Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie Transitie in EU

838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Willempie3
2
Frankrijk heeft toch maar mazzel: Ze hebben massaal voor kernenergie gekozen voordat bekend was hoe groot het CO2-probleem zou worden.
Joni-2
1
Gelukkig werken de Europese “grid” netwerken van elektriciteit en gas wel samen….
In de USA zijn er 3 “grid” netwerksystemen die het land verdeelden in een:
Westelijk deel, Oostelijk deel en een eigen onafhankelijk netwerk (elektriciteit + gas) voor Texas.
Toen er problemen ontstonden met gasnetwerken, gascentrales, kerncentrales, windparken en PV-centrales, kon men bijna geen elektriciteit en gas uit de omliggende staten invoeren, want er zijn bijna geen verbindingen…

Texas heeft deze verbindingen altijd heel bewust geweigerd, ook al probeerde de federale staat dit op te leggen….(wat we zelf doen, doen we beter…..)

twitter.com/cnn/status/13623826255419...

edition.cnn.com/2021/02/17/politics/t...

Cézan
1
Laatste bijdrage was in feb. dit jaar.

Je leest tegenwooordgi steeds meer hierover. All duurzaam, zelfs Joe Biden of mss wel daarom.
Molenwieken.electrische auo s, huizen etc. elke sector doet er iets mee of is het van plan. serieus.

Kortom NL moet op de schop. Gaat miljardn kosten.
Artikel erover vond ik interessant.

Cézan
0
Kortom..copy/paste..
energie transitie wordt een monsterklus en als Nl niet snel begint, redt men het niet.
Waar schuwen de netbeheerders.
Nieuwe Delta werken staan voor de deur.
haas
0
quote:

haas schreef op 20 april 2018 10:54:

Eerder deze week las ik dat er in Noord-Nederland nu zoveel parken met zonne-energie zijn, dat het elektriciteitsnet overbelast wordt als de zon schijnt. Iedereen wil zonne-energie, politici strooien met subsidies, maar niemand denkt na over de gevolgen. Niemand denkt één stap verder. Laat staan twee ?:)
verslag in De Tijd,
===============================================
26 mei 2021 15:53
We staan nog maar aan het begin van de energietransitie. Ook de komende decennia blijven in het teken staan van de omslag van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. En daar kunnen beleggers een graantje van meepikken.

Over de hele wereld schakelen overheden enkele versnellingen hoger, op naar een energiesysteem dat niet langer gebaseerd is op fossiele brandstoffen. Het ene na het andere klimaatplan wordt gelanceerd, het ene al ambitieuzer dan het andere. ‘De doelstellingen reiken vaak tot 2050 of zelfs verder, wat illustreert dat de energietransitie nog lang een toonaangevend beleggingsthema zal zijn’, zegt Joris Franck, analist van de materiaalsector bij KBC Asset Management.

meer info:
www.tijd.be/connect/kbc-asset-managem...

de prijzen van energie bronnen:
tradingeconomics.com/commodities
Joni-2
0
De EU netbeheerders zijn klaar voor de zonsverduistering van 10 juni.

In Duitsland zal er in slechts 10 minuten een kortstondige dip van de elektriciteit productie van 1 GW opgevangen worden

www.elia.be/en/news/press-releases/20...

www.reuters.com/article/germany-grids...
Joni-2
0
De Duitse transmissienetbeheerder 50Hertz (Elia Group.BE) heeft aangekondigd dat de kabel verbinding is voltooid voor onshore-kabels voor het Ostwind 2-netaansluitingsproject. De onshore kabels zijn nu ondergronds gelegd over een afstand van drie kilometer vanaf het aanlandingspunt, waar de offshore kabels het vasteland ontmoeten, naar het transformatorstation van Lubmin.

Door middel van horizontaal gestuurde boringen werden reeds in de loop van het Ostwind 1 project de nodige beschermende kanalen geïnstalleerd. Om het bovengrondse natuurgebied niet te verstoren, is gebruik gemaakt van de HDD-boortechniek. Nu konden de hoogspanningskabels in de bestaande ondergrondse beschermingsleidingen worden getrokken.

