Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "Ik ben verbijsterd"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. meedoen-of-winnen 24 december 2021 23:36
    Zoals ik het zie gaat hiet hier over de discrepantie tussen vermogensrendementsheffing voor spaarders in vergelijking met aandeelhouders. Niels is ietwat verbijsterd over een eventueel fictief rendement, wat meer negatief uitpakt voor aandeelhouders.
    Mij maakt dit niet zoveel uit. Wat mij wel uitmaakt is dat bedrijven grotendeels worden gevrijwaard van belastingen, en de hand boven het hoofd worden gehouden, zeker daar waar het grote bedrijven betreft. Daar zou ik graag zo snel mogelijk een kentering in willen zien!
  2. forum rang 5 bartbas 25 december 2021 00:05
    quote:

    am1993 schreef op 24 december 2021 15:10:

    Ik vind de uitspraak van de Hoge Raad helemaal terecht. Over wat je niet verdiend hebt hoeft geen belasting te worden betaald, voor zover het de inkomstenbelasting betreft.
    Praktisch gaat het m.i. betekenen, dat de vermogensbelasting op de schop gaat, waarbij de eigen woning eveneens naar box 3 verschuift. Nog afgezien dat dat aan EU-regels voldoet, is dat ook het meest eerlijk. Ben je, inclusief de (over)waarde van je eigen woning rijker geworden, dan betaal je daar IB over.
    Geschuif met geld van beleggingen naar spaarrekeningen of het extra aflossen van hypotheken, e.d. heeft dan, per saldo, geen enkele zin meer. De meting wordt dan vrij simpel, waarbij dan rekening kan worden gehouden met (mogelijke) vrijstellingen voor (alleen) de eigen woning, een basis eigen vermogen, een minimaal rendement over het vermogen en misschien nog wel het een en ander. Dan maakt het niets meer uit of je spaart of belegt en dat lijkt mij ook het meest eerlijk. Wie jong is en/of (als pensionado) voldoende geld en risico's kan en wil lopen, alsmede ouderen of degene die alleen wil/kan sparen worden dan gelijk behandeld. Zal niet makkelijk zijn om daar een modus in te vinden, maar het moet mogelijk zijn.
    Ook de prijzen van woningen schommelen geweldig. Ik schat dat ze in mijn leven al drie keer gehalveerd zijn na een forse stijging. Dat zou dan ook verrekend moeten worden.
    Bb
  3. Eris... 25 december 2021 00:35
    Eerst eens iets recht zetten:
    De belastingdienst is een uitvoerende organisatie. Er wordt net gedaan of de belastingdienst de regels zelf bepaald. Het is de regering en volksvertegenwoordiging die de wetten en regelingen maakt. Dus ook de vermogensrendementsheffing is vastgesteld door de regering en volksvertegenwoordiging.
    Zo te lezen leven velen nog in de fiscale prehistorie toen de vermogensbelasting nog bestond, dit was een belasting van 0,8% over je vermogen (dus niet over je rendement of fictief rendement).
    Ook zou het goed zijn eens naar de rol van de volksvertegenwoordiging te kijken over de toeslagenaffaire. De volksvertegenwoordiging bepaalde de regels die de belastingdienst moest uitvoeren (met in het achterhoofd de Bulgarenfraude moesten er streng, zelfs super streng tegen fouten worden opgetreden).

    Voor de overheid wordt vastgesteld hoeveel er in het totaal aan inkomsten moet binnengeharkt worden. Valt de vermogensrendementsheffing op spaartegoeden lager uit, dan zal dat ergens anders moeten worden gedekt.
    Waar en hoe is uiteraard een politieke keuze.

    De praktische uitvoerbaarheid van het belasten van het daadwerkelijke rendement op vermogen is een onbegonnen, niet uit te voeren opdracht. Denk maar aan rendement op roerende zaken, rendement op onroerende zaken anders dan de eigen woning, blooteigendom, optierendementen, welke kosten van vermogensbeheer opgevoerd mogen worden.
    Dan komt daar nog bij de transacties die gedurende het jaar plaatsvinden tussen verschillende vermogensvormen.
    Dit zou tot een boekhoudverplichting leiden waar de belastingplichtige alles administratief op orde moet hebben.

