Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Turkije

1.907 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
voda
0
Turkije verlaagt rente verder
Met een vol procent.

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Turkije heeft donderdag het belangrijkste rentetarief verlaagd met een procentpunt. Dit bleek uit het rentebesluit van de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi.

Daarmee daalde de rente van 15 naar 14 procent. De centrale bank verlaagde de rente in de afgelopen maanden al fors. In de zomer noteerde het belangrijkste tarief nog op 19 procent.

De Turkse centrale bank merkte op dat de hernieuwde coronamaatregelen, die nodig zijn nu de omikron-variant zich snel verspreidt, de risico's voor de economie vergroten en de onzekerheid doen toenemen.

Wereldwijd stijgen de prijzen voor consumenten en fabrikanten.

De centrale bank van Turkije meent dat de Turkse economie zich evenwel goed houdt, dankzij een sterke buitenlandse vraag.

Op de middellange termijn streeft Turkije naar een inflatie van 5 procent. In november stond de inflatie op ruim 21 procent.

De Turkse lira bereikte donderdag na het verschijnen van het rentebesluit een nieuw dieptepunt, op 0,0643 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

voda
0
Erdogan komt met 'perfect recept voor hyperinflatie'

Zoals gemeld heeft Turkije de rente andermaal verlaagd ondanks een gierende inflatie (zie post 12u13). En nu kondigt president Recep Erdogan ook nog aan dat hij de minimumlonen wil verhogen met 50 procent. 'Het perfecte recept voor hyperinflatie', zegt Europa-analist Yannis Koutsomitis:

twitter.com/YanniKouts/status/1471460...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
[verwijderd]
0
Hoelang is het geleden dat het land nullen heeft moeten afstrepen? hoe vaak hebben ze dit al gedaan?

Het is ook een beetje de cultuur, de geschiedenis van dit land, een beetje Turk is allang voorgesorteerd op wat gaat komen: Haircut.

Een traditie blijft altijd terugkomen, net als de geldmarkten die hier ook blijven opereren!
voda
0
14:52
Turkije legt aandelenhandel stil

Turkije heeft de aandelenhandel en de handel in repo's stilgelegd:

twitter.com/C_Barraud/status/14718357...

En de lira blijft daarmee in vrije val:

Zie bijlage
Bijlage:
voda
0
16:13
Turkse valremmers

We weten inmiddels waarom de Turkse beurs onderbroken was, het gaat om valremmers. De index Borsa Istanbul 100 zakte met 7 procent, waardoor er twee keer binnen een uur een valonderbreker aan te pas kwam. Beleggers zijn doodsbang voor de torenhoge Turkse inflatie in combinatie met het roekeloze rentebeleid van de Turkse centrale bank die inmiddels zo'n beetje onder controle staat van president Erdogan:

twitter.com/markets/status/1471858454...

De lira blijft ook maar tuimelen, want inmiddels krijg je al 19 lira's voor één euro.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/bo...
[verwijderd]
0
Bijzonder! de BIST 100 stond rocket sky high de inflatie volgend.

Maar als ze het land gaan defaulten, dan is het gewoon klaar!

Het kan Europa wel degelijk besmetten.
voda
0
Erdogan duwt lira verder de dieperik in

Het is nauwelijks voor te stellen, maar de Turkse lira lijkt nog in sneller tempo onderuit te gaan. De munt tuimelt nog eens zo'n 4 à 5 procent in de Aziatische handel, tot 19,4 per euro en 17,2 euro per dollar.

twitter.com/glcarlstrom/status/147281...

De reden: een duidelijk signaal dat president Erdogan na het ontslag van zowat alle kritische beleidsmakers de monetaire kamikaze - een lagere inflatie najagen met lagere rentes - die de bevolking zienderogen verarmt met overtuiging wil voortzetten.

'We gaan de rente verlagen. Verwacht niets anders van mij', zei Erdogan zondagavond op televisie. 'Als moslim doe ik wat nas (de Islamitische leer, red.) van mij verwacht'.

Sinds begin dit jaar is de lira nu een onwaarschijnlijke 52 procent van zijn waarde verloren tegenover de euro.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/om...
Bijlage:
haas
0
@ voda,

kunt u artikel even boven water toveren uit De Tijd? bvd
: Dit zijn de buitenlandse beursfavorieten voor 2022 volgens analisten
Meer dan twee derde van de buitenlandse favorieten bij de analistenteams komt uit de technologiesector.

