Unibail-Rodamco « Terug naar discussie overzicht

Unibail-Rodamco-Westfield - 2021

6.809 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 337 338 339 340 341 » | Laatste
HCohen
0
Interessant artikel vastgoedmarkt.nl (in NL genoteerde vastgoedfondsen een prachtige tulpenbol)

www.vastgoedmarkt.nl/marktontwikkelin...

‘Beursgenoteerd vastgoed moet eigen FBI krijgen’
Een aparte, fiscaal transparante REIT-structuur toegesneden op beursgenoteerd vastgoed, zoals die al in veel andere landen bestaat, kan de Nederlandse sector vleugels geven.

Dat stellen EPRA, de Europese branchevereniging voor beursgenoteerd vastgoed, en de Nederlandse Vereniging ter Behartiging van de Gezamenlijke Belangen van Beursgenoteerde Fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen. REIT’s kunnen bovendien volgens deze belangenorganisaties een langetermijnpartner zijn voor de Nederlandse overheid om de grote uitdagingen op het gebied van woningbouw, transformatie en verduurzaming van vastgoed aan te gaan.

‘Gezien de kabinetsformatie en de enorme vastgoedvraagstukken waarvoor een toekomstige regering staat, vinden wij dit een goed moment om met onze wensen naar buiten te treden’, verklaart EPRA-ceo Dominique Moerenhout. Evert-Jan van Garderen, voorzitter van de Nederlandse belangenvereniging en ceo van winkelvastgoedfonds Eurocommercial Properties: ‘Het gaat allemaal om langetermijndoelstellingen. Dat vergt langetermijnpartnerships. REITs zijn daartoe bij uitstek geschikt.’

Prachtige tulpenbol
Wervend vult Joost Uwents aan: ‘Nederland moet het enorme potentieel van beursgenoteerd vastgoed eindelijk benutten. Er zit al een mooie tulpenbol in de grond. Maar die bol moet wel voeding krijgen om te kunnen groeien tot een prachtige tulp.’ De Belg is ceo van de Belgisch/Nederlandse logistieke vastgoedonderneming WDP met een notering in Brussel én Amsterdam.

De wens van de drie heren luidt kort samengevat: creëer een apart regime voor beursgenoteerd vastgoed naast het Nederlandse fiscaal transparante FBI-regime, dat gewoon kan blijven voortbestaan voor de overige andere fiscale beleggingsinstellingen die investeren in niet-genoteerd vastgoed, aandelen en bijvoorbeeld obligaties.

Geen grote ingrepen
Volgens het trio is de FBI-structuur met een aantal ‘niet al te grote ingrepen’ volledig toe te snijden op de beursgenoteerde vastgoedsector. Als voorbeeld kan de succesvolle Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschap (GGV), oftewel B-REIT, dienen. ‘Zet een paar goede Nederlandse en Belgische juristen bij elkaar en je kunt er in betrekkelijk korte tijd uit zijn,’ oppert Van Garderen.

Zij verwijzen naar het grote succes van de REIT-regimes in onder andere België en Frankrijk. Zo is sinds de introductie van de B-REIT de marktkapitalisatie van de Belgische beursgenoteerde vastgoedsector bijna verviervoudigd tot meer dan twintig miljard euro. Ook in Frankrijk heeft beursgenoteerd vastgoed een stormachtige groei doorgemaakt na de introductie van REIT-regimes.

Wat is een REIT?
REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Kern van de fiscaal transparante structuur is dat de onderneming geen winstbelasting (vennootschapsbelasting) betaalt, maar dat belasting geheven wordt op het uitbetaalde dividend aan de aandeelhouders. De internationale term is ontleend aan de Amerikaanse rechtsstructuur voor vastgoedondernemingen met een winstuitkeringsverplichting van ten minste 90 procent. Verder gelden nog heel veel andere voorwaarden waaraan Amerikaanse REITs moeten voldoen.

In de internationale beleggerswereld vormt REIT echter een tamelijk weids verzamelbegrip, waaronder alle fiscaal transparante structuren ter wereld schuilgaan, meestal exclusief bedoeld voor beursgenoteerd vastgoed. Van de veertien Europese REIT-regimes is alleen de Nederlandse FBI van toepassing op allerlei verschillende vermogenstitels, waaronder reguliere aandelen, obligaties en dus ook vastgoed, zowel genoteerd als niet-genoteerd. En dat maakt het heel complex om zo’n regime te vernieuwen. Immers, het begrip ‘passief beleggen’ heeft anno 2021 in vastgoedland een hele andere betekenis, dynamiek en verschijningsvorm dan het ‘simpelweg’ voor tien jaar verhuren van een voor de huurder licht aangepast kantoorgebouw.

