Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
‘Ik sluit niet uit dat we de productie moeten stilleggen’

Op de Henegouwse site van het Japanse farmabedrijf Takeda hebben ze klassiek voorraden voor enkele maanden, nu nog maar voor enkele weken.
NICO SCHOOFS
03 januari 2022 17:10

Biotech- en farmabedrijven op Belgische bodem zwoegen om aan grondstoffen en materialen voor hun geneesmiddelenproductie te raken. ‘Klassiek hebben we voorraden voor enkele maanden, nu nog voor enkele weken.’

De tekorten aan grondstoffen en materialen baren ook biotech- en farmabedrijven in ons land kopzorgen. ‘Het tekort aan basisgrondstoffen begint nu ook op onze radar te komen’, zei Luc Van Steenwinkel, de topman van de Pfizer-site in Puurs-Sint-Amands afgelopen weekend nog in De Tijd. ‘Er dreigt vooral een tekort aan kunststoffen die nodig zijn om bepaalde materialen te maken.’ Van Steenwinkel kan haperingen in de productie niet uitsluiten.

De situatie bij Pfizer in Puurs-Sint-Amands, een belangrijke schakel in de productie van de Pfizer-BioNTech-coronavaccins, blijkt allerminst een alleenstaand geval op Belgische bodem, leert navraag in de sector.

‘Klassiek hebben wij grondstoffen- en materialenvoorraden voor enkele maanden, maar sinds een jaar hebben we er nog maar voor enkele weken’, zegt Geoffrey Pot, de topman van de Henegouwse site in Lessen van het Japanse farmabedrijf Takeda.

‘We voeren een voortdurende zoektocht. Het gaat om allerlei soorten grondstoffen en materialen - van actieve farmaceutische ingrediënten, zoals zuren en basen, over flacons tot filters die we nodig hebben om bloedplasma te purifiëren.’

LEES MEER
Topman Pfizer Puurs: ‘Grondstoffentekorten die de vaccinproductie stilleggen? Ik sluit het niet uit’

De Takeda-site in Lessen, de derde grootste van de 32 wereldwijde productiesites van het Japanse beursgenoteerde farmabedrijf, verwerkt jaarlijks 9 miljoen liter bloedplasma tot immunoglobuline, een antilichaambehandeling die de afweer versterkt van mensen met zeldzame, genetische immuunziekten.

Pot schat dat grondstoffenleveranciers voorrang geven aan de grootschalige productie van coronavaccins, die een jaar geleden op ongeziene schaal op gang getrokken werd. Daardoor is het elders in de farmasector moeilijker geworden om aan grondstoffen te raken. Ook hamstergedrag, aangewakkerd door de wereldwijde jacht op farmaceutische grondstoffen en materialen, zou een rol spelen.

Rechtstreeks bellen met leveranciers
De sectorfederatie pharma.be zegt dat voor veel geneesmiddelen, zoals de coronavaccins, de vraag naar grondstoffen is gegroeid tijdens de coronacrisis, terwijl de productie die vraag niet altijd kon volgen. Geneesmiddelenmakers in ons land moeten op zoek naar alternatieven omdat de grondstoffenproducenten de achterstand nog niet ingehaald hebben of omdat de levering vertraagd is.

Op de productiesite van het Franse Sanofi in Geel kampen ze onder meer met een schaarste aan bepaalde plastics, chemicaliën en filters. ‘De leveranciers zijn aan het opschalen, maar de verhoging van de productie neemt tijd in beslag. De schaarste zal dus nog even aanhouden.’ Voorlopig moest de productie nog niet stilgelegd worden.

Bij de Waals-Brabantse sites van het Britse GlaxoSmithKline, waar tal van vaccins geproduceerd worden, kampen ze dan weer met leveringsproblemen van componenten, zoals filters.

‘We hebben elke week globaal overleg bij Takeda over de grondstoffenbelevering van alle productiefaciliteiten met alle sitemanagers’, zegt Pot. ‘Het gebeurt regelmatig dat de top van de Japanse hoofdzetel rechtstreeks belt naar een leverancier als een lokale site met een tekort zit. Zo kan je meer druk op de ketel zetten.’

Het is al gebeurd dat wij grondstoffen kregen van andere bedrijven, waar wij op dat moment een tekort aan hadden, en omgekeerd.
GEOFFREY POT
TOPMAN VAN DE TAKEDA-SITE IN LESSEN

Vooralsnog kan Takeda in Lessen zijn productie normaal laten verlopen. ‘Maar er is bijvoorbeeld onzekerheid over de levering van filters tegen februari die we absoluut nodig hebben voor de productie van een eiwitbehandeling’, zegt Pot. ‘Als die er niet tijdig zijn, sluit ik niet uit dat we productie moeten stilleggen. Amerikaanse productiesites van Takeda hebben de productie al tijdelijk moeten stilleggen als gevolg van tekorten aan grondstoffen.’

