ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2021

6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
A3aan
0
De oude degelijke beleggers zie je hier niet meer. Het niet bestaande geld is nu top hier?
Raasgier
2
quote:

A3aan schreef op 17 mei 2021 12:21:

De oude degelijke beleggers zie je hier niet meer. Het niet bestaande geld is nu top hier?
Ja hoor es, dat ik niet oud ben, kan ik ook niet helpen heh. Komt vanzelf. Ben wel degelijk belegger, en het niet-bestaande geld lijkt weer even over zijn top heen.
WaarIsWally
0
Zelfde hier, niet oud en niet rijk.. dus ik hoor er denk ik ook niet bij ;)

Maar ik snap wel wat trademind probeert te zeggen, zomervakantie periode is altijd wat rustiger.
Nu is het allemaal chaos op de aandelenmarkt, grote kans dat deze mee de zomervakantie periode in gaat, en dat we na juli ineens een eindsprint gaan maken met alle aandelen.
[verwijderd]
0
quote:

EenStukje schreef op 16 mei 2021 20:33:

[...]

wow. ASML inruilen voor Crypto.

Van een oerdegelijk steeds maar groeiend bedrijf met misschien de belangrijkste moat die er maar kan zijn en dan nog in de meest fundamentele sector van dit tijdsgewricht naar op tulpenmanie gebaseerde lucht.

You can not be serious ?
In een week tijd mijn inleg verdubbeld, en van mening dat crypto de komende maanden blijft stijgen. Tegen de herfst volledig eruit en terug in asml.
[verwijderd]
0
quote:

Nice guy schreef op 17 mei 2021 11:40:

[...]

Dus jij denkt dat je de markt kunt timen? Ik heb die illusie ook ooit gehad...
Het zou zomaar kunnen dat ASML in de herfst gecorrigeerd is, naar 700+
Zou zomaar kunnen, dat zou minder dan 50% stijging zijn. Voor aandelen is dit enorm, echter kan crypto met duizenden procenten stijgen en is een 10x geen uitzondering. Vandaar mijn keuze.

Wat de meeste afschrikt is de vitaliteit, zo is mijn munt van $1 naar $2,5 en nu weer $2 gegaan in een week.
Nico V
1
quote:

Trademind schreef op 17 mei 2021 22:11:

[...]
...
Wat de meeste afschrikt is de vitaliteit, zo is mijn munt van $1 naar $2,5 en nu weer $2 gegaan in een week.
Dat is inderdaad wel echt vitaal.
Raasgier
0
quote:

Trademind schreef op 17 mei 2021 22:07:

[...]

In een week tijd mijn inleg verdubbeld, en van mening dat crypto de komende maanden blijft stijgen. Tegen de herfst volledig eruit en terug in asml.
Dat is interessant. Ik ben van mening dat ASML de komende dagen naar € 1000 moet stijgen, maar ja, mijn mening wordt niet echt gevraagd. Wat doe je nou als die crypto zelf een andere mening heeft?
Neutraal-1
4
ASML gaat investeren in Zuid-Korea vlakbij Samsung.

ASML steekt 180 miljoen in werkplaats in Zuid-Korea, vlakbij Samsung
VELDHOVEN - Chipmachinemaker ASML investeert de komende vijf jaar 180 miljoen euro in Zuid-Korea. Dat geld gaat onder meer naar een reparatiecentrum waar delen van de nieuwste chipmachines worden gerepareerd.

ASML bouwt verder ook een nieuw kantoor en een nieuw trainingscentrum. Alle nieuwe faciliteiten verrijzen in de stad Hwaseong. Daar heeft chipmaker Samsung een fabriek staan waar ASML’s nieuwste EUV-machines chips produceren. Zo zit ASML dus dicht bij het vuur.
Atlas M. Dogan
0
quote:

Nico V schreef op 17 mei 2021 23:24:

[...]

Dat is inderdaad wel echt vitaal.
Hahaha
[verwijderd]
0
quote:

Nico V schreef op 17 mei 2021 23:24:

[...]

Dat is inderdaad wel echt vitaal.
Autocorrectie, ‘volatility’ moest er staan.
voda
1
Werk aan de winkel voor o.a. ASML...

