Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

2011/2021: TOTAL economic MELTDOWN

20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
voda
0
Ocean Scientists Warn against Deep Sea Mining

Over 300 academics from six continents on June 24, 2021 called on countries and governments to press pause on plans to open up the deep sea to mining. Leading ocean experts said that far too little is known about these sensitive and important ocean ecosystems, which are already under stress from climate change, bottom trawling and pollution, as well as potential impacts of mining. University of California Santa Barbara professor Douglas McCauley said “The health of our oceans and us depends on halting plans to begin deep-sea mining now. Mining is simply too risky an enterprise to take up in an already overstressed ocean. Science today indicates that deep-sea mining would threaten unique and important species, would inflict irreversible damage to sensitive ocean habitats, could source toxins into seafood via the formation of contaminated wastewater plumes, and might threaten the capacity of our ocean to store carbon and slow climate change. There are many alternate viable pathways that would allow us to do business uninterrupted without ever needing to start mining the deep ocean.”

The signers, who study a range of ocean disciplines, hail from the United States, the United Kingdom, Trinidad and Tobago, Germany, Sweden, Portugal, Russia, France, Saudi Arabia, Japan, Norway, Australia and Canada. By issuing this statement, they join a growing global chorus of more than 90 NGOs, environmental leaders such as David Attenborough, Fiji Prime Minister Voreqe Bainimarama, and ocean scientists around the world that have all spoken out on the hazards of ocean mining.

In the statement, scientists urge that a healthy, functioning ocean is vital for human well-being and the planet and that the decision about whether to start mining the deep sea should only be made when we have a better understanding of what is at stake.

Sometime in the near future, perhaps even in the next year, the International Seabed Authority is expected to adopt the regulations that would allow deep-sea mining to begin in the high seas, an area of international jurisdiction where all countries and people have a responsibility and claim over biodiversity and resource management.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
VERWIJDERD
0
Mark Zuckerberg has sold Facebook stock almost every weekday this year trib.al/4IL6Ea4

The Looming Stagflationary Debt Crisis by Nouriel Roubini - Project Syndicate www.project-syndicate.org/commentary/...
voda
0
Hogere energieprijzen jagen Nederlandse inflatie aan
Inflatie in september gestegen naar 2,7 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in september in een hoger tempo gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen maand steeg het prijspeil met 2,7 procent op jaarbasis, na een toename van 2,4 procent in augustus.

Duurdere energie zorgde in september voor een stijging van de inflatie. Energie was in september 19,4 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus was dit nog 13,7 procent. Naast gas en elektriciteit had ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen een verhogend effect op de inflatie.

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, afgekort HICP. Volgens de HICP bedroeg de inflatie in september 3,0 procent op jaarbasis. In augustus was dat nog 2,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 3,0 naar 3,4 procent. Dit is de hoogste inflatie na september 2008.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Ook Nederland ziet inflatie sterk oplopen

Kwestie van de spanning nog wat op te drijven in aanloop naar het Europese cijfer om 11 uur: na België, Duitsland en Spanje ziet ook Nederland in november de inflatie sterk oplopen, tot 5,6 procent. Ex aequo met de zuiderburen dus.

twitter.com/mathijsbouman/status/1465...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/fe...
voda
0
Amerikaan grootste plasticvervuiler ter wereld: 130 kilo per jaar
ANP 8 uur geleden

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten leveren verreweg de grootste bijdrage aan de wereldwijde plasticvervuiling. Iedere Amerikaan genereert jaarlijks gemiddeld 130 kilo plastic afval per jaar. Dat is fors meer dan Groot-Brittannië, waar Britten met 99 kilo plastic afval per jaar op de tweede plaats staan, gevolgd door Zuid-Koreanen met 88 kilo afval.

Uit het onderzoek, dat woensdag aan de Amerikaanse regering werd gepresenteerd, blijkt dat de Verenigde Staten in 2016 zo'n 42 miljoen ton plastic afval produceerden. Dat is meer dan twee keer zoveel als China en meer dan alle landen van de Europese Unie bij elkaar opgeteld, stellen de wetenschappers.

Hoofdonderzoeker Margaret Spring stelt dat plastic, ooit een "wonderuitvinding", momenteel "schijnbaar overal waar we kijken" tot een stortvloed aan afval leidt. Dat zorgt naast een milieucrisis volgens Spring ook voor een sociale crisis, omdat veel gemeenschappen in het binnenland en aan de kust worden getroffen door vervuilde rivieren, meren en stranden.

De onderzoekers stellen dat elke minuut het equivalent van een vuilniswagen vol plastic in de oceaan wordt geleegd. Als de wereld in dit tempo doorgaat, wordt er in 2030 jaarlijks 53 miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. Dat is zo'n beetje de helft van het gewicht van alle vis die elk jaar uit de oceaan wordt gevist.

De onderzoekers roepen de Amerikaanse regering op iets aan de hoeveelheid plastic afval te doen. Dat kan onder meer door de plasticproductie in te perken of meer recyclebare materialen te gebruiken.
[verwijderd]
0
www.marketwatch.com/story/eu-commissi...