Voordat de op de Oostzee opgewekte elektriciteit via zeekabels aan land kan worden gebracht en aan het transmissienet van 50Hertz kan worden geleverd, moeten in het onderstation fundamenten voor de primaire elektrische apparatuur worden gebouwd. Totdat de funderingen zijn voltooid en de shuntreactoren, hoogspanningstransformatoren en schakelapparatuur zijn geïnstalleerd, liggen de uiteinden van de kabels vast op het terrein. Daarna worden de kabels naar hun beoogde eindposities getrokken en aangesloten op het transformatorstation. Daarnaast worden de komende maanden op bepaalde secties verbindingen aangebracht die de secties van de landkabel met elkaar verbinden.

Wanneer de primaire elektrische apparatuur is geïnstalleerd, de kabels zijn aangesloten op het onderstation en de tussenverbindingen zijn voltooid, kunnen de zeekabels worden aangesloten op de landkabel bij het landingspunt op de Greifswalder Bodden.

Ostwind 2 is een netwerkverbindingsproject dat twee toekomstige offshore windparken in de Oostzee, Arcadis Ost 1 en Baltic Eagle , zal verbinden met het Duitse hoogspanningsnet. Samen moeten de twee windparken een vermogen van ongeveer 725 MW genereren. Het project omvat de installatie van drie onderzeese kabelsystemen om deze stroom te leveren. Ze zullen aansluiten op het Duitse transmissienet in het onderstation Lubmin (Mecklenburg-Vorpommern).

De Duitse regering geeft sinds 2 jaar pas een vergunning voor een Windpark, als de werken van de transmissiebeheerders (Elia - Tennet) verzekerd of klaar zijn....omdat er voorheen enkele offshore windparken waren, die 2 jaar onbruikbaar waren, wegens geen verbinding met het vasteland

Cc: 4coffshore.com
Joni-2
0
NIEUW MANAGEMENTTEAM AANGESTELD BIJ ENTSO-E

De vereniging van Europese transmissienetbeheerders ENTSO-E heeft een nieuw managementteam gekozen dat op 1 juli 2021 aantreedt.

www.entsoe.eu/news/2021/06/30/entso-e...

Joni-2
0
Europese FCR-samenwerking bereikt de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van de grootste FCR-markt in Europa.

Met de toetreding van West-Denemarken en Slovenië, zijn er nu 8 West - Europese landen die héél "intensief" samenwerken voor de stabiliteit van het hoogspanningsnetwerk.

www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/europe...

www.elia.be/nl/elektriciteitsmarkt-en...

Frequentiebeperkingsreserve (FCR) in de interne markt voor elektriciteits-balancering van de Europese Unie, wat betekent dat er operationele reserves nodig zijn voor constante inperking van frequentieafwijkingen (fluctuaties) van de nominale waarde, om constant de vermogensbalans in het hele synchroon gekoppelde systeem te handhaven.

Dit systeem is volledig geautomatiseerd.

www.emissions-euets.com/internal-elec...,the%20whole%20synchronously%20interconnected%20system.
haas
0
eeen van de kern-problemen LT in NL: welke keuzes maakt men om de elektriciteitsvoorziening op PEIL te houden?
==========================================================================================

regelmatig lees ik over op welke manier men de transitie doet/wil gaan doen:
elektrisch rijden , bij elk huis 'n laadpaaltje ?:)
datacentra in NL die veul energie "vreten"
etc.etc.etc
(teveel om op te noemen:)

PS: ik wens u voldoende elektriciteit dit weeknd /tot 2030.....2040........2050..........
Joni-2
0
Klopt, mar dit is probleem heb je overal....

Met 2 energie eilanden, (Bornholm in de Oostzee en een één op de Deense zandbanken in de Noordzee) wil Denemarken de groene energie een super boost geven tegen 2030.

