DSM « Terug naar discussie overzicht

DSM 2022

658 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 » | Laatste
nine_inch_nerd
0
quote:

Jelle Trader schreef op 3 oktober 2022 14:53:

DSM,....(Nu wel op het goede forum,...)Wordt weer interessant, echter pas BOVEN 120,!
(zie chart)

Bijlage: Chart DSM
Ja?
nine_inch_nerd
0
"Vroeger" lag DSM grotendeels op Chemelot. Nu verleden tijd. Goed dat DSM afscheid heeft genomen van de ( bulk) chemie.

Chemische industrie valt deels stil door extreme gasprijzen
Chemelot, een groot bedrijventerrein in Limburg, met chemische fabrieken. Zo'n 30% van de installaties staat nu stil of produceert minder.

De uitzonderlijk hoge prijzen voor stroom en vooral gas maken dat veel Nederlandse chemiebedrijven onrendabel worden. Chemie is een wereldmarkt en bedrijven in Nederland verliezen de concurrentieslag met Azië en Noord-Amerika. Het aantal chemieconcerns dat zijn productie vermindert of helemaal stopt, neemt de laatste maanden snel toe.

'Rond de 30% van de installaties staat hier stil', zegt Loek Radix, directeur van Chemelot. Dat is een groot bedrijvencomplex in Limburg, met zo'n zestig chemische fabrieken. Veel chemiebedrijven maken producten die zijn afgeleid van aardgas. Deze zomer zette de Europese gasprijs schrikbarende records neer, en ondanks een forse daling staat de prijs nog steeds tien keer zo hoog als anderhalf jaar geleden. Zogeheten energie-intensieve bedrijven kunnen dat niet altijd doorrekenen aan klanten.

Concurrentie is mondiaal

'Concurreren met bedrijven buiten Europa is nu niet meer mogelijk', aldus Radix. Chemiebedrijven zijn per definitie internationaal en veelal ook mondiaal. Zelfs met de transportkosten meegerekend, is de invoer vanuit Azië goedkoper dan om hier bepaalde soorten plastic te maken. Radix: 'Corona was niets vergeleken met de situatie waar we nu in zitten.'

Een voorbeeld is het Zeeuwse Sluiskil. Daar werken 720 mensen bij kunstmestbedrijf Yara. Anderhalve maand geleden werd daar de ammoniakproductie nog verder teruggeschroefd. Er lagen al fabrieken stil, en er werd een extra fabriek gesloten. Ammoniak is een belangrijke grondstof voor de productie van onder meer kunstmest en industriële plastics.

‘Concurreren met bedrijven buiten Europa is nu niet meer mogelijk’
Loek Radix, directeur van Chemelot
Onderhand wordt de meeste ammoniak in het buitenland gemaakt. 'Maar nu begint ook de rest van de chemie te kraken', zegt een woordvoerder van de VNCI, de vereniging van Nederlandse chemiebedrijven. Ze kan moeilijk zeggen om hoeveel bedrijven het precies gaat. 'We krijgen voor nu vooral incidentele berichten, maar deze zijn heel sterk aan het toenemen in de laatste twee maanden.'

Chemie is overal

Als de bakker en de snackbar stoppen vanwege de geëxplodeerde energierekening, vertaalt zich dat direct in lege winkels in het straatbeeld. De 'chemie' is minder zichtbaar. Fabrieken staan op relatief afgelegen plekken, het zijn geen familiebedrijven, en de producten zijn op het eerste oog anoniemer. 'Als er geen chemische schoonmaakmiddelen geproduceerd kunnen worden, krijg je lege schappen', zo benadrukt VNCI het belang van de sector. 'Voedselproducenten kunnen niet zonder.'

Chemie is overal, is de boodschap van de branchevereniging. Neem droogijs. Dat is koolstofdioxide (CO2), bevroren op 80 graden onder nul. 'Als dat er niet is, raakt dat ook de opslag en het transport van vaccins', stelt de woordvoerder. 'Vloeibare zuurstof en stikstof worden gebruikt in ziekenhuizen, farmacie, en waterzuiveringen. Uiteindelijk is chemie de toeleverancier van bijna alle productketens. '

Onderhoud naar voren gehaald

En die toelevering begint te haperen. Ook in het chemiecluster bij Rotterdam 'zijn veel bedrijven aan het terugschakelen', zegt Victor van der Chijs. Hij is voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het haven- en industriegebied. In de Rijnmond zit het grootste chemische cluster van Nederland. Van der Chijs: 'De situatie is ernstig.'

