Hamon Groep « Terug naar discussie overzicht

Forum Hamon geopend

802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 » | Laatste
Leefloon
1
En dus is 2020 (achteraf) benut om veel van de resterende (non-cash) verliezen te nemen, Ik meen mij te herinneren dat de vorige KV aan €0,50 toen niet aantrekkelijk was, zie ook de beperkte deelname door het beleggende publiek, behalve dan voor een snelle winstjeneming.

Opvallend is dat de banken en obligatiehouders weeral grote offers moeten (!) gaan brengen. Maar het verhaal van dat de winst, zonder het woord miljoen, een koersdoel is, is hiermee helaas achterhaald. Geen denkbaar potentieel van honderden procenten meer.

Een kwestie van wachten op de details van de KV, en doorrekenen of het blijven deelnemen aan de "sweepstake" t.z.t. nog aantrekkelijk genoeg is. Aan toekomstige koersen; fully diluted komen er voor miljoenen aan nieuwe aandelen bij. En dan maar hopen dat de wonden definitief genezen zijn.

Ieder mag het eigen huiswerk gaan maken; het plan is nogal ingrijpend. En nogal dringend, voor het voortbestaan van Hamon. Ik vind nog steeds dat de aandeelhouders eigenlijk worden gespaard, er gaat niet 99,99% van de aandelen naar de schuldeisers, maar dat maakt Hamon nog geen aantrekkelijke belegging. Terug een pennystock? Zou zomaar kunnen. Te gevaarlijk voor zo'n stoere, blinde kooporder aan €0,50.

Jammer; ik had liever gezien dat deze reddingspoging niet meer nodig was. Het toont onrechtstreeks wel aan waarom ik meer vertrouwen had in Sogepa dan in Hamon. De voortekenen waren echter al matig. Een keer een beloofd, meevallend halfjaar, maar voor de rest domineerden voor miljoenen aan teleurstellingen. Telkens hopen op een Hamon vzw, en dat gedurende teveel jaren.

Ik verwacht wel dat de oude lijken achteraf opgeruimd zijn, in rampjaar 2020. Niet de eerste keer, denkende aan een eerder negatief EV zonder de boekwinst van een afwaardering van schulden. Ik verwacht ook dat Hamon ooit weer beleggingswaardig kan zijn, omdat er doorlopend miljoenen in worden gepompt. Tot nader order; Hamon kan nu alsnog komen te overlijden.

Je gaat je bijna - bijna - afvragen of Westerse overheden belangen hebben bij de kritische infrastructuur van Hamon, en Hamon daarom blijven redden. In de voorzienbare toekomst verwacht ik op deze positie geen positief rendement voor Sogepa, banken en andere obligatiehouders.

En let dus op, er kan op zeer korte termijn nog 100% van de koers af.
Stefzele1
1
@Leefloon, ik heb dit in het verleden ook al eens gezegd maar dit is één bedrijf met enkel en alleen zakkenvullers...!!!
Leefloon
1
quote:

Stefzele1 schreef op 21 april 2021 13:52:

ik heb dit in het verleden ook al eens gezegd maar dit is één bedrijf met enkel en alleen zakkenvullers...!!!
Hoe dan ook is Hamon al jarenlang een schoolvoorbeeld van een al jarenlang vallend mes, maar zonder daarmee te zeggen dat het mes dan ooit de absolute bodem zal bereiken.

Wie ver genoeg terugkijkt, ongeveer de tijden van koerddoelen per hele euro en K/W's van 15, die ziet ondanks correcties door de latere KV een omgevings die over de winstgevendheid "ja" zei, maar een koers die al die tijd "NEE" schreeuwt. De traagheid van de beurs, deels doorlopend gevoed met hoop, in optima forma. Een manier om vallende messen te herkennen: de winstverwachting zegt "ja", maar de koers zegt "nee".

Weg kans op honderden procenten potentieel; ooit een reden om Hamon tóch symbolisch te noemen voor een virtuele (!) wedstrijdportefeuille in 2021. All-or-none; het neigt met Hamon richting none.