Op Amerikaanse productiesites van Takeda is het al gebeurd dat ze de productie tijdelijk moesten stilleggen als gevolg van tekorten aan grondstoffen.
GEOFFREY POT
TOPMAN TAKEDA-SITE IN LESSEN

Pot, die als voorzitter van de Belgische biotechvereniging bio.be/essenscia ook een helikopterzicht heeft, merkt dat heel wat Belgische biotech- en farmabedrijven zwoegen om aan grondstoffen te raken.

‘In het Belgische biotech-ecosysteem overleggen bedrijven zelfs regelmatig over hun beschikbare grondstoffen om te kijken hoe we elkaar uit de nood kunnen helpen. Het is al gebeurd dat wij grondstoffen kregen van andere bedrijven, waar wij op dat moment een tekort aan hadden, en omgekeerd. We willen dat systeem verder formaliseren.’

www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...
Bijlage:
MisterBlues
0
Eindelijk een biotech CEO die de bak ingaat voor fraude. Er zouden er meer moeten volgen!

Theranos-oprichter Holmes, ooit de belofte van Silicon Valley, schuldig aan fraude


Elizabeth Holmes, oprichter en oud-topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos is schuldig bevonden in de grote fraudezaak tegen haar. De jury acht deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige testresultaten. Voor vier van de elf aanklachten werd ze schuldig bevonden.

De 37-jarige Holmes werd lange tijd gezien als een briljante ondernemer van het kaliber Elon Musk of Jeff Bezos. Op 19-jarige leeftijd besloot ze haar studie aan de prestigieuze universiteit Stanford af te breken om de toekomst van de gezondheidszorg te veranderen met een revolutionaire techniek, waarbij met slechts één druppel bloed honderden tests zouden kunnen worden gedaan.

Net als zijzelf waren veel investeerders overtuigd van het potentieel van Holmes en haar start-up, waarmee ze beloofde pijnloos bloedwaardes, virussen, kanker en hart- en vaatziekten op te kunnen sporen. Ze wist tal van zwaargewichten aan zich te binden: de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger trad toe tot de raad van bestuur en onder meer Rupert Murdoch stak miljoenen in haar bedrijf.
Luchtkasteel

Op het hoogtepunt in 2014 had het bedrijf een beurswaarde van 9 miljard dollar. Theranos en Holmes zelf, met haar Steve Jobs-achtige zwarte coltrui, waren het grote succesverhaal van Silicon Valley, totdat The Wall Street Journal een jaar later voor het eerst onthulde dat de bloedtestapparaten onnauwkeurig en gebrekkig waren.

Holmes' product bleek een luchtkasteel - iets wat ze bovendien naarstig probeerde te verbergen - en de waarde van Theranos stortte totaal in. In 2018, het jaar waarin Holmes en haar zaken- en ex-liefdespartner Ramesh Balwani werden aangeklaagd, hield het bedrijf op te bestaan.

In de rechtszaak is door de aanklagers duidelijk gemaakt dat Theranos helemaal geen nieuwe bloedtests heeft geïntroduceerd, maar dat het bedrijf in het geheim werkte met traditionele apparaten van Siemens.
'Hardvochtig, maar ook crimineel'

De aanklagers benadrukten dat het bedrijf nooit zoveel geld had opgehaald als Holmes eerlijk was geweest naar haar investeerders en patiënten. "Ze koos fraude in plaats van zakelijk falen. Ze koos ervoor om oneerlijk te zijn", zei aanklager Schenk. "Die keuze was niet alleen hardvochtig, het was crimineel." Holmes heeft volgehouden dat ze nooit iemand heeft willen misleiden.

De jury deed een uitspraak over acht van de elf aanklachten tegen Holmes, want de juryleden konden het lang niet eens worden over de overige drie aanklachten. Op een later moment hoort Holmes van de rechter welke straf ze krijgt. Haar hangt een gevangenisstraf van 80 jaar boven het hoofd, maar Amerikaanse media verwachten dat die veel lager zal uitvallen.
Tonydwi
0
PROG-aandelen zijn een koop aangezien Progenity een slanker bedrijf wordt
Een groeiende patentportfolio moet PROG-aandelen op lange termijn een boost geven

10u geleden · Door Louis Navellier en de InvestorPlace Research Staff
Voor mensen die graag een gok wagen op biotechnologiebedrijven, biedt het in Californië gevestigde Progenity (NASDAQ: PROG ) opwaarts potentieel tegen een betaalbare prijs. De aantrekkingskracht van PROG-aandelen is inderdaad dat het goedkoop is en mogelijk kan verdubbelen of meer.

Een wetenschapper houdt haar biotech-experiment omhoog in een klein petrischaaltje.
Bron: Shutterstock
Wat het bedrijf zelf betreft, is Progenity gespecialiseerd in het aanpakken van hoognodige aandoeningen, waaronder die met betrekking tot gastro-intestinale gezondheid, terwijl het ook de wetenschap van orale toediening van geneesmiddelen bevordert.

Om eerlijk te zijn, 2021 was geen gemakkelijk jaar voor de investeerders van Progenity. De koerspieken waren hoog, maar de dalingen waren steil, en het enige consistente thema was volatiliteit.

