Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
voda
0
Gautam Adani, oprichter van Adani Group krijgt vleugels in rijkdom
Profiel: rijkste man van Azië zet Jeff Bezos en Elon Musk in schaduw
Door MARK GARRELTS

Updated 4 min geleden
5 min geleden
in FINANCIEEL

De rijkste man van Azië, Gautam Adani, heeft dit jaar bepaald geen reden tot klagen. Terwijl andere grootverdieners, zoals Tesla-baas Elon Musk en voormalig Amazon-topman Jeff Bezos flink gebukt gaan onder de malaise op de aandelenmarkten in het afgelopen half jaar is zijn vermogen juist hard opgelopen.

Gautam Adani ANP / HH

Adani is op de rijkenlijst van Bloomberg dan ook met stip in de top vijf terecht gekomen. Met een rijkdom van $125 miljard heeft hij onder meer de techmiljardairs Bill Gates en Larry Page met gemak gepasseerd. Per saldo heeft Adani dit jaar zijn vermogen met bijna $50 miljard zien stijgen. Daarmee krijgt hij Bezos die met $162 miljard op de tweede plaats staat dichter in het vizier. Musk, de rijkste mens ter wereld met $250 miljard, is nog wel ver weg.

BEKIJK OOK:
Bitcoin-apostel Michael Saylor miljarden kwijt en stapt op

Zijn eerder uitgesproken ambities om ooit door het leven te gaan als ‘rijkste man op aarde’ heeft dit jaar een flinke impuls gekregen. De Adani Group, waar de 60-jarige topman en grootaandeelhouder van is, zit op de beurs in Bombay stevig in de lift. Bij een scala aan activiteiten die de miljardair uit India aanstuurt, heeft de productie van energie fors geprofiteerd van de hard opgelopen prijzen op de wereldwijde energiemarkt. Ook de mijnbouwtak heeft de wind flink in de rug gesteund door de opgewekte gang van zaken op de markt van grondstoffen.

Grote tegenspeler
Zijn grote tegenspeler in India is Mukesh Ambani, die momenteel net buiten de top tien van de rijkenlijst staat. Beide grootverdieners wisselen regelmatig stuivertje in de strijd om de titel van rijkste man in eigen land. Ambani heeft het voor het zeggen bij het conglomeraat Reliance, dat onder meer op grote schaal actief is bij de verwerking van olie. Het aanbieden van telecomdiensten in India maakt daar ook onderdeel van uit. Ambani trekt met een vermogen van $91 miljard voorlopig ruim aan het kortste eind in rijkdom vergeleken met Adani.

Met de veiling van de 5G voor de mobiele markt in India zijn beide rivalen in elkaars vaarwater terecht gekomen. De plannen van Adani om mogelijk mee te gaan doen in de mobiele telecomstrijd viel bij Ambani, marktleider met zijn bedrijf, rauw op het dak. De grote ambities die ze allebei hebben om door te groeien, maakt een clash in de deelname van nieuwe activiteiten bijna onvermijdelijk.

BEKIJK OOK:
Profiel: koelbloedige Marieke Blom schaart zich bij wereldwijde ING-top

Vorig jaar kreeg Adani nog te maken met flinke tegenslag. De zorgen over de financiering van zijn imperium gaf in juni beleggers nog de aanzet om het aandeel massaal van de hand te doen. Met de uitverkoop op de beurs in Bombay ging in een paar dagen tijd bijna $13 miljard van zijn vermogen in rook op. De neergang van de koers was echter van korte duur.

Het grote zakelijke succes van Adani is opvallend te noemen. Na het afbreken van zijn studie aan de universiteit van Gujarat weet hij met de oprichting van de Adani Group een conglomeraat op te bouwen met een gezamenlijke waarde van $200 miljard. Zijn vrouw, zijn broer en twee zonen hebben eveneens een actieve rol in het megabedrijf dat eveneens nog in de ontwikkeling van havens actief is.

www.telegraaf.nl/financieel/163605114...
Freemoneyforever
0
Ex-gedetineerde Joop heeft geen huis en slaapt uit protest in een tent naast de gevangenis

Nadat hij na 3,5 jaar werd vrijgelaten uit de gevangenis in Dordrecht, dacht Joop Lambregts dat hij door de gemeente zou worden geholpen aan een woonruimte. Maar tot zijn verbazing blijkt er niks te zijn geregeld. "Het is van de zotten."

Uit protest ging hij 2 weken geleden met een tent naast de gevangenis wonen. En vanaf maandag gaat Lambregts ook in hongerstaking. "Het enige wat ik doe, is drinken."
Tweede kans

Nadat hij werd veroordeeld voor diefstal met geweld, moest Lambregts zijn celstraf uitzitten in de Penitiaire Inrichting (PI) Dordrecht. Nu hij weer vrij is, is hij van plan zijn leven te beteren. Maar zijn frisse start is geen gemakkelijke.

