Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Helden of hooligans?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

88 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. CV-tje 29 januari 2021 13:06
    Dat is nu net het punt. Ze (de Hedgefunds en andere grote partijen zoals JPM in het geval van het zilver gedoe) zijn zo gewend altijd te winnen dat ze nu klagen dat het spel vals wordt gespeeld. Wat uiteraard niet zo is. De RH en WSB crowd spelen het spel volgens de regels en de mogelijkheden die er worden geboden.
    En ondertussen zijn er andere ...funds die weer garen spinnen bij deze gebeurtenissen.

    Ik kan van het heel gebeuren wel genieten. Het legt pijnlijk bloot dat er een klassenverschil is. De retail-beleggers zijn er om geschoren te worden en moeten hun plaats in de kudde weten. De herders hebben altijd gelijk en zullen de winst hoe dan ook scheren. En anders is er altijd nog het abattoir.
  2. MartijnN1932 29 januari 2021 13:08
    Beste Arend Jan,

    Ik vraag mij toch even af, waar jou commentaar was toen zoveel particuliere beleggers werden benadeeld, en tegenwoordig nog steeds worden benadeeld, door shorters die pogen de stoplosses te raken in de gok dat een aandeel keldert en ze de aandelen goedkoper kunnen opvangen.

    Ik beleg meer dan 15 jaar en ben om deze reden gestopt met het plaatsen van stoplosses

    en als ik dan lees dat een hedgefonds 140% short zit in een bedrijf dan vraag ik mij af wie er aan het manipuleren is geweest.

    hoe kan je 140% van de aandelen van een bedrijf verkopen.
    Als jij mij dat kan uit leggen wil ik nog eens een keer je post doorlezen.

    maar mijn inziens en dat hebben we vaker gezien, zijn de laatste jaren shorters meer gericht op het vernietigen van beurswaarden dan dat ze een positie willen beschermen

    Zij zijn het die aan het gokken gaan, en nu er een groep beleggers op staat en dit wil voorkomen zijn zij de criminelen??

    Ja het kan misschien net niet door de beugel. maar het is zo frappant dat de groep kleine beleggers nu de zwarte piet toegespeeld krijgen, terwijl hedgefondsen exact hetzelfde hebben gedaan in de afgelopen 40 jaar.

    Keur ik de actie goed, daar twijfel ik nog aan. maar het is in ieder geval een goed signaal naar de beleidsmakers dat er bizarre prikkelingen zitten in het huidige systeem, met name in het short gaan boven het daadwerkelijk aantal beschikbare aandelen..
  3. forum rang 7 Sharen 29 januari 2021 13:11
    Arend-Jan,

    Je zegt:

    “Feit, de Robinhood-gemeente pleegt marktmanipulatie door oproepen tót op social media. Dat is wettelijk verboden”

    Maar wat is dan het principiële verschil met een beurshandelaar die op vrijdag een aandeel koopt, op zondag dit aandeel aanbeveelt bij Harry Mens aan 100.000 kijkers, en dan op maandagmiddag met 10 % winst weer verkoopt ?

  4. Merovech 29 januari 2021 13:16
    Uit het FD: "Vooral hedgefonds Melvin Capital is hard geraakt. Het is 30% van zijn waarde verloren dit jaar op shorts in GameStop. Citadel en Point72 hebben het fonds een kapitaalinjectie van $2,75 mrd gegeven. Ceo en oprichter Gabe Plotkin heeft de shortpositie van zijn hedgefonds dinsdag gesloten, zo meldde zakenzender CNBC.
    Ondertussen maken hedgefondsen en andere beleggers die shortposities hebben zich grote zorgen. De bewegingen bij GameStop laten zien dat een grapje op een forum al kan zorgen voor enorme koersbewegingen. Voor thuiszittende handelaren is dat niet meer dan een bron van vermaak. Dat er geld verloren kan worden wordt alom gezien als "de prijs van een ticket voor de eerste rij".