Geen NL grootbanken bij betrokken, mijn complimenten, zal de strakkere wetgeving eindelijk boven water komen.

De hoogte van de boetes is nog steeds lachwekkend laag, de opbrengsten doen nog steeds een ruim veelvoud van de bekeuring.

"Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat sommige handelaren die verantwoordelijk zijn voor de forex spothandel in G10-valuta's, handelend namens de beboete banken, gevoelige informatie en handelsplannen uitwisselden en af ??en toe hun handelsstrategieën coördineerden", aldus het"
voda
0
Nederland kent hoogste inflatie in bijna 40 jaar

Door ABM Financial News op dinsdag 7 december 2021
Views: 260

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in november in een hoger tempo gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen maand steeg het prijspeil met 5,2 procent op jaarbasis, na een toename van 3,4 procent in oktober. Dit is volgens het statistiekbureau het hoogste peil sinds september 1982.

De prijzen van gas en elektriciteit zijn in november verder gestegen. Gas was in november 53,0 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 30,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van elektriciteit nam toe van 39,6 procent in oktober naar 74,9 procent in november. De bijdrage van gas en elektriciteit aan de totale inflatie van 5,2 procent in november was ruim 2 procentpunt.

Naast gas en elektriciteit zijn ook motorbrandstoffen in november duurder geworden. De prijsstijging van benzine ten opzichte van november 2020 was 31,4 procent. In oktober was benzine 24,7 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde prijs van diesel en lpg nam toe in november.

Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in november 1,1 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 0,2 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van aardappelen, fruit en koffie. Kleding was in november 5,2 procent duurder dan vorig jaar, in oktober was dat 3,0 procent.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in november 5,9 procent duurder dan een jaar eerder, in oktober was dat 3,7 procent. De inflatie volgens de HICP, die vanaf 1997 wordt gemeten, was niet eerder zo hoog. Bij de eerste raming op 30 november kwam de prijsstijging uit op 5,6 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Video: inflatie op recordniveau
JPMorgan ziet hoge inflatie druk zetten op ECB.

(ABM FN) De prijzen in de eurozone zijn in november het snelst gestegen sinds de oprichting van de eurozone in 1999, met een feitelijke inflatie van 4,9 procent op jaarbasis. Dit concludeert beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

De hogere energieprijzen droegen daar in belangrijke mate aan bij, maar ook de kerninflatie steeg sterk met 2,6 procent jaar-op-jaar.

Regionaal gezien was de opwaartse verrassing het grootst in Duitsland, waar de feitelijke inflatie in november uitkwam op een recordhoogte van 6,0 procent op jaarbasis. "De cijfers van vorige maand markeren wellicht de lokale piek in de inflatie, nu de basiseffecten van de energieprijzen en de Duitse BTW-wijzigingen beginnen af te nemen."

"Toch kunnen de laatste cijfers een verdere aanmoediging zijn voor de haviken in het bestuur van de Europese Centrale Bank om aan te dringen op een forsere inkrimping van de activa-aankopen, nu het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) in maart afloopt", aldus Juvyns.

Klik hier voor: inflatie op recordniveau

youtu.be/YzVIlC5-3qI

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Nationale cyberwaakhond voert crisisoverleg met beveiligers vanwege wereldwijd lek
Stijn van Gils 12 dec   22:04

De nationale cyberwaakhond NCSC heeft zondag alle belangrijke cyberbeveiligers digitaal bijeengeroepen voor crisisoverleg. Gezamenlijke afstemming moet voorkomen dat een groot beveiligingslek een nieuwe golf aan gijzelsoftware veroorzaakt.

Foto: Robin Utrecht/ANP

275 cyberbeveiligers hebben zondag op verzoek van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) meermaals vergaderd over wat een nieuwe golf van gijzelsoftware dreigt te worden. Het is voor het eerst dat de overheid alle belangrijke cyberveiligheidsbedrijven digitaal heeft bijeengeroepen om te overleggen hoe een beveiligingscrisis moet worden aangepakt.

Aanleiding is een kritiek beveiligingslek in log4j, een basisingrediënt dat in allerhande software wordt gebruikt en bijvoorbeeld bijhoudt welke gebruikers hebben ingelogd. De potentiële impact van de kwetsbaarheid is enorm, laat een woordvoerder van het NCSC weten, maar ook onbekend. 'We zullen de komende dagen moeten afwachten hoe het gaat uitpakken.'

'Het zit overal'
Overheden en bedrijven waren dit weekend druk in de weer om te achterhalen of zij kwetsbaar zijn of misschien zelfs al zijn aangevallen. Gemakkelijk is dat niet: veel softwareleveranciers weten nog niet of het kwetsbare onderdeel wel of niet in de software zit, vertelt Remco Groet, woordvoerder van de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBD). 'Het is lastig omdat de component diep verscholen kan zitten.'

