Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

Gemberthee
2
In Belgie gaan ze 2 kerncentrales sluiten en 2 gascentrales bouwen.
Begrijpe wie begrijpe kan
[verwijderd]
0
de vvd wil graag kernenergie, die denken dat dat goedkoop is, of zoiets.

waarom begint de vvd zelf niet met een kernenergiecentrale bouwen in den haag of wassenaar?

vergunningen en geld heeft de vvd in overvloed. het ontbreekt ze aan actie. ze zijn allemaal aartslui.

DurianCS
0
quote:

de_waarheid schreef op 15 december 2021 19:16:

de vvd wil graag kernenergie, die denken dat dat goedkoop is, of zoiets.

waarom begint de vvd zelf niet met een kernenergiecentrale bouwen in den haag of wassenaar?

vergunningen en geld heeft de vvd in overvloed. het ontbreekt ze aan actie. ze zijn allemaal aartslui.
In den haag is nul ruimte; niet voor niets proberen ze zoveel mogelijk te annexeren.
izdp
0
haas
0
informatie op teletekst. Was er wel snel weer af !
==============================================================================================
nieuw adviesrapport van Deltacommissaris Peter Glas aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.
Glas is verantwoordelijk voor het deltaprogramma dat Nederland tegen het water moet beschermen.

====================================================================================
'820.000 woningen gepland in gebied dat kwetsbaar is door klimaatverandering'

(wie gaat die mensen redden, als het echt fout gaat?) (en de door onze "regering" beloofde snelle vergoeding voor de overstromingen in o.a. Valkenburg laat nog flink op zich wachten voor velen)

Bij het bouwen van nieuwe woningen wordt nog te weinig rekening gehouden met de langetermijngevolgen van klimaatverandering. Dat staat in een nieuw adviesrapport van Deltacommissaris Peter Glas aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Glas is verantwoordelijk voor het deltaprogramma dat Nederland tegen het water moet beschermen.

Om de woningnood aan te pakken, moeten voor 2030 zo'n 1 miljoen woningen worden gebouwd. Maar zoals het er nu naar uitziet, zullen daarvan zo'n 820.000 woningen gebouwd worden in gebieden met risico op overstromingen, bodemdaling, hitte of droogte.

Glas ziet dit onder meer gebeuren in de Randstad. De vraag naar woningen is daar het grootst, maar het is tegelijkertijd een regio die kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering zoals de zeespiegelstijging. De commissaris houdt rekening met het scenario dat de zeespiegel in 2100 twee meter is gestegen.

Andere regio's waar problemen worden voorzien rond het bouwen van nieuwe woningen zijn het zuiden van Friesland en het noordwesten van Overijssel, rondom de kop van Flevoland. Daar is de grond slap en het risico op overstromingen aanzienlijk.

Bouwplannen afstemmen op hoogwaterrisico

De commissaris roept het Rijk op om snel stappen te zetten om in de bouwplannen rekening te houden met de risico's van klimaatverandering zoals een hoger peil in de rivieren. In september bracht de commissie hier al een advies over uit.

Verder moet er gekeken worden naar de verstedelijking van Nederland, zegt Glas. Onderzocht moet worden of investeringen op de lange termijn anders kunnen worden verdeeld, bijvoorbeeld over steden in hoger gelegen gebieden in het oosten van het land.

Ook moeten de regels voor bouwen in buitendijkse gebieden worden aangescherpt. Dat zijn gebieden die voor dijken of duinen liggen en daardoor minder goed beschermd zijn tegen hoogwater. Daar moet bijvoorbeeld ruimte worden gemaakt voor een goede waterafvoer of het verstevigen van de waterkeringen zoals dammen en sluizen.

PS: 100 jaren geleden hadden we nog 'n Minister van Waterstaat : Ir Lely,
mss nu maar 'n minister van Ontruiming der Nederlanden ? !
izdp
0
Nieuwe woningen et cetera totaal onderkelderen met fexibele aansluitingen.
Kunnen ze schadevrij drijven bij een calamiteit.
Mocht het echt definitief drijven worden dan het hele westen een grote vaarweg.
Iedereen op de waterbus of met eigen elektrisch speedbootje.
Groot Venetië aan de Noordzee ;-)
[verwijderd]
1
42 minuten geleden
Op de beurs in Parijs krijgt de Franse energiereus EDF het donderdag zwaar te verduren. Het aandeel duikt 12% omlaag in reactie op het stilleggen van Franse kernreactoren om veiligheidsredenen.

kernenergie doet het altijd hahaha. als je acht reactoren hebt , draait er een met mazzel. met pech draaien ze nooit.
[verwijderd]
0
EDF had stopped one reactor at the Civaux plant for a routine 10-year checkup in August. In November it also halted its second reactor at the site protectively, previously planning to restart it on Dec. 24.

