Energie « Terug naar discussie overzicht

Solar power...

6.116 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 ... 302 303 304 305 306 » | Laatste
voda
0
GroenLeven sluit drijvend zonnepark Beilen op het stroomnet aan

GroenLeven meldt dat het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Beilen op het stroomnet is aangesloten. De 40.000 zonnepanelen wekken nu zonnestroom op voor een derde van het aantal huishoudens in Midden-Drenthe.

De zonnebron is het achtste drijvende zonnepark dat GroenLeven toevoegt aan het projectenportfolio.

Regionale Energie Strategie
Marike Hoekstra, verantwoordelijk projectontwikkelaar bij GroenLeven, over de oplevering: ‘In Beilen was er de ambitie om met dit drijvende zonnepark handen en voeten te geven aan de Regionale Energiestrategie in Drenthe. Het zonnepark draagt bij aan de vergroening van de stroom. We hebben hier samen met de gemeente en de provincie een stap extra gezet, om te komen tot lokaal eigendom van het zonnepark. Hiervoor zijn we al sinds de zomer van 2020 in gesprek met lokale energiecoöperaties en hun vertegenwoordigers, de gemeente en de provincie. Zo werken we samen aan de realisatie van een duurzame bron van energie, in en voor Beilen.’

Voor direct omwonenden wordt een inkoopactie gestart, waarmee zij een korting kunnen krijgen op zonnepanelen en een omvormer voor het eigen dak.

Zonneladder
GroenLeven heeft inmiddels diverse drijvende zonneparken op voormalige zandwinplassen opgeleverd. Roland Pechtold, algemeen directeur GroenLeven, hierover: ‘Zonne-energie op zandwinplassen biedt een mooie dubbelfunctie in de energietransitie in een klein en maritiem land als Nederland. In totaliteit hebben we nu bijna 250.000 drijvende zonnepanelen met aandacht voor de lokale omgeving, ecologie en biodiversiteit op industriële wateren geplaatst. Geweldig hoe we samen ook in Beilen invulling geven aan het Klimaatakkoord: de zonneladder en lokale participatie in één.’

Eerder

19 maart 2021 | Bouw drijvend zonnepark op zandwinplas De Mussels in Beilen in volle gang

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
TU Delft: nieuwe transparante toplaag verhoogt rendement zonnecellen tot 26 procent

Door zonnecellen te voorzien van een nieuwe toplaag gebaseerd op nanokristallen van silicium carbide kunnen deze een rendement van 26 procent bereiken. Dat blijkt uit simulaties van onderzoekers van de TU Delft.

De nieuwe transparante toplaag voor zonnecellen is ontwikkeld door een internationale pv-werkgroep waar ook de TU Delft deel van uitmaakt.

Praktisch haalbare limiet
In het kader van het onderzoek heeft TU Delft simulaties uitgevoerd waaruit blijkt dat de toplaag het rendement van in massaproductie vervaardigde en betaalbare zonnecellen kan verhogen tot op 1 procentpunt van de praktisch haalbare limiet.

De TU Delft-onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat de nieuwe toplaag in principe het rendement van de zonnecel kan verhogen van 24 naar 26 procent. Dit is dicht bij de praktische limiet van 27 procent waarboven, naar verwachting, de productiekosten van siliciumzonnecellen zo hoog oplopen dat ze geen commercieel nut meer hebben.

3 essentiële eigenschappen
De grootste toename in het rendement van zonnecellen is het afgelopen decennium voortgekomen uit incrementele verbeteringen in 3 essentiële eigenschappen van de toplaag. Deze toplaag dient transparant te zijn, zodat (vrijwel) al het invallende zonlicht de halfgeleiderlaag bereikt die zonne-energie in elektriciteit omzet. Hij moet bovendien goed geleidend zijn, zodat het de vrijgemaakte ladingdragers (elektronen of gaten) op efficiënte wijze naar de elektrische contactpunten van de zonnecel transporteert. Daarnaast moet deze laag over een cruciale eigenschap beschikken die passivering heet, waarmee voorkomen wordt dat ladingdragers aan het oppervlak recombineren en zo niet meer bijdragen aan de met zonne-energie opgewekte elektrische stroom.

Nanokristallen
De hoofdonderzoekers van Forschungszentrum Jülich hebben met een bewezen en eenvoudig op te schalen productieproces de nieuwe toplaag gecreëerd met een volgens hen superieure combinatie van deze 3 eigenschappen. ‘Met het eerste prototype van hun zonnecel bereikten ze al een rendement van bijna 24 procent, net zo hoog als de beste zonnecellen die in andere laboratoria gemaakt worden,’ duidt Rudi Santbergen, universitair docent in de Photovoltaic Materials and Devices-groep aan de TU Delft en een van de co-auteurs van het onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Energy. ‘Ze vroegen ons om hun resultaten te valideren met behulp van simulaties.’

Toonaangevend in modelleren
De Photovoltaic Materials and Devices-groep van de TU Delft is wereldwijd toonaangevend in het ontwerpen, optimaliseren en de productietechnologie van zonnecellen. Ze hebben unieke expertise op het gebied van modelleren – van fotovoltaïsche materialen op atomaire schaal, tot het rendement van de gehele zonnecel en het modelleren van de jaaropbrengst aan elektriciteit van een heel systeem aan zonnepanelen in de gebouwde omgeving. Het is een van de weinige onderzoeksgroepen die geavanceerde optische en elektrische simulaties kan combineren, wat nodig was om de resultaten van de Jülich-zonnecel te valideren.