Ondanks dat hij al sinds 2020 zoekende is en zijn hele re-intergatietraject heeft gewijd aan het vinden van onderdak, ontbreekt een woning nog altijd. "Maar dat onderdak heb je wel voor diverse dingen nodig", vertelt hij. Zo is het lastig om te werken zonder het comfort van een huis en is een woonplaats ook een vereiste voor een zorgverzekering.
Van kastje naar de muur

Omdat zijn pogingen om onderdak te vinden tot nu toe niet geslaagd zijn, slaapt hij al 14 dagen in een klein iglotentje naast de gevangenis. "Maar echt comfortabel met deze temperaturen is het natuurlijk niet, want 's middags loopt de temperatuur in het tentje op tot ruim boven de 50 graden."

Geen houdbare situatie en Lambregts wil dan ook graag weg, maar momenteel wordt hij naar eigen zeggen van kastje naar de muur gestuurd. "Het enige wat er nu gebeurt, is dat Dordrecht naar de PI wijst, de PI weer terug naar Dordrecht, Dordrecht vervolgens weer naar een andere gemeente."
'Ik krijg alleen maar tegenwerking'

Volgens Lambregts laat de gemeente niks van zich horen. "Het contact is altijd eenzijdig", zegt hij. Lambregts heeft het idee dat zijn situatie anders wordt beoordeeld omdat hij ex-gedetineerde is. "Als er een vluchteling in een tentje moet slapen in Ter Apel staat heel de wereld op zijn kop."

Naar eigen zeggen zou hij makkelijk het criminele pad op kunnen gaan, maar kiest hij er heel bewust voor zijn plek in de maatschappij terug te vinden. "Ik wil mijn best doen om mijn plek weer terug in de maatschappij en ik krijg alleen maar tegenwerking."
Leger des Heils

De Gemeente Dordrecht geeft aan dat Lambregts zeker wat is aangeboden: hij kan onderdak vinden bij het Leger des Heils. Maar een woning hebben ze niet voor hem. Dat aanbod weigert Lambregts, om dezelfde reden dat hij ook niet op de bank wil slapen bij kennissen.

"Nu heb ik een acute situatie. Meld ik me vanavond bij het Leger des Heils, is de acute situatie weg, want dan heb ik namelijk onderdak. Dat is hetgeen wat Dordrecht wil."
'Ik wil gewoon onderdak'

Lambregts ziet dan ook geen nadere uitweg dan voet bij stuk te houden. "Ik wil gewoon onderdak, dat ik mijn leven op kan pakken. Maar ik ga niet bij het Leger des Heils slapen, dan trekt helemaal iedereen zijn handen ervan af."

Zolang er geen woning is, blijft Lambregts dus in zijn tent naast de PI. "Al wordt het het 20 graden onder nul, ik blijf hier gewoon zitten."
www.nporadio1.nl/nieuws/eenvandaag/95...
voda
0
Meer dan 3 minuten onder water
120 meter diep: Arnaud Jerald verbreekt eigen wereldrecord freediving
Door ONZE TELESPORTREDACTIE

Updated 9 min geleden
54 min geleden
in SPORT

Arnaud Jerald heeft zijn eigen wereldrecord freediving verbroken. De 26-jarige Fransman ging op de Vertical Blue, een jaarlijkse competitie op de Bahama’s, tot 120 meter diep.

Arnaud Jerald ANP/HH

Dat is een meter dieper dan bij zijn vorige wereldrecord. Bovendien bleef hij maar liefst 3 minuten en 34 seconden onder water.

Jerald zette het wereldrecord neer in de categorie ‘constant weight bi-fins’ (CWTB). In die categorie moeten de freedivers met twee zwemvliezen langs een verticale lijn naar beneden duiken en dan op eigen krachten weer naar boven zwemmen.

De beelden:

twitter.com/i/status/1557503308239085569

www.telegraaf.nl/sport/1413409840/120...
voda
0
Belgische proef met statiegeld op blikjes pakt goed uit
ANP Producties - Gisteren om 21:51
© ANP

BREDENE (ANP/BELGA) - Een proefproject voor statiegeld op petflessen en blikjes in het Belgische Bredene was een succes. Ongeveer negen op de tien blikjes en petflessen werden teruggebracht. "Dit bewijst dat statiegeld werkt", heeft de burgemeester van de Vlaamse kustplaats laten weten. Rond de jaarwisseling komt er in Nederland ook statiegeld op blikjes.

In Bredene gold tussen 15 juli en 15 augustus een speciale statiegeldregeling bij strandposten. Wie daar een drankje kocht, kreeg 20 eurocent terug bij het inleveren van de lege verpakking met een statiegeldsticker.

"We hoopten dat 50 à 70 procent van de blikjes en flessen zou worden ingeleverd, maar het was liefst 90 procent", aldus de burgemeester. Volgens hem heeft geen enkele strandganger geprotesteerd tegen de prijsverhoging. Ook de strandbars, die eerder erg kritisch waren, zouden tevreden zijn met het resultaat.

