Energie « Terug naar discussie overzicht

Solar power...

6.117 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 ... 302 303 304 305 306 » | Laatste
voda
0
Project van de week | Gemeente en burgers eigenaar van zonnecarport bij Dolfinarium

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de zonnecarport bij het Dolfinarium in de gemeente Harderwijk.

De zonnecarport is in de afgelopen paar jaar gemeengoed geworden in het Nederlandse straatbeeld. In de gemeente Harderwijk is deze maand echter een bijzonder exemplaar geopend.

Overloopparkeerterrein
Op het overloopparkeerterrein P8 bij het Dolfinarium is een uit 10 delen bestaande zonnecarport in gebruik genomen die voor 51 procent in handen is van de gemeente Harderwijk en voor 49 procent in handen van energiecoöperatie Endura.

Het project is gerealiseerd met een de SDE+-subsidie daterend uit 2018. Dat betekent dat het zonnepark in de eerste 15 jaar een gegarandeerde opbrengst heeft en de periode daarna zijn de inkomsten afhankelijk van het stroomtarief per kilowattuur. Wanneer voldoende vermogen in het zonnepark is opgebouwd, willen de betrokkenen de overwinst gebruiken voor nieuwe duurzaamheidsprojecten in de gemeente. Omdat de gemeente medeaandeelhouder is van de speciaal opgerichte bv ‘Zonnepark Harderwijk’ kon onder zeer gunstige voorwaarden geld worden geleend bij de Nederlandse Waterschapsbank. Het zonnepark is verder mede gefinancierd door 96 Harderwijkse huishoudens.

3 keer winst
Energiecoöperatiedirecteur Wim Sederel is in zijn nopjes met het resultaat. ‘Ons uitgangspunt is dat Harderwijk moet profiteren van Endura. Dit project is 3 keer winst: de gemeente zet een belangrijke stap voorwaarts in haar klimaatdoelstellingen, inwoners kunnen financieel meeprofiteren en lokale ondernemers hebben het mogen bouwen. Mooier kan haast niet.’

De Harderwijkse zonnecarport in cijfers

Oppervlakte: 10.890 vierkante meter.

Aantal zonnepanelen: 5.854 zonnepanelen met een vermogen van 410 wattpiek per stuk van Canadian Solar, met een totaalvermogen van 2,4 megawattpiek aangesloten op 25 omvormers van GoodWe.

Verwachte stroomproductie: 2 miljoen kilowattuur per jaar.

Bijzonderheden: bij de zonnecarport zijn 32 laadpalen geplaatst waarbij dat aantal in de toekomst kan worden uitgebreid tot 150 stuks.

Installateurs: de stalen constructie van de carport is geleverd door Van den Brink Metaalbewerking uit Harderwijk, het AC-deel van de zonnepaneelinstallatie is verzorgd door Cobalt Energieoplossingen uit Ermelo en de DC-installatie is verzorgd door Van Drunen Installatiegroep uit Harderwijk.

Minder zonnepanelen
Door te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen is het volgens Sederel gelukt de kosten te drukken. ‘De stalen constructie van de carport maakt een project als dit duur. Hoe minder carport je hoeft te bouwen, hoe beter het is. Om die reden hebben we gekozen voor een zonnepaneel met een vermogen van 410 wattpiek.’

En de ruimte die over is? Daarvoor gaat de energiecoöperatie zoeken naar een alternatieve invulling, bijvoorbeeld het opwekken van duurzame warmte voor nabijgelegen huizen in de woonwijk Waterfront.

Door Els Stultiens

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Thialf: zonnepanelen in oktober weer aan, mogelijk zonnecarports op parkeerterrein

De zonnepanelen op het dak van ijsstadion Thialf worden in de maand oktober weer aangezet. Bovendien wordt de mogelijkheid om carports met zonnepanelen op het parkeerterrein te plaatsen onderzocht.

Dat meldt Thialf in zijn kwartaalrapportage.

Garantie
In de kwartaalrapportage schrijft Thialfs interim-directeur/bestuurder Minne Dolstra dat de oplossing voor de problematiek inzake het zonnepanelendossier gestaag vordert. De ijstempel kreeg afgelopen zomer van verzekeraars 6 maanden extra tijd om een oplossing te zoeken voor het brandrisico van de zonnepanelen. ‘Het plan van aanpak voor de aanpak van de dakconstructie is gereed. Met de leverancier van de zonnepanelen Joulz/Zonel is helaas nog geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de kosten voor herstel- en/of garantiewerkzaamheden. Naar verwachting zal dit probleem in het derde kwartaal worden opgelost en na een definitief akkoord van de verzekeraars eind mei (red. de kwartaalrapportage dateert van 25 mei en is nu pas openbaar gemaakt) kunnen de herstelwerkzaamheden definitief worden uitgevoerd en de zonnepanelen weer in werking worden gesteld.’

De laatste onderhandelingen met aannemer Heddes en zijn contractpartner Joulz/Zonel gaan over wat garantie is, wat nodig is, de garantiewerkzaamheden en wat aanvullend door Thialf zal moeten worden betaald voor het verschil tussen de vigerende NEN-normeringen NEN-1010 en NEN-7250 in 2015 en 2022.

Drastische maatregelen
Dolstra meldt verder dat Thialf als grootverbruiker van energie zonder steunmaatregelen zijn exploitatie niet sluitend kan krijgen. Het nemen van drastische maatregelen zoals meer zelf opwekken van zonne-energie door carports, een eigen windmolen, maar ook opslag hiervan binnen eigen assets zoals batterijen is daarom topprioriteit.

De bestuurder benadrukt dat Thialf dit niet alleen kan en samenwerking met zijn aandeelhouders en private initiatieven noodzakelijk zijn.

Vergunning zonnecarports
Voor de aanleg van zonnecarports heeft Thialf inmiddels een vergunningsaanvraag gedaan bij de gemeente Heerenveen. De vergunningsaanvraag is in eerste aanleg afgewezen, maar de partijen zijn in gesprek over een nieuwe ontvankelijke aanvraag.

Het traject loopt onder begeleiding van adviesbureau E-kwadraat, en met inzet van een onafhankelijk landschapsarchitect wordt in goed overleg met de gemeente gewerkt aan een ontwerp.

