Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaat, milieu en beleggen (zonder copypasten svp)

476 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
Sprinterke
5
Ik ga proberen ook een bijdrage te doen. Vanuit het perspectief van grondstoffen, gelet ik eigenlijk enkel hierin uitgebreide kennis heb.
De batterijtechnologie breekt door en beleidsmakers hebben een keuze gemaakt die nu de investeringen die richting uit gaan, een energietransitie in gang heeft gezet. Met de opwarming van de aarde en nood aan CO2-uitstoot reductie als incentive. Volgende zaken link ik hieraan en ik probeer hierbij vooruit te kijken:
- Een batterij bestaat uit volgende grondstoffen: lithium - nickel - grafiet - cobalt - manganesium. Er worden tekorten verwacht waardoor de prijs na 2022 omhoog gestuwd zal worden. Volgende investeringsmogelijkheden zie ik, hou er rekening mee dat ik vooral in toekomstige projecten investeer en het dus om relatief hoog risico beleggingen gaat:
- lithium:
* neo lithium - NLC: brine lake met hoogste concentratie ter wereld en met laagste hoeveelheid onzuiverheden. Er wordt vooropgesteld dat ze aan de laagste prijs (wereldwijd) zullen kunnen produceren. Partner gevonden in CATL (grootste batterij producent ter wereld)
* European Metals Holdings: hard rock in Tsjechië. Grootste lithium reserver van Europa, maar ook een enorm reserve aan tin. partner gevonden in Cinovec.
* Savannah Resources: hard rock in Portugal. Tweede grootste lithium reserve van Europa. Aangetoond dat ze goedkoop kunnen produceren. Nog geen partner gevonden. Dit laatste maakt dat het risico hoger is maar ook dat het als catalyst nog kan komen, het potentieel is dus ook hoger.
* Cypress Development: Enorme reserve in de VS - Kleigronden, wat maakt dat ze relatief goedkoop zullen kunnen produceren (waar ook Tesla naar refereerde). Vroeg stadium. Risico is hoger, potentieel eveneens.
- Nickel:
* Horizonte minerals: Twee enorme projecten, Araguaia en Vermelho. De eerste zal ferro-nickel produceren, de tweede nickel sulfaat. Ze zijn op dit moment op zoek naar financiering voor Araguaia. De projecten zijn gigantisch, eigenlijk iets te groot voor een jong bedrijf. Anderzijds duidt dit ook op de mogelijkheden. Net Present Value van beide projecten samen ligt rond 3,5 miljard. (Net present value houdt in wat er onder de streep over blijft na alle kosten, kort - winst). Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op iets boven de 100 M.
- Grafiet:
* Talga Resources: twee mijnen (niet in productie): Niska en Vitangi. NPV van beide samen is 3,5 Miljard. Ze kiezen er voor verticale integratie. Ze gaan dus hun grafiet zelf verwerken tot anodes. Hebben hiervoor twee partners gevonden (Mitsui en een groot Zweeds staatsbedrijf). Het was een klein mijnbedrijf die een transitie doorloopt. Het ziet er naar uit dat het bedrijf zijn plaats zal gaan claimen tussen de grote batterijproducenten. Potentieel is enorm.
- Cobalt: iets moeilijker. Ze willen het element immers weren uit batterijen. Als dit lukt, zit er minder potentieel is.
* Jervois mining: Idaho Cobalt project / Jong-deposit en verwerkingsinstallatie. Maken momenteel transitie naar productie van nickel en cobalt in de VS. Zal het enige bedrijf in de VS zijn die Cobalt produceert.
- Manganese:
* Manganese X Energy: jong bedrijf die stelt manganesium goedkoop te kunnen produceren. Dit is nog niet bewezen met een studie (PEA of FS). Ze hebben alleszins de grondstoffen in de grond en de samenstelling onderbouwt deze thesis. Er zal een tekort komen aan manganesium. Als je het potentieel wil zien, kijk dan eens naar een project dat iets verder staat (Euro magnese).

