Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
voda
0
Klim van olieprijs lijkt niet te stoppen
Van onze redacteur 11 okt   21:15

De prijs van een vat Amerikaanse olie, de West Texas Intermediate, is maandag met $80 naar zijn hoogste peil sinds 2014 gegaan. De koers van een vat Brent-olie, de internationale graadmeter voor het zwarte goud, kwam met ruim $83 uit op het hoogste punt sinds oktober 2018.

De hoge prijzen blijven de gemoederen bezighouden. De Verenigde Staten riepen de olieproducerende landen nogmaals op 'om meer te doen' en zo het wereldwijd economisch herstel te ondersteunen.

Olieproductie Opec
De leden van de Opec blijven de productie van olie vooralsnog beperken. Tijdens de pandemie voerde het oliekartel het aanbod op een bepaald moment terug met tien miljoen vaten per dag wegens een gebrek aan vraag. Ondertussen is de economie weer aangetrokken, en dus ook de vraag naar olie, maar het aanbod is niet in dezelfde mate opgehoogd.

In juli ging de Opec akkoord om de productie te verhogen met 400.000 vaten per dag, maar dat is nog altijd vijf miljoen vaten minder dan bij de start van de pandemie. In augustus riep de regering van president Joe Biden Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten al op om meer ruwe olie op de wereldmarkt te brengen.

Gascrisis
Oliehistoricus Daniel Yergin ziet de koers van Brent-olie verder oplopen tot $90. Europa en Azië zullen volgens hem meer olie nodig hebben voor het opwekken van stroom en warmte, omdat ze met die brandstof het nog duurdere aardgas kunnen vervangen.

Oliegigant Saudi Aramco raamt dat het gastekort de vraag naar olie al met ongeveer 500.000 vaten per dag heeft doen toenemen, terwijl Citigroup schat dat dit kan oplopen tot ongeveer 1 miljoen per dag.

'Zelfs als de Opec het aanbod vergroot, zal dat niet noodzakelijk een grote impact hebben op het afkoelen van de olieprijs', verklaart analist Fiona Cincotta van City Index aan persbureau Bloomberg. 'De prijs van $90 voor een vat olie is duidelijk in zicht.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1415580/klim-van-oliep...
voda
0
Olieprijs blijft boven 80 dollar

Door ABM Financial News op dinsdag 12 oktober 2021
Views: 1.852

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij boven 80 dollar per vat gesloten, hoewel Brent-olie iets goedkoper werd.

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,2 procent hoger op 80,64 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie voor levering in december daalde 0,3 procent tot 83,42 dollar.

"De volatiliteit van de olieprijs blijft verhoogd", zei Edward Moya van Oanda.

Brent-olie daalde iets in prijs nadat het Internationaal Monetair Fonds meldde dat de wereldeconomie kracht aan het verliezen is. Het IMF rekent nu op 5,9 procent groei dit jaar, in plaats van 6,0 procent. Volgens jaar zou dit 4,9 procent zijn.

Het rapport van IMF duwde de olieprijs wat omlaag. "De hogere energieprijzen snijden natuurlijk in de groeiverwachtingen en daar schrok de markt even van", zei analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

Maandag steeg de olieprijs voor een derde handelsdag op rij, door een wereldwijde krapte op de mondiale energiemarkt. Hierdoor staat de olieprijs nu op de hoogste niveaus in jaren.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News
voda
0
IEA verhoogt verwachte vraag naar olie
Energiecrisis kan tot 500.000 vaten per dag meer vraag leiden.

(ABM FN-Dow Jones) Energiebureau IEA heeft zijn verwachtingen voor de vraag naar olie dit jaar verhoogd met 170.000 vaten per dag en voor 2022 met 210.000 vaten per dag. Dat bleek uit het maandelijkse rapport van de organisatie in Parijs.

De huidige energiecrisis heeft geleid tot een verschuiving die de vraag naar olie met 500.000 vaten per dag kan laten stijgen, ten opzichte van normale omstandigheden, volgens het agentschap.

Tekorten aan aardgas, LNG en steenkool stuwen de vraag naar olie op, waardoor de markt zeker tot het einde van het jaar krap zal zijn, voorspelde IEA. De oliefutures voor Brent en WTI-olie zijn inmiddels gestegen tot ruim 83 en 80 dollar.