Opnieuw productiestop door chiptekort bij autofabrikant VDL Nedcar
Van onze redacteur 16:18

De productie bij autofabrikant VDL Nedcar ligt donderdag en vrijdag opnieuw stil vanwege een tekort aan elektrische onderdelen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf, nadat dagblad de Limburger het nieuws als eerste meldde.

Door de productiestop moeten de ruim drieduizend betrokken medewerkers twee dagen thuisblijven. Het bedrijf gaat volgens de woordvoerder in gesprek met het personeel over hoe de achterstanden ingehaald kunnen worden.

Eerder deze maand legde het bedrijf de productie in het Limburgse Born namelijk ook al voor drie dagen stil wegens een tekort aan elektronische componenten, waarin computerchips zijn verwerkt. Een week daarvoor was er een productiestop van een dag.

VDL Nedcar produceert tot 2023 in opdracht van autofabrikant BMW, Mini's in Limburg en krijgt de componenten aangeleverd vanuit de toeleveringsketen van het Duitse bedrijf. De autobranche wordt echter al enige tijd geplaagd door een mondiaal tekort aan computerchips. Ook andere branches lijden daaronder.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1384391/opnieuw-prod...
voda
3
ASML geeft zijn leveranciers bijles over het weren van hackers
Stijn van Gils Johan Leupen Jan Fred van Wijnen 17:00

Grote ondernemingen zoals ASML verplichten hun leveranciers tot het nemen van veiligheidsmaatregelen. Dat gaat vriendelijk, maar is bepaald niet vrijblijvend.

ASML heeft zijn budget voor cybersecurity sinds 2015 verachtvoudigd. Foto: Rob Engelaar/ANP

Zodra ASML een nieuwe truc van een hacker signaleert, komt het draaiboek uit de kast. Leveranciers en kleinere bedrijven in de buurt worden opgetrommeld voor een 'masterclass'. Veiligheidsexperts van de hightechgigant uit Veldhoven, die veel geld spendeert aan zijn digitale bescherming, leggen hun collega's uit hoe ze de nieuwste inbraakpogingen herkennen. En wat ze ertegen kunnen doen.

Het beleid van ASML past in een bredere trend. Grotere ondernemingen investeerden de afgelopen jaren fors in hun eigen beveiliging. Zo heeft ASML het budget voor cybersecurity sinds 2015 verachtvoudigd. Die uitgavenspiraal is een reactie op de toenemende activiteit van criminelen. Hackers en spionnen uit met name China en Rusland proberen de Nederlandse hightechindustrie binnen te dringen, zo waarschuwen de veiligheidsdiensten.

Maar ook al is de eigen verdedigingslinie opgewassen tegen een directe aanval, indirect blijven grote bedrijven kwetsbaar. Bijvoorbeeld door een digitale inbraak bij een leverancier. Via koppelingen van systemen kunnen hackers alsnog binnen komen. Zelfs bij compleet gescheiden IT-systemen kunnen de gevolgen groot zijn.

Daarom eisen bedrijven zoals ASML uitgebreide informatie van hun leveranciers over de interne IT-beveiliging. Wie niet het gewenste niveau van beveiliging kan bieden, kan het contract verliezen. Tegelijkertijd proberen de grote ondernemingen hun leveranciers te helpen.

Luxepositie
'Niet elk bedrijf heeft de middelen om zelf zijn beveiliging op hoog niveau te houden', verklaart Aernout Reijmer, hoofd security bij ASML. 'Wij zitten in de luxepositie dat we bedrijven in ons regionale netwerk kunnen helpen.'

De Brabantse fabrikant van chipmachines, die door een groot deel van de wereld worden gebruikt, heeft ruim tweehonderd mensen op cyberveiligheid zitten. ASML werd al eens slachtoffer van een computerinbraak — volgens het bedrijf werd 'niets van waarde' gestolen — en ook de andere Nederlandse techgigant Philips kreeg hackers over de vloer. Een wake up call, noemde Philips-topman Hans de Jong dit recent tegenover het FD.

Groot netwerk
'Het is geen geheim dat leveranciers in ons netwerk ook slachtoffer zijn van aanvallen', zegt Reijmer. 'Dit voorjaar valt het mee, maar herfst vorig jaar was het elke week raak. Dat gold voor de hele wereld.'