‘Veel bedrijven zijn aan het terugschakelen’
Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs
Hij spreekt over 'meerdere bedrijven' die hebben gemeld dat ze in de verdrukking komen. Een aantal heeft het groot onderhoud naar voren gehaald. In dat geval ligt een fabriek voorlopig even stil, maar kan het bedrijf weer op volle kracht produceren als de marktomstandigheden verbeteren. Alleen: wordt de markt ook daadwerkelijk beter en wanneer? Van der Chijs weet van één plasticbedrijf in de Rijnmond dat na het groot onderhoud voorlopig eerst op halve kracht zal produceren. Voorlopig zijn de huidige prijzen te hoog. Van der Chijs: 'Ze hebben moeite om te concurreren.'

Industriepolitiek

Duitsland trekt tientallen miljarden uit om bedrijven te steunen, aldus Van der Chijs. 'Als Duitsland dat kan, dan kan Nederland dat toch op zijn minst gaan matchen? Uiteindelijk moeten de omstandigheden voor alle Europese landen hetzelfde zijn.'

Anders prijst Nederland zich letterlijk uit de markt. En wat als de productie uit Nederland verdwijnt? Of, verder in de toekomst kijkend, als de chemische sector in de rest van het hele continent marginaliseert? 'Dat maakt Europa afhankelijker. Met ook minder controle op hoe schoon en onder welke omstandigheden geproduceerd is', zo schetst VNCI het doembeeld.
nine_inch_nerd
0
DSM-partner Meatable start productie van kweekvlees in Singapore

De Nederlandse kweekvleesontwikkelaar Meatable start in Singapore de productie van kweekvlees uit varkenscellen. Meatable werkt samen met de lokale contractfabrikant Esco Aster. Het is de eerste internationale uitbreiding van Meatable, dat een jaar geleden al een partnerschap met DSM (DSM €115,90+0,48%) aanging voor de ontwikkeling van een kweekmedium voor kunstvlees.

Dumplings en worstjes

Mede-oprichter en ceo van Meatable Krijn de Nood verwacht dat 'we nu in Singapore onze eerste gecultiveerde varkensvleesproducten gaan produceren, met als doel deze vanaf 2024 in restaurants aan te bieden en in 2025 te verkopen in de supermarkten'. De samenwerking met Esco Aster is gericht op de productie van gecultiveerd varkensvlees voor onder andere dumplings en worstjes. Dumplings zijn met vlees gevulde deegwaren en populair in Azië.

Singapore is op dit moment het enige land in de wereld dat gecultiveerd vlees voor menselijke consumptie heeft goedgekeurd. In 2020 gaf Singapore toestemming voor de productie en consumptie van kipkweekvlees van het bedrijf Eat Just. Als het kweekvlees van varkenscellen van Meatable op de markt komt in Singapore is dat een primeur voor dit Aziatische land.

30% lokale voedselproductie

Meatable kiest voor Singapore omdat het land vooroploopt in de toepassing en ontwikkeling van voedseltechnologie. De dichtbevolkte eilandstaat heeft nauwelijks landgrond om voor de eigen inwoners voedsel te verbouwen. Om de afhankelijkheid van import uit het buitenland te verminderen, hanteert Singapore een '30 by 30'-strategie. Die moet voedseltechnologiebedrijven in staat stellen 30% van de voedselbehoefte lokaal en duurzaam te produceren tegen het jaar 2030.

Esco Aster is het eerste en enige productiebedrijf dat een officiële goedkeuring heeft gekregen voor de productie van gecultiveerd vlees. Esco Aster zal Meatable ondersteunen bij de productie van de eerste kweekvleesproducten en de daarop volgende schaalvergroting. Voor verdere internationale uitbreiding verklaart Meatable afhankelijk te zijn van wetgeving in andere landen.

Klaarstomen voor andere landen

'Met deze samenwerking kunnen we stap voor stap op een duurzame manier verder opschalen en onze kennis vergroten. Zo kunnen wij ons verder gaan klaarstomen op uitbreiding naar andere landen, zodra lokale wettelijke goedkeuring volgt', zegt topman De Nood. Meatable heeft zich tot doel gesteld met kweekvlees te voorzien in de wereldwijde vraag naar vlees zonder of minimale schade voor planeet en natuur.

Dumplings zijn volgens Meatable een wereldwijde groeimarkt met een verwachte waarde van €4 mrd in 2025. Om te voorzien in de groeiende vraag naar vleesproducten, werkt Meatable nauw samen met Singaporese chefs om de juiste recepten en producten te ontwikkelen voor de Aziatische markt.