De optische simulaties, uitgevoerd door Santbergen, laten voor elke invallende golflengte zien waar in de zonnecel welk deel van het zonlicht zal worden geabsorbeerd – of de fotonen de halfgeleiderlaag zullen bereiken of niet. Het elektrische model van zijn collega Paul Procel Moya simuleert het transport van de vrijgemaakte elektronen en gaten door de zonnecel en bepaalt of deze al dan niet de elektrische contactpunten bereiken. ‘Onze simulaties geven precies aan waar in de zonnecel welke verliezen optreden,’ zegt Santbergen. ‘Onze collega’s in Jülich hebben al ideeën hoe ze hun productieproces kunnen bijstellen om zo deze grote stap voorwaarts te

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
GroenLeven: gebiedsfonds voor drijvend zonnepark Nij Beets, netaansluiting opgeleverd

GroenLeven heeft een gebiedsfonds opgericht voor drijvend zonnepark Nij Beets in gemeente Opsterland. Het wordt gebruikt voor sociaal-maatschappelijke doeleinden, duurzaamheidsprojecten of samenlevingsactiviteiten.

GroenLeven rondde vorig jaar zomer de bouw van het drijvende zonnepark op de zandwinplas van Van der Wiel in Nij Beets af. Op drijvende zonnebootjes zijn in totaal 33.648 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen die op de plas liggen, leveren nu groene stroom voor zo’n 4.000 huishoudens.

Participatie
De oprichting en overhandiging van het gebiedsfonds was tevens het moment om te vieren dat het drijvende zonnepark nu volledig op het stroomnet is aangesloten. Het project is tot stand gekomen in een samenwerking tussen GroenLeven, Van der Wiel, gemeente Opsterland, Plaatselijk Belang Nij Beets, Energiecoöperatie Krigel en de provincie Friesland.

Participatie speelt een belangrijke rol bij het drijvende zonnepark. Zo hebben alle betrokken partijen samen gezocht naar de beste participatieoplossing voor Nij Beets. De keuze is uiteindelijk gevallen op een gebiedsfonds, waarin vanuit het zonne-energieproject een financiële bijdrage wordt gestort. Dit fonds zal worden gebruikt voor sociaal- maatschappelijke doeleinden, duurzaamheidsprojecten of samenlevingsactiviteiten in de omgeving van Nij Beets.

Leefbaarheid
Gerke Bergsma, voorzitter van het bestuur van het gebiedsfonds: ‘Als bestuur van het gebiedsfonds en daarmee het dorp zijn we blij met deze financiële bijdrage. We hopen met dit geld de komende jaren een mooie bijdrage te leveren aan de duurzame leefbaarheid in het dorp!’

Sam de Haas, projectmanager bij GroenLeven: ‘De energietransitie brengt veranderingen in het landschap met zich mee. Met dit drijvende zonnepark op deze voormalige zandwinlocatie maken we slim gebruik van de beperkte ruimte in ons land, dat zorgt voor lokaal draagvlak. Door het gebiedsfonds profiteert de lokale gemeenschap ook direct mee van het project, kort gezegd: een win-winsituatie.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Stroom-uit-Westwolde en Buurkracht vragen subsidie aan voor 4 collectieve zonnedaken

Energiecoöperatie Stroom-uit-Westerwolde (STUW) en Stichting Buurkracht hebben via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 4 aanvragen gedaan voor collectieve zonnedakprojecten.

De daken die verduurzaamd gaan worden en waar tevens het asbest van wordt verwijderd, liggen in Ter Apel en Onstwedde. Wat STUW betreft, zijn deze 4 daken pas het begin: de coöperatie streeft naar een collectief zonnedak in élke kern van de gemeente Westerwolde.

Elke kern
‘We zien met deze collectieve zonnedakprojecten alleen maar voordelen. Dakeigenaren leveren een forse bijdrage aan de energietransitie’, aldus Willem Hoftijzer van STUW. ‘Bewoners uit de gemeente kunnen tegen gunstige rendementen mee-investeren in groene-energieprojecten. En ten slotte kunnen we met de middelen ook andere lokale, duurzame projecten realiseren. Als coöperatie streven we dan ook naar een zonnedak in élke kern van onze gemeente.’

Eigenaren van daken met een omvang van minimaal 350 vierkante meter, al dan niet met asbest, en die een zonnedak overwegen, kunnen zich melden bij Ecoop en de Stichting Buurkracht. De provincies Groningen en Friesland moedigen het asbestvrij maken van de grotere daken aan en bieden daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van de combinatie Ecoop-Stichting Buurkracht.

Eerder

14 april 2021 | ZonSamen vraagt 5 miljoen euro postcoderoossubsidie aan voor zonnepanelen Thuisvester
6 april 2021 | Wocozon en Energie Samen vragen 3 miljoen euro subsidie aan voor postcoderoos met zonnepanelen
8 maart 2021 | Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking: transportindicatie verplicht voor postcoderoos met zonnepanelen
Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Onderzoek naar verzekeren van zonnepanelen op daken: brandtestprogramma op komst

Als onderdeel van het nationale onderzoek naar de brandveiligheid en daarmee de verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken zal een brandtestprogramma worden opgezet en uitgevoerd. Dat meldt minister Van ’t Wout.

De Tweede Kamerleden van het CDA stelden onlangs tijdens een, in verband met het coronavirus schriftelijk, debat vragen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat over de verzekerbaarheid van zonnepanelen. Van ’t Wout heeft die nu beantwoord.

