Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Biotech en Farmacie Nieuws

194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
haas
0
BDX: $241,de vaccinspuiter van naam:)
==========================================
Becton, Dickinson to build €165M manufacturing facility
May 18, 2021 6:28 AM ETBecton, Dickinson and Company (BDX)By: Khyathi Dalal, SA News Editor
Becton, Dickinson (NYSE:BDX) plans to build a €165M (or $200M) high-tech manufacturing facility in Zaragoza city; construction set to commence in 2021 marking it the fourth manufacturing plant in Spain.
"The new plant will produce drug delivery devices, primarily for pharmaceutical companies that supply the European market with drugs in pre-fillable syringes such as vaccines and other biologic drugs," worldwide president of BD Pharmaceutical Systems Eric Borin commented.
As part of the company's 2025 growth strategy, the new site represents a portion of the $1.2B investment over four years (announced in December 2020) to expand and upgrade manufacturing capacity and technology for pre-fillable syringes and advanced drug delivery systems.
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 september 2019 10:01:

Experts waarschuwen:
’80 miljoen doden bij pandemie’
Updated 6 min geleden
7 min geleden in BUITENLAND

Amsterdam - De kans op een pandemie, een epidemie die zich wereldwijd verspreidt, stijgt flink. Maar we zijn er niet voorbereid en dat kan miljoenen levens kosten, schrijft een panel van internationale gezondheidsexperts in een rapport.

De laatste grote epidemie was de Spaanse griep die in 1918 en 1919 van tussen de 20 en 100 miljoen mensen het leven eiste. Mocht nu eenzelfde griep-pandemie uitbreken, dan loopt dat sterftecijfer binnen 36 uur op tot tachtig miljoen. Het is een slechte science fictionfilm die werkelijkheid kan worden.

„De wereld is er niet klaar voor”, staat in het rapport van het Global Preparedness Monitoring Board, geschreven door een team met onder meer (voormalige) leiders van de World Health Organization (WHO) en de Wereldbank. „Het is tijd voor actie”, zegt Gro Harlem Brundtland, voormalig hoofd van WHO in de Guardian.

Ziektes en epidemieën zijn van alle tijden, maar de experts waarschuwen nu dat ze binnen de 36 uur razendsnel kunnen uitbreiden. Dat komt door een stijgende bevolkingsgroei en de mogelijkheid om heel snel de wereld rond te reizen. Maar ook de stijging van de temperatuur kan ziektes als zika – verspreid door muggen, snel op andere mensen in andere landen overbrengen.

Sinds 1918, toen in Nederland 60.000 mensen stierven aan Spaanse Griep, hebben we wel al veel bereikt in de bestrijding van ziektes, maar het rapport waarschuwt dat ook nieuwe ziekteverwekkende micro-organismen kunnen worden gecreëerd.

„We hebben vooruitgang geboekt bij noodsituaties, maar de huidige inspanningen blijven ruim onvoldoende”, aldus het rapport. Arme landen kunnen of willen de bestrijding vaak ook niet betalen.

Daarom roept de directeur-generaal van WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, wereldleiders op om zeven concrete acties te ondernemen om het risico te verminderen, zoals het opstellen van meerjarige rampenplannen en het ondersteunen van onderzoek naar nieuwe technologieën.

Tussen 2011 en 2018 noteerde de WHO 1.483 epidemieën. De bekendste is wel het dodelijke ebola.

DeZwarteRidder
0
Amerikanen keuren medicijn Alzheimer goed
Van onze redacteur 17:16

De Amerikanen krijgen voor het eerst in bijna twintig jaar de beschikking over een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. De Amerikaanse toezichthouder, de FDA, heeft maandag het middel aducanumab van het farmaconcern Biogen goedgekeurd. De hoop is dat aducanumab de achteruitgang bij patiënten met beginnende Alzheimer-verschijnselen kan afremmen.

De beslissing is bij voorbaat omstreden, omdat de onderzoeksresultaten over het middel veel discussie oproepen. Veel wetenschappers hebben twijfels over de effectiviteit van het middel. Patiëntenverenigingen en sommige artsen zijn evenwel voor goedkeuring en wijzen op de grote behoefte aan een medicijn tegen de ziekte.