Strandlopers

Op het strand werden ook speciale strandlopers ingezet. Die vonden niet één lege verpakking met statiegeldsticker terug. De burgemeester vindt dat zijn gemeente met dit project een duidelijk signaal afgeeft. "Hopelijk geeft het de Vlaamse regering de nodige politieke moed om eindelijk statiegeld in te voeren."

In Nederland wordt per 31 december dit jaar statiegeld op blikjes ingevoerd. Per blikje wordt hier straks 15 eurocent statiegeld gerekend, net als voor kleine plastic flesjes. Door de maatregel moet het aandeel blik in zwerfvuil drastisch verminderen, aldus de overheid.

Het is nog wel de vraag of het partijen als supermarkten en blikproducenten lukt om tijdig een systeem gereed te hebben voor het inzamelen van de statiegeldblikjes. In juni zei het Afvalfonds Verpakkingen, dat aan het systeem werkt, dat de datum van de overheid te ambitieus zou zijn. Dat komt bijvoorbeeld door tekorten aan grondstoffen en personeel.
voda
0
Nieuw licht op ontstaan van de maan
Menno Swart - 16 aug. 2022

Al eeuwenlang bestuderen wetenschappers de maan. Men probeert vooral de vraag te beantwoorden: hoe is de maan ontstaan? Een kersvers onderzoek werpt nieuw licht op de zaak. Het blijkt dat de maan helium en neon van de Aarde heeft "geleend".

© Copyright Faqt

Deze ontdekking is in lijn met de theorie dat de maan ontstond door een "Giant Impact". Een gigantische botsing tussen de aarde en een kleine planeet.

In meteorieten gevonden op de Zuidpool, afkomstig van de maan, zijn de chemische vingerafdrukken gevonden van neon en helium. De stenen bestaan uit basalt, dat is gevormd door de stolling van lava op de maan.

Er moet een botsing hebben plaats gevonden met zo'n enorme kracht, dat de brokstukken uiteindelijk op aarde terecht zijn gekomen. Ook in Noord-Afrika zijn deze meteorieten gevonden.

De analyse was geen gemakkelijk klusje. Ga er maar aan staan, minuscule stukjes steen van 7 miljard jaar oud. Door een hypergevoelig apparaat - bijnaam "Tom Dooley" - ontdekten wetenschappers dat de gassen van de maan zelf afkomstig zijn. Dus niet veroorzaakt door bijvoorbeeld de zonnewind.

Wetenschappers willen weten hoe helium en neon konden "overleven" tijdens de heftige ontstaansgeschiedenis van de maan. Ook gaan ze op zoek naar resten van andere gassen, zoals Xenon en Krypton.

Er is genoeg studiemateriaal. NASA heeft namelijk een enorme collectie, van maar liefst 70.000 maanstenen uit de ruimte.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/n...

Zie ook:

www.faqt.nl/recent/china-vangt-satell...
DeZwarteRidder
0
Noors staatsfonds verliest $174 mrd in zes maanden
Van onze redacteur 11:28

Het Noorse staatsinvesteringsfonds, met een belegd vermogen van $1300 mrd het grootste ter wereld, boekte in de eerste helft van 2022 een verlies van $174 mrd. Dat komt neer op een negatief rendement van 14,4%, zo maakte het fonds dat de Noorse olieopbrengsten investeert in de financiële markten woensdag bekend.

'De markt wordt gekenmerkt door stijgende rentetarieven, hoge inflatie en oorlog in Europa', zei ceo Nicolai Tangen. Hij liet ook weten dat in de periode van januari tot en met juni de beleggingen in aandelen 17% zijn gedaald, met een negatief rendement van 28% op technologieaandelen.

Het verlies in het tweede kwartaal kwam neer op 10%, het grootste verlies voor de belegger sinds het recordverlies van 14,6% in het eerste kwartaal van 2020.

Naast de aandelen, waar het grootste deel van de beleggingen van het fonds inzit, verloor het 9,3% op vastrentende waarden. De investeringen in niet-beursgenoteerd vastgoed leverden de Noren 7,1% op. Deze zijn echter goed voor slechts 3% van de totale investeringen van het fonds.

Het Noorse staatsfonds, opgericht in 1996, belegt inkomsten uit de Noorse olie- en gassector en heeft belangen in meer dan 9300 bedrijven wereldwijd. Het bezit 1,3% van alle beursgenoteerde aandelen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1448762/noors-staatsfo...
Pedro Ines Kuilen
0
Beste mensen!! Ik stel me graag eerst even voor want dat is netjes!! Ik ben Pedro en actief op het zeer succesvolle JET-draadje!! Ik ben ook de oprichter van dat ge-wel-dige draadje!! Ik ben hier omdat ik een vraag heb over de badges!! Kan iemand zien welke badge ik??Is het een gouden of een eredivisie badge???
www.iex.nl/content/infocentrum-badges...
Freemoneyforever
0
€12,5 mln voor Nederlands bedrijf dat kernafval omzet in energie

In het kort

Gesmoltenzoutreactoren of thoriumcentrales zijn de nieuwe generatie kernenergiecentrales.
Het duurt nog zeker tot 2035 tot de reactoren realiteit zijn.
Het kernafval uit thoriumcentrales blijft minder lang radioactief.