PS: of opnemen in voorspellingen 2022 kk forum ?
voda
0
Dit zijn de buitenlandse beursfavorieten voor 2022 volgens analisten

©Filip Ysenbaert
ELLEN VERMORGEN
17 december 2021 20:55

Meer dan twee derde van de buitenlandse favorieten bij de analistenteams komt uit de technologiesector. Volkswagen is de favoriet bij de autobouwers, Pfizer bij de vaccinproducenten.

In de 15 ingezonden lijstjes van banken, beurshuizen en beleggingsbladen staan 54 namen. Enkele constanten vallen op: de rentegevoelige technologiesector blijft in het koopmandje liggen ondanks de opgelopen waarderingen en het uitzicht op een strakker monetair beleid.

De kleppers genieten de voorkeur op kleinere spelers. De VS en Nederland zijn omnipresent. De buitenlandse favoriet van vorig jaar, Alibaba (-50% sinds januari), zien we dit jaar nergens meer terug.

1. Prosus
Toch blijven analisten voor een blootstelling aan China kiezen via Prosus PRX 0,00% . De in Nederland genoteerde holding bestaat voor 78 procent uit een belang in het Chinese Tencent. De beurskorting van 45 procent op de intrinsieke waarde geeft voor veel analisten de doorslag. 'De markt waardeert Prosus als een monoholding zoals Tubize, Peugeot Invest of Wendel', zegt Kris Kippers van Degroof Petercam. 'Maar de markt vergeet dat elke divisie van Prosus meer dan 40 procent groeit op jaarbasis.'

Ook Inside Beleggen tipt de techinvesteerder. 'De e-commerceportefeuille moet tegen 2025 verdubbeld zijn van 50 naar 100 miljard dollar', zegt Danny Reweghs.

'Wie gelooft in de toenemende rol van tech en verwacht dat China blijft groeien, kan daar via Prosus met een fikse korting slim op inspelen', zegt Stefaan Casteleyn van 1Vermogensbeheer.

2. Microsoft
In de VS is Microsoft MSFT -0,34% de onbetwiste favoriet met vier vermeldingen. 'De producten en diensten (cloud, teleconferencing en software als Windows) kwamen tijdens de coronacrisis nog meer van pas dan anders, waardoor het bedrijf de groei ongestoord kon doorzetten', schrijft Werner Wuyts van Dierickx Leys. 'Ook nu de crisis afzwakt, blijft de vraag naar de producten van Microsoft hoog.'

LEES MEER
Microsoft-motor blijft vuren

Ondanks de stevige concurrentie kan Microsoft een steeds groter deel van de cloudmarkt naar zich toetrekken. De divisie rond het cloudplatform Azure, waar bedrijven webopslagruimte met bijbehorende diensten kunnen huren, groeide met bijna 31 procent en tekent voor een derde van de totale omzet. 'Daar bouwt het bedrijf voort op de klantentrouw aan Windows en Office', zegt Stefaan Pintjes van Test-Aankoop. 'Dat zal Microsoft toelaten verder marktaandeel te winnen en de al erg comfortabele marge te verbeteren.' Ook de aanwezigheid in groeidomeinen als kunstmatige intelligentie en augmented reality kan een extra boost geven aan de koers, die zich op een recordniveau bevindt.

3. TKH Group
Voor het eerst verovert het techbedrijf uit het rurale Nederlandse Haaksbergen een plaatsje in deze lijst. TKH Group
TWEKA 0,00% - de voormalige Twentsche Kabel Holding - produceert glasvezelkabels en slimme camerasystemen. Nieuwe strategische doelstellingen maken de ambities kenbaar: tegen 2025 moet jaarlijks 9 procent omzetgroei en 20 procent groei van de brutobedrijfswinst in de kaarten zitten.

LEES MEER
Techbedrijf TKH herstelt krachtig van corona
'Bandenbouwtechnologie en machine vision (waarbij machines via camera's kunnen 'zien', red.) voor de bewaking van industriële processen zijn twee voorbeelden van spraakmakende domeinen waar TKH in uitblinkt', zegt Rik D'Hoest van Nagelmackers. 'Door voortdurend te innoveren wordt het marktaandeel groter.'