Gedragscode Zon op Dak
Het lopende overleg met de sector wordt volgens de minister voornamelijk benut voor het afstemmen en coördineren van communicatie over de (brand)veiligheid en verzekerbaarheid van zon op dak en het stroomlijnen van verschillende certificeringsregelingen in de markt. ‘Hiermee is een structurele gespreksgroep gecreëerd die het mogelijk maakt dat verzekeraars, marktpartijen voor zonnepanelen en andere partners zoals de isolatiebranche, dakdekkers en de Brandweer elkaar goed weten te vinden. Verder wordt er in dit kader op dit moment gewerkt aan een Gedragscode Zon op Dak en samen met Techniek Nederland aan de InstallQ Erkenningsregeling voor installateurs. Deze laatste is recentelijk vernieuwd en zal tot meer kwaliteitszekerheid in de markt leiden. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden verschillende handreikingen en adviezen gepubliceerd door deelnemende partijen, waaronder de nieuwe preventiebrochure van het Verbond van Verzekeraars, de Richtlijn Advies Veilige PV-systemen van Brandweer Nederland en het vooronderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar depositie bij branden met zonnepanelen.’

Brandtestprogramma
De Tweede Kamer heeft in december een motie van CDA, PvdA en VVD aangenomen waarmee het kabinet werd gevraagd een onderzoek te starten naar de problemen van het verzekeren van zonnepanelen op daken. Minister Van ’t Wout gaf de TKI Urban Energy daarom afgelopen februari opdracht het onderzoek naar brandveiligheid en verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken te coördineren.

‘Als onderdeel van dit onderzoek zal onder andere een brandtestprogramma worden opgezet en uitgevoerd’, duidt minister Van ’t Wout. ‘De TKI Urban Energy zal dit onderzoek gaan coördineren in nauwe samenwerking met TNO, het IFV en het RIVM. De eerste resultaten zullen naar verwachting rond de zomer beschikbaar zijn.’

Lees het laatste nieuws over het verzekeren van zonnepanelen hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Eerder

5 maart 2021 | Holland Solar: ‘Onderzoek naar veilige combinatie van verschillende merken connectoren’
1 maart 2021 | Richard Dekker (Achmea) over brandverzekeringen zonnepanelen: ‘We moeten naar een geheel andere praktijk’

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
SolarEdge presenteert nieuwe zonnepanelen met vermogen van 355 tot 370 wattpiek

SolarEdge heeft een aantal nieuwe varianten van zijn zonnepanelen gepresenteerd die onderdeel zijn van de Smart Module-serie. Bovendien heeft het bedrijf de productgarantie verlengd tot 15 jaar.

Daarbovenop kennen de zonnepanelen een prestatiegarantie van 25 jaar.

Power optimizers
De nieuwe Smart Module-zonnepanelen van SolarEdge beschikken over een hoger vermogen en zijn uitgerust met geïntegreerde power optimizers. De zonnepanelen zijn per direct verkrijgbaar in de Benelux.

De zonnepanelen zijn uitgerust met monokristallijne perc-zonnecellen die in tweeën gesneden zijn. Hierdoor is de prestatie van het zonnepaneel verbeterd. Met nieuwe bekabelingsoplossingen wordt extra installatiegemak mogelijk gemaakt. De serie bestaat uit enerzijds volledig zwarte zonnepanelen met vermogens van 355 en 360 wattpiek en anderzijds uit zonnepanelen van 370 wattpiek die zijn voorzien van een zwart frame.

Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
Installatie op de daken van huiseigenaren gaat volgens de fabrikant nu nog sneller en eenvoudiger. Dit niet alleen dankzij de geïntegreerde power optimizers, maar ook door de versimpelde logistiek en het gemakkelijke onderhoud. Het serienummer bevindt zich bovendien aan de voorkant van het zonnepaneel, boven én onder. Zo kunnen installateurs zowel het zonnepaneel als de power optimizer gemakkelijk scannen, wat de gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid van de zonnepanelen verder verhoogt.

De nieuwe, slimme zonnepanelen zijn onderdeel van de totaaloplossing van SolarEdge voor slim energiebeheer. Tot de voordelen van die totaaloplossing behoren een hogere productie, meer flexibiliteit in ontwerp, monitoring op paneelniveau en extra veiligheid dankzij de ingebouwde SafeDC-technologie.

Bekijk de zonnepanelen van SolarEdge hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Door Edwin van Gastel, Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Netbeheerders publiceren lijst met omvormers voor zonnepanelen die aan nieuwe wettelijke eisen voldoen

Netbeheer Nederland heeft een lijst met omvormers voor zonnepanelen gepubliceerd die voldoen aan de nieuwe eisen die per 27 april 2021 van kracht worden in het kader van het Requirement for Generators.

De ACM wijzigde afgelopen februari op voorstel van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. Daarmee zijn nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten per 27 april 2021 verplicht over een conformiteitscertificaat te beschikken.

Requirement for Generators
Eigenaren van een elektriciteitsproductie-eenheid – zoals een installatie met zonnepanelen – zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Deze Europese verordening is sinds 27 april 2019 in Nederland van kracht. Installaties die energie opwekken, moeten sinds die datum voldoen aan strengere technische eisen om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. Voor kleinere installaties van het type A – waaronder ook zonnepaneelinstallaties bij consumenten – besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het voorjaar van 2019 de handhaving van de RfG met 2 jaar uit te stellen tot 27 april 2021. Reden hiervoor was dat het benodigde certificeringssysteem nog niet klaar was. Inmiddels zijn er in Europees en nationaal verband echter normen opgesteld waardoor ook de benodigde conformiteitscertificaten kunnen worden afgegeven aan omvormers voor zonnepaneelinstallaties.