Hopelijk lukt het Sogepa nu wel om het vallende mes veilig te vangen, zonder enige hoop op een fors positief rendement op deze "belegging" van Sogepa.
Stefzele1
1
@Leefloon, de laatste cijfers maken mij kotsmisselijk voor de vele particuliere beleggers die hier hun zuur verdiende centjes hebben ingestoken...mij lijkt het fair dat de bestuurders van dit bedrijf met hun zéér riante vergoedingen deze beleggers terug betalen!!! Bij één Vlaams bedrijf waren die al 1000x failliet geweest...
Stefzele1
1
42,7 miljoen € verlies op één jaar of 1,7 miljard Belgische frank verlies...???man man man wat stinkt dit bedrijf toch enorm...opdoeken die handel...!!!
Leefloon
1
quote:

Stefzele1 schreef op 21 april 2021 14:14:

de laatste cijfers maken mij kotsmisselijk

de vele particuliere beleggers die hier hun zuur verdiende centjes hebben ingestoken...
Mij niet, maar dat heeft ook te maken met de eerdere fase waarbij het EV ternauwernood en geforceerd positief werd. Geen geschikt moment om je eigen redding te gaan torpederen met bijkomende afboekingen. En dat telkens toch met de hoop op betere tijden; COVID-19 zal niet hebben geholpen.

Klagen mag, maar de klacht vind ik niet gegrond. Hamon had en heeft niets met beleggen te maken, door de telkens niet meevallende cijfers. Een klein aandeel voor gokkers. O ja, en uiteraard voor handelaars. Honderd euro "investeren", met kans op een gratis vakantie. Geen bij brave huisvaders passend rendement, en dus ook geen bij beleggers passend risico. Er waren onzinnigere gokjes, maar er is nog nooit gebleken dat patiënt Hamon binnenkort het ziekenhuis zou mogen verlaten. En er zijn grotere slachtoffers. Als je geld uitleent, dan verwacht je je geld terug te krijgen, Zo niet, dan verwacht je wellicht 99,99% van de aandelen als vergoeding voor het geleden verlies. Aandeelhouders hebben het bij Hamon niet voor het zeggen, en dat was al zo.,

