Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

China nieuws berichten

7.806 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
voda
0
Uber-concurrent Didi wil uitbreiden naar West-Europa - media

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Uber Technologies Inc
$ 53,91 -2,09 -3,73 % NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing Technology is van plan de West-Europese markten te veroveren in aanloop naar een mogelijke beursgang van het bedrijf. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

Didi overweegt om in de eerste helft van dit jaar zijn taxidiensten uit te rollen in onder meer Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, aldus de bronnen. Het bedrijf zou hiervoor al een team hebben opgezet.

Didi, waar SoftBank en ook Uber zelf een belang in hebben, is momenteel actief in dertien landen, naast thuismarkt China vooral in Latijns-Amerika. In augustus betrad Didi de Russische markt.

In september meldde Bloomberg nog dat Uber naar mogelijkheden keek om het belang in Didi ter waarde van 6,3 miljard dollar te verkopen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Chinese industrie groeit opnieuw minder hard

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese industrie is in februari weer in een lager tempo gegroeid. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit en Caixin.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 51,5 in januari naar 50,9 in februari. In december stond de index nog op 53,0 en in november groeide de Chinese industrie in het sterkste tempo sinds november 2010.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Danone gaat belang in China Mengniu Dairy verkopen

(ABM FN-Dow Jones) Danone gaat zijn indirecte belang in het Chinese Mengniu Dairy converteren naar een directe deelneming, waarna de deur open staat om het belang te kunnen verkopen. Dit kondigde het Franse concern maandagochtend aan.

De marktkapitalisatie van China Mengniu Dairy bedraagt ongeveer 18 miljard euro. Het belang van Danone wordt gewaardeerd op circa 850 miljoen euro en droeg in 2019 circa 57 miljoen euro bij aan de terugkerende winst.

De desinvestering zal in 2021 plaats kunnen vinden via één of meerdere transacties, afhankelijk van de marktcondities, aldus Danone.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Chinese regio pakt minen bitcoin aan

Gepubliceerd op 1 maart 2021 14:48 | Views: 871

BTC/USD 15:03
47.795,25 +2.159,00 (+4,73%)

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De koers van bitcoin is maandag gestegen ondanks dat de Chinese regio Binnen-Mongolië had aangegeven het zogenoemde minen van de cryptomunt aan te gaan pakken. De autonome regio is vanwege zijn goedkope energie en vele ruimte geliefd bij bedrijven die met grote datacentra de rekensommen maken waarmee nieuwe bitcoins worden toegevoegd. Om aan de plannen van de Chinese overheid te voldoen om het energieverbruik terug te brengen, pakt Binnen-Mongolië nu de bitcoinminers aan.

China maakte al in 2018 de eerste plannen om het minen van cryptomunten aan banden te leggen. Met name Binnen-Mongolië was dus populair, daar was zo'n 8 procent van alle computerkracht te vinden die wereldwijd aan die activiteit gewijd was. Die populariteit zorgde ook voor veel meer energieverbruik en dat moet nu veranderen. De groei van de energieconsumptie mag dit jaar maar 1,9 procent meer zijn, vindt het bestuur van de regio na kritiek uit Peking.

Voor bitcoinfans zorgt het ontmoedigingsbeleid in de Chinese regio voor het aanwakkeren van onzekerheid. Zo'n twee derde van alle computers die puur bezig zijn met het minen van bitcoins staan namelijk in China. Ondanks die onzekerheid steeg de koers van bitcoin gestaag. Sinds maandagochtend ging de waarde van een bitcoin omhoog van rond de 46.000 dollar tot boven de 48.000 dollar.
voda
0
China heeft nog 'grote zorgen' over veiligheid Boeing 737 MAX

Gepubliceerd op 1 maart 2021 15:34 | Views: 182

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Terwijl de Boeing 737 MAX in onder meer Europa en Noord-Amerika weer mag vliegen, staat het toestel in China nog aan de grond. Volgens de Chinese toezichthouder zijn er nog steeds grote zorgen over de veiligheid van het vliegtuig. Zodra die zorgen zijn weggenomen, zal China het toestel nog uitgebreid testen voordat het weer mag vliegen.