Eerder
13 januari 2022
EU keurt steun Thialf goed, zonnepanelen kunnen aan bij groen licht Provinciale Staten
27 oktober 2021
Thialf zet zonnepanelen in voorjaar 2022 weer aan, oplossing kost 400.000 euro
3 juni 2021
Problemen Thialf met verzekering zonnepanelen: nieuw isolatiemateriaal mogelijke oplossing

Door Edwin van Gastel

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
US Solar Buyer Consortium gaat jaarlijks 6 tot 7 gigawattpiek Amerikaanse zonnepanelen kopen

Het US Solar Buyer Consortium wil voor 6 miljard dollar zonnepanelen kopen die in Amerika geproduceerd zijn. Zo wil het consortium de uitbreiding van de binnenlandse productiecapaciteit stimuleren.

Het US Solar Buyer Consortium is een nieuw initiatief van AES, Clearway Energy Group, Cypress Creek Renewables en D.E. Shaw Renewable Investments. Het inkoopconsortium wil jaarlijks 6 tot 7 gigawattpiek kristallijn siliciumzonnepanelen aanschaffen om snelle schaalvergroting van de binnenlandse productie te faciliteren.

Request for proposal
Om de ambitieuze groeidoelstellingen te halen, heeft het consortium een ??request for proposal (rfp) gelanceerd om te zoeken naar gekwalificeerde fabrikanten die via een strategisch langetermijnpartnerschap vanaf 2024 tot 7 gigawattpiek aan zonnepanelen per jaar kunnen leveren.

‘Ons consortium heeft een grote en groeiende pijplijn van zonne-energieprojecten in de Verenigde Staten en we zijn vastbesloten om de Amerikaanse transitie naar schone energie te ondersteunen’, aldus Andrés Gluski, president en chief executive officer bij AES. ‘We werken samen met allerlei soorten klanten om hun activiteiten en het stroomnet koolstofarm te maken.’

Eerste stap
‘De aankondiging van vandaag van ons consortium is slechts een eerste stap in de richting van het versterken van de Amerikaanse toeleveringsketen voor zonne-energie’, aldus Craig Cornelius, chief executive officer van Clearway Energy Group. ‘Met wetgeving die in behandeling is bij het Congres, kunnen beleidsmakers de binnenlandse productie opschalen en de erfenis van ons land als productieleider herstellen. We waarderen de toewijding van de regering Biden om te investeren in Amerikaanse werknemers en dringen er bij wetgevers op aan deze kans te grijpen.’

Eerder
2 juni 2022
Amerikaanse wet die import zonnepanelen met silicium uit Xinjiang verbiedt per 21 juni van kracht

Door Marco de Jonge Baas

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Verzekeraars waarschuwen voor criminele babbeltrucs voor inspectie zonnepanelen

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt consumenten voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of hun huis brandveilig is en voor een inspectie van zonnepanelen.

De criminelen komen volgens het verbond aan de deur om zogenaamd namens de verzekeraar te controleren of de woning al is voorzien van de (binnenkort) verplichte rookmelders. Eenmaal binnen hebben ze het dan vaak voorzien op de waardevolle spullen van de bewoners.

Inspectieafspraak
Ook worden consumenten gebeld en gemaild voor een ‘inspectieafspraak’ namens het Verbond van Verzekeraars. Het gaat deze inspecteurs dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van een zogeheten NEN-keuring om branden door elektrische installaties te voorkomen. ‘Denk hierbij aan de stoppenkast, maar ook de extra installatie in verband met zonnepanelen op het dak’, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. ‘Wij ontvangen signalen dat de naam van het verbond wordt misbruikt om mensen over te halen een vaak onnodige inspectie uit te voeren en daar vervolgens de kosten voor te moeten betalen.’

Weurding wijst erop dat het verbond nooit inspecties voorschrijft of uitvoert. ‘Wees dus alert als dit wel wordt gezegd en neem bij twijfel contact op met de opstalverzekeraar of de politie.’

Niet zelf installeren
Voor zonnepanelen adviseert het verbond nooit zelf zonnepanelen op het dak te installeren, maar altijd een erkende installateur in te schakelen.

Het verbond hierover: ‘Je legt immers een kleine energiecentrale op je dak, dat moet goed gebeuren om zo ellende achteraf te voorkomen. En informeer je verzekeraar vooraf, zodat de verzekeraar weet dat er zonnepanelen op het huis liggen en kan beoordelen of de verzekering nog past bij de verzekerde waarde van de opstalverzekering. Als de verzekeraar in dat geval een inspectie nodig acht, dan zal hij dat de klant zelf laten weten.’

Door Marco de Jonge Baas

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
6 installateurs winnen veiling Eigen Huis voor zonnepanelen

SolarNRG, Sungevity, Greenchoice, 365Zon, Solar Concept en Zon Slim hebben de 25e groepsaankoop voor zonnepanelen van de Vereniging Eigen Huis gewonnen. De veiling werd georganiseerd door iChoosr.

Via de collectieve inkoopacties van Eigen Huis zijn inmiddels bij bijna 80.000 consumenten ruim 850.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

10.000 deelnemers
SolarNRG, Sungevity, Greenchoice (KiesZon), 365Zon, Solar Concept en Zon Slim die de nieuwste veiling hebben gewonnen, gaan ruim 10.000 deelnemers uit heel Nederland zonnepanelen aanbieden.

Eigen Huis en iChoosr benadrukken dat de deelnemende bedrijven aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen zijn gecontroleerd op hun ervaring, bedrijfsvoering en financiële stabiliteit. Deelnemers van de inkoopactie ontvangen nu van een van de 6 leveranciers een aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem inclusief materiaal, installatie, garanties en monitoring.

Najaar
De inschrijving is wegens de grote belangstelling inmiddels gesloten. Komend najaar vindt een nieuwe inkoopactie plaats.

Geïnteresseerden kunnen zich doorlopend inschrijven om op de hoogte gehouden te worden van een nieuwe actie voor een persoonlijk aanbod voor hun woning. Installateurs die geïnteresseerd zijn om deel te nemen als leverancier kunnen zich melden bij iChoosr.