De Nederlandse onderneming Thorizon heeft bij investeerders €12,5 mln opgehaald voor de ontwikkeling van een nieuw type kerncentrale. Deze installatie maakt energie van kernafval, het metaal thorium en zout. Hierbij komt geen CO2 vrij, waardoor het een alternatief zou kunnen zijn voor fossiele energie. De start-up gaat samenwerken met het nucleaire bedrijf Orano uit Frankrijk.

Thorizon krijgt nu onder meer geld van privaat investeringsfonds Positron Ventures, het publiek-private fonds Invest-NL en de regionale ontwikkelingsmaatschappij PDENH uit Noord-Holland. Sjef Peeraer, rijk geworden met de verkoop van energieleverancier Budgetenergie, is mede-oprichter van Positron: 'Er zijn wereldwijd veel nucleaire start-ups, maar er zijn er niet veel die met gesmolten zout en thorium werken'.

De nucleaire sector ziet deze zogenoemde gesmoltenzoutreactoren of thoriumcentrales, als de nieuwe generatie kernenergiecentrales, zegt hoogleraar kernreactorfysica aan de TU Delft Jan Leen Kloosterman. Volgens Kloosterman is de techniek 'veelbelovend', maar staat het nog in de kinderschoenen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van thoriumcentrales dat investeerders er nu brood in zien, zegt hij.
Vier in Europa

Wereldwijd zijn er tien initiatieven voor de bouw van zoutreactoren, waarvan vier in Europa. Thorizon, ontstaan uit NRG, exploitant van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten, is er daar één van. Oprichters zijn de 35-jarige Lucas Pool en 49-jarige Sander de Groot. 'Met de investering van €12,5 mln kunnen wij essentiële tests uitvoeren en het ontwerp voor een eerste prototype afmaken', aldus Pool. Als alles goed gaat, draait een eerste centrale rond 2035.

Bestaande kerncentrales, zoals die in het Zeeuwse Borssele, gebruiken uranium voor het maken van energie. Het kernafval dat daarbij vrijkomt, blijft duizenden jaren radioactief en een betaalbare manier om dat afval op te slaan bestaat nog niet. Thorizon ontwikkelt kleine nucleaire reactoren waarin thorium, zout en kernafval dat bij de eigen productie van energie achterblijft of van andere centrales komt, wordt gebruikt om warmte en elektriciteit te maken. Thorium is een metaal uit gesteente, dat veel in India en de Verenigde Staten voorkomt.

Het is een wezenlijk andere techniek, zegt Pool. Voordeel is dat het kernafval dat in een thoriumcentrale overblijft, minder lang radioactief is; tot een paar honderd jaar. Daarnaast is de installatie vanwege de kleinere omvang gemakkelijker te bouwen en te plaatsen dan reguliere kerncentrales.
Politiek sentiment

Het huidige kabinet onderzoekt of in Nederland twee nieuwe kerncentrales gebouwd kunnen worden. Voorlopig koerst het daarbij op het traditionele type. Milieupartijen als Greenpeace en Milieudefensie, maar ook oppositiepartijen als GroenLinks zijn tegenstander van kernenergie. Voornaamste tegenargument is het risico van radioactief materiaal. Politieke partijen als Forum voor Democratie en de VVD willen graag meer onderzoek naar thoriumcentrales. Minister voor Klimaat, Rob Jetten (D66) schreef onlangs in een Kamerbrief dat investeringen van marktpartijen in de technologie essentieel zijn om te bekijken of het een 'mogelijke optie is voor het toekomstig energiesysteem'.

Volgens Pool is een thoriumcentrale essentieel voor de leveringszekerheid van energie: 'Voor een omslag van een fossiele naar duurzame economie, is naast elektriciteit uit zon- en windparken, ook kernenergie als bron nodig. We mogen geen CO2-vrije energiebronnen uitsluiten. Alles is nodig om het klimaatprobleem op te lossen.'
Kosten

Hoeveel het kost om een thoriumcentrale te bouwen, durven de oprichters niet te zeggen. De ontwikkeling is nog dusdanig pril, dat een prijs geven volgens Thorizon-oprichter De Groot onmogelijk is. Kernenergie an sich staat te boek als één van de duurdere technieken voor CO2-vrije energie. Bij de recent gebouwde centrales in Engeland en Finland lopen de kosten op tot bijna €25 mrd. Volgens De Groot is dat een scheve kostenvergelijking. Het modulaire ontwerp van een thoriumcentrale, waarbij onderdelen in de installatie apart te ontwerpen en vervangen zijn, drukt de bouwkosten, zegt hij. De grootste kostenpost bij kernreactoren is slijtage van onderdelen.

fd.nl/bedrijfsleven/1448735/12-5-mln-...
voda
0
Historici: botten van gesneuvelden Slag bij Waterloo verwerkt door suikerfabriek

De botten van veel soldaten die in 1815 sneuvelden tijdens de Slag bij Waterloo, zijn achteraf opgegraven en verwerkt door de lokale suikerindustrie. Tot die conclusie komt een internationaal team van wetenschappers.