Het bedrijf won dit jaar 30 procent op de beurs van Amsterdam en is 2,2 miljard euro waard. 'Toch is het met een koers-winstverhouding van 17 geenszins duur gewaardeerd in zijn sector', vindt D'Hoest.

voda
0
Deel 2:

4. ASML
ASML ASML 0,00% is de derde Nederlander in de top vijf. Het bedrijf maakt fotolithografische machines voor de productie van microchips. Chipfabrikanten hebben de nieuwste machines van ASML op basis van extreem-ultravioletlithografie (EUV) nodig. Daarnaast biedt het bedrijf Deep Ultraviolet-systemen (DUV) aan. 'ASML heeft een bijna-monopolie en moet verder kunnen profiteren van de vraag naar chips', zegt Erik Joly van ABN AMRO.

LEES MEER
De mirakelmachine die onze vooruitgang moet veiligstellen
Zijn dominantie op de lithografiemarkt geeft ASML een enorm prijszettingsvermogen. De groeiende mix van EUV-machines met hogere marges, die in het derde kwartaal 47 procent van de boekingen voor hun rekening namen, verhoogt de marges.

Dankzij de technologische voorsprong en een goed gevuld orderboek is het groeiverhaal van ASML zeker nog niet ten einde.
LEO STEVENS & CIE
PRIVATE BANK

'Dankzij de technologische voorsprong en een goed gevuld orderboek is dit groeiverhaal zeker nog niet ten einde', klinkt het bij de private bank Leo Stevens & Cie.

5. Pfizer
Pfizer PFE -2,89% heeft een patent op de eerste zijn. Het bedrijf was de eerste om vorig jaar een coronavaccin op de markt te brengen. Daarna kwamen de eerste booster, de eerste toelating voor een vaccin voor tieners en daarna voor kinderen. Nu staat een eerste covidpil op stapel. Maar ook buiten covid om is de pijplijn spectaculair, onder meer in oncologie, cardiologie, metabolisme, immunologie en luchtwegaandoeningen. Pfizer heeft 94 middelen in ontwikkeling waarvan er zich 27 in de derde en laatste klinische fase bevinden.

LEES MEER
'Drie prikken Pfizer beschermen ook tegen omikron'
'De markt onderschat de geneesmiddelen in ontwikkeling en de kwaliteit van het onderzoek bij Pfizer', zegt het researchteam bij BNP Paribas Fortis. 'De waardering blijft erg aantrekkelijk'. Pfizer handelt tegen zo'n 10 keer zijn verwachte winst. Daarnaast is het een trouwe dividendbetaler: in november werd het 331ste opeenvolgende dividend uitgekeerd.

6. Alphabet
Ondanks koerszwakte in de jongste maand is de Google-moeder het strafste FAANG-aandeel dit jaar met een koerswinst van bijna 70 procent. Alphabet GOOGL -1,88%
is een holding met de internetgigant Google als volledige dochteronderneming. De omzet van Alphabet is grotendeels afkomstig van Google, waarvan meer dan 85 procent uit online reclame.

'Dankzij de gestegen online consumentenactiviteit bleef de vraag om te adverteren op de Google-platformen boomen', zegt Dierickx Leys. Het beurshuis heeft ook sterke groeiverwachtingen van Google Cloud. 'Zowel de omzet als de winst zou in de lift blijven zitten', zegt ook ABN AMRO.

7. Volkswagen
Dankzij Volkswagen VOW3 0,00% is naast Amsterdam en New York ook de beurs van Frankfurt in de lijst vertegenwoordigd. Volkswagen bleef de jongste maanden achter op andere Duitse autoconstructeurs. Een inhaalbeweging dient zich volgens ons analistenpanel aan.

Met de nieuwe hybride en volledig elektrische modellen van zowel Skoda, Volkswagen als Audi wil je echt wel gezien worden.
VAN LANSCHOT
PRIVATE BANK

VW zet zwaar in op elektrische modellen en boet niet in op ontwerp en premiumificatie. 'Met de nieuwe hybride en volledig elektrische modellen van zowel Skoda, Volkswagen als Audi wil je echt wel gezien worden', schrijft Van Lanschot.

LEES MEER
'VW overweegt Porsche naar beurs te brengen'
'Volkswagen is pure value', zegt Gert Bakelants van De Belegger. 'We zien in 2022 die waarde ontbolsterd door een mogelijke beursgang van dochter Porsche en de batterijtak. De waarde van Porsche wordt op 85 à 100 miljard euro geschat, terwijl de marktkapitalisatie van de hele Volkswagen-groep slechts 110 miljard euro bedraagt.'