Lijst digitaal beschikbaar
Netbeheer Nederland heeft nu een lijst gepubliceerd van omvormers waarvan installatie in Nederland is toegestaan. Die lijst is gebaseerd op de C10/26-lijst van Synergrid – de federatie van Belgische netbeheerders – waarop alle goedgekeurde omvormers staan die in België gebruikt mogen worden. De lijst van Netbeheer Nederland is hier te downloaden.

Particulieren en mkb-bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die energie gaan leveren aan het stroomnet, zijn verplicht hun installatie aan te melden via de website energieleveren.nl. Vanaf 27 april 2021 moet bij die aanmelding ook het merk en type van de omvormer ingevuld worden. Vervolgens wordt, aan de hand van de lijst met geverifieerde omvormers, gecheckt of de omvormer aan de RfG-eisen voldoet.

Eerder

?24 februari 2021 | Netbeheerders gaan conformiteitscertificaat voor omvormers zonnepanelen actief monitoren?
17 februari 2021 | Conformiteitscertificaat omvormers zonnepanelen per 27 april 2021 definitief verplicht

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
KiesZon installeert in Waddinxveen 6.300 zonnepanelen voor vastgoedbedrijf Montea

In opdracht van vastgoedontwikkelaar Montea heeft KiesZon 6.300 geplaatst op een distributiecentrum in Waddinxveen. Jaarlijks gaan de zonnepanelen ruim 1,9 miljoen kilowattuur stroom produceren.

Met de zonnestroom kunnen, ter vergelijking, circa 680 gemiddelde Nederlandse huishoudens van stroom worden voorzien. In totaal werden er 6.300 zonnepanelen van 335 wattpiek per stuk op het dak geplaatst, wat leidt tot een totaalvermogen van 2.111 kilowattpiek.

Breder partnership
De logistieke locatie wordt daarmee dubbel ingezet, want naast opslag- en kantoorruimte wordt er voortaan met de duurzame-energiecentrale op het dak dus ook energie opgewekt. In termen van CO2-reductie zorgt de aanleg van het systeem ervoor dat er elk jaar 1.100 ton CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Het door Montea ontwikkelde distributiecentrum in Waddinxveen, dat zich uitstrekt over ruim 18.000 vierkante meter, is van zonnepanelen voorzien en is onderdeel van een breder partnership dat Montea in 2019 aanging met KiesZon voor de plaatsing van ruim 48.000 zonnepanelen.

Een groot aantal logistieke magazijnen in België en Frankrijk is al voorzien van zonnepanelen en ook in Nederland maakt Montea serieuze stappen. Een duurzame vastgoedportefeuille is voor Montea dan ook een speerpunt. Friso Rienks, Director Development bij Montea, hierover: ‘Duurzaam ontwikkelen of verduurzamen van het bestaande vastgoed is geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. Het is beter voor de economie en de maatschappij.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Noord-Holland gaat onderzoek doen naar zonnepanelen op wind- en geluidsschermen

De provincie Noord-Holland gaat onderzoek doen naar het gebruiken van wind- en geluidsschermen voor zonnepanelen. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van 50PLUS / Partij van de Ouderen.

Met de motie roept de politieke partij Gedeputeerde Staten van Noord- Holland op de mogelijkheden te onderzoeken om in de provincie zonnepanelen te plaatsen in plaats van, of op bestaande wind- en/of geluidsschermen.

Sympathie
De motie werd ingediend door Wil van Soest en luidt als volgt: ‘Constaterende, dat: duurzaamheid voor iedereen hoog op de agenda staat; er in Noord-Holland een grote hoeveelheid wind- en geluidsschermen staat;

Van mening, dat: het plaatsen van zonnepanelen op wind- en geluidsschermen geen effecten heeft op de leefbaarheid van de burgers.

Roepen het college van Gedeputeerde Staten op om: de mogelijkheden te onderzoeken om in de provincie Noord-Holland, zonnepanelen te plaatsen in plaats van- of op de bestaande wind- en/of geluidsschermen; Provinciale Staten over de uitkomsten te informeren.’

Gedeputeerde voor Klimaat en Energie Edward Stigter stelt sympathiek tegenover de motie te staan: ‘Wind- en geluidsschermen bieden mooie kansen voor zonnepanelen. We kijken daar in het kader van de Regionale Energiestrategieën al naar en doen een pilot in Alkmaar. Op basis daarvan kijken we naar het toepassen ervan.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
‘Slimme ramen’ regelen als Luminescent Solar Concentrator juiste hoeveelheid licht in kas

‘Slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof kunnen in de toekomst de juiste hoeveelheid licht in een kas regelen. Dat heeft Gilles Timmermans ontdekt, die op de slimme ramen gepromoveerd is aan de TU Eindhoven.

Dankzij de glastuinbouw kunnen ook in minder vruchtbare gebieden hoogstaande gewassen geteeld worden. Er wordt veel gecontroleerd in de kas, maar de hoeveelheid invallend licht regelen, blijkt zelfs in hightechkassen nog steeds lastig. Daarom ontwikkelde promovendus Timmermans ‘slimme ramen’ die met een fluorescerende kleurstof de kas ook nog energieneutraal kunnen maken.

Langere golflengte
Door de fluorescerende kleurstof kan het licht dat de ramen opvangen weer uitgezonden worden op een langere golflengte en geconcentreerd worden aan de zijkanten van het raam. Het raam functioneert hierdoor als een zogeheten Luminescent Solar Concentrator (LSC). Door een koppeling met zonnecellen kan dit vervolgens eigen elektriciteit opwekken. De fluorescerende kleur van het raam zorgt er ook voor dat het lichtspectrum verandert, wat positief zou kunnen uitpakken voor de plantgroei.