Door Edwin van Gastel

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
RWE neemt eerste drijvende zonnepark in gebruik bij Amercentrale
ANP Producties - Gisteren om 11:32

© ANP

GEERTRUIDENBERG (ANP) - Het Duitse energieconcern RWE heeft zijn eerste drijvende zonnepark in gebruik genomen. Het zonnepark bestaat uit ongeveer 13.400 zonnepanelen die drijven op een meer naast de Amercentrale in het Brabantse Geertruidenberg.

De zonnepanelen drijven op een meer waarvan het water vroeger als koelwater werd gebruikt. Het meer wordt al decennia niet meer voor dat doel gebruikt en staat niet in directe verbinding met de nabijgelegen rivier de Amer. De geproduceerde elektriciteit wordt aan het elektriciteitsnet van de centrale toegevoegd.

In 2018 ontwikkelde RWE de eerste fase van Zonnepark Amer, waarbij ruim 2000 zonnepanelen op het dak van de centrale werden geplaatst. In 2021 werd de capaciteit uitgebreid met 5760 zonnepanelen op de grond. Met de ingebruikname van het drijvende gedeelte is de totale capaciteit van Zonnepark Amer gestegen naar 9 megawattpiek (MWp). Dat is genoeg om gemiddeld 2300 Nederlandse huishoudens te voorzien van stroom.

De Amercentrale is een steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale en is in het verleden meerdere malen doelwit geweest van Greenpeace-activisten. "Met dit zonnepark op de Amercentrale laten we zien hoe conventionele energiecentrales ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie", zegt Roger Miesen, topman van RWE Generation.
voda
0
Eerste half jaar van 2022 was zonnigste ooit gemeten in Nederland
RTL Nieuws - Gisteren om 13:53

De eerste zes maanden van het jaar 2022 waren het zonnigste eerste half jaar ooit gemeten in Nederland. Met liefst 1162 zonuren in De Bilt waren het geweldige maanden voor zonliefhebbers en zonnepanelen.

Ook afgelopen juni werd gedomineerd door strakblauwe luchten
© ANP

De nu getelde 1162 zonuren zijn er veel meer dan het langjarig gemiddelde van 909. Met de 253 extra uren zon, kregen we er zogezegd een extra juni-maand aan zon bij.

Met name vanaf maart was het zon, zon en nog eens zon wat de klok sloeg. "Die maand heeft de weerrecords helemaal verpletterd", zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. "Dat was ook een ontzettend droge maand met maar 1,4 millimeter regen in de hele maand."

Superzonnige voorjaren
Toch zal het misschien niet iedereen direct zijn opgevallen dat we hard op weg waren naar een zonrecord. Dat kan zomaar te maken hebben dat we de laatste jaren gewend beginnen te raken aan superzonnige voorjaren. Want ga maar na: de zes zonnigste eerste halfjaren vielen allemaal in de 21ste eeuw. Vijf van die zes zelfs na 2010. Het aantal zonuren per maand wordt bijgehouden sinds 1901.

De voorjaren worden dus in rap tempo zonniger. Opvallend: dat lijkt niet per se te maken te hebben met de klimaatverandering. Die zorgt weliswaar ontegenzeggelijk voor hitterecords, maar hitte is natuurlijk iets anders dan zon.

Het KNMI heeft onlangs nog becijferd dat het steeds zonniger worden van het voorjaar nog past binnen een patroon van natuurlijke variaties.

Schonere luchten
Bovendien zijn er andere bekende factoren die een duidelijke invloed hebben op de hoeveelheid zon, zoals schonere luchten bijvoorbeeld. Dat werd goed duidelijk in het voorjaar van 2020, toen er door corona nauwelijks verkeer op de weg en in de lucht was.

"Maar sowieso is de lucht tegenwoordig wel een stuk schoner dan vroeger", zegt Schambergen. "Dat wil niet zeggen dat er geen andere problemen zijn met de luchtkwaliteit, zoals met CO2 bijvoorbeeld, maar op dit vlak heeft de wereld wel écht stappen gezet."

Het bijzondere is dat het fenomeen van steeds meer zon zich vooral voordoet in de eerste zes maanden van de kalender. Kijk je naar de hoeveelheid zon in de tweede helft van het jaar, dan komt niet dezelfde trend bovendrijven. Dan zijn het vooral jaren uit de 20ste eeuw die de top tien domineren. Een verklaring daarvoor is niet direct voorhanden.
voda
0
NTPC Commissions 100 MW Floating Solar project in Telangana

Strategic Research Institute
Published on :
07 Jul, 2022, 6:30 am

NTPC has commissioned India’s largest floating solar PV project of 100 MW at Ramagundam in Peddapalli District in Telangana. The project is spread over 600 acres of reservoir. This would help avoid 4.36 million tonnes CO2e during the life of the project. The floating solar projects have great potential to save water by way of reducing evaporation losses apart from producing green power. It is expected that the evaporation loss is reduced to the tune of 70%. The 100 MW project would save 2000 million liters of water per annum which could be sufficient to meet yearly water requirements of approximately 10,000 households.

NTPC has already commissioned 222 MW of floating solar projects and another 40 MW projects are in the construction stage.

With the focus shifting towards cleaner sources of power globally and the Government setting a target of 500 GW of non-fossil capacity by 2030, NTPC has also sharpened its focus on RE. Accordingly, NTPC has also made plans for creating its renewables portfolio which could be as large as the thermal portfolio and the renewable targets have been revised to 60 GW from 30 GW by 2032. To achieve the set target, NTPC is setting up ground mounted solar PV projects, Floating solar PV, Wind and Hybrid projects.
voda
0
Zonnepanelensector volgens kenners te sterk afhankelijk van China
ANP Producties - 1 uur geleden
© ANP

PARIJS (ANP) - Zonnepanelen en alle technologie daarachter zouden niet meer vrijwel alleen uit China moeten komen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat het niet lukken om aan klimaatdoelen te voldoen als er geen extra toeleveringsketens in andere landen bij komen.