‘Log4j is als suiker. Het zit in allerlei producten, ook op plaatsen waar je het niet meteen verwacht.’
Frank Breedijk, chief information security officer bij IT-bedrijf Schuberg Philis
Organisaties moeten dus hun softwareleveranciers vragen, maar die moeten vervolgens weer aankloppen bij hun eigen leveranciers van basissoftware. Het resultaat is gemengd. Zo blijkt Citrix, dat software maakt om vanuit huis in te loggen, nauwelijks kwetsbaar. VMware, dat systemen levert waarop andere software geïnstalleerd kan worden, was daarentegen wel lek en kwam dit weekend met een noodupdate. Het NCSC publiceerde zondagavond een lange lijst met kwetsbare en niet-kwetsbare applicaties. 'Deze lijst is nog lang niet volledig en zal de komende dagen worden aangevuld', schrijft nationale cyberwaakhond er nadrukkelijk bij.

'Log4j is als suiker. Het zit in allerlei producten, ook op plaatsen waar je het niet meteen verwacht', verklaart Frank Breedijk, chief information security officer bij IT-bedrijf Schuberg Philis. 'Dus als je zelf geen suiker in de kast hebt staan, wil het dus niet zeggen dat je veilig bent.'

Zelf heeft Breedijk al verschillende systemen ontdekt die kwetsbaar bleken. Ook heeft hij al gezien dat criminelen het lek daadwerkelijk proberen te misbruiken.

Eerste stap naar gijzelsoftware
Gevallen van gijzelsoftware - kwaadaardige software die bestanden op het netwerk versleutelt in de hoop dat losgeld wordt betaald - heeft Breedijk, nog niet gezien. 'De partijen die je nu veel aan het werk ziet zijn waarschijnlijk 'initial access brokers' ('toegangsdieven', red.) die een voet tussen de deur proberen te krijgen.'

Eenmaal binnen, bouwen deze criminelen vervolgens een achterdeurtje in, dat ook na een beveiligingsupdate nog gebruikt kan worden. Die achterdeurtjes worden vervolgens weer in pakketjes verkocht. Ook heeft Breedijk al gezien dat het lek wordt misbruikt om computerkracht te stelen om cryptomunten te minen.

Werkelijke omvang onduidelijk
Hoe groot de schade wordt, is vooralsnog lastig in te schatten. 'In theorie is dit gigantisch', zegt Arwi van der Sluijs, ceo van cyberveiligheidsbedrijf NFIR. Hij sluit zelfs niet uit dat eerdere slachtoffers van gijzelsoftware al getroffen konden worden dankzij dit lek.

'Exchange verbleekt hierbij qua omvang', gaat hij verder, doelend op een vorig jaar gevonden lek in de e-mailsoftware van Microsoft. Maar tegelijkertijd kan de schade volgens hem ook meevallen. 'Als de kwetsbare software niet direct aan het internet hangt, dan is er eigenlijk niks aan de hand.'

Bovendien was de kwetsbaarheid in Exchange gemakkelijker te misbruiken, zegt Pieter Jansen, ceo van cyberveiligheidsbedrijf Cybersprint. 'Bij Exchange was het: stel een vraag en je krijgt direct antwoord. Maar bij deze kwetsbaarheid zeg je tegen het doelwit: maak contact met deze server.' Als de netwerkbeveiliging goed is ingericht, kan de netwerkbeveiliging die verbinding vervolgens blokkeren. 'De gelaagdheid en daardoor weerbaarheid van de beveiliging wordt de komende weken bij veel organisaties op de proef gesteld.'

Scan van Nederland
Vrijwilligerscollectief Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) scant op dit moment het hele Nederlandse internet op de kwetsbaarheid. Het aantal hits is op dit moment nog te overzien. 'Maar', waarschuwt Breedijk, tevens vrijwilliger bij DIVD, 'onze scan is oppervlakkig.' Het is ook mogelijk dat het kwetsbare systeem pas wordt aangeroepen op het moment dat iemand op een webshop bijvoorbeeld wat in het winkelmandje stopt. Zo'n basisscan houdt daar geen rekening mee. 'Maar reken er maar op dat criminelen hier onderzoek naar doen.'

Bovendien zit het probleem eigenlijk nog dieper dan log4j zelf. De echte oorzaak zit namelijk in Java Naming and Directory Interface (JNDI), een systeem dat weer binnen log4j wordt gebruikt. 'Ik heb geen idee waar JNDI allemaal nog meer wordt gebruikt', zegt Breedijk.

Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1423175/natio...
voda
0
Nieuwe raming: minstens drie jaar fors stijgende prijzen
Door MARTIN VISSER
1 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De prijzen zullen de komende jaren fors blijven stijgen. Nederlanders moeten er rekening mee houden dat de inflatie zeker drie jaar lang rond de 3% ligt. De plannen van een nieuw kabinet drijven de prijzen waarschijnlijk nog verder op.

ANP/HH
Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe economische raming. „We hebben te maken met een fors toegenomen inflatie”, zegt DNB-directielid Olaf Sleijpen. Volgens hem blijft de gemiddelde prijsstijging de komende jaren ’aan de hoge kant’.

