ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2022

9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 ... 456 457 458 459 460 » | Laatste
Hopper58
0
Als je overigens die financial statement US GAAP bestudeert zie je pas hoe solide de vooruitgang van ASML is. Ik hoop dat de Amerikanen zich daarop gaan baseren.
'belegger''
0
quote:

Hopper58 schreef op 20 juli 2022 11:40:

[...]

Uit het US GAAP verslag. 19 % stijging:

Total current liabilities 12,298.0 mln € 14,637.0 mln €

Dat is vanaf het begin van dit jaar. Het begon met @TripleA die rekent vanaf Q2 2021. Maakt niet uit, we kijken allemaal naar dezelfde ontwikkelingen.

Vanaf 31/12/2022 zijn de korte schulden met 19% gestegen, de lange met 24% gestegen en het eigen vermogen met 25% gedaald.
Vanaf 30/06/2021 zijn de korte schulden met 67% gestegen, de lange met 38% gestegen en het eigen vermogen met 37% gedaald.

Het zit dus niet alleen in de hogere schulden, maar ook in een afname van het eigen vermogen. Dan denk ik aan het aandeleninkoop programma, maar die cijfers heb ik er niet naast gelegd.
Hopper58
0
quote:

beleggertje2020 schreef op 20 juli 2022 11:37:

[...]
Vergeet niet dat in een recessie en bearmarkt die KW gerust terug kan gaan vallen van 38 naar ca 10. M.i is dit aandeel ASML nog 3 keer te hoog gewaardeerd voor als de markten serieus in een recessie gaan komen. Het begint daar wel steeds meer op te lijken. Renteverhogingen kun je niet tegenhouden als ECB als die er elders wel noodgedwongen moeten plaatsvinden. Ik acht zelfs een heftige recessie niet uitgesloten. Ik zie ASML nog gewoon gemakkelijk onder de 300 Euro koers gaan komen . Is het niet dit jaar nog dan volgend jaar denk ik. Vergeet niet dat klanten gemakkelijker lopende orders kunnen cancelen onder het mom van acceptatietesten die niet tijdig gehaald worden of omdat een machine sommige specificaties van de klant niet haalt. Zeker als bij die klanten de algehele recessie ook voelbaar gaat worden door vraaguitval van Chips. Ook Apple gaat reorganiseren ( plus nog tal van anderen in diezelfde keten) door vermindering personeelsbestand. Dus tja dat doen ze alleen maar als het toch wat minder goed met de vraag en dus uiteindelijk ook minder wordt met de vraag naar Chips.
In de begeleidende video geeft Peter Wennink aan dat er inderdaad wat zwakte is in de mobiele telefoon en PC markt die dan weer gecompenseerd wordt in de geheugen, EV en energytransmission markt.
rene66
0
quote:

Ceteris Paribus schreef op 20 juli 2022 09:59:

[...]
Of die machines nou aan China of aan een ander land verkocht worden, de eindvraag naar chips is een gegeven en dus zal de vraag naar chipmachines op de lange termijn nauwelijks impact ondervinden van het al of niet wegvallen van China als afzetmarkt.
ASML levert op dit moment 15% van de productie aan China, als er niks gebeurd tav handelsbeperkingen zou dit wellicht kunnen zijn opgelopen tot 20% of zelfs meer. Dit gezien het aantal inwoners van China. China wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, dus links of rechtsom zullen ze de machines die ASML zou kunnen leveren zelf gaan maken. Dat heb ik het nog niet eens over de EUV machines maar dat zal ze tzt ook wel lukken denk ik.

De eindvraag naar chips is inderdaad een gegeven, maar als de vraag naar chips vanuit China wegvalt omdat China zelf alle chips gaat maken, dan heeft dat toch echt een flinke impact op de vraag naar machines van ASML (en LRCX en AMAT ed). De groei van ASML wordt dan toch echt kleiner en daarmee de winstgevendheid. Ik zeg niet dat ASML een slechte belegging is, ik zit er zelf ook in, maar de vooruitzichten op langer termijn zijn gewoon minder geworden.
Inion
0
Apple is niet zozeer aan het reorganiseren. Het is meer terug brengen van teveel aangenomen mensen tijdens de recente kraptes op de arbeidsmarkt. Het was een tijdje devies zoveel mogelijk aannemen, want straks zijn ze op. Nu wordt die overshoot gecorrigeerd.
Hopper58
1
quote:

rene66 schreef op 20 juli 2022 11:59:

[...]ASML levert op dit moment 15% van de productie aan China, als er niks gebeurd tav handelsbeperkingen zou dit wellicht kunnen zijn opgelopen tot 20% of zelfs meer. Dit gezien het aantal inwoners van China. China wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, dus links of rechtsom zullen ze de machines die ASML zou kunnen leveren zelf gaan maken. Dat heb ik het nog niet eens over de EUV machines maar dat zal ze tzt ook wel lukken denk ik.

