NXP Semiconductors NV « Terug naar discussie overzicht

Nieuws over NXP - Qualcomm - Broadcom deal/no deal

72 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
voda
0
Nieuwe sancties tegen Huawei raken ook Nederlandse chipmakers

Nog een kleine anderhalve week hebben chipbedrijven over de hele wereld om hun lopende contracten met Huawei af te handelen. Maar vanaf 14 september wordt handel met een van China's belangrijkste techbedrijven nagenoeg onmogelijk door nieuwe Amerikaanse sancties. Ook verschillende Nederlandse chipbedrijven bedrijven, waaronder NXP, Nexperia en Ampleon, worden hierdoor waarschijnlijk geraakt.

De regering-Trump beschouwt Huawei als een lange arm van de Chinese overheid en een gevaar voor de nationale veiligheid. De Amerikanen proberen Huawei al tijden op verschillende manieren de toegang af te snijden tot westerse leveranciers van chips voor telefoons en telecomapparatuur. Die wisten de toevoer van processoren, sensoren en andere chips via achterdeurtjes in die regels echter redelijk op gang te houden.

Half augustus kwam de regering-Trump daarom met een ongekend vergaande aanscherping van de regels: ieder bedrijf dat bij de productie gebruikmaakt van Amerikaanse technologie heeft voor de verkoop van zijn product aan Huawei een Amerikaanse vergunning nodig. Omdat een chip een bouwwerk is van verschillende nieuwe en oudere technologieën, en daar altijd wel iets Amerikaans bij zit, zullen de Amerikanen dit keer de handel wél helemaal kunnen stilleggen, is de verwachting. Ook van bedrijven die zelf niet Amerikaans zijn.

Chipmakers willen niets over impact kwijt
Nederland kent verschillende chipbedrijven die Huawei als klant hebben en die waarschijnlijk door deze nieuwe sancties geraakt worden. De grootste Nederlandse chipproducent is het Eindhovense NXP. Dat bedrijf is vooral groot op het terrein van chips voor de auto-industrie, maar het maakt óók producten voor telecominfrastructuur en bijvoorbeeld de chips die betalen met de mobiele telefoon mogelijk maken. Huawei is een klant van NXP, maar hoe groot de schade is wil het bedrijf niet zeggen.

Ook bij Nexperia en Ampleon, beide NXP-afsplitsingen die respectievelijk in 2017 en 2015 werden verkocht aan Chinese partijen, wil niemand iets zeggen over de impact. Beide bedrijven hebben hun hoofdkantoren en ontwikkelafdelingen in Nederland.

Ampleon-ceo Reinier Beltman sprak in een interview met het FD twee jaar geleden nog over de voordelen van de 'geopolitiek agnostische positie' die zijn bedrijf als Europese speler had in de techstrijd tussen China en de VS. Dat voordeel lijkt vanaf deze maand niets meer waard. 'We moeten de gevolgen nog in kaart brengen', reageert Beltman nu per mail. 'Maar in het algemeen zeggen we niets over individuele klanten.'

Niemand om VS op de vingers te tikken
Land A, dat het bedrijven uit land B moeilijk maakt om zaken te doen met een bedrijf uit C: kan dat zomaar volgens de internationale handelsregels? Het kan in elk geval niet overduidelijk níét, zegt Geraldo Vidigal, assistent-professor internationaal handelsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Landen mogen handelsbarrières opleggen om niet-economische reden en landsgrenzen zijn in die gevallen volgens de regels van de wereldhandelsorganisatie (WHO) geen beperking, legt hij uit. Zo reiken bijvoorbeeld ook de gevolgen van de Europese uitstootnormen voor koolstofdioxide tot buiten het territorium van de Europese Unie.

Vidigal wijst er verder op dat áls de Verenigde Staten al regels overtreden er momenteel geen instantie hierop zal handhaven. De WHO verkeert in crisis omdat de VS de benoeming van rechters voor het hoogste arbitrageorgaan blokkeerden, waardoor dit nu buiten werking is gesteld.

Vindt de Nederlandse overheid dit dan acceptabel gedrag van een bondgenoot? Het ministerie van Economische Zaken laat via een woordvoerder desgevraagd weten de impact voor het Nederlandse en Europese bedrijfsleven niet te kunnen overzien, maar daar wel zorgen over te hebben. 'En die hebben we ook aan de Amerikanen overgebracht.'

China slaat nog niet echt terug
De reactie uit China op deze meest recente sancties, door een analist in de Financial Times omschreven als de 'doodstraf voor Huawei', is intussen opmerkelijk beheerst. Er waren de obligate mondelinge veroordelingen, maar Peking is vooralsnog niet overgaan tot tegenmaatregelen, zoals het dwarsbomen van activiteiten van Apple in China.

Mogelijk hanteren de Chinezen dezelfde redenering waaraan veel bedrijven in de industrie zich volgens een goed ingevoerde bron vastklampen: 'Over twee maanden zijn er verkiezingen en dan is Trump misschien weg. En dan kan het allemaal weer anders worden.'

fd.nl/ondernemen/1355834/nieuwe-sanct...
voda
0
NXP opent chipfabriek in Arizona

De Eindhovense producent van halfgeleiders NXP heeft in Chandler in de Amerikaanse staat Arizona een fabriek geopend voor chips met toepassingen in telecommunicatieapparatuur van de vijfde generatie. De vestiging is gespecialiseerd in galliumnitridechips met een diameter van 150 millimeter, zo blijkt uit een mededeling van het concern.

