Bols (Lucas Bols N.V.) « Terug naar discussie overzicht

Lucas Bols - 2022: lekker mixen

134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Abracadabra
0
quote:

Henk86 schreef op 24 september 2022 14:08:

Iemand een idee wat de mogelijkheid is voor lucas Bols (kans) om terug te komen in de ascx, hoe dit precies werkt?
Is dit puur gebaseerd op verhandelbaarheid en gehandelde volumes?

Het is inderdaad hopen dat er dividend wordt aangekondigd met de volgende cijfers in november en dit de koers gaat ondersteunen.
Goede wizards verzamelen, die herstel in Japanse markt bewerkstelligen, USA doorgroeien en wat groei in overige markten laten zien met waarschijnlijk nog wat merk overnames waardoor er effectiviteits versterking optreden en op de kosten letten. Daarnaast nog wat mooie ontwikkelingen realiseren met patenten, cocktail vapo's ofzo en het kan verder naar de Aex....
Toddemij
0
Flinke omzet voor de ochtend al, meer dan 30k in dalende koers, dus veel aanbod. 9,60 nu.
effegenoeg
0
quote:

Toddemij schreef op 10 oktober 2022 11:26:

Flinke omzet voor de ochtend al, meer dan 30k in dalende koers, dus veel aanbod. 9,60 nu.
Of daar nu op gedronken moet worden is afwachten.
Tijd voor iets sterkers.
voda
0
Lucas Bols en De Kuyper verkopen Avandis aan Refresco
Voor 25 miljoen euro inclusief schuld.

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols en De Kuyper verkopen Avandis aan Refresco voor 25 miljoen euro. Deze transactie werd in een gezamenlijk persbericht bekend gemaakt.

De verkopende partijen zijn met Refresco tevens een productie-overeenkomt voor de lange termijn met de bottelaar overeengekomen.

De aankoopprijs zal worden aangepast voor de netto schuldpositie, die op 31 maart 15 miljoen euro bedroeg, en eventuele aanpassingen van het werkkapitaal op de datum van afronding.

De transactie moet nog worden beoordeeld door de relevante autoriteiten.

Avandis, een 50/50 joint venture van Lucas Bols en De Kuyper, is een bottelaar van alcoholische dranken in Zoetermeer.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Henk86
0
Gister zo’n forse omzet (aanbod) verhandelt en nu dit persbericht. Dus rekening houdende met schuld een opbrengst van 10 miljoen die voor 50% ten goede komt aan Lucas bols?

Afbouw past denk ik wel goed in de strategie van het bedrijf in het aanbrengen van focus.
Aandelen Beginner
0
Ben benieuwd hoe de volgende overname eruit gaat zien? We hebben nu een overname kas van ruim 20 mln!!!!!
BobDeBrouwer
0
Nou, ik heb liever dat men even de kat uit de boom kijkt met nieuwe overnames (kan wellicht over een tijdje goedkoper gezien de huidige wereldsituatie). Directe hervatting van halfjaarlijks dividend aankondigen bij de cijfers volgende maand en een deel van de oorlogskas gebruiken voor om het reeds ingezette pad van schuldreductie.

Dit zou een prachtig saai maar stabiel dividendaandeel moeten zijn.
Warrem Buffet
0
Ik kwam dit nog tegen, goed stuk!

Vijf uitdagingen voor Lucas Bols
Datum
18 juli 2022
Fondsen
Lucas Bols
Tags
lucas bols drankensector beloningsbeleid
Delen

Het aandeel Lucas Bols noteert al jaren meer dan 25 procent onder de koers waartegen de destillateur naar de beurs kwam. De bij de ipo beloofde groei kon het bedrijf niet waarmaken en anno 2022 ligt op dit gebied de lat nog steeds te laag. Waar liggen de uitdagingen?

Op lijstjes met aandelentips prijkt met enige regelmaat het aandeel Bols. De waardering van de kleine drankenproducent van 11 keer de winst steekt schril af bij die van de veel grotere concurrenten als Diageo (56 keer), Rémy Cointreau (40 keer) en Pernod Ricard (24 keer).