Naar de beslissing van de FDA was met spanning uitgekeken, ook door de farmaceutische industrie en beleggers.
Oorzaak aanpakken

Aducanumab richt zich op het tegengaan van de opeenhoping van amyloïde plaques, eiwitfragmenten in de hersenen, die veelal worden gezien als de oorzaak van Alzheimer. Het is daarmee het eerste medicijn dat niet alleen de symptomen van de ziekte bestrijdt, maar ook probeert de oorzaak aan te pakken.

In een verklaring erkent de FDA dat de onderzoeksresultaten 'gecompliceerd' zijn. Toch is er volgens de toezichthouder voldoende bewijs dat het medicijn de opeenhoping van amyloïde tegengaat. Ook is het volgens de FDA aannemelijk dat minder amyloïde belangrijke voordelen voor patiënten met zich mee zal brengen.
FDA wil meer onderzoek

Na de goedkeuring moet Biogen nog meer patiëntenonderzoek naar de effectiviteit van zijn medicijn verrichten, zo heeft de FDA bepaald. 'Als het middel niet werkt zoals verwacht, kunnen we stappen nemen om het weer van de markt te halen', aldus een verklaring.

Biogen heeft eerder geschat dat mogelijk anderhalf miljoen Amerikanen in aanmerking komen voor het medicijn, als dat werd goedgekeurd. Het middel zal waarschijnlijk tienduizenden dollars per patiënt per jaar kosten.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1386733/amerikanen-k...
DeZwarteRidder
0
'Schikking van $26 mrd in Amerikaanse opiatencrisis in de maak'
Achmed Majid 12:53

In het kort

Vier bedrijven en Amerikaanse staten en lokale overheden schikken naar verluidt voor $26 mrd.
De staat van New York schikt met drie medicijndistributiebedrijven voor $1 mrd.
Al meer dan een half miljoen Amerikanen overleden aan overdoses van voorgeschreven en illegale opiaten.

Een megaschikking in de Amerikaanse opiatencrisis is in de maak. Het gaat om een overeenkomst ter waarde van $26 mrd tussen Amerikaanse staten en lokale overheden enerzijds en drie grote medicijndistributiebedrijven en medicijnfabrikant Johnson & Johnson (J&J) JNJ$166,88-- anderzijds.

Dat schrijf The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De vier bedrijven worden ervan beschuldigd de opiatenepidemie in het land mogelijk te hebben gemaakt. Honderdduizenden Amerikanen overleden in de afgelopen jaren nadat ze verslaafd waren geraakt aan deze pijnstiller en zijn illegale varianten.

De bedrijven promootten het gebruik van opiaten jarenlang door bijvoorbeeld grote marketingcampagnes op touw te zetten en consultants op pad te sturen die artsen moesten overtuigen van de voordelen en de veiligheid van de pijnstillers.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1404087/schik...
DeZwarteRidder
0
Sanofi springt met miljardenovername mee op mRNA-trein
Jan De Schamphelaere
Vandaag om 08:17

Het Franse farmabedrijf Sanofi legt 3,2 miljard dollar op tafel om Translate Bio over te nemen. Daarmee haalt het mRNA-technologie - die in de kijker staat sinds de pandemie - in huis.

Translate Bio is geen onbekende voor Sanofi. Integendeel. De twee tekenden in 2018 al een samenwerkingsakkoord en breidden dat vorig jaar verder uit. Twee gezamenlijke onderzoeksprogramma’s zijn al vrij gevorderd. Momenteel lopen patiëntenproeven voor vaccins tegen Covid-19 en influenza.
sluit

Met de overname haalt Sanofi de technologie nu volledig in huis. ‘De toegang tot een nieuw technologieplatform zal ons toelaten het potentieel van mRNA verder te exploreren’, aldus Paul Hudson, de CEO van Sanofi.
" We zien dit technologieplatform niet enkel voor de ontwikkeling van vaccins, maar ook om geneesmiddelen te ontwikkelen in de domeinen van immunologie, oncologie en zeldzame ziektes. "
Paul Hudson
CEO Sanofi

Met Translate Bio zet Sanofi een voet aan de grond in de wereld van mRNA, dat sinds de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd in de schijnwerpers staat. Het Amerikaanse Moderna en de tandem Pfizer-BioNtech slaagden er in snel tempo in een zeer effectief mRNA-vaccin op punt te stellen en troefden daarmee de klassieke vaccingrootmachten à la Sanofi en GSK af.

