GrandVision « Terug naar discussie overzicht

GrandVision 2020

144 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
voda
0
'GrandVision schendt contract door informatie niet te geven'

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 15:54 | Views: 221

GrandVision 15:50
23,85 0,00 (0,00%)

HAL Trust 15:50
114,60 +0,60 (+0,53%)

ROTTERDAM (AFN) - Het Nederlandse optiekconcern GrandVision, bekend van ketens als Pearle en Eye Wish, heeft tijdens de coronacrisis zijn koers drastisch gewijzigd, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar EssilorLuxottica te overleggen. Dat zei de advocaat van Essilor maandag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Rotterdam. Volgens hem maakte GrandVision zich daarmee schuldig aan schending van de overnameovereenkomst. EssilorLuxottica wil via de rechter inzage in de bedrijfsvoering van GrandVision afdwingen.

Volgens de Frans-Italiaanse optiekreus probeert GrandVision het niet nakomen van afspraken te verbergen. "Ze spelen verstoppertje", betoogde de advocaat. Het bedrijf vreest ook dat de huidige eigenaar HAL de kosten van de coronacrisis voor zich uitschuift zodat de nieuwe eigenaar ervoor opdraait. EssilorLuxottica wil onder meer weten welke stappen GrandVision heeft genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden en wat die betekenen voor de financiële situatie van de onderneming.

Het is volgens de eiser cruciaal om zoveel mogelijk recente informatie te hebben in verband met een mededingingsonderzoek naar de overname van de Europese Commissie. Naar verluidt heeft de commissie als voorwaarde goedkeuring van de overname geëist dat EssilorLuxottica winkels in Italië en Nederland of Frankrijk verkoopt. Die voorwaarde zadelt het Frans-Italiaanse bedrijf op met een lastig probleem omdat de verkoop van winkels door de coronacrisis waarschijnlijk niet lucratief is.

Informatie

EssilorLuxottica, dat onder meer de merken Ray-Ban en Oakley bezit, liet vorige week invallen uitvoeren bij GrandVision om informatie te laten weghalen. Die is voorlopig bij een derde partij ondergebracht in afwachting van de uitspraak. GrandVision en investeerder HAL vinden dat ze genoeg informatie hebben gegeven en zijn op hun beurt een arbitrageprocedure begonnen om de overname volgens de gemaakte afspraken te laten doorgaan.

EssilorLuxottica kwam eind juli vorig jaar een prijs van 28 euro per aandeel overeen voor GrandVision, wat neerkwam op een totaalbedrag van ruim 7 miljard euro. De aankoopprijs is inmiddels gestegen naar 28,42 euro per aandeel omdat de deal niet binnen een jaar kon worden afgerond. Tot nu toe houden EssilorLuxottica en GrandVision vol achter de overnamedeal te staan.
Rowi62
0
Welke financier(s) kan er nu nog 7 miljard cash in steken ? Dat gaat gewoon niet meer. Laten ze eerlijk zijn en zeggen dat ze er van af zien en de boete betalen.
buy&hold-style
0
De financiering zal het probleem niet zijn; er is volop geld beschikbaar dat naar rendement zoekt. Esselior heeft zelf nog aardig wat leenruimte gegeven hun balans en bovendien is de balans van Grandvision vrij conservatief, die kan ook worden ingezet.
Het is de prijs die pijn doet op korte termijn, terugverdientijd is plots een stuk langer geworden.
buy&hold-style
0
De claim van Esselior is dus dat:
Grandvision zijn koers drastisch gewijzigd, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar EssilorLuxottica te overleggen.

Een claim die weinig om het lijf heeft en erg moeilijk te onderbouwen is. Natuurlijk heeft het bedrijf gereageerd op Corona, zoals de hele maatschappij. De rechter zal dan gaan kijken in hoeverre Grandvision anders heeft gereageerd dan vergelijkbare bedrijven. En of dit een nieuwe koers betekent, of aan tijdelijke aanpassing aan de omstandigheden.

Smoke and mirrors door Esselior. Koers trekt zich er weinig van aan.

Rowi62
0
Gandvision sterkste daler AMX de afgelopen maand met - 8,95% (IEX ) . Koers reageert dus wel degelijk.
wiegveld
0
Essilor wil er vanaf dat is duidelijk uit stuk FD.
Maar zonder de afkoopsom van 400 miljoen te betalen.
HAL lijkt tevreden met 400 miljoen.