Indien we vanadium er bij nemen (energie-opslag / maakt dat een batterij energie kan afgeven en opslaan tegelijkertijd (vanadium-redox). Veel potentieel in volgend bedrijf. Management is echter niet zo super, wat maakt dat er ook wel risico's zijn!
* Ferro Alloy Resources: gefaseerd invoeren van productie is gestart. Zijn op zoek naar bijkomende financiering.

De tweede trend die ik zie, is de link naar waterstof. Waterstof wordt op dit moment nog grotendeels geproduceerd middels productie gerelateerd aan koolstofhoudende verbranding. Dit is aan het veranderen - green hydroxide :-)
Om water de splitsen heb je katalysatoren nodig. Iridium is één van de grondstoffen die hiervoor in grote hoeveelheden nodig is. Je kan tevens inzetten op de PGM (palladium - platinum - rodium), die meestal samen voorkomen. Ik zie één jong bedrijf in transitie:
* Eastern Platinum Limited: FS komt volgend jaar uit. Potentieel zou hoog kunnen zijn.

Zou het fijn vinden als anderen hierover hun ideeën delen of mij corrigeren indien ze het niet eens zijn.
ffff
2
Sprinterke,

Indrukwekkende posting! Het is toch overduidelijk dat je een enorme kennis van de grondstoffen hebt. Natuurlijk met belangstelling je uitvoerige posting gelezen. Ik heb het gevoel dat jij , uiteraard als je zoveel afweet van die grondstofproducenten, naar een investering in een of meerdere van die producenten overweegt.

Mijn probleem is het volgende: Ik beleg al zeker dertig jaar in Umicore en heb dus die hele ontwikkeling intensief gevolgd. Maar sinds enkele jaren lees ik regelmatig dat er mondiaal steeds andere combinaties van anode- materiaal en kathode-materiaal wordt gebruikt. In de halfjaarlijkse verslaggeving bij Umicore gaan ze daar verder op in en heb ik uit die ontwikkelingen geleerd, dat wat de afgelopen jaren de meest voor de hand leggende combinatie van materialen is, wel degelijk over enige jaren een andere combinatie is. En dan worden dus bedrijven voorgesteld die met andere materialen gaan werken. Ook Tesla laat zich niet onbetuigd en zoekt naarstig naar betere combinaties.
Het gevolg, VOOR MIJ, is nu dat je dan eigenlijk in het ongewisse bent welke bedrijven het gaan maken. Want NU, anno 2020 is er al regelmatig een echte verschuiving waarneembaar.

Kun je ook merken aan overnames: Wie koopt wie op en wat doen de Overheden. Vooral de Europese Overheid wil veel minder afhankelijk van de Chinese dominantie op baterijtechnologie worden en dat is uiteraard goed voorstelbaar. We hoeven maar terug te denken wat er met de zonnepanelen is gebeurd en de Chinezen staan nu duidelijk op de eerste plaats wat betreft productie van batterijen.

Kortom: Blijf graag je grote kennis over de leveranciers hier posten, ( dank daarvoor ) maar ik zit met een levensgroot vraagteken welke combinaties het uiteindelijk echt gaan maken, gaan doorbreken en dan goed opletten wat de Chinezen, Koreanen en Japanners gaan produceren..... Iedereen beseft dat daar grote veranderingen op til zijn.

Eén van die belangrijke bijkomende ontwikkelingen is: Hergebruik van afgeschreven batterijen. Vandaar toch even gepost, wat een multinational als BASF van plan is en ook Umicore en zelfs Solvay werken daar intensief aan. Dat gaat dus over hergebruik van Lithium...

www.finanzen.net/nachricht/aktien/pil...

De door jou geziene trend naar gebruik van waterstof zie je ook overal om je heen. Ik wees daar in andere postings de afgelopen week al op. Bijna dagelijks publicaties. Volop in beweging. Zie vandaag in De Tijd de plannen van Engie aangaande waterstof.