De eindvraag naar chips is inderdaad een gegeven, maar als de vraag naar chips vanuit China wegvalt omdat China zelf alle chips gaat maken, dan heeft dat toch echt een flinke impact op de vraag naar machines van ASML (en LRCX en AMAT ed). De groei van ASML wordt dan toch echt kleiner en daarmee de winstgevendheid. Ik zeg niet dat ASML een slechte belegging is, ik zit er zelf ook in, maar de vooruitzichten op langer termijn zijn gewoon minder geworden.
Door het verbieden van export naar China ga je ze eigenlijk verplichten zelf chipproductiemachines te ontwikkelen. Heel dom. Je zou denken dat Biden dit soort 'Trumpjes' niet zou doen.
'belegger''
0
Naast de machines die ASML wel of niet mag leveren, gaat het ook om de eindmarkten in China en het westen. Als er over en weer steeds minder producten mogen worden verkocht (Tesla, iPhone, Huawei etc. etc. etc.) dan moet je naar de toekomst toe de 'total addressable market' heroverwegen. Met een beetje geluk kun je e.e.a. tegen elkaar wegstrepen, maar het kan ook anders uitpakken.

Globalisering heeft geleid tot efficiency c.q. schaalvoordelen. Een bedrijf als TSMC kan in een globale markt alleen succesvol zijn op zo'n grote schaal. Nu verwacht ik niet dat dit ineens helemaal teniet wordt gedaan, want de wereld zonder China is wel kleiner maar nog steeds groot. Maar het kan wel verschuivingen geven voor beide kampen. In een iets minder efficiënte wereld kunnen misschien iets hogere marges worden gedraaid (maar misschien ook niet). Maar ja ga dat allemaal maar eens doorrekenen.
voda
1
quote:

TheSky schreef op 20 juli 2022 12:21:

En in de plus :- )
Kwaliteit komt altijd boven drijven. :-)
Tiger1
0
quote:

voda schreef op 20 juli 2022 12:23:

[...]
Kwaliteit komt altijd boven drijven. :-)
Maar mijn calls staan nog steeds rood :-(
Welke spelletjes worden hier gespeeld ? ;-)
'belegger''
2
quote:

Peter D schreef op 20 juli 2022 09:17:

Laten we even puur cijfermatig het e.e.a. bekijken:

Omzet 2022: € 20 miljard
Bruto-marge 49%
Netto-marge zal iets afnemen t.o.v. afgelopen jaar naar verwachting zo rond de 31% netto uitkomen.

Dit vertaalt zich in een EPS van € 15,50 per aandeel (+7% t.o.v. 2021)
Niet echt spectaculair te noemen. Huidige koers is bijna 30x de WPA voor 2022.

Lange termijnverwachting is positief. € 30 miljard omzet lijkt o.b.v. het orderboek ''gewoon'' haalbaar.
Vraag is echter of ASML voldoende personeel, materialen en capaciteit vindt om dit ook echt te kunnen leveren.

Stel men weet € 30 miljard omzet te behalen x 30% netto-marge = € 9 miljard = € 22,50 EPS conservatief berekend.
De grootste groei is er dan echter wel uit dus mijn zorg is dat de ''markt'' dan geen 30x de WPA meer wilt betalen.

Lange termijn blijft er goed uitzien, echter vind ik een daling naar € 375 - € 400 waarschijnlijk op korte termijn.
Die €30 miljard omzet zal 2025 zijn. Dat is m.i. geen lange termijn, maar wel een mooie tussenstop om te rekenen.

Vorig jaar ging het management zelf uit van €24-30 miljard in 2025 en een jaarlijkse groei van 11% tot 2030. Nu zitten we daar een procentje onder, dus er zal wat moeten worden ingehaald om de eerdere doelen te halen. Door vertraging in de levering verschuift er naar verwachting €2,8 miljard omzet naar 2023. De vraag is of de vertragingen tijdelijk of structureel zijn.

Recent las ik dat er analisten zijn die rekenen met €35-38 miljard. Maar zij kunnen er natuurlijk ook helemaal naast zitten.