Wereldmarkt van €20 mrd

Meatable gaat nauw samenwerken met de Singaporese toezichthouders om de gecultiveerde varkensvleesproducten te laten voldoen aan regelgeving, en maakt zich tegelijkertijd klaar om de productie te starten. De onderneming verwacht dat de consument de worstjes en dumplings met gekweekt varkensvlees niet kan onderscheiden van traditioneel vlees.

Esco Aster-ceo Xiangliang Lin noemt Meatable 'de Europese marktleider voor gecultiveerd vlees. Met onze expertise, operationele kennis en technologieën denken wij Meatable goed te kunnen ondersteunen in het bereiken van hun doelen. We zijn enthousiast over de potentie van gecultiveerd vlees in de wereldvoedselvoorziening.' De productie van kunstvlees is in 2030 een wereldwijde industrie van €20 mrd, verwacht Meatable.
Itelligence
0
nine_inch_nerd
0
quote:

Itelligence schreef op 11 oktober 2022 11:44:

Tja, maar aandeel DSM in 6 maanden van 160 naar 112 is ook 30% :-)
"glas halfvol, of glas half leeg'
Mooi instapmoment...
Jan66
0
Waar ik vertrouwen in blijf houden is dat DSM niet bang is voor innovaties zie oa artikel hier boven.

Nu de kosten van stroom en gas de pan uit reizen zal er zeker, en dat proces is ook al aan de gang een andere manier moeten worden gevonden om voedsel langer houdbaar te maken er zijn al innovaties aan de gang om het in wekken van voedsel weer nieuw leven in te blazen.

DSM kan daar ook een rol in gaan spelen met hun kennis en kunde.
nine_inch_nerd
0
quote:

TP66 schreef op 16 oktober 2022 09:58:

Waar ik vertrouwen in blijf houden is dat DSM niet bang is voor innovaties zie oa artikel hier boven.

Nu de kosten van stroom en gas de pan uit reizen zal er zeker, en dat proces is ook al aan de gang een andere manier moeten worden gevonden om voedsel langer houdbaar te maken er zijn al innovaties aan de gang om het in wekken van voedsel weer nieuw leven in te blazen.

DSM kan daar ook een rol in gaan spelen met hun kennis en kunde.
Klopt, geldt voor meerdere posities in mijn portefeuille. I wished I had some extra cash.
Kon ik van de zijlijn toeschouwen en evt bijkopen en mijn portefeuille klaar maken voor de revival komende maanden/komend jaar.
Dit is nu de kunst.
"je klaar maken voor wat komen gaat als de ommekeer er is".
nine_inch_nerd
0
In het kader van #WorldFoodDay staan we stil bij onze jarenlange samenwerking met WFP. Sinds 2007 hebben we het eetpatroon van tientallen miljoenen kwetsbare mensen wereldwijd kunnen verbeteren. O.a. met door vitaminen en mineralen verrijkte rijst en pap tegen ondervoeding.

twitter.com/DSMNederland/status/15819...
nine_inch_nerd
0
quote:

TP66 schreef op 24 september 2022 14:51:

Hoe ver we nog zakken geen idee, ik vond een koers beneden de 130euro al laag maar goed de markt heeft altijd gelijk is het gezegde.

Wat mij erg verbaasd en ik heb het al vaker geschreven op dit forum is dat DSM niet veel schulden heeft en goed in staat is om de marges te handhaven, zoals ik het zie blijft de winstgevendheid goed op peil.
Je mag verwachten wanneer het tij keert dat een bedrijf als DSM als 1 van de eersten hiervan gaat profiteren.
Het blijkt toch zo te zijn dat DSM veel last heeft (gehad) van en gevoelig is voor de hoge rentestand en de hoge energiekosten.
Jan66
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 17 oktober 2022 15:56:

[...]

Het blijkt toch zo te zijn dat DSM veel last heeft (gehad) van en gevoelig is voor de hoge rentestand en de hoge energiekosten.
Tja wie het weet mag het zeggen waarom het zo gaat als het gaat.

Dat DSM last heeft van de hoge energie kosten dat zal ongetwijfeld je kunt beter de vraag stellen van wie niet!!!

Dat DSM veel last heeft van de wat hogere rente stand dat waag ik te betwijfelen.
Pierreterre
0
Waar komen die (voorlopige) conclusies t.a.v. de hoge rente en hoog energieverbruik zo opeens vandaan, alvast vooruitlopend op de cijfers 1november a.s. van DSM, vraag ik mij af.
Jan66
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 17 oktober 2022 19:01:

Vandaag een artikel verschenen van zeer bekende beleggingsgroep/club ;)
Kun je een link geven?
nine_inch_nerd
0
quote:

TP66 schreef op 18 oktober 2022 09:34:

[...]