Verontwaardiging kan ik mij beter voorstellen. Ik ben héél lief wanneer ik de reddingspogingen van de Waalse overheid "dapper" zou noemen.
JdeFL
1
Op zich is het een soort Nyrstar of econocom- verhaal. Groei door omzet bij te kopen. Hamon wilde een wereldspeler worden. Faliekant afgelopen, met de nodige herstructureringen.
En dan kom je, omwille van de grote bouwwerken met iets als bij Iba. Ontzettend weinig visibiliteit. itt. tot een Nyrstar, waar toch wat referenties zoals zinkprijs en benchmark bestaan. Iba is nu wel een geslaagde turn-around, Hamon haalt het blijkbaar niet, of met deze omvang toch niet.
Klagen? Dat is verantwoordelijkheid afwentelen. Er werd hier echt niemand bedrogen. Het uitgangspunt, een reus op lemen voeten, geherstructureerd, en dan de markt die een jaar tegenzit, het had gekund, zoals bij Iba, het kon ook mislopen.
Gemikt werd op opdrachten à rato van 400M per jaar, het waren er in 2020 300M, te weinig dus, of andersom, Hamon is nog steeds te groot voor hetgeen gefabriceerd wordt.
DeZwarteRidder
1
Herkapitalisatie
Op21april2021 werd een principeakkoordondertekend door Sogepa en de bankpartners, onder de opschortendevoorwaardevan het akkoordvan de obligatiehouders met de verlenging van de looptijd van de obligatieleningtot januari 2035enerzijds, en de goedkeuringvan de voorwaarden met betrekking tot de kapitaalverhogingdoorde buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders anderzijds. Het principeakkoord bevatde volgende elementen:•Kapitaalverhoging van 15 miljoen euro volledig onderschreven door Sogepa•Kwijting van vorderingen van de bankpartners voor het bedrag van EUR25miljoen, als volgt te spreiden:o100% van de achtergestelde tranche, met name EUR14miljoen;oEUR11miljoen voor de tranche senior doorlopende kredietfaciliteiten;•Vermindering met EUR 10 miljoen vanhet door het banksyndicaat beschikbaar gesteld bedrag voor de uitgifte van garanties;•Bijeenroeping van een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders ter goedkeuring van de volgende elementen:oConversie in aandelen van het resterende bedrag van de trancheRCFsenior verleend door de banken, met name EUR2,1miljoen;oConversie in aandelen van een deel van de tranche RCF seniorverleend door Sogepa, voor een gelijkwaardig bedragvan EUR2,1miljoen;•Omzetting van het resterende bedrag van de tranchesRCF senior en achtergestelde doorlopende kredietfaciliteiten verleend door Sogepa, met name EUR26,8miljoen(tegen nominale waarde), in een nieuwe achtergestelde tranche waarvan delooptijd tot januari2035 zal worden gebracht. De van toepassing zijnde rentevoet en de
PaginavHamon & Ciewww.hamon.comRue Emile Francqui 6, B-1435 Mont-St-Guibert, Belgiëbetalingsmodaliteiten van deze rente veranderen niet ten opzichte van de bestaande achtergestelde lening.Met deze transacties zoude Hamon-groep haar eigen vermogen weer kunnen opbouwen tot ongeveer EUR23,2miljoen (pro forma op basis van de cijfers die eind december2020 beschikbaar zijn). Daaraan wordt een achtergestelde lening op lange termijn van EUR26,8miljoen toegevoegd, verleend voor 100% door demeerderheidsaandeelhouder.De verlenging van de looptijd van de obligatielening tot januari2035 wordt opgenomen inde agenda van de algemene vergadering van obligatiehouders die in de loop van april2021zal worden bijeengeroepen.Indiende obligatiehouders de verlenging van de looptijd van de obligatie niet goedkeuren, zal het eigen vermogen van de Groep geen voordeel kunnen halen uit de hierboven beschreven effecten enzalde kapitaalverhogingvan EUR15miljoen niet plaatsvinden, waardoor de Groep in ernstige kasstroomproblemen kankomen, wat de bedrijfscontinuïteit in gevaar kan brengen
JdeFL
1
Kom ik op 15M € + 2 * 2.1M € nieuwe aandelen. Hoeveel extra aandelen? 11,7M stuks? Dan verdubbelt het aantal aandelen, en zou het totaal een virtuele waarde hebben van 19M (de oude aandelen zijn in principe quasi waardeloos) en een nieuwe koers van 0.8€ geven? Een aderlating van zo'n 70%....?
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 21 april 2021 18:10:

Kom ik op 15M € + 2 * 2.1M € nieuwe aandelen. Hoeveel extra aandelen? 11,7M stuks? Dan verdubbelt het aantal aandelen, en zou het totaal een virtuele waarde hebben van 19M (de oude aandelen zijn in principe quasi waardeloos) en een nieuwe koers van 0.8€ geven? Een aderlating van zo'n 70%....?
Er wordt 19,2 miljoen ingeleverd, en de banken (€2,1 miljoen) hebben weinig redenen om andere aandeelhouders te sparen.

Aan €0,80 verandert het nieuws van vandaag niet, dus mogelijk meer dan -70%.

€19,2 miljoen, conversieprijs €0,80, aantal nieuwe aandelen 24 miljoen, plus de bestaande 10,66 miljoen. Vermenigvuldig ik 34,66 miljoen met €0,80, dan kom ik uit op een beurswaarde van €27,728 miljoen. Conform. Euronext is de beurswaarde nu €28,776 miljoen.

Als-dan: als de banken stevig onderhandelen over het aantal, dan kunnen zij vinden dat de discount niet aantrekkelijk genoeg is, en dat de huidige ontwikkelingen onvoldoende in de nieuwe koers zijn verwerkt. Banken verkrijgen aan €0,80 "slechts" 7,57% van Hamon.