Maar zelfs dit is niet voldoende volgens de lobbygroep Winddenmark

Kopenhagen, 21 september (Businesshala) – Denemarken loopt het risico zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 niet te halen, tenzij het meer wind- en zonneparken bouwt en bureaucratie en lokale weerstand tegen turbines overwint, zei lobbygroep Winddenmark.
De thuisbasis van windpioniers Orsted (ORSTED.CO) en Vestas (VWS.CO), Denemarken wordt gezien als een koploper in het bestrijden van klimaatverandering en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met 70% tegen 2030 ten opzichte van het plan van 1990.
Maar een nieuwe studie van Wind-Denmark heeft uitgewezen dat het land drie tot vier keer meer elektriciteit uit wind- en zonne-energie nodig zal hebben dan het momenteel van plan is te bereiken en een netto-exporteur van groene energie te worden.
Het zei dat er in 2030 70 tot 110 tera watt uur (TWh) groene energie nodig is, terwijl ongeveer 25 TWh wordt gecreëerd of goedgekeurd voor de bouw.

De groep drong er bij de regering op aan om een doel te stellen van hoeveel groene energie er in 2030 nodig zou zijn.
“Het opzetten van een windpark kost tijd. Als windturbines vóór 2030 klaar moeten zijn, moet er binnen de komende 12 maanden een actieplan voor groene energie zijn', zei Jan Heilberg, CEO van WindDenmark, in een verklaring.

Het ministerie van Energie en Klimaat zegt de zaak en de vraag naar groene energie, die naar verwachting zal groeien, nauwlettend in de gaten te houden.

“De regering probeert hiervoor zorgvuldig te plannen, maar houdt ook de resultaten in de gaten”, schrijft het ministerie in een schriftelijke nota.

De Independent Climate Council zei eerder dit jaar dat Denemarken momenteel op schema ligt om de uitstoot tegen 2030 met 54% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.

Bron: businesshala.com
haas
0
quote:

haas schreef op 30 april 2018 17:57:

Begint die ellende van mogelijke stroomtekorten nu ook al in NL ?:)
===================================================

Netbeheerder Tennet heeft vandaag
honderden megawatt extra elektriciteit
in het buitenland gekocht omdat er een
enorm stroomtekort dreigde.Meer mensen
dan verwacht deden het licht aan en
doordat er weinig wind en zon was,kon
minder groene energie worden opgewekt.

Om 09.00 uur ging een noodoproep naar
producenten om meer vermogen te leveren
om "een landelijke onbalanspositie en
problemen met de transportveiligheid te
voorkomen",staat op de site van Tennet.

Omdat tegen 11.30 uur de noodreserves
ook uitgeput waren,besloot Tennet veel
extra elektriciteit in het buitenland
deze week stond de gastekorten veel in de belangstelling in de pers
Zaterdgamorgen gesprek met "deskundige over de gevolgen voor verwarming van huizen/gebouwen.
En maar "afgeven" op de steenkolencentraless in NL (de schoonste van de wereld)

PS: maar in dat gesprek werd vergeten dat gas ook voor de produktie van Elektriciteit wordt gebruikt !!
Langleve de MARKTWERKING van Marc ?

Ik wens u mooie zonnige dag
[verwijderd]
0
Hmm, ik vraag mij af, hoe de Spaanse overheid de uitbarsting van de vulkaan, La Palma gaat verrekenen.

nos.nl/artikel/2399220-nieuwe-lavastr...

Deze vulkaan stoot meer fijnstof en gevaarlijke gassen uit als al het verkeer in Spanje. Een dag vulkaan is tien jaar verkeer, dus tien dagen is honderd jaar!
Mogelijk heeft dit ernstige gevolgen en moet het verkeer, woningverwarming en koeling ,elektricitijdscentrales en nog meer voor honderden jaren worden stilgelegd om die vervuiling te compenseren.

Gelukkig komen er geen vulkanen in Nederland voor!
Mevrouw Kaag draait dan ongetwijfelt alles dicht en laat U in de kou staan en met de fiets boodschappen halen.
De supermarkten worden dan met de bakfiets aangevuld.

Wel vreemd !
haas
0
quote:

haas schreef op 29 april 2018 07:17:

te snel transitie starten zonder voldoende tijd en voorbereiding ?
De burger betaald en de nieuwbouw van huizen/bedrijfsgebouwen wordt er door vertraagd ?
=========================================================
Andere zaken waar een flink prijskaartje aan hangt, kon eveneens op de nodige belangstelling rekenen.

