Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Slecht nieuws

1.039 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 » | Laatste
D'ieteren
0
Credit Suisse verlaagt koersdoelen Belgische telecom
(ABM FN) Credit Suisse heeft de koersdoelen voor de Belgische telecomaandelen flink verlaagd en haalde Telenet van de kooplijst. Dit bleek dinsdag uit een sectorrapport van de Zwitserse bank.

De analisten van Credit Suisse verlaagden het koersdoel voor Proximus van 16,00 naar 9,90 euro, voor Orange Belgium van 22,00 naar 18,00 euro en voor Telenet van 42,40 naar 16,00 euro. Voor Telenet ging het advies van Outperform naar Neutraal. Voor Proximus en Orange Belgium handhaafde de bank de adviezen op Underperform en Neutraal.

Credit Suisse verwacht dat de kasstromen in 2025 met tweederde dalen. De analisten vrezen dat er een groot overaanbod van glasvezel dreigt in België. Om al die plannen te bekostigen zouden Belgen maandelijks 20 euro meer moeten gaan betalen. "We denken dat een dergelijke prijsverhoging onrealistisch is."

Daarnaast wijzen de analisten ook op de komst van een vierde speler in de markt voor mobiele telefonie. Die zal voor flink wat disruptie zorgen, denkt de bank, wijzend op vergelijkbare situaties in Italië en Spanje. In 2023 zal het nog meevallen, maar vanaf 2024 zullen de bestaande spelers veel last ondervinden van de komst van Citymesh en Digi.
voda
0
Duitse consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt
Index op 42,5 negatief.

(ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in Duitsland is ook voor oktober gedaald, tot een nieuw dieptepunt. Dit bleek woensdag uit recente metingen van onderzoeksbureau GfK, dat een maand vooruit meet.

De vertrouwensindex kwam uit op 42,5 negatief, tegen een licht neerwaarts herziene 36,8 negatief voor september.

Er werd door economen gerekend op een index van 38,5 negatief.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Nog minder vertrouwen bij ondernemers industrie
Vertrouwensindex gedaald naar 2,6 in september.

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in de industrie is in september verder afgenomen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De vertrouwensindex ging van 4,6 in augustus naar 2,6 in september. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderpositie, aldus het statistiekbureau.

Het producentenvertrouwen lag in augustus nog wel altijd ruim boven het langjarige gemiddelde van 1,1.

In bijna alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in september lager dan een maand eerder.

Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het meest positief. Ook ondernemers in de transportmiddelen- en metaalindustrie waren positief.

Ondernemers waren vooral minder positief over hun orderpositie. Verder waren producenten voor het eerst sinds januari 2020 negatief over de verwachte productie. Daarentegen is het oordeel over de voorraden verbeterd.

Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht, had de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen kleiner dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Consumentenvertrouwen in eurozone naar nieuw dieptepunt
Economisch sentiment ook flink lager.

(ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in september verslechterd, naar een nieuw dieptepunt. Dit bleek donderdag uit definitieve cijfers van de Europese Commissie.

De vertrouwensindex daalde van -25,0 in augustus naar -28,8 in september. In juli daalde de index nog tot -27,1, toen het laagste punt ooit gemeten.

Het cijfer voor september kwam overeen met een eerdere raming.

Het economisch sentiment daalde ook in september, en stevig, van 97,3 naar 93,7.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Nederlandse inflatie volgens Europese meting stevig omhoog
Naar meer dan 17 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in Nederland is volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex in september uitgekomen op 17,1 procent. Dit bleek vrijdag uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In augustus was er sprake van een inflatie van 13,7 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden.

Energie levert nog altijd een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie.

De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex, worden op 6 oktober gepubliceerd. Begin deze maand meldde het CBS volgens deze meting een inflatie van 12,0 procent in augustus.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Eerste krimp Nederlandse industrie in twee jaar
Inkoopmanagersindex in september naar 49,0.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse industrie is in september voor het eerst in twee jaar gekrompen. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit en Nevi.

De index die de activiteit van de industrie van het land meet, kwam in september uit op 49,0 tegen 52,6 in augustus.

"De Nederlandse industrie gaat een zware winter tegemoet", waarschuwde sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. "Met name de nieuwe orders dalen hard", zo zag Swart. "De vraag naar industriële producten staat onder druk door de hoge materiaalprijzen, de hoge energieprijzen, de slechte economische vooruitzichten en de onzekere geopolitieke situatie."

Ondanks de verslechterende omstandigheden bleef de werkgelegenheid in de industrie groeien, zo zag Swart, hoewel in een laag tempo. "Een ander lichtpuntje vormt de lichte groei van de productie van consumentengoederen en investeringsgoederen, zoals machines."

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Dieselrijders nog veel duurder uit: ’Tekort dreigt in Europa na sancties’
Door THEO BESTEMAN

Gisteren, 20:21
in FINANCIEEL

DEN HAAG - Europa krijgt een tekort aan diesel, nu landen als sanctie de import van ruwe olie uit Rusland gaan blokkeren. Dieselrijders zijn komende maanden nog veel duurder uit. De dieselschaarste valt in Nederland relatief nog mee, aldus de branchevereniging Vemobin. Maar het lukt onvoldoende om genoeg olie uit andere landen te importeren.

Hoge dieselprijs raakt vooral transportbedrijven, maar uiteindelijk ook de consument. ANP / HH

„Er komt een tekort aan diesel”, zegt Stefaan van Severen, voorzitter van de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (Vemobin, voorheen VNPI), voor de zes grootste Nederlandse raffinagebedrijven en eigenaren van 4100 tankstations. „Ik vrees dat de prijs de komende maanden hoog zal blijven.” Dat raakt consumenten, maar vooral het zware weg- en watertransport, dat grotendeels op diesel draait.

