet Byden, of allebei?
Denk toch eerder mss nieuwe vaccine..

www.ad.nl/dossier-coronavirus/enorme-...

^^

DurianCS
0
quote:

Cézan schreef op 9 november 2020 14:50:

Vroeg me al af..waarom stijgt beurs zo hard? Dit dus:

‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig

Niet Byden, of allebei?
Denk toch eerder mss nieuwe vaccine..

www.ad.nl/dossier-coronavirus/enorme-...
^^
Trump zal wel over de rooie gaan. Het vaccin verschijnt net na de verkiezing en geeft geen winst voor Trump. Normaal gesproken sneuvelt de verantwoordelijke bij Pfizer omdat hij een week te laat was met het vaccin.
Rowi62
1
Als Hugo de Jonge nu blijft vasthouden aan Astra Zeneca dan krijgen alle complotters alsnog gelijk. Maar ook Hugo zal blij zijn met Pfizer. Op verkeerde paard gewed - die 90% kunnen ze niet verslaan en qua timing al helemaal niet - maar dat kan gebeuren.
josti5
0
Nog iets onbegrijpelijks.
Je bent positief getest, gaat in quarantaine, en daarna?
Dan zou je toch weer vrij 'de wei' in mogen, het leven weer oppakken, naar café, restaurant, museum?
Je besmet niet meer, én kunt niet meer besmet raken (jaja, die verhalen over 2e besmetting ken ik wel).
Positieve test tonen + datum erop, quarantainetijd erbij, klaar!
Per dag duizenden positieve tests, maakt al snel een behoorlijk contigent aan genezen vrijen.
Toch?
Goed voor de economie, toch?
Waarom gebeurt dat niet?

Tuurlijk:
*Vals-positief. Zijn dat er soms zó veel?
*Vervalsen, test van een ander gebruiken - dat is met een beetje professioneel bewijs makkelijk op te lossen, voor mijn part met een 'slimme' aantekening in het paspoort.

Ben ik nou zo dom, of...???

haas
1
quote:

MisterBlues schreef op 24 oktober 2020 17:12:

Sommige vaccins moeten met droogijs vervoerd worden


Van dat verschil in temperatuur hangt veel af, zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics in Nieuw-Vennep, een bedrijf dat zich richt op het vervoer en de opslag van farmaceutische producten. Want: hoe kouder, hoe complexer. "Als vaccins op -80 graden moeten worden gehouden, dan is veel droogijs nodig."


Droogijs is kooldioxide (CO2) in vaste vorm. Het zijn de staafjes die ook wel bij tv-programma's en door goochelaars wordt gebruikt om de witte rook die ze afgeven. Hoe kouder de vaccins moeten worden bewaard, hoe meer droogijs er in de verpakking moet worden toegevoegd.

Dat betekent dat er voor één kilo aan vaccins tot acht kilo aan droogijs nodig is. Daarmee neemt het volume enorm toe. En dat maakt het vervoer weer ingewikkelder.
Luchtvracht moeilijker door corona

mss maar gebruikmaken van aviko diepvries in o.a. steenderen ? Bij de patatten :)
www.destentor.nl/zutphen/vrieshuis-av...
www.avikovrieshuis.nl/informatie/foto...

Én CO2 , daarvoor kunnen ze Jesse K. bellen?:)
MisterBlues
0
quote:

haas schreef op 9 november 2020 19:15:

[...]

mss maar gebruikmaken van aviko diepvries in o.a. steenderen ? Bij de patatten :)
www.destentor.nl/zutphen/vrieshuis-av...
www.avikovrieshuis.nl/informatie/foto...

Én CO2 , daarvoor kunnen ze Jesse K. bellen?:)

Haha, wat lumineus idee! Misschien dat ze de breekbare potjes en het overige tere materiaal tussen de luiers en het maandverband van Ontex kunnen stoppen?
MisterBlues
0
quote:

haas schreef op 9 november 2020 19:15:

[...]

mss maar gebruikmaken van aviko diepvries in o.a. steenderen ? Bij de patatten :)
www.destentor.nl/zutphen/vrieshuis-av...
www.avikovrieshuis.nl/informatie/foto...

Én CO2 , daarvoor kunnen ze Jesse K. bellen?:)

Om over na te denken:

Pfizer vaccine is a joke. Vaccine needs to store -80C. Most hospitals don’t have deep freezers and I bet Local CVS won’t have those freezers either. Read a report that Stanford hospital tried to get those deep freezers. How about rural areas. This is also two dose vaccine. No wonder we have worst situation on Coronavirus because CDC and FDA gave all the moneys and green lights to big Phams
MisterBlues
0
Sanquin: 4000 doses met antistoffen tegen corona

Bloedbank Sanquin heeft de afgelopen maanden 4000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. De antistoffen komen uit gedoneerd bloed van mensen die het coronavirus hebben gehad. Volgens Sanquin kunnen de stoffen preventief worden ingezet, zodat besmetting met het coronavirus kan worden voorkomen. Het is de bedoeling dat het medicijn in eerste instantie wordt toegediend aan mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan.