In dit geval het artikel over de huizenkopers die de dupe zouden worden als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met een gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH).
even wat verder van huis:china
=====================================

Energiecrisis China: liften en verkeerslichten uitgeschakeld'

Door ABM Financial News op dinsdag 28 september 2021
Views: 2.732
'Energiecrisis China: liften en verkeerslichten uitgeschakeld'
Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) In het noordoosten van China neemt de druk toe om meer steenkool te importeren, zodat fabrieken open kunnen, de lichten aanblijven en zelfs het water kan blijven stromen. Hierover schreef persbureau Reuters dinsdag.

Het noordoosten van China kampt momenteel met een flinke energiecrisis. De gouverneur van de provincie Jilin wil daarom dat China de import van steenkool opvoert.

PS: maar ik denk dat ook in EU er problemen gaan komen .........................
Prettige dag met veel elektriciteit gewenst
haas
0
Electrabel doet gooi naar twee nieuwe gascentrales
Het energiebedrijf Engie Electrabel zet door met de plannen om in Vilvoorde en Les Awirs twee grote nieuwe gascentrales te bouwen.
Beide projecten doen een gooi naar subsidies via het CRM-steunmechanisme.
Joni-2
0
’S Werelds langste onderzeese elektriciteitskabel wordt in gebruik genomen
Cc: CNBC

MA 4 OKT 2021
Anmar Frangoul

BELANGRIJKSTE PUNTEN
• Het Britse National Grid noemt de 1,6 miljard euro kostende North Sea Link “de langste onderzeese elektriciteit interconnector ter wereld”.
• Het idee achter de NSL is om de Noorse waterkracht en de Britse windenergiebronnen te benutten.

Een 450 mijl lange onderzeese kabel die het VK en Noorwegen met elkaar verbindt, waardoor ze hernieuwbare energie kunnen delen, is in gebruik genomen.
In een verklaring eind vorige week noemde het Britse National Grid de North Sea Link van 1,6 miljard euro ($ 1,86 miljard) ‘de langste onderzeese elektriciteits interconnector ter wereld’. De North Sea Link is een joint venture met het Noorse Statnett, de eigenaar en beheerder van het elektriciteits--transmissienetwerk van het land.

Het idee achter de NSL is om de Noorse waterkracht en de Britse windenergiebronnen te benutten. Volgens National Grid zal het systeem, wanneer de Britse windproductie hoog is en de vraag naar elektriciteit laag is, de export naar Noorwegen vergemakkelijken. Dit zal op zijn beurt helpen om water te besparen in de reservoirs van laatstgenoemde.

“Als de vraag groot is in Groot-Brittannië en er weinig wind is, kan waterkracht worden geïmporteerd uit Noorwegen”, voegde het eraan toe.

Hoewel Noorwegen een lange geschiedenis heeft van olie- en gasproductie, zeggen de autoriteiten daar dat 98% van zijn elektriciteitsproductie afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen, waarbij waterkracht de overgrote meerderheid voor zijn rekening neemt.

National Grid heeft interconnectoren eerder beschreven als “hoogspanningskabels die worden gebruikt om de elektriciteitssystemen van buurlanden aan te sluiten”, waardoor de handel in overtollige stroom wordt vergemakkelijkt.

Het project verbindt de Engelse stad Blyth met Kvilldal in Noorwegen en heeft een initiële maximale capaciteit van 700 megawatt. Dit zal toenemen tot een “volledige capaciteit” van 1.400 MW over een tijdsbestek van drie maanden.

“De North Sea Link is de vijfde interconnector van National Grid, andere zijn verbonden met Nederland, Frankrijk en België.” Wat de toekomst betreft, zei National Grid dat tegen 2030 90% van de elektriciteit die via zijn interconnectoren wordt geïmporteerd, afkomstig zou zijn van koolstofvrije bronnen.