'Kies wel het preferente aandeel', geeft Bakelants mee. 'Dat is goedkoper en liquider.'

8. Just Eat Takeaway
Nog een herstelkandidaat is de maaltijdbezorger Just Eat Takeaway TKWY 0,00% . Volgens Inside Beleggen is het een van de grootste ontgoochelingen (-48% sinds januari) van 2021 op Euronext Amsterdam. 'Het aandeel werd zwaar afgestraft omdat de markt vraagtekens zet bij de enorme expansiedrang en vooral bij de overname van het Amerikaanse Grubhub.'

LEES MEER
Just Eat Takeaway tuimelt naar laagste koers in drie jaar
'Maar Just Eat Takeaway heeft al bewezen overnames te kunnen integreren en rendabiliseren. Het aandeel noteert met een extreme korting op de sectorgenoten en dat biedt herstelpotentieel in 2022.'

Dat denkt ook 1 Vermogensbeheer. 'Wij geloven in de visie van Just Eat Takeaway, dat een monopolie nastreeft. Het bedrijf is uitstekend geplaatst om te profiteren van de trend dat mensen minder tijd maken om te koken.'

9. Activision Blizzard
Voor de gamestudio Activision Blizzard ATVI -0,21% is het een pijnlijk jaar. De groei is overschaduwd door interne schandalen over seksuele intimidatie en misbruik op de werkvloer. De roep om het aftreden van CEO en oprichter Bobby Kotick klinkt steeds luider en de koers kelderde dit jaar met 35 procent.

'Los daarvan vinden we Activision Blizzard een van de beste bedrijven in de gamingsector', zegt Dierickx Leys. 'De onderneming heeft een heel sterke portefeuille van gamefranchises, waardoor vervolgspellen een redelijk loyaal gamepubliek aanspreken.'

'Het aandeel noteert tegen slechts 15 keer de winst, terwijl de sector structureel groeit', klinkt het bij De Belegger. 'Met een brutomarge van ruim 40 procent is het bedrijf rendabeler dan de meeste kleine studio's. Bovendien is de balans gezond met een stevige nettocashpositie.'

10. Sanofi
Sanofi SAN 0,00% hinkt achterop in de wereldwijde vaccinrace en loopt daardoor ook achter op sectorgenoten qua waardering. In de voorbije tien jaar waren er ook tegenslagen met de pijplijn. Toch kan 2022 het jaar van de ommekeer zijn, denken Leleux en ING. Er zit een 80-tal producten in de pijplijn en verscheidene fase 2- en fase 3-onderzoeksresultaten worden in 2022 verwacht, onder meer rond borstkanker en de ziekte van Parkinson.

'Vooral het recent goedgekeurde eczeemmiddel Dupixent kan een gamechanger zijn voor het bedrijf', zegt het aandelenteam van ING. 'Het middel kan een totale omzet van 10 miljard dollar halen. Dat zit nog niet in de koers.'

Ook waardejagers kunnen met Sanofi scoren. 'Het dividend neemt al jaren na elkaar gestaag toe', aldus Leleux.

www.tijd.be/markten-live/nieuws/aande...
voda
0
Noodstop opnieuw geactiveerd op tuimelende beurs Istanboel

Na de duik van vrijdag (-8,5%) beleeft de beurs van Istanboel opnieuw een zwarte dag. Dat heeft alles te maken met de verdere waardedaling van de Turkse lira tegenover de dollar en de euro (zie post 14.06 uur).

De toonaangevende index, de Borsa Istanbul 100, won aanvankelijk tot 3,1 procent maar daarna verdween het vertrouwen en dook de graadmeter 5 procent lager. Daarop sprong een figuurlijke zekering en werd de handel stilgelegd. Bij de hervatting van de handel was er geen beterschap: de index zakte tot 8 procent. Momenteel bedraagt het verlies nog 6,3 procent.

De koersverliezen zijn zo fors omdat heel wat lokale, kleine beleggers die met geleend geld beleggen met ‘margin calls’ geconfronteerd worden. Wanneer de waarde van hun investeringen onder een bepaald niveau zakt, moeten ze geld bijstorten op hun beleggingsrekening. Daartoe verkopen ze aandelen.

