Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.776 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 ... 435 436 437 438 439 » | Laatste
Quasi
0
quote:

simidoc schreef op 11 mei 2021 08:05:

Goud zit stevig in de houdgreep om geen argwaan te wekken dat we afstevenen op inflatie.
De kanarie in de koolmijn wordt vroegtijdig de nek omgedraaid.
Ja, het moment dat goud uit die houdgreep komt, gaat het helemaal los en kun je beter al wat goud en/of goudmijnaandelen hebben.
simidoc
0
quote:

Quasi schreef op 11 mei 2021 08:29:

[...]
Ja, het moment dat goud uit die houdgreep komt, gaat het helemaal los en kun je beter al wat goud en/of goudmijnaandelen hebben.
Ben hier op voorbereid.
DeZwarteRidder
2
quote:

simidoc schreef op 11 mei 2021 08:51:

[...]Ben hier op voorbereid.
Ik ook: ik heb een flinke voorraad kanaries gekocht.
Quasi
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 11 mei 2021 09:07:

[...]

Ik ook: ik heb een flinke voorraad kanaries gekocht.
Zalig!
bearishbull
0
Zelf ook wat fysiek en papier goud, zilver en platina.

Op korte termijn denk ik dat goud wat mee kan dalen met de deleveraging die net is ingezet door de high tech growth crash. Maar op middelange termijn zie ik goud wel dik boven de 2000 gaan.
voda
1
Pensioenfonds DSM steekt honderden miljoenen in goud
Martine Wolzak 12:30

Fonds belegt nu 5% van pensioenvermogen in fysiek goud, opgeslagen bij een financiële instelling in Zwitserland. Foto: Michael Dalder/Reuters

Het pensioenfonds van DSM heeft de afgelopen maanden honderden miljoenen euro's in goud belegd. Volgens vakblad PensioenPro belegt het fonds nu 5% van het pensioenvermogen in fysiek goud, dat ligt opgeslagen bij een financiële instelling in Zwitserland.

Een dergelijke relatief grote goudbelegging is, voor zover bekend, uitzonderlijk voor Nederlandse pensioenfondsen. De Nederlandsche Bank (DNB) tikte tien jaar geleden, in een geruchtmakende en langslepende zaak, een ander fonds op de vingers omdat het meer dan 10% van het vermogen in goud had belegd. De toezichthouder vond dat te risicovol.

Diversificatie
Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) kiest nu voor goud vanwege de 'diversifiërende werking', zegt het tegenover PensioenPro. ‘Hierdoor is het verwachte risico voor de totale portefeuille afgenomen, zonder dat dit ten koste gaat van het verwachte rendement.’ Bij een belegging van 5% gaat het, afgezet tegen het vermogen dat eind vorig jaar €7,7 mrd bedroeg, om een bedrag van bijna €400 mln.

Het fonds, dat de pensioenen beheert voor de Nederlandse werknemers van DSM, heeft vorig jaar het eigen beleggingsbeleid tegen het licht gehouden. Dat is iets wat alle pensioenfondsen regelmatig doen. De uitkomst was dat PDN sinds eind vorig jaar minder in staatsleningen belegt. Het geld dat eerst wel, maar nu niet meer in staatsobligaties zit - circa 10% van het vermogen - is behalve in goud, ook in aandelen, vastgoed en infrastructuur belegd.

Meer rendement
De pensioenbeleggers van DSM verwachten dat deze categorieën de komende jaren meer gaan opbrengen dan staatsleningen. De afgelopen jaren hebben pensioenfondsen forse koerswinsten geboekt op staatsobligaties, de prijs daarvan stijgt immers als de rente daalt. Maar de rentevergoeding op een groot deel van de staatsleningen van ontwikkelde landen is al een tijdje negatief. 'Vooruit kijkend betekent een negatieve rente dat PDN effectief geld moet betalen om geld uit te lenen aan overheden', schrijft het fonds op de eigen website. 'Dat is natuurlijk niet fijn.'

Het pensioenfonds van DSM erkent ook dat beleggingen in goud risicovol zijn. Maar, zo schrijft het fonds: 'Omdat goud vaak anders reageert dan andere beleggingen, verwacht PDN dat goud de risico’s voor PDN juist beperkt en daarmee voor PDN voordeel kan opleveren.' De goudbelegging past volgens het fonds ook prima binnen de huidige richtlijnen van DNB voor alternatieve beleggingen.

Het pensioenfonds Verenigde Glasfabrieken moest tien jaar terug de goudbelegging op last van DNB terugbrengen van 13% naar maximaal 3%. Het won uiteindelijk een rechtszaak daarover tegen de toezichthouder, maar die hoefde in laatste instantie geen schadevergoeding te betalen aan het fonds voor de gedwongen verkoop van het goud.

Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1383692/pensioenfonds-dsm...
bearishbull
0
Nu weer goud en zilver naar beneden. Doet weer een paar uurtjes mee met delevereging. Ik twijfel om wat bij te kopen....
Rowi62
0
Het fonds dat op de vingers werd getikt door de DNB heeft haar protest daartegen glansrijk gewonnen en de DNB mocht de stijging van de koers mooi compenseren. En nu heeft die belegging helemaal goed gerendeerd en de inflatie gehedged. Ook ikzelf ben zo blij met mijn in 2014 - 2018 al gekochte goud.
bearishbull
0
quote:

Rowi62 schreef op 19 mei 2021 13:24:

Het fonds dat op de vingers werd getikt door de DNB heeft haar protest daartegen glansrijk gewonnen en de DNB mocht de stijging van de koers mooi compenseren. En nu heeft die belegging helemaal goed gerendeerd en de inflatie gehedged. Ook ikzelf ben zo blij met mijn in 2014 - 2018 al gekochte goud.


Ja, dit zijn de tijden imo dat het fijn is goud in de portfolio te bezitten. Al doet het niets. Het voelt gewoon vast zeg maar.
ffff
0

Uit de posting van Hans / Voda hierboven van 12 mei:

Het pensioenfonds Verenigde Glasfabrieken moest tien jaar terug de goudbelegging op last van DNB terugbrengen van 13% naar maximaal 3%. Het won uiteindelijk een rechtszaak daarover tegen de toezichthouder, maar die hoefde in laatste instantie geen schadevergoeding te betalen aan het fonds voor de gedwongen verkoop van het goud.

Dit is compleet nieuw voor mij en stof om over na te denken: Van de ene kant waar bemoeien zij, dus DNB zich mee. Als er nu één instantie in Nederland is, die BEWEZEN heeft geen kijk te hebben op de goudkoers dan is het DNB. In verleden voor heel wat tonnen goud verkocht en we zullen maar niet uitrekenen hoeveel vermogen zij daardoor verloren hebben, maar...... dan anderzijds aan andere beheerders die het dus blijkbaar wel verdomd goed ingeschat hebben, VERBIEDEN om zoveel goud te kopen en te limiteren tot toch een zuinige drie procent.

Nu weet ik ook goed dat het allemaal zo arbitrair is, want DNB heeft dus tot twee maal toe er helemaal naast gezeten en ze bedoelen het allemaal zo goed. Maar anderzijds: Zo'n bestuur van het pensioenfonds van glasfabrieken, denkt ook na en mag toch niet doen wat het zelf wil.........

Ik zou mij kunnen voorstellen dat oud- werknemers van de glasfabrieken wat ruiten gaan ingooien bij DNB.......

Vond het echt een interessant verhaal, weer onder de noemer: Van wie is nu eigenlijk dat geld, dat vermogen en wie beslist er uiteindelijk over?

John, mooi artikel van Hollandgold. Ik was weer eens te zuinig...Mijn aankooplimiet niet gehaald en daarna alleen maar goudprijs gestegen....

Peter
Ed Verbeek
1
quote:

Dividend Collector schreef op 29 december 2020 09:57:

Zolang de 1900 dollar niet doorbroken wordt blijf ik voorzichtig.
Dan nu maar duurder kopen ;-)
bearishbull
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 26 mei 2021 09:27:

[...]
Dan nu maar duurder kopen ;-)
Tja, de ene wachtte op 1500, de ander wacht tot boven de 1900. Gelukkig heb ik daartussenin gewoon wat extra's gekocht. Als je iets wilt hebben voor de lange termijn maken die paar procenten ook niet meer uit. Denk dat we goud komende jaren boven de 4000 gaan zien. Het heeft zichzelf bewezen tijdens de bitcoin crash het hoofd koel te houden. De discussie over bitcoin is het nieuwe goud is hiermee wat mij betreft klaar. Dat is het niet.

Niks tegen bitcoin verder. Dat heb ik ook wat. Maar nu is het vooral een speculatieve asset. Goud is goud en blijft goud.
simidoc
0
Tja de 1500 is op het ogenblik ver weg.
De inflatieangst de laatste maanden heeft er anders over beslist.
Maakt dat we nu op 1900 staan.
voda
0
PRECIOUS-Gold set for best month since July 2020 on softer dollar, inflation woes
Gecreëerd: 05:44 | Laatst bijgewerkt: 05:44
Silver heads for best month since December

Gold up nearly 8% this month

Palladium tracks first monthly decline in four

Recasts, adds comments, details, updates prices

By Brijesh Patel

May 31 (Reuters) - Gold rose on Monday and was heading for its best monthly jump since July 2020, boosted by a weaker U.S. dollar and lower bond yields, while growing inflationary pressure lifted demand for the safe-haven metal as a hedge.