Dit jaar rekent DNB op een inflatie van 2,7%. Op Prinsjesdag ging het Centraal Planbureau (CPB) nog uit van 1,9%. Voor volgend jaar voorspelt DNB een gemiddelde prijsstijging met 3% en in 2023 met 2,9 procent.

De hoge prijzen van gas en benzine merken consumenten al in de portemonnee. Maar volgens DNB blijft de prijsstijging niet beperkt tot energie: „Naast energie zijn ook duurzame consumptiegoederen, zoals auto’s, meubels en computerapparatuur, opvallend sterk in prijs gestegen.”

Budgettaire impuls
In het regeerakkoord, dat vorige week werd gepresenteerd, is nog gerekend met oude inflatieramingen. De koopkrachtplus van minder dan een half procent per jaar uit het regeerakkooord zal met deze nieuwe prognoses lager uitvallen.

BEKIJK OOK:
ECB trapt voorzichtig op de rem

Sleijpen wijst erop dat het kabinet-Rutte IV met een ’grote budgettaire impuls’ komt. Doordat er miljarden extra worden uitgegeven ’mag je aannemen dat de inflatie verder zal oplopen’. Ook klimaatbelastingen zullen tot verdere prijsstijgingen leiden, aldus DNB.

www.telegraaf.nl/financieel/146338875...
voda
0
Credit Suisse sluit gestaakt inkoopprogramma af
Aandeleninkoop gestaakt na Archegos-debacle.

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft zijn gestaakte aandeleninkoopprogramma op 30 december afgesloten. Dat maakte de Zwitserse bank maandag bekend.

Het inkoopprogramma startte op 12 januari 2021, maar werd in het eerste kwartaal gestaakt, nadat de bank een miljardenverlies leed op het hedgefonds Archegos.

Er werden iets meer dan 25 miljoen stukken ingekocht voor 305,2 miljoen Zwitserse frank. Credit Suisse wilde aanvankelijk voor minimaal 1 miljard frank eigen aandelen inkopen vorig jaar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Hoge Duitse inflatie bevestigd
Weer ruim 5 procent hogere prijzen in december.

(ABM FN-Dow Jones) De sterke stijging van de consumentenprijzen in Duitsland in december is bevestigd. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van statistiekbureau Destatis.

Afgelopen maand kwam de inflatie op jaarbasis, zoals verwacht, uit op 5,3 procent tegen 5,2 procent in november. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,5 procent, ook conform verwachting.

In heel 2021 stegen de prijzen met 3,1 procent. Vooral in de tweede helft van het jaar nam het prijspeil sterk toe. Het gaat om de hoogste inflatie in bijna 30 jaar, aldus Destatis. In 1993 bedroeg de inflatie 4,5 procent.

De geharmoniseerde consumentenprijzenindex steeg in december met 5,7 procent op jaarbasis en met 0,3 procent op maandbasis.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
CBS: inflatie in januari verder opgelopen naar 7,6 procent
Updated 6 min geleden
13 min geleden
in FINANCIEEL

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4 procent. Het CBS komt met het cijfer vooruitlopend op de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

ANP/HH
De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

BEKIJK OOK:
Vijf vragen: Wat betekent trage groei eurozone voor inflatie en het ECB-beleid?

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

BEKIJK OOK:
Zoveel daalt jouw koopkracht door stijgende prijzen: geld vliegt uit huishoudpot

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8 procent.

www.telegraaf.nl/financieel/828771147...
[verwijderd]
0
www.dumpert.nl/item/100022780_2682c987

Hij zat aan beide kanten op de rotsblokken, letterlijk shocking klem, er kon geen twee persoons vissersbootje meer langs, de Ever Given in het Suez kanaal zag er beter bij.

En toch is hij nu weer op weg.

Huiskamervraag: wat zal er met de haven van Amsterdam gebeuren als deze "Viking" drie weken zo bleef liggen?
voda
0
’Benzineprijs schiet nu snel boven €2,20 per liter’
Door THEO BESTEMAN

1 uur geleden
in GELD

AMSTERDAM - Tanken wordt vrijdag fors duurder. Nederlandse consumenten voelen direct de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. De adviesprijs breekt vrijdag door de €2,20 per liter, en blijft daar zeker enkele dagen boven.

Prijzen gaan komende dagen omhoog. ANP/HH

Ook de variabele gascontracten voor consumenten worden snel duurder na de prijsverhoging van donderdag voor gas met bijna 30%. De meeste consumenten met vaste contracten voelen dit prijseffect pas later als hun energiecontract afloopt.

BEKIJK OOK:

Olie en gas na invallen naar record, pompprijzen ongekend hoog
Omdat energietarieven het grootste deel van de prijsstijgingen voor consumenten tot in de winkels uitmaken, dreunt de oorlog komende tijd door in de portemonnee van alle consumenten. De inflatie zal oplopen.