De mondiale vraag naar olie stijgt dit jaar met 5,5 miljoen vaten per dag, verwacht de organisatie, en volgend jaar met met nog eens 3,3 miljoen vaten per dag. Daarmee zou de vraag volgend jaar uitkomen op 99,6 miljoen vaten per dag, wat iets hoger is dan de niveaus voorafgaand aan de coronacrisis.

De vraag naar benzine ligt inmiddels nog 2 procent lager dan het niveau voor de coronacrisis. Dit was aan het begin van dit jaar echter nog 10 procent. In de luchtvaart is de achterstand nog groter.

Productie en voorraden

Het aanbod zit ook weer in de lift. IEA ziet de productie tussen september 2021 en het einde van het jaar met 2,7 miljoen vaten per dag toenemen. De OPEC+ landen zijn goed voor 1,5 miljoen extra vaten en de andere landen, waaronder de Verenigde Staten, voor de rest. In september daalde de mondiale olieproductie overigens met 260.000 vaten per dag, tot 96 miljoen vaten, door productieverliezen door orkanen in de Golf van Mexico.

De olievoorraden van de OESO-landen daalden in augustus met 28 miljoen vaten tot 2.824 miljoen vaten. Dit is 162 miljoen vaten minder dan het vijfjaarsgemiddelde voorafgaande aan de coronacrisis. Er is nog 98 miljoen vaten aan ruwe olie in drijvende opslag, na de daling in augustus met 8,5 miljoen vaten.

In september lijken de voorraden met nog eens 23 miljoen vaten te zijn gedaald, in de VS, Europa en Japan, aldus IEA.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gestegen
Capaciteitsbenutting raffinaderijen omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 8 oktober stegen de voorraden ruwe olie met 6,1 miljoen vaten tot 427,0 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 2,0 miljoen vaten tot 223,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden fractioneel tot 129,3 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,6 naar 86,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs stijgt weer

Door ABM Financial News op donderdag 14 oktober 2021
Views: 2.946

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 81,31 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent duurder. Woensdag daalde de olieprijs licht, maar bleef die wel boven de 80 dollar per vat, het hoogste niveau in zeven jaar.

"Olie houdt zijn opwaartse beweging vast, gedreven door de mondiale energiecrisis en leveringsproblemen bij de grootste producenten", aldus analist Lukman Otunuga van FXTM.

Veel aandacht ging donderdag uit naar de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. In de week eindigend op 8 oktober stegen die met 6,1 miljoen vaten tot 427,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden en voorraden stookolie en diesel daalden wel.

Analist Tariq Zahir van Tyche Capital Advisors wees erop dat de stijging van de olievoorraden sterker was dan verwacht, maar daar stond wel een daling van de voorraden in oliehub Cushing in Oklahoma van bijna 2 miljoen vaten tegenover.

Verder kwam het Internationaal Energieagentschap donderdag met zijn maandrapport, waarin het waarschuwde dat de huidige energiecrisis kan leiden tot een stijging van de vraag naar olie met 500.000 vaten per dag.

Het agentschap verhoogde daarbij de verwachtingen voor de vraag naar olie in 2021 met 170.000 vaten per dag en voor 2022 met 210.000 vaten per dag.

Tekorten aan aardgas, LNG en steenkool stuwen de vraag naar olie op, waardoor de markt zeker tot het einde van het jaar krap zal zijn, voorspelt IEA.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs voor het eerst in drie jaar boven 85 dollar

De prijs van Brent-olie stijgt vrijdag voor het eerst sinds 2018 boven 85 dollar per vat. De schaarste aan en de zeer hoge prijzen voor aardgas en steenkool hebben tot gevolg dat sommige elektriciteitsproducten overschakelen naar olie als brandstof. Die overstap en de heropleving van de wereldeconomie doen de vraag naar olie stijgen op een moment dat de olievoorraden laag zijn.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/sc...
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 15 oktober 2021
Views: 2.144

(ABM FN) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, waarbij Brent-olie tussentijd zelfs boven de 85 dollar per vat noteerde.

Brent-olie, de wereldwijde benchmark, steeg tussentijds tot 85,10 dollar per vat, een niveau dat niet meer is gezien sinds 9 oktober 2018.

De olieprijzen stegen nadat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) donderdag een "enorme" omschakeling naar ruwe olie onder elektriciteitsproducenten opmerkte, aangezien de tekorten aan aardgas, vloeibaar aardgas en steenkool aanhouden. De olieprijs zag later op de dag een deel van de winsten vervliegen, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energie-agentschap EIA bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week voor de derde opeenvolgende week zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 8 oktober zijn gestegen met 6,1 miljoen vaten tot 427,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,0 miljoen vaten tot 223,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden fractioneel tot 129,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,6 naar 86,7 procent.