Spot gold XAU= was up 0.4 at $1,909.81 per ounce by 0311 GMT, while U.S. gold futures GCv1 gained 0.4% to $1,913. Bullion has risen nearly 8% so far this month.

"Gold is pretty much drawing its strength from inflation fears and some inclination of the yields," said Stephen Innes, managing partner at SPI Asset Management.

"The dollar is staying weaker that's fairly supportive. Gold bulls now have their eyes set on $2,000 and most of the guys are thinking it's going to go quite higher."

The dollar index .DXY eased 0.1% against its rivals, while the U.S. 10-year Treasury yield fell to 1.593% on Friday US10YT=RR, reducing the opportunity cost of holding non-interest bearing gold. US/

Data on Friday showed U.S. consumer prices surged in April, with a measure of underlying inflation blowing past the Federal Reserve's 2% target and posting its largest annual gain since 1992. nL2N2NF13V

Gold, often used as a hedge against inflation, has benefited from recent data showing a rise in prices in the United States and the UK.

Investors' focus this week will be on U.S. payrolls data due on Friday with median forecasts at 650,000.

"On the technical front, a trade above the $1,915.60 would, however, signal a resumption on the $1,950 target... and there is strong support at the $1,875 and $1,850 levels," Avtar Sandu, senior commodities manager at Phillip Futures, said in a note.

Palladium XPD= rose 0.5% to $2,839.72 per ounce, but it was set for its first monthly decline in four. Platinum XPT= climbed 0.9% to $1,187.50.

Silver XAG= jumped 0.7% to $28.07 and was heading for its best monthly gain since December.

(Reporting by Brijesh Patel in Bengaluru; Editing by Rashmi Aich)

((Brijesh.Patel1@thomsonreuters.com; Within U.S. +1 651 848 5832, Outside U.S. +91 8067493865; Reuters Messaging: Brijesh.Patel1.thomsonreuters.com@reuters.net))
timarius
0
Inflatie komt er nu echt aan! Bij een bedrijf waar ik werk gaan vrijwel alle fabrikanten nu per 1 juni prijzen verhogen met minstens 10% en wij gaan daar waarschijnlijk nog een schepje boven op doen. Mijn internet provider heeft ook 5% stijging aangekondigd en vorig jaar hadden zij ook 3% verhoging doorgevoerd. Bij VVE hebben ze nu ook met 7% bijdrage stijging te maken. Die goudprijs stijging is pas een begin van veel groter beweging die er aan zit te komen. Zet je schrap voor een pensioen die straks de helft minder waard wordt.
[verwijderd]
0
De dollar zakt, en terecht, ik vind het een waardeloze munt. Prijzen in $ gaan dan omhoog maar in € niet.
[verwijderd]
0
Veel beleggers prefereerden daarvoor echter ook cryptomunten zoals bitcoin, vanwege de enorme koersstijgingen. Maar sinds bitcoin afgelopen weken bijna halveerde in waarde, kiezen beleggers eieren voor hun geld en keren terug zij bij het edelmetaal goud.

Allemaal niet goed bij hun hoofd die "beleggers", zijn alleen maar uit op een duppie winst.
voda
0
Goud staat weer op de beleggingsradar nu inflatiezenuwen hun tol eisen
Rémy Baurichter 31 mei   19:00

Inflatie-angst drijft niet alleen de goudprijs op: ook obligaties gelinkt aan het prijspeil blijken in trek, zo ondervond de Britse overheid vorige week tijdens de veiling van een miljardenlening. Foto: Hollie Adams/Bloomberg

Goud is weer in trek. De prijs die beleggers bereid zijn te betalen voor een troyounce (31,1 gram) op de spotmarkt, stijgt al weken en koerst op maandag op hetzelfde niveau als begin januari, vlak voordat het edelmetaal in de uitverkoop ging. Vrees voor het uit de hand lopen van de inflatie, lijkt de grootste aanjager.

Het edelmetaal verhandelt op maandagmiddag voor een prijs van $1905,47 per troyounce, een stijging van 2% vergeleken met een week eerder. Bescheiden, maar significant hoger dan het dieptepunt eind maart. Toen waren beleggers op de spotmarkt minder dan $1700 kwijt voor eenzelfde hoeveelheid goud. Sinds de zomer van vorig jaar was het edelmetaal niet zo goedkoop geweest.

