Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoeveel zou u een makelaar betalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Wazza 8 mei 2021 10:35
    In de huidige woningmarkt moet je als koper gewoon geluk hebben. Ik heb 2 maanden geleden ook een nieuwe woning gekocht. Ik was 2 maanden echt serieus aan het kijken. Bij 2 woningen ben ik gaan kijken, maar werd ik overboden. Bij de derde woning was het raak. Ik had geen aankoopmakelaar in de hand genomen en maar 4k overboden. Woning aangekocht voor een nette prijs en kosten van een aankoopmakelaar bespaard.

    Zelf zou ik nooit 30k of nog meer gaan overbieden op een woning. Ik weet dat het bij ons in de omgeving ook gebeurt. De huizenprijzen staan op basis van de WOZ al behoorlijk hoog. De vraagprijzen liggen al een stuk hoger dan de WOZ, en dan ook nog eens tienduizenden euro's overbieden op de vraagprijs. Tegenwoordig worden er huizen verkocht voor 200k boven de WOZ. Echt absurd. Ik vind het nogal een risico om zoveel te overbieden. Stel dat de huizengekte een keer ten einde komt en de huizenprijzen zakken weer met 40% dan zie jij je geïnvesteerde geld nooit meer terug. En wat te denken van die extreem hoge lening die toch afbetaald moet worden... Als over een paar jaar de rente weer is opgelopen en de rentecontracten lopen af, dan zie ik het gebeuren dat heel veel mensen plots in een huis wonen dat niet meer te betalen is. Ik heb het idee dat veel huizenkopers, en dan vooral starters, niet nadenken over de gevolgen op langere termijn. Zelf heb ik het sommetje zodanig gemaakt dat ik de hypotheek in de toekomst ook nog kan betalen als de rente naar 5% zou stijgen.
  2. IkWilVanIEXAf 8 mei 2021 16:45
    Een goede notaris is al lastig te vinden. Waar ik woon zijn al jaren geen onafhankelijke notarissen meer. Deze zijn allemaal door Vivaldi opgekocht. Optisch is er nog concurrentie omdat de oorspronkelijke namen van de notarissen aan de voorgevels hangen maar je betaald de groepsprijs van Vivaldi. Een voorbeeld over het verschil in tarieven: een uitschrijving uit het hypotheekregister kost bij elke notaris (in 2018) in Zaanstad EUR 340,00 euro terwijl je bij een notaris in Alkmaar voor EUR 190,00 exact dezelfde dienst geleverd krijgt. Dat is 80% kassanaaien door Vivaldi.
  3. Atari 9 mei 2021 17:01
    Makelaars roepen steeds dat er bijgebouwd moet worden. Dat doen ze omdat ze voor eigen parochie spreken en voor dat van consumenten. Dat kan ze niks schelen en daar maken ze zich niet druk om. Ze denken aan hun eigen brood. Bijbouwen lost de prijzen gekte niet op. Woningen komen steeds in kleine aantallen op de markt en er zit veel tijd tussen. Dit zal de prijzen dus alleen verder opdrijven. De makelaars willen niet zonder aanbod zitten. Het probleem zit in de rente. Dit is de schuld van de overheid en daar reageert de markt gewoon op. Woning te kort speelt tientallen jaren en is niet iets van gisteren. Dit effect hebben we zelf gecreëerd en zijn de bijwerkingen van de lage rente. En geloof me er komen er meer dit is nog maar het begin
  4. Zitzak500 9 mei 2021 22:50
    Bijna 2 jaar geleden in Utrecht een huis gekocht, zonder aankoopmakelaar. Op Funda, volgende ochtend gebeld, dag later bezichtigd, dag later geboden, dag later was het van ons.

    In die tijd bij diverse huizen wezen kijken, meestal zonder aankoopmakelaar. Nooit het idee gehad dat ik er niet tussen kom komen. Biedingen werden ook serieus genomen. Is dat zo extreem veranderd? Als je genoeg biedt maak je volgens mij altijd kans. Sterker nog, verkoopmakelaars hopen juist op dit soort wanhoopspogingen.