De 737 MAX stond sinds voorjaar 2019 wereldwijd aan de grond na twee vliegtuigongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven.

Na het tweede ongeval was China het eerste land dat alle 737 MAX-toestellen aan de ketting legde. China is een belangrijke markt voor Boeing, maar de orders uit het land droogden vrijwel op door het vliegverbod van de 737 MAX en de moeizame handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China. Recent gaf Boeing nog aan te verwachten dat de Chinese markt de belangrijkste groeimotor wordt voor de vliegtuigindustrie de komende twintig jaar. In die tijd kopen Chinese luchtvaartmaatschappijen naar verwachting zo'n 8600 nieuwe vliegtuigen, met een waarde van 1,4 biljoen dollar.
luchtschip
0


Documentaire van ABC News over de ambities van Xi Jinping als leider van de wereld, 44,53 minuut

www.youtube.com/watch?v=1FjOIqSuhO8&a...

toelichting :

China’s President Xi Jinping is a force to be reckoned with. As leader of the Communist colossus, he commands the world’s attention, but who is China’s strongman and what is his agenda?

Born into the privileged life of a princeling, banished to poverty in the countryside during a political purge, his early life formed and framed his views on power and control.

His rise up the political ladder was propelled by party connections and an advantageous celebrity marriage. As he rose through the party ranks, he carefully crafted his image.

Today it’s a full-blown cult of personality featuring compulsory lessons in “Xi Jinping Thought”.

China specialists say that the country has already fundamentally re-written the international rule book. The question is, how will the rest of the world respond?
voda
0
Alibaba-oprichter Ma niet langer de rijkste man van China

Gepubliceerd op 2 maart 2021 12:36 | Views: 2.842

PEKING (ANP/RTR) - Jack Ma, oprichter van webwinkelreus Alibaba, is officieel zijn titel rijkste man van China kwijt. De ondernemer die de laatste tijd met Chinese regelgevers in de clinch ligt, is op de jaarlijkse Hurun Global Rich List gezakt naar de vierde plaats. De lijst wordt aangevoerd door Zhong Shanshan, de man achter water- en drankenmaker Nongfu Spring. Van hem was al bekend dat hij Ma qua vermogen afgelopen jaar had ingehaald.

Ma, die de voorbije jaren de lijst aanvoerde, was het eerder niet eens met Chinese overheidsreguleringen en dat kwam hem duur te staan. De beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Het zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Ma was ook enige tijd van de radar verdwenen nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de Chinese financiële waakhond. Zijn vermogen en dat van zijn familie groeide met 22 procent tot 360 miljard yuan, omgerekend dik 46 miljard euro. Hij zei begin dit jaar dat hij meer tijd wilde besteden aan filantropie. Dat deed hij in een 50 seconden durend filmpje, waarmee hij voor het eerst sinds tijden weer wat van zich liet horen.

Vermogen van 550 miljard yuan

De nieuwe lijstaanvoerder Zhong is op de nieuwste lijst goed voor een vermogen van 550 miljard yuan. De toename van zijn rijkdom komt vooral door de hogere waardering van de aandelen van Nongfu Spring. Ook de stijgende aandelenkoers van medicijnmaker Beijing Wantai Pharmacy, waar hij ook de controle over heeft, deed het vermogen van Zhong goed.

Jack Ma werd op de rijkenlijst ook voorbijgestreefd door Pony Ma van techreus Tencent, die goed is voor 480 miljard yuan, en Collin Huang die achter e-commercebedrijf Pinduoduo zit. Laatstgenoemde zag zijn vermogen afgelopen jaar met 283 procent stijgen tot 450 miljard yuan. De top vijf werd gecompleteerd door Zhang Yiming, oprichter van TikTok-eigenaar ByteDance, die voor bijna 350 miljard yuan in de boeken staat.
voda
0
Marktaandeel China in productie polykristallijn silicium gegroeid tot 80 procent

China heeft in 2020 aanzienlijk minder polykristallijn silicium voor de productie van wafers voor zonnecellen en zonnepanelen geïmporteerd. De import is met 30 procent gedaald, meldt Bernreuter Research.