    Wall Street davert op zijn grondvesten, dit is echt historisch! Ik begrijp nog steeds niet dat het gros van bevolking dit niet door heeft ??
  5. Merovech 29 januari 2021 13:19
    Uit het FD van woensdag: Ook in Europa gaan bedrijven waarin veel shortposities zijn woensdag hard omhoog. Zo gaan vastgoedfondsen als Klepierre (+14%) en Unibail-Rodamco-Westfield (+14%) en uitgever van educatieve materialen Pearson (+13%) hard omhoog. Bij die bedrijven is tussen de 10% en 15% van alle aandelen uitgeleend aan shortsellers. Ook bij H&M gaat de koers omhoog.

    Shorters gaan zich nu wereldwijd indekken en hun posities liquideren ??
  6. [verwijderd] 29 januari 2021 13:21
    quote:

    TraderCharly schreef op 29 januari 2021 13:20:

    Met alle respect, maar dit is onzin. Niemand is bereid om (fors) verlies te leiden, alleen om ideologische redenen. Keep dreaming.
    Shorters gaan het verlies krijgen, dat is het idee van de beweging. Tot nu toe lukt dat al aardig.
  7. EdVdiE 29 januari 2021 13:25
    Hoe slecht we de mening van AJK ook mogen vinden. Wees blij dat hij hem in elk geval opschrijft, dan kan er namelijk goed over gediscussieerd worden.

    Het grootste probleem is hier uiteindelijk de wijziging van de spelregels halverwege de wedstrijd. Er zijn gewoon een paar echt grote jongens die heel hard geraakt werden door deze actie. Die hebben Robinhood en co gedwongen iets te doen. (ook de blackrocks liepen risico)
  8. forum rang 4 StoplossBurner 29 januari 2021 13:29
    En achter dat hedgefund zit natuurlijk ook weer een keten van instellingen; 99% zeker ook banken. Als de verliezen echt significant worden dan kan er nog wel eens een aardig domino effect veroorzaakt worden. Alleen is dat nu met de marktmanipulatie middels restricties wellicht afgewend.
  9. paul belegt echt. 29 januari 2021 13:32
    "We moeten hedgefondsen aanpakken die met hun onethische gedrag de recente schommelingen hebben veroorzaakt, en we moeten de markten in het algemeen onderzoeken", aldus de Democraat Waters. Ze voegde daaraan toe dat de rol van online beleggingsapps moeten worden onderzocht, naast het feit dat investeren voor particulieren steeds meer als spelletje wordt gepresenteerd.Lees nu.nl;
  10. forum rang 5 theo1 29 januari 2021 13:36
    quote:

    Merovech schreef op 29 januari 2021 12:14:

    ...
    Begrijp echt niet hoe je dat anders kunt zien dan. Je hoeft geen complotgekkie te zijn om -begrijpelijkerwijs - vast te stellen dat het grootkapitaal er alles aan zal doen om hun macht en rijkdom te behouden, het zou compleet naïef zijn om er een andere mening op na te houden :-))

    Nou, dat kan ik het grootkapitaal dan niet echt kwalijk nemen. Ik heb niet zo gek veel macht en rijkdom, maar wat ik heb wil ik ook graag houden.
  11. forum rang 4 kweetnie 29 januari 2021 13:42
    Het wordt tijd dat er eens actie wordt ondernomen tegen die corrupte bende in deze zieke wereld. Helden of hooligans? Geen van beide, gewoon mensen die het zat zijn om tegen die algoritmes van de grote shorters op te moeten boksen.
    Gerechtigheid en hoop dat deze schandalige handel nu eens goed onderzocht wordt echter zal dit ook wel weer gemanipuleerd worden door die partijen.
  12. forum rang 4 StoplossBurner 29 januari 2021 13:42
    Misschien de rol van centrale banken die de financiele wereld overspoelen met liquiditeit dat zoekt naar rendement ook maar eens onder de loep nemen. Oh nee, dat gaan we natuurlijk niet doen; beter een beetje symptoom bestrijden door wellicht wat meer vrijheidsbeperking aan de particuliere kant dan de echte problemen aan de institutionele kant oplossen!
  13. forum rang 7 handyman6 29 januari 2021 14:01
    quote:

    FroazZ schreef op 29 januari 2021 12:09:

    Hahaha jezus wat een waardeloos artikel. Ik zeg m'n account hier meteen op. Je mist het punt volledig. Denk je dat een stelletje gamers op een forum bij elkaar zijn gekomen en het kapitaal hebben om Gamestop van $10 naar $400 te tillen? Natuurlijk niet. Er zijn hele misselijke praktijken die een aandeel van een bedrijf zo de kl*te in hebben geholpen door 140% short te gaan, tot 3$ per aandeel toe. En wanneer de koers naar 10$ ging? They doubled down. Toen de koers op $20 stond? They doubled down. Meer geld en nog eens meer shorts er tegenaan gegooid.

    Toen meer mensen inzagen dat de shorts ZO ongelooflijk gretig zijn geweest door hun shorts niet op 2$ te sluiten, zagen meer mensen in dat er nog 70M+ aandelen SHORT stonden. Wat doen de vieze ventjes van Wallstreet? Die betalen een smak geld voor Citron Research en het komt vast goed? Nee hoor. Door deze actie heeft het de media gehaald en is dit wereldwijd verspreid, zodat ook wij hier op dit matige forum erover spreken.

    Dus, heel de wereld weet dat de prijs op $40 staat er de shorts al vanaf $10 nat gaan, dus die gaan terugkopen. Wat zou jij doen als rijke Aziaat, Oliesjeik, Rus? Als ik 1B op mijn rekening zou hebben, zou ik voor de fun 100k aandelen kopen. Vooral na tweets van bekende mensen zijn er meerdere activisten geweest die met funmoney hebben ingezet op GME. 1 ding is zeker, er lag $25B voor het oprapen.

    Het is begonnen op een klein internetforum waar slimme koppen inzagen dat de shorts te gretig werden. Door mediaaandacht en andere praktijken zijn er whales ingestapt. Dus je kan de schuld aan de kleine belegger geven, maar het is begonnen bij de gretigheid van die idiote shortpraktijken, vervolgens hebben de grote praktijken dit opgepakt.

    Het kapitaal van al die volgers van dat internetforum is lang niet genoeg om die koers van GME te beinvloeden.

    Ik hoop dat vandaag de koers gewoon naar 2000$ klapt met alle gevolgen voor die idioten van Melvin Capital, Citadel etc etc. Laat ze maar opdraven voor de idiote praktijken die ze hebben aangedaan.

    Dit was mijn laatste post, IEX is echt een joke.
    Beetje als de Bit coin,waar big boys ingingen?
  14. forum rang 7 handyman6 29 januari 2021 14:19
    quote:

    zitten blijver schreef op 29 januari 2021 13:42:

    Het wordt tijd dat er eens actie wordt ondernomen tegen die corrupte bende in deze zieke wereld. Helden of hooligans? Geen van beide, gewoon mensen die het zat zijn om tegen die algoritmes van de grote shorters op te moeten boksen.
    Gerechtigheid en hoop dat deze schandalige handel nu eens goed onderzocht wordt echter zal dit ook wel weer gemanipuleerd worden door die partijen.

    Gaat niet gebeuren ,want wie oh wie zou dat moeten gaan doen? Wie heeft er geen boter op zijn hoofd in de wereld van Haute Finance? Nee,de Muppets mogen wel meedoen,maar dan voor "spek en bonen"....
  15. kpt Raketstart 29 januari 2021 14:40
    Wie overziet in Nederland eigenlijk de handel in shorts en longs? Toch op z'n minst vreemd dat één partij 15% van de aandelen als shorts mag uitgeven, ik had verwacht dat er een maximum van een paar % aan zat. Dat je op deze wijze bedrijven met 1000den medewerkers verschrikkelijk de vernieling in manipuleert is immoreel. Juist dát moet verboden worden.
88 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links