Timmermans ontwierp verschillende slimme ramen die kunnen reageren op temperatuur of licht, maar ook aangezet kunnen worden met een schakelknop. Hopelijk leiden deze slimme ramen uiteindelijk tot een betere oogst van hoogstaande gewassen in een energieneutrale kas.

Binnenklimaat
De meeste Nederlandse tuinders zien de hoeveelheid licht binnen in de kas graag zo groot mogelijk. Maar in de zomer loopt de binnentemperatuur zo snel op dat het de planten kan schaden. Om te koelen, worden vaak ramen opengezet, maar dat maakt het binnenklimaat lastiger te regelen en laat ongedierte bovendien gemakkelijker naar binnen. Een andere, veelgebruikte manier om minder licht in de kas te krijgen, is om ’s zomers de daken met speciale verf te bedekken. Door weersinvloeden bladdert deze geleidelijk weer af, zodat planten in de herfst weer ongehinderd in de zon staan.

De slimme ramen kunnen door een andere ordening van de kristallen wisselen van transparant naar minder doorzichtig. Maar wat tuinders graag willen, is op een snelle en reversibele manier het lichtniveau in hun kas kunnen bepalen. Daarom bekeek Timmermans het gebruik van slimme ramen in de glastuinbouw. Deze ramen zijn gebaseerd op vloeibare kristallen; die bijvoorbeeld ook in een lcd-scherm zitten. De kristallen zijn geordend, maar die ordening is ook weer eenvoudig te veranderen waardoor ze van transparant naar minder doorzichtig kunnen wisselen. Zo kan het licht ook beter verstrooid worden, wat voordelig is voor de plantgroei.

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Netbeheerders publiceren landkaart met overzicht transportcapaciteit voor zonne-energie

De regionale netbeheerders – waaronder Enexis, Liander en Stedin – hebben gezamenlijk een landkaart gepubliceerd waarop te zien is of in een bepaald gebied nog transportcapaciteit beschikbaar is voor zonne-energie.

Dit landelijk overzicht helpt producenten die via de Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) subsidie willen aanvragen voor het produceren van hernieuwbare energie. Wie duurzaam elektriciteit gaat produceren en daarvoor SDE++ subsidie aanvraagt, is verplicht om een transportindicatie mee te sturen. De netbeheerder geeft in de transportindicatie aan of er op de gekozen locatie voldoende transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is.

Totaaloverzicht ontbrak
De kaart, die hier te raadplegen is, geeft voor heel Nederland weer waar op de netvlakken van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit op het elektriciteitsnet is om duurzame stroom te transporteren en waar minder of geen ruimte meer is op het net. De kaart is bedoeld voor producenten die plannen maken voor projecten die energie leveren aan het elektriciteitsnet via een grootverbruikersaansluiting, zoals grote zonnedaken en zonneparken.

Informatie TenneT ontbreekt
Op de kaart kunnen producenten vooraf zelf checken hoe groot de kans is dat een transportindicatie kan worden afgegeven. Regionaal waren dergelijke kaarten al beschikbaar en te raadplegen via de verschillende regionale netbeheerders, maar een totaaloverzicht ontbrak tot nu toe. De informatie op de kaart beperkt zich op dit moment nog tot de mogelijkheid om energie te leveren aan de netten van de regionale netbeheerders. Er wordt bekeken hoe de beschikbare capaciteit op de netten van landelijk netbeheerder TenneT kan worden geïntegreerd.

Rood leidt niet altijd tot afwijzing
De informatie op de nu gepubliceerde kaart geldt als een indicatie. Bij concrete plannen moeten producenten altijd contact opnemen met de betreffende netbeheerder. In het algemeen geldt dat een aanvraag in een gebied dat niet rood is, altijd leidt tot het verkrijgen van een transportindicatie. Een aanvraag in een rood gebied leidt echter niet per definitie tot een afwijzing van de transportindicatie; er wordt altijd bekeken wanneer de congestie is opgelost en hoe dit past bij de realisatietermijn van het project. De kaarten worden regelmatig geactualiseerd.

Betekenis kleurcodes
De kleurcodes op de landkaart hebben de volgende betekenis:

Transparant: (nog) geen transportschaarste
Geel: transportschaarste dreigt, er geldt een aangepast offerteregime
Oranje: vooraankondiging structurele congestie bij ACM
Rood: structureel congestie, nieuwe aanvragen voor transport worden niet gehonoreerd
Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
LONGi levert PowerField zonnepanelen voor zonnepark bij Royal Avebe

PowerField is een samenwerking aangegaan met LONGi Solar voor de levering van zonnepanelen voor het 15,49 megawattpiek grote zonnepark in Ter Apelkanaal bij aardappelzetmeelproducent Avebe.

LONGi Solar heeft 34.413 exemplaren van zijn Hi-MO 4-zonnepanelen geleverd.

Aangesloten op stroomnet
Het zonnepark met een oppervlakte van 10 hectare is eerder deze maand op het stroomnet aangesloten. De capaciteit van het park Ter Apelkanaal zal naar schatting voorzien in de elektriciteitsbehoefte van meer dan 4.000 huishoudens per jaar en de CO2-uitstoot met bijna 8.000 ton verminderen.