Die twee sloegen trouwens de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een covid-vaccin, maar de eerste resultaten vielen behoorlijk tegen. Later boekten ze meer succes met een 'tweedekansvaccin'.
Next big thing

Sanofi en bij uitbreiding de hele farmawereld beseft dat mRNA de next big thing is en dat de toepassingen veel verder reiken dan enkel Covid-19, gaande van griep en kanker tot hiv en andere infectieziektes. ‘We zien dit technologieplatform niet enkel voor de ontwikkeling van vaccins, maar ook om geneesmiddelen te ontwikkelen in de domeinen van immunologie, oncologie en zeldzame ziektes’, aldus Hudson.

Translate Bio is onder meer op zoek naar behandelingen voor de taaislijmziekte en andere zeldzame longaandoeningenen.

Sanofi biedt 38 dollar per aandeel, wat een premie impliceert van 30 procent op de slotkoers van maandag. Het bod ligt 56 procent hoger dan de gemiddelde koers over de voorbije twee maanden.

De CEO van Translate Bio en Baupost, de grootste aandeelhouder, hebben aangegeven hun aandelen te zullen verkopen. Op die manier krijgt Sanofi al zeker 30 procent van de aandelen in handen. Sanofi verwacht de transactie in het derde kwartaal af te ronden.
DeZwarteRidder
0
Biotechbedrijf krijgt €17,5 mln van EU voor medicijn geïnspireerd op slangengif
Van onze redacteur 21 okt 17:25

Biotechbedrijf Varmx uit Leiden heeft een bedrag van €17,5 mln gekregen van de Europese Unie. Dat heeft de onderneming donderdag bekendgemaakt.

Het geld kan worden besteed aan de verdere ontwikkeling en productie van een medicijn tegen bloedingen die worden veroorzaakt door bloedverdunners. De onderneming heeft de afgelopen jaren de aandacht getrokken omdat het medicijn is geïnspireerd op de werking van het gif van de uiterst gevaarlijke Australische bruine slang.

Vorig jaar haalde Varmx al €32 mln op bij diverse investeerders. De belangrijkste geldschieters waren toen het Spaanse investeringsfonds Ysios Capital en de Nederlandse investeringsfondsen Inkef Capital, LSP en BioGeneration. Inkef beschikt over geld van pensioenfonds ABP.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1416828/biotechbe...
DeZwarteRidder
0
Pillen tegen corona zijn goed nieuws: ‘Kan druk op ziekenhuizen fors verminderen’

Medicijnen die gaan helpen de coronacrisis op te lossen, zijn in de maak. Er zijn nog beren op de weg, zoals de hoge kosten, maar: ,,Deze middelen hebben echt de potentie om de druk op ziekenhuizen bij een volgende golf te verminderen.”
Chris van Mersbergen 01-12-21, 07:01 Laatste update: 07:35

Plotseling meldt het ene na het andere bedrijf zich met geneesmiddelen die een patiënt kunnen afhelpen van het coronavirus, of zelfs voorkomen dat iemand het krijgt. AstraZeneca, Eli Lily, GlaxoSmithKline, Merck, Pfizer, Roche: een farmaceut zonder eigen coronamedicijn telt niet meer mee, zo lijkt het.

De beloofde resultaten zijn spectaculair. Pfizer ontwikkelde een pil die de kans op ziekenhuisopname en overlijden met 89 procent zou verminderen, als iemand hem binnen drie dagen na het krijgen van coronasymptomen neemt. AstraZeneca presenteerde vorige week een antilichamen-injectie die preventief kan worden toegediend, en die de kans op het krijgen van Covid-19 na een halfjaar nog met 83 procent verkleint.

,,Je moet altijd oppassen om enkel op persberichten van farmaceutische bedrijven af te gaan’’, zegt internist-infectioloog Joost Wiersinga van het Amsterdam UMC. ,,Vaak zijn de volledige studieresultaten nog niet vrijgegeven. Of medicijnen echt zo goed werken, zie je pas in de dagelijkse praktijk. Maar inderdaad, er lijken heel mooie middelen aan te komen.”