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen is de afgelopen tien jaar in toenemende mate verplaatst van Europa, Japan en de Verenigde Staten naar China, staat in een nieuw rapport van de denktank voor de energiesector. De Chinezen zouden door al hun investeringen en innovatie tegenwoordig goed zijn voor meer dan 80 procent van de markt en dat aandeel loopt komende jaren waarschijnlijk nog verder op tot ruim 95 procent.

"China heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldwijd verlagen van de kosten voor zonne-energie", legt IEA-directeur Fatih Birol uit. Maar het feit dat de sector zo geconcentreerd is in China brengt volgens hem ook beperkingen met zich mee. Hij wijst op vertragingen en hogere prijzen als gevolg van leveringsproblemen. Mede door de strenge coronarestricties in China komen de knelpunten de laatste tijd steeds meer naar de voorgrond.

Ongekende schaal

Maar om internationale energie- en klimaatdoelen te halen moet de wereldwijde inzet van zonnepanelen volgens schattingen van zijn bureau op een ongekende schaal groeien. Dit zou een grote extra uitbreiding van de productiecapaciteit vereisen. Bijvoorbeeld voor belangrijke grondstoffen, waaronder polysilicium, zou de capaciteit rond 2030 al meer dan twee keer zo hoog moeten liggen als nu het geval is.

In het rapport staat ook dat de zonnepanelenindustrie in China zelf voornamelijk draait op energie uit steenkool. Daar verandering in brengen helpt natuurlijk ook bij de klimaataanpak. Toch wordt dat door het IEA niet als heel groot argument genoemd om meer zonnepanelen in andere landen te laten maken. Dat komt omdat zonnepanelen de forse CO2-uitstoot in hun productiefase gemiddeld toch binnen vier tot acht maanden zouden hebben terugverdiend als ze eenmaal zelf energie opwekken. Dat is volgens de denktank relatief kort als je ervan uitgaat dat zonnepanelen zo'n 25 tot dertig jaar mee kunnen gaan.
voda
0
Primeur Enexis en PowerField: tijdgebonden contract voor netaansluiting zonnepark

Enexis Netbeheer en PowerField hebben een primeur. De netbeheerder voorziet de projectontwikkelaar van zonneparken als eerste in Nederland van een tijdgebonden contract. Zo komt er extra netcapaciteit beschikbaar.

Via het contract heeft PowerField flexibel toegang tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet van Enexis op de momenten dat die capaciteit beschikbaar is.

Wachtlijst
Door gebruik te maken van dit tijdgebonden contract kan PowerField haar bestaande zonnepark in Emmen uitbreiden door daar een tweede zonnepark op aan te sluiten, terwijl dat in de huidige situatie niet mogelijk zou zijn. In Meppel kan PowerField haar bestaande vaste aansluiting op momenten verkleinen, waardoor er transportcapaciteit beschikbaar komt voor aanvragers die op de wachtlijst staan. Het is voor het eerst dat Enexis Netbeheer dergelijke tijdgebonden contracten aanbiedt.

Tot 4 keer zo veel
Enexis Netbeheer is vorig jaar begonnen met de ontwikkeling van tijdgebonden contracten. Door de inzet van dit type contract is het mogelijk om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet ook buiten de piekmomenten maximaal te gebruiken en kunnen nieuwe duurzame-energieprojecten worden aangesloten.

Wanneer een tijdgebonden contract gecombineerd wordt met een batterij, kunnen er tot wel 4 keer zoveel zonnepanelen aangesloten worden achter dezelfde aansluiting. Voor partijen die door middel van een tijdgebonden contract aangesloten zijn op het stroomnet geldt dat Enexis geen financiële vergoeding uitkeert voor de beperkingen die in dit contract zijn vastgelegd.

Batterijen
Het bestaande zonnepark van PowerField in Emmen heeft op dit moment een transportcapaciteit van 4,8 megawatt. PowerField wil een nieuw zonnepark bouwen in Valthermond en dit aansluiten op de bestaande netaansluiting. Hiervoor heeft het maximaal 12 megawatt extra transportcapaciteit nodig. Omdat er geen reguliere transportcapaciteit meer beschikbaar is, maakt PowerField gebruik van een batterij om hierin het op piekmomenten teveel aan opgewekte stroom op te slaan. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een tijdgebonden contract, zodat PowerField alleen tijdens vastgestelde tijdsvensters meer stroom mag terug leveren dan de 4,8 megawatt van de bestaande aansluiting. Op die momenten kan de batterij ingezet worden om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

In Meppel is aan PowerField 36 megawatt netcapaciteit toegekend voor een nog te bouwen zonnepark. Door ook hier een batterij te plaatsen, heeft PowerField slechts 25 megawatt nodig op de piekmomenten. De resterende 11 megawatt wordt teruggegeven aan Enexis. Deze wordt vervolgens via een tijdgebonden contract gecontracteerd, waardoor PowerField alleen tijdens vastgestelde tijdsvensters 36 megawatt transportcapaciteit beschikbaar heeft en tijdens de piekmomenten 25 megawatt. Op momenten dat er geen 36 megawatt beschikbaar is, wordt de batterij benut voor het opslaan van de opgewekte stroom. Doordat PowerField hiermee 11 megawatt vaste transportcapaciteit minder nodig heeft, komt er capaciteit beschikbaar voor nieuwe projecten. Enexis zal deze aan partijen toekennen op basis van de volgorde op de wachtlijst.

Grote wissel
‘Tijdgebonden contracten zijn een goed voorbeeld van een innovatieve oplossing die we samen met onze klanten hebben ontwikkeld’, stelt Han Slootweg, directeur Asset Management Enexis Netbeheer. ‘Ik ben er trots op dat we samen met PowerField het voortouw nemen om deze oplossing in praktijk te brengen. Hierdoor kunnen we het elektriciteitsnet veel beter benutten, waardoor we ook nog meer nieuwe duurzame initiatieven kunnen aansluiten. Groot voordeel daarbij is dat er geen financiële compensatie vanuit Enexis aan de orde is, zodat de netbeheerder geen extra kosten maakt voor het creëren van extra aansluit- en transportmogelijkheden.’