Er komt per 5 december 2022 een verbod op de aankoop en invoer van Russische ruwe olie. Daarna volgen in februari sancties op import van alle zijn geraffineerde olieproducten. De gevolgen voor bedrijven zijn nog niet in alle detail helder, aldus de branche. Voor een gastekort werkte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan een afschakelplan per grootverbruiker.

BEKIJK OOK:
5 vragen: waarom blijft de olieprijs zo hoog?

„De gevolgen van wat er met diesel gebeurt worden door EZK in kaart gebracht. We zien dat EZK haar been bijtrekt op het gebied van oliekennis, wat een tijdje misschien wat is achtergebleven”, zegt directeur Erik Klooster. „Voor transport van goederen is diesel nog steeds van groot belang.”

"De prijzen zullen onder druk staan"
Bij alle sancties wreekt zich volgens Van Severen nu voor Europa dat de laatste decennia zoveel raffinagecapaciteit geschrapt is. Zoveel dat er in Europa een groot deel van de diesel nu geïmporteerd moet worden. „Het merendeel daarvan komt tot nu toe uit Rusland.”

’Geen paniek’
Voor de Nederlandse markt valt die schade relatief mee. „Dat komt omdat hier meer dan voldoende raffinagecapaciteit staat in havens en we veel kunnen verwerken. Er moet geen paniek ontstaan, men moet de auto niet gaan voltanken, in Nederland is er zeker productiecapaciteit”, zo wijst de chemisch ingenieur op de grote installaties in de havens. „Maar de prijzen zullen onder druk staan. Prijzen worden gezet door de markt in Noordwest-Europa, waar er structureel een tekort is.”

BEKIJK OOK:
’Een op vier automobilisten financieel knel door dure brandstof’

Waarom zetten bedrijven geen tandje bij? „De raffinaderijen produceren al maximaal. Diesel brengt veel geld, dus de productie is geoptimaliseerd. Er is niet meer ruimte”, zegt hij.

De Nederlandse raffinage-installaties zijn al ingeregeld voor een totale stop op Russische olie eind dit jaar. „Als de Europese sancties op 5 december ingaan, verwerken de Nederlandse bedrijven geen druppel nieuwe Russische olie meer. Vanaf december valt gewoon de bijl. Daar is bij leden geen discussie over, de reden voor de sancties is iedereen glashelder”, zo verwijst de voorman naar de oorlog die Rusland sinds 24 februari in Oekraïne voert. „Alle bedrijven volgen de uitgesproken sancties.”

Hogere transportkosten
Handelaren proberen overal elders olie te verkrijgen. De transporttijd loopt daarmee vele dagen op, van zo’n 5 nu naar extremen van 35 dagen voor tankers met Latijns-Amerikaanse olie. „Extra dagen betekenen extra kosten, het wordt duurder.”

De prijzen stijgen ook nu bedrijven in de Europese Unie anticiperen op het invoerverbod van Russische aardolie die over zee wordt aangevoerd. Volgens Brussel behelst dat driekwart van alle olie die naar Europa komt. „Het aanbod neemt verder af. En die markt was al schaars, deels ook vanwege krappe raffinagecapaciteit”, stelt energie-analist Hans van Cleef van ABN Amro. „Ik verwacht dat prijzen van olieproducten stijgen. De vraag naar olie zal blijven aanhouden.” De VS levert bovendien niet heel veel meer olie, aldus ABN Amro, en oliekartel OPEC en partners voert niet extra aan om gaten op te vullen.

BEKIJK OOK:
Diesel voor het eerst duurder dan benzine

„Het wordt er voor consumenten met dieselauto’s niet goedkoper op”, zegt directeur Paul van Selms van belangenvereniging United Consumers. De markt anticipeert al op het tekort. Sinds 26 augustus is diesel voor het eerst duurder dan benzine geworden. De adviesprijs voor diesel aan de pomp steeg vrijdag naar €2,070 per liter. Benzine (Euro95) kost €2,068 per liter.

Minder uitstroom
De Europese Commissie werkt aan een prijsplafond voor Russische olie. Brussel verbiedt rederijen en verzekeraars olie boven deze prijs te verhandelen.

De sanctiedreiging krijgt enig effect. Hoewel Moskou bij hoge prijzen voor minder geleverde olie en gas meer geld ontvangt, „zien we dat Rusland minder krijgt voor zijn olie, het heeft minder afzetgebied”, zegt Van Severen. „We zien ook wat minder diesel uit Rusland vertrekken, ze hebben wat problemen met raffinaderijen.”

BEKIJK OOK:
Energiemarkt op omvallen: ‘Vergelijkbaar met Lehman Brothers’

Nederland vormt binnen Europa een spil in raffinage en dieseltransport. Vanuit die raffinagecomplexen gaat jaarlijks zo’n 60% van de gemaakte diesel door naar andere landen. Zoals Oostenrijk, Zwitserland maar vooral Duitsland. De grootste economie van Europa is voor een derde van zijn diesel afhankelijk van een pijpleiding met Russische import. „De zorg zit name wat er in Duitsland gebeurt. Het kan grote impact hebben”, zegt Van Severen, tevens directeur van de ExxonMobil-raffinaderij in Rotterdam.

Olie via pijplijnen is niet snel te vervangen door transport met tankauto’s over de weg. Tegelijkertijd nemen landen als China Russische diesel wel af. In korte tijd verdwijnt er zo veel brandstof uit Europa. Van Severen: „Diesel is makkelijker te transporteren, anders dan veel gas dat via pijpleidingen gaat. De meeste grote havens zijn uitgerust om afgewerkte diesel binnen te krijgen. De markt ziet een tekort ontstaan. Daarom zijn prijzen zo hoog.”