Sanquin verwacht dat patiënten iedere maand met de antistoffen moeten worden behandeld. De voorraad van 4000 doses is dus beperkt. De bloedbank en de plasmaproducent van Sanquin gaan daarom door met de productie, naar verwachting zijn er in januari opnieuw 4000 doses beschikbaar. Ook roept de bloedbank recent genezen coronapatiënten op om bloed te blijven doneren.

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelde eerder dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor de plasma-inzameling en de ontwikkeling van doses met antistoffen tegen corona. "Knap werk, en veel dank aan iedereen die bloed doneerde", zegt De Jonge. "Nu snel door naar de volgende stap: starten met deze innovatieve behandeling." De minister stelt ook geld beschikbaar voor een onderzoek naar de effectiviteit van de antistoffen bij ouderen in verpleeghuizen.
Cézan
0
Dus de canadezen zijn mafketels?? Dat roept ook maar wat..

Straks ook testen zonder klachten, Canada bestelt 56 miljoen meer doses van Pfizer-vaccin. Zie ad.nl

Overigen zullen niet stilstaan. Is alleen maar gunstig.
Zie een wattenstip in mijn neus niet zitten...
Wel een handjevol Phizer..tijdje een gok..dus ook een mafketel?

^^


MisterBlues
0
De Russen zeggen ook succes te hebben. Dan kunnen de Chinezen natuurlijk niet achterblijven. Nu eerst: Sputnik vaccin, (voor wat het waard is).

Na Pfizer-vaccin ook Russisch vaccin effectief

Het Russische coronavaccin Sputnik V is voor 92 procent effectief. Dat blijkt volgens Russische betrokkenen rond het onderzoek uit tussentijdse proefresultaten, schrijft Reuters.

Een deel van de 16.000 proefpersonen ontving twee prikjes van het vaccin. Een ander deel kreeg een placebo toegediend. Uiteindelijk zouden 20 mensen het coronavirus hebben opgelopen.

Rusland registreerde het Sputnik-vaccin al in augustus, terwijl er toen nog niet op grote schaal getest was. Wetenschappers waren sceptisch over het Russische vaccin, omdat er weinig over het onderzoek en het verloop ervan naar buiten is gekomen. Naar verwachting zullen de onderzoeksresultaten binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd, schrijft Reuters.

Maandag werd bekend dat het Pfizer-vaccin, waarvan Nederland ook doses heeft ingekocht, voor 90 procent effectief is.
MisterBlues
0
Russia claims COVID-19 vaccine success, mass vaccinations may begin soon

November 11, 2020

Russian researchers suggest their vaccine is both safe and 92 percent effective at protecting against COVID-19

Days after Pfizer revealed the first interim Phase 3 trial data for any COVID-19 vaccine, Russian authorities have announced their vaccine candidate is also demonstrating promising results. Experts are calling the Russian data encouraging, but also caution the results are premature and based on very low numbers.

Russia, like many countries, has been rapidly working on its own COVID-19 vaccine. Called Sputnik V, the vaccine controversially made international news months ago after Russian President Vladimir Putin granted it regulatory approval before Phase 3 trials even started.

Unlike the Pfizer vaccine, which leverages a still experimental mRNA technology, Sputnik V is a much more traditionally designed vaccine. It uses a harmless engineered adenovirus to help the immune system recognize the protein SARS-CoV-2 uses to infect cells.

Adenovirus-based vaccines are not new, and have a well-established safety profile. However, because these innocuous adenoviruses are relatively common, questions have been raised over whether they are too familiar to many immune systems.

Russia’s Sputnik V vaccine attempts to get around the adenovirus familiarity problem by utilizing two different engineered adenoviruses. Administered several weeks apart, the plan is that even if the immune system recognizes the adenovirus in the first shot, it shouldn’t be too familiar with the virus in the second.

A press release recently issued by the Russia’s National Research Center for Epidemiology and Microbiology is offering up the first look at Phase 3 trial data for Sputnik V. The announcement notes that while 40,000 participants have been enrolled in the ongoing trial, only 16,000 have progressed far enough to be included in this interim analysis.

Generally, final phase vaccine trials work by enrolling large volumes of subjects who are blindly and randomly split into either placebo or active groups. Once a certain amount of confirmed infections are detected in the entire cohort a review board analyses the data.