Die volatiliteit kan echter uw vriend zijn, aangezien PROG-aandelen in staat zijn om snelle bewegingen te maken voor handelaren met een goede timing. Bovendien heeft Progenity onlangs enkele wijzigingen aangebracht in haar activiteiten die aanzienlijke waarde kunnen bieden aan trouwe aandeelhouders.

PROG-voorraad in één oogopslag

Terugkerend naar het begin, in juni 2020, prijsde Progenity zijn beursintroductie (IPO) op $ 15 per aandeel. Helaas verloren de aandelen van Progenity 12,5% van zijn waarde op de eerste dag van de openbare handel.

In de komende anderhalf jaar daalde de PROG-aandeel, maar er waren onderweg aanzienlijke rally's. In 2021 waren er zelfs drie aanlopen van 50% of meer.

TOP 11 VOORRADEN VOOR 2022

Eind december was de koers van het Progenity-aandeel iets lager dan $ 2. De handelaren van vandaag moeten realistisch zijn en niet verwachten dat het aandeel morgen of volgende week terugspringt naar de IPO-prijs.

In plaats daarvan zou een goede strategie kunnen zijn om aandelen te verzamelen wanneer de prijs laag is, wat het geval was tijdens de laatste handelssessies van 2021.

Tegelijkertijd is het niet aan te raden om "de boot te laden" op PROG-voorraad. Er zijn risico's verbonden aan laaggeprijsde aandelen in de gezondheidszorg, dus voorzichtigheid is altijd geboden.

Kleiner kan beter zijn

Kan een bedrijf daadwerkelijk verbeteren door af te slanken? Het is zeker mogelijk, en Progenity bewijst het.

Progenity gaf ongetwijfeld prioriteit aan het versterken van haar kapitaalpositie in 2021. Als bewijs hiervan rapporteerde het bedrijf ongeveer $ 44 miljoen aan warrant-oefeningen (vanaf 23 november) in het vierde kwartaal van 2021.

Bovendien heeft Progenity via een ruiltransactie in het vierde kwartaal van 2021 de hoofdsom van haar converteerbare senior obligaties met vervaldag 2025 die worden aangehouden door niet-gelieerde ondernemingen, met 38% verlaagd.

Progenity CFO Eric d'Esparbes observeerde de grote vooruitgang van zijn bedrijf bij het optimaliseren van de kapitaalstructuur en het versterken van de liquiditeitspositie. Als gevolg hiervan verzekerde d'Esparbes dat de liquiditeitspositie van Progenity "voldoende startbaan zal bieden om het bereiken van onze kritieke R&D-mijlpalen voor ten minste de komende twaalf maanden te ondersteunen."

Een nog grotere boost voor de balans van het bedrijf is de recente desinvestering van Progenity van haar dochteronderneming Avero Diagnostics .

In feite verklaarde d'Esparbes dat de afstoting van Avero resulteerde in een verdere jaarlijkse verlaging van de bedrijfskosten met ongeveer $ 28 miljoen. Dat zou op zijn beurt de totale verlaging van de jaarlijkse bedrijfskosten van Progenity op ongeveer $ 145 miljoen brengen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021.

TOP 11 VOORRADEN VOOR 2022

Nog een patent voor de portfolio

Zelfs terwijl Progenity zijn bedrijf afslankt en zijn kosten verlaagt, blijft het bedrijf nieuwe patenten aankondigen.

Nog niet zo lang geleden omvatte de octrooiportfolio van Progenity in totaal 96 octrooifamilies. Deze omvatten 180 verleende octrooien, evenals meer dan 220 lopende aanvragen.

Nu kunnen we nog een patent toevoegen aan het lopende totaal. Dit betreft het detectieplatform voor één molecuul van Progenity dat in ontwikkeling is.

In het bijzonder is het Amerikaanse octrooi getiteld "Methoden, systemen en samenstellingen voor het tellen van nucleïnezuurmoleculen". Het omvat methoden voor het vangen, amplificeren en afbeelden van enkele kopieën van doelnucleïnezuurmoleculen.

Matthew Cooper, General Manager, Diagnostics, verduidelijkte verder dat het nieuwe patentoctrooi betrekking heeft op "kritieke methoden voor het tellen van doelmoleculen, waardoor sequencing overbodig wordt".

Het is echter meer dan zomaar een patent. Echt, het is een indicatie van een nieuwe richting voor Progenity. "Terwijl Progenity migreert weg van de commerciële diagnostische sector, zijn we actief op zoek naar partners om deze veelbelovende troef verder te ontwikkelen", verduidelijkt Cooper.

De afhaalmaaltijden

Zoals we hebben ontdekt, is Progenity niet alleen rijk aan patenten. Het bedrijf is ook kapitaalrijk.

Of in ieder geval, het is steviger in zijn financiën nu Progenity Avero Diagnostics heeft afgestoten. Bovendien lijkt Progenity een nieuwe richting in te slaan met de recente toevoeging van patenten.