Er zijn overigens wel wat excuses voor die onderwaardering. De beursgang in 2015 moest Lucas Bols op een groeipad helpen, maar hier kwam het niet echt van. De afgelopen twee jaar waren bijvoorbeeld problematisch door de corona-lockdowns, waarbij veel horeca-omzet wegviel.

Wat zijn de vijf grootste uitdagingen van het concern?

1: Gebrek aan focus
De groei van Lucas Bols moet worden aangezwengeld. Zoveel is wel duidelijk, ook bij het management. Maar hoe dat moet gebeuren wordt niet heel helder. Ook niet uit de onlangs gelanceerde Fit for Growth-strategie.

Bols wil inzetten op innovaties, sluit overnames niet uit, en wil daarnaast op eigen kracht groeien met wereldwijde merken maar ook met de (veel) kleinere lokale merken. Zo valt te lezen in de toelichting op de strategie.

Topman Huub van Doorne wil hiermee duidelijk op meerdere borden tegelijk schaken. Toch schrijft hij in het jaarverslag juist dat de nieuwe strategie all about focus is.

Bols is een aansprekende naam, maar is met 92 miljoen euro omzet een relatief kleine speler. Juist vanwege die geringe omvang is de waaier aan merken en landen opmerkelijk. De destillateur voert meer dan twintig merken die in ruim honderd landen verkocht worden. Een flinke internationale dekking tot in de verre uithoeken van de wereld, maar het bedrijf mist vanwege die versnippering toch vooral een stevige voetafdruk. De vraag rijst of Bols juist niet meer gebaat zou zijn bij focus op de meer lucratieve merken en de meer lucratieve regio’s.

2: Magere ambities
Lucas Bols vermeldt in zijn publicaties weinig expliciete financiële doelstellingen, behalve het streven naar een organische groei van 4 tot 5 procent voor de wereldwijde cocktailmerken. Denk hier aan merken als Bols en Passoã.

Er zijn geen doelen voor het andere segment, de lokale likeuren, dat goed is voor 28 procent van de omzet.

In dit segment zijn regionale merken als Henkes en Coebergh opgenomen die volgens het bedrijf kunnen uitgroeien tot Global Brands. Maar ook dranken die steeds verder uit de gratie raken zijn hier ondergebracht, zoals bijvoorbeeld jenever (Bokma en Hartevelt). Als we de omzetverwachting voor dit segment op nul zetten, dan is de omzetgroei voor het gehele concern 3 tot 3,5 procent als de doelstellingen worden gehaald. Dat is mager.
Ten aanzien van de operationele marge, in het gebroken boekjaar2021/2022 circa 23 procent, geeft Bols ook geen doelstelling. Maar gezien de stevige prijsstijging van grondstoffen zal het al een hele kluif zijn deze winstgevendheid intact te houden.

3: Verwatering winst per aandeel
Na de overname van Passoã in 2016 die volledig met geleend geld werd gefinancierd, steeg de schuldratio tot een ongezond hoog niveau van meer dan 8 keer het bedrijfsresultaat in 2020. Om dit terug te brengen werd de dividenduitkering de afgelopen twee jaar overgeslagen en werd de vrije kastroom van 15,6 miljoen euro aangewend voor schuldaflossing. Maar de grootste bijdrage aan het aflossen van die schulden werd geleverd door beleggers. Door een aandelenuitgifte eind 2021 is 29 miljoen euro opgehaald. Inmiddels bedraagt het verhoudingsgetal tussen de (netto)schuld en het bedrijfsresultaat 2,7.

Met de overname van Tequila Partida moet deze forse inleg van beleggers weer wat beter gaan renderen. Dit merk wordt overgenomen voor een bedrag van maximaal 11 miljoen euro. Het valt echter niet te verwachten dat deze investering op korte termijn al voor een spectaculaire omzetgroei zorgt. De winst per aandeel ligt daarmee op 1,11 euro, een niveau dat voor de coronajaren ruimschoots werd overtroffen.