Wiersinga volgt sinds de start van de coronacrisis al het wetenschappelijk onderzoek over het virus. Als internist-infectioloog is hij bijzonder geïnteresseerd in de medicijnen. We nemen de laatste ontwikkelingen met hem door.

Er is al een cocktail

,,Patiënten die met corona in het ziekenhuis belanden en zelf geen antistoffen tegen het virus hebben, kunnen sinds een paar maanden worden behandeld met een cocktail van Regeneron en Roche. Daarin zitten antistoffen tegen corona die in het lab zijn nagemaakt en via een infuus worden toegediend. Deze antilichamen voorkomen dat het virus nog meer cellen binnendringt, en hebben daarom een vertragend effect op de infectie. Donald Trump werd als president met deze toen nog experimentele cocktail behandeld.

Volgens een Britse studie vermindert de cocktail de kans dat een coronapatiënt in het ziekenhuis overlijdt met 6 procentpunten, van 30 naar 24 procent. Ik ben een van de coördinatoren van een groep die in de Nederlandse ziekenhuizen onderzoekt of we dat resultaat ook hier zien.”

Tien pillen van Merck, die je vijf dagen lang tweemaal daags in moet nemen, zouden rond de 600 euro gaan kosten

Liever een pil dan een infuus

,,Het middel van Regeneron en Roche heeft ook effect bij mensen die net positief op corona zijn getest. Maar het moet via een infuus worden toegediend, en daarvoor moet een patiënt in de praktijk meestal voor een dagopname naar het ziekenhuis komen. Daar is maar beperkt capaciteit voor. Daarom is het goed nieuws dat er nu coronapillen op de markt komen, van onder meer Merck en Pfizer. Dit zijn antivirale middelen, die ervoor zorgen dat het virus zich in het lichaam niet kan vermenigvuldigen. Iemand zou straks een pillenkuurtje kunnen nemen bij een positieve coronatest. Probleem is wel dat dit soort medicijnen hartstikke duur lijken te worden. Tien pillen van Merck, die je vijf dagen lang tweemaal daags in moet nemen, zouden rond de 600 euro gaan kosten. Dat betekent dat je het niet zomaar kan geven aan iedereen die positief test. Ook is het te hopen dat het virus niet resistent wordt tegen deze pillen. Zo’n pil daarop aanpassen, dat is nog best lastig. In de toekomst zou je ook aan cocktails van verschillende middelen kunnen denken.”
DeZwarteRidder
0
Het goede oude insuline krijgt een helper
14:36

Onderzoekers hebben nu naast insuline nog een behandelwijze uitgewerkt om mensen met diabetes te helpen. En dat is goed nieuws voor patiënten met insulineresistentie.

Toen insuline honderd jaar geleden werd ontdekt, veranderde dit het leven van miljoenen mensen met diabetes: een ziekte waarbij het lichaam zelf te weinig van het hormoon insuline aanmaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Vanaf het moment waarop insuline veilig buiten het lichaam nagemaakt kon worden, is het toedienen ervan de hoofdbehandeling geworden van diabetes. Maar niet elke patiënt is gebaat bij insuline. Onderzoekers hebben nu een mogelijk alternatief gevonden.
Wat hebben ze precies ontdekt?

In 2012 ontdekte onderzoeker Hans Jonker, hoogleraar Kindergeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het hormoon FGF1 een belangrijke rol speelt bij de functie van vetweefsel en bij het ontstaan van diabetes type 2. ‘Bij muizen die geen FGF1 kunnen maken, zagen we slecht functionerend vetweefsel en een versnelde ontwikkeling van diabetes type 2. We wilden toen weten of FGF1 ook kan worden toegepast als medicijn.’
En lukte dat?

Hoewel een gezond lichaam zelf FGF1 aanmaakt, circuleert het niet als een hormoon, maar blijft het in het weefsel waar het wordt aangemaakt. ‘Dit is anders dan hoe insuline werkt’, vertelt Jonker. ‘Dat wordt afgegeven aan de bloedbaan en heeft ook effect op andere weefsels en organen. In 2014 hebben we gekeken of FGF1 ook zou werken als we het inspuiten, waardoor het zich verspreidt zoals insuline. Het bleek inderdaad zo de ontwikkeling van diabetes tegen te kunnen gaan. We zagen bij muizen dat net zoals bij insuline de bloedsuikerspiegel acuut omlaag ging. Die bleef echter, anders dan bij insuline, veel langer laag.’
Anders dan bij insuline bleef de bloedsuikerspiegel veel langer laag
Waarom was er nog meer onderzoek nodig?