Volgens Chinese douanestatistieken daalde de invoer van polykristallijn silicium van 144.503 ton in 2019 tot 100.776 ton in 2020. Belangrijkste oorzaak zouden fabriekssluitingen in Zuid-Korea zijn. China verzorgde afgelopen kalenderjaar 80 procent van de wereldwijde siliciumproductie voor de pv-industrie.

Beëindigen
‘Hoewel Zuid-Korea het hele jaar door nog steeds aanzienlijke volumes uit voorraden naar China exporteerde, heeft de sluiting van een productiecapaciteit van 60.500 ton bij OCI en Hanwha in het eerste kwartaal zijn sporen nagelaten’, duidt Johannes Bernreuter, hoofd van Bernreuter Research en auteur van het rapport Polysilicon Market Outlook 2024.

Hoge industriële elektriciteitstarieven in Zuid-Korea dwongen zowel OCI als Hanwha Solutions om in februari 2020 aan te kondigen dat ze de energie-intensieve productie van polykristallijn silicium voor pv-producten in het land zouden beëindigen. Als gevolg hiervan daalde de export van Zuid-Koreaans polysilicium naar China sterk.

Weggeconcurreerd
‘De polykristallijn siliciumindustrie in Zuid-Korea is weggeconcurreerd door Chinese producenten die profiteren van extreem lage en gesubsidieerde elektriciteitstarieven van kolengestookte elektriciteitscentrales in de westelijke regio's van Xinjiang en Binnen-Mongolië’, stelt Bernreuter. In tegenstelling tot de ondergang van Zuid-Korea, steeg het aandeel van China in de wereldwijde productie van polysilicium voor de pv-industrie van 55 procent in 2017 tot 80 procent in 2020.

De Chinese invoer van silicium uit de Verenigde Staten daalde ook sterk, te weten van 9.227 ton in 2019 tot 2.659 ton in 2020. Hoewel de Duitse siliciumfabrieken van Wacker van mei tot juli 2020 met een verminderde bezettingsgraad van 70 procent werkten, daalde de Chinese invoer uit Duitsland slechts licht van 52.667 ton in 2019 naar 50.061 ton in 2020. Het aandeel van Wacker in de totale invoer van polykristallijn silicium in China steeg tot 50 procent; hetzelfde aandeel dat Zuid-Korea op zijn hoogtepunt had in 2016.

90 procent aandeel
Behalve Wacker is de enige dochteronderneming van OCI in Maleisië nog steeds een substantiële importeur; het aandeel steeg tot 23 procent in 2020.

‘We verwachten dat het gecombineerde importaandeel van Wacker en OCI Malaysia in 2021 de 90 procent zal benaderen’, besluit Bernreuter.

Door Marco de Jonge Baas, Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Baowu & Sangang to Invest in Steel Projects in Fujian Province

Reuters reported that China's top steelmaker Baowu Steel Group and regional producer Fujian Sangang Group have signed agreements to invest 20 billion yuan (USD 3 billion) in two separate steel projects in the south-eastern Fujian Province of China. Baowu controlled Taiyuan Iron and Steel Group will invest 10 billion yuan in a Fujian project that aims to produce 3.22 million tonnes per year of stainless steel and Fujian Provincial Government owned Fujian Sangang will spend 10 billion yuan on facilities to make fine steel products and related infrastructure including a docking berth.

Southern regions are an increasingly popular investment destination for steel mills in China due to rising demand and more lenient environmental regulations compared with the more polluted north.

According to the National Bureau of Statistics, Fujian Province churned out 38.6 million tonnes of steel products in 2020. Stainless steel makers Baosteel Desheng, Tsingshan Holding Group and Fujian Fuxin Special Steel all have mills in the province.