Kun je een link geven?
Ik riskeer geen schorsing. Zoek. Het is kortbij.;)

Typisch nu is dat de gasprijzen vandaag weer zakken. Kijk wat DSM en Akzo doen...
Meneer TINA
0
nine_inch_nerd
0
quote:

Meneer TINA schreef op 19 oktober 2022 22:55:

Waarom heeft DSM het zo zwaar op de beurs en lijkt er geen opleving mogelijk?
Zoals boven beschreven, begrijp ik dat het door de hoge rente/infatie en de hoge energieprijzen komt.
Opleving komt. Nu instappen en wachten.
nine_inch_nerd
0
www.sustell.com/en_US/home.html?utm_s...

-We need new thinking and technologies if we want to create a more sustainable animal protein industry. Sustell™ is DSM’s intelligent sustainability service, combining accurate environmental impact measurements and tangible positive improvements on farms-

Sustell™ – Sustainability Intelligently Applied

With the drive for more sustainable food systems and the pressing need to reduce the environmental footprint of the food we eat, the requirement for accurate environmental impact measurement coupled with practical solutions that make a tangible, positive improvement is now.

Sustell™ is an intelligent sustainability service that combines the most advanced environmental foot printing calculation tool with expert sustainability, animal production and nutritional knowledge to create tailor-made, practical solutions and business development projects that enhance the environmental sustainability and profitability of animal farming. Sustell™ unlocks the value of animal production sustainability.
nine_inch_nerd
0
Bedenk me net: “Schippers heeft nu meer tijd voor extra dingen nu er een fusie is en ze niet meer zo veel te zeggen heeft”
Jan66
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 23 oktober 2022 11:15:

Bedenk me net: “Schippers heeft nu meer tijd voor extra dingen nu er een fusie is en ze niet meer zo veel te zeggen heeft”
Ben benieuwd of ze blijft werken bij DSM of dat ze op termijn volledig terugkeert naar Den Haag.

De eerste kamer vraagt 1 dag in de week ze kan het nu nog combineren maar je kunt ook belangenverstrengeling krijgen op termijn!!
voda
0
Beursblik: meer omzet en winst voor DSM verwacht
Fusiebedrijf in de maak.

(ABM FN-Dow Jones) DSM heeft in het derde kwartaal van 2022 meer omzet en EBITDA behaald. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus opgesteld door Vara.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet volgens de analisten van 1.824 miljoen naar 2.097 miljoen euro.

En de aangepaste EBITDA liep op van 347 naar 359 miljoen euro.

Credit Suisse ziet bij DSM wel tegenwind als gevolg van onder meer dalende prijzen voor vitamines en oplopende energiekosten. Maar daar staan volgens de bank op lange termijn wel de voordelen van de fusie met Firmenich tegenover.

Eind mei werd bekend dat DSM en Firmenich gaan fuseren.

De twee bedrijven zien synergievoordelen ter waarde van 350 miljoen euro op het niveau van de aangepaste EBITDA, inclusief 500 miljoen euro aan extra omzet door met name de combinatie van Food & Beverage van DSM met Taste & Beyond van Firmenich. De fusie ondersteunt dan ook een dubbelcijferige winstgroei per aandeel.

Het fusiebedrijf mikt op een duurzame autonome groei van 5 tot 7 procent per jaar voor de middellange termijn, aangejaagd door innovatie en een aangepaste EBITDA-marge van 22 tot 23 procent.

Credit Suisse kijkt uit naar het prospectus voor de fusie, dat meer inzicht moet geven in de verwachte synergievoordelen.

Verwachtingen

Bij publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal in augustus handhaafde DSM de outlook voor 2022. Het bedrijf rekent op een aangepaste EBITDA die met 5 tot 10 procent stijgt.

Die groei is volgens analisten van UBS volledig te danken aan overnames en wisselkoerseffecten, "want de onderliggende activiteiten zullen iets teruglopen als gevolg van de kostendruk, die vooral energiegerelateerd is, en mindere prestaties bij de tak VMS in de tweede jaarhelft."

UBS verwacht wel dat DSM de outlook van een hoog enkelcijferige groei bij de divisie HNB zal herhalen bij de kwartaalupdate morgen.

DSM opent dinsdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
658 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:38
Koers 104,100
Verschil +1,350 (+1,31%)
Hoog 104,100
Laag 101,800
Volume 524.911
Volume gemiddeld 463.831
Volume gisteren 404.022