The previously announced Pfizer vaccine data, from a trial encompassing around 40,000 subjects, was based on 94 confirmed COVID-19 cases. Its original threshold for an interim review was raised from 32 cases to 62 after FDA discussions in October. So for Pfizer to claim its vaccine is over 90 percent effective it would mean less than 10 of those confirmed COVID-19 cases were in the active vaccine group.

In this new Sputnik V announcement, researchers are claiming the adenovirus vaccine is 92 percent effective. This is based on only 20 confirmed COVID-10 cases from a cohort of 16,000, much less than thresholds needed to trigger interim analyses in other COVID-19 vaccine trials.

Eleanor Riley, an infectious disease specialist from the University of Edinburgh, suggests the data is encouraging but she worries it has been rushed out to compete with the recent Pfizer announcement.

“This is not a competition,” says Riley. “We need all trials to be a carried out to the highest possible standards and it is particularly important that the pre-set criteria for unblinding the trial data are adhered to avoid cherry picking the data. Anything less than this risks a public loss of trust in all vaccines, which would be a disaster.”

Most experts agree this Sputnik V announcement is certainly premature, and there are inarguably plenty of unanswered questions, such as whether the vaccine is preventing infection or merely protecting from severe disease. But taken on its merits, the data appears to be a promising indication that other vaccines in development may also work against SARS-CoV-2.

“… these early results are consistent with the results of the Pfizer vaccine and so this is good news not just for the Sputnik 5 vaccine but for other vaccines in development,” says Paul Hunter, from the University of East Anglia. “If the first two very different vaccines are producing about 90 percent effective then it does suggest that several effective vaccines will reach market in the coming months and if other vaccines are more stable then it will be easier to distribute them including into low income countries.”

Charles Bangham, from Imperial College London, calls these preliminary results reassuring but notes there are pros and cons to this kind of adenovirus-based vaccine strategy. A particular advantage to this type of vaccine is it does not require the degree of ultra-cold storage needed to protect mRNA vaccines. This would allow for easier distribution throughout countries unable to easily manage ultra-cold chain supply lines.

“The Sputnik V strategy has some advantages, notably the less stringent need for cold storage, but the adenoviruses used are also likely to produce more side-effects such as fever or headache – although these are expected to be mild,” says Bangham. “However, proper evaluation of the safety and efficacy of each of these two vaccines, the duration of protection, and their effectiveness in the elderly, must await publication of the full data on the trials.”

The Phase 3 Sputnik-V trials are ongoing, and researchers claim all data will ultimately be published in peer-reviewed journals. Alexander Gintsburg, director of the Gamaleya Center, strikingly suggests mass vaccination in Russia could begin in the next few weeks.

“The publication of the interim results of the post-registration clinical trials that convincingly demonstrate Sputnik V vaccine’s efficacy gives way to mass vaccination in Russia against COVID-19 in the coming weeks,” says Gintsburg. “Thanks to the production scale up at new manufacturing sites, Sputnik V vaccine will soon be available for a wider population.”
voda
0
De grote vaccinrace: een tussenstand

Welk coronavaccin kan het eerste beschikbaar komen? Wie maakt dat vaccin? En wat voor vaccin is dat? Het FD publiceert een overzicht van de internationale race tussen farmabedrijven om als eerste een coronavaccin te lanceren.

Voor meer, zie link of pdf.

fd.nl/achtergrond/1362321/de-grote-va...
Bijlage:
voda
0
Na de euforie: een coronavaccin is er voorlopig nog lang niet voor iedereen

Eindelijk was er deze week een lichtpuntje in de coronacrisis: het kandidaat-vaccin van farmaceut Pfizer en zijn Duitse partner Biontech is 90% effectief en waarschijnlijk al eind van het jaar beschikbaar. Toch kunnen we nog geen plannen maken voor een coronavrij nieuwjaar. De haken en ogen op een rijtje.

Goedkeuring
Allereerst moet het vaccin voor de Europese markt nog worden goedgekeurd door de Europese Medicijnautoriteit (EMA). Het kan nog steeds voor de eindstreep sneuvelen, waarschuwt woordvoerder Marcel van Beusekom van het ministerie van Volksgezondheid. 'Goedkeuring is niet slechts een formaliteit.'

De verwachting was tot nu toe dat begin 2021 de eerste goedkeuring zou komen, maar de EMA was na herhaalde verzoeken onbereikbaar om dit te bevestigen. De EMA is wel al begin oktober begonnen aan een zogeheten rolling review. Daarbij kijkt de geneesmiddelenautoriteit alvast mee met het onderzoek om het toelatingsproces te versnellen.