"We kunnen het niet permitteren een technologie uit te sluiten om de doelen voor verlaging van de uitstoot te halen"
Amsterdam is een groot overslagpunt in Europa voor ruwe olie. Handelaren zoeken naar alternatieven voor de hoogzwavelige Russische Ural-olie. „Dat omzetten van installaties voor dikkere of andere typen olie kost even tijd, maar is voor raffinagebedrijven in Nederland geen probleem. Elders in Europa wel”, wijst de voorman op vertragingen. Het schrapte deze week ’petroleum’ uit zijn branchenaam. „Dat dekt de lading niet meer. Alle leden verbreden productie: van fossiele gaan ze ook over naar bijvoorbeeld biobrandstoffen en schone kerosine.”

Snel benzine en diesel voor honderd procent vervangen lukt niet, zegt Van Severen. „Ook over twintig jaar zullen we nog steeds een deel benzine en diesel nodig hebben. Benzinegebruik zien we afnemen, door elektrische auto’s. Maar bij diesel gaat dat nog niet snel gebeuren, daarvan blijft een transportbedrijf afhankelijk. Al komen er meer biobrandstoffen op de markt. Die kan niet alles vervangen. We kunnen het niet permitteren een technologie uit te sluiten om de doelen voor verlaging van de uitstoot te halen.”

BEKIJK OOK:
Tanken in Nederland dit jaar nog niet zo goedkoop

www.telegraaf.nl/financieel/103893668...
voda
0
Aantal faillissementen loopt op
In september 25 meer dan in augustus.

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal faillissementen in Nederland is in september opgelopen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal failliete bedrijven steeg van 147 in augustus naar 172 in september. In juli ging het eveneens om 147 faillissementen.

De afgelopen twee jaar schommelde het aantal faillissementen tussen 100 en ruim 200 per maand. In mei 2020 was er een piek met ruim 400 failliete bedrijven, kort na het begin van de coronacrisis.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 164 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 14 minder dan in augustus.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Ik ben altijd al tegen die slimme meters geweest!

Slimme meters geven verkeerde standen: ‘Tot drie keer hoger stroomverbruik’

Moderne energiemeters geven geregeld meer verbruik aan dan zou moeten. Bij piekstromen kunnen sommige elektriciteitsmeters wel twee tot drie keer zoveel verbruik aangeven, bij een laag gasverbruik kan de meter wel 30 procent meer aangeven.

Eric Reijnen Rutten, Jeroen Kuitert 13-10-22, 06:20 Laatste update: 06:21
0 REACTIES

Bij kwaliteitsmetingen die Netbeheer Nederland afgelopen jaar liet doen door keuringsinstantie Kiwa bleek uit een steekproef dat van de 1,3 miljoen gecontroleerde gasmeters er bijna 30.000 moesten worden vervangen. Ook worden jaarlijks tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd.

Veel meer verbruik
Vaak lijken de slimme energiemeters veel meer verbruik aan te geven dan er in werkelijkheid aan energie is opgemaakt. De universiteit van Twente constateerde dat ook: uit onderzoek naar 24 verschillende elektriciteitsmeters die in Europa worden gebruikt, blijkt dat bij vier type meters – de onderzoeker wil niet aangeven welke – geen garanties kunnen worden gegeven dat de eindafrekening van de energiebedrijven klopt.

Als gevolg van het gebruik van bijvoorbeeld dimmers, een vijverpomp of multimedia-apparatuur bleken de meters het gebruik te onder- of overschatten. ,,We zien dat gebeuren zodra er sprake is van hoge piekstromen”, vertelt onderzoeker Bas ten Have, die deze maand op de fouten met de energiemeters promoveerde.

Slimme meter van markt gehaald
Hij raadt mensen aan met een slimme meter goed hun verbruik in de gaten te houden. Een meter die tot wel 26 keer zoveel verbruik aangaf dan goed was, is volgens Ten Have al van de markt gehaald. ,,Maar twee tot drie keer meer verbruik dan in werkelijkheid komt nog voor.”

Bij de keuringen die Netbeheer laat doen van de gasmeters, worden lang niet alle ondeugdelijke exemplaren eruit gehaald. De keuringen worden bijvoorbeeld niet gedaan voor situaties met een heel laag gasverbruik. Ook mag volgens de keuringsnormen het door de meter aangegeven verbruik enkele procenten afwijken van het echte verbruik.

De Rotterdamse Lucette Mascini constateerde recent dat ze volgens haar slimme meter meer gas verbruikte dan in werkelijkheid en liet het apparaat door een gespecialiseerd bedrijf uit het Achterhoekse Borculo keuren. Zelfs toen de meter geheel was losgekoppeld, bleef de meter nog lopen.

‘Komt veel vaker voor’
Uit het rapport dat het bedrijf opmaakte, blijkt dat bij elke vorm van verbruik, veel of weinig, de meter altijd meer verbruik aangaf dan in werkelijkheid het geval was. Bij lage hoeveelheden gasverbruik gaf de meter zelf ruim 30 procent meer aan, bij hogere hoeveelheden gas per uur zakte dat naar grofweg 1 procent. Mascini: ,,Volgens het bedrijf dat de keuring uitvoerde, komt dit veel vaker voor.”

Op de jaarrekening betekent die ene procent bij een gemiddeld huishouden dat 1200 kuub verbruikt – dat aantal kuub wordt gehanteerd bij het prijsplafond dat het Rijk nu heeft ingesteld – toch 12 kuub. Dat betekent dat mensen dan enkele tientjes per jaar te veel betalen.

Oneigenlijke drempel
Netbeheer Nederland, verantwoordelijk voor de meters, roept consumenten in het geval van afwijkende meterstanden op om eerst zelf grondig na te gaan of hiervoor redenen zijn, zoals de aanschaf van nieuwe apparaten of een veranderde gezinssituatie.

Wat Mascini stoort is dat zo’n individuele meting van een gasmeter pas wordt goedgekeurd als de aanvrager ervan garant staat voor 542 euro. ,,Dit bedrag moet de consument betalen als blijkt dat de meter toch niet stuk is. Een oneigenlijke drempel, zeker nu duidelijk is dat er niet een wordt ‘gekeurd’ op laagverbruik.”