Al met al zouden de belanghebbenden van Progenity het potentieel van dit slankere, beter gekapitaliseerde bedrijf moeten waarderen. Hopelijk biedt 2022 een nieuwe start en mogelijk hogere prijzen voor PROG-aandelen
voda
0
Belgen ontdekken hoe melkzuur afweer tegen tumoren verzwakt

Kankeronderzoeker Jo Van Ginderachter (VUB-VIB).
NICO SCHOOFS
04 januari 2022 16:49

De kankeronderzoeker Jo Van Ginderachter (VUB-VIB) en zijn collega’s ontdekten hoe bepaalde afweercellen en melkzuur de afweer tegen tumoren verzwakken. Hun bevindingen hebben het toptijdschrift Cell Reports gehaald.

In het kankeronderzoek was al langer bekend dat melkzuur, of lactaat, en macrofagen, een specifiek type immuuncellen, een verstorende rol spelen in de afweer tegen tumoren.

Maar hoe die cellen dat precies doen, werd nu uit de doeken gedaan door de Belg Jo Van Ginderachter, een immunoloog en kankeronderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), in samenwerking met Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven) en Jan Van den Bossche van de Universiteit van Amsterdam.

‘We stelden vast dat macrofagen melkzuur gebruiken als energiebron, om zich in leven te houden dus’, legt Van Ginderachter uit. ‘Daarnaast konden we aantonen dat diezelfde cellen er ook in slagen andere immuuncellen, die de kankercellen zouden moeten aanvallen, lam te leggen en daardoor mee de tumorimmuniteit te verzwakken.’

De sterke aanwezigheid van melkzuur in tumoren kan bijdragen tot een resistentie van die tumoren tegen immuuntherapie.
JO VAN GINDERACHTER
KANKERONDERZOEKER (VUB-VIB)

De Belgische bevindingen werden pas gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Cell Reports. ‘Ze illustreren nogmaals het belang om te blijven zoeken naar therapieën die de vorming van melkzuur in tumoren aan banden kunnen leggen,’ zegt Van Ginderachter.

LEES MEER
Speuren naar slimme schakelaars tegen kanker

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. ‘Je kan proberen de productie van melkzuur in tumoren te voorkomen. Maar dat is in de praktijk heel moeilijk, net omdat we weten dat er naast macrofagen en kankercellen nog veel andere cellen in de tumor melkzuur produceren.’

‘Anderzijds kan je proberen melkzuur te neutraliseren, door bijvoorbeeld een soort bufferoplossing, een chemische stof, toe te dienen. Daar loopt al preliminair onderzoek naar, maar ook dat is erg moeilijk. Je moet natuurlijk bereiken dat zo’n stof niet toxisch is en dat ze zich doelgericht een weg baant naar de tumor.’

Van Ginderachter wijst erop dat melkzuur in grote hoeveelheden in velerlei tumortypes voorkomt. ‘Kankercellen maken typisch veel melkzuur aan. En je hebt in tumoren bovendien regio’s met een hele lage zuurstofconcentratie, waarin melkzuur nog tot hogere niveaus wordt getild.’

Resistentie tegen immuuntherapie
‘Die sterke aanwezigheid van melkzuur in tumoren kan bijdragen tot een resistentie van die tumoren tegen immuuntherapie’, oordeelt Van Ginderachter. ‘Macrofagen, die zich voeden met melkzuur, leggen de ‘killer-T-cellen’ lam, immuuncellen die je via immuuntherapie net wil aanwakkeren.’

‘Immuuntherapie (waarbij lichaamseigen cellen getriggerd worden om kankercellen aan te vallen, red.) is weliswaar erg beloftevol, maar de realiteit blijft dat de meeste kankerpatiënten en de meeste tumortypes er nog niet op reageren. We moeten dus bereiken dat we immuunverstorende cellen, zoals de macrofagen, kunnen onderdrukken.’

www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...
Tonydwi
0
Progenity kondigt acceptatie aan van twee samenvattingen over de behandeling van gastro-intestinale aandoeningen bij ECCO'22
Nakomelingen, Inc.
wo 5 januari 2022, 12:30 uur· 2 minuten lezen
In dit artikel:

PROG
-7,56%

SAN DIEGO, 5 januari 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- Progenity, Inc. (Nasdaq: PROG), een biotechnologiebedrijf dat innoveert op het gebied van orale biotherapeutica voor gastro-intestinale gezondheid en daarbuiten, heeft vandaag aangekondigd dat twee presentaties met patiëntgegevens over indicatoren van werkzaamheid bij de behandeling van gastro-intestinale stoornissen door de 17 aanvaard ste congres van de European Crohn en Colitis Organisation (ECCO), 16-19 februari 2022, 's werelds grootste forum voor IBD-specialisten. ECCO's missie is om de zorg voor patiënten met IBD te verbeteren door middel van internationale richtlijnen, onderwijs, onderzoek en samenwerking.