De forse daling van de lira dit jaar, te wijten aan opeenvolgende renteverlagingen, heeft lokale beleggers richting aandelen gestuurd om de ontwaarding van hun spaargeld tegen te gaan. In lokale munt was Istanboel daardoor een van de best presterende beurzen in 2021 – in dollar echter een van de slechtste.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/di...
[verwijderd]
0
Nu krijg je al meer dan 20 lira voor een euro... 3 maand geleden kreeg je er nog maar 10.
www.iex.nl/Valuta-Koers/190015656/EUR...

Heb medelijden met de Turken.
voda
1
Lira maakt wilde bewegingen

Het is wat met de lira. Gisteren donderde de munt nog keihard lager door een reeks onhandige uitspraken van de Turkse president Recep Erdogan en een renteverlaging van de Turkse centrale bank donderdag in een tijd van gierende inflatie. Daardoor kreeg u maandagmiddag voor 1 euro maar liefst 20 lira. Maar op het eind van de dag keerde het tij plots ten goede.

twitter.com/glcarlstrom/status/147315...

Want de lira schoot fors hoger tot bijna 13 lira per euro nadat Erdogan nieuwe maatregelen aankondigde om de daling van de lira tegen te gaan. Zo belooft hij dat spaarders door de overheid gecompenseerd worden als hun liras ten opzichte van sterke munten harder devalueert dan de rente die ze op hun spaarboekje krijgen. Een maatregel die economisch niet erg hard klinkt, want die compensatie gebeurt weer met liras. Die liras moet de overheid weer lenen en dat kan tegen een lagere rente dankzij het lagerentebeleid van de centrale bank. Met andere woorden: u wilt van uw rommel af? Hier is meer rommel!

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ma...
Bijlage:
[verwijderd]
0
Die Turken snappen het dus niet helemaal, maar wij hier waarschijnlijk ook niet!

De Nederlandse tegenhanger van Erdogan(Rutte) heeft ook al beloftes gedaan dat ieder huishouden minimaal 400 euro compensatie gaat krijgen voor de te hoge stookrekeningen, het wegkopen van inflatie dat juist meer inflatie aanwoekert.

Van 20 naar 13 lira(US dollar) op een dag komt zelfs niet eens voor in cryptoland.

Dat van die margin calls kan trouwens ook in ons landje gebeuren daar mag DNB wel eens een woordje over doen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren!

Turkije is monetair gezien BUSTO!
voda
0
Valuta: noodverband Erdogan voor Turkse lira
Opleving volgens IG resultaat van short squeeze.

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse lira stond maandag hevig onder druk, maar wist ook een indrukwekkend herstel te boeken.

"Het radeloze economisch beleid van de Turkse president heeft het volk redeloos gemaakt en Turkije ogenschijnlijk reddeloos", stelt marktanalist Robbert Manders van IG. "Elke econoom weet dat een hogere rente samengaat met een krappere geldhoeveelheid en een hogere wisselkoers. Erdogan is een dwaas die dat niet gelooft en centrale bankpresidenten ontslaat als ze de rente verhogen."

Het resultaat van het Turkse beleid is een enorme inflatie en een munt die in vrije val is geraakt. "Dat is problematisch", vult marktanalist Salah-Eddine Bouhmidi van IG aan.

Het herstel van de lira op maandag met circa 20 procent is volgens IG het gevolg van een short squeeze. Erdogan verzekerde de Turken dat hun geld veilig is en dat spaarders kunnen rekenen op een compensatie van hun verlies.

"Omdat deze situatie 100 procent door beleid wordt veroorzaakt in plaat van door externe omstandigheden, is de kans aanwezig dat de regering de situatie kan repareren. Maar ze weigert de rente te verhogen. We zien dan ook geen opwaartse trend voor de Turkse lira", aldus Manders en Bouhmidi.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Val van Turkse lira bedreigt Nutella-productie: ’Sla een voorraad in’
Updated 5 min geleden
6 min geleden
in FINANCIEEL

ANKARA - De val van de Turkse lira lijkt afgewend. Sinds de aankondiging van een hoop maatregelen door president Erdogan is de munt fors in waarde gestegen. Maar goed ook, want de val van de munt dreigde ook hier voelbaar te worden. Volgens The Wall Street Journal dreigde er een tekort aan hazelnoten, en dus ook aan… Nutella. Maar het is niet duidelijk of de Nutella-schaarste nog afgewend kan worden.