Meanwhile, Wuxi Xinsanzhou Steel Co will invest in a 3.5 billion yuan cold-rolled steel project in Fujian, the Fuzhou News reported, with annual capacity set to reach 1.1 million tonnes.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
China Launches National Carbon Market

World’s largest emitter of greenhouse gases China has flipped the switch on a nationwide carbon trading market on 1 February 2021. The Emission Trading System, which will include all greenhouse gas emissions measured by CO2e, will initially apply mainly to power plants this year. MEE has published guidelines on how emission quotas will be distributed to a total of 2,225 coal- and gas-fired power plants, including manufacturing facilities that have captive power plants. As per media reports about 10 steelmakers are included in the list, including Baotou Steel, Anshan Steel and Pangang. They will receive free carbon emissions quotas covering 70% the electricity and heat produced in 2018, with actual quotas to be allocated by provincial governments after final adjustments based on actual production levels in 2019-20.

China’s Ministry of Ecology and Environment Vice Minister Mr Zhao Yingmin last month also announced that it will push for a Climate Change Law, which may fill this higher level role. Taken together with the ambitious climate targets announced by President Xi in September, the timing of the publication of this regulation suggests that 2021 will be the year that China’s carbon market finally comes of age.

As the Chinese government works to curb its environmental impact, policies like a carbon trading system could spur the adoption of new technologies, increasing demand for goods and services from domestic start-ups and tech companies around the world.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Coal Consumption in China in 2020 up 0.6% YoY

Reuters reported that China cut its coal use to 56.8% of energy consumption at the end of 2020, maintaining its target of below 58%, but overall coal consumption continued to rise amid record industrial output and the completion of dozens of coal fired power plants. The rapid rollout of renewable-energy capacity and the growing use of natural gas has helped reduce the share of coal consumption from around 68 per cent over the last decade and 57.7% a year earlier, but overall coal use has not peaked.

China’s National Bureau of Statistics said “Coal consumption in China grew 0.6% in 2020, the fourth consecutive increase. The share of clean energy including natural gas, hydropower, nuclear and wind power rose 1% point to 24.3% of consumption. Energy consumption increased by 2.2% to 4.98 billion tonnes of standard coal equivalent last year, with crude oil demand growing by 3.3% and natural gas by 7.2%.”

China has pledged to halt the rise in its carbon emissions before 2030 with targets to control energy consumption, especially coal-burning, and improve energy efficiency.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
China stelt 'bescheiden' doel voor economische groei

Gepubliceerd op 5 maart 2021 08:14 | Views: 0

PEKING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China mikt dit jaar op een economische groei van meer dan 6 procent, heeft premier Li Keqiang gezegd tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Peking. Li maakte ook bekend dat China in 2021 11 miljoen nieuwe banen in de steden wil realiseren.

De Chinese verwachte groei van het bruto binnenlands product is een stuk lager dan wat analisten hebben voorspeld. Die gaan ervan uit dat de economie dit jaar met meer dan 8 procent kan gaan groeien. Premier Li stelde dat in het streefgetal van 6 procent het "herstel van de economische activiteit" is meegenomen, verwijzend naar de economische gevolgen van de coronacrisis.

Vorig jaar schrapte de regering voor het eerst sinds 2002 het jaarlijks beraamde streefgetal voor economische groei, vanwege de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebracht. In 2020 groeide de Chinese economie, de tweede van de wereld, volgens de officiële cijfers met 2,2 procent. Daarmee was China de enige economische grootmacht die vorig jaar geen krimp noteerde.

Technologisch onderzoek

De Chinese premier maakte verder bekend dat het land veel meer investeringen gaat doen in belangrijk technologisch onderzoek, zoals chips van hoge kwaliteit, besturingssystemen, processoren en cloudcomputing. Daarmee wil China minder afhankelijk worden van Amerikaanse bedrijven op die terreinen en meer zelfvoorzienend worden. Veel Chinese techbedrijven zijn door Washington op een zwarte lijst gezet vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger. Amerikaanse concerns mogen daardoor geen zaken doen met deze bedrijven.