2 kuub gas
Zelf nagaan of je slimme meter het juiste verbruik aangeeft, is lastig. Zo vertelde Frank van Rens uit Millingen onlangs hoe hij na een week niet thuis te zijn geweest toch 2 kuub gas had verbruikt. Daar lijkt echter een logische verklaring voor te zijn, omdat volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een verwarmingsketel altijd gas blijft verbruiken als die aan staat.

www.ad.nl/binnenland/slimme-meters-ge...
voda
0
Viswinkels en -boeren in zwaar weer: 'Er komt faillissementsgolf aan'
RTL Z - 1 uur geleden

Geen calamares meer. Duurdere kibbeling en sluitende viswinkels. Visboeren hebben het moeilijk, de consument betaalt meer en heeft minder keuze. "Er komt een faillissementsgolf aan onder de visspecialisten", zegt directeur Janneke Keuning van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).

© Aangeboden door RTL Nieuws

Het aantal viswinkels en viskramen is sinds 2017 behoorlijk stabiel. Zo kon er op 1 januari 2022 op 855 plekken in Nederland een broodje haring of kibbeling worden gekocht, blijkt uit de meest recente cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Mensen in Doetinchem konden onder meer terecht bij de familie Zeefat. Al sinds 1964 staat deze familie met een viskraam op de markt en vorig jaar juni openden Shivan Khalaf en Miranda Zeefat een viswinkel net buiten het centrum. Maar hoewel mensen de weg naar de winkel wel wisten te vinden, besloot het echtpaar begin deze maand de deuren te sluiten.

Een lot dat vlak daarvoor ook viswinkel De VisBaas in Doetinchem trof. De KvK kan nog niet zeggen hoeveel viswinkels en viskramen dit jaar zijn gestopt.

"De gestegen energieprijzen en duurdere inkoop maakten alles te duur", verzucht Shivan Khalaf. "Toen we begonnen, betaalden we een paar honderd euro aan energie in de winkel. Dat was in september verdrievoudigd naar 1000 euro en het zou nog meer gaan worden."

Forse prijsverhoging nodig
Om de winkel open te houden, zouden de prijzen fors omhoog moeten. "Klanten zouden dan negen euro moeten betalen voor twee ons kibbeling, twee keer zoveel als nu. Dat wilden we niet", legt Khalaf de keuze om de winkel te sluiten uit.

Keuning van de brancheorganisatie voorziet dat meer viswinkels en viskramen het voorbeeld van Shivan Khalaf en Miranda Zeefat gaan volgen. "Ongeveer dertig procent heeft nu een vast energiecontract, maar eind 2023 geldt dat nog voor minder dan één op de tien winkels. En omdat de huren gekoppeld zijn aan de inflatiecijfers, sluiten we huurverhogingen van zeven tot acht procent niet uit."

Ook wijst Keuning erop dat in januari het minimumloon omhoog gaat. "Waardoor de hogere schalen ook meer gaan verdienen. Tel hierbij het duurdere meel en bakolie door de oorlog in Oekraïne bij op en het is helder. Dit gaat niet goed."

Viswinkels en -boeren in zwaar weer: 'Er komt faillissementsgolf aan'
Viswinkels en -boeren in zwaar weer: 'Er komt faillissementsgolf aan'
© Aangeboden door RTL Nieuws
Dennis Beckers van Hoekmans Vis staat al tientallen jaren met zijn viskraam in Borculo en andere plaatsen in de Achterhoek. Hij onderschrijft de woorden van Keuning. "Het is erg moeilijk nu. Voor mij zijn de energieprijzen vijf keer zo hoog geworden. Het gaat kneiterhard."

Vriezer uitgezet
Beckers heeft een aantal drastische maatregelen genomen. "Onze vriezer hebben we uitgezet; we verkopen geen diepvriesproducten meer. Visfriet, garnalenkroketten en calamares zijn uit ons assortiment verdwenen."

Daarvoor in de plaats zijn maaltijd- en traiteurproducten gekomen, waarbij vis het duurste ingrediënt is, maar waar bijvoorbeeld ook groente in zit. "Hier zit wat meer marge op, dus dat biedt meer mogelijkheden", legt Beckers uit.

Daarnaast heeft hij de prijzen van zijn resterende vaste visaanbod met gemiddeld vijfentwintig procent moeten verhogen. "Tweehonderd gram kibbeling kostte eerst 3,90 euro, nu 5 euro. Een broodje haring is gestegen van 3,50 euro naar 3,75 euro", vertelt Beckers.

Prijzen omhoog
De familie Zeefat richt zich na het sluiten van de viswinkel weer op hun viskramen in Doetinchem, Hengelo (O) en Duitsland. Ook zij hebben maatregelen genomen.

"De inkoop is duur, dus bieden we minder verse vis aan. We focussen nu op haring, gebakken vis, kibbeling en gestoomde producten als makreel", zegt Khalaf, die net als Beckers van Hoekmans Vis de prijzen omhoog heeft geschroefd.

"Een broodje haring is 50 cent duurder en kost nu drie euro. Tweehonderd gram kibbeling kost nu 4,50 euro in plaats van 4 euro. Dat is dan wel inclusief saus."

Faillissementsgolf
Zowel Khalaf als Beckers waken ervoor de prijzen nogmaals te verhogen, bang als ze zijn om de consument weg te jagen. Beckers zit strak op zijn inkoop en verkoop. "Door alle verkopen bij te houden, kan ik tot vier kilo nauwkeurig inkopen per week. Negentig procent van mijn verkoop gaat naar vaste klanten. Ik weet nu precies wat ik verkoop."