REUTERS
De afgelopen weken waren erg zwaar voor de Turkse lira. Op het dieptepunt zakte de munt zelfs 60 procent in waarde. President Recep Tayyip Erdogan heeft de val van de lira een halt toegeroepen door heel wat maatregelen aan te kondigen, wat de waarde van de munt meteen fors omhoog dreef.

Die waardestijging komt op een goed moment, want de Turkse hazelnootindustrie begon de impact steeds meer te voelen. Voor die hazelnoten zijn Turkse notenboeren afhankelijk van geïmporteerde meststof en zaden, waardoor de productie ervan een veel kostbaardere onderneming zou zijn geworden. De boeren hebben hun productie er zelfs door moeten terugschroeven, zo schrijft The Wall Street Journal. En dat zou wel eens tekorten tot gevolg kunnen hebben.

Aan de rand van een hazelnoottekort
„De wereld staat aan de rand van een hazelnoottekort”, zei Turgan Zülfikrar, een adviseur van Turkse bedrijven, in die krant. Een slachtoffer daarvan zou Ferrero kunnen worden, de producent van hazelnootpasta Nutella. „Als je een Nutella-fan bent, kun je de volgende keer dat je boodschappen doet het beste een voorraad inslaan”, zei Zülfikrar. Voor de producten van Nutella maakt Ferrero immers vooral gebruik van Turkse hazelnoten. Daarnaast zijn de noten ook belangrijk voor Kinder Bueno en Ferrero Rocher. De schaarste zou er ook toe kunnen leiden dat de prijzen omhoog gaan.

Kunnen boeren op tijd opschalen?
Nu de val van de lira is omgeslagen in een stijging, zou het kunnen dat het niet zover komt. De vraag is hoe snel de notenboeren hun productie weer kunnen opschalen. Het is dan ook bang afwachten of de Nutella-schaarste er komt.

www.telegraaf.nl/financieel/350595879...
Gemberthee
0
quote:

voda schreef op 21 december 2021 17:07:

Val van Turkse lira bedreigt Nutella-productie: ’Sla een voorraad in’
Updated 5 min geleden
6 min geleden
in FINANCIEEL

ANKARA - De val van de Turkse lira lijkt afgewend. Sinds de aankondiging van een hoop maatregelen door president Erdogan is de munt fors in waarde gestegen. Maar goed ook, want de val van de munt dreigde ook hier voelbaar te worden. Volgens The Wall Street Journal dreigde er een tekort aan hazelnoten, en dus ook aan… Nutella. Maar het is niet duidelijk of de Nutella-schaarste nog afgewend kan worden.

REUTERS
De afgelopen weken waren erg zwaar voor de Turkse lira. Op het dieptepunt zakte de munt zelfs 60 procent in waarde. President Recep Tayyip Erdogan heeft de val van de lira een halt toegeroepen door heel wat maatregelen aan te kondigen, wat de waarde van de munt meteen fors omhoog dreef.

Die waardestijging komt op een goed moment, want de Turkse hazelnootindustrie begon de impact steeds meer te voelen. Voor die hazelnoten zijn Turkse notenboeren afhankelijk van geïmporteerde meststof en zaden, waardoor de productie ervan een veel kostbaardere onderneming zou zijn geworden. De boeren hebben hun productie er zelfs door moeten terugschroeven, zo schrijft The Wall Street Journal. En dat zou wel eens tekorten tot gevolg kunnen hebben.

Aan de rand van een hazelnoottekort
„De wereld staat aan de rand van een hazelnoottekort”, zei Turgan Zülfikrar, een adviseur van Turkse bedrijven, in die krant. Een slachtoffer daarvan zou Ferrero kunnen worden, de producent van hazelnootpasta Nutella. „Als je een Nutella-fan bent, kun je de volgende keer dat je boodschappen doet het beste een voorraad inslaan”, zei Zülfikrar. Voor de producten van Nutella maakt Ferrero immers vooral gebruik van Turkse hazelnoten. Daarnaast zijn de noten ook belangrijk voor Kinder Bueno en Ferrero Rocher. De schaarste zou er ook toe kunnen leiden dat de prijzen omhoog gaan.