Galliumnitride is een vervanger van silicium en vervult een essentiële functie in een 5G-telecomnetwerk omdat het hoge frequenties aankan en minder vermogen nodig heeft en minder ruimte inneemt dan andere halfgeleidermaterialen.

Volgens persbureau Reuters staat de fabriek op een steenworp afstand van een grote productievestiging van Intel. Taiwan Semiconductor Manufacturing, een andere concurrent, kwam in mei met een plan voor een fabriek van $12 mrd in Arizona.

fd.nl/ondernemen/1358832/nxp-opent-ch...
voda
0
NXP Semiconductors verwacht sterk derde kwartaal

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
NXP Semiconductors NV
$ 134,80 1,20 0,90 % NASDAQ

(ABM FN-Dow Jones) NXP Semiconductors heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Dit meldde de Nederlandse chipproducent met een notering aan de Nasdaq donderdag nabeurs in voorlopige omzetcijfers.

In de elektronische nabeurshandel steeg het aandeel donderdag 5 procent, na een winst van krap een procent in de reguliere handel op Wall Street.

NXP rapporteerde een voorlopige omzet van 2,27 miljard dollar, waar het bedrijf gemiddeld rekende op een omzet van 2 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspellen een omzet van 2,01 miljard dollar in het derde kwartaal.

NXP zag een aanzienlijke verbetering in de vraag in al zijn eindmarkten, maar in het bijzonder die voor automotive en mobiele apparaten, aldus CEO Kurt Sievers.

Het bedrijf komt op 26 oktober met de volledige resultaten over het derde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Eindhovense chipmaker NXP profiteert van opleving auto-industrie

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 08:26 | Views: 130

ASML 08 okt
322,20 0,00 (0,00%)

NXP Semiconductors NV 08 okt
134,83 +1,23 (+0,92%)

EINDHOVEN (AFN) - Chipmaker NXP Semiconductors heeft in het voorbije kwartaal geprofiteerd van verbeterde omstandigheden in de auto-industrie, terwijl ook de situatie op de mobiele eindmarkten herstelde. Volgens het Eindhovense bedrijf, dat met een voorlopige handelsupdate kwam, zette het herstel sneller in dan waar vooraf rekening mee werd gehouden.

NXP zal het derde kwartaal hebben afgesloten met een omzet van bijna 2,3 miljard dollar. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal rond de 586 miljoen dollar uitkomen. Eerder had NXP de markten een omzet van 2 miljard dollar met een resultaat van 444 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld.

Volgens topman Kurt Sievers was in de eindmarkten sprake van "materiële verbetering" van de vraag. NXP is de grootste producent van chips voor de auto-industrie. In het tweede kwartaal ging het bedrijf nog gebukt onder de malaise in die sector. Door de coronacrisis sloten automakers wereldwijd fabrieken en werden minder auto's verkocht.
voda
0
NXP brengt verlies flink terug

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
NXP Semiconductors NV
$ 134,93 -2,25 -1,64 % NASDAQ

(ABM FN-Dow Jones) NXP heeft in het derde kwartaal van dit jaar het verlies flink zien afnemen ten opzichte van een kwartaal eerder, maar op jaarbasis was er sprake van een aanzienlijke verslechtering. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant.

Afgelopen kwartaal restte er onder de streep een verlies van 18 miljoen dollar, na een verlies van 209 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Een jaar eerder verdiende NXP evenwel nog 119 miljoen dollar.

In het derde kwartaal zette NXP krap 2,3 miljard dollar om tegen 1,8 miljard dollar in het tweede kwartaal. Op jaarbasis was er sprake van een stabiele omzet. Eerder deze maand liet NXP al weten dat de omzet in het derde kwartaal hoger uit zou vallen dan verwacht. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten aanvankelijk namelijk op een omzet van 2,01 miljard dollar in het derde kwartaal.

NXP zag een aanzienlijke verbetering in de vraag in al zijn eindmarkten, maar in het bijzonder die voor automotive en mobiele apparaten, aldus CEO Kurt Sievers eerder deze maand.