BEKIJK OOK:
Russische gasreus Gazprom stort in op de beurs na aanvallen op Oekraïne

Onvermijdelijk
„Vrijdag zullen we door de adviestankprijs voor benzine van €2,20 heen gaan, dat lijkt onvermijdelijk na deze ingrijpende gebeurtenissen”, zegt Paul van Selms, directeur van consumentenclub UnitedConsumers.

De gemiddelde adviesprijs, waar veel pomphouders van afwijken, is €2,195 per liter Euro95. Diesel kost, volgens de adviesprijzen, €1,872 per liter en lng €1,152.

„De tankprijzen waren de afgelopen tijd al hoog, de markten hebben al veel van deze dreiging ingeprijsd zoals dat heet: ze zagen dit soort ontwikkelingen al komen en verwerkten dat in hun prijzen”, zegt Van Selms. „Dát het dan vandaag gebeurt, geeft de prijs direct wel een klap omhoog. En dat zal wel even zo blijven.”

BEKIJK OOK:
’Graan nog veel duurder door oorlog in Oekraïne’

Een-op-een
De groothandelsprijzen van ruwe olie waarmee inkopers van energie- en raffinagebedrijven werken steeg donderdag met 7%. „Bij olie werkt het zo dat die prijsstijging direct, een-op-een, de volgende dag wordt doorberekend in benzine en diesel. Dus die duurdere brandstoffen aan de pomp zijn onvermijdelijk geworden”, aldus Van Selms. „Het zal de algehele inflatie opjagen, dus ook de prijzen van stroom.”

BEKIJK OOK:
Beursblog: harde klappen op Damrak met wapengekletter in Oekraïne
BEKIJK OOK:
Nederlandse boeren in Oekraïne vrezen exportblokkades door Poetin
BEKIJK OOK:
Voedingsindustrie klem: ’Consument laat koop afhangen van prijs’

www.telegraaf.nl/financieel/146663662...
Bijlage:
voda
0
Sancties tegen Rusland kunnen Rotterdamse haven flink raken
Pieter Lalkens 10:00

Containerterminals in de Rotterdamse haven. Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP

De eventuele invoering van harde handelssancties tegen Rusland kan de Rotterdamse haven flink raken. De gevolgen zouden vooral voelbaar zijn in de overslag van steenkool, ruwe olie en vloeibaar aardgas (lng).

Uit een toelichting op de donderdag bekendgemaakte overslagcijfers over 2021 van de grootste haven van Europa blijkt dat 62 miljoen ton overslag is gerelateerd aan Rusland. Dat is circa 13% van de totale goederenoverslag die in 2021 werd afgehandeld.

In de energieproducten ligt dat percentage volgens Havenbedrijf Rotterdam nog hoger. Van de overslag in steenkool en olieproducten is 20% gerelateerd aan Rusland. Bij lng gaat het om 25% en bij ruwe olie om 30%. Van de Rotterdamse containertransport is 10% gelinkt aan Rusland. 'Daarnaast exporteert Rusland onder andere staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam', aldus het havenbedrijf.

De kans dat er internationale handelssancties tegen Rusland worden afgekondigd is sterk toegenomen nadat Russische troepen vannacht Oekraïne zijn binnengevallen. In de dagen ervoor had Rusland de twee separatistische regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne al erkend en stuurde 'vredestroepen' naar de twee regio's.

Ongewis
Tot nu toe zijn sancties afgekondigd die nog vooral zijn gericht tegen Russische politici en zakenmensen. Zo zijn er voor hen reisbeperkingen afgekondigd en zijn hun vermogens bevroren. Ook kondigde de Amerikaanse president Biden maatregelen aan tegen Nordstream 2, het bedrijf achter de nieuwe gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland.

Havenbedrijf Rotterdam noemt de gevolgen van het Oekraïneconflict 'nog ongewis'. Als de import van met name energieproducten uit Rusland aan banden wordt gelegd, kan er uit andere landen worden ingevoerd, maar de havenbeheerder verwacht wel dat de handelssancties tot knelpunten en hogere prijzen zullen leiden.

Record in containers
De Rotterdamse haven heeft ondanks de coronapandemie een goed 2021 achter de rug. De overslag groeide met 7,3% naar 469 miljoen ton. Daarmee ligt de overslag weer op het niveau van voor het uitbreken van de pandemie in 2020.

In de afhandeling van containers behaalde de haven zelfs een nieuw record, met een stijging van 6,6% naar 15,4 miljoen teu (de aanduiding voor een standaardcontainer van 20 voet). De haven profiteerde van de sterke opleving van de wereldwijde consumentenbestedingen.

Door de coronapandemie en de opeenvolgende lockdowns konden mensen niet op vakantie of naar het restaurant. Het geld dat ze hiermee bespaarden werd besteed aan allerlei goederen die vooral uit Azië naar Europa kwamen. De containervaart en -overslag beleefde daardoor vorig jaar een topjaar.

