ASMI « Terug naar discussie overzicht

ASMi - jaardraadje 2022

5.790 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 286 287 288 289 290 » | Laatste
voda
4
Optimisme bij chipbedrijf ASMI: ’600 mensen erbij, en we blijven groeien’
Door WOUTER VAN BERGEN

2 uur geleden
in FINANCIEEL

Er staat al twee jaar geen Del Prado meer aan het roer bij ASMI. Benjamin Loh (59) nam in mei 2020 het stokje over bij ASM International van Chuck del Prado, waarmee hij als eerste niet-familielid het Almeerse chipmachinebedrijf ging leiden. Sinds augustus vorig jaar heeft het bedrijf ook een nieuwe cfo in de persoon van Paul Verhagen (56).

Paul Verhagen (l.) en Benjamin Loh, respectievelijk ceo en cfo van ASM International zien ondanks torenhoge inflatie en een recessie een onderliggende trend die alleen maar groei kan brengen.
Paul Verhagen (l.) en Benjamin Loh, respectievelijk ceo en cfo van ASM International zien ondanks torenhoge inflatie en een recessie een onderliggende trend die alleen maar groei kan brengen.? AMAURY MILLER
Meneer Loh, hoe was het om na twee generaties Del Prado de eerste ceo van ASM te worden die van buiten kwam?

Loh: „Mijn achternaam is niet Del Prado en dan ben ik ook nog een kerel uit Singapore, niet eens een Nederlander. Dat is natuurlijk iets waar je over nadenkt als je ceo wordt van een bedrijf dat vijftig jaar lang heel goed door de Del Prado’s is geleid. Ik ben uitgegaan van de vraag wat ik kan bijdragen aan het bedrijf. Het draait niet om een cultuur die de Del Prado’s hebben nagelaten, maar om de fase waarin van het bedrijf verkeert. Een bedrijf dat €500 miljoen omzet maakt zoals ASM een paar jaar geleden, leid je op een andere manier dan een bedrijf met €2 miljard omzet. Ik heb zowel bij heel grote als bij heel kleine bedrijven gewerkt. Dat neem ik mee.”

BEKIJK OOK:
Eurocommissaris: ’Onze technologie niet tegen ons laten gebruiken’

Wat trok u aan in deze klus?

Loh: „Toen ik werd benaderd, was ik tweeënhalf jaar semi-gepensioneerd en deed ik werk voor durfinvesteerders en wat boardfuncties. Daar vond ik mezelf eigenlijk te jong voor. Ik heb eerder in de halfgeleiderindustrie gewerkt en kende ASM. Dit is een zeer snel groeiend bedrijf en dat vond ik een hele mooie kans.”

En hoe was dat voor u, meneer Verhagen?

Verhagen: „Hetzelfde geldt voor mij. Ik werkte als cfo bij Fugro en mijn eerste reactie was dank voor het aanbod, maar ik bedank. Toen ik me daarna in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”

BEKIJK OOK:
Analyse | ASML mag nog niet gerust zijn over Amerikaanse exportban

Is dat nu nog steeds zo? De vooruitzichten zijn inmiddels een stuk somberder.

Loh: „Wat nu gebeurt, valt als volgt te verklaren: toen corona uitbrak gingen mensen thuiswerken en hadden ze betere netwerken nodig, waardoor schaarste aan chips ontstond. Nu gaan we terug naar normaal en heeft even niemand een nieuwe laptop nodig en met de huidige inflatie hebben we mogelijk volgend jaar te maken met een recessie. De onderliggende trend blijft echter in stand. Na de pc, het internet en mobiele communicatie breekt nu het tijdperk aan dat kunstmatige intelligentie wijdverbreid raakt. Dat betekent dat overal chips in gaan en dat de vraag de komende jaren alleen maar toeneemt. Tot 2025 projecteren we een jaarlijkse omzetstijging van 16 tot 21%.”

Paul Verhagen: „Toen ik me in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”
Paul Verhagen: „Toen ik me in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”? AMAURY MILLER
Hoe vertaalt dat zich in uw personeelsbestand?

Loh: „We hadden eind vorig jaar 3400 werknemers en komen het eind dit jaar boven de vierduizend uit. Als je nagaat dat er ondertussen ook mensen weggaan, dan snap je hoe ontzettend veel mensen we elk jaar aannemen. Een derde van onze mensen werkt hier minder dan twaalf maanden en gezien de groei die we verwachten, blijft de uitbreiding van het aantal medewerkers ook de komende jaren nog wel aan de orde.”

BEKIJK OOK:
ASMI slaat slag met Italiaanse aanwinst die China niet mocht hebben

Lukt dat goed?

Loh: „De meeste mensen die we nodig hebben kunnen we wel vinden. De slag om talent is hevig. Intel gaat bijvoorbeeld in Duitsland een enorme chipfabriek bouwen. Daarvoor zijn duizenden mensen nodig, maar ondertussen zijn overheden en universiteiten aan het werk om meer geschikte mensen op te leiden.”

Hoe beoordeelt u het ondernemersklimaat hier?

Loh: „De politieke stabiliteit in Nederland is goed, maar als