Grondstoffentekorten
De huidige rally staat niet op zichzelf. Beleggers verdringen zich om fysieke grondstoffen, zo leert de GSCI-index van S&P, die de prijzen van een mandje belangrijke grondstoffen volgt. De index laat tussen 1 januari en nu een groei zien van 26%. De prijzen van aluminium, tarwe en ijzererts kregen de afgelopen weken stevige impulsen en koper tikte begin deze maand zelfs een langdurig record aan van $10.747,50 per ton.

De prijzen gaan omhoog uit vrees voor tekorten nu de wereldeconomie weer op gang komt, maar de productie achterblijft. Tegelijkertijd zet een resem ongelukkige landbouwoogsten in onder meer Brazilië druk op de voedselprijzen.

Deze ontwikkelingen verklaren niet waarom goud duurder wordt. In tegenstelling tot zijn indexcollega's, kent het edelmetaal nauwelijks industrieel nut en wordt het door beleggers hoofdzakelijk beschouwd als een veilige haven. Toen de markten vorig jaar maart na de eerste coronapaniek inzakten, sprong de goudprijs naar historische records.

Allure even kwijt
Onrustige beleggers, goed voor grofweg 40% van de wereldwijde vraag naar goud, drijven nu opnieuw de prijs op, constateert John Reade, marktstrateeg bij World Gold Council, een belangenbehartiger voor de goudindustrie. 'Nu er zorgen zijn over inflatie, kiezen veel beleggers ervoor om hun geld in iets tastbaars te steken dat hun geld beschermt voor het geval dat het [inflatie, red.] uit de hand loopt.'

Dat verklaart volgens hem waarom indexfondsen die de prijs van fysiek goud volgen lichtjes aan populariteit winnen. De totale hoeveelheid fysiek goud dat in kluizen bewaard ligt om de waarde van ETF's af te dekken, was halverwege deze maand met 92 ton toegenomen ten opzichte van april, zo becijferden analisten van WGC. Institutionele beleggers, zoals verzekeraars, beleggen doorgaans niet direct in goud, maar in afgeleide producten zoals ETF's.

Die toename volgde op een maandenlange uitstroom. Lag er eind december nog voor $228 mrd aan ETF-goud wereldwijd in opslag, tegen maart was dat geslonken naar $194,5 mrd (€159,41 mrd). Uitgedrukt in gewicht ging het om een netto afname van 177,9 ton. 'Dat was een duidelijk teken dat goud als belegging zijn allure even kwijt was', aldus Reade.

Inflatie-obligaties
De aandelenmarkten bloeiden ondertussen op dankzij gretige beleggers. Met de verwachte economische heropleving valt daar meer rendement te halen, is de gedachte, maar met het op stoom komen van de wereldeconomie, groeit nu de angst dat consumentenprijzen stijgen, zolang er een tekort aan zowel mankracht als grondstoffen dreigt.

Inflatiezenuwen jagen in elk geval de populariteit van obligaties met ingebouwde inflatiebescherming op. Vorige week hoopte de Britse regering met een zogeheten linker, een obligatie waarvan de rente die van het nationale consumentenprijspeil volgt, een bedrag te lenen van hooguit £3,5 mrd.

Toen bleek dat beleggers voor £29 mrd aan biedingen hadden ingelegd, besloot het agentschap dat de schulden voor de Britse overheid beheert, om de lening uit te breiden tot een bedrag van £6,1 mrd. Daarmee is dit de grootste inflatie-obligatie die sinds 2014 is uitgegeven. Een woordvoerder laat weten dat de Nederlandse staat niet van plan is zulke obligaties uit te geven dit jaar.

Pensioenfonds
Dat institutionele beleggers goud zien zitten, bleek deze maand nog eens. Het FD constateerde dat het pensioenfonds van DSM een flink deel van zijn beleggingsportfolio in goud steekt: ruim 5%. Een uitzonderlijk hoog percentage voor een bedrijf in deze sector. Het edelmetaal is niet populair bij beheerders, omdat het rente noch dividend uitkeert in tegenstelling tot obligaties en aandelen.

Een te hoge blootstelling kan bovendien tot reprimandes leiden van toezichthouders. In 2009 leidde een meningsverschil tussen een pensioenfonds met 13% goud in bezit en De Nederlandsche Bank die dat teveel vond, tot een slepende serie rechtszaken. Die verloor DNB uiteindelijk.

Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1385669/goud-staat-weer-o...
8.776 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 ... 435 436 437 438 439 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.922,07 -1,25%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.385,99 +0,12%
 EUR/USD 1,0618 -0,06%
 WTI 85,06 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%