Hoeveelheden
Ook na goedkeuring is het de vraag hoeveel doses er onze kant op kunnen komen. Pfizer en Biontech hebben gezegd dit jaar 50 miljoen doses te kunnen produceren en volgend jaar 1,3 miljard. De Europese Commissie heeft deze week weliswaar een deal gesloten voor 200 miljoen doses, maar we zijn lang niet de enige. Meerdere landen, waaronder de VS en Japan hebben afspraken gemaakt voor in totaal bijna een half miljard vaccins.

De VS heeft daarnaast de optie om nog eens 500 miljoen doses te kopen, de EU kan 100 miljoen bijkopen. Pfizer laat desgevraagd per mail weten dat de doses ‘proportioneel’ over de landen wordt verdeeld met wie het ‘volledig uitgewerkte leveringsovereenkomsten' heeft. Dus het is niet zo dat één land als eerste alle doses uit zijn contract geleverd zal krijgen. ‘Het zullen in eerste instantie kleine hoeveelheden zijn’, zegt ook Van Beusekom van VWS.

Het kan ook zijn dat de beschikbare vaccins over nog meer landen moeten worden verdeeld. Pfizer laat weten met meer landen in gesprek te zijn en daarnaast ook met COVAX te praten, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie dat zich inzet voor covidvaccinaties in arme landen. Er klinkt namelijk al protest, bijvoorbeeld vanuit mensenrechtenorganisatie Amnesty, dat de rijke landen vaccins aan het ‘hoarden’ zijn.

De verwachting is overigens wel dat er naast het vaccin van Pfizer nog andere vaccins beschikbaar zullen komen in 2021, al zal daarvoor ook gelden dat er in het begin schaarste is.
Verdeling
Als het vaccin naar Nederland komt, is het de vraag wie als eerste gevaccineerd moeten worden. Ouderen en kwetsbaren? Of juist jongeren? Zorgmedewerkers? Of moeten juist werknemers van economisch vitale sectoren als een van de eersten gevaccineerd worden? Over die vraag brengt de Gezondheidsraad volgende week donderdag een advies uit. Daarbij staat de vraag centraal welke strategie de meeste gezondheidswinst oplevert. Heel concreet zal het advies nog niet zijn, waarschuwt een woordvoerder, er zijn immers nog geen details bekend over de vaccins.

Pfizer zegt dat het aan de individuele landen is om hierover beslissingen te nemen maar vindt wel dat zorgmedewerkers 'in de frontlinie' of bijvoorbeeld mensen met een immuunziekte en ouderen in verpleeghuizen voorrang zouden moeten krijgen.

Logistiek
Zoals het zich nu laat aanzien zullen we niet in één keer miljoenen doses ontvangen en is een grootschalige volksinenting niet aan de orde. Waarschijnlijk zal bestaande infrastructuur worden ingezet zoals bij de griepprik, zegt het RIVM. Denk aan huisartsen, GGD'en en arboartsen. Het RIVM, verantwoordelijk voor het rijksvaccinatieprogramma, is druk in gesprek met al deze partijen om zich voor te bereiden op verschillende scenario’s. Want nogmaals: zolang er geen details over de vaccins zijn, weten eigenlijk nog niet precies waarop we ons voorbereiden. Ook transport en logistiek van vaccins wordt daarbij besproken, zeggen zowel het RIVM als VWS.

Zeker het Pfizer-vaccin vereist een speciale behandeling omdat het moet worden bewaard bij ongeveer 70 graden onder nul. Pfizer laat ook weten daar uitgebreide voorbereidingen voor te hebben getroffen. Zo hebben in Europa verschillende productie- en distributielocaties. De vaccins zullen — volgens een 'flexibel just-in-time-systeem' — zo veel mogelijk vanuit de productiesites direct naar de vaccinatiepunten gaan dus lange opslag ter plaatse zou niet nodig zijn.

Wel hebben ze speciale verpakkingen met droogijs ontwikkeld voor vervoer en opslag bij de vaccinatiepunten waarin kan het vaccin nog vijftien dagen bewaard worden. Met speciale temperatuursensoren kunnen de vaccins via GPS op afstand gemonitord worden of ze wel op de juiste temperatuur blijven. Ook kan een vaccin vijf dagen op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden bewaard worden.

fd.nl/economie-politiek/1364237/na-de...
261 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,54  -4,82  -0,56%  09:14
 Germany40^ 17.673,70 -0,92%
 BEL 20 3.802,35 -0,63%
 Europe50^ 4.899,53 -0,75%
 US30^ 37.609,14 -1,06%
 Nasd100^ 17.299,06 -1,42%
 US500^ 4.988,21 -1,21%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.391,97 +0,53%
 EUR/USD 1,0648 +0,05%
 WTI 82,96 +1,07%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -0,79%
AEX -0,59%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%