Ivo van Dam, chief technology officer van PowerField: ‘Zonneparken leveren een significante bijdrage aan de verduurzaming van Nederland, maar het opwekken van zonnestroom trekt op momenten ook een grote wissel op de capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook al zijn de netbeheerders verantwoordelijk om het netwerk uit te breiden, vind ik dat ook wij als zonneparkeigenaar verantwoordelijkheid moeten nemen om een bijdrage te leveren aan het optimaal benutten van de beschikbare capaciteit. Ik ben blij dat we samen met Enexis deze creatieve oplossing hebben gevonden.’

Eerder
7 juli 2022
Liander en GIGA Storage starten proeven met batterijen bij knelpunten op stroomnet

Door Edwin van Gastel

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
IKEA Hengelo opent zonnecarport met 3.460 zonnepanelen

IKEA Hengelo heeft op de parkeerplaats 3.460 zonnepanelen in gebruik genomen die geplaatst zijn op een carport. Het woonwarenhuis heeft in Nederland inmiddels de beschikking over 50.000 zonnepanelen.

De IKEA-vestiging in het Brabantse dorp Son en Breugel bij Eindhoven nam eerder dit jaar op het dak van de parkeergarage al 4 zonnecarports in gebruik.

Alle vestigingen
IKEA heeft wereldwijd als doel om in 2025 al zijn panden 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien. Alle vestigingen en het distributiecentrum in Nederland hebben zonnepanelen op of rondom de winkels geplaatst. De in totaal meer dan 50.000 zonnepanelen wekken samen 30 tot 40 procent van het energieverbruik van IKEA Nederland op. De totale CO2-uitstoot van IKEA is mede door het gebruik van hernieuwbare energie in 2021 wereldwijd met 1,6 miljoen ton gedaald. Dit is een afname van 5,8 procent ten opzichte van 2016.

De zonnepanelen van IKEA Hengelo hebben een vermogen van 1,8 megawattpiek. Ze kunnen ongeveer 75 procent van het stroomverbruik van de vestiging voor hun rekening nemen; evenveel als het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 650 huishoudens

Opgewekt in Hengelo
Het plan voor de plaatsing van deze zonnepanelen is samen met de gemeente Hengelo tot stand gekomen en sluit aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Wethouder van Duurzaamheid en Milieu, Claudio Bruggink: ‘Ons doel is om in 2050 als gemeente alleen nog energie te verbruiken die in Hengelo is opgewekt. We zijn blij dat bedrijven als IKEA zich binnen onze gemeente inzetten om sterk te verduurzamen. Dit innovatieve project is een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is op dat vlak.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Wocozon en Woningbouwvereniging Poortugaal voorzien 580 woningen van zonnepanelen

Wocozon en Woningbouwvereniging Poortugaal wil in de komende 2 jaar 580 woningen met zonnepanelen uit te rusten. De eerste huurders van de woningcorporatie krijgen binnenkort een aanbod.

Woningbouwvereniging Poortugaal stelt hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen om huurders te beschermen tegen de stijgende energieprijzen.

Huurverhoging
In korte tijd heeft de woningbouwvereniging vanwege de hoge energieprijzen besloten dat haar huurders daar waar dat mogelijk en zinvol is zonnepanelen op hun dak kunnen krijgen. Wocozon installeert de zonnepanelen en regelt verder alles en dat maakt het voor de woningcorporatie gemakkelijker om dit plan in korte tijd te realiseren.

Bewoners van de geselecteerde woningen ontvangen hierover de komende jaren een brief van Woningbouwvereniging Poortugaal. De door te belasten huurverhoging zal zodanig zijn, dat huurders qua totale woonlasten er gemiddeld op vooruit gaan.

45 woningcorporaties
Wocozon richt zich exclusief op woningcorporaties met als missie dat hun huurders ook kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Stichting Wocozon bundelt daarbij de inkoopkracht bundelt van alle 45 deelnemende woningcorporaties.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Analyse SDE++ 2021: productie windmolens en zonnepanelen loopt op naar 31,1 terawattuur

Uit nieuwe berekeningen van RVO, waarin ook de projecten van de SDE++ 2021 zijn meegeteld, blijkt dat de productie van wind op land en zonnepanelen (> 15 kilowattpiek) in 2030 31,1 terawattuur zal bedragen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt wel een flinke disclaimer op bij de door hem gepubliceerde voortgang richting de Klimaatakkoorddoelstelling van 35 terawattuur wind en zon op land, en bestempelt het cijfer als slechts ‘een grove indicatie waaraan geen rechten ontleend kunnen worden’.

18,3 terawattuur gerealiseerd
Onderstaande tabel toont de gerealiseerde productie – 18,34 terawattuur – en de geprognosticeerde productie van de nog niet gerealiseerde productie – 13,77 terawattuur; samen optellend tot 31,1 terawattuur. De voor zonnestroom nog niet gerealiseerde productie is met 3,1 terawattuur gegroeid van 8,0 naar 11,1 terawattuur.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Analyse SDE++ 2021: de details van de 10 grootste projecten met zonnepanelen

De subsidieronde van de SDE++ in 2021 heeft 3.790 megawattpiek en 3.716 beschikkingen aan zonnestroomprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu de grootste projecten? Solar Magazine zet het op een rij.

In de laatste ronde van de oude subsidieregeling SDE+ in het voorjaar van 2020 viel het op dat er meer dan 5.000 projecten met een vermogen kleiner dan 0,5 megawattpiek werden goedgekeurd. Ook nu is net als bij de eerste ronde van de SDE++ in 2020 het aantal kleine projecten groot, zoals blijkt uit onderstaand overzicht.