Geen belemmeringen ondernemingslust
De Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI), de oudste Europese REIT-structuur, steekt daar schamel bij af. De vastgoedhoek op het Damrak telt slechts zeven vastgoedfondsen, inclusief de op Centraal- en Oost-Europa gerichte logistieke vastgoedonderneming CTP dat donderdag 25 maart zijn entree maakte en geen FBI-status heeft. Het aanbod bestaat voornamelijk uit sterk ondergewaardeerde winkelvastgoedfondsen. Ondertussen groeit en bloeit beursgenoteerd vastgoed bij onze zuiderburen. In Brussel zijn alle vastgoedsegmenten vertegenwoordigd, van kantoren tot zorgvastgoed, van logistiek tot studentenhuisvesting en baanwinkels.


Schrappen dividendbelasting

Drie jaar geleden dreigde de FBI voor vastgoedbeleggingen zelfs helemaal te verdwijnen, vanwege de in het regeerakkoord van Rutte III aangekondigde maatregelen om directe beleggingen in Nederlands vastgoed per 1 januari 2020 niet langer toe te staan in een FBI. Die maatregel was destijds onlosmakelijk verbonden met de toen eveneens aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting, die later weer werd ingetrokken. Zo bleef de FBI op het nippertje voor de genoteerde en niet-genoteerde vastgoedsector behouden.

De beursgenoteerde vastgoedsector dringt al geruime tijd aan op een modernisering van de FBI. Maar door de complexheid van het vraagstuk, mede omdat zo’n uiteenlopende beleggingsinstellingen betrokken zijn, is er niets van terecht gekomen. Vandaar dat men besloten heeft om in Den Haag de dialoog over modernisering van het regime en een aparte Dutch REIT actiever te voeren, ook tegen de achtergrond van de in 2021 geplande evaluatie.

Oneigenlijk gebruik
Dit jaar komt het ministerie van Financiën met een evaluatie over het functioneren van de FBI’s. Deze is er waarschijnlijk vooral op gericht om een einde te maken aan het oneigenlijk gebruik. De FBI is namelijk in een kwaad daglicht komen te staan bij de politiek door oneigenlijk gebruik van een aantal Duitse fondsen, waarbij de beleggingsopbrengsten uit Nederlands vastgoed vaak zonder inhouding van dividendbelasting het land uit gaan. Mogelijk dat er dan wordt gedacht aan aanpassing van de aandeelhouderseisen van de FBI of dat er andere mogelijkheden worden gezocht.

Veel belasting
Tot slot bestrijden de heren hartstochtelijk de ‘misvatting’ in het publieke debat dat een REIT of FBI geen belasting zou betalen. ‘Dat is een volledig verkeerde voorstelling van zaken’, betoogt Van Garderen. ‘We betalen weliswaar geen vennootschapsbelasting maar wel heel veel lokale belastingen die ten goede komen aan de lokale of regionale gemeenschap.’

Moerenhout wappert met de uitkomsten van een Europees onderzoek uit november 2020 waaruit blijkt dat zijn achterban voor 4,1 miljard euro aan belastingen en andere heffingen heeft afgedragen in 2019. ‘REIT’s betalen niet alleen veel belasting, maar zijn ook heel transparant in de verslaggeving’, benadrukt de EPRA-ceo. ‘We voldoen bovendien aan de laatste standaarden wat betreft ESG’ (environmental, social, governance – EW). Kortom, REIT’s zijn ideale partners voor overheden om zich langjarig aan te verbinden.’

KomtVastGoed
0
Unibail gaat prima vandaag :), maar zit toch te denken aan alternatieven met een zogenoemd 'safer' karakter. Ben via via in contact gekomen met MaxCrowdfund.com (real estate crowdfunding). Iemand hier op dit forum ervaring mee? Ziet er tot nu toe redelijk promising uit maar ben nog niet zeker.
[verwijderd]
0
quote:

KomtVastGoed schreef op 26 maart 2021 13:54:

Unibail gaat prima vandaag :), maar zit toch te denken aan alternatieven met een zogenoemd 'safer' karakter. Ben via via in contact gekomen met MaxCrowdfund.com (real estate crowdfunding). Iemand hier op dit forum ervaring mee? Ziet er tot nu toe redelijk promising uit maar ben nog niet zeker.
Als het safe is zou ik verwachten dat het rond de boekwaarde noteert, maar is de boekwaarde nu niet net het zwakke punt....
QueSera
0
Aflevering 2 van onze dagelijkse soap:
Hoe Teflon Mark van de wiedeweerga nieuwe verkenners uit de hoge hoed toverde om de rust te doen weerkeren. Hoe deze nieuwe magie van het opperhoofd eerst leek te werken maar hoe bij nader inzien de rest van de stam ineens ongekende mogelijkheden ontwaarde om in de tot nu toe ondoordringbare teflon laag een aantal krasjes aan te brengen. De grote vraag wordt dus: kan Mark op tijd baden in een plas met drakenbloed of valt er toch ongemerkt een blaadje op zijn schouders?
QueSera
0
quote:

KomtVastGoed schreef op 26 maart 2021 14:16:

Maarre... ervaring met real estate crowdfunding?
Geen enkele. Wou ik ook zo houden. Omdat ik graag wil weten waarin ik investeer. En dat weet ik hier niet.