Risico voor kleine aandeelhouder is dat de koers in elkaar duikt na de uitspraak/ het conflict en dat alleen HAL 400 mio euro overhoudt.
Ik kan me niet voorstellen dat de tent nog 7 miljard waard is.
[verwijderd]
0
quote:

wiegveld schreef op 11 augustus 2020 15:59:

Essilor wil er vanaf dat is duidelijk uit stuk FD.
Maar zonder de afkoopsom van 400 miljoen te betalen.
HAL lijkt tevreden met 400 miljoen.

Risico voor kleine aandeelhouder is dat de koers in elkaar duikt na de uitspraak/ het conflict en dat alleen HAL 400 mio euro overhoudt.
Ik kan me niet voorstellen dat de tent nog 7 miljard waard is.
Gezien de middenprik op de borden is de waardering nu ook iets minder dan 6 miljard.

uit het bericht van HAL over verkoop belang in GV aan EL ;

In the event HAL receives the termination compensation, HAL has agreed with GrandVision to make a share premium contribution to GrandVision for the same amount taking into account income tax, if any.

De koers staat nu een beetje tussen hoop en vrees; maximale koers nu 28.42 euro en mocht overname niet doorgaan en zelfs zonder die 400 mio dan pakweg 19 euro..?, dat is moeilijk in te schatten.

Als HAL ze gewoon wil houden aan de oorspronkelijke prijs dan zal een uitweg met 400 mio mogelijk interessant zijn anders zou een optie kunnen zijn om op 24 uit te komen, een korting van ruim 1.1 miljard en dan bespaar je ook die 400 miljoen en met het idee dat de brillenmarkt wel weer hersteld omdat mensen nu eenmaal toch weer een nieuwe bril nodig hebben en de vergrijzing is het ook niet raar om als de deal alsnog door gaat.

EL heeft een verleden van bully spelen als het om overnames gaat.
Rowi62
0
Reken en denk even mee. Als de 400 M EUR zou worden ontvangen door HAL is dit na belasting 300 M (stelpost; hoe wordt HAL winst belast ?) en met 245 miloen geplaatste Grandvision aandelen is dat Eur 1,22 per aandeel Grandvision aan intrensieke waarde erbij. (HAL heeft daar weer 75% zelf van).
De post goodwill is al 4 eur per aandeel en zal de komende jaren naar zero worden afgeschreven (100 M EUR per jaar nu).
Ik denk dat de koers flink terugvalt daar de business inligt tussen retail kleding (dramatisch ) en food (goed) omdat een bril of lenzen wel iets is dat je echt nodig hebt
voda
0
Moederbedrijf Pearle test online oogmetingen in Finland en Polen

Gepubliceerd op 9 september 2020 08:25 | Views: 40

GrandVision 08 sep
23,80 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Optiekconcern GrandVision, moederbedrijf van onder andere Pearle en Eye Wish, begint een proefproject met online oogmetingen. De methode zou het voor klanten gemakkelijker maken om online hun brilrecept te vernieuwen, stelt de start-up easee die het digitale platform levert.

Volgens GrandVision is de behoefte aan adequate en snelle online oogtesten extra groot door de impact van het nieuwe coronavirus op brillenwinkels. Klanten zouden die nog al eens kunnen mijden, om niet in te nauw contact te komen met opticiens bij oogmetingen.

GrandVision test de online oogmeting bij zijn Finse keten Instru Optiikka en Vision Express in Polen. Daarbij gebruikt het concern een platform dat door easee in samenwerking met het UMC Utrecht werd ontwikkeld. Onderzoek naar de methode, gepubliceerd in de Journal of Medical Internet Research, wees uit dat de oogtest via internet net zo nauwkeurig is als een persoonlijke oogmeting bij de opticien.
voda
0
Resultaten GrandVision trekken weer aan

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Grandvision NV
23,10 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) GrandVision heeft in het derde kwartaal van dit jaar de de winst- en omzet zien aantrekken, nadat de winkels weer volledig open konden gaan. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit cijfers van de optiekketen.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet op basis van gelijkblijvende valutakoersen met 2,3 procent tot 1.047 miljoen euro. Op autonome basis liep de omzet met 1,5 procent op.