Wetenschapsredactie 19-08-22, 13:22
Lichamen van gesneuvelden werden in de jaren na de wereldberoemde veldslag, waarbij de troepen van de Franse generaal en afgezette keizer Napoleon Bonaparte het aflegden tegen een leger van Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen onder leiding van de Britse hertog van Wellington, volgens hen opgegraven door de lokale bevolking en doorverkocht aan de suikerindustrie. Die had destijds beenderkool nodig om suikerbieten te zuiveren en witte suiker te maken van het stroperige en vuile tussenproduct. Naast botten van dieren werden ook mensenbeenderen gebruikt, aldus de wetenschappers.

Ze baseren zich op speurwerk in verschillende archieven. Daarin vonden ze vanaf 1834 bewijzen van ‘incidenten’ op de plek van de legendarische veldslag ten zuiden van Brussel. ,,Zo meldt een Duitse geoloog dat hij boeren op het veld in Waterloo botten zag opgraven”, zegt de Belgische geschiedkundige Bernard Wilkin tegen de Franstalige publieke omroep RTBF. Hij werkt bij het Rijksarchief in Luik en nam deel aan het onderzoek. ,,Het gaat vermoedelijk om paardenbeenderen, maar iemand grapt tegelijk dat de beenderen van de keizerlijke garde gemakkelijk verward kunnen worden met paardenbeenderen.’

Publiek geheim
Het was volgens de Vlaamse publieke omroep in die tijd een publiek geheim dat menselijke beenderen in de suiker belandden. Een Duitse krant raadde zelfs aan om honing te gebruiken in de koffie ‘om te voorkomen dat je de atomen van je overgrootouder ’s morgens opdrinkt, wat met suiker – zoals we allemaal weten – wel goed mogelijk is', aldus de VRT. Over de opgravingen werden zelfs parlementaire vragen gesteld waarin de lokale overheden werden opgeroepen in te grijpen.

De toenmalige burgemeester van het naburige Braine l’Alleud (Eigenbrakel) deed dat onder andere in een briefwisseling met de lokale rijkswachtcommandant. ‘De hogere overheid vraagt me om dit te stoppen op basis van artikel 360 van het strafwetboek.’ Dat artikel bestraft opgravingen. Volgens Wilkin zijn er geen bewijzen gevonden dat ook effectief iemand is opgepakt is voor deze illegale opgravingen.

Niet alle beenderen van de gesneuvelden zijn trouwens gebruikt om suiker van te maken. Uit eerder onderzoek bleek al dat minstens een deel van de lichamen vermalen werd tot beendermeel om er akkers mee te bemesten.

De suikerfabriek van Tienen laat in een ludieke reactie op sociale media weten ‘geen beenderen te verwerken’ in haar suiker.

twitter.com/TienseSuiker/status/15605...

Beenderkool
De suikerbiet was aan het begin van de negentiende eeuw bezig aan een opmars en nieuwe suikerfabrieken hadden zogeheten beenderkool nodig om witte suiker te maken van het stroperige en vuile tussenproduct. Plattelanders konden aardig verdienen aan het opgraven en verkopen van de soldatenskeletten.

www.ad.nl/wetenschap/historici-botten...
haas
0
geld stroomt, de eindgebruiker betaalt.............................
De UEFA viert feest.......
de koopsom van de spelers wordt hoger
===========================================================
Paramount betaalt 1,5 miljard dollar
voor het recht om de Champions League
de komende zes jaar uit te zenden in de
VS.Het Amerikaanse mediabedrijf troefde
met dat bod onder meer Amazon af.

De uitzendrechten zijn daarmee flink
duurder geworden.Voorheen betaalde het
bedrijf jaarlijks 100 miljoen dollar om
Europees voetbal uit te zenden.Nu gaat
dat dus 250 miljoen per jaar kosten.

Het geld dat tv-zenders betalen voor de
uitzendrechten gaat naar de Europese
voetbalbond UEFA.Voetbalclubs die aan
de Champions League deelnemen,krijgen
elk jaar een deel van de opbrengst van
de uitzendrechten.

PS: IK wens allen 'n goed weekend
voda
0
Nederlandse recordzeiler ontwikkelt circulair supercomposiet
admin - 11 uur geleden

Het bedrijf ExoTechnologies ontwikkelde een materiaal dat sterker en lichter is dan glasvezel en bovendien qua prijs kan concurreren. Ook niet onbelangrijk: het materiaal is recyclebaar en na gebruik weer inzetbaar als nieuw composiet. “We willen de volledige glasvezelmarkt vervangen.”

Nederlandse recordzeiler ontwikkelt circulair supercomposiet
© Aangeboden door Change Inc.