The extended outage could turn into a headache for President Emmanuel Macron as Frances pushes for nuclear energy to be included in an EU-wide list of favoured green and sustainable investments.

barstende koppijn voor macron lol.

JPMorgan Cazenove said the impact was likely to drag into next year.

It said the French utility could need to spend about 2-3 billion euros ($2.3-$3.4 billion) in 2022 to buy back some of its power to cover outages at the nuclear reactors, at a time when power prices are at record highs.
luchtschip
0


Verminderende zonne activiteit

It’s like the sky is closing it’s eyes…one last glimpse of Her light before it fades into night

pbs.twimg.com/media/FGut18DXoAASQ8Q?f...

voda
0
Grote ijsplaat Antarctica dreigt binnen vijf jaar in te storten
De redactie 16 uur geleden

Binnen vijf jaar al zou de ijsplaat die nu nog de Thwaites-gletsjer op Antarctica afschermt, kunnen barsten. Als dat gebeurt glijdt de gletsjer zelf sneller de zee in met alle gevolgen van dien voor de zeespiegelstijging.

De smeltende ‘doomsday’-gletsjer – zo groot als het Verenigd Koninkrijk – zorgt nu al voor 4 centimeter stijging van de zeespiegel wereldwijd. Een groep Amerikaanse wetenschappers vreest nu dat de gletsjer de komende jaren versneld smelt. Op satellietbeelden is te zien hoe de oostelijke ijsplaat die voor de gletsjer drijft grote barsten vertoont. Als het ding helemaal instort, is de barrière voor de gletsjer weg en zal die eerder weg smelten.

Oorzaak is een warme oceaanstroom die onder de gletsjers doorstroomt, waardoor ze van onderaf smelten. Ook wordt de verbinding met een berg onder water minder sterk, wat de ijsplaat verzwakt.

De regio baart klimaatexperts al langer zorgen. “We weten weliswaar al langer dat het ijs op deze plek aan het afbrokkelen is, maar nu ligt er een wel heel concrete voorspelling voor het einde van deze ijsplaat,” aldus Stef Lhermitte, universitair docent geowetenschappen aan de TU Delft, in de Volkskrant.

Het smelten van de Thwaites-gletsjer leidt wereldwijd tot een stijging van de zeespiegel, maar Nederland wordt bijzonder hard getroffen als het smeltwater van de gletsjers zich over de aarde verdeelt.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/grote...
New dawn
1
De globale opwarming zorgt er voor dat die warmte vnl de oceanen opwarmt. Dat zorgt voor een instabiele situatie in de poolgebieden. Het zeeijs smelt daar. Ook verdwijnen daar witte oppervlakten die voor verdere opwarming zorgen.

Het ijs in het noordpoolgebied smelt aan de onderkant waardoor het dunner wordt. Op foto`s vanuit de ruimte genomen zie je dat het zeewater weliswaar in de winter bevriest, maar evenals in het artikel van Voda over Antarctica, dunner wordt.

Daarom gaat men er naar toe met expeditieschepen om de dikte te meten en na jaren nogmaals.
De BRD heeft daarvoor het schip ¨De Polarstern¨.

Meten is daarom belangrijk, daar wordt mee begonnen.

voda
1
En wij maar miljarden euro's pompen in stikstof en CO2 beperking....

Meer steenkool verstookt dan ooit, klimaatdoelen in gevaar
Pim Brasser 15:31

Uit onderzoek van het University College London bleek dat 90% van de nog winbare steenkool in de grond moet blijven, om enige kans te houden op 1,5 graad Celsius opwarming. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters

De mensheid stevent af op een record dat catastrofaal kan uitpakken voor de planeet. 2021 dreigt het jaar te worden waarin de meeste steenkool ooit werd verstookt, bijna 10% meer dan vorig jaar. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) roept overheden op het gebruik van steenkool per direct fors terug te dringen, zodat het afgesproken doel van 1,5 graad Celsius opwarming enigszins in zicht blijft.

'Steenkool is de op een na grootste veroorzaker van broeikasgassen, en de historisch hoge productie van kolencentrales is een zorgelijk signaal over hoe ver de wereld verwijderd is van de weg naar CO2-neutraliteit', zei IEA-directeur Fatih Birol. Het IEA vreest dat het kolengebruik de komende twee jaar alleen maar verder zal toenemen.

Het dramatische record wordt veroorzaakt door de vraag naar stroom, die explosief steeg toen economieën na de lockdowns een snel herstel inzetten. In China en India, twee van de grootste kolenverbruikers, leidde dit tot een energiecrisis met stroomstoringen die miljoenen mensen raakten. Ook de extreem hoge gasprijs helpt niet: daardoor is het goedkoper om in energiecentrales kolen te gaan verstoken.