Peter
cune
1
Volgens mijn partner zit er veel nikkel en chroom in het natuursteen serpentino en ook vaak asbestvezel. Niet ver van ons tweede huis in Midi-Pyrénées ( Aveyron) liggen 2 bergen die geheel uit serpentino bestaan en al in de middel eeuwen geëxploiteerd werden ( dagbouw). Ook Spanje en de Italiaanse Alpen kenen gebergten van serpentino. Vele dag mijnen zijn gesloten omdat je makkelijk op gesteente uitglijdt vandaar de naam slangensteen. Mooie diep blauwe en groene kleur en daarom heb ik ze in de tuin liggen om de rozen bedden. Ik denk dat het nog steeds makkelijk is om het gesteente te ontginnen maar ja de milieu freaken die wel batterijen willen maar geen nikkel of chroom. Er worden veel te veel Gretatjes Thunberg gesubsidieerd. Vroeger waren alle puien van kruideniersketen de Gruyter van serpentino.
Sprinterke
0
@ ffff:
Ik heb elk genoemd mijnbedrijf in portefeuille. Ze zijn ook allen reeds meer dan 100 % gestegen. Maar je hebt gelijk, er is een risico dat de samenstelling zal veranderen. Zo is er nu op enkele celniveau een solid state batterij uitgevonden. Dit is zo ongeveer de grootste doorbraak die er kan komen. Het zou de range van een batterij ongeveer verdubbelen. Momenteel enkel op enkel celniveau, maar het zal kwestie van tijd zijn voor dit uitbreidt. Binnen de samenstelling van deze batterij, als het ook lukt om het uit te breiden, zou de anode weggelaten worden. Enkel de anode bevat grafiet. Dat zou van Talga niet zo een goede investering meer maken... www.wired.com/story/quantumscape-soli...

Lithium zal niet zo snel vervangen worden. Er zijn batterijen op basis van sodium (Na) maar die zijn te zwaar en bereiken niet dezelfde energiedensiteit en vermogen. Dat maakt dat ik vermoed dat nickel ook wel zal blijven.
Sprinterke
0
@ffff voor recyclage kan je neometals overwegen. Er staan drie projecten in de steigers. Het is ook een jong bedrijf, maar zouden in theorie binnen twee jaar in productie kunnen zijn.

Umicore zit overigens ook in recyclage en AMG eveneens. Zijn ook veilige keuzes, als geniet AMG mijn voorkeur!!
Beperktedijkbewaking
0
N.a.v. de zeer interessante postings van @sprinterke zat ik me ineens af te vragen van welke metaallegeringen de wieken van windmolens eigenlijk gemaakt zijn.
Maar 10 sec googelen leerden me dat deze van kunststof + glasvezel gemaakt zijn...

Dat deed me onmiddellijk denken aan het zeer sterke en zeer lichte wondermateriaal grafeen (waar ik het met @ffff ooit al eens over had).
www.nemokennislink.nl/publicaties/gra...

Zou er ooit een leuke beleggingsmogelijkheid in zitten?
Valt tegen:
www.youtube.com/watch?v=IesIsKMjB4Y
rationeel
0
O zo duurzaam, windmolens met fossiele wieken

Windmolens zijn heel duurzaam, zo horen we overal. Oh ja? Waarom weet dan niemand wat er met de wieken van windturbines moet gebeuren? En die wieken blijken ook nog eens gemaakt uit aardolie, dus fossiel, zo ontdekt Simon Rozendaal.

www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2020/...

Ronald Engels 13 december 2020 02:44 Draadje 1260

Composieten.
luchtschip
0

In Florida, sea turtle hatchlings were born 100% female in 7 of the past 10 years. In the 3 years that did produce males, they only made up 10-20% of the new brood. Due to climate change, nests are warmer than the 29.2ºC needed to produce a 50:50 sex ratio

twitter.com/ninaandtito/status/133830...

Rising Temperatures Driving a Shift to All-Female Sea Turtle Populations

Whether marine turtles are born male or female is dependent on the temperature of their nest during incubation. As global temperatures rise, scientists have found that the sand around the Red Sea is now warm enough to cause hatchlings in the area to be born almost entirely female, threatening the future survival of the region’s sea turtle population.

The region is home to five out of the world’s seven species of sea turtles, including endangered green turtles and critically endangered hawksbill turtles.