4: Ongelukkige deelnemingen
Dan zijn er nog de risico’s die samenhangen met het bedrijfsmodel van Lucas Bols. Het bedrijf hanteert een asset light model, waarbij geen directe productiefaciliteiten worden aangehouden. In plaats daarvan worden productie en distributie geregeld door joint-venture-partners.

Dat dit de nodige risico’s met zich meebrengt, blijkt uit de situatie rondom een joint venture in India, BolsKyndal. Vanwege tegenvallende resultaten moest Lucas Bols vorig jaar de volledige boekwaarde van deze dochter afschrijven. Nu blijkt dat er vanwege het plotselinge vertrek van de huisbank van de joint venture, opnieuw 1,9 miljoen aan kosten zijn gemaakt.

5: Salarisverhoging directie
Terwijl aandeelhouders met de aandelenemissie een forse bijdrage leverden aan het terugbrengen van schulden en als gevolg daarvan de winst per aandeel hebben zien teruglopen, beloont de raad van commissarissen de directie met een salarisverhoging. Ceo (basissalaris 482.000 euro) en cfo (290.000 euro) kunnen maximaal de helft van hun reguliere salaris per jaar extra bijschrijven als zij de langetermijndoelstellingen halen. Lucas Bols rechtvaardigt deze bonus onder meer door te stellen dat “dit plan bijdraagt aan de waardecreatie van Lucas Bols voor de lange termijn.”

Ceo Huub van Doorne is net begonnen aan een nieuwe termijn van vier jaar. Aan hem en zijn team nu de taak scherpe doelen neer te zetten en die ook te halen. Alleen dan kan er sprake zijn van die zo benodigde waardecreatie voor de lange termijn.

Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net

GERELATEERDE ARTIKELEN
DRANKENSECTOR
Heineken moet na lockdowns weer profiteren van Vietnamese winstmotor
Woensdag drankensector heineken halfjaarcijfers
BELONINGSBELEID
Minderheidsaandeelhouders in het verweer tegen hallucinante beloning UMG
Maandag beloningsbeleid Sport en Entertainment UMG
DRANKENSECTOR
Heineken haalt te weinig rendement uit merken
Woensdag drankensector heineken onderzoek Effect 4 2022

FAQ
Juridische acties
Privacy Statement
Lid worden
Adverteren
Disclaimer
CONTACT
Tel: 070-313 00 00
Email: info@veb.net

© 2022 - Vereniging van Effectenbezitters
Krentenmenten
0
quote:

BobDeBrouwer schreef op 17 oktober 2022 22:05:

Nou, ik heb liever dat men even de kat uit de boom kijkt met nieuwe overnames (kan wellicht over een tijdje goedkoper gezien de huidige wereldsituatie). Directe hervatting van halfjaarlijks dividend aankondigen bij de cijfers volgende maand en een deel van de oorlogskas gebruiken voor om het reeds ingezette pad van schuldreductie.

Dit zou een prachtig saai maar stabiel dividendaandeel moeten zijn.
het slechte nieuws is al wel verwerkt, en aan de drank blijft de consument wel!
Henk86
0
In de cijfers van B&S group laat de omzet van likeurverkopen een stijging van 27 procent zien. De signalen in de sector blijven tot nu toe erg goed. Nu maar hopen dat Bols hier ook goed weet te profiteren en de cijfers van 17 november sterk zijn.
BobDeBrouwer
0
Zo, de koers is ongeveer een eurotje omhoog gezet naar aanloop van de cijfers. Hopelijk morgen een mooie stijging van de nettowinst, daling van de schuld en aankondiging interim dividend! Mocht het tegen gaan vallen dan kan de koers zo maar onder de 10 euro duiken, maar ik verwacht dat we nu eindelijk richting de 12 gaan.
effegenoeg
0
quote:

BobDeBrouwer schreef op 16 november 2022 14:37:

Zo, de koers is ongeveer een eurotje omhoog gezet naar aanloop van de cijfers. Hopelijk morgen een mooie stijging van de nettowinst, daling van de schuld en aankondiging interim dividend! Mocht het tegen gaan vallen dan kan de koers zo maar onder de 10 euro duiken, maar ik verwacht dat we nu eindelijk richting de 12 gaan.
Verwacht ook een flinke najaar borrel op de cijfers te kunnen nemen.
Krentenmenten
0
quote:

effegenoeg schreef op 16 november 2022 14:47:

[...]