Bij veel bedrijven en universiteiten is de bescherming tegen hackers onvoldoende. Justitie en de geheime diensten waarschuwen nadrukkelijk voor de gevolgen. Directeur Erik Akerboom van de inlichtingendienst AIVD spreekt van 'aantasting van het Nederlandse verdienvermogen'. Eén van manieren om de hackers vóór te blijven, is een snelle verspreiding van nieuwe informatie over hun methodes.

Daarom zijn veel bedrijven gefrustreerd over het gebrek aan informatie van de overheid. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt weliswaar meldingen binnen over computerinbraken. Maar dit wordt hoofdzakelijk gedeeld met organisaties die tot de zogeheten 'kritische infrastructuur' behoren, zoals banken, water- en telecombedrijven. Tegelijk vinden bedrijven het riskant om informatie te geven over inbraakpogingen.

Er zijn wel plannen voor betere en veiliger informatiedeling. Zoals het Secure Net, dat het NCSC heeft ontwikkeld met de Nederlandse start-up Roseman Labs. Via dit netwerk, dat nieuwe cryptografie gebruikt, wordt informatie uitgewisseld met bedrijven buiten de kritische infrastructuur, zoals dienstverleners in de cybersecurity. Maar vooralsnog gebeurt er weinig.

Circle of trust
ASML creëert daarom samen met partners zijn eigen 'circle of trust': een kring van bedrijven die vertrouwelijke informatie met elkaar delen, en elkaar helpen om aanvallers te weren. Deels is dat ontwikkelingshulp voor de minder bedeelden, en deels keihard eigenbelang. Want stel dat de leverancier van een vitaal machineonderdeel wordt platgelegd door gijzelsoftware. Dan kan de productie bij ASML zelf in gevaar komen. Daarom laat het bedrijf geen ruimte voor verslapping. Wie de digitale veiligheid niet op het gewenste niveau brengt, krijgt geen contract meer. 'In onze leverancierscontracten staan clausules over het niveau van beveiliging dat we verlangen,' zegt Reijmer van ASML.

Experts zien de initiatieven van ASML wel zitten. 'Het is mooi dat de markt zelf het voortouw neemt bij cyberveiligheid. Maar ik ben ook wel verrast dat de overheid haar rol niet pakt', zegt Petra Oldengarm van Cyberveilig Nederland, de koepel voor IT-beveiligingsbedrijven. Zij vreest voor 'wildgroei' en 'individuele bedrijven die allemaal zelf het wiel gaan uitvinden.'

Volgens Oldengarm ontbreekt nu de regie: 'De overheid telt heel veel kleine eilandjes die allemaal verantwoordelijk zijn voor veiligheid. Het ene ministerie deelt gevoelige informatie over dreigingen niet met het andere.' NCSC (Justitie) mag op dit moment bijvoorbeeld cruciale info niet doorspelen aan het Digital Trust Center (EZK), terwijl het DTC er juist hoort te zijn voor de niet vitale sectoren. Bovendien hebben veel bedrijven nog nooit gehoord van dit adviescentrum. 'Nederland zou één deltacommissaris voor cybersecurity moeten aanstellen', zegt Oldengarm. 'Maar dan wel één met geld en een mandaat. Want al die kleine eilandjes binnen de overheid zijn bang om hun invloed te verliezen. Die zullen hier niet zomaar aan meewerken.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1383893/asml-geeft-z...
Joni-2
2
Een leuke vergelijking door een USA bril, handig om geen tunnelvisie te ontwikkelen….

18-05-2021

ASML Holding vs. KLA Corp .: welke halfgeleider is een betere koop?
KLA Corporation ( KLAC - Get Rating ) is een internationale leverancier van procescontrole en opbrengstbeheer voor halfgeleider- en nano-elektronicabedrijven. Met een marktkapitalisatie van meer dan $ 45 miljard is KLAC een dominante speler in de halfgeleiderindustrie in de VS. ASML Holding NV ( ASML - Get Rating ) is een in Nederland gevestigde fabrikant van halfgeleiderapparatuur met verkoop geconcentreerd in Europa, de Verenigde Staten en Azië.