‘We hebben meerdere grote fabrieken met daaromheen veel land, maar we hebben niet alle ruimte benut’, aldus Barbara Huneman, directeur Energy & Public Affairs van Royal Avebe. ‘We konden daar dus gemakkelijk een zonnepark bouwen, met als doel om op al onze productielocaties en kantoren zonnepanelen te plaatsen. Zo werken we toe naar 2050, het jaar waarin we volledig CO2-neutraal moeten zijn.’

Ter Apelkanaal is het tweede project dat PowerField zelf uitvoert. ‘Het is heel goed dat we land dat niet geschikt is voor agrarisch gebruik, kunnen omvormen tot een zonnepark. Op deze manier maken we goed gebruik van de beschikbare ruimte en helpen we organisaties zoals Royal Avebe met hun duurzame plannen’, licht Ivo van Dam toe, chief technology officer van PowerField.

Eerder

4 januari 2021 | PowerField bouwt zonnepark met 34.413 zonnepanelen voor Avebe

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Project in beeld (43) | Zonnepanelen voor ijsmaker en zonnecarport voor Dronten

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine een overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen. Ditmaal De Jong's IJs en een zonnecarport in Dronten.

youtu.be/wr0MTkc7RXE

IJsmaker De Jong's IJs heeft zijn zonnepaneleninstallatie uitgebreid met 350 zonnepanelen en beschikt nu over ruim 550 zonnepanelen. De pv-installatie is uitgebreid om energieneutraal te blijven in de toekomst. De geschiedenis van De Jong's IJs gaat terug tot in 1947. Toen startte banketbakker Harke de Jong met de verkoop van schepijs onder eigen naam met zelfgebouwde ijskarren.

youtu.be/suqU5fFqqes

Installatiebedrijf VA-Duurzaam heeft in een woonwijk in Veghel 650 zonnepanelen geïnstalleerd die geleverd zijn door Libra Energy?. ‘Dankzij het indakmontagesysteem van GSE hebben we niet alleen voldoende flexibiliteit tijdens de installatie, maar hebben de woningen ook een prachtige uitstraling’, aldus Martijn van den Broek van installatiebedrijf VA-Duurzaam.

youtu.be/TZl-SAKLaIw

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Sunrock bouwt zonneveld met lengte van 1,5 kilometer op geluidswal A12 bij Utrecht

Sunrock heeft de aanbesteding van de gemeente Utrecht gewonnen voor de bouw van een zonneveld met een lengte van 1,5 kilometer op de geluidswal langs de A12 bij Veldhuizen. Er komen 11.622 zonnepanelen.

Met deze zonnepanelen kan genoeg stroom voor 1.600 huishoudens worden opgewekt. Sunrock werkt momenteel aan de uitwerking van het plan voor de plaatsing van de zonnepanelen. De aanleg start naar verwachting rond de zomer van 2022. De zonnepanelen komen naast de snelweg A12, aan de kant van de woningen.

Mening Utrechters
Eind april start Sunrock een online-enquête onder alle Utrechters om hen te vragen naar hun mening over het zonnepark. Omwonenden kunnen in deze enquête aangeven op welke manier zij verder betrokken en geïnformeerd willen worden over het zonnepark. Daarnaast kunnen inwoners aangeven of en op welke manier zij financieel willen participeren. De enquête vormt de start van de betrokkenheid. De uitkomsten vormen de basis voor de participatie-aanpak. Een programma wordt kort daarna aan de omwonenden gecommuniceerd.

Het zonneveld langs de A12 is een van de zonnevelden die in Utrecht gepland staan. Op bedrijventerrein De Wetering komt nog dit jaar een zonneveld voor 1.440 zonnepanelen, op de Haarrijnseplas komen drijvende zonnepanelen en ook in Rijnenburg en Reijerscop staan zonnevelden gepland. De zonnevelden dragen bij aan het doel van de gemeente Utrecht om zoveel mogelijk energie duurzaam op te wekken. In regionaal verband werkt de stad mee aan de Regionale Energie Strategie (RES) van de U16-gemeenten.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Netbeheerder Liander: in eerste kwartaal 265 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd

Netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, heeft in de eerste 3 maanden van dit kalenderjaar 265 megawattpiek aan zonnepanelen geregistreerd. Het totaal geïnstalleerde vermogen bedraagt nu 3.709 megawattpiek.

Waar Alliander in het eerste kwartaal van 2020 een groei van 142 megawattpiek meldde, is de groei in het eerste kwartaal van 2021 daarmee met 87 procent toegenomen.

Jaargroei
Het totale vermogen (noot: het betreft door Alliander afgeronde getallen) in het werkgebied van Alliander heeft zich als volgt ontwikkeld:

31 december 2013: 181 megawattpiek*
31 december 2014: 295 megawattpiek
31 december 2015: 456 megawattpiek
31 december 2016: 651 megawattpiek
31 december 2017: 873 megawattpiek
31 december 2018: 1.501 megawattpiek
31 december 2019: 2.222 megawattpiek
31 december 2020: 3.444 megawattpiek
31 maart 2021: 3.709 megawattpiek (kwartaalgroei van 265 megawattpiek)

Kwartaalgroei per regio
In de verschillende regio’s waarin Alliander actief is, was daarbij de volgende groei zichtbaar in het eerste kwartaal van 2021:

Amsterdam: 8 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 132 megawattpiek)
Zuid-Holland: 19 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 248 megawattpiek)
Flevoland: 13 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 381 megawattpiek)
Friesland: 49 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 657 megawattpiek)
Noord-Holland (exclusief Amsterdam): 63 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 923 megawattpiek)
Gelderland: 110 megawattpiek (totaal geïnstalleerd 1.358 megawattpiek)
* Voor grootverbruikers registreert Liander het gecontracteerde transportvermogen in megawatt, dit betreft dus niet het installatievermogen (red. het vermogen van de zonnepanelen) in megawattpiek. Voor kleinverbruikers registreert Liander het vermogen wél op basis van de opgestelde zonnepanelen, uitgedrukt in megawattpiek. ?De genoemde cijfers in dit artikel betreffen dus een optelling van deze 2 cijfers.