Verwacht ook een flinke najaar borrel op de cijfers te kunnen nemen.
Hopelijk geen kater voor je . Cijfers nog niet bekend.... Persoonlijk denk ik dat deze wel eens goed kunnen zijn.
voda
0
Dubbelcijferige omzetgroei voor Lucas Bols

Herstel van dividend.

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in het afgelopen halfjaar naar eigen zeggen solide resultaten geboekt en zal weer dividend uitkeren. Dit bleek donderdag voorbeurs uit cijfers over het eerste halfjaar van het lopende gebroken boekjaar, dat op 30 september eindigde.

CEO Huub van Doorne sprak in een toelichting van een aanhoudend sterk momentum, na "de uitstekende resultaten" in het vorige boekjaar.

Lucas Bols zag de omzet op jaarbasis stijgen met 23 procent naar 56,3 miljoen euro. Aan die groei droegen volume, prijsstelling en wisselkoerseffecten bij. De destillateur was goed te spreken over het herstel in Japan en de reisgerelateerde markten.

Wel werd de verkoop in de VS gedrukt door een "ernstig tekort" aan glas.

Netto verdiende de destillateur 7,9 miljoen euro, 0,2 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Lucas Bols meldde verder een operationele vrije kasstroom van 2,8 miljoen euro. Daarmee kwam de destillateur wel beduidend lager uit dan de 11,4 miljoen euro vorig jaar. Lucas Bols investeerde in het werkkapitaal, met het oog op het Amerikaanse glastekort en de uitdagingen in de aanvoerketen. Dat drukte de kasstroom.

Eind september had Lucas Bols een nettoschuld van 59,2 miljoen euro. Dat komt neer op een schuldratio van 2,62. Dat was een half jaar eerder 2,74.

De destillateur heeft over het vorige boekjaar geen dividend uitgekeerd, maar kondigde donderdag, conform belofte, weer een interim-dividend aan van 0,21 euro per aandeel.

Outlook

Voor de tweede helft van het boekjaar rekent Lucas Bols op een aanhoudend uitdagend klimaat. "En in sommige gevallen wordt de druk nog verder opgevoerd", denkt de destillateur, wijzend op de geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en een verwachte daling van de koopkracht.

"Toch blijven we positief over het onderliggende potentieel van onze merken en de groeistrategie die we hebben ingevoerd voor de middellange termijn", aldus CEO Van Doorne.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

Krentenmenten schreef op 17 november 2022 07:28:

[...] Hopelijk geen kater voor je . Cijfers nog niet bekend.... Persoonlijk denk ik dat deze wel eens goed kunnen zijn.
Valt helaas wel een beetje tegen; margedruk als gevolg van diverse prijsstijgingen en een tekort aan glazen flessen in de VS. Meer (tijdelijke) margedruk verwacht in H2. Wpa €0,53 (was €0,62), maar gelukkig wel hervatting van het dividend middels een interimdividend van €0,21 met ex-datum 21 november.

Zie:

lucasbols.nl/pers
Krentenmenten
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 17 november 2022 07:53:

[...]

Valt helaas wel een beetje tegen; margedruk als gevolg van diverse prijsstijgingen en een tekort aan glazen flessen in de VS. Meer (tijdelijke) margedruk verwacht in H2. Wpa €0,53 (was €0,62), maar gelukkig wel hervatting van het dividend middels een interimdividend van €0,21 met ex-datum 21 november.

Zie:

lucasbols.nl/pers
anderzijds….. financieel is het op orde. En da’s belangrijk! EN 21 cent INTERIM-dividend!
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

Krentenmenten schreef op 17 november 2022 08:03:

[...] anderzijds….. financieel is het op orde. En da’s belangrijk!
Op orde, tja, het eigen vermogen is nog steeds lager dan het geheel aan immateriele activa en er zijn eigenlijk nauwelijks harde assets (productie wordt uitbesteed). De balans ziet er waarschijnlijk wel beter uit dan bij de beursgang. IPO-koers van €15,75 blijft voorlopig uit beeld. Volgens mij hebben ze destijds een paar jaar voor die beursgang de merken gekocht, het bedrijf volgehangen met schulden en toen met veel mooie verhalen het tegen een veel forsere waardering (inclusief schuld) naar de beurs gebracht. Zeg maar het spelletje waar private equity zo goed in is.