De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) zullen de komende vijf jaar jaarlijks met meer dan 7 procent toenemen, verklaarde Li. "Innovatie blijft het hart van de modernisering van China. We zullen onze wetenschap en technologie versterken om zo strategische steun te bieden aan de ontwikkeling van China." Ook wil Peking dat er sneller 5G-netwerken worden aangelegd voor supersnel internet in het land.
voda
0
China mikt op groei van minimaal zes procent in 2021

(ABM FN-Dow Jones) China mikt voor dit jaar op een groei van het bruto binnenlands product met ten minste zes procent.

Premier Li Keqiang kondigde vrijdag het groeidoel van zes procent of meer aan. De doelstelling ligt beduidend lager dan de groei van 8 procent of meer waar economen aanvankelijk op mikten.

De Chinese economie wist evenwel relatief snel te herstellen na de eerste uitbraak van Covid-19 in Wuhan en sloot het jaar 2020 af met een economische groei van 2,3 procent. Daarmee was China de enige grote economie die in 2020 wist te groeien.

Nu de groeicijfers weer terugkeren naar een niveau van voor de crisis, laten beleidsmakers in Beijing doorschemeren geleidelijk de steunmaatregelen af te willen bouwen. De focus moet straks weer komen te liggen op het terugbrengen van schulden en het voorkomen van een bubbel in de Chinese vastgoedmarkt.

Li liet vrijdag weten dat de overheid het begrotingstekort wil terugbrengen tot 3,2 procent van de voorziene bbp dit jaar ten opzichte van de 3,6 procent in 2020. De inflatie moet rond een niveau van 3 procent blijven in 2021 ten opzichte van de doelstelling van 3,5 procent afgelopen jaar en de daadwerkelijke inflatie van 2,5 procent in 2020.

De Chinese overheid is bovendien van plan om dit jaar 11 miljoen nieuwe banen te creëren, hetgeen meer is dan de doelstelling van 9 miljoen in 2020.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Chinese export trekt flink aan

(ABM FN-Dow Jones) De export en import in China zijn in de maanden januari en februari sterker toegenomen dan verwacht. Dit bleek zondag uit handelsdata van de Chinese overheid, waarbij de eerste twee maanden van 2021 samen zijn genomen.

De export uitgedrukt in dollars steeg op jaarbasis met 60,6 procent, waar een stijging van 40 procent was voorzien. De import nam met 22,2 procent toe, waar op een plus van 15 procent was gerekend.

Daarmee kwam het handelsoverschot over januari en februari uit op 103,25 miljard dollar, waar een overschot van 57,7 miljard was voorzien.

Gerekend in yuan bedroeg het handelsoverschot in januari en februari 675,86 miljard yuan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Chinese Steel Mills Expect Higher Steel Demand in 2021

Chinese steel producers remain bullish about domestic demand in 2021 amid a steady pipeline of infrastructure projects, while long-term plans to curb production to meet carbon emissions targets are expected to proceed slowly. Xinyu Iron & Steel Chairman Mr Xia Wenyong said in an interview “On the one hand, the price of raw materials has been strong but on the other, demand for steel remains strong. Downstream customers have very full export orders with a large number of mechanical and electrical and home appliances due to be exported. With 2021 being the first year of China’s new 14th five-year plan, demand for steel this year could exceed last year’s especially with many local governments pitching strong growth plans that would stimulate demand. Demand for mid to high end steel products would be strong, but construction materials used in real estate development could be subdued, especially since the government has been reining in speculative property sales by curbing easy credit.”