Omdat FGF1 ook effect zou kunnen hebben op andere processen in het lichaam. ‘FGF1 is namelijk een groeifactor en zou door stimulatie van de celdeling kunnen leiden tot een grotere kans op tumoren’, legt Jonker uit. Al in 2014 werd aangetoond dat dit effect op celdeling kan worden voorkomen met een kleine aanpassing van het hormoon. Maar dan nog was meer onderzoek nodig om het precieze mechanisme beter te begrijpen voordat er aan een potentieel diabetesmedicijn gewerkt kon worden.
En hoe werkt dat mechanisme dan?

Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat FGF1, net als insuline, de afbraak van vetten remt. Door deze remming komen er minder vrije vetzuren in het bloed en dat leidt tot onder meer een verlaging van de suikerproductie door de lever. Ook is gekeken hoe die afremming precies gebeurt. FGF1 en insuline activeren weliswaar vergelijkbare, maar niet dezelfde eiwitten om het proces in gang te zetten. Een alternatieve route, met dezelfde eindbestemming dus. Omdat insulineresistentie kan leiden tot diabetes type 2 zou dit alternatief vooral voor deze grote groep patiënten een belangrijk verschil kunnen maken.
Auteur:

Karlijn Meinders is wetenschapsjournalist.

Lees het volledige artikel: fd.nl/tech-en-innovatie/1425875/het-g...
DeZwarteRidder
0
Succes met kankervaccin bij honden stemt wetenschappers hoopvol
15 min geleden
in BINNENLAND

AMSTERDAM - De kansen van honden op overleving van kanker lijken flink toe te nemen dankzij een kankervaccin. Dat zegt Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, dat onderzoek deed samen met een oncologiecentrum voor dieren en daar maandag over publiceert in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Het heeft 35 honden met spontane blaaskanker behandeld met het vaccin en daarvan is de helft na 400 dagen nog in leven. Twee zijn zelfs helemaal genezen.

Normaal is gemiddeld de helft van deze honden na 180 dagen al dood en leeft er na een jaar niet één meer. Dankzij het vaccin verdween de tumor, werd hij kleiner of stopte hij met groeien. Het vaccin gaf volgens de onderzoekers geen bijwerkingen. Ze zijn hoopvol. „Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen”, zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.

Blaaskanker

In 2006 vond het onderzoeksteam een eiwit dat alleen aanwezig is in bloedvaten van tumoren. Het achterhaalde de rol van dit eiwit. „Allereerst maakt dit eiwit het mogelijk dat er nieuwe bloedvaten ontstaan. En ten tweede schakelt het eiwit het immuunsysteem uit. Zowel door de nieuwe bloedvaten als de uitschakeling van het immuunsysteem, kan de tumor sneller groeien.” Het team ontwikkelde een vaccin tegen dit eiwit. „Het vaccin bleek effectief in proefdieren tegen dikkedarmkanker, huidkanker en hersentumoren. En nu dus ook in spontane blaaskanker bij honden”, aldus Griffioen.

Eerder werd ook bekend dat een Mechelse herder, waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, drie maanden na verwijdering van de tumor en toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude was. Dat zeiden artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld.
DeZwarteRidder
1
Nieuwe studie verklaart waarom aspirine en ibuprofen ook andere positieve effecten hebben
Door Jeannette Kras
25 mei, 2022 // 10:30

Al heel lang wordt er onderzoek gedaan naar de bijeffecten van veelgebruikte pijnstillers als ibuprofen en aspirine. De middeltjes lijken ook invloed te hebben op het ontstaan van onder meer hartziekten en kanker. Onderzoekers van Yale hebben mogelijk ontdekt welk mechanisme een rol speelt.