Persoonlijk denkt Beckers dat het dieptepunt is geweest. Maar Keuning van de VNV gaat hier niet van uit. "Er komt een faillissementsgolf aan; meerdere visboeren gaan het niet redden."
voda
0
Vertrouwen beleggers op laagste punt in twintig jaar
Door MARTIJN KLERKS

3 uur geleden
in GELD

ROTTERDAM - Het porseleinen jubileum van ING’s BeleggersBarometer, in 2002 begonnen onder de vlag van de Postbank, verloopt bepaald nog niet feestelijk. Wat heet: deze maand bereikt het sentiment onder kleine investeerders een absoluut dieptepunt.

Beroerd weer op de beurs. ANP/HH

Nog nooit stond de maandelijkse peiling van ING onder de 60 punten - een score van honderd betekent net zo veel optimisten als zwartkijkers -, maar nu valt de stand van de barometer terug tot zelfs 56 - een forse duikeling ten opzichte van de 62 punten van september. Gek genoeg stond de AEX-index bij de vorige dieptepunten lager dan nu, merkt Bob Homan van ING’s Investment Office op.

BEKIJK OOK:
’Wees nu dapper als belegger’

Pessimisme
Toch snapt hij het extreme pessimisme wel. „We bevragen mensen niet alleen over hun beleggingsportefeuille, maar ook over hun vooruitzichten voor de Nederlandse economie en hun eigen financiële situatie. Het pessimisme over die twee is zeker reëel.”

Qua beurs ziet Homan het glas wat meer halfvol. Alhoewel: „Het is nu moeilijk om de zon te zien. Bedrijfswinsten zullen in het vierde kwartaal klappen krijgen, de strijd met inflatie wordt lastiger. Maar wat we nu zien duidt er wel op dat de kerninflatie in Amerika voorbij de top is, en in Europa die top nadert. Als dat zo blijkt, verslechtert de koopkracht van mensen straks al minder, blijft de werkgelegenheid goed en zal de recessie een korte dip blijven.” Dat zou goed nieuws zijn voor de beurzen. „Het wordt tijd dat beleggers door de recessie heen gaan kijken. De rente gaat omhoog, het perspectief verbetert.”

BEKIJK OOK:
Column: buffer opbouwen als bescherming tegen naderende recessie is slimme zet

Zware recessie
Ruim een kwart van de ondervraagde beleggers deelt dat voorzichtige optimisme van Homan niet: volgens die 28% komt er ’een zware recessie waar iedereen de consequenties voelt’. Dat kan ook gebeuren, geeft de ING’er toe. „Je merkt overal dat het vertrouwen van consumenten heel laag is. Het kán zeker misgaan, want een recessie begint met onzekere consumenten.” Uiteindelijk resulteert die onzekerheid in verschuivingen op de arbeidsmarkt - minder onvervulbare vacatures, hogere werkloosheid. „Als de arbeidsmarkt gaat schuiven, is dat een teken dat de recessie langer en dieper gaat zijn dan de korte dip die we nu voorzien.”

Over de vraag wat erger is, inflatie of recessie, zijn beleggers opvallend genoeg precies verdeeld. En het vertrouwen in de financiële markten is niet helemaal weg: beleggen blijft met 58% de populairste manier van vermogensopbouw, voor sparen en vastgoed.

BEKIJK OOK:
’Particuliere belegger houdt moed erin tijdens beursmalaise en cryptocrash’

Relatief goedkoop
Dat het spreekwoordelijke glas niet helemaal leeg is, merkt Homan ook aan de geldstromen bij zijn Investment Office. „Dit jaar is er netto nog altijd sprake van een inflow”, zegt hij. En waarom zou je als belegger ook niet? „Nu aandelen kopen is relatief goedkoop, je koopt zeker niet op de top.”

www.telegraaf.nl/financieel/231913774...
voda
0
Gemeenten schatten inflatiecijfer te laag in
Rekenfout kan ozb treffen: huizenbezitters hangt tegenvaller boven het hoofd
Door WILLEMIJNVAN BENTHEM

18 min geleden
in NIEUWS

AMSTERDAM - Huizenbezitters hangt een tegenvaller boven het hoofd door een grote rekenfout van de gemeenten. Het inflatiecijfer is namelijk te laag ingeschat. Vereniging Eigen Huis denkt dat de onroerendezaakbelasting kind van de rekening is. De waterschapsbelasting stijgt al met meer dan tien procent, voorspelt de Unie van Waterschappen, en het heeft er alle schijn van dat gemeenten ook een gat in hun begroting moeten dichten.

? ANP/HH
„In de begroting 2022 is de inflatie lager geraamd dan in werkelijkheid”, zegt de woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, „dat levert een financieel gat op. Of dat gat gedekt wordt uit de reserves of dat daarvoor een inhaalslag nodig is via een extra verhoging van de lokale lasten in 2023, zal per gemeente afgewogen moeten worden. Daarvan hebben we nog geen beeld.”

Gemeenten zijn nog druk aan het rekenen om hun begrotingen sluitend te krijgen. Dat maakt het nu lastig om te voorspellen hoezeer burgers worden geraakt, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Maar hij schat wel in dát er verhogingen aankomen voor de huizenbezitters. Hij denkt als eerste aan de onroerendezaakbelasting, de ozb. „Gemeenten hebben een begroting die ze op orde moeten zien te krijgen en over het algemeen krijgen die er alleen maar meer kosten bij, niet minder.”

De woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan nog geen concrete verwachtingen geven, maar: „De lasten zullen zich niet geheel anders ontwikkelen dan in de laatste jaren. Dat betekent wel dat de inflatie in het algemeen wordt meegenomen en de lasten dus met het prijspeil zullen meestijgen.” En daar zit ’m nu de financiële kneep. Want de VNG gaat uit van de inflatieraming van Prinsjesdag dit jaar. Op dezelfde manier hebben gemeenten hun belastingen voor dit jaar berekend. Maar omdat de inflatie veel hoger is uitgevallen dan vorig jaar geraamd, is er in veel gemeentebegrotingen een gat geslagen, bevestigt de VNG-woordvoerder.