Op aangepaste basis liep de EBITA daarnaast op jaarbasis op van 132 miljoen euro naar 176 miljoen euro, eveneens op basis van gelijkblijvende valutakoersen. Dit leverde een marge op van 16,8 procent.

In de eerste kwartalen van dit jaar leed GrandVision nog verliezen doordat veel winkels hun deuren moesten sluiten door lockdown-maatregelen. In juni ging 90 procent van de winkels van GrandVision geleidelijk weer open en dat leidde tot een sterk herstel van de omzet en het bedrijfsresultaat.

Na negen maanden is de omzet autonoom met 18,3 procent gedaald. De aangepaste EBITA liep met 59 procent terug.

De onderneming is van plan om het uitgestelde dividend van 2019 alsnog aan aandeelhouders uit te keren, maar dit is nog wel afhankelijk van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.

Per 30 september was de schuldpositie 602 miljoen euro, een daling van 151 miljoen euro op kwartaalbasis. De schuldpositie ligt daarmee ruimschoots onder het plafond van 993 miljoen euro die werd afgesproken bij de overnamedeal tussen HAL en EssilorLuxottica.

GrandVision had eind september 7.247 winkels, tegen 7.271 eind juni.

Overname

EssilorLuxottica heeft vorig jaar een bod uitgebracht op GrandVision, maar na de start van de corona-pandemie ontstond er een juridische vete over de overnameprijs.

Dit conflict dient volgens analisten van de Duitse zakenbank Berenberg echter vooral een tactisch doel om zo een betere deal te kunnen bereiken na de coronacrisis en om te voorkomen dat er waarde verloren gaat door maatregelen die voortvloeien uit mededingingsbezwaren.

Berenberg gaat er nog altijd vanuit dat de overname van GrandVision voor de deadline van 31 juli 2021 wordt afgerond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Moederbedrijf Pearle en EyeWish ziet sterk herstel

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 07:52 | Views: 0

GrandVision 29 okt
23,10 0,00 (0,00%)

SCHIPHOL (AFN) - Optiekketen GrandVision heeft zich in het derde kwartaal stevig hersteld van de coronadip in de eerste zes maanden. Het bedrijf, dat in Nederland ketens als Pearle en EyeWish heeft, boekte een hogere omzet nu vrijwel alle winkels weer open waren en zag ook de bedrijfswinst groeien. De verkoop van brillen en lenzen op sterkte liep goed, maar zonnebrillen verkochten aanmerkelijk slechter nu er minder vakantie werd gevierd.

Tijdens de coronacrisis mikte GrandVision onder meer op onlineverkopen, ook van brillen met glazen op sterkte. De winkelketens van het bedrijf zagen de verkopen via de webshops in de eerste negen maanden van dit jaar ruim verdubbelen. Klanten die wel naar een winkel kwamen, kochten ook vaker een bril. Omdat daarvoor een afspraak gemaakt moest worden, waren die klanten zeer gemotiveerd om iets aan te schaffen.

In de maanden juli tot en met september groeide de omzet in de grootste Europese markten als de Benelux, Duitsland en Frankrijk met 4,5 procent, terwijl in de rest van Europa een kleine plus te zien was. De totale omzet in het kwartaal kwam uit op ruim 1 miljard euro, iets hoger dan een jaar eerder, waarbij ook dalende wisselkoersen het bedrijf dwars zaten.

Kosten

GrandVision werkte de afgelopen tijd verder aan het terugbrengen van de kosten. Dat leidde tot een hoger bedrijfsresultaat van 176 miljoen euro, tegen 132 miljoen euro een jaar eerder. Vanwege het herstel wil GrandVision het dividend over vorig jaar begin 2021 alsnog uitbetalen. Ook bracht het bedrijf de schuldenlast terug.

De overname van de optiekketen door brillen- en lenzenmaker EssilorLuxottica staat nog steeds in de planning, meldt GrandVision. De twee partijen staan in twee zaken tegenover elkaar in de rechtszaal nadat EssilorLuxottica GrandVision ervan had beschuldigd geen inzicht te willen geven wat het bedrijf deed om de coronacrisis te doorstaan. Een eerste zaak werd gewonnen door het Nederlandse bedrijf.
MOEdig Voorwaarts
0
Nog even en de koers staat hoger dan het bod, waarvan de status volkomen onduidelijk is.