Tot nu toe werd gedacht dat het effect van de pijnstillers enkel werd veroorzaakt door bepaalde enzymen, maar dat verklaart niet waarom de middelen zoveel andere effecten hebben. Zo zijn er pijnstillers die de kans op hartziekten voorkomen, terwijl andere ze juist veroorzaken. Er is een link met een kleinere kans op darmkanker, maar ook op astma.

De onderzoekers, wier studie deze week in vakblad Immunity verscheen, kwamen er door gebruik van celculturen en muizen achter hoe deze zogenoemde NSAID's (non-steroidal anti-inflammatory drugs) ontstekingsremmend werken. En dat mechanisme helpt ook de andere effecten te verklaren.

Eiwit
Het onderzoek toont aan dat de middelen een eiwit activeren dat NRF2 heet (nuclear factor erythroid 2-related factor 2). Dit eiwit stimuleert anti-ontstekingsprocessen in het lichaam. "Het is interessant dat NSAID's een andere actiemodus hebben dan tot nu toe gedacht," zegt onderzoeksleider Anna Eisenstein van Yale tegen Science Daily. Het onderzoeksteam kan nog niet met zekerheid zeggen dat NRF2 verantwoordelijk is voor de bijeffecten van de pijnstillers, maar de kans is wel groot, klinkt het. Al moeten de effecten nog wel worden bevestigd door onderzoek bij mensen.

Zo wordt er onderzocht of de NRF2-activerende middelen effect hebben op de behandeling van ziektes als Alzheimer, astma en diverse soorten kanker. "De bevindingen kunnen leiden tot compleet nieuwe toepassingen van NSAID's," zegt Eisenstein. NRF2 heeft invloed op een groot aantal genen die betrokken zijn bij allerlei lichaamsprocessen, zoals de stofwisseling, de immuunreactie en ontstekingen. Ook kan het eiwit een rol spelen bij veroudering en cellulaire stressreductie. "Dat NRF2 zoveel doet suggereert dat NSAID's ook andere effecten kunnen hebben - positief of negatief - die we nog niet kennen," besluit Eisenstein.

Bron(nen): Science Daily

www.sciencedaily.com/releases/2022/05...
leonardus65
0
DeZwarteRidder
0
quote:

leonardus65 schreef op 7 juni 2022 13:29:

www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220607_937...
“Nooit eerder gezien”: darmkankermedicijn doet tumoren verdwijnen bij elke patiënt in kleine studie
“Eerste keer dat zoiets voorvalt bij kankeronderzoek”: darmkankermedicijn doet tumoren verdwijnen bij elke patiënt in studie

Een medicijn tegen endeldarmkanker laat verbluffende resultaten optekenen: bij alle patiënten die in een klinische test met ‘dostarlimab’ zijn behandeld, zijn de tumoren verdwenen. “Nooit eerder gezien”, claimen de onderzoekers in New York.
Karel Moors
Vandaag om 12:25

Dostarlimab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Onderzoekers gaan na of het middel ook werkt tegen endeldarmkanker. De eerste resultaten zijn heel positief: bij elk van de 18 proefpatiënten zijn de tumoren verdwenen, de artsen konden na een jaar geen sporen van kanker meer vaststellen. “Ik geloof dat het de eerste keer is dat zoiets voorvalt bij kankeronderzoek”, zegt medisch oncoloog en hoofdonderzoeker Luis Diaz.

De verbluffende resultaten van de immunotherapie in deze test zijn enorm hoopgevend, maar de artsen waarschuwen dat er nog meer onderzoek op grotere schaal nodig is, het ging nu slechts om een heel beperkt aantal proefpersonen. Van een wondermiddel willen de artsen nog niet spreken. De proef wordt wel uitgebreid naar patiënten met maag-, prostaat- en pancreaskanker.