    Zaken roepen is makkelijk maar probeer altijd de praktische uitvoerbaarheid in de gaten te houden.

    PS ik werk niet voor de belastingdienst, maar heb wel gedegen fiscale en economische kennis en beleg al sinds eind 70er jaren.
  4. venelmptstraat 25 december 2021 06:51
    Wat een schreeuwende koptekst en iedereen hapt weer zo lekker. Oude koeien zoals huis in Box 3 en fictieve rendament van 4% komen weer aan bod. Laten wij niet zo klagen. Belasting zal altijd iets onrechtsmatigs hebben neem bv succesie rechten, maar wtf, er veranderd toch niet veel in toekomst. Alleen als je een bedrijf of BV hebt kun je lekker spelen met je geld maar als particulier met enig bezit moet je gewoon vertrekken zodra je het kunt permiteren. Gezien de commentaren op de meeste forums waar de ....k aantallen aandelen om de oren vliegen, zou dat voor de meeste geen probleem hoeven te zijn.
  5. forum rang 6 jonas 25 december 2021 16:15
    Eens met Eris over kijk naar uitvoerbaarheid

    "De praktische uitvoerbaarheid van het belasten van het daadwerkelijke rendement op vermogen is een onbegonnen, niet uit te voeren opdracht.

    Denk maar aan rendement op roerende zaken, rendement op onroerende zaken anders dan de eigen woning, blooteigendom, optierendementen, welke kosten van vermogensbeheer opgevoerd mogen worden.
    Dan komt daar nog bij de transacties die gedurende het jaar plaatsvinden tussen verschillende vermogensvormen.
    Dit zou tot een boekhoudverplichting leiden waar de belastingplichtige alles administratief op orde moet hebben"

    Met forfait en fictieve rendementen werken met duizenden ambtenaren minder en juridisch onnodig gezeur? Prima!
    Ga ook eens naar de kern van onze democratie!

    Dat is geen discussie en mede beleidsbepaling door ongekozen klimaatkamers.

    Dat is geen invoering in de achterdag van boven de grondwet staande en met enkelvoudige meerderheid in te voeren verdragen en EU zaken.

    Dat is geen premier die zelfs na aftreden van meer dan de helft van zijn ploeg zelf geen verantwoordelijkheid neemt en zelf functie elders zoekt.

    Democratie gaat toch ook uit van enige kennis en met ministers die nauwelijks zaken begrijpen waarover ze gaan, zal het niet lukken. Onder Rutte en Kaag? Let maar op. Ze gaan er zelf weer zitten, terwijl ze beide hebben gefaald en voor de rest zal deskundigheid er echt niet toegaan doen. Jetten op Defensie? Nou dan weet ik genoeg.

    Mooiste wordt nog Minister van Stikstof. Zal vast iemand worden met 0 kennis van stikstof! Minister van Klimaat? Dat wordt een socioloog of bestuurskundige! Let maar op.

    Groet, Jonas

    Groet, Jonas
  6. gatinmijnhand 25 december 2021 23:13
    Als je als belegger kan gaan betalen over de winsten in goede jaren maar niet kan verrekenen met de verliezen in slechte jaren dan kan 99% beter ophouden.
    Voorbeeldje met 30% heffing over werkelijk rendement van 50K euro in 3 jaar waarover door koersschommelingen 52K belasting is betaald in 3 jaar.

    Jaar 01/Jan resultaat % nieuw Box 3 netto 31/Dec oud Box3 (+-1,2%)
    2023 € 400.000 € 100.000 30% € 30.000 € 70.000 € 470.000 € 4.800
    2024 € 470.000 -€ 125.000 30% € 0 -€ 125.000 € 345.000 € 5.640
    2025 € 345.000 € 75.000 30% € 22.500 € 52.500 € 397.500 € 4.140
    € 50.000 € 52.500 -€ 2.500 € 14.580

28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links