De details van de begeleide postersessies zijn als volgt:

Samenvatting titel:
Blootstelling aan weefsel aan tofacitinib correleert met endoscopische uitkomst
Presentatoren:
Bram Verstockt, MD, PhD en Séverine Vermeire, MD, PhD
Sessie Datum & Tijd:
18 februari 2022, 12:30 tot 13:30 CET
Plaats:
Affichetentoonstelling (Zaal C)
Samenvatting titel:
Karakterisering van cytokine- en geneesmiddelconcentraties in serum, slijmvlies en feces tijdens inductiebehandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa met monoklonale anti-TNF-antilichamen
Presentatoren:
Joep van Oostrom en Geert D'Haens, MD, PhD
abstract nummer:
EC22-1198
Sessie Datum & Tijd:
18 februari 2022, 12:30 tot 13:30 CET
Plaats:
Affichetentoonstelling (Zaal C)
Scroll om verder te gaan met inhoudAdvertentie

Prêt à être #HERNIEUWD ?
Opel
Prêt à être #HERNIEUWD ?
Découvre-la maintenant chez ton concessiehouder Opel.
PLUS
De abstracts worden medio januari op de ECCO-website geplaatst . Posterpresentaties zullen na afloop van de conferentie beschikbaar worden gesteld op de Progenity-website.

Over
voda
0
07:44
Opnieuw positieve resultaten voor bime (UCB)

UCB UCB 0,00% meldt positieve resultaten in de zogeheten BE MOBILE 1 - fase 3 studie voor de behandeling van niet-radiografische axiale spondyloartritis (een reumatische aandoening) met het middel bimekizumab. Zowel de primaire als secundaire eindpunten werden gehaald.

Deze resultaten komen bovenop de positieve resultaten van de zogeheten BE MOBILE 2-studio in radiografische axiale spondyloartritis van december.

UCB wil met deze resultaten een aanvraag indienen voor bime in het derde kwartaal voor behandeling van axiale spondyloartritis in de VS en de Europese Unie.

twitter.com/FrankDeMol1/status/148332...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/st...
voda
0
Galapagos krijgt groen licht in VK
Voor behandeling van colitis ulcerosa met filgotinib.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft een handelsvergunning gekregen van de Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency voor de behandeling van colitis ulcerosa met filgotinib. Dit liet het biotechbedrijf dinsdagavond laat weten.

Patiënten met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa voor wie de conventionele therapieën niet werken, kunnen voortaan met het middel Jyseleca van Galapagos geholpen worden.

"Samen met het besluit van de EC is deze beslissing een belangrijke mijlpaal in onze plannen om Jyseleca beschikbaar te maken voor patiënten met CU die hiervoor in aanmerking komen in heel Europa", aldus Galapagos in een toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
07:19
UCB neemt Amerikaans bedrijf Zogenix over UCB UCB 0,00% legt ongeveer 1,9 miljard dollar (1,7 miljard euro) op tafel om het Amerikaanse biofarmabedrijf Zogenix ZGNX -1,82% in te lijven. Met de overname versterkt UCB zich in de behandeling van epilepsie en breidt het Belgische farmabedrijf zijn pijplijn uit in epilepsie en zeldzame ziekten.

Het is UCB in de eerste plaats te doen om Fintepla, dat is goedgekeurd voor epileptische aanvallen verbonden met net Dravet-syndroom. Het middel heeft ook potentieel om significante epileptische aandoeningen waaronder het Lennox-Gastat-syndroom te behandelen.

Voor het op Nasdaq genoteerde Zogenix betaalt UCB 26 dollar per aandeel in cash. Als bepaalde mijlpalen worden bereikt, kan daar nog eens tot 2 dollar bij komen. De biedprijs van 26 dollar houdt een premie van 72 procent in bovenop de gemiddelde koers van Zogenix in de voorbije 30 dagen. De raden van bestuur van zowel UCB als Zogenix staan unaniem achter de transactie.

UCB zal de overname financieren uit de eigen kasmiddelen en met een nieuwe lening. Zogenix zou vanaf 2023 bijdragen tot de winst van UCB.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/uc...
voda
0
Bone heeft voldoende in kas tot in derde kwartaal

Bone Therapeutics BOTHE 0,00% haalde in december 3,3 miljoen euro op met een private plaatsing bij bestaande en nieuwe institutionele investeerders. Eind 2021 had het bedrijf een netto kaspositie van 9,5 miljoen euro. Rekening houdend met verwachte mijlpaalbetalingen denkt Bone voldoende middelen te hebben om voort te kunnen tot in het derde kwartaal van dit jaar. Vorig jaar verbruikte Bone tussen 16 en 18 miljoen euro.

Dat blijkt uit een business update over het vierde kwartaal van 2021. Andere belangrijke punten:

* De licentie-overeenkomst rond het allogeen celtherapieproduct Allob met het Chinese Link Health Pharma is nog niet rond. Er zit vertraging op en de onderhandelingen lopen nog. De afronding wordt nu in de loop van het eerste kwartaal verwacht. Als de licentiedeal wordt gesloten, zal Link Health alle toekomstige ontwikkelingskosten van Allob voor zijn rekening nemen. Bone zou recht hebben op commerciële mijlpaalbetalingen.

* Bone Therapeutics heeft zijn hoofdkantoor overgebracht naar het Louvain-la-Neuve Science Park in Mont-Saint-Guibert.