Kolen gevraagd
Ook de kolenoverslag steeg sterk. Door de hoge gasprijs werd kolen weer meer gebruikt in energiecentrales. Daarnaast werd er in Duitsland meer staal geproduceerd, wat eveneens leidde tot meer kolenoverslag, omdat Rotterdam de belangrijkste kolenhaven voor Duitsland is.

Allard Castelein, ceo van Havenbedrijf Rotterdam, verwacht dat de overslag dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als in 2021. Maar hij houdt wel een slag om de arm vanwege de coronapandemie en 'geopolitieke' ontwikkelingen, waarmee duidelijk wordt gehint op het geschil tussen Rusland en Oekraïne.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1431288/sancties-...
voda
0
Oorlog drijft prijzen op: ’Inflatie naar 5,5%’
Door MARTIN VISSER

8 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De militaire aanval van Rusland op Oekraïne zal in Nederland leiden tot fors hogere prijzen. Zowel energie als voeding wordt flink duurder. Voor dit jaar moeten consumenten rekenen op een inflatie van 5,5%.

Donderdag tankten veel mensen nog snel even hun auto vol, voordat de oorlog in Oekraïne zich in de benzineprijs laat voelen. ANP/HH

„We zien de gasprijzen snel oplopen en ook de voedselprijzen zullen heftig reageren”, zegt Rabo-econoom Hugo Erken. Rusland is een belangrijke leverancier van olie en gas en Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld.

Tot nu gingen economen er vanuit dat de inflatie dit jaar enigszins zou temperen doordat de energieprijzen weer wat zouden dalen. „Als de energieprijzen toch verder oplopen dan zal er ook geen afvlakking van de inflatie zijn dit jaar”, stelt ABN-econoom Jan Paul van de Kerke. „Dat betekent dat de gemiddelde inflatie flink omhoog kan gaan.”

BEKIJK OOK:
’Benzineprijs schiet nu snel boven €2,20 per liter’

Inflatieraming
Nu rekent ABN Amro nog op een inflatie van 3,6% dit jaar. Van de Kerke heeft die raming nog niet bijgesteld. „Ik wil echt benadrukken hoe groot de economische onzekerheden nu zijn. Alles hangt af van de zwaarte en de duur van de sancties die worden ingesteld.”

Rabo-econoom Erken heeft zijn inflatieraming inmiddels bijgesteld. „Wij rekenen nu op een inflatie voor dit jaar van 5,5% en voor volgend jaar op 2,9%.” Eerder dacht de Rabo dat de prijzen dit jaar met 3,8% zouden stijgen en in 2023 met 2,1%. Die bijgestelde inflatie is grotendeels toe te schrijven aan de gevolgen van het conflict in Oekraïne.

BEKIJK OOK:
Sanctiespel met Rusland doet onze economie pijn

Sanctie op gas
Nu al reageren olie- en gasprijzen fors op de Russische aanval op Oekraïne. „De grote vraag is of Europa de handen op ekaar kijgt om olie en gas te sanctioneren”, zegt Erken. „Dat zou de olie- en gasprijzen nog verder opstuwen. Zolang dat niet gebeurt is dit een enorme bonus voor Rusland die profiteert van die hogere prijzen.”

BEKIJK OOK:
Dit is wat we nu weten over de Russische aanval op Oekraïne

Premier Mark Rutte pleitte donderdag voor ’maximale sancties’ zonder precies te zeggen wat hij concreet voorstelt. Hij zegt zich te realiseren dat ook Nederland daar een prijs voor betaalt: „We zijn ons ervan bewust dat er risico's zijn voor de gasprijs en de leveringszekerheid. Dat zullen we intensief monitoren.”

Recessie?
Erken en Van de Kerke denken niet dat de Nederlandse economie in een recessie wordt gestort. „Van een recessie ga ik nog niet uit”, aldus Van de Kerke. Erken vreest in het ergste geval een forse terugval van de economie in 2023. In plaats van een groei met 1,6% zou de groei dan kunnen terugzakken naar 0,4%. „Dat is al een fors effect”, zegt de Rabo-econoom. „Dat is in het scenario van een langdurig conflict met de zwaarste sancties.” Nu al rekent hij erop dat de economische groei in Nederland ’tienden van procentpunten’ lager zal zijn.

Ook minister van Financiën Sigrid Kaag is zich bewust van de financiële gevolgen van forse sancties voor Nederlanders. Nu al ziet ze ’absurd stijgende prijzen’ van energie. „Veel mensen kunnen gewoon niet meer rondkomen.” De Europese lidstaten moeten de gevolgen van sancties wel ’willen en kunnen dragen’, zo zei Kaag.

BEKIJK OOK:
Nederland bereidt zich met spoed voor op gascrisis: grote zorgen over energienota

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders zal opnieuw een forse tik krijgen, zo voorziet Erken. „De lonen zullen wel wat harder gaan stijgen, maar werkgevers gaan niet alle vakbondseisen inwilligen.” De consument betaalt de prijs van deze crisis, aldus de Rabo-econoom: „Behalve als het kabinet opnieuw besluit bij te springen en te compenseren via de energierekening.”