0 - <0,5 megawattpiek: 2.489 projecten (554,1 megawattpiek)
0,5 - <1 megawattpiek: 834 projecten (636,6 megawattpiek)
1 - <2,5 megawattpiek: 177 projecten (303,8 megawattpiek)
2,5 - <5 megawattpiek: 103 projecten (339,1 megawattpiek)
5 - <10 megawattpiek: 49 projecten (328,5 megawattpiek)
10 - <25 megawattpiek: 43 projecten (651,4 megawattpiek)
25 - <50 megawattpiek: 16 projecten (547,1 megawattpiek)
>50 megawattpiek: 5 projecten (429,3 megawattpiek)
Er is ook onderscheid gemaakt in dakgebonden pv-systemen en drijvende en grondgebonden zonneparken, te weten:

Drijvende zonneparken: 19 projecten (102,6 megawattpiek)
Grondgebonden zonneparken: 127 projecten (1.622,7 megawattpiek)
Zonnedaken: ?3.562 projecten (2.006,0 megawattpiek)
Onbekend: 8 projecten (58,5 megawattpiek)
Top 10
In onderstaand overzicht is per project het aantal megawattpiek vermeld (red. het gaat om de 10 grootste projecten, deze kennen per stuk een omvang van 25 megawattpiek of meer*) waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie is verkregen.

Het grootste dakgebonden pv-systeem dat via de SDE++ 2021 een beschikking heeft ontvangen, is 20,08 megawattpiek groot. De subsidie is aangevraagd door Logistics Capital Partners voor zijn distributiecomplex Campus A58 bij Roosendaal, maar heeft geen plekje in de top 10 weten te bemachtigen.

Zonnepark De Groene Energie Corridor | Zwanenburg (Noord-Holland) | 135,7 megawattpiek
4 boeren in de gemeente Haarlemmermeer zijn de initiatiefnemers van dit zonnepark langs de A9. De Groene Energie Corridor is voor 100 procent in lokaal eigendom en de omgeving beslist mee over hoe het park eruit komt te zien en kan financieel meeprofiteren. De agrarische families Van Beem, Bos, Van Elderen en Vlasveld stellen toekomstbestendig te willen boeren en een bijdrage te willen leveren aan de energietransitie. Daarbij moet de grond over 25 jaar weer bruikbaar zijn voor agrarische activiteiten. Bij het zonnepark is ook een recreatief rustpunt van 1 hectare voorzien. De planning is dat het zonnepark in 2023 opgeleverd kan worden.

Zonnepark Westermeerdijk | Espel (Flevoland) | 114,68 megawattpiek
Solarfields is de initiatiefnemer van Zonnepark Westermeerdijk waarvoor samengewerkt wordt met de agrariërs die gezamenlijk het windmolenpark aan de Westermeerdijk hebben gerealiseerd. Door de aanwezigheid van windmolens op de percelen is de inzetbaarheid van machines en werktuigen minder rendabel. Het plan behelst een langgerekte strook zonnepanelen op agrarische gronden van circa 150 meter breed en 18 kilometer lang. Het zonnepark kan gebruikmaken van de reeds aanwezige netaansluiting voor de windmolens. Onlangs stelde het College van Rijksadviseurs dat de gemeente en andere betrokken overheden moeten overwegen het ontwerp van zonnepark Westermeerdijk in Noordoostpolder te herzien om te sturen op meervoudige doelen.

Zonnepark Lanakerveld | Maastricht (Limburg) | 71,00 megawattpiek
Sunvest won 2 jaar geleden de aanbesteding van de gemeente Maastricht voor de aanleg van een zonneweide op het Lanakerveld. Het bedrijf kreeg destijds de voorkeur boven 14 andere kandidaten. De zonneweide wordt volgens het bedrijf een zogenaamd ‘natuurlijk zonnepark’ met een goede landschappelijke en maatschappelijke inpassing. De vergunning werd mede toegekend omdat Sunvest inwoners van Malberg, Oud-Caberg en Smeermaas heeft laten participeren in het ontwerpproces om de landschappelijke en maatschappelijke inpassing van het zonnepark te borgen. Om verder invulling te geven aan de maatschappelijke doelstellingen van Zonnepark Lanakerveld wordt gewerkt aan het opzetten van lespakketten en stages, zodat bij alle niveaus van het onderwijs in Maastricht de energietransitie een prominentere plek krijgt.

Zonnepark Aadijk II | Almelo (Overijssel) | 55,36 megwattpiek
SolarEnergy Works is initiatiefnemer van dit zonnepark in een plangebied van 52 hectare en dat op een steenworp afstand van Zonnepark Aadijk I ligt. Rond het zonneveld wordt een hoogwaardige groene rand gemaakt, met ruimte voor diverse functies; van recreatie tot natuur, stadslandbouw en een boomgaard. Het eerste Zonnepark Aadijk werd in 2019 in gebruik genomen beslaat ongeveer 40 hectare en bestaat uit zo’n 120.000 zonnepanelen.
voda
0
Deel 2:

Zonnepark Enerzjyk Skûlenboarch | Eastermar (Friesland) | 52,57 megawattpiek
Enerzjyk Skûlenboarch is het enige drijvende zonnepark in de top 10. Het project beoogt de herontwikkeling van de zandwinplas bij het dorp Skûlenboarch in de gemeente Tytsjerksteradiel. De zandwinning is er enkele jaren geleden beëindigd. De randzone van de zandwinplas wordt een plek voor recreatie en natuur. David de Boer en Jan Clots zijn de initiatiefnemers van Enerzjyk Skûlenboarch. Zij zijn de eigenaren van +PEIL, een bureau voor architectuur en stedenbouw dat gevestigd is in de stad Groningen. Om het plan mogelijk te maken, hebben zij zich met 2 eveneens noordelijke investeerders verenigd in de bv Enerzjyk Skûlenboarch.

Zonnepark De Schorf | Beringe (Limburg) | 49,00 megawattpiek
Pure Energie is samen met dorpscoöperatie Steingood initiatiefnemer voor dit zonnepark nabij Beringe in de gemeente Peel en Maas. Het totale plangebied is circa 28 hectare groot, maar boven 41 procent van het plangebied komen geen zonnepanelen. Die ruimte is inclusief de ruimtes tussen de rijen zonnepanelen en is bestemd voor landschappelijke en natuurlijke elementen. Zo komt er een 15 meter brede zoom van bloemen, kruiden, ruigte en struweel rondom het gehele zonnepark. Een belangrijk onderdeel van het plan is dat de omgeving mede-eigenaar kan worden van het zonnepark, via dorpscoöperatie Steingood. Omwonenden en andere belangstellenden kunnen lid worden van de coöperatie en samen investeren in het zonnepark.