* Bone hoopt de rekrutering van patiënten voor de fase 2b-studie met Allob rond scheenbeenbreuken didt jaar af te ronden. Of dat lukt, zal afhangen van de evolutie van de pandemie en van beperkende maatregelen. Het bedrijf hoopt nog steeds de eerste resultaten in het eerste kwartaal van 2023 te kunnen vrijgeven, maar vertraging is niet uitgesloten.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/uc...
voda
0
Argenx krijgt goedkeuring Vyvgart in Japan

Na de goedkeuring in de VS op 17 december mag Argenx zijn middel Vyvgart ook in Japan op de markt brengen in de behandeling van de immuunziekte myasthenia gravis. Het Japans gezondheidsministerie verleende een handelsvergunning voor de behandeling voor patiënten die niet voldoende reageren op steroïde of niet-steroïde immuunonderdrukkers op de markt.

Vyvgart is de eerste zogenaamde FC-blocker (FcRn) die in Japan markttoelating krijgt.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/re...
voda
0
Valneva meldt werkzaamheid vaccin tegen omikron

Het Oostenrijks-Franse biotechbedrijf Valneva zegt dat zijn vaccin de omikronvariant na drie doses volledig neutraliseert. Uit een laboratoriumtest bleken alle serummonsters antilichamen te bevatten tegen de delta-variant, en in 87 procent van de gevallen ook tegen de omikronvariant.

Valneva verwacht dat zijn vaccin nog dit kwartaal in Europa wordt goedgekeurd en dat de eerste leveringen in april zullen volgen.

twitter.com/valnevaSE/status/14838523...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/re...
voda
1
Bijna dertig producenten voor goedkope versie van coronapil Merck
Van onze redacteur 20 jan   18:39

Opvallend veel medicijnproducenten willen een goedkope versie produceren van de coronapil van het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co. Bijna dertig bedrijven uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten hebben zich gemeld. De producenten kunnen gebruikmaken van een overeenkomst met Merck, die armere landen sneller de beschikking moet geven over geneesmiddelen tegen corona.

Merck stelt de patenten op zijn nieuwe middel molnupiravir beschikbaar zonder daar een vergoeding voor te vragen. Het gaat om een uitzonderlijke geste. Farmabedrijven beschermen patenten op hun medicijnen meestal zo lang mogelijk.

De vreugde over de opmerkelijke stap van Merck is afgelopen weken wel bekoeld, omdat de pil volgens de laatste inzichten minder effectief is dan aanvankelijk werd gedacht. Ook zijn er zorgen over bijwerkingen. De pillen zijn bestemd voor mensen die pas enkele dagen corona hebben en die een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van covid-19.

De bedrijven die een goedkope versie van de coronapil willen maken, hebben zich gemeld bij de Medicines Patent Pool (MPP). Deze organisatie heeft met steun van de Verenigde Naties een akkoord bereikt met Merck, dat in Europa opereert onder de naam MSD.

Een kuur van veertig goedkope pillen molnupiravir zal naar verwachting circa $20 dollar gaan kosten, zo heeft het persbureau Reuters vernomen van MPP. Dat bedrag is vele malen lager dan de $700 die de Verenigde Staten voorlopig betalen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1427728/bijna-derti...
voda
0
UCB meldt opnieuw positieve resultaten met Bimzelx in psoriatische artritis

UCB laat in een persbericht weten dat de BE Complete-studie met Bimzelx, de commerciële naam van bimekizumab, ter behandeling van psoriatische artritis positieve eindresultaten heeft opgeleverd. Alle primaire en secundaire doelstellingen werden behaald.

Het is het tweede fase 3-onderzoek met Bimzelx in psoriatische artritis dat goed scoort. In november vorig jaar kon UCB al positieve interimresultaten melden van BE Optimal.

In BE Complete werd de werking van Bimzelx vergeleken met een placebo. Significant meer patiënten die met Bimzelx werden behandeld, zagen de symptomen met 50 procent of meer verbeteren. Het middel werd getest bij volwassenen die niet goed reageerden op een anti-TNF-behandeling of daar intolerant voor waren.

UCB zal de volledige resultaten van BE Complete publiceren in een gezaghebbend medisch tijdschrift. Het Belgische farmabedrijf is van plan om in het derde kwartaal van dit jaar in de VS en de EU aanvragen in te dienen om bimekizumab op de markt te mogen brengen.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/br...
voda
0
UCB krijgt groen licht voor Bimzelx in Japan in 3 psoriatische aandoeningen

Het Japanse ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn heeft een markttoestemming gegeven voor UCB's geneesmiddel Bimzelx voor de behandeling van psoriasis, veralgemeende psoriasis pustulosa en psoriatische erythrodermie bij patiënten die onvoldoende reageren op bestaande behandelingen. De goedkeuring stoelt op positieve resultaten van fase 3/3b-onderzoeken waarbij de werking bimekizumab werd vergeleken met een placebo en met drie courant gebruikte middelen.