    Een aankoopmakelaar hadden we toen in feite geen reet aan, behalve om het vuile spelletje te spelen. Maar daar kon hij ons bij een ander huis niet bij helpen. Zij adviseren namelijk wat een reeele prijs. Die ligt vrijwel altijd lager dan waarvoor het weggaat. Dus vis je altijd achter het net. Wil je het huis, dan moet je ALL IN. Vaak dus tegen het advies van de makelaar in.
  5. Robski 9 mei 2021 23:18
    Beste Jos,
    Via de verkoopmakelaars zijn onze huizen destijds met fikse overwaarde verkocht.
    Voor de aanschaf van onze huidige woning hebben we (najaar 2020) de vraagprijs geboden meteen na de bezichtiging, met voorbehoud van klein deel financiering. We hebben niet eens overwogen een aankoopmakelaar in de arm te nemen.
    Dank zij jouw steun (en die van Paul Muskens op fiscaal gebied) was alles snel in kannen en kruiken.
    De rest moet uiteraard zelf geregeld worden zoals inspectie etc etc.
    Maar ik heb sterk het idee dat wanneer we deze aanpak niet hanteerden, deze woning aan onze neus voorbij zou zijn gegaan.
    Wederom onze dank,
    Rob
    Karin
    (Gouda)
    Als je in de buurt bent... ;-)
  6. Mariah 10 mei 2021 09:09
    Makelaars die elkaar informatie toespelen benadelen hun opdrachtgever die immers zo veel mogelijk kopers wil aantrekken, ook kopers zonder makelaar. Hier is dus ook een rol weggelegd voor de opdrachtgever van de makelaar zelf: maak harde afspraken over wat je makelaar mag en niet mag doen. Bijvoorbeeld binnen 24 uur op Funda, onmiddelijk inzicht geven in alle biedingen, etc.
  7. [verwijderd] 10 mei 2021 09:47
    quote:

    andre68 schreef op 7 mei 2021 20:01:

    150 euro per uur. En al moeilijk te bepalen hoeveel uur een transactie kost. Kan je lekker creatief mee boekhouden dus. Ik vind het nogal wat voor iets waarmee je blijkbaar met een diploma lagere school, een cursus punniken en wat gladde praatjes morgen aan de slag kan. Slim hoef je niet te zijn, maar wel sluw, type straatvechter.
    Trekt natuurlijk bedenkelijk opportunistisch volk aan. Dat blijkt ook wel uit de dubieuze praktijken die ik in artikel en bovenstaande reacties lees.

    Ik zou nog liever tot mijn 80ste bij mijn moeder blijven wonen dan dat ik me leeg laat woekeren door dit soort financiele lintwormen.

    Het is een complot ;-) ze willen gewoon meer mantelzorgers inwonend maken.
  8. J.Me 10 mei 2021 09:47
    Ik ben op zoek naar een koopwoning. Hoewel ik de meerwaarde van een makelaar nog niet zie, vrees ik dat ik toch niet om een aankoopmakelaar heen kan. Zo zit 'de markt' kennelijk in elkaar. Maar wat is een fair bedrag? Ik zou zeggen: een vast bedrag + een percentage van het bedrag dat hij/zij van de vraagprijs af krijgt. In deze markt houdt de makelaar dan alleen het vaste bedrag over. En voor een beroep waarvoor je niet doorgeleerd hoeft te hebben en dat ook geen bijzondere vaardigheden vereist, vind ik dan €1.000,- tot €1.500,- meer dan redelijk.
  9. Willem29m 10 mei 2021 10:43
    Ik lees dat sommige mensen een aankoopmakelaar afraden. Zelf dacht ik ook altijd zo, maar daar ben ik op teruggekomen. Bijvoorbeeld mijn huidige woning heb ik in 2018 gekocht, de markt was toen ook al redelijk oververhit. Mijn huis had toen een vraagprijs van 324.500. Ik had zelf geen goed beeld bij de woningwaarde, aangezien ik in een andere gemeente kocht waar ik minder bekend was met de huizenprijzen. Ik was bereid om de vraagprijs te betalen, maar voor de zekerheid toch toch een aankoopmakelaar in de arm genomen. Die ging er al gelijk goed zitten: Openingsbod op 295.000 met een uitgebreide onderbouwing van vergelijkbare verkochte woningen. Uiteindelijk na wat heen weer duwen en trekken met de verkoopmakelaar de woning bemachtigd voor 307.500. Toch even 17.000 Euro bespaart dankzij de aankoopmakelaar. Die 2.000 Euro die ik hem moest betalen was het meer dan waard. Zo'n aankoopmakelaar helpt jezelf ook om je hoofd koel te houden en rationeel te blijven. Bij mijn volgende woning zal ik dezelfde makelaar waarschijnlijk opnieuw inschakelen.
  10. Jos Koets 10 mei 2021 10:56
    quote:

    Robski schreef op 9 mei 2021 23:18:

    Beste Jos,
    Via de verkoopmakelaars zijn onze huizen destijds met fikse overwaarde verkocht.
    Voor de aanschaf van onze huidige woning hebben we (najaar 2020) de vraagprijs geboden meteen na de bezichtiging, met voorbehoud van klein deel financiering. We hebben niet eens overwogen een aankoopmakelaar in de arm te nemen.
    Dank zij jouw steun (en die van Paul Muskens op fiscaal gebied) was alles snel in kannen en kruiken.
    De rest moet uiteraard zelf geregeld worden zoals inspectie etc etc.
    Maar ik heb sterk het idee dat wanneer we deze aanpak niet hanteerden, deze woning aan onze neus voorbij zou zijn gegaan.
    Wederom onze dank,
    Rob
    Karin
    (Gouda)
    Als je in de buurt bent... ;-)
    Kom zeker een keer langs als ik in de buurt ben.