Ik wacht nog steeds op het moment dat ze bij Nolet van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen, maar bij een positieve koersreactie zou ik ze hebben buitengegooid. Enige positieve punten zijn de omzetgroei en hervatting van het dividend.

Bij "value"-aandelen (als je daar hier over kunt spreken) zijn het echter vooral de negatieve punten waar de markt gretig op focust. In plaats van verkopen tussen €11 en €12 zou ik ook uit een ander vaatje kunnen tappen en bijkopen rond €9,50, hoewel er zat betere beleggingen te bedenken zijn. De enige reden om hier in te zitten is immers hoop op een re-rating of overname. Beide lijken uit te blijven en dan mag je het, op de momenten dat de balansverhoudingen dat toelaten, doen met af en toe wat dividend...
Krentenmenten
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 17 november 2022 08:13:

[...]

Op orde, tja, het eigen vermogen is nog steeds lager dan het geheel aan immateriele activa en er zijn eigenlijk nauwelijks harde assets (productie wordt uitbesteed). De balans ziet er waarschijnlijk wel beter uit dan bij de beursgang. IPO-koers van €15,75 blijft voorlopig uit beeld. Volgens mij hebben ze destijds een paar jaar voor die beursgang de merken gekocht, het bedrijf volgehangen met schulden en toen met veel mooie verhalen het tegen een veel forsere waardering (inclusief schuld) naar de beurs gebracht. Zeg maar het spelletje waar private equity zo goed in is.

Ik wacht nog steeds op het moment dat ze bij Nolet van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen, maar bij een positieve koersreactie zou ik ze hebben buitengegooid. Enige positieve punten zijn de omzetgroei en hervatting van het dividend.

Bij "value"-aandelen (als je daar hier over kunt spreken) zijn het echter vooral de negatieve punten waar de markt gretig op focust. In plaats van verkopen tussen €11 en €12 zou ik ook uit een ander vaatje kunnen tappen en bijkopen rond €9,50, hoewel er zat betere beleggingen te bedenken zijn. De enige reden om hier in te zitten is hoop op een re-rating of overname. Beide lijken uit te blijven en dan mag je het doen met af en toe wat dividend, zolang de balansverhoudingen het toelaten...


In feite is het een merkenbedrijf, en is het immers immateriële activa. Zie het probleem niet. Geldt voor veel bedrijven die opereren in de consumptie-sector.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

Krentenmenten schreef op 17 november 2022 08:17:

[...] In feite is het een merkenbedrijf, en is immers immateriële activa. Zie het probleem niet.
Het "probleem" is dat je bij waardering ook moet kijken hoe de club gefinancierd is (enterprise value = market cap + net debt, in dit geval €164,7 mln + €59,2 mln) . Bij de beursgang zijn velen dit kennelijk vergeten te doen. Doe je dat wel, dan is deze bonte verzameling van kleine merkjes zonder pricing power onder de huidige omstandigheden misschien wel een stuk minder aantrekkelijk dan de lage P/E of het (niet structurele) dividendrendement op het eerste gezicht doen vermoeden...
Branco P
0
Mooie resultaten als je de eenmalige issues (rondom glas in de VS en energie) eruit filtert. Het gaat hier uiteraard over de toekomstige prestaties. Ik zie een aandeel dat volgend jaar weer >5% dividendrendement biedt bij een pay out ratio van 50%. In tegenstelling tot MOEdige beweringen zijn er niet veel aandelen die dat te bieden hebben. Mocht je koers wat zakken, dan is bijkopen zeker interessant.
134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 14,100
Verschil +0,050 (+0,36%)
Hoog 14,100
Laag 14,050
Volume 93
Volume gemiddeld 6.559
Volume gisteren 92