The manufacturing sector, particularly cars, home appliance and equipment production, will also grow and boost demand for steel. The recovery of the global economy will also deepen demand for Chinese steel. Strong demand for Chinese steel meant more imports of foreign steel are likely

Chinese steel mills face pressure to shift to greener methods of production in the next 10 years, after China committed to reducing its carbon dioxide emissions by at least 65% from 2005 levels by 2030 and to be carbon neutral by 2060.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Chinese Iron Ore & Steel Imports Export in Jan-Feb 2021

According to latest data of General Administration of Customs, China imported 181.5 million tonnes of iron ore in January and February ie average monthly rate of 90.8 million tonne, up by 2.8% YoY from 176.6 million tonnes in January-February 2020. China’s iron ore imports had increased by 9.5% in 2020 to 1.17 billion tonnes in comparison with 2019 ie ie average monthly rate of 97.5 million tonne

In the first two months, China exported 10.14 million tonnes of steel products, up 30% from first two months in 2020 while steel products imports rose 17.4% to 2.4 million tonnes. Chinese steel exports in 2020 fell by 16.5% to 53.68 million tonnes. On the other hand China imported 20.233 million tonnes of finished steel in 2020, up by 64% YoY. The figure excludes semi finished products imports, which reached about 18 million tonnes in 2021

Since 2020, China’s GACC also combined the data for January-February, to align with the common practice by the National Bureau of Statistics, as data collection and releases tend to be disrupted by the Chinese New Year holiday that usually falls in either of these two months.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
China Unveils Plan for Ultra Low Emission Upgrade of Steel Sector

Chinese government has set out a five year development plan to promote green transformation for the steel sector. According to the plan “China aims to complete ultra low emission upgrade for 530 million tonnes of steel capacity. Around 620 million tonnes of crude steel capacity had already been upgraded to ultra low emissions or were in the process of being upgraded by the end of 2020.”

China has been working quietly on carbon emission cuts for a few years but its open pledge in 2020 to peak the country’s carbon emission by 2030 and to achieve carbon neutrality by 2060 has undoubtedly imposed more pressure publicly on the steel industry, the country’s second largest carbon emission source only after the thermal coal power generation. Over 2016-2020, China chopped off 150 million tonnes per year of steelmaking capacity, 140 million tonnes per year of induction furnace steel capacity. The ultra low emission standards for the steel industry, finalized in April 2019, have dramatically lowered the cap on the emissions of particulate matters, sulfur dioxide, and nitrogen oxide, from the whole steelmaking process, which is not primarily targeting carbon, but it is prompting the Chinese steel producers to go for greener steelmaking.

For 2021, China will continue to push forward supply-side reform and mergers and acquisitions in the steel sector

Chinese government also plans to strengthen management and control of its strategic mineral resources. According to the plan, which serves as a blueprint for economic and social development between 2021 and 2025, China, which relies heavily on overseas markets for some raw materials import such as iron ore, manganese and chrome, has pledged to improve its reserve security capabilities and conduct a new round of ore prospecting in the next five years.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Beursblik: Chinese restricties kunnen ASML raken

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ASML
446,55 7,70 1,75 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Als Washington aan ASML restricties oplegt om ook geen DUV-machines aan China te leveren, dan zal dit flinke gevolgen hebben voor de Veldhovense toeleverancier. Dit schreef analist Marc Hesselink van ING dinsdag in een rapport.

Momenteel mag ASML zijn nieuwe technologie EUV al niet leveren aan China. Zo wil Washington de race om technologische dominantie in zijn voordeel beslissen.

Volgens documenten ingezien door het Financieele Dagblad wil Washington de restrictie op het leveren van EUV verlengen en mogelijk uitbreiden naar DUV. En dat terwijl China een belangrijke eindmarkt is voor ASML. Afgelopen jaar kwam 18 procent van de omzet van ASML uit China.

ING benadrukte dat niet deze totale omzet op het spel staat. Ook denkt Hesselink dat "elke chip die niet in China wordt gemaakt, vermoedelijk elders wordt geproduceerd". En, een betere geografische spreiding van fabrikanten is volgens de bank altijd goed, omdat dit voor wat reservecapaciteit zorgt.