De stijgende vraag naar halfgeleiders, gezien hun toepassing in bijna elke technologiegerichte industrie, heeft de aandacht van investeerders op dit gebied getrokken. Bovendien zijn de prijzen van halfgeleiders, met een ongunstige aanbodschok die momenteel de wereldmarkten in zijn greep houdt, sterk gestegen, waardoor productiebedrijven forse winsten kunnen genereren op ongeveer hetzelfde verkoopvolume. Met ontluikende industrieën, zoals elektrische voertuigen (EV's) en 5G, die de vraag naar halfgeleiders vergroten, nemen de meeste productiebedrijven stappen om hun productiecapaciteit te vergroten door middel van meerdere nieuwe fabrieken. De Chips Act, die deel uitmaakt van de voorgestelde $ 2 biljoen dollar aan infrastructuuruitgaven van president Biden, wijst ongeveer $ 50 miljard toe aan de ontwikkeling van de binnenlandse halfgeleiderinfrastructuur.

Deze factoren zouden de halfgeleiderindustrie in staat moeten stellen de komende jaren snel te groeien om aan de grote vraag te voldoen. Als gevolg hiervan zouden ASML en KLAC een aanzienlijke stijging van de vraag naar hun producten moeten zien. ASML is het afgelopen jaar 117,2% gestegen, terwijl KLAC in deze periode 77,8% heeft behaald. In termen van year-to-date prestaties is ASML de duidelijke winnaar, met 30,3% rendement versus KLAC's 15% winst. ASML is de afgelopen drie maanden 8,1% gestegen, terwijl KLAC in deze periode met 9,9% is gedaald.

KLAC heeft een langdurige samenwerking met Intel Corporation ( INTC ). Op 1 april ontving KLAC de Intel 2020 Supplier Achievement Award in technologie. Als een van de 38 leveranciers van INTC is KLAC erkend als de favoriete chipmaker van de leverancier in 2018 en 2019. KLAC heeft dus een enorme goodwill in de halfgeleiderindustrie en staat bekend als een van de topleveranciers van producten aan chipfabrikanten wereldwijd. .

ASML heeft deze maand meer dan 300.000 aandelen ingekocht als onderdeel van het uitgebreide inkoopprogramma dat vorig jaar januari werd gelanceerd. Het terugkopen van eigen aandelen zou de winst per aandeel en ROE van ASML in de toekomst moeten verbeteren.

Recente financiële resultaten
De inkomsten van KLAC stegen jaar-op-jaar met 266,7% tot $ 1,80 miljard in het fiscale derde kwartaal, dat eindigde op 31 maart. De EBT bedroeg $ 640,40 miljoen, een stijging van 455,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat verbeterde met 627,1% ten opzichte van de waarde vorig jaar tot $ 567,17 miljoen. De winst per aandeel bedroeg $ 3,66, een stijging van 632% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Voor het kwartaal dat eindigde op 4 april 2021, bedroeg de netto-omzet van ASML € 4,36 miljard ($ 5,30 miljard), een stijging van 78,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het inkomen vóór belastingen steeg met 272,9% op jaarbasis tot € 1,55 miljard ($ 1,88 miljard). Het nettoresultaat en de winst per aandeel verbeterden respectievelijk 240,9% en 244,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar tot € 1,33 miljard ($ 1,62 miljard) en € 3,20 ($ 3,91).

Eerdere en verwachte financiële prestaties
De omzet en het nettoresultaat van KLAC stegen de afgelopen drie jaar met CAGR's van respectievelijk 18,2% en 37,8%. De winst per aandeel van het bedrijf verbeterde in deze periode met een CAGR van 38,3%.

Ter vergelijking: de inkomsten van ASML stegen de afgelopen drie jaar met 19,6% CAGR, terwijl het nettoresultaat in deze periode met 28% steeg. De winst per aandeel steeg de afgelopen drie jaar met een CAGR van 28,9%.

Analisten verwachten dat de winst per aandeel van KLAC in het huidige kwartaal met 45,8% zal stijgen (eindigend in juni 2021), 35,7% in het lopende jaar, 20,2% volgend jaar en met een snelheid van 17,1% per jaar in de komende vijf jaar. De omzet van het bedrijf zal naar verwachting met 28,1% stijgen in het huidige kwartaal, 18,2% in fiscaal 2021 en 13,8% volgend jaar.