Niet 'uitgefaseerd', maar 'afgebouwd'
Steenkolengebruik was een van de meest besproken onderwerpen op de klimaattop in Glasgow vorige maand. In het slotakkoord zou voor het eerst in de geschiedenis komen te staan dat steenkool 'uitgefaseerd' moest worden. Maar na bezwaar van China en India werd dit afgezwakt tot 'afgebouwd'.

Uit onderzoek van het University College London bleek dat 90% van de nog winbare steenkool in de grond moet blijven, om enige kans te houden op 1,5 graad Celsius opwarming.

De totale vraag van steenkool inclusief industrieel gebruik breekt nog geen records, maar het IEA vreest dat dit volgend jaar alsnog gebeurt. Het gebruik inclusief bijvoorbeeld de cement- en staalproductie stijgt dit jaar naar verwachting 6%. Daarmee komen de recordjaren van 2013 en 2014 al in zicht.

'Het wereldwijde steenkoolgebruik zal grotendeels afhangen van China en India, die samen goed zijn voor twee derde van de consumptie, ondanks dat ze inzetten op duurzame en minder vervuilende energie', schrijft het IEA.

Mijnbouwbedrijven als Glencore, Whitehaven Coal en Coal India die minder of niet onder druk staan van beleggers die eisen dat ze hun kolenmijnen afstoten, profiteren fors van de steenkolenmanie. De Australische steenkolenprijs tikte in oktober een record aan van $250 per ton. Inmiddels is dat zo'n $150 per ton, wat nog steeds hoog is.

China heeft beloofd na 2025 het kolengebruik te gaan afbouwen. Tot die tijd bouwt China nog genoeg kolencentrales bij om het opstoken van steenkool met nog bijna 15% te verhogen, bleek deze week uit een rapport van het Chinese staatsnutsbedrijf. Zo wil de op een na grootste economie ter wereld nieuwe energiecrises voorkomen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1424340/meer...
Beperktedijkbewaking
1
quote:

New dawn schreef op 15 december 2021 12:03:

@ BDB Een kouderecord hier en daar is nog geen trend.
Een regionaal of nationaal warmterecord wel?
Beperktedijkbewaking
1
quote:

New dawn schreef op 15 december 2021 12:15:

De globaal gemeten temperatuur, die dus niet berekend wordt, maakt bijna ieder jaar een record.
...
NIET BEREKEND??

Kom nou. Ik neem aan dat je de "global surface temperature" bedoelt, of misschien de"lower atmosphere global temperature"?

Hoe dan ook, is er ergens in de wereld een thermometer of ander meetinstrument waarop je die waarde in 1 keer kunt aflezen?
Natuurlijk niet. Om een 'globale temperatuur' te bepalen zijn bijna oneindig veel berekeningen nodig:
- om satellietdata en andere instrumentaflezingen te verwerken en interpreteren
- om data te controleren op meetfouten en te filteren
- om gaten en omissies aan te vullen door interpolatie en extrapolatie
- etc.

Nog afgezien van hun omvang, die berekeningen zijn niet altijd triviaal of straightforward. Soms berusten ze (deels) op modellen waar discussie over mogelijk is.
Neem als voorbeeld de satellietmetingen over de smeltende ijsplaten op Groenland en Antarctica. Hoe hard zijn die nou?
De interpretatie van die NASA GRACE en GRACE-FO data is allesbehalve eenvoudig. Maar liefst drie wetenschappelijke instituten bemoeien zich ermee (1 in Dld, 2 in de VS) , met elk een andere methode. Gaat men straks een soort diplomatiek gemiddelde kiezen?
Het probleem schijnt o.a. te zitten in de gebruikte 'sferisch-harmonische' functies:

"Several centers (e.g., JPL, CSR, GFZ) provide mass change maps based on traditional spherical harmonic basis functions, based largely on the computational efficiency of the parameterization, and because the satellite sensitivity is dependent on the spatial wavelength of the mass variations which is implicit in the harmonic basis function. However, unconstrained harmonic solutions from GRACE(-FO) have typically suffered from poor observability of east-west gradients, resulting in “N-S stripes” that are conventionally removed via empirical smoothing and/or “destriping” algorithms."
grace.jpl.nasa.gov/data/choosing-a-so...

Behoorlijke geheimtaal. Nu weet ik wel iets van sferische harmonischen, maar het lijkt erop dat men bij elk deelprobleem de meest aangename ("correcte"?) wiskundige methode kiest.