De mailbox van het jonge bedrijf stroomt overvol met aanvragen, zegt Jeroen Wats, medeoprichter en chief innovation officer van ExoTechnologies via een videoverbinding vanaf Isle of Man. Van botenbouwers en windmolenfabrikanten, tot waterparken en producenten van beschermende kleding. “Ons materiaal is sterker, lichter en duurzamer dan traditionele composieten als glasvezel en beton. Dat maakt het voor heel veel toepassingen interessant.”

Gescheiden grondstoffen
ExoTechnologies is een investeringsfonds dat via zijn R&D-tak het materiaal DANU ontwikkelde. Net als glasvezel bestaat DANU uit een mix van vezels en een hars. Het exacte recept blijft logischerwijs geheim. “Het grote verschil met glasvezel is dat je de grondstoffen van DANU kunt scheiden waarna je ze weer kunt inzetten voor dezelfde toepassing”, zegt Wats. “Volledig circulair dus.”

Van zeiler naar botenbouwer
Wats stond zelf aan de wieg van DANU. Als ervaren zeezeiler en recordhouder van een trans-Atlantische oversteek startte hij destijds zijn eigen botenwerf. Hier bouwde Wats door de jaren heen honderden racejachten. “Ik leefde een jongensdroom”, zegt hij. “Maar ik zag ook welke invloed het materiaalgebruik op de planeet had.”

Veel boten zijn gemaakt van glasvezel- en koolstofvezels. De grondstoffen hiervoor zijn achteraf onmogelijk te scheiden, waardoor in feite geen schip recyclebaar is. “Dat zat me dwars. Daarom ging ik een nieuw composiet ontwikkelen. Toen we uiteindelijk de eerste kracht- en spanningstesten deden voor DANU stond ik zelf ook versteld van de resultaten.”

Schotse boot met nieuwe romp
Inmiddels heeft ExoTechnologies via dochteronderneming Ultimate Boats hun eerste boot voorzien van DANU-romp afgeleverd aan de waterpolitie van Schotland. De politieboot is een stuk lichter dan de glasvezelvariant, maar wel een stuk steviger. Wats: “Dat komt doordat je aanmerkelijk minder vezels nodig hebt dan glasvezels.”

Uiteindelijk is de DANU-boot slechts anderhalf procent duurder in kostprijs dan een glasvezelboot. En omdat ExoTechnologies verwacht dat de romp tot 70 jaar of langer meegaat, biedt het een levenslange garantie aan. “Ook daarna kunnen we de grondstoffen van DANU scheiden en opnieuw gebruiken. In feite koop je de grondstoffen dus maar één keer.”

Treinen, glijbanen en helmen
De gewichtsreductie, stevigheid en de prijs maken dat ExoTechnologies inmiddels overspoeld wordt door aanvragen uit allerlei verschillende hoeken. “Dankzij de hoge impact weerstand krijgen we nu bijvoorbeeld aanvragen van treinfabrikanten, die geregeld schade ondervinden door opspringende stenen. Maar ook producenten van beschermende kleding, zoals helmen en vesten, zijn geïnteresseerd. Inmiddels hebben we ook ballistische tests gedaan. Het certificaat is binnen waarmee we bewijzen dat DANU kogelwerend is.”

Recyclebare windmolens
Ogenschijnlijk door zijn mailbox scrollend gaat Wats verder door zijn lijst van geïnteresseerden: “Glijbanen voor waterparken, surfboards, voedselopslag, cabines voor vrachtwagens, constructiebedrijven; het is eigenlijk teveel om op te noemen.” In het bijzonder ziet Wats kansen voor wieken van windturbines, die nu nog vaak van glasvezel worden gemaakt. “De vervuiling van oude windmolens is enorm en wordt in de toekomst alleen maar groter. Tussen vandaag en 2050 belandt 43 miljard kilo aan wieken van windturbines op storthopen.”

Circulaire wieken
Helaas merkt Wats dat veel grote bedrijven huiverig zijn om over te stappen naar een nieuw materiaal. “Daarom proberen we in contact te komen met kleine fabrikanten. Die kunnen zich bij overheidstenders onderscheiden met ons recyclebare product. Tegelijkertijd informeren we overheden dat het bouwen van circulaire windmolenwieken met DANU mogelijk is. Dit kunnen ze dan nu al in tenders opnemen als pre.”

Glasvezelmarkt vervangen
Hoewel overheden steeds vaker duurzaamheidsdoelstellingen in tenders opnemen, is Wats pessimistisch over de welwillendheid van bedrijven. “Duurzaamheid blijft een inferieure klank hebben: ‘duurzaamheid is duur of van mindere kwaliteit’. Ik ben heel gepassioneerd over het onderwerp, maar ik merk dat je pas echt aan tafel komt als je begint over de functionaliteiten.”

Na een succesvolle investeringsronde van 7,7 miljoen euro wil ExoTechnologies de komende tijd opschalen. “We hoeven niet voor iedere toepassing van DANU de producent te worden. We gaan nu eerst onze R&D tak ontwikkelen en verder ontdekken wat er überhaupt allemaal mogelijk is. Maar uiteindelijk willen we de hele glasvezelmarkt vervangen door DANU.”