Naar verwachting moet Nederland over 2022 rekening houden met een jaarinflatie van 9,9 procent, dus dat betekent dat de stijging van de ozb een stuk hoger zou kunnen uitvallen dan begin van dit jaar, toen die gemiddeld met 2,9 procent omhoog kroop. André de la Porte ziet de ozb elk jaar stijgen, altijd iets boven de inflatie. „Maar het hangt per gemeente af wat volgend jaar gerekend wordt.”

Hans Andre de la Porte, directeur van de Vereniging Eigen Huis (VEH) ANP

Kredietcrisis
Hij denkt terug aan de kredietcrisis. „Toen had een aantal gemeenten te maken met de te hoge kosten van bouwgrond die niet meer verkocht werd.” Die kosten moesten ook worden betaald.

Ook noemt André de la Porte de kosten voor bijvoorbeeld de ouderen- en jeugdzorg, die vanuit het Rijk naar de gemeenten zijn overgeheveld. „Daar hebben gemeenten geld voor gekregen, maar we lezen vaak dat ze daar niet mee uitkomen.” Daarnaast zouden veel gemeenten geld nodig hebben voor de opvang van vluchtelingen, een hogere kostenpost dan eerder begroot.

Corine Hoeben van universitair onderzoeksinstituut Coelo in Groningen onderzoekt al jaren lokale lasten. „De gemeenten hebben een begroting die is afgestemd op de kosten die gemaakt worden. Ze zullen daarom nooit zomaar de inkomsten laten stijgen. Daar moeten dan ook stijgende kosten tegenover staan.”

www.telegraaf.nl/financieel/147991577...
voda
0
Krimp voor Nederlandse economie

Van 0,2 procent op kwartaalbasis.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie is in het derde kwartaal licht gekrompen. Dit bleek dinsdag uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De krimp bedroeg 0,2 procent in vergelijking tot het tweede kwartaal.

De investeringen daalden in het derde kwartaal met 1,7 procent op kwartaalbasis. Verder daalde de overheidsconsumptie fractioneel, terwijl huishoudens 0,1 procent meer hebben besteed dan in het tweede kwartaal van 2022. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,9 en 1,0 procent toe.

Volgens de eerste berekening was het bruto binnenlands product in het derde kwartaal van dit jaar wel 3,1 procent groter dan een jaar eerder. Vooral het handelssaldo, de consumptie door huishoudens en de investeringen droegen bij aan deze groei. In het derde kwartaal van 2022 waren er geen coronamaatregelen meer, terwijl in het derde kwartaal van 2021 nog wel wat restricties golden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
’Meer geldzorgen, maar mensen praten er niet over’
Updated 1 min geleden
9 min geleden
in FINANCIEEL

UTRECHT (ANP) - Meer Nederlanders maken zich vaak zorgen over geld, maar veel van hen zeggen dit niet tegen goede vrienden of familie. Dat komt naar voren uit een enquête die RaboResearch afgelopen september hield onder ruim 1500 mensen. Econoom Carlijn Prins van het onderzoeksinstituut van Rabobank noemt dit „zorgelijk.”

Volgens de peiling zegt 28 procent zich vaak zorgen te maken over geld. In 2020 was dat nog 18 procent. „Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij afgelopen twaalf maanden minder geld overhielden”, zegt Prins. „De coronalockdowns zijn voorbij, waardoor geld uitgeven weer makkelijker gaat. Daar komt natuurlijk bij dat veel prijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen.”

BEKIJK OOK:
’Leer pubers niet alleen sparen, maar ook geld uitgeven’

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 39 procent van degenen met geldzorgen deze zelden of nooit bespreekt met zijn of haar naasten. De toegenomen inflatie en hoge energiekosten zijn volgens RaboResearch wel vaker een gespreksonderwerp.

BEKIJK OOK:
Leger van mensen met schuldproblemen groeit: ’Rekening betaald, kwam de volgende’

„Men bespreekt dus wel dat het leven duurder wordt, maar het lijkt alsof de impact daarvan op de persoonlijkere geldzaken, zoals rondkomen en financiële zorgen, minder vaak wordt aangesneden”, constateert Prins die dit liever anders ziet. „Natuurlijk helpt een gesprek over geld je niet direct aan een hoger inkomen of lagere prijzen in de supermarkt, maar praten over geldzaken levert misschien wel begrip of bespaartips op van je omgeving, of een verwijzing naar de juiste instanties.”

www.telegraaf.nl/financieel/344599321...
voda
0
Beursblik: inflatie blijft ook in 2023 beeld bepalen

Van Lanschot Kempen verwacht milde recessie.

(ABM FN-Dow Jones) De ontwikkelingen rond de inflatie blijven het beeld in 2023 bepalen en zullen tot grote onevenwichtigheden leiden. Dit verwachten economen van Van Lanschot Kempen in een vooruitblik op het nieuwe jaar.

Beleggingsstrategen Joost van Leenders en Jorn Veeneman verwachten dat de inflatie structureel hoger blijft dan in de afgelopen decennia. "Dit zal tot onevenwichtigheden leiden", waarschuwen de strategen.

Kijkend naar het bedrijfsleven, blijven de brutoschulden van bedrijven "best hoog", zo stellen de experts. "Dit maakt ondernemingen kwetsbaar in een omgeving van stijgende rentes. Tegelijk hebben bedrijven wel veel bezittingen, waardoor de nettoschuld aan de hoge kant blijft, maar niet extreem wordt."

Tegelijk zien de experts dat de investeringen van bedrijven "behoorlijk" hoog blijven, maar van excessieve investeringen spreken zij niet. "We denken wel dat bedrijven minder gaan investeren. En gezien de investeringen vaak gelijklopen met de winstontwikkelingen, denken we dan ook dat de bedrijfswinsten zullen teruglopen."