Gezien het matige volume dobbert de koers van GV echter gewoon mee op met het marktsentiment en moeten we er verder weinig achter zoeken. Wel jammer dat HAL daar zo bij achter blijft...
ramp 2017
0
Zag koers van hal , dus dacht is er nieuws ven de fision factory . Maar nee hier staat ook geen melding van voortgang overname perikkelen .
[verwijderd]
0
24 november update HAL ivm Q3, misschien dan ook een update over gang van zaken rond Grandvision.
Ron Kerstens
0
quote:

Ron Kerstens schreef op 18 juli 2020 15:50:

Het is heel simpel, de prijs moet flink naar beneden of de overname gaat niet door. Bij het laatste zal Essilor zich de 400mln boete aan Grandvision willen besparen en zich dus in alle mogelijke juridische bochten wringen om de overname "buiten haar toedoen" te laten klappen. Disclaimer; short grandvision.
Kom maar op met die koersdaling.
Rowi62
0
IK heb er zelfs een draadje aan gewijd. Ben niet short gegaan, heb genoeg elders gepakt dit jaar ;)
Plein777
0
‘Brillenreus EssilorLuxottica twijfelt over overname Pearle-eigenaar GrandVision’
==================================================================

Brillenruzie Het bedrijf achter brillenmerken Ray-Ban en Oakley overweegt om de miljardendeal met de eigenaar van onder meer Pearle en Eye Wish af te breken.

9 december 2020



Brillengigant EssilorLuxottica weet niet zeker of het de voorgenomen overname van optiekconcern GrandVision nog wil doorzetten. Het bedrijf achter brillenmerken zoals Ray-Ban en Oakley is volgens Bloomberg aan het onderzoeken of het de gemaakte afspraken nog kan aanpassen. Bronnen melden aan het persbureau dat Essilor onder meer kijkt naar het heronderhandelen van de prijs en het afbreken van de overname.

Dat de Frans-Italiaanse brillenfabrikant twijfelt, komt niet als een verrassing. Al sinds het uitbreken van de coronapandemie worstelt het bedrijf zichtbaar met de overname, die in de zomer van vorig jaar werd aangekondigd. Essilor (17,4 miljard euro omzet, 150.000 werknemers) bood toen omgerekend 5,5 miljard euro voor driekwart van de aandelen in GrandVision, eigenaar van winkelketens zoals Pearle en Eye Wish. Het werd daarmee een van de grootste overnames op Nederlandse bodem in 2019.

Twijfel als gevolg van coronacrisis
Nu het coronavirus winkeliers in de hele wereld hard treft, groeien bij Essilor de zorgen of GrandVision die miljarden nog wel waard is. De brillenmaker vindt bovendien dat het Nederlandse concern onvoldoende duidelijkheid geeft over de gevolgen van de pandemie op de bedrijfsvoering. In augustus liet Essilor al invallen doen bij GrandVision in een poging de boeken in te zien. Dat verzoek werd later afgewezen door de rechter.


Lees ook: GrandVision wint rechtszaak: boeken blijven dicht
Volgens de bronnen van Bloomberg ziet EssilorLuxottica nog steeds de voordelen van een overname van GrandVision. Het bedrijf is naast de grootste brillenfabrikant ter wereld ook nog eens een belangrijke verkoper. Essilor heeft zo’n negenduizend winkels, vooral in Noord- en Zuid-Amerika. Europa is daarentegen een blinde vlek, en daar heeft GrandVision juist veel winkels.

GrandVision riskeert boete
Mocht Essilor de overname van GrandVision afbreken, dan riskeert het bedrijf volgens Bloomberg een boete van 400 miljoen euro, te betalen aan de prooi. Een woordvoerder van GrandVision wil desgevraagd niet op het nieuws reageren. Het Nederlandse bedrijf is volgens haar nog altijd vast van plan om de overname voor komende zomer af te ronden, zoals eerder aangekondigd.

EssilorLuxottica wilde, tegenover Bloomberg, niet reageren op het nieuws.
DNFTT
0
quote:

Stephan010 schreef op 9 december 2020 20:33:

Dat wordt morgen een -30%.
Ik heb een schepnetje uit het raam gestoken. De winst is prima en er staat nog een leuke reservering aan dividend 2019 langs de kant.
144 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.922,06 -1,25%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.386,31 +0,13%
 EUR/USD 1,0618 -0,07%
 WTI 85,44 +0,45%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%