Zonnepark Noordermeerdijk | Creil (Flevoland) | 43,98 megawattpiek
SolarEnergy Works heeft in deze ronde van de SDE++ voor 3 zonneparken aan de Noordermeerdijk een subsidie weten binnen te halen. Zonnepark Noordermeerdijk Zuid is met 43,98 megawattpiek het grootste, gevolgd door Zonnepark Noordermeerijk Noord van 26,39 megawattpiek en Zonnepark Noordermeerdijk Midden van 16,45 megawattpiek. Samen tellen de 3 zonneparken tussen de windmolens langs de Noordermeerdijk op tot een vermogen van 86,82 megawattpiek.

Zonnepark Hollandscheveld | Hollandscheveld (Drenthe) | 41,07 megawattpiek
PowerField is initiatiefnemer van Zonnepark Hollandscheveld. De locatie is gelegen aan de snelweg A37 in de gemeente Hoogeveen. Niet het gehele gebied zal worden belegd met zonnepanelen. Zo is er ruimte voor onderhoudspaden en ruimtes tussen de zonnepanelen, maar ook voor landschappelijke inpassing. Op het terrein zullen schapen grazen. Daarnaast is in overleg met Het Drentse Landschap een plan voor een dassenakker uitgewerkt.

Zonnepark Steenwijkerland | Wanneperveen (Overijssel) | 39,57 megawattpiek
Ook Zonnepark Steenwijkerland, ook wel bekend als Zonnepark Wanneperveen, is een initiatief van PowerField. Het plangebied bevindt zich tussen de Zomerdijk, Nieuwedijk en de Kooiweg. Aan de westzijde grenst het plangebied aan Natura 2000-gebied De Wieden, deelgebied Middenweg-Kooiweg. Het plangebied betreft 47 hectare. Dit wordt echter niet geheel ingericht als zonnepark, want een groot gedeelte wordt benut voor landschappelijke inpassing en het creëren van ecologische meerwaarde.

Zonnepark Hooibroeken | Heusden (Noord-Brabant) | 36,00 megawattpiek
Sunvest is de ontwikkelaar van dit laatste zonnepark in de top 10 en werkt daarbij samen met energiecoöperatie Energiek Heusden. Beide partijen zijn voor 50 procent eigenaar van de zonneweide. Het geplande zonnepark is gelegen aan de Polderweg nabij de N267 in Oudheusden, op een perceel van 23,5 hectare. Het zonnepark wordt landschappelijk ingepast, waarbij de omgeving een belangrijke stem heeft in de ontwikkeling van het zonnepark. Een deel van de opbrengsten van het zonnepark zal ook terugvloeien in de omgeving.

?* Omdat een gedeelte van de gegevens door RVO.nl geanonimiseerd is (red. te weten 699 projecten goed voor zo’n 335,4 megawattpiek), kunnen er mogelijkerwijs onvolkomenheden in bovenstaand artikel zitten. Eventuele correcties zijn welkom via redactie@solarmagazine.nl.

Eerder
5 juli 2022
Analyse SDE++ 2021: productie windmolens en zonnepanelen loopt op naar 31,1 terawattuur
5 juli 2022
Analyse SDE++ 2021: Sunrock blijft Solarfields nipt voor, ontwikkelaars zonneparken gooien hoge ogen
5 juli 2022
Analyse SDE++ 2021: Brabant krijgt meeste nieuwe projecten met zonnepanelen, meeste zonneparken in Gelderland
1 juli 2022
SDE++ 2021: 3.790 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd, geen subsidie toegekend aan CO2-afvang en -opslag

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Greenchoice en KiesZon installeerden afgelopen jaar 400.000 zonnepanelen

Greenchoice en dochterbedrijf KiesZon hebben afgelopen kalenderjaar 400.000 zonnepanelen geïnstalleerd: 355.000 zonnepanelen via zakelijke projecten en 45.000 zonnepanelen bij consumenten.

Uit het jaarverslag van moederbedrijf Greenchoice blijkt dat KiesZon zichzelf ten doel gesteld had om afgelopen kalenderjaar 137 megawattpiek aan zonnepanelen te installeren. ‘Maar als gevolg van netcongestie en problemen in de supply chain zijn projecten vaker vertraagd aangesloten en is dit helaas niet behaald’, licht Greenchoice toe.

114 megawattpiek
De door KiesZon geïnstalleerde vermogens per kalenderjaar zijn in onderstaande tabel weergegeven:

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Analyse SDE++ 2021: Sunrock blijft Solarfields nipt voor, ontwikkelaars zonneparken gooien hoge ogen
Sunrock is de winnaar van de 2021-ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) en heeft 210,85 megawattpiek aan beschikkingen ontvangen. Solarfields is op geringe afstand runner-up.

Waar Sunrock en Solarfields bij de najaarsronde van de SDE++ 2020 stuivertje wisselden – Sunrock was koploper bij de laatste subsidieronde van de SDE+ in het voorjaar van 2020 – heeft Sunrock nu weer de koppositie gepakt.

Sunrock
Sunrock heeft via de SDE++ 2021 voor meerdere zonneparken subsidie ontvangen. Het grootste in deze ronde voor Sunrock beschikte zonnepark zal gerealiseerd worden bij Reko in Raalte. Daar wordt een zandwinplas van 16 megawattpiek aan drijvende zonnepanelen voorzien. Verder doet ook de 8 megawattpiek zonnepanelen langs de A12 een stevige duit in het zakje. Het bedrijf had hiervoor eerder al de aanbesteding van de gemeente Utrecht gewonnen voor de bouw van het zonneveld met een lengte van 1,5 kilometer op de geluidswal langs de A12 bij Veldhuizen.

De grootste beschikking voor een dakgebonden pv-systeem is de zonnecarport van 7 megawattpiek die het bedrijf gaat realiseren bij Avonturenpark Hellendoorn. Verder worden bij een groot aantal logistieke bedrijven in het Botlekgebied en op de Maasvlakte van Rotterdam zonnedaken van meerdere megawattpiek per stuk gerealiseerd.