Ga ik uit van €0,08, een overdreven factor 10 lager, dan kom ik uit op 250,66 miljoen aandelen in totaal, en dan is €2,1 miljoen goed voor een belang van 10,47% in Hamon. Meer verwatering voor die quasi waardeloze aandelen.

Nog een overdrijving. €0,02, Dan gaat hert over 970,66 miljoen aandelen, en is €2,1 miljoen goed voor een belang van 10,82% in Hamon.

Het aantal nieuwe aandelen domineert dus de debatten en de koers. De banken hebben iets te winnen wanneer zij kunnen en willen onderhandelen over de conversieprijs. Dat kan gaan over zo'n 3% in Hamon. Soortgelijke verhoudingen uiteraard voor de €17,1 miljoen van Sogepa: Des te lager de prijs, des te lager ook de beurswaarde en dus ook des de meer discount. M.i. afwachten dus, hoe vriendelijk de banken én Sogepa blijven voor de overige aandeelhouders. De macht ligt ook dan bij de schuldeisers, tenzij ik nieuws over een aantal aandelen heb gemist.
JdeFL
1
quote:

JdeFL schreef op 21 april 2021 18:10:

Kom ik op 15M € + 2 * 2.1M € nieuwe aandelen. Hoeveel extra aandelen? 11,7M stuks? Dan verdubbelt het aantal aandelen, en zou het totaal een virtuele waarde hebben van 19M (de oude aandelen zijn in principe quasi waardeloos) en een nieuwe koers van 0.8€ geven? Een aderlating van zo'n 70%....?
Zaten serieus wat gaten in die berekening. Conversieprijs zou 0.55€ kunnen zijn, aantal aandelen wordt dan 2 * 10.65 (reverse was aan 1/11 en niet 1/10 zoals ik me meende te herinneren), een nog grotere aderlating. Koers zal niet zover afwijken van die conversiekoers.
't Is maar een poging, de grootste aandeelhouders blijven de grootste (sogepal + banken), free float is nu immers toch al maar 21%, denk niet dat men veel moeite gaat doen om die er volledig uit te drummen (en nog veel meer nieuwe aandelen te creëren).
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 22 april 2021 10:00:

de grootste aandeelhouders blijven de grootste (sogepal + banken), free float is nu immers toch al maar 21%, denk niet dat men veel moeite gaat doen om die er volledig uit te drummen (en nog veel meer nieuwe aandelen te creëren).
In theorie kan het publiek misschien deelnemen aan de KV van €15 miljoen, omdat deze KV door Sogepa volledig zal worden onderschreven. Ik verwacht dat niet, vanwege de extra kosten van een publieke KV en door de beperkte belangstelling voor de vorige publieke KV. Het "kan" echter.

In de praktijk is een bijkomend probleem dat de KV niets definitief oplost, dus vermoedelijk mag Sogepa zowel onderschrijven als inschrijven.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 22 april 2021 12:06:

[...]
...
In de praktijk is een bijkomend probleem dat de KV niets definitief oplost, ...
Zeg maar gerust 'niets oplost'.
Dat is inderdaad het spijtige van de zaak. Veel managementtijd die 'verloren' gaat aan puur financiële beslommeringen, terwijl er eigenlijk dringender werk op de plank ligt: een performant Hamon bouwen.

Blijf het een mooi bedrijf vinden, heb wel iets met die engineering. Nu nog de financiën op orde krijgen....

Heropening van de handel lijkt niet voor vandaag te zijn. Geen beweging bij Euronext.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 22 april 2021 12:18:

Heropening van de handel lijkt niet voor vandaag te zijn. Geen beweging bij Euronext.
Op vraag van Hamon. Het verzoek uit het persbericht zal gehonoreerd zijn; de schuldeisers beschikken over het lot van het beursgenoteerde lot:

Bijgevolg heeft de Raad van Bestuur besloten de goedkeuring en de publicatie van het jaarverslag uit te stellen in afwachting van de beslissing van de obligatiehouders. De Raad heeft verzocht om de schorsing van de notering van het Hamon-aandeel te handhaven totdat de voornoemde beslissing is genomen.
JdeFL
1
OPROEPING TOT DE ALGEMENE VERGADERING VAN OBLIGATIEHOUDERS
... uit te nodigen om deel te
nemen aan de algemene vergadering van Obligatiehouders die zal plaatsvinden op maandag 10
mei 2021 om 11 uur (Brusselse tijd), ...