De werkloosheid blijft in verschillende landen op "extreem" lage niveaus, zo ziet Van Lanschot Kempen. "Dat betekent niet dat we geen recessie verwachten. De arbeidsmarkt is altijd krap, kort voor een recessie." Wel zullen bedrijven minder snel geneigd zijn om werknemers te ontslaan. "De werkloosheid zal dus oplopen, maar niet in een hoog tempo." Van Lanschot Kempen voorziet dan ook een milde recessie. Veeneman noemt het een "huis-tuin-en-keuken-recessie", vooral veroorzaakt door centrale banken die op de rem trappen.

Van Lanschot Kempen voorziet nog altijd een behoorlijke loongroei in de Verenigde Staten en de groei ligt hoger dan in Europa. "Maar een loonprijsspiraal zien we nog niet." Van Leenders en Veeneman zien minder macht bij vakbonden, terwijl lonen in veel landen over het algemeen niet geïndexeerd worden. "De reëele lonen staan wel onder druk en dat is de belangrijkste reden dat we in Europa een recessie verwachten."

Wel hebben consumenten tijdens de coronacrisis veel meer gespaard dan normaal. "Zij hebben een buffer opgebouwd, die buffers worden vooral in de VS nu aangewend."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Rabobank: komende jaren nauwelijks economische groei
2 uur geleden
in FINANCIEEL

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie zal de komende jaren nauwelijks groeien. Volgens een kwartaalbericht van de Rabobank zal na de verwachte groei van 4,2 procent dit jaar de economie er volgend jaar 0,6 procent op vooruitgaan. In 2024 is de economische groei naar verwachting 1 procent, aldus de prognose van RaboResearch.

Rabobank spreekt over de eerste maanden van dit jaar van een „indrukwekkende herstelgroei” na de coronapandemie, waarna in het derde kwartaal de klad erin kwam. Ook in het slotkwartaal van 2022 zal dit het geval zijn, aldus de kenners.

Volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar raakt de economie sinds dit jaar aan haar grenzen. Hij wijst erop dat er overal een tekort is aan personeel en materiaal. Ook de productiecapaciteit zit volgens hem aan zijn grens. „Dat geeft weinig ruimte om verder te groeien. Tegelijkertijd drukken de hoge inflatie en gestegen rente op de bestedingen van consumenten en bedrijven, zowel in Nederland als bij belangrijke handelspartners.”

BEKIJK OOK:
Economie op het randje: ’Koopkrachtrecessie op komst’

Die facetten bij elkaar zullen volgens de econoom gaan zorgen voor krimp. „Maar de overheid wil de economie juist stimuleren. Door die tegengestelde krachten verwachten we dat de Nederlandse economie in een ’doormodder-stand’ terecht komt, met sterke krimp noch sterke groei.”

Meer werkloosheid
Volgens het kwartaalrapport zullen de consumentenprijzen blijven stijgen. Na de inflatie van 11,6 procent dit jaar gaat het volgend jaar om een geldontwaarding van 4,2 procent. Energie zal mogelijk door het prijsplafond niet veel duurder worden, maar dat geldt niet voor andere producten, aldus de bank. In 2024 zal de inflatie op krap 6 procent uitkomen, omdat dan het prijsplafond weer wordt afgebouwd.

Verder stelt de Rabobank dat de werkloosheid oploopt, maar dat die wel op een laag niveau zal blijven. De stijgende werkloosheid komt deels doordat bedrijven in de nasleep van de coronapandemie alsnog hun deuren moeten sluiten. Bedrijven en consumenten zullen de komende tijd verder op de kleintjes blijven letten, meent de Rabobank.

BEKIJK OOK:
Column: boodschap stopzetten steun aan huishoudens lastige klus

Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie. Ondertussen zullen de uitgaven door de overheid stevig toenemen, al heeft ook de overheid last van de krapte op de arbeidsmarkt.

Tot slot verwacht Rabobank dat de investeringen in de bouw en verbouw van huizen een rem zullen blijven zetten op de economie. „Door de gestegen rente, dalende huizenprijzen en het afnemend aantal woningverkopen zakt de woningbouw namelijk terug”, aldus de bank.

BEKIJK OOK:
’Sterkste daling verstrekte hypotheken in vier jaar’, variabele rente populair

www.telegraaf.nl/financieel/181208294...
voda
0
Oeso ziet inflatie in oktober verder stijgen

Gestegen naar 10,7 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in landen in het Oeso-gebied is in oktober verder opgelopen. Dit meldde de denktank uit Parijs dinsdag.

De inflatie kwam uit op 10,7 procent op jaarbasis. In september bedroeg de inflatie 10,5 procent.

In 18 van de 38 Oeso-landen kwam de inflatie in oktober uit op dubbelcijferige percentages.

Voor voedselprijzen gold een stijging van 16,1 procent tegen 15,3 procent een maand eerder. Dit is het hoogste percentage sinds mei 1974.

De prijzen voor energie liepen op jaarbasis met 28,1 procent op. In september was dit 28,8 procent. In 13 Oeso-landen stegen de energieprijzen met meer dan 30 procent.

De kerninflatie van de Oeso-regio kwam in oktober uit op 7,6 procent, gelijk aan een maand eerder.

In de landen die deel uitmaken van de G20 bleef de inflatie in oktober op 9,5 procent staan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Beursblik: ECB kan verrassen met renteverhoging van 75 punten

Verhoging 50 basispunten wordt algemeen verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank verhoogt de belangrijkste rente komende donderdag naar verwachting met 50 basispunten, maar kan verrassen met een verhoging van 75 punten.