Economen schatten in dat de directe gevolgen voor de Nederlandse handel beperkt zijn. Circa 3,5% van onze import komt uit Rusland. En van onze export gaat ongeveer 1,2% naar Rusland toe.

BEKIJK OOK:
’Graan nog veel duurder door oorlog in Oekraïne’

www.telegraaf.nl/financieel/546879246...
voda
0
AEX vermoedelijk onder 700 punten van start na brand Oekraïense kerncentrale
Stralingsniveau lijkt normaal.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting flink lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 1,4 procent.

Vannacht brak een brand uit bij de grootste kerncentrale van Europa, in het Oekraïense Zaporizja, vermoedelijk als gevolg van een Russische aanval. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak al met de Amerikaanse president Joe Biden hierover en Zelenski zei in een toespraak dat Vladimir Poetin "Tsjernobyl wil herhalen". Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien de wind eventuele straling ook naar Rusland zou blazen.

Het internationaal atoomagentschap meldde naar aanleiding van communicatie met personeel van de kerncentrale op twitter dat de brand geen impact heeft gehad op "essentiële apparatuur{ en dat de brand vanochtend is geblust. Volgens lokale autoriteiten is er geen schadelijke straling vrijgekomen.

De Aziatische beurzen verloren vannacht aanvankelijk tot 3 procent, maar herstelden daarna deels. Tokio en Hongkong noteren ongeveer 2,5 procent in het rood, terwijl Shanghai en Sydney iets minder dan 1 procent prijsgeven.

Volgens analist Tapas Strickland van de National Australia Bank blijft "het sentiment broos door nieuws dat beheerst wordt door krantenkoppen over de oorlog in Oekraïne, terwijl centrale banken ondertussen waarschuwen voor de oplopende inflatie en vastbesloten lijken om de rente te verhogen".

Donderdag stokte in ieder geval wel de olie-rally. Na een stijging van 21 procent in drie dagen koerste de Amerikaanse olie-future ook donderdag aanvankelijk procenten hoger om vervolgens toch 2,6 procent lager te sluiten op een settlement in New York van 107,67 dollar. Vanochtend noteert de WTI-future op een vat olie in Azië 0,7 procent hoger.

Kopers mijden momenteel Russische olie, ondanks dat deze tegen bodemprijzen wordt aangeboden, waardoor een wedloop is ontstaan op ruwe olie uit de VS en Brent.

Analisten meldden dat het besluit van het Internationaal Energieagentschap om eerder deze week 60 miljoen vaten olie uit de noodreserves van de lidstaten vrij te geven, onvoldoende is om de huidige vraag in evenwicht te brengen. Ook het besluit van OPEC+ woensdag om in april, net als in de voorgaande maanden, de dagproductie met 400.000 vaten olie te verhogen, kon beleggers niet kalmeren.

"Als er sancties worden geïntroduceerd op Russische olie, zal 150 dollar per vat het meest bescheiden scenario zijn", waarschuwde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Door de escalatie in Oekraïne doen internationale beleggers vooral Europese aandelen van de hand. Sinds 22 februari heeft de index van 50 grootste Europese ondernemingen, de Euro Stoxx 50, meer dan 6 procent prijs gegeven, terwijl de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 in deze periode juist licht is gestegen.

Donderdagavond verloor de S&P 500 een half procent, terwijl de Euro Stoxx 50 index ruim 2 procent prijs gaf. Techbeurs Nasdaq daalde wel 1,6 procent. De AEX daalde donderdag na een positieve opening vooral door koersdruk van techaandelen met 2,2 procent op een slot van 705,42 punten.

Vanmiddag zal de belangstelling uitgaan naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport over februari. Voor zijn rentebeleid kijkt de Federal Reserve vooral naar de inflatie en de arbeidsmarkt.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag voor de financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden nog dat de Fed de rente in maart zal verhogen, ondanks de onzekerheden die zijn ontstaan door de invasie in Oekraïne.

"Met een inflatie van ruim boven de 2 procent en een sterke arbeidsmarkt, menen we dat het gepast is om tijdens onze bijeenkomst later deze maand de bandbreedte van de federal funds rate te verhogen", aldus Powell.

Gelet op de extreme beweeglijkheid op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties lijken beleggers er echter minder zeker van te zijn dat de Fed dit jaar de rente voortvarend zal verhogen.

Bedrijfsnieuws

Universal Music Group boekte het afgelopen jaar een lagere nettowinst ondanks een hogere omzet. Morgan Stanley sprak van goede prestaties, waarbij zowel de omzet als de aangepaste EBITDA 1 procent hoger uitviel dan de analistenconsensus.

Fietsenfabrikant Accell boekte in 2021 een nettowinst van 70,0 miljoen euro, ten opzichte van 64,8 miljoen euro een jaar eerder, Vanwege het bod van KKR op de onderneming passeert Accell het dividend voor 2021.