China heeft geen eigen fabrikanten van halfgeleidermachines, aldus Hesselink, en is ook nog ver verwijderd hiervan. En dat is de Achilleshiel van de plannen van Beijing, meent de analist.

ING heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 550,00 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse denktank beschuldigt China van volkerenmoord op Oeigoeren
Van onze redacteur 08:56

Een Amerikaanse denktank beschuldigt de Chinese regering van volkerenmoord op de Oeigoeren in de noordwestelijke regio Xinjiang. In een dinsdag gepubliceerd rapport zegt de organisatie Newlines Institute for Strategy and Policy dat de Chinese regering verantwoordelijk is voor de ‘aanhoudende volkerenmoord’ op de Oeigoeren.

Volgens de organisatie is de behandeling van de Oeigoeren in strijd met alle afspraken van de Geneefse Conventies. De Verenigde Naties hebben in 1948 vastgelegd wat onder volkerenmoord moet worden verstaan in een document van vier pagina’s. Het document staat bekend als de United Nations Genocide Convention. Ook China heeft de verklaring destijds ondertekend, evenals circa 150 andere VN-lidstaten.

Volgens nieuwsorganisatie CNN, die dinsdag delen van het rapport publiceerde, is het de eerste keer dat een niet-gouvernementele organisatie (ngo) een onafhankelijk onderzoek heeft verricht naar de situatie in Xinjiang. Zo’n vijftig wereldwijde experts op het gebied van mensenrechten, internationaal recht en oorlogsmisdaden hebben meegewerkt aan het onderzoek, waarvan China in harde bewoordingen afstand neemt. De onderzoekers baseren zich volgens China slechts op 'geruchten'.

Tweede Kamer
Eind februari schaarde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een motie van D66 die de behandeling van de Oeigoeren bestempelt als volkerenmoord. Daarmee ging de Kamer in tegen de lijn van het kabinet en VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Volgens Blok is er in Xinjiang wel sprake van grootschalige schending van de mensenrechten, maar nog niet van genocide. Het zou althans niet vaststaan dat genocide het vooropgezette doel is. De motie kreeg geen steun van de VVD. Recent beschuldigde ook het Canadese Lagerhuis China van genocide in de regio Xinjiang.

De Chinese ambassade in Den Haag reageerde buitengemeen fel op de motie. 'De Kamer besmeurt China zonder oog voor de feiten en het gezonde verstand moedwillig en mengt zich op grove wijze in China's interne aangelegenheden', aldus een woordvoerder.

'Overtuigend bewijs'
In de noordwestelijke regio Xinjiang zitten meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims vast in detentiekampen. De BBC liet recent nog getuigen aan het woord die zeggen dat politie en bewakers vrouwelijke gevangenen systematisch verkrachten en martelen. Oeigoeren zouden ook worden gesteriliseerd en als dwangarbeiders worden geëxploiteerd in de katoenindustrie. De Chinese regering ontkent dat ze mensenrechten schendt. Het zou niet gaan om gevangenkampen, maar om opvoedings- en trainingskampen.

In het dinsdag gepubliceerde rapport zegt de organisatie Newlines Institute for Strategy and Policy dat er 'overtuigend bewijs' bestaat voor de Chinese genocide.

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1376227/ameri...
7.806 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
862,21  -3,15  -0,36%  14:35
 Germany40^ 17.748,00 -0,50%
 BEL 20 3.820,68 -0,15%
 Europe50^ 4.925,05 -0,23%
 US30^ 37.737,07 -0,73%
 Nasd100^ 17.366,02 -1,04%
 US500^ 5.007,45 -0,83%
 Japan225^ 37.478,47 -1,38%
 Gold spot 2.383,84 +0,19%
 EUR/USD 1,0670 +0,25%
 WTI 81,46 -0,76%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,77%
WDP +3,28%
Heineken +1,93%
Vopak +1,52%
Pharming +1,38%

Dalers

ADYEN NV -2,63%
AMG Critical ... -2,53%
Fugro -2,48%
RENEWI -2,35%
FASTNED -2,29%