Scientists estimate that sea turtle nests need to be around 29.2 degrees Celsius (84.6 degrees Fahrenheit) to produce a 50:50 sex ratio as embryos develop in the eggs. Above that temperature, embryos predominantly become female. According to the new research, published in the journal Conservation Science and Practice, sand temperatures along the Red Sea exceeded the 29.2-degree threshold at all but one of the scientists’ study sites in the Red Sea. A few sites measured as high as 36 degrees C — nearly 97 degrees F.

The findings follow similar patterns in sea turtle populations in other parts of the world. In Florida, sea turtle hatchlings were born 100 percent female in seven out of the past 10 years. In the three years that did produce males, they only made up 10 to 20 percent of the new brood. On Australia’s Raine Island, the biggest green turtle nesting ground in the Pacific Ocean, the ratio of male to female turtle hatchlings in 2018 was 116:1.

“Marine turtles have survived since the late Triassic period and have adapted to past climatic shifts,” Lyndsey Tanabe, a graduate student at King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) and lead author of the new study, said in a statement. “The current rate of anthropogenic-driven temperature change is unprecedented.”

e360.yale.edu/digest/rising-temperatu...
ffff
0
Sprinterke,

D'r is weer nieuws te rapen! Ik wil het jou toch graag meegeven al zul je het waarschijnlijk wel weten: Rodium doet momenteel TIEN maal de prijs van goud, dus rond de 470.000 Euro de kilo. Ongelooflijke bedragen en gewonnen door o.a. Umicore die dan ook gisteren met het mooie bericht kwam dat de herwinning uit oude metalen voor Umicore verdomd goed uitpakt: De bedrijfswinst stevent in het klote jaar 2020 toch 4 procent hoger dan 2019. En meteen snap je waarom Umicore vandaag 5 procent in koers is gestegen.
Al heb ik natuurlijk ook allang de ervaring dat als straks Rodium weer zakt naar armzalige goudprijzen van rond de 50.000 Euro de kilo dat dan de koers wel weer zal zakken....

Enfin, voor het klimaat is het in ieder geval fantastisch dat we steeds meer naar een kringloopmaatschappij gaan. Nu nog voorkomen dat er niet te hoge loodvervuiling in het milieu terecht komt bij dat recycleringsproces.... en we houden een beter milieu over.

Peter
Sprinterke
1
Heb het inderdaad gezien. Er wordt overigens voorspeld dat Iridium de plaats van rodium zal innemen, gelet het goedkoper is en voor gelijkaardige zaken kan gebruikt worden.
Vandaag trouwens een interessant nieuwtje, dat rodium overigens toekomstgericht eveneens kan onderuit halen. Er is een nieuwe legering gevonden die in fuelcells PGM's kan vervangen. Deze legering bevat veel tin. Als je mijn eerdere mailing ziet, kan je lezen dat European Metals Holdings de grootste lithium reserves heeft van Europa. Diezelfde reserves bevatten eveneens de grootste tin-reserve van Europa.
Toekomstmuziek. We zullen pas binnen enkele jaren weten welke samenstelling in een batterij en full-cel het meest efficiënt zal zijn. Het zal uiteindelijk ook bepalen wie de grootste winnaars worden. Link in onderstaande.

www.internationaltin.org/pathway-to-l...
ffff
0
Bedankt voor de link, Sprinterke. Overigens, sluit die link helemaal aan bij mijn lange posting hierboven, waarbij ik ook al aangaf dat zowel de anodes als de kathodes iedere keer van samenstelling verschillen..... Ik stond eerlijk gezegd een beetje versteld welke nieuwe combinaties in die link van jou genoemd worden.... Op zich natuurlijk fantastisch dat men overal aan het zoeken is naar nog betere combinaties. Verder: Hele grote publicatie vandaag in mijn lijfblad over Umicore, dus in De Tijd. Wellicht kun je het op de website van De Tijd ook lezen.

Peter
luchtschip
0

Carl Quintanilla, CNBC :

Lloyd's of London will phase out investments and ask its members to end underwriting in thermal coal power plants and mines, oil sands and new Arctic energy exploration activities, it said in its first sustainability report on Wednesday.

twitter.com/carlquintanilla/status/13...
luchtschip
0

Dr Robert Rohde, Lead Scientist @BerkeleyEarth. Physics PhD :

Some people say that the Arctic is warming twice as fast as the rest of the Earth.