Het IEA verhoogde donderdag tevens zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar en het volgende jaar met respectievelijk 170.000 vaten per dag en 210.000 vaten per dag, maar zei dat vanwege de aanhoudende energiecrisis het cumulatieve effect vanaf september zou kunnen oplopen tot 500.000 vaten per dag tot het eerste kwartaal van volgend jaar.

"Zelfs als de productie in de komende maanden verder wordt opgevoerd zoals gepland, zal de oliemarkt in het vierde kwartaal nog steeds met ongeveer 1 miljoen vaten per dag onderbevoorraad worden", zei marktanalist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,2 procent, ofwel 0,97 dollar, hoger op 82,28 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt verder

Door ABM Financial News op maandag 18 oktober 2021
Views: 3.516

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag verder gestegen. Bij een settlement van 82,44 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent duurder.

Een vat Brent olie werd bijna een procent goedkoper rond 84 dollar en zakte daarmee terug nadat voor het weekend nog een niveau van 85 dollar werd bereikt. Ook het termijncontract voor aardgas daalde maandag.

Analist Phil Flynn van Price Futures Group verwacht de komende tijd meer volatiliteit in de oliemarkten. Maandag schommelde WTI tussen kleine stijgingen en dalingen.

Uit China verschenen teleurstellende groeidata. In het derde kwartaal groeide de Chinese economie met 4,9 procent. Dat was onder verwachting en ook een forse vertraging ten opzichte van de groei van bijna 8 procent in het tweede kwartaal.

"Het wordt duidelijk dat de hoge energieprijzen al zorgen voor een economische vertraging in landen als China dus ik denk dat we op onze hoede moeten zijn voor tekenen dat de vraag onder druk komt te staan, zeker wanneer de prijzen zo hard blijven stijgen", aldus Flynn.

Ondertussen lijken de OPEC en zijn bondgenoten nog steeds moeite te hebben met het opvoeren van de productie in lijn met de afspraken. Volgens analist Warren Patterson van ING is dit het gevolg van een "gebrek aan capaciteit en andere productie-gerelateerde kwesties."

Analisten van Stratas Advisors zijn van mening dat OPEC+ kan leven met olieprijzen van rond de 80 dollar maar dat het niet wil dat de prijzen teveel stijgen of dat ze marktaandeel verliezen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt

Door ABM Financial News op dinsdag 19 oktober 2021
Views: 2.645

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gesloten op het hoogste niveau in zeven jaar, en ook de aardgasprijs steeg weer na de terugval van maandag, nadat de hoop op extra Russisch aardgas voor Europa vervloog.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot 0,6 procent hoger op 82,96 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dat was de hoogste slotprijs inds oktober 2014.

De prijs van aardgas steeg 2 procent tot 5,089 dollar per miljoen Britse thermische eenheden, na een daling van 8 procent op maandag.

Rusland hintte erop dat er mogelijk geen extra aardgas komt naar Europese consumenten om de energiecrisis in de regio te verlichten, als er geen toestemming komt om het gas te transporteren door de pijpleiding Nord Stream 2. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag.

Hernieuwde zorgen over het aanbod van aardgas voedden de verwachting dat de energiemarkt meer olie nodig heeft, zeiden analisten.

Rusland zal mogelijk geen extra gas naar Europa transporteren, zei Phil Flynn van The Price Futures Group. De Russen "hebben geen enkele haast om te voldoen" aan de eisen van de Europese Unie, zei hij.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gedaald
Capaciteitsbenutting raffinaderijen omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 15 oktober daalden de voorraden ruwe olie met 0,4 miljoen vaten tot 426,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 5,4 miljoen vaten tot 217,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,9 miljoen vaten tot 125,4 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 86,7 naar 84,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 20 oktober 2021
Views: 2.385

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 15 oktober zijn gedaald met 0,4 miljoen vaten tot 426,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 5,4 miljoen vaten tot 217,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,9 miljoen vaten tot 125,4 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 86,7 naar 84,7 procent.