Solarfields runner-up
Waar Sunrock meerdere beschikkingen voor zonneparken heeft ontvangen, heeft Solarfields door de eerdere overname van Soleila dit keer een opvallend groot aantal zonnedaken in het portfolio.

Bijna alle beschikkingen – 36 van de 38 en goed voor een vermogen van 58,95 megawattpiek – hebben betrekking op zonnedaken. Het zijn echter Zonnepark Westermeerdijk (114,68 megawattpiek) en Zonnepark Oirlo-Leunen (33,00 megawattpiek) die de grootste duit in het zakje doen voor het vermogen.

Top 25
De 25 zonne-energiebedrijven met het grootste beschikte vermogen zijn goed voor 19 procent van het aantal beschikte pv-projecten. Gemeten naar vermogen bedraagt het aandeel echter maar liefst 48 procent.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Analyse SDE++ 2021: Brabant krijgt meeste nieuwe projecten met zonnepanelen, meeste zonneparken in Gelderland

Noord-Brabant is de absolute koploper van de SDE++ 2021. Via de subsidieregeling zijn er niet alleen de meeste projecten gehonoreerd, maar de zuidelijke provincie verwelkomt ook het meeste vermogen aan zonnepanelen.

Op basis van analyse van de beschikkingen van de 2021-ronde van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) heeft de redactie van Solar Magazine een overzicht gemaakt met provincies die het beste scoren.

Zesde keer
Noord-Brabant is opnieuw de provincie met het grootste volume aan beschikkingen. De provincie waar Enexis de netbeheerder is, is voor de zesde keer in 7 subsidierondes van de SDE+ en SDE++ de winnaar.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Recordproductie zonnepanelen: aandeel zonne-energie 14,3 procent in eerste helft kalenderjaar
In de eerste helft van 2022 heeft Nederland door de productie van hernieuwbare energie 1 miljard kubieke meter aardgas bespaard. Het aandeel hernieuwbare energie in de stroomproductie steeg van 33 naar 41 procent.

Die forse sprong zorgde ervoor dat met name de gascentrales in Nederland minder hard hoefden te draaien en 5 procent op het totale gasverbruik bespaard werd. Zonnepanelen waren de belangrijkste bron van hernieuwbare energie met een aandeel van 14,3 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van Energieopwek.nl

Nieuwe mijlpaal zonnepanelen
De maand juni toonde een nieuwe mijlpaal voor zonnepanelen in Nederland: samen leverden zij ruim een kwart - 25,4 procent - van alle geproduceerde elektriciteit. In de wintermaanden en in de lente was er meer wind en was de totale hoeveelheid hernieuwbare stroom gemeten in kilowatturen wel groter dan in juni. Halverwege 2022 zitten de hernieuwbare bronnen al op ongeveer 60 procent van de totale productie in vorig kalenderjaar.

Onderstaande tabel toont het aandeel in de stroomproductie voor de maand juni en de eerste helft van het kalenderjaar 2022.

Elektriciteit

Juni 2022

1e helft 2022

Conventioneel
54,9 procent
58,7 procent

Zon-pv
25,4 procent
14,3 procent

Biomassa
7,7 procent
8,9 procent

Wind-op-land
7,0 procent
10,5 procent

Wind-op-zee
4,9 procent
7,4 procent

Waterkracht
0,1 procent
0,1 procent

Het Klimaatakkoord streeft naar minimaal 70 procent hernieuwbare stroom in 2030. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat in dat het op 75 procent kan uitkomen.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Bijlage:
voda
0
Eurener onthult nieuw zonnepaneel Ultra Premium met vermogen tot 440 wattpiek

Eurener is gestart met de levering van een nieuw zonnepaneel: de Ultra-Premium met een vermogen van 400 tot 440 wattpiek. De pv-module is speciaal ontwikkeld voor residentiële Installaties.

Eurener? stelt erin geslaagd te zijn de prestaties van het zonnepaneel te verbeteren in overeenstemming met de behoeften en eisen van de markt en haar partners.

N-type zonnecellen
Een van de belangrijkste noviteiten is de integratie van integrated back contact (ibc)-zonneceltechnologie. De producent maakt daarbij voor het eerst gebruik van n-type zonnecellen, die door hun samenstelling hogere prestaties en een betere efficiëntie bieden dan p-type zonnecellen.

De zonnecellen verminderen tevens het light induced degradation (lid)- en potential induced degradation (pid)-effect verminderen. Door het lid- en pid-effect te verminderen, wordt minder degradatie in de eerste en volgende jaren bereikt en daarom heeft Eurener zowel de productgarantie als de prestatiegarantie verhoogd van 20 jaar naar 30 jaar.

Temperatuurcoëfficiënt
Verder is Eurener erin geslaagd om de temperatuurcoëfficiënt te verlagen tot -0,29 procent per graad Celsius, wat een hoger uitgangsvermogen voor siliciumzonnepanelen mogelijk maakt onder moeilijke omstandigheden.

Tot slot maakt het nieuwe Ultra Premium-zonnepaneel gebruik van een ‘overlappende’ techniek: de pv-module is samengesteld uit licht overlappende, gehalveerde zonnecellen, maar het uiterlijk van een volledige zonnecel. De vermindering en eliminatie van openingen tussen de zonnecellen helpt bij de optimalisatie van de grootte van het zonnepaneel en resulteert in een efficiëntie van meer dan 22 procent.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
6.117 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 ... 302 303 304 305 306 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
869,23  -4,79  -0,55%  16:26
 Germany40^ 17.879,20 -1,16%
 BEL 20 3.855,99 -0,72%
 Europe50^ 4.928,08 -1,24%
 US30^ 37.743,85 -1,59%
 Nasd100^ 17.243,16 -1,60%
 US500^ 4.993,22 -1,56%
 Japan225^ 37.135,15 -2,27%
 Gold spot 2.325,19 +0,39%
 EUR/USD 1,0716 +0,18%
 WTI 82,18 -0,87%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +4,94%
Flow Traders +3,13%
RENEWI +2,42%
Fugro +2,18%
B&S Group SA +2,00%

Dalers

ADYEN NV -18,99%
VIVORYON THER... -8,16%
Alfen N.V. -5,72%
WDP -5,71%
CM.COM -3,95%