    De uitwerking van de hypotheek (fiscaal) was een leuke uitdaging. Die kom ik niet vaak tegen. Zelfs Paul heb er heel wat uurtjes aan besteed.

    Gr. Jos
  11. frkie 11 mei 2021 17:39
    Makelaars hebben NIETS geleerd van de huizencrisis en vervallen weer in oude praktijken, het geld klotst over de plinten en ze hoeven er bijna niets voor te doen. Ik heb mijn huis verkocht via de makelaar, hij zette een bord in de tuin en mensen kwamen bij mij aanbellen, die heb van a tot z begeleid, ze hebben de makelaar zelfs niet gezien. Koopcontractje opmaken, vol met fouten. Daar wilde hij 4000 euro voor hebben, We hebben het afgemaakt op 1500. Nog vorstelijk betaald.
  12. forum rang 6 Nuchtere Kijk Op 12 mei 2021 10:24
    Hoeveel-zou-u-een-makelaar-betalen? Ik sprak onlangs een makelaar en laatste jaren zijn werkelijk TOP jaren qua inkomsten voor ze. En niet dat hij dit zei, maar ze scoren met steeds minder werk. Veel standaard plak en knip werk en met veel te weinig inzet, nabellen enz. scoren ze met name vanwege het "te kort aan woningen" en als een huis op Funda enz. komt, verkoopt het zich bijna vanzelf. Uitzonderingen op sommige regio's daargelaten is het vrijwel in heel NL makkelijker scoren voor deze beroepsgroep dan de grote commissie inkomsten al jaren rechtvaardigen. Niet bepaald een sector die last heeft van welke crisis (zoals corona) dan ook. Een makelaar die de laatste jaren geen top winsten maakt doet meer dan iets verkeerd ;-) En uitspelen, onderhandse afspraken maken (koop en verkoop makelaars) alle trucjes worden juist nu volop toegepast en de koper (de consument) is de dupe.

    En een aankoop makelaar schermt met teksten, wij weten het vaak al voor het in het (Funda) systeem komt, worden getipt en zo kunt u als 1 van de eerste een afspraak maken. Puur misbruik van het systeem en zo komt het voor dat op dag 1 van verschijnen op Funda, er al zoveel afspraken staan, dat je als koper er niet eens tussenkomt. Of er moet een inschrijving worden gedaan en ben je vaak helemaal als koper de klos. Nee, ze spelen alles onder elkaar maximaal uit. En juist dat verergerd de opwaartse druk en prijsstijgingen.
  13. GJF1959 14 mei 2021 21:59
    Zelfs de aankoop van een nieuwbouwwoning die bij een makelaar te koop staat gaat op een schimmige wijze.
    Heb je belangstelling dan moet je eerst drie pagina's met ( brutale) vragen beantwoorden. Vervolgens krijg je doodleuk een afwijzijng met als reden: wij kennen u niet. Vervolgens een afspraak voor een gesprek gemaakt. Als blijkt dat we een gewild huis willen verkopen worden ze toeschietlijker. Wederom ingeschreven op een andere nieuwbouwwoning. Wederom een afwijzing. Maar waarom? We weten het niet. En wat doen ze met alle persoonlijke gegevens? Erg schimmig allemaal. Maar een aankoopmakelaar zou niet nodig moeten zijn. Een bouwkundig keuringsrapport wel!
  14. GJF1959 14 mei 2021 22:00
    Zelfs de aankoop van een nieuwbouwwoning die bij een makelaar te koop staat gaat op een schimmige wijze.
    Heb je belangstelling dan moet je eerst drie pagina's met ( brutale) vragen beantwoorden. Vervolgens krijg je doodleuk een afwijzijng met als reden: wij kennen u niet. Vervolgens een afspraak voor een gesprek gemaakt. Als blijkt dat we een gewild huis willen verkopen worden ze toeschietlijker. Wederom ingeschreven op een andere nieuwbouwwoning. Wederom een afwijzing. Maar waarom? We weten het niet. En wat doen ze met alle persoonlijke gegevens? Erg schimmig allemaal. Maar een aankoopmakelaar zou niet nodig moeten zijn. Een bouwkundig keuringsrapport wel!
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links