De goedkeuring in Japan is de derde wereldwijd voor bimekizumab, zegt UCB UCB 0,00% in een persbericht. In augustus vorig jaar kreeg het middel reeds groen licht in de EU/EER en het Verenigd Koninkrijk voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis bij volwassenen. Een eventuele markttoelating wordt momenteel bekeken door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis bij volwassenen. Er lopen ook aanvragen in Australië, Canada en Zwitserland.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
[/quote]
voda
0
Brits onderzoek wijst op nut test Biocartis bij longkanker

Biotechbedrijf Biocartis BCART 0,00% meldt zojuist dat uit een Britse studie blijkt dat een dubbele PCR- en NGS-teststrategie voor patiënten met niet-squameuze en niet kleincellige longkanker in stadium vier de overlevingskansen en de zorgkwaliteit van patiënten kan verbeteren. Bij niet-kleincellige longkanker gaat het om kanker in vrij grote cellen.

PCR staat voor polymerasekettingreactie, een snelle en betaalbare techniek waarbij miljoenen kopieën van DNA-moleculen worden gemaakt voor medische diagnoses. PCR vormt ook de basis van de technologie achter Idylla, de zaklabo ter grootte van een broodmachine van Biocartis. De Mechelaars hopen met een waaier van tests een 'ecosysteem' uit te bouwen rond Idylla.

Het probleem is alleen dat het vliegwiel maar niet op toerental komt. Het ecosysteem van geïnstalleerde Idylla's stijgt wel, maar niet exponentieel. En zolang het vliegwiel niet op dreef komt, blijft het frustrerend lang wachten op een positief onderste lijntje. En daarom noteert het aandeel inmiddels 75 procent onder de intekenprijs van 11,50 van september 2015. 2022 moet dus het jaar van de doorbraak worden om de gedecimeerde beurskoers vooruit te branden.

twitter.com/Biocartis_/status/1485855...

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ma...
voda
0
'PCR-tests van Biocartis zijn goede aanvulling op NGS-testen'

Analist Thomas Vranken van KBC Securities reageert op het nieuws van Biocartis BCART 7,19% van deze morgen (zie post 7u59). Volgens hem laat de Britse studie - die wijst op het nut van de tests van Biocartis bij de diagnose van longkanker - zien dat de PCR-tests van Biocartis een goede oplossing kunnen zijn alvorens het inzetten van uitgebreide NGS-testen. 'Hoewel de kosten die meekomen met NGS-testen zijn de afgelopen jaren enorm is gedaald - deze bedragen nu een honderdste van de kosten tien jaar geleden - blijft de test veel meer tijd in beslag nemen dan de PCR test met het minilabo Idylla.'

'Het is niet zozeer de NGS-tests zelf die zoveel tijd in beslag neemt, maar vooral de hele aanvoerketen erachter. Voor NGS moeten de stalen eerst naar een gecentraliseerd labo worden verzonden. Daar moeten onderzoeker ze analyseren waarna ze de resultaten terug naar de behandelende arts sturen. De PCR-testen van Idylla kun je gewoon op locatie doen. Daardoor kunnen artsen veel sneller hun beslissingen nemen en zo ook rapper op behandeling overgaan.'

De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 7 euro voor het aandeel. Biocartis wint ruim 6 procent.

Het is niet zozeer de NGS-tests zelf die zoveel tijd in beslag neemt, maar vooral de hele aanvoerketen erachter.
THOMAS VRANKEN
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

www.tijd.be/markten-live/live-blog/ma...
voda
0
Leuvens medtechbedrijf test hittetherapie om uitgezaaide kanker te bestrijden

NICO SCHOOFS
Vandaag om 08:00

Het Leuvense medtechbedrijf ElmediX haalt 4 miljoen euro op om zijn hittetherapie klinisch te testen. Die moet kankerpatiënten vatbaarder maken voor chemo- en radiotherapie.

Het Leuvense medtechbedrijf ElmediX, dat in 2015 werd opgestart als spin-off van de UAntwerpen, heeft de voorbije jaren een gepatenteerde technologie ontwikkeld waarmee je de lichaamstemperatuur van kankerpatiënten gedurende een paar uur precies en gecontroleerd tot 41,5 graden Celsius kan laten verhitten.

De belofte van zulke thermische therapie is dat ze niet alleen tumorcellen zou doden en gezonde cellen zou sparen, maar tegelijk ook de gevoeligheid van kankercellen voor chemo- en radiotherapie zou verhogen en het immuunsysteem een boost zou geven.

'Onze technologie doet hete lucht circuleren in het toestel om het volledige lichaam tijdelijk op te warmen, waarbij sensoren in de patiënt de temperatuur monitoren om erover te waken dat die niet te hoog oploopt,' zegt ElmediX-CEO en medeoprichter John-Paul Bogers, ook professor weefselleer en celbiologie aan de UAntwerpen. 'Onderzoek wees uit dat je het meest effect bekomt bij een zeer precieze lichaamstemperatuur van 41,5 graden Celsius.'

LEES MEER
Speuren naar slimme schakelaars tegen kanker

Zo'n thermische therapie zit nog volop in de onderzoeksfase en is nog nergens goedgekeurd, benadrukt Bogers. 'Er zijn wel al zeer lokale tumorbehandelingen met thermische kankertherapie op de markt, maar nog geen enkele waarbij je tijdelijk het hele lichaam verhit, zoals met onze technologie.'