Een omzet van €30 miljard waar jij mee rekent (in 2025?) lijkt mij niet verkeerd als base scenario dan wel tikkeltje conservatief zoals je het zelf noemt. Of de grootste groei er in 2025 uit is, vraag ik mij nog af. Bij Besi begreep ik dat meer geavanceerde machines minder snel produceren, waardoor er dus steeds meer machines nodig zijn. Die ook steeds duurder zijn per stuk. Ik weet het niet van ASML, maar je zou verwachten dat dit geldt voor de hele sector.
Hopper58
1
Op boerse.de:

"Jefferies belässt ASML auf 'Buy' - Ziel 700 Euro
Mittwoch, 20.07.22 11:39

NEW YORK (dpa-AFX Analyser) - Das Analysehaus Jefferies hat ASML nach Quartalszahlen und einer Ausblickssenkung des Chipindustrie-Ausrüsters auf "Buy" mit einem Kursziel von 700 Euro belassen. Das gesenkte Ziel für das Umsatzwachstum und auch der Blick auf die Bruttomargen seien eher Lieferkettenproblemen als der Nachfrage geschuldet, die weiter stark sei, wie die rekordhohen Aufträge zeigten, schrieb Analyst Janardan Menon in einer am Mittwoch vorliegenden ersten Reaktion. Er erwartet daher eine Verschiebung von Umsätzen ins kommende Jahr, das eine deutliche Erholung zeigen sollte./gl/mis"
'belegger''
0
De analist verwacht een verschuiving van omzet naar het volgende jaar. Dat verwacht het management van ASML ook, voor ongeveer €2,8 miljard. Of en in hoeverre dat een inhaaleffect in 2023 geeft, hangt af van wat er wordt doorgeschoven naar 2024.
Peter D
2
Persoonlijk ben ik liever wat conservatief dus reken ik met een omzet van € 30 miljard in 2025.
Mijn zorg hierbij is dat het verhogen van de productiecapaciteit momenteel lastig verloopt. Personeel, materialen en dergelijke is schaars op dit moment. Mijn zorg zit dus meer aan de productiekant dan op het gebied van verkopen / sales.

€ 30 miljard in 2025
Netto-marge staat onder druk door kostenstijgingen + investeringen die ASML moet doen om de capaciteit uit te breiden.

€ 30 miljard / 400 miljoen aandelen x 30% netto-marge = EPS 2025 € 22,50

Positief:
-De services omzet kan gemakkelijker worden uitgebreid mijns inziens dan de productiecapaciteit

Negatief:
-15% van de omzet is gerelateerd aan China > dit staat geopolitiek gezien onder druk door de opstelling van de VS > besef dat we de VS hard nodig hebben als EU op het gebied van gas, militair etc. dus sluit niet uit dat er koehandel gaat plaats vinden

Ik vind persoonlijk de huidige koers van 30x de WPA van 2022 aan de hoge kant.
Daarom heb ik vandaag mijn aandelen ASML verkocht in de hoop deze 25% lager (onder de € 400) te kunnen terug kopen.

Voor de lange termijn verwacht ASML ook na 2025 een jaarlijkse groei van 10%.
Dergelijk solide business kan best verhandeld worden tegen 20-25x de WPA of bijvoorbeeld 15x de bruto-marge.
Een koers van € 600 is mijns inziens in 2025 zeker te rechtvaardigen.

Voor de korte termijn zie ik echter de koers eerder dalen dan stijgen, daarom mijn verkoopbeslissing.
Peter D
0
Onderdeel van de gestegen schuldenposten kan wellicht het nieuwe kantoorpand zijn?
'belegger''
0
Waarom kan de omzet uit services makkelijker worden uitgebreid? Dat vraagt toch ook personeel en spullen of mis ik iets?

Vorig jaar ging het management nog uit van jaarlijks 11% groei tot 2030. Voor 2022 valt het een procentje lager uit, maar de race is nog niet gelopen.

Dat verkopen en terugkopen pakt bij mij meestal niet goed uit. Ik vind het wel knap dat anderen het lukt en gun het hun ook.
'belegger''
0
quote:

Peter D schreef op 20 juli 2022 13:55:

Onderdeel van de gestegen schuldenposten kan wellicht het nieuwe kantoorpand zijn?
Dat denk ik niet.

De stijging van de schulden zit in current en contract liabilities. Long term debt vertoont juist een licht dalende trend.
marique
0
quote:

voda schreef op 20 juli 2022 14:12:

Voor de cijfer liefhebbers:

www.asml.com/en/news/press-releases/2...

Zie de cijfers in de bijlage.
Het Statutory Interim Report 2022
laat voor een aantal items andere cijfers zien
9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 ... 456 457 458 459 460 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:39
Koers 834,300
Verschil +21,100 (+2,59%)
Hoog 836,000
Laag 820,300
Volume 389.817
Volume gemiddeld 589.527
Volume gisteren 526.653