Voor het vierde kwartaal mikt NXP gemiddeld op een omzet van krap 2,5 miljard dollar, hetgeen een groei op kwartaalbasis zou betekenen van 8 procent en op jaarbasis van 6 procent. "Het momentum dat begon tijdens het derde kwartaal, zet zich door in het lopende kwartaal", aldus topman Sievers. "Binnen onze strategische eindmarkten voor Automotive, Industrial & IoT en Mobile zien we aantrekkende trends dankzij een herstel van onze kernactiviteiten en een solide bijdrage van nieuwe producten. De herstellende markten in combinatie met onze sterke productportefeuille geven ons het vertrouwen dat we in 2021 een robuuste groei zullen realiseren", concludeerde de topman.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Erg chebbi
0
Zijn hier nog volgers van NXP?
Het aandeel heeft mij al jaren niet teleurgesteld. Toch heb ik geen zicht op de middellange termijn, omdat de marktpositie van NXP mij te boven gaat.
Iemand close to the business die daar iets over kwijt wil?
haas
0
quote:

Erg chebbi schreef op 21 november 2020 14:05:

Zijn hier nog volgers van NXP?
Het aandeel heeft mij al jaren niet teleurgesteld. Toch heb ik geen zicht op de middellange termijn, omdat de marktpositie van NXP mij te boven gaat.
Iemand close to the business die daar iets over kwijt wil?
al +1000%++ sinds intro op beurs in 2010:
Gew0on toppertje
Krijgt weinig aandacht op IEX, maar dat overkomt wel meer succesvolle ondernemingen:)
============================================================
NXP Semiconductors
NASDAQ: NXPI
171,53 USD +11,06 (6,89%)
Gesloten: 1 feb. 19:27 EST · Disclaimer
Nabeurs 166,20 -5,33 (3,11%)
voda
0
Chipmaker Intel moet 2,2 miljard betalen om patentbreuk

Gepubliceerd op 2 maart 2021 23:26 | Views: 846

Intel Corp 02 mrt
61,24 -1,64 (-2,61%)

NXP SEMICONDUCTORS EO-,20 02 mrt
153,44 -1,08 (-0,70%)

WACO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Chipmaker Intel is in een rechtszaak in Texas veroordeeld tot het betalen van 2,2 miljard dollar aan schadevergoedingen wegens het schenden van patenten. Dat heeft een jury bepaald. Het gaat om één van de grootste schadevergoedingen ooit die in de VS zijn toegewezen in geschillen rond octrooien.

Het geld gaat naar het relatief onbekende bedrijf VLSI, dat de patenten eerder kocht van de Nederlandse maker NXP en Intel aanklaagde. Een advocaat van Intel stelde tijdens de rechtszaak dan ook dat een groot deel van de schadevergoeding naar NXP gaat.

De zaak draaide om patenten op chiptechnologie voor tijdelijke opslag van gegevens, bekend als cache, en de regulering van spanning. VLSI beschuldigde Intel ervan "opzettelijk blind" te zijn geweest voor het bestaan van patenten op technologie die het concern toepast.

In beroep

Intel gaat in beroep tegen de uitspraak. Een advocaat van het chipconcern vindt de eis buitenproportioneel en beschuldigt VLSI ervan alleen te zijn opgericht om via deze patentzaak geld te innen.

NXP kreeg de patenten aanvankelijk ook door overnames in handen. De patenten werden in 2010 en 2012 toegekend aan respectievelijk SigmaTel en Freescale Semiconductor, die vervolgens samengingen en in 2015 werden opgekocht door NXP.
Erg chebbi
0
Interessant bericht. NXP zou hierover moeten berichten als het echt hun kant op rolt. Kunnen ze nog meer aandelen inkopen. En laat ik nu op mijn top zitten qua aantallen...helaas geen NXP volgers hier.
voda
0
NXP start nieuwe aandeleninkoop

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
NXP Semiconductors NV
$ 167,20 -8,79 -4,99 % NASDAQ

(ABM FN-Dow Jones) NXP Semiconductors start een nieuwe aandeleninkoop en verhoogt het kwartaaldividend met 50 procent. Dit meldde de Eindhovense chipfabrikant met een notering aan de Nasdaq donderdagavond.

In het eerste kwartaal zal NXP een interimdividend van 0,5625 dollar per aandeel uitkeren, een stijging van 50 procent ten opzichte van het vorige kwartaaldividend.

Verder start NXP een nieuw aandeleninkoopprogramma van 2 miljard dollar, aanvullend op een bestaand inkoopprogramma waaronder nog voor 640 miljoen dollar aan aandelen kunnen worden teruggekocht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Erg chebbi
0
1% dividendrendement is toch eigenlijk niet veel. Die inkoop geeft lekkere koersondersteuning!
voda
0
NXP

De Nederlandse chipmaker NXP kreeg er zo'n 2 procent aan beurswaarde bij. Het bedrijf met een beursnotering in New York wil zijn aandeelhouders belonen en kondigde daarom aan voor 2 miljard dollar eigen aandelen in te gaan kopen. NXP presenteerde vorige maand al sterke cijfers over het slotkwartaal. De onderneming profiteerde volop van de toegenomen vraag naar chips vanuit autobedrijven en makers van mobiele telefoons.

Verder zat de olieprijs duidelijk in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdag tot boven de 65 dollar, wat voor het eerst sinds januari 2020 is. De olieprijs krijgt steun van het besluit van oliekartel OPEC en bondgenoten om ook in april de olieproductie te beperken. Er was juist gerekend op een versoepeling van de productiebeperkingen.

(ingekort)

www.iex.nl/Nieuws/ANP-050321-231/Amer...
72 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 22:00
Koers 219,350
Verschil -7,570 (-3,34%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 39
Volume gemiddeld 2.309.775
Volume gisteren 2.236.543