(En ik denk dat onze Philip dit punt ook wilde maken.)

Unibail gaat wild heen en weer, ja. Maar ze moeten elk kwartaal cijfers publiceren en toelichten. De accountant moet dat goedkeuren. Het kan daar misschien tegen zitten, maar je weet in elk geval in grote lijnen waar je aan toe bent.
HCohen
0
quote:

QueSera schreef op 26 maart 2021 14:02:

Aflevering 2 van onze dagelijkse soap:
Hoe Teflon Mark van de wiedeweerga nieuwe verkenners uit de hoge hoed toverde om de rust te doen weerkeren. Hoe deze nieuwe magie van het opperhoofd eerst leek te werken maar hoe bij nader inzien de rest van de stam ineens ongekende mogelijkheden ontwaarde om in de tot nu toe ondoordringbare teflon laag een aantal krasjes aan te brengen. De grote vraag wordt dus: kan Mark op tijd baden in een plas met drakenbloed of valt er toch ongemerkt een blaadje op zijn schouders?
Vol spanning klopt mijn hart in anticipatie op de introductie van het karakter Hagen! ;-) :-)
Achter in de fuik zit de paling zou mijn moeder zeggen...
QueSera
0
quote:

HCohen schreef op 26 maart 2021 16:08:

[...]

Vol spanning klopt mijn hart in anticipatie op de introductie van het karakter Hagen! ;-) :-)
Achter in de fuik zit de paling zou mijn moeder zeggen...

Geduld. We wachten op wat Omzicht doet. Die is volgens mij geknipt voor die rol.
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
1
quote:

KomtVastGoed schreef op 26 maart 2021 14:16:

Maarre... ervaring met real estate crowdfunding?
Voor zover ik kan zien beleg je via dat platform niet in vastgoed, maar leen je uit aan investeerders die vastgoed gaan kopen om te verhuren. Blijkbaar kunnen die mensen niet op een normale manier aan funding komen en daartoe zijn ze bereid om via crowdfunding enorm hoge rentes te betalen.

Op zich heb ik hier geen ervaringen mee en zie ik ook geen heel negatieve recensies.
Voor mij is het echter geen goede investering, omdat ik niet zit te wachten op renteopbrengsten uit leningen aan voor mij onbekende investeerders. Gezien de hoge rente die ze moeten betalen, moeten ze wel heel veel rendement kunnen halen uit hun aankoop om zonder verlies de rentes te kunnen betalen. Gezien de hoge vastgoedprijzen, lijkt me dat voor een niet-professional (mag ik ze avonturiers noemen?) best wel een uitdaging. Je zal dan in staat moeten zijn om óf héle hoge huren te vragen, óf om een bouwval te vinden en die dusdanig goed weten op te knappen, dat het tegen een relatief hoge huur (t.o.v. de investering) kan worden weggezet of dat het met een forse winst kan worden verkocht. Mocht dit allemaal niet lukken...dan is het risico voor de uitlener.

Dit gezegd hebbende, ben ik wel degelijk bankje aan het spelen: ik beleg in mREITs en BDC's die in feite ook geld uitlenen aan hetzij particulieren of MKB. Het verschil is dat dit professionals betreffen die tegen lage rentes inlenen en tegen hoge uitlenen, waarbij er vaak ook sprake is van garanties door de overheid etc. Ik lift dan als het ware "gratis mee" op hun expertise en tik i.p.v. rentes, hoge dividenden binnen. Het risico is dan een stuk meer gespreid: in plaats van dat ik inteken op één lener die ik niet ken, teken ik in feite in op hun hele portefeuille en vaak met garantie op "agency leningen". Intussen stromen de dividenden met de regelmaat van een Zwitserse klok elke maand/kwartaal binnen en zie ik dat ze de zwaarste stormen met relatief gemak kunnen doorstaan (kredietcrisis 2008 en covid crisis 2020). Mocht je het geld tussentijds nodig hebben, dan kan je de stukken ook relatief makkelijk verkopen (moet je niet midden in de crisis willen doen), waar je geld bij crowdfunding volgens mij tot aan de einddatum vastzit en dus geheel illiquide.