"Het zou zomaar eens het konijn uit de hoge hoed kunnen worden, aangezien de ECB de laatste tijd wat meer hawkish klinkt", aldus valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

Volgens Derks is de inflatie in de eurozone nog steeds veel te hoog en is de economie nog niet in een recessie beland.

"Dat is een reden waarom de ECB ervoor zou kunnen kiezen de rem nog even stevig in te trappen, om later in 2023 de teugels wat te kunnen laten vieren", stelt de marktkenner.

Mocht Lagarde een kerstverrassing in petto hebben, met een verhoging van 75 punten, dan kan de euro/dollar "voor de kerst nieuwe hoogtepunten gaan neerzetten" en kan de 1,06 dollar sneuvelen, denkt Derks. De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,0542.

Ook marktanalist Thomas Mayer van Flossbach von Storch Research Institute ziet geen enkele reden om te verwachten dat de ECB zijn renteverhogingen zal vertragen, aangezien de centrale bank erg achter loopt op de inflatiecurve. Daarom verwacht Mayer een renteverhoging van 75 basispunten.

"Aangezien ik de kerninflatie in de nabije toekomst niet zie dalen, schat ik dat de beleidsrente minstens 5 procent zou moeten bereiken", aldus de marktkenner. In november kwam de inflatie uit op 10 procent in de eurozone en den kerninflatie op 5 procent.

Momenteel rekent de markt op een terminal rate, oftewel het renteniveau waarop de ECB stopt met verhogen, van net onder de 3 procent, volgens Barclays. En dat is niet bepaald agressief, omdat de inflatie een groot deel van het komende jaar ook boven de doelstelling van de ECB van 2 procent zal blijven, verwacht de Britse bank.

Economen van Berenberg waarschuwen juist dat 2,50 procent voor de beleidsrente voldoende is en dat alles erboven te ver gaat. Berenberg is van mening dat de ECB de inflatiedruk overschat, waardoor de kans op een onnodig diepe of langdurige recessie groter wordt. Momenteel staat de beleidsrente op 2,00 procent.

Econoom Luc Aben Van Lanschot Kempen wijst niet alleen naar het rentebesluit, maar ook naar het opkoopprogramma van obligaties. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei bij het vorige rentebesluit dat hier in december naar gekeken zal worden.

"Op dit moment koopt 'Frankfurt' net zoveel obligaties als er in de portefeuille vervallen, zodat de balans netjes op peil blijft. In navolging van de Fed wil de ECB op enig moment die balans echter gaan afbouwen en zo de aanwezige geldhoeveelheid verkrappen", legt Aben uit.

"Zoals steeds binnen de ECB leidt dit tot discussies, precies op de breuklijn tussen noordelijk en zuidelijk Europa", volgens de econoom, "maar omdat er aan twee knoppen gedraaid moet worden, ligt een compromis voor de hand: enerzijds een renteverhoging van 'slechts' 50 basispunten, anderzijds een concrete aankondiging om minder vervallende obligaties te zullen herinvesteren vanaf 2023", voorspelt Aben.

De Europese Centrale Bank maakt donderdag om 14:15 uur het rentebesluit bekend en een half uur later begint voorzitter Lagarde aan haar toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Financieringsbehoefte Nederland flink omhoog in 2023

Van 63 naar 100 miljard euro.

(ABM FN-Dow Jones) De financieringsbehoefte van de Nederlandse Staat gaat komend jaar flink omhoog, omdat de overheidsuitgaven stijgen als gevolg van het prijsplafond voor energie, de verwachte inflatie en een vertraging van de economie. Dit bleek vrijdag uit de outlook voor 2023 van DSTA, het agentschap van het ministerie van Financiën.

Nederland wil in 2023 ruim 101 miljard euro ophalen, waarvan 31,6 miljard euro op de kapitaalmarkten en 36,3 miljard euro op de geldmarkten. Daarbij wordt ook nog een tekort opgeteld van 33,6 miljard euro.

De verwachte financieringsbehoefte blijft omgeven door onzekerheden, waarschuwde DSTA.

De financieringsbehoefte voor 2022 werd onlangs ingeschat op iets minder dan 63 miljard euro, waarbij de Staat kon profiteren van hogere belastinginkomsten en meevallers rond de corona-uitgaven.

In 2023 geeft de Staat onder meer een nieuwe groene obligatie uit, met en looptijd van 20 jaar. In het eerste kwartaal staan ook zes veilingen van schatkistleningen gepland.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Dubbelcijferige inflatie in Nederland in 2022

Van 10 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Nederland zijn vorig jaar meer dan drie keer zo hard opgelopen dan een jaar eerder. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De inflatie in 2022 kwam uit op 10,0 procent tegen 2,7 procent in 2021.

De inflatie van 2022 is de hoogste na 1975. In dat jaar waren consumentenproducten gemiddeld 10,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Energie

Met name de prijsontwikkeling van energie droeg bij aan de hoge inflatie in 2022. Energie was in 2022 gemiddeld 114 procent duurder dan in 2021. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 10,0 procent in 2022 was 4,6 procentpunt.

In 2022 waren motorbrandstoffen 18,1 procent duurder dan het jaar daarvoor, in 2021 was de prijsontwikkeling 16,8 procent. Een liter benzine kostte gemiddeld 1,82 euro in 2021, in 2022 was die prijs 2,07 euro. De prijs van een liter diesel was in 2021 gemiddeld 1,46 euro. In 2022 was dit 1,96 euro.

Voeding was 10,8 procent duurder dan een jaar eerder. In 2021 lagen de prijzen van voeding nog 0,2 procent lager. De prijsstijging van voedingsmiddelen werd vooral veroorzaakt door vlees, zuivel, brood en granen, en groente.

Europa

De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP was in 2022 gemiddeld 11,6 procent. In 2021 was de stijging van de HICP voor Nederland 2,8 procent. De prijsstijging in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 2,6 procent in 2021 naar 8,4 procent in 2022.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
1.039 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%