Dostarlimab kan alleen gebruikt worden bij zo’n tien procent van de patiënten met endeldarmkanker die een genetische mutatie in hun tumoren hebben. (km)
leonardus65
0
The applicant for this medicinal product is GlaxoSmithKline (Ireland) Limited.[24] Dostarlimab was approved for medical use in the European Union in April 2021.[6]
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220726_970...
Het wetenschappelijke tijdschrift Science zegt bewijzen te hebben gevonden dat er gefraudeerd werd in een studie over Alzheimer uit 2006. Die studie, die destijds gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine Nature, vormde echter tot op de dag van vandaag de basis voor heel wat medicatie en de behandeling van de ziekte. “Het is verwoestend nieuws dat een collega mij en de wetenschappelijke gemeenschap zo misleid heeft”, zegt neuroloog Karen Ashe, die co-auteur was van het artikel.
DeZwarteRidder
1
Fatale afloop zal voortaan op label van medicijn staan
Farmaceut meldt dood twee kinderen na peperdure gentherapie
3 uur geleden
in BUITENLAND

BASEL - Twee kinderen in Rusland en Kazachstan zijn overleden na een behandeling met Zolgensma, dat bekend staat als het duurste medicijn ter wereld. In een verklaring bevestigt farmaceutisch bedrijf Novartis, dat het medicijn produceert, de twee doden. De gentherapie kan kinderen met de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA) helpen.

De twee kinderen stierven aan acuut leverfalen, zo’n zes weken nadat ze behandeld waren met Zolgensma. Leverfalen is een bekende bijwerking van het medicijn. Om deze complicatie te voorkomen krijgen patiënten steroïden. De kinderen overleden één tot tien dagen na de doses. Volgens Novartis zijn het de eerste kinderen die zijn overleden aan leverfalen na de gentherapie. De fatale afloop zal voortaan op het label staan van het medicijn.

Zolgensma kost volgens de farmaceut zo’n 1,9 miljoen euro per behandeling. Nederland vergoedt sinds 1 november 2021 voor een specifieke groep kinderen met SMA de therapie. Daardoor zouden zo’n tien tot twintig kinderen per jaar zijn geholpen.

Zeldzaam

Bij patiënten met SMA is er iets mis met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg. Daardoor komen er geen of niet genoeg signalen aan bij de spieren, bijvoorbeeld in de armen of benen. De ziekte is redelijk zeldzaam en ontstaat vaak bij kinderen op zeer jonge leeftijd. Het verschilt per kind hoe de ziekte verloopt. Sommigen zullen zonder behandeling niet kunnen lopen. In ernstigere gevallen kunnen uiteindelijk ook de ademhalingsspieren verlamd raken. In de meest zeldzame variant krijgen volwassenen pas na hun achttiende levensjaar klachten.

Bekijk ook:
Duurste geneesmiddel kan in basispakket als prijs halveert

Er zijn nog twee andere therapieën tegen SMA in Europa op de markt. De gentherapie van Zolgensma wordt eenmalig toegediend via een infuus. Bij Spinraza krijgen patiënten elke vier maanden een ruggenprik. Evrysdi is in Nederland nog beperkt beschikbaar. Patiënten met deze behandeling nemen elke dag een drankje in.
DeZwarteRidder
0
Hartklepbedrijf Xeltis krijgt miljoeneninvestering uit Hongkong
Van onze redacteur 11:04

Het Nederlands-Zwitserse biotechbedrijf Xeltis heeft een investering van €15 mln ontvangen van het Chinese Grand Pharmaceutical Group. De investeerder krijgt in ruil onder meer de exclusieve rechten op de ontwikkeling, productie en verkoop van de hartkleppen in China.

Xeltis heeft een hartklep ontwikkeld van een kunststof die gezonde lichaamscellen aantrekt. Deze cellen maken nieuwe weefsel en breken de kunststof na verloop van tijd af, waardoor een nieuwe lichaamseigen hartklep ontstaat. Het hoofdkantoor van Xeltis zit in Zwitserland. De meeste onderzoeksactiviteiten vinden in Eindhoven plaats.
Durfinvesteerder

Het niet beursgenoteerde Xeltis haalde in 2017 een verrassend grote investering van €45 mln binnen bij particulieren. De belangrijkste Nederlandse aandeelhouder van Xeltis is durfinvesteerder LSP.

Jaarlijks worden in Europa ongeveer 4000 kinderen geboren met een hartafwijking, die een operatie vereist waarbij artsen een nieuwe hartklep van kunststof of van dierlijk materiaal implanteren. De risico’s op complicaties zijn groot. De meeste kinderen moeten na vijf of tien jaar opnieuw worden geopereerd, omdat de geïmplanteerde hartklep na verloop van tijd aan kwaliteit verliest door een afweermechanisme van het lichaam.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1448605/hartklepb...
194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%