Eerder op de dag stond de olieprijs nog onder druk, in reactie op het nieuws dat China zijn kolenvoorraden wil versterken. Beijing beloofde eerder deze week "alle noodzakelijke middelen" te gebruiken om de recordprijzen voor kolen omlaag te krijgen, zo schreef The Wall Street Journal, inclusief de introductie van binnenlandse wetten, waarmee de regering de winst en prijzen voor essentiële goederen kan beperken. De regering beval tevens alle kolenmijnen op volle capaciteit te laten draaien, ook tijdens vakantieperiodes.

"Als Chinese regelgevers de kolenprijzen kunstmatig verlagen, zal er minder van brandstof worden gewisseld", zei marktanalist Robert Yawger van Mizuho Securities.

Stijgende kolen- en aardgasprijzen stuwden de olieprijzen, nadat kolen- en gasgestookte stroomgeneratoren, met name in Azië, overschakelden op olie.

Een decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,2 procent, ofwel 0,98 dollar, hoger op 83,42 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Adempauze oliemarkten

Door ABM Financial News op donderdag 21 oktober 2021
Views: 3.230

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald. Bij een settlement van 82,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent goedkoper, waarmee WTI wel rond het hoogste niveau in zeven jaar blijft. Brent werd ook ruim een procent goedkoper en noteerde onder de 85 dollar.

De olieprijzen stegen woensdag nog ruim een procent nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met ruim 5 miljoen vaten zijn gedaald. Analisten van Ritterbusch wezen daarbij in het bijzonder op de verdere daling van de voorraden bij de belangrijke oliehub in Cushing in de staat Oklahoma, die momenteel op het laagste punt in drie jaar staan.

De huidige olieprijzen zetten druk op OPEC+ om meer olie te produceren, aldus Warren Patterson van ING. Hoewel de Verenigde Staten, Japan en India de OPEC en zijn bondgenoten hebben opgeroepen om de productie te verhogen, creëert "de tegenzin van OPEC+ om dit korte termijn te doen" steun voor de olieprijzen, aldus de analist.

Of deze nog veel verder kunnen stijgen is de vraag, volgens analist Louise Dickson van Rystad Energy. Er zijn voorspellingen dat de Brent kan stijgen tot 100 dollar, "maar het huidige prijsniveau is voor beleggers al vrij hoog."

Volgens Dickson was dat terug te zien in de winstnemingen donderdag, maar blijft het fundamentele plaatje voor olie wel sterk, gezien de toenemende vraag en het krappe aanbod waaraan OPEC+ vooralsnog vast lijkt te houden.

Bron: ABM Financial News
voda
0
08:00
Olieprijs nadert hoogste peil in zeven jaar
De prijs van een vat Brent-Noordzeeolie
OILBR
1,09%
noteert voor het eerst sinds oktober 2018 boven 86 dollar en nadert zo het hoogste peil in zeven jaar.

De reden? Saoedi-Arabië, de 'centrale bank' van de oliemarkt. Riaad gooide afgelopen weekend koud water op de hoop dat het oliekartel OPEC meer olie naar boven pompen. Dit omdat de Saoedi's niet overtuigd zijn dat de huidige sterke vraag duurzaam is, gelet op het heropflakkerende coronavirus in grote delen van de wereld.

www.bloomberg.com/news/articles/2021-...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ol...

Bijlage:
voda
0
Olieprijs stabiel op hoog niveau

Door ABM Financial News op maandag 25 oktober 2021
Views: 2.272

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs schommelde maandag tussen winst en verlies. Bij een settlement van 83,76 dollar noteerde een vat West Texas Intermediate uiteindelijk stabiel ten opzichte van voor het weekend. Brent werd een half procent goedkoper maar bleef wel boven de 85 dollar per vat. De gasprijs steeg maandag met kouder winterweer in het vooruitzicht.

Volgens analist Louise Dickson houdt het tekort aan de aanbodkant aan en rekenen beleggers op een verdere stijging van de vraag naar olie. Een kortstondige opleving richting de 100 dollar sluit Dickson dan ook niet uit.

De voorraden bij de belangrijke oliehub in Cushing in de Amerikaanse staat Oklahoma blijven dalen en staan momenteel op 30 miljoen vaten, volgens analist Warren Patterson van ING. Hij wees daarnaast op de backwardation die zichtbaar is in de oliemarkt, waarbij de spotprijs hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst.

Als de dalende trend in Cushing doorzet, dan zal dit invloed hebben op de Amerikaanse olie-export, aldus Patterson.