Ter vergelijking: The Street verwacht dat de winst per aandeel van ASML met 184,5% zal stijgen in het huidige kwartaal, 76,1% in het lopende jaar, 17,4% volgend jaar en tegen een snelheid van 29,8% per jaar in de komende vijf jaar. Consensus-omzetschattingen wijzen op een verbetering van 28,3% in het huidige kwartaal, een stijging van 52% in het lopende jaar en een verbetering van 14,5% in 2022.

Winstgevendheid
De omzet van ASML bedraagt 2,90 keer die van KLAC. KLAC is echter winstgevender, met een brutowinstmarge van 59,38%, vergeleken met 50,61% van ASML. Bovendien zijn KLAC's vrije kasstroommarge en ROE van respectievelijk 24,5% en 68,21% aanzienlijk hoger dan ASML's 15,06% en 34,37%.
• KLAC is hier dus een meer winstgevende investeringsweddenschap.
Joni-2
1
Waardering
In termen van non-GAAP forward P / E, handelt ASML momenteel tegen 42x, 99,1% hoger dan KLAC, dat momenteel wordt verhandeld tegen 21,09x. ASML is ook duurder in termen van non-GAAP forward PEG (1,96x versus 1,31x) en een prijs / verkoopprijs van 12 maanden (11,78x versus 7,33x).

Bovendien is KLAC's 21,57 achterlopende 12-maands cashflow multiple in vergelijking met ASML's 43,23.
• KLAC is momenteel dus goedkoper als het ASML andeel.

POWR-beoordelingen
KLAC heeft een algemene B-beoordeling, wat overeenkomt met Kopen in ons eigen POWR-beoordelingssysteem . ASML heeft een algemene C-rating, wat zich vertaalt naar Neutraal. De POWR-classificaties worden berekend op basis van 118 verschillende factoren, waarbij elke factor optimaal wordt gewogen.

KLAC heeft een A-cijfer voor Kwaliteit. Dit is gerechtvaardigd omdat de achterblijvende 12-maands ROE van 68,48% aanzienlijk hoger is dan het industriegemiddelde van 6,87%. ASML heeft echter een C-graad voor kwaliteit vanwege de minder dan de industrie 0,63% omzetratio van activa.

KLAC heeft een C-waarde voor waarde, wat gerechtvaardigd is gezien de lichte overwaardering in vergelijking met branchegenoten. Ter vergelijking: ASML heeft een F-cijfer voor waarde. De 42x non-GAAP forward P / E van het bedrijf is 72,3% hoger dan het 24,38x industriegemiddelde, wat de waardeklasse rechtvaardigt.

Van de 98 aandelen in de B-rated Semiconductor & Wireless Chip- industrie staat KLAC op # 32 en ASML op # 53. Naast wat we hierboven hebben vermeld, hebben we beide aandelen beoordeeld op groei, momentum, stabiliteit en sentiment. Klik hier om de beoordelingen van KLAC te bekijken. Get Ratings alle ASML hier .

De winnaar
De regering-Biden heeft stappen voorgesteld om de Amerikaanse halfgeleiderindustrie onafhankelijk te maken door forse investeringen in binnenlandse bedrijven om hun productiecapaciteit te vergroten. KLAC zal naar verwachting profiteren van het nieuwste overheidsbeleid. ASML kan echter getuige zijn van een lagere vraag naar zijn producten op de Amerikaanse markten. Dit, in combinatie met de hogere winstgevendheid en relatieve onderwaardering van KLAC, maakt het hier een betere keuze.

Ons onderzoek toont aan dat de kans op succes toeneemt als men inzet op aandelen met een algemene POWR Rating van Strong Buy or Buy. Klik hier om de best beoordeelde aandelen in de Semiconductor & Wireless Chip-industrie te bekijken.

stocknews.com/news/klac-asml-asml-hol...
H.A.B.S.
0
Zeker goed om dingen vanuit verschillende hoeken te beoordelen/bezien... Dank voor het delen!
WaarIsWally
0
financieel ziet dat er mooi uit voor KLAC.
helaas wel veel concurrenten voor hun. Ook ASML heeft zich gericht op een stukje van hun markt.
Nico V
1
quote:

Megashort schreef op 19 mei 2021 10:14:

De shorters gaan winnen. Ze winnen altijd.
?
6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:38
Koers 852,400
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 891,100
Laag 845,500
Volume 1.271.289
Volume gemiddeld 589.679
Volume gisteren 1.271.289