MORAAL van het verhaal:
Stap eens af van je naïeve geloof dat alles simpel te meten is, en dat je berekeningen niet serieus hoeft te nemen omdat het 'slechts berekeningen' zijn. Dat je mij als theoretisch fysicus daarmee beledigt is één ding, dat je daarmee bewijst niets van moderne wetenschap te begrijpen is een ander ding.

Beperktedijkbewaking
1
VERVOLG

Verwijt me ook niet dat ik met onbegrijpelijke of superspecialistische berekeningen aankom. Een verwijt wat ene hirshi me een tijdje terug deed. Nu kon ik met hem best vaak door 1 deur hier op iex, maar op dit punt vloog hij echt uit de bocht.

Volgens mij (ik heb enige didactische ervaring op tertiair niveau, gaf post-doc cursussen en heb als stagebegeleider vele HBO- en TUD-afstudeerders + promovendi onder mijn hoede gehad) probeer ik mijn berekeningen hier zo goed mogelijk uit te leggen. Te volgen voor een ieder met een minimum aan wiskunde of rekenen in zijn middelbare schoolpakket.
Bijvoorbeeld over de lage zonnestand in onze contreien in de winter. Daar ging het hier een tijdje over, i.v.m. reflectie van zonlicht en albedo.

Overmorgen is het de langste nacht hier. Dan komt de zon boven de poolcirkel niet op, en komt de zenithhoek van de zon net onder de poolcirkel amper onder de 90°. Maar bij de Steenbokskeerkring staat de zon 's middags nu recht boven je hoofd. Voor mijn kleinzoon in Melbourne begint nu de grote vakantie.

Mensen die niks van hoekgraden weten neem ik niks kwalijk, zij hebben andere kwaliteiten waar ik vaak veel plezier van heb. Maar anderen die het wel 'op school' hebben gehad moeten zich schamen als ze nu ineens echt van niks meer weten.
Dat lijkt op luiheid, vooringenomenheid of vergeetachtigheid door ouderdom (mogelijk is alle drie van toepassing op mensen als Hirshi?).

Sorry hoor.

Beperktedijkbewaking
1
VERVOLG 2

Het kan ook anders. Ene gokker komt hier vaak met specialistische links, zonder enige didactische uitleg. Goed, dan een koekje van zijn eigen deeg:

www.uib.no/en/matnat/149762/nobel-lau...

Uit de korte omschrijving/samenvatting herken ik (een beetje) het theorema van Bell en evolutie-operatoren voor discrete overgangen, daar heb ik in mijn afstudeerscriptie wat aan gesnuffeld.
Maar dat is lang geleden, en van de toepassing op elementaire deeltjes en het Standaardmodel zou ik weinig begrijpen, vrees ik. Dat zijn vooral ontwikkelingen van na mijn studie.

Maar het moet gefundeness Fressen zijn voor gokker. Dus mijn vraag aan gokker is: kan je het onderwerp in de link op een beetje didactische manier uitleggen aan mensen met belangstelling voor natuurkunde en/of iets van wiskunde in hun pakket?

Los daarvan:
Ja, mijn practicum-maatje Gerard 't Hooft was - bij mijn weten - altijd al geïnteresseerd (net als Einstein) in een deterministisch model onder de QM. Ik vrees dat hij net als Albert met die vraag zijn graf in zal gaan. Net als met zijn sympathie voor Mars-reizen. Theoretisch en publiciteitsgeil gefantaseer, zolang mensen niet terug kunnen keren.
Zijn (en op veel bescheidener schaal mijn) leermeester Martin Veltman draait zich om in zijn recente graf bij al dat gelul.

Beperktedijkbewaking
0
N.a.v. mijn post hierboven:

Sorry Kees, over je vriend.
Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg.

New dawn
0
@ BDB

De metingen en hun data, daar worden daarna berekeningen mee gemaakt mbv computers. De soort berekeningen zijn bekend en daar hoeven zeer waarschijnlijk niet telkens opnieuw berekeningen voor gemaakt te worden. Maar de metingen zijn bepalend, de berekeningen om het af te maken. Niet andersom....

New dawn
0
Ook alle eventuele hypothesen wat betreft de globale opwarming moeten in overeenstemming zijn met de gemeten globale opwarming. Als dan niet zo is, klopt met een hoge mate van waarschijnlijkheid de hypothese niet.

Een voorbeeld daar van is de hoog energetische kosmische straling die afkoeling in de atmosfeer zou veroorzaken.
New dawn
0
Ook kan een hypothese wel kloppen, maar is het effect zo klein dat dit verwaarloosbaar is. Dan heeft het geen zin dit effect uit te vergroten.
38.986 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.076,60 -0,34%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.992,42 -0,31%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.507,01 +0,14%
 US500^ 5.072,39 +0,05%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.322,04 +0,00%
 EUR/USD 1,0702 +0,00%
 WTI 82,94 -0,43%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%