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Ørsted Signs Power Purchase Agreement with MSD

Biopharmaceutical company known as Merck & Co Inc Kenilworth New Jersey, in the US and Canada, MSD has signed an agreement to purchase energy from the Armadillo Solar Center in Texas. With the PPA, Ørsted is extending its industrial customer base to the pharmaceutical industry. The Center is expected to be operational by early 2023.

The Armadillo Solar Center will be based in Navarro County in Texas, less than 50 miles from the Dallas-Fort Worth Metroplex. The Center is expected to be operational by early 2023.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
Joni-2
0
Ørsted heeft zijn Permian Energy Center-project voltooid, een 460 MWAC hybride zonne- en batterijopslagfaciliteit in Andrews County, Texas.

Permian Energy Center brengt de operationele capaciteit van Ørsted op het land op 2,1 GW.
Het project en zijn 420 MWAC aan zon-PV en 40 MWAC aan batterijopslag zullen zich bevinden op een terrein van 3600 hectare naast bestaande olie- en gasinstallaties en zullen de groeiende vraag in West Texas voldoen.

"Permian Energy Center is een belangrijke mijlpaal voor Ørsted, waarmee het de eerste ontwikkelaar is die het volledige spectrum van nieuwe hernieuwbare energietechnologieën op utiliteitsschaal in de VS bezit - onshore en offshore wind, zon-PV en opslag," merkte op. Neil O'Donovan, Chief Operations Officer van de onshore-activiteiten van Ørsted. Neil voegt eraan toe: "Ik ben erg trots op het Ørsted-team en onze projectpartners, die wederom uitstekend werk hebben geleverd om te zorgen voor de veilige, tijdige en budgetvriendelijke levering van ons eerste zonne-PV-project op utiliteitsschaal. "

De 1,3 miljoen zonnepanelen van het project zullen voldoende schone energie opwekken om meer dan 80.000 Amerikaanse huishoudens van stroom te voorzien.

De effectieve bouw van de zonnecentrale + batterij opslag begon pas in 06-2020

Cc: marketcreener.com
voda
0
Liberty Galati Proposes 100 MW Solar Park at Slag Dump

Ziarul Financiar reported that Liberty Galati’s slag dump could host a solar park of over 100 MW. Taking into account the surface of the dump, but also the land needed to install 1 MW in a solar project, it would result that a solar project of at least 100 MW could be built on that land. Liberty Galati General Manager Ms Aida Nechifor said “We are preparing to close the slag dump using sustainable technology, as well as the reuse of the site by installing environmentally friendly electricity generation technologies, whether solar or wind energy. If we are to truly make the necessary changes and transformations that will add green energy to our production processes, we will need governmental legislative and investment support, improvements in hydrogen production and storage, but and the right people for this technological innovation to happen.”

According to information from the local press, Viata Libera Free Galati, the slag dump covers an area of about 110 hectares. Over 50 million tonnes of waste is being stored since 1968, since the opening of the plant. Currently, the greening of the huge land is in the attention of the environmental authorities.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Netbeheerders presenteren tips en trucs om spanningsproblemen met zonnepanelen te voorkomen

De regionale netbeheerders hebben een reeks tips en tricks opgesteld voor installateurs die zonnepanelen plaatsen bij consumenten. Dit moet helpen om spanningsproblemen met zonnepanelen te voorkomen.

Naast het voldoen aan de technische eisen wijzen de netbeheerders erop dat ook het aanmelden van zonnestroominstallaties essentieel is. Om het stroomnet betrouwbaar en veilig te houden, is het belangrijk dat netbeheerders zicht hebben op de locaties en hoeveelheden die opgewekt worden. De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo’n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.

Oosten of westen
?De netbeheerders informeren nu zowel installateurs als consumenten dat ook zij bij de installatie van zonnepanelen stappen kunnen zetten om problemen met de teruglevering van zonnepanelen te voorkomen.

De eerste tip is om te overwegen om zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen. ‘Het lijkt logisch om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is zo’n 10 procent lager dan zonnepanelen gericht op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, pieken namelijk rond 12 uur 's middags. Veel mensen zijn dan niet thuis en verbruiken dan weinig stroom. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken veel stroom op aan het eind van de dag. Zo wordt de stroom verbruikt op de momenten dat mensen thuis zijn.’

Dikke aansluitkabels
De tweede tip voor installateurs is het gebruiken van dikke aansluitkabels. ‘Als de voedingskabel van het dak naar de meterkast erg dun en/of lang is, kan de spanning op zolder een paar volt hoger zijn dan in de meterkast’, stellen de netbeheerders. ‘Dan kan het gebeuren dat de spanning wel voldoet op het overdrachtspunt (waar de netbeheerder voor verantwoordelijk is), maar dat de omvormer toch afschakelt door een te hoge spanning. Zorg er dus voor dat de voedingskabel voor de omvormer voldoende dik is (bijvoorbeeld 6 vierkante millimeter in plaats van 2,5 vierkante millimeter) en probeer de kabel zo kort mogelijk te houden.