Vertraging door pandemie
In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen begon ElmediX eind 2020 al met de eerste fase van het klinisch onderzoek met zijn hittetherapie. Dat gebeurde bij patiënten met een uitgezaaide kanker, nadat uit preklinische data geen problemen met de veiligheid naar voren waren gekomen. Voor een behandeling op de markt kan komen, moet die drie onderzoeksstadia doorstaan.

'Maar door de coronapandemie werd die fase 1-studie drie keer gepauzeerd en liepen we meer dan een jaar vertraging op. Het ziekenhuis moest zich uiteraard focussen op Covid-19', zegt Bogers.

'De studie loopt bij drie patiënten en wees al uit dat er bij hen geen ernstige veiligheidsproblemen gelinkt aan de behandeling waren, wat het doel van de eerste onderzoeksfase is. We mikken in totaal op 12 à 20 patiënten.'

Mijn drijfveer is deels persoonlijk, omdat mijn moeder aan pancreaskanker is overleden.
JOHN-PAUL BOGERS
CEO EN MEDEOPRICHTER ELMEDIX

Om die eerste studie te financieren, haalt ElmediX nu 4 miljoen euro extra kapitaal op bij privé-investeerders. 'Onze belangrijkste privé-investeerder en meerderheidsaandeelhouder is NexT Invest (van Erwin De Keyser, red.)', zegt Bogers.

In totaal haalde het medtechbedrijf sinds de start al 12 miljoen euro op, inclusief een onderzoekssubsidie van 1,8 miljoen euro van het Vlaamse overheidsagentschap Vlaio. Voor de volgende onderzoeksfase zoekt ElmediX in de loop van 2022 15 à 20 miljoen euro.

'We hopen eind dit jaar met onze volledige fase 1-resultaten te komen', zegt Bogers, die aangeeft dat ElmediX met zijn hittetherapie in eerste instantie mikt op de behandeling van pancreaskanker en uitgezaaide kankers.

'Mijn drijfveer is deels persoonlijk, omdat mijn moeder aan pancreaskanker is overleden', zegt Bogers. 'Gemiddeld overlijdt een patiënt tien maanden na zo'n diagnose. We hopen dat onze hittetherapie op termijn kankerpatiënten kan helpen bij wie andere behandelingen onvoldoende aanslaan.'

www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...
voda
0
TheraVet mikt op sterke groei in 2022

TheraVet ALVET 0,40% , het Waalse biotechbedrijf dat zich specialiseert in de behandeling van bot- en gewrichtsziekten bij huisdieren, heeft naar eigen zeggen een opbouwende tweede jaarhelft van 2021 achter de rug. Het managementteam en de raad van bestuur werden versterkt. Visco-Vet, een injecteerbare gel om artrose bij honden te behandelen, behaalde ‘zeer goede klinische resultaten’.

Biocera-Vet, een product dat botweefsel vervangt, werd in België, Frankrijk en Nederland op de markt gebracht als palliatieve behandeling van huisdieren die botkanker hebben. Voor Biocera-Vet sloot TheraVet ook distributie- en onderzoeksakkoorden af.

Eind december bedroeg de kaspositie van ThereaVet 5,64 miljoen euro tegen 2,17 miljoen een jaar eerder. De sterkere positie is te danken aan de kapitaalverhoging van 7,05 miljoen euro die gerealiseerd werd bij de beursintroductie op Euronext Growth Parijs en Brussel. TheraVet publiceert de jaarresultaten op 25 april.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
voda
0
'Biotalys goed op weg naar voldoende productie tegen aanvaardbare kost'

Analist Guy Sips van KBC Securities reageert op de productieverhoging die Biotalys heeft gemeld voor zijn biofungicide Evoca. 'Biotalys BTLS 1,44% moet het productieproces opschalen om voldoende actieve ingrediënten te maken om Evoca te produceren en industriële schaal. Ze zijn er nu in geslaagd om de productiecapaciteit te significant te verhogen.'

'Biotalys gebruikt eigenlijk dezelfde technologie als Ablynx’, legt Sips uit. 'We weten van dat bedrijf en van andere ondernemingen dat het productieproces kan werken in humane toepassingen, maar daar heb je veel kleinere hoeveelheden voor nodig dan wanneer je er hele velden mee moet besproeien. Het einddoel is dus productie op industriële schaal, maar je kunt niet zomaar de productie op die schaal brengen zonder te weten of het middel nog wel dezelfde werking heeft. Daarom moeten ze steeds opschalen en testen of het middel ook met die productie nog goed werkt. En dat alles moet ook nog eens tegen een aanvaardbare kost.’

'De huidige productie is nog niet op het peil dat het middel aan alle landbouwers kan worden aangeboden, maar ze zijn nu goed op weg om voldoende productie tegen een aanvaardbare kost te kunnen maken’, concludeert de analist.

Je kunt niet zomaar de productie op grote schaal brengen zonder te weten of het middel nog wel dezelfde werking heeft.
GUY SIPS
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 0,881
Verschil +0,013 (+1,50%)
Hoog 0,889
Laag 0,869
Volume 8.926.686
Volume gemiddeld 6.927.541
Volume gisteren 37.599.271