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/neder...
voda
0
Wetenschappers maken muizenembryo ’s zonder sperma en eicellen
Updated 3 min geleden
46 min geleden
in WETENSCHAP

CAMBRIDGE/PASADENA - Wetenschappers hebben muizenembryo’s ontwikkeld uit stamcellen zonder dat er sperma of eicellen aan te pas kwamen. De embryo’s leken sterk op een echt muizenembryo, compleet met onder meer tekenen van een hart- en hersenfunctie, en hielden het ruim acht dagen vol. Dat schrijven Britse en Amerikaanse media.

Muizen in een onderzoekslaboratorium, foto ter illustratie. ANP / ANP

De onderzoekers, van onder meer de universiteit in Cambridge en California Institute of Technology, hopen hun resultaten uiteindelijk te gebruiken om vroege ontwikkelingsstadia van met name menselijk leven beter te begrijpen en zo bijvoorbeeld ook hoe miskramen en bepaalde ziekten ontstaan. Ze zouden mogelijk zelfs de basis kunnen leggen voor het creëren van menselijke embryo’s, zo wordt al geopperd. Dat zou dan weer kunnen leiden tot nog preciezer onderzoek en zelfs het verwezenlijken van organen voor transplantatie.

Er zouden bovendien ook veel minder proefdieren nodig kunnen zijn door deze ’synthetische’ embryo ’s voor onderzoek te gebruiken. Zo lang is de wetenschap echter nog lang niet, maar toch worden de vorderingen tot nu toe in brede kring als spectaculair gezien.

www.telegraaf.nl/lifestyle/587040805/...
D'ieteren
0
NIEUWS ONDERNEMEN RETAIL
13 procent meer Belgische webshops in een jaar.

Vandaag om 06:05
België telt 51.101 webwinkels. Dat zijn er 13 procent meer dan een jaar geleden.

Er kwamen in een jaar tijd 5.985 webshops bij. Dat blijkt uit onderzoek van het softwarebedrijf Inoope in opdracht van de e-commercefederatie BeCommerce. De meeste van de nieuwe webshops zijn winkels uit de winkelstraat die nu ook online verkopen, zegt Sofie Geeroms van BeCommerce.
Uit het onderzoek blijkt dat Vlaanderen het voortouw neemt. 72 procent van alle webshops in België zijn Vlaams.
........
........
www.tijd.be/ondernemen/retail/13-proc...
Freemoneyforever
0
Cijfers CBS en CPB schaden consumentenvertrouwen

Met Ab Flipse bespreken we de volgende financiële zaken:

- verwarrende cijfers van het CBS (centraal bureau voor de statistiek) en CPB (centraal planbureau) schaden het consumentenvertrouwen

- hoe somber is de boodschap van de Belgische premie De Croo en van de Franse president Macron? En waar is Mark Rutte?

Eigenzinnige kijk op hoe de Nederlanders geregeerd (dienen te) worden.
www.youtube.com/watch?v=mW3JSou0gkM
D'ieteren
0
Bank of America herhaalt het verkoopadvies voor Proximus en verlaagt het koersdoel van Proximus naar € 13,00 van € 14,50.

www.guruwatch.nl/advies/155429/Proxim...
Freemoneyforever
0
Raad van Europa: ‘Onmenselijke, vernederende behandeling in Ter Apel’

De mensenrechten van asielzoekers zijn in het geding in de opvang in Ter Apel, waarschuwt de Raad van Europa. Asielzoekers lijken er een onmenselijke of vernederende behandeling te krijgen, zegt de mensenrechtencommissaris van de verdragsorganisatie.

Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic heeft Nederland in een brief aangesproken op de beroerde omstandigheden in met name het Groningse aanmeldcentrum. Ze maant staatssecretaris Eric van der Burg daarin „alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de rechten van de betrokkenen te beschermen”.
‘Waarom krijgen Oekraïense vluchtelingen betere behandeling?’

Niet alleen in Ter Apel, maar ook in andere opvangcentra moeten asielzoekers veel langer verblijven dan de voorzieningen toelaten, constateert Mijatovic. Dat ook kwetsbare mensen daartoe zijn veroordeeld, baart haar in het bijzonder zorgen. Ze wijst op de dood van een baby vorige week in een noodopvangruimte. Ook vraagt ze zich af waarom Nederland Oekraïense vluchtelingen zoveel beter behandelt dan andere nieuwkomers.

Bij de plannen van het kabinet om de crisis op te lossen, plaatst de mensenrechtencommissaris vraagtekens. Zo beklemtoont ze dat Nederland met bijvoorbeeld de omstreden opschorting van gezinshereniging niet internationale afspraken mag schenden.
Nederland had dit kunnen voorkomen

Nederland had kunnen voorkomen dat het zo misging, stelt de mensenrechtencommissaris verder. Ze heeft zelf, toen er tijdelijk minder asielzoekers naar Nederland kwamen, meermaals gewaarschuwd dat de opvang beter niet drastisch kon worden afgebouwd.