De omzet van Hydratec steeg in 2021 met 18 procent naar 257 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg van 3,3 miljoen naar 22,0 miljoen euro en de winst per aandeel vertienvoudigde ruim van 1,01 naar 11,70 euro. Hydratec keert een dividend uit van 6,75 euro per aandeel, in lijn met het dividendbeleid van het bedrijf om ten minste 40 procent van het resultaat uit te keren.

Euronext Securities Milan en Spafid hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag 0,5 procent tot 4.363,50 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 33.794,66 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 13.537,94 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
’Prijs voor liter benzine schiet door naar €2,50’
Door THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 23:04
Gisteren, 23:00
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Nog nooit tankten Nederlanders voor meer: dinsdag hangt na nog eens zes cent stijging alweer 2,40 euro als adviesprijs op de tankborden. „Maar die prijs gaat vrijwel zeker meteen door naar 2,50 euro”, zegt Christiaan van der Straaten van de Belangenvereniging Tankstations.

Benzine en diesel waren in ons land nog nooit zo duur. De adviesprijs voor een liter benzine bedraagt vanaf dinsdag 2,40 euro. FOTO ANP/HH

De adviesprijs voor deze dinsdag van 2,40 euro per Euro 95-liter, die consumentencollectief United Consumers verzamelt bij vijf grote oliemaatschappijen, is een richtprijs en deels symbolisch. Zij komt op de tankbon langs de grote autoroutes, even daarbuiten ligt de prijs soms tientallen centen lager. Tanken onder twee euro per liter is echter vrijwel niet meer mogelijk.

„De prijs van ruwe olie stijgt nu dermate hard, dat het bijna niet anders kan dan dat de benzineprijzen nog verder gaan oplopen naar die 2,50 euro”, aldus Van der Straaten.

BEKIJK OOK:
Chaos om mega-korting aan de pomp: 'Ze maken gewoon ruzie!'

De basis van alle geraffineerde benzinesoorten en diesel is de opgepompte Brent-olie, die in tarief maandag in één klap 10 procent steeg en door de grens van 135 dollar per vat (159 liter) ging. In euro’s is de olie nog nooit zo duur geweest, aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro.

Sancties
„Dé grote angst achter die prijsstijging is dat de Europese Unie en de Verenigde Staten hun sancties tegen president Poetin opvoeren nu hij aangeeft de oorlog in Oekraïne te willen doorzetten”, zegt Van Straaten.

Een volgende sanctie tegen Poetin kan een blokkade van alle olie en gas uit Rusland zijn. Hoewel premier Rutte maandag aangaf daar niets voor te voelen. De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zegt voorstander van de blokkade te zijn en geen enkele sanctie tegen Rusland onbenut te willen laten. Hij wil in die sanctie liefst, maar niet noodzakelijk samen optrekken met Europa. Japan doet ook mee. Rusland levert rond 15 procent van alle olie.

„Kopers worden steeds terughoudender om Russische olie te kopen vanwege het risico op sancties”, aldus ING-marktanalist Warren Patterson. Met een blokkade voor alle Russische olie en gas komt direct minder brandstof op de toch al krappe markt, waardoor prijzen zullen stijgen.

BEKIJK OOK:
Shell bestemt winst op Russische olie voor hulp aan Oekraïne
BEKIJK OOK:
Limiet onbemand tankstation te laag voor peperdure benzine

Een andere belangrijke reden voor de prijsstijging is dat olie wordt afgerekend in Amerikaanse dollars. Die munt is traditiegetrouw een vluchtheuvel voor aandelenbeleggers en stijgt enorm. Waarmee ook de prijs van ruwe olie en uiteindelijk tanken aan de pomp duurder wordt.

Op deze extreme prijsstijgingen hebben grote beleggingsfondsen al enige tijd gerekend. Zij staken kapitaal in beleggingen en aankopen van olie en duwen de prijs ook omhoog. Sinds eind vorig jaar gokt een aantal voor dit jaar al op 175 dollar per vat. Veel hedgefondsen speculeerden maandag op een nog verdere stijging van prijzen: zij rekenen nu gemiddeld op een prijs van 200 dollar per vat en jagen zo de prijzen omhoog.

Die prijzen zijn maar uitlopers van een hele markt van grondstoffen die in prijs zijn gestegen. Maandag steeg de Europese gasprijs 70% tot een record van 335 euro per megawattuur. Die prijsstijging zien consumenten terug op hun energierekening.

www.telegraaf.nl/financieel/230487971...
voda
0
Nederlandse inflatie spurt naar hoogste peil sinds W.O. II

11,9 procent. Dat is de inflatie, door het Haagse Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd volgens de geharmoniseerde Europese wijze, in Nederland in maart. Dat is niet alleen een opvallendste versnelling tegenover de 7,3 procent in februari, maar ook het hoogste peil sinds ... W.O. II. Het vorige record dateerde van januari 1975, 11,1 procent.

twitter.com/wbcs99twit/status/1509752...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/hy...
Bijlage:
20.965 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.748,80 -0,12%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,88 +0,12%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.383,10 +0,94%
 EUR/USD 1,0648 -0,21%
 WTI 82,45 +0,29%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%