Als je interesse hebt, moet je maar even rondneuzen in het andere draadje, waarin we van alles met elkaar bepreken (past deze vraag eigenlijk iets beter in): www.iex.nl/Forum/Topic/1378802/Unibai...
HCohen
0
quote:

QueSera schreef op 26 maart 2021 16:22:

[...]

Geduld. We wachten op wat Omzicht doet. Die is volgens mij geknipt voor die rol.
Mogelijk, ik verwacht een dergelijk verloop echter pas in één van de volgende seizoenen..
Maakt niet uit, ik blijf toch kijken !
KomtVastGoed
0
Ja, dat spreekt mij dus zo aan dat je niet fysiek in vastgoed investeert, maar wel van " vastgoedrendement" profiteert. Max Property Group zegt hun expertise in vastgoed te gebruiken om goede projecten te identificeren en zo te zorgen dat de investeringsmogelijkheden die worden aangeboden een laag risicoprofiel hebben. De marges in dergelijke projecten zijn blijkbaar groot genoeg om een lening van 8% op jaarbasis te kunnen betalen.

Ze zijn nieuwkomers in de crowdfundmarkt dus ik ga er van uit dat hun Due Diligence dermate goed is dat echt alleen de meest waterdichte projecten worden aangeboden. Slechte projecten hebben gelijk een negatieve invloed op de prestatie van het platform en dan kunnen ze het schudden.

Het zijn kortlopende leningen dus waarom zou ik mijn spaargeld nog op de bank laten staan terwijl ik ook een deel (verspreid) aan het werk kan laten zetten tegen een vaste 8% per jaar?

Dit is althans de indruk die ik krijg na wat DD op hun platform
QueSera
1
quote:

KomtVastGoed schreef op 26 maart 2021 17:02:

Ja, dat spreekt mij dus zo aan dat je niet fysiek in vastgoed investeert, maar wel van " vastgoedrendement" profiteert. Max Property Group zegt hun expertise in vastgoed te gebruiken om goede projecten te identificeren en zo te zorgen dat de investeringsmogelijkheden die worden aangeboden een laag risicoprofiel hebben. De marges in dergelijke projecten zijn blijkbaar groot genoeg om een lening van 8% op jaarbasis te kunnen betalen.

Ze zijn nieuwkomers in de crowdfundmarkt dus ik ga er van uit dat hun Due Diligence dermate goed is dat echt alleen de meest waterdichte projecten worden aangeboden. Slechte projecten hebben gelijk een negatieve invloed op de prestatie van het platform en dan kunnen ze het schudden.

Het zijn kortlopende leningen dus waarom zou ik mijn spaargeld nog op de bank laten staan terwijl ik ook een deel (verspreid) aan het werk kan laten zetten tegen een vaste 8% per jaar?

Dit is althans de indruk die ik krijg na wat DD op hun platform
Ik wil je hier niet per se van afhouden. We hebben ook een doemdenkend forumlid dat belegt in Bots. Ieder zijn vreugd. Als je overtuigt bent dat ze hun due dilligence goed doen, wie ben ik om je tegen te houden?

Er is wel een verschil: bij een bank krijg je je geld gegarandeerd terug, tenminste als je onder de ton blijft. Op een crowdfunding platform kun je ook zo maar alles kwijt raken.
[verwijderd]
0
Volume, 386.474 , Is wel heel laag...

eindveiling ongeveer 0?? mis ik iets?

Zijn er gewoon geen aandelen meer beschikbaar om te handelen?

HCohen
0
URW komt er idd wat bekaaid af vandaag.
Voor zover mij bekend is er geen concrete reden

Lijkt me dus vanwege dynamiek/ samenstelling Aex en mix soorten beleggers actief binnen Aex icm waan van de dag, simpele pech dus...

Komt nog wel, URW heeft al meerdere keren laten zien afgelopen weken dat ze ook tegen de stroom in kan zwemmen. Mijn vertrouwen staat, het is de vraag wanneer en niet of.
Wel teleurstellend dagje vandaag.
Kaar$
0
Hoeveel zou er nodig zijn om de hele kiet van de markt te halen? 100 euro per aandeel?
HCohen
0
Weekresultaten van het og-retail-klasje

UNIBAIL-ROD...
66,860 -3,33%
Eurocommerc...
18,680 +3,89%
Vastned
24,800 -1,20%
Wereldhave
14,520 =0,00%
6.809 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 337 338 339 340 341 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 75,100
Verschil +0,220 (+0,29%)
Hoog 75,440
Laag 73,980
Volume 302.757
Volume gemiddeld 375.485
Volume gisteren 327.659