De Raad van Europa, een verdragsorganisatie van een kleine vijftig landen, bewaakt de mensenrechten en de democratie in Europa. Lidstaten hebben beloofd zich aan onder meer het mensenrechtenverdrag te houden en uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te volgen. De raad staat los van de Europese Unie.
Geen strafrechtelijk onderzoek naar overleden baby in Ter Apel

Ook is er vandaag nieuws gekomen over de drie maanden oude baby in het aanmeldcentrum in Ter Apel, die vorige week woensdag overleed. Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar het overlijden van de baby. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen te vinden dat het overlijden het gevolg is van een strafbaar feit.

Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van het onderzoek door de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook zijn er getuigen gehoord, laat het OM vandaag weten. De officier van justitie heeft het lichaam vrijgegeven.
Sinds aantal dagen weer genoeg plek in aanmeldcentrum

De problemen rond de vluchtelingenopvang in Ter Apel krijgen niet alleen in ons eigen land, maar ook internationaal veel aandacht. Over de dood van de drie maanden oude baby in een sporthal bij het aanmeldcentrum wordt bericht door media in landen als Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vorige week lieten hulpinstanties weten dat de situatie in Ter Apel steeds erger werd, maar sinds een aantal dagen is er in het aanmeldcentrum in Ter Apel weer genoeg plek. Daardoor hoeft niemand meer verplicht buiten te slapen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat er voor bijna vijfhonderd mensen een onderkomen is gevonden.
Crisisnoodopvang

De asielzoekers verbleven onder andere in pas geopende crisisnoodopvanglocaties in Zwolle en Doetinchem. Ook konden mensen terecht in de crisisnoodopvang in Zuidbroek, Stadskanaal, Dordrecht en Haaksbergen. Verder zijn er op zes verschillende plekken in Groningen en Drenthe plekken gevonden via Inlia, een organisatie die asielzoekers in nood helpt. 125 alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn ondergebracht in Amsterdam en Doetinchem.
www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binn...
2thumsup
0
Domper voor tienduizenden fans op tribunes
Max Verstappen valt al snel stil tijdens eerste training in Zandvoort

De WK-leider viel na tien minuten stil en rapporteerde een probleem met de versnellingsbak. Het zorgde voor een rode vlag. Voor aanvang van de sessie werd al bekend dat Red Bull, volgens de regels, de versnellingsbak in de auto van Verstappen had gerepareerd vanwege een probleem.

waardeloze auto is het ook. moet gezegd worden dat de rest nog slechter is.
DeZwarteRidder
0
quote:

2thumsup schreef op 2 september 2022 13:54:

Domper voor tienduizenden fans op tribunes
Max Verstappen valt al snel stil tijdens eerste training in Zandvoort
De WK-leider viel na tien minuten stil en rapporteerde een probleem met de versnellingsbak. Het zorgde voor een rode vlag. Voor aanvang van de sessie werd al bekend dat Red Bull, volgens de regels, de versnellingsbak in de auto van Verstappen had gerepareerd vanwege een probleem.
waardeloze auto is het ook. moet gezegd worden dat de rest nog slechter is.
Hij kan beter met een domper beginnen, dan met een domper eindigen.
voda
0
Supersonische zoon van Concorde moet knokken
Menno Swart - 4 uur geleden

© Copyright Faqt

De baas van Boom Supersonic weet het zeker. Er is vraag naar honderden, zelfs duizenden van zijn supersonische toestellen. Maar de critici roeren zich al. Is die rappe kist wel realistisch?

Boom moet nu al knokken voor zijn bestaan. Het bedrijf is bezig met een media-offensief om tegenstanders de mond snoeren.

Supersonisch vliegen in cijfers: 1,7 keer zo snel als het geluid, vier motoren en 65 tot 80 passagiers.

Er zijn wereldwijd al zeshonderd vliegroutes waar de Ouverture geschikt voor is. Voordeel: de vliegtijd halveert. Van New York naar Londen in 3,5 uur, in plaats van 6,5 uur. Net zoals de legendarische Concorde, die 20 jaar voor het laatst vloog.

Het nieuwe snelheidsmonster bestaat nog niet, alleen op de tekentafel. Dat er nog geen fabrikant voor de motor gevonden is, voedt de twijfels in de luchtvaart-industrie. Of de "zoon van de Concorde" wel echt gaat vliegen.

De chef van Boom roept dat hij binnen enkele maanden nieuws heeft over de motor. Maar hij kan niet zeggen of er al een fabrikant is gevonden.

Analisten zijn bezorgd door de hoge brandstofkosten van de Ouverture. Geen zorgen, denken twee grote Amerikaanse airlines. Zij hebben de Ouverture al besteld.

Het is de bedoeling dat de eerste vlucht plaats vindt in 2029.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/s...
Bijlage:
3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.316,45 +0,01%
 EUR/USD 1,0708 +0,10%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%