Nog wat geduld nodig....
Leefloon
0
Met risico op bijkomende verwatering wanneer de obligatiehouders zouden gaan voorstellen om VV in EV te converteren. Er wordt opnieuw een offer gevraagd, maar de macht ligt nu meer bij de schuldeisers. Door Sogepa gehouden obligaties even daargelaten. Ik zou een tegenbod met gedeeltelijke conversie niet onredelijk vinden. Ten opzichte van afwaarderen, verlenging, et cetera.

Dit kan een beetje doen denken aan obligatiehouders van Getronics, maar ik meen dat conversie daar meteen al het eerste voorstel was. Een iets andere geschiedenis, dus.
JdeFL
1
Verbaast me toch dat oude aankooporders gewoon blijven staan. Nog 8 stuks met een aankooplimiet boven 2€. Gewoon vergeten orders?
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 26 april 2021 10:59:

Verbaast me toch dat oude aankooporders gewoon blijven staan. Nog 8 stuks met een aankooplimiet boven 2€. Gewoon vergeten orders?
Het orderboek wordt niet zomaar leeggegooid na een handelsonderbreking, en zulke orders kunnen weinig kwaad. In algemene zin kan een orderboek zjn bevroren, zodat annulering dan ook niet kan.

Bij heftig nieuws en bij ruim voldoende tijd tussen dat ingrijpende (Hamon overleeft of niet, details KV's) nieuws en de hervatting van de handel, is de kans vrij klein dat zulke orders de openingskoers domineren of langdurig gaan blokkeren. Iemand met 880 aandelen Hamon en met een mogelijke dwangneurose kan het weinig uitmaken of er nou €2,00 of €0,20 voor 8 aandelen wordt betaald, in lijn met de geest van de order. Wordt de openingskoers €200,00, dan is de plaatser van de limietorder beschermd tegen het allerduurste gevaar.

De eerdere, grotere order was riskanter. Stel, 10.000 aandelen kopen aan maximaal €0,50 zonder het nieuws te kennen, met als risico dat na de openingskoers van €0,50 het aandeel onmiddellijk keldert richting €0,0005. Het is de stoere grootte die ervoor zorgt dat zoiets het gokken op een lage openingskoers wordt; bij 8 aandelen is dat motief onwaarschijnlijker.

Van mij mogen orders worden geannuleerd na een langdurige onderbreking. Maar mijn voorkeur is dat een belegger zoveel mogelijk over het beheer van de eigen orders gaat, en dat men niet telkens dezelfde order hoeft op te geven. Wie weet en opent Hamon onveranderd of hoger, door een KV aan €200,00 per aandeel of zo, en wordt zo'n koopordertje zinloos geannuleerd. De periode duurt juist nu dusdanig lang, dat die potentiële koper kan weten wat er speelt en wat het risico zou kunnen zijn.
JdeFL
1
www.hamon.com/files/files/financial-n...
Revue trimestrielle T1 2021
Prises de commandes toujours influencées
négativement par la COVID 19

...Les perspectives pour le 2e trimestre sont, toutefois, encourageantes et devraient permettre de résorber le retard pris...

Dat zal echt nodig zijn...slik...
802 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,33  -6,03  -0,70%  09:05
 Germany40^ 17.657,40 -1,01%
 BEL 20 3.803,26 -0,61%
 Europe50^ 4.892,22 -0,90%
 US30^ 37.587,66 -1,12%
 Nasd100^ 17.274,20 -1,56%
 US500^ 4.983,09 -1,31%
 Japan225^ 37.193,48 -2,13%
 Gold spot 2.388,23 +0,37%
 EUR/USD 1,0647 +0,03%
 WTI 83,05 +1,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -0,86%
AEX -0,70%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%