But that's not true.

Over the last 30 years, the Arctic has actually warmed more than 4 times as fast as the global average.

pbs.twimg.com/media/Eoy-BtaWMAM4yvR?f...

twitter.com/RARohde/status/1336652331...
luchtschip
0


UN BioDiversity, Official account of the Secretariat of the United Nations Convention on Biological Diversity. :

Despite a dip in 2020 carbon dioxide emissions caused by the #COVID19 pandemic, the world is still heading for an average temperature rise in excess of 3°C this century.

The new @UNEP #EmissionsGap Report shows why we need a #GreenRecovery

pbs.twimg.com/media/Eozg3tvWMAAfazN?f...

twitter.com/UNBiodiversity/status/133...
Sprinterke
0
quote:

luchtschip schreef op 17 december 2020 01:11:

UN BioDiversity, Official account of the Secretariat of the United Nations Convention on Biological Diversity. :

Despite a dip in 2020 carbon dioxide emissions caused by the #COVID19 pandemic, the world is still heading for an average temperature rise in excess of 3°C this century.

The new @UNEP #EmissionsGap Report shows why we need a #GreenRecovery

pbs.twimg.com/media/Eozg3tvWMAAfazN?f...

twitter.com/UNBiodiversity/status/133...
Daar wordt je toch echt blij van. Jammer dat we moeten vaststellen dat de mens eigenlijk alles in huis heeft om hemel en aarde te bewegen,... Onze korte termijndoelstellingen en eigengerichtheid staat veel belangrijke zaken echter in de weg.
Beperktedijkbewaking
0
Volgens deze bron:
www.nature.com/articles/s43247-020-00...
is het menselijk energieverbruik tegenwoordig ongeveer 600 ExaJoule pj = 6 x 10^20 Joule pj. Dat is dus fossiele energie, plus een klein beetje kern- en alternatieve energie.

Oftewel ongeveer 0,01% van de totale zonne-energie die de aarde - althans de atmosfeer - bereikt.
Want de totale hoeveelheid zonne-energie die op de aardschijf valt (nog voor reflectie, verdamping etc.) is 'slechts' 5,5 x 10^24 Joule pj. Dat is eenvoudig uit te rekenen op basis van de solar irradiance van 1361 Watt/m2 bij de aardbaan, en het oppervlak van de 'bestraalde' aardschijf (pi x R^2, met R = straal troposfeer = ca 6380 km) .

Hoeveel gebruiken (eten) we zelf als levende organismen? Uitgaande van 2000 kCal pd en 8 miljard mensen kom ik op 2,4 x 10^19 Joule per jaar. Ongeveer 25 keer minder dan onze totale energieverbruik.

Valt me nog mee. Maar het is een wereldgemiddelde. De Westerse mens vervliegt en verrijdt vele malen meer energie dan hij zelf opeet.

luchtschip
0

Joe Biden ;

On day one, my administration will rejoin the Paris Agreement and put America back in the business of leading the world on climate change.

twitter.com/JoeBiden/status/134042794...
476 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,44  -9,63  -1,09%  16:16
 Germany40^ 17.793,50 -1,29%
 BEL 20 3.790,93 -1,63%
 Europe50^ 4.922,65 -1,24%
 US30^ 37.902,71 +0,54%
 Nasd100^ 17.743,54 +0,28%
 US500^ 5.067,24 +0,13%
 Japan225^ 38.523,62 -0,45%
 Gold spot 2.371,15 -0,50%
 EUR/USD 1,0644 +0,18%
 WTI 84,51 -0,65%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

FASTNED +2,89%
Avantium +2,67%
Air France-KLM +1,67%
B&S Group SA +1,45%
DSM FIRMENICH AG +1,44%

Dalers

ArcelorMittal -7,41%
Aperam -6,61%
SBM Offshore -4,24%
ALLFUNDS GROUP -3,55%
JUST EAT TAKE... -3,38%