Piekvermogen begrenzen
Ten derde adviseren de netbeheerders om het piekvermogen van de pv-installatie te begrenzen. Het is volgens hen verstandig de omvormer iets kleiner te kiezen dan het totaalvermogen aan zonnepanelen, bijvoorbeeld een omvormer van 3 kilowatt op 3,5 kilowattpiek aan zonnepanelen. Zo wordt voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt en dat omvormers afschakelen.

Fase-selectie
De meeste pv-installaties zijn aan het net gekoppeld met een 1-fase-omvormer. Heeft een woning een 1-fase-aansluiting, dan is het duidelijk dat de pv-installatie daarop wordt aangesloten. Als dit leidt tot asymmetrie-problemen kan de netbeheerder de verdeling van de woningen op de fasen aanpassen.

Beschikt een woning over een 3-fase-aansluiting, dan kan men kiezen op welke fase de pv-installatie wordt aangesloten. Voor het elektriciteitsnet is het volgens de netbeheerders verstandig de pv-installatie aan te sluiten op de fase die overdag de laagste spanning heeft. ‘Meet dit liefst over een langere periode, om te voorkomen dat er wordt gemeten op een moment waarop de situatie niet representatief is. Echter, een losse meting op een zonnige dag tussen 12.00 en 14.00 geeft al een redelijke indicatie. Als een klant een slimme meter heeft, kan de netbeheerder wellicht de piekspanningen van de afgelopen 10 dagen opvragen’, aldus de netbeheerders.

Uitschakelspanning instellen
De spanning waarop de omvormer zichzelf uitschakelt is bij sommige omvormers in te stellen. Andere omvormers hebben een vast ingestelde maximumspanning, die afhankelijk is van de landinstelling of geheel niet kan worden gewijzigd.

De netbeheerders adviseren om er bij de aanschaf van een omvormer op te letten dat hij pas afschakelt bij 253 volt en dus niet bij bijvoorbeeld 250 volt.

3-fase-omvormer
Voor grotere pv-installaties – groter dan 4 kilowattpiek – kan het volgens de netbeheerders zinvol zijn om een driefase-omvormer aan te schaffen. De netbeheerders hierover: ‘Deze is gewoonlijk iets duurder in aanschaf, maar verkleint de kans dat de omvormer afschakelt door een te hoge spanning. Door het vermogen te verdelen over 3 fasen, wordt de stroom een factor 3 lager. Hierdoor is er minder spanningsopdrijving en/of kan een goedkopere aansluitkabel worden toegepast.

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Vlaams vakantiepark Terhills neemt 7.000 zonnepanelen op land en water in gebruik

Terhills heeft in Vlaams Limburg 2 zonneparken in gebruik genomen. Het gaat om een drijvend zonnepark en een grondgebonden zonneweide die samen 7.000 zonnepanelen tellen en een vakantiepark van stroom voorzien.

Terhills, een dochtervennootschap van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, gaat de opgewekte stroom leveren aan het Terhills Resort by Center Parcs dat eind deze maand de deuren officieel zal openen voor het grote publiek. De Terhills-site is een van de meest duurzame transformaties van België. Op deze voormalige industriële mijnsite is 219 hectare volledig gesaneerd: 100 hectare is geschonken aan de natuur, 119 hectare blijft beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen. Het is binnen dit kader dat het Terhills Resort wordt gerealiseerd.

Vliegas
Op het vliegasstort is daartoe een zonnepark van 2 hectare geïnstalleerd, op de Vulexplas eentje van 1 hectare. Vliegas is een bijproduct van de voormalige steenkoolwinning. Voor het drijvende pv-systeem is gebruikgemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen in verschillende hellingshoeken. Samen hebben de 7.000 zonnepanelen een vermogen van 3 megawattpiek, waarmee ze 850 gezinnen 1 jaar lang van groene stroom zouden kunnen voorzien. LRM heeft 2,2 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Vakantiehuisjes
Minimaal de helft van de 3.000 megawattuur zal jaarlijks gebruikt worden om de vakantiehuisjes in het Terhills Resort van stroom te voorzien. De rest van de zonnestroom wordt geïnjecteerd op het elektriciteitsnet van netbeheerder Fluvius.

Het vakantiepark verbruikt op jaarbasis 4.500 megawatt en haalt dus een derde van de benodigde capaciteit uit de lokale zonneparken. De overige 3.000 megawatt wordt afgenomen van het publieke elektriciteitsnet en betreft gegarandeerd 100 procent groene stroom.

Perpetum
Het bedrijf Perpetum uit Sint-Denijs-Westrem werd na een aanbesteding geselecteerd als aannemer om de zonneparken te realiseren. Zij zullen de komende 15 jaar ook instaan voor het onderhoud.

blob:https://embed.deburen.tv/3e739752-63b0-49d2-8e87-8439e90b3da1

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
6.116 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 ... 302 303 304 305 306 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
880,05  +5,26  +0,60%  12:45
 Germany40^ 18.192,40 +0,30%
 BEL 20 3.905,61 +0,38%
 Europe50^ 5.027,90 +0,39%
 US30^ 38.479,28 -0,07%
 Nasd100^ 17.559,62 +0,45%
 US500^ 5.075,14 +0,11%
 Japan225^ 38.216,26 +0,73%
 Gold spot 2.314,96 -0,30%
 EUR/USD 1,0686 -0,15%
 WTI 82,79 -0,61%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +25,00%
ASMI +9,86%
RANDSTAD NV +4,09%
NX FILTRATION +3,85%
BESI +3,48%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -8,86%
ING -5,37%
AZERION -2,35%
Avantium -2,17%
Flow Traders -1,64%