Ondertussen lijken de OPEC en bondgenoten er weinig trek in te hebben om de productie verder op te voeren dan momenteel is afgesproken. De Saoedische energieminister zei dit weekend tegen Bloomberg dat OPEC+ voorzichtig moet zijn omdat de coronacrisis weliswaar is beteugeld maar daarmee nog niet per se voorbij is.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs klimt verder

Door ABM Financial News op dinsdag 26 oktober 2021
Views: 2.622

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag verder gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2014.

Een decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,1 procent hoger op 84,65 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was het hoogste niveau sinds oktober 2014. Brent-olie steeg 0,6 procent tot 85,65 dollar.

De organisatie van olie-exporterende landen en bondgenoten, samen OPEC+ genaamd, "zijn duidelijk niet in de stemming om meer olie te pompen dan ze nu hebben gepland", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Ik vermoed dat de olieprijzen de komende maanden nog verder zullen stijgen, vooral als er een koude winter komt, maar op dit moment lijkt het iets te druk te zijn in deze handel."

Als er geen nieuw positief nieuws komt, zou er wel wat winstneming kunnen volgen, denkt Erlam, en dat zou ook wel gezond zijn voor de markt, vermoedt hij.

"Er is weinig dat de olieprijs kan afbuigen van hun opwaartse beweging op de korte termijn", zei Louise Dickson van Rystad Energy. Ook zij denkt dat OPEC+ niet van plan is om zijn beleid aan te passen.

De volgende vergadering van OPEC en bondgenoten is op 4 november.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gestegen
Capaciteitsbenutting raffinaderijen omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 22 oktober stegen de voorraden ruwe olie met 4,3 miljoen vaten tot 430,8 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 2,0 miljoen vaten tot 215,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,4 miljoen vaten tot 125,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 84,7 naar 85,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 27 oktober 2021
Views: 2.563

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 oktober zijn gestegen met 4,3 miljoen vaten tot 430,8 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 2,0 miljoen vaten tot 215,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,4 miljoen vaten tot 125,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 84,7 naar 85,1 procent.

Het American Petroleum Institute meldde dinsdag laat al dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 2,3 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden stegen met 530.000 vaten en de distillaten toenamen met 986.000 vaten.

"Het risico bestaat dat we verdere zwakte zullen zien", zei marktanalist Fawad Razaqzada, van ThinkMarkets. Anderzijds bleek uit de cijfers van API dat de ruwe olievoorraden in Cushing, Oklahoma, de leveringshub voor Nymex-futures, zijn gedaald met 3,7 miljoen vaten. Dalende voorraden in Cushing onderstrepen de krapte op de markt in de wedloop voor fysieke ruwe olie.

Een decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,4 procent, ofwel 1,99 dollar, lager op 82,66 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 29 oktober 2021
Views: 1.957

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, ondanks de hoge Amerikaanse ruwe olie-voorraden, mogelijke nucleaire gesprekken met Iran en de dalende gasprijzen.

De olieprijs sloot op maandbasis 11,0 procent hoger.

"De scherpe stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie en de verwachting dat de nucleaire besprekingen met Iran worden hervat, hebben de zorgen over de bevoorrading enigszins doen afnemen, wat heeft geleid tot winstnemingen", zei marktanalist Carsten Fritsch van Commerzban. "Dit verandert echter niets aan de krappe marktsituatie", voegde hij toe.

Het Amerikaanse energieagentschap EIA rapporteerde woensdag over de week eindigend op 22 oktober een stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie met 4,3 miljoen vaten tot 430,8, terwijl de benzinevoorraden daalden met 2,0 miljoen vaten tot 215,7 miljoen vaten en de voorraden stookolie en diesel daalden met 0,4 miljoen vaten tot 125,0 miljoen vaten.

Iran gaf woensdag aan dat het van plan is de besprekingen te hervatten over een nieuwe nucleaire deal, wat de weg zou kunnen effenen voor de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen het land die opnieuw werden opgelegd door de regering Trump, nadat Washington zich in 2018 terugtrok uit de overeenkomst.

Hoewel de ruwe olieprijs een adempauze nam van de recente stijging, onderstreepten analisten dat nog steeds sprake is van krappe marktomstandigheden. Ondanks de stijging van de Amerikaanse ruwe olie-voorraden, daalden de voorraden in Cushing, Oklahoma, de leveringshub voor Nymex-futures.