Afgelopen november werden plannen aangekondigd voor een “onderwater-energiesupersnelweg” van meerdere miljarden pond waarmee in Schotland geproduceerde elektriciteit naar het noordoosten van Engeland kan worden gestuurd.
Het Eastern Link-project, zoals het bekend staat, is gericht op de ontwikkeling van een paar hoogspanningsgelijkstroomkabels met een totale capaciteit van maximaal 4 gigawatt.
Als het project, dat zich momenteel in de vroege ontwikkelingsfase bevindt, volledig wordt gerealiseerd, zou het twee punten in Schotland - Peterhead en Torness - verbinden met Selby en Hawthorn Point in Engeland.
haas
0
quote:

Willempie3 schreef op 4 februari 2021 16:42:

Frankrijk heeft toch maar mazzel: Ze hebben massaal voor kernenergie gekozen voordat bekend was hoe groot het CO2-probleem zou worden.
ik las gister dat Frankrijk er nog 4 gaat bijbouwen: wss voor NL gebruikers ?:)
wilt u ook elektriciteit uit kernenergie: kijk dan naar Naked Energy als leverancier
haas
0
quote:

haas schreef op 6 oktober 2021 08:59:

[...]

ik las gister dat Frankrijk er nog 4 gaat bijbouwen: wss voor NL gebruikers ?:)
wilt u ook elektriciteit uit kernenergie: kijk dan naar Naked Energy als leverancier
Het is alweer meer dan 12 mnd geleden dat de 2e kamer 'n voorstel heeft gedaan aan de regering om meer
steun te verlenen aan het isoleren van woonhuizen.
Maar tot nu toe heeft de regering NIETS gedaan met dit voorstel !(initiatief van CU en GL)

PS: ik kocht 1e huis in 1972(niets geisoleerd).
Vanaf 1975 ws het verplicht om nwbouw huizen te voorzien van muurisolatie en dubbel glas.
In 1976 kwam mijn buurman bij mij om gezamenlijk de huizen te "isoleren".
(ik kende dat woord toen nog niet in de toepassing:):)
Dus: muurisolatie/dakisolatie en ALLE ramen dubbel glas.Kassa: gasverbruik ging met 50% dalen.
Maar ik vind het vreemd dat er sindsdien niets,(mss wettelijk) is geregeld voor woonhuizen,bouwjaar < 1975
Dat is nu al 45 jaren geleden
haas
0
quote:

haas schreef op 19 april 2018 09:20:

Nederland importeert nu meer gas dan het zelf produceert. Die omslag is nu al een feit. Het gaat nu hard en ons gasgebruik moet nu fors omlaag ?

PS: 1 van de 3 NL_speerpunten LT ?
de andere 2 zijn/komen er nog beschikbare arbeidskrachten
en zijn/komen er nog huizen beschikbaar ?
Ik ben deze draad gestart in 2018,als doorstart van eerdere draad,
met de visie dat het belangrijk is/vrees voor dat het onvoldoende aandacht zou krijgen.
Dat is nu wel gebleken. EU-overheden zijn zeer slordig geweest !
De marktwerking van Marc werkt niet !

PS:de titel van de draad kan beter veranderd worden in :"energiecisis"
Joni-2
0
quote:

haas schreef op 11 oktober 2021 07:26:

[...]

Ik ben deze draad gestart in 2018,als doorstart van eerdere draad,
met de visie dat het belangrijk is/vrees voor dat het onvoldoende aandacht zou krijgen.
Dat is nu wel gebleken. EU-overheden zijn zeer slordig geweest !
De marktwerking van Marc werkt niet !

PS:de titel van de draad kan beter veranderd worden in :"energiecisis"
Welke “energiecrisis”….

De prijs van gas zakte op 4 dagen met ruim 16.82%, naar $ 5,352 het niveau van 14-09-2021, alleen lees je daar in de media weinig over…..
838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,33  -4,03  -0,47%  13:40
 Germany40^ 17.729,40 -0,61%
 BEL 20 3.814,25 -0,32%
 Europe50^ 4.918,71 -0,36%
 US30^ 37.719,08 -0,77%
 Nasd100^ 17.343,78 -1,17%
 US500^ 5.004,20 -0,89%
 Japan225^ 37.478,47 -1,38%
 Gold spot 2.378,67 -0,03%
 EUR/USD 1,0650 +0,06%
 WTI 81,50 -0,71%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,44%
EBUSCO HOLDING +2,36%
Heineken +1,68%
Pharming +1,50%
Vopak +1,14%

Dalers

AMG Critical ... -3,67%
TomTom -3,01%
VIVORYON THER... -2,98%
ADYEN NV -2,63%
FASTNED -2,29%