Kunnen boeren op tijd opschalen?
Nu de val van de lira is omgeslagen in een stijging, zou het kunnen dat het niet zover komt. De vraag is hoe snel de notenboeren hun productie weer kunnen opschalen. Het is dan ook bang afwachten of de Nutella-schaarste er komt.

www.telegraaf.nl/financieel/350595879...
Heb een tiental potten nutella gekocht.
Ben benieuwd of de prijs effectief de hoogte in zal gaan.
Aakoopprijs was 4.46 euro per pot
voda
0
Turkse lange rente piekt
Terwijl president Erdogan afgelopen weekend zich op de borst klopte met de remonte van de Turkse lira, heeft het controversiële beleid om via lagere kortetermijnrentes een lagere inflatie na te jagen alvast één voorspelbaar effect: een sterke stijging van de langetermijnrentes, omdat beleggers een hogere vergoeding voor de verwachte inflatie eisen.

twitter.com/markets/status/1476463409...

Het resultaat: de rente die beleggers op de 'tweedehandsmarkt' eisen om in Turks tienjarig schuldpapier te investeren is opgelopen tot bijna 25 procent, een verdubbeling sinds begin dit jaar. Persbureau Bloomberg merkt op dat zich dit ook voor het Turkse bedrijfsleven in fors hogere kredietkosten vertaalt: de Turkse krant Dunya meldt dat de rente op bedrijfskredieten tot 35 procent is gestegen.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ch...

Bijlage:
voda
0
Erdogan roept Turken op spaargeld in lira aan te houden
ANP Producties 1 uur geleden

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept Turken op hun spaargeld vooral in lira aan te houden. Hij wees erop dat de waarde van de Turkse munt weer goeddeels onder controle is nadat de lira de voorbije maanden sterk aan waarde inleverde.

"Ik wil dat alle burgers hun spaargeld in ons eigen geld aanhouden, al hun zaken met ons eigen geld doen, en ik beveel dit aan," zei Erdogan in een toespraak in Istanbul. "Laten we dit niet vergeten: zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te mislukken." Hij wees er verder op dat vooruitgang alleen met de Turkse lira kon worden bereikt en niet met welke vreemde valuta dan ook.

Onorthodox

In zijn toespraak tot een zakengroep riep Erdogan de Turken ook op om hun goudtegoeden in het banksysteem in te brengen. Hij herhaalde nog maar eens zijn onorthodoxe standpunt dat de hoge rentes de oorzaak van de inflatie zijn. De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen.

"Al enige tijd voeren we een strijd om de Turkse economie te redden uit de cyclus van hoge rente en hoge inflatie", aldus Erdogan. Hij benadrukte de Turkse economie te willen laten groeien door onder andere meer investeringen, het verbeteren van de werkgelegenheid, het opvoeren van de productie en een hogere export.

Slechts presterende munt

De inkomens van de Turken zijn de afgelopen maanden fors gedaald als gevolg van de crash van de lira. De munt verloor dit kwartaal bijna een derde aan waarde, omdat Turken massaal dollars gingen kopen om hun spaargeld te beschermen. Om de val van de lira te stoppen werd eerder deze maand een nieuw programma ingevoerd dat de spaargelden van Turkse burgers moet beschermen tegen de koersschommelingen van de eigen munt.

De lira werd na de interventie van Erdogan vorige week ruim 50 procent meer waard. Maar hoewel de maatregelen wat respijt hebben geboden voor de koers van de lira, is er tot nu toe weinig bewijs dat ze de leenkosten verminderen. In een jaar tijd is de lira 40 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Daarmee is de munt de slechts presterende munt van de opkomende markten.
voda
0
Turkse inflatie op hoogste peil sinds 2002

36 procent. Dat is de inflatie in Turkije in december, leert een mededeling van het Turkse bureau voor de statistiek. Dat is niet alleen een stuk meer dan verwacht, maar - door de tuimelperte van de lira eind 2021 - ook het hoogste peil sinds 2002.

En dat officiële cijfer is volgens sommige economen nog een onderschatting. Zij vermoeden op basis van duizenden prijsdata dat de echte inflatie bijna drie keer hoger ligt.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ch...
Bijlage:
1.907 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.690,20 -0,83%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.901,26 -0,72%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.397,87 +0,78%
 EUR/USD 1,0650 +0,06%
 WTI 82,34 +0,32%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%