Een decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,76 dollar, hoger op 83,57 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Beursblik: rally olieprijs toont tekenen van uitputting

Door ABM Financial News op zaterdag 30 oktober 2021
Views: 612

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs heeft even moeite om de rally door te zetten, maar na een periode van consolidatie zal richting het jaareinde de olieprijs de weg omhoog hervinden. Dit zegt analist Ole Hansen van Saxo Bank.

"De aanhoudende rally van ruwe olie sinds half september vertoont tekenen van uitputting. De markt gaat mogelijk een periode van consolidatie tegemoet, alvorens op te veren naar het jaareinde toe."

De afzwakkende stijging van de ruwe olieprijs van de afgelopen week heeft volgens Hansen onder meer te maken met de hervatting van de nucleaire gesprekken tussen Iran en de EU. Dit kan uiteindelijk leiden tot een groter aanbod van olie, denkt de analist. "Voordat Donald Trump de sancties in 2018 opnieuw instelde, produceerde Iran ongeveer 3,8 miljoen vaten per dag, zo'n 1,3 miljoen vaten per dag boven het huidige niveau."

Bovendien liet het wekelijkse voorraadrapport van de EIA woensdag een groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie zien.

Tevens beloofde de Russische president Vladimir Poetin om de gasvoorraden in Europa aan te vullen en werkten de dalende steenkoolprijzen in China door in de rest van de wereld.

"Toch is WTI, de markt met de sterkste fundamentals op de spotmarkt, er in geslaagd om steun te vinden boven de 80,50 dollar, het 21-daags voortschrijdend gemiddelde. De technische korte termijn vooruitzichten voor Brent olie lijken daarentegen iets uitdagender", aldus Hansen.

Een vat WTI kost inmiddels 83,22 dollar en een vat Brent 83,72 dollar.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs licht hoger gesloten

Door ABM Financial News op maandag 1 november 2021
Views: 1.255

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag licht hoger gesloten. Een december-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,6 procent, ofwel 0,48 dollar, hoger op 84,05 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs sloot de maand oktober al 11,0 procent hoger af.

Oliekartel OPEC+ weigerde tot dusver in te grijpen, ondanks een naderende energiecrisis in Europa en aanhoudende oproepen van India en enkele andere grote importeurs, om de productie te verhogen, aldus marktanalist Fawad Razaqzada van ThinkMarkets.

Aankomende donderdag komt OPEC+ weer bij elkaar. De analist verwacht dat OPEC+ zich aan de lopende afspraken zal houden en de output met 400.000 vaten per dag blijft verhogen, maar hij sluit niet uit dat er een tandje bij wordt gezet. Razaqzada sluit een verhoging met 800.000 vaten per dag niet uit "om het gevaar van tekorten en prijsdruk in te dammen". Als er wordt afgeweken van het huidige beleid, kan dat leiden tot scherpe bewegingen in de olieprijs, verwacht Razaqzada.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft er bij OPEC+ al meerdere keren op aangedrongen om de productie te verhogen, maar het oliekartel veranderde niet van mening. In principe is afgesproken om de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen, maar dit doel is voor diverse landen te hoog gegrepen.

"We verwachten dat er deze week meer olie-importeurs zullen oproepen tot een verdere verhoging", zo stelde strateeg Warren Patterson van ING. "Voor nu lijkt het er echter op dat de groep vasthoudt aan de verhoging met 400.000 vaten per dag, per maand."

In de tussentijd blijft de olieprijs stijgen, ondanks berichten op zondag dat China opnieuw reserves benzine en diesel op de markt heeft gebracht om de olieprijs in sommige regio's te stabiliseren. "De markt negeert negatieve signalen, zoals de vrijgave van olievoorraden in China en oplopende coronabesmettingen in Oost-Europa", aldus marktanalist Louise Dickson van Rystad Energy.

"De aanhoudende rally van ruwe olie sinds half september vertoont tekenen van uitputting", zo stelde analist Ole Hansen van Saxo Bank echter. "De markt gaat mogelijk een periode van consolidatie tegemoet, alvorens op te veren naar het jaareinde toe."

De afzwakkende stijging van de ruwe olieprijs van de afgelopen week heeft volgens Hansen onder meer te maken met de hervatting van de nucleaire gesprekken tussen Iran en de EU. Dit kan uiteindelijk leiden tot een groter aanbod van olie, denkt de analist.

Bron: ABM Financial News
2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.696,20 -0,79%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.902,27 -0,69%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.395,44 +0,68%
 EUR/USD 1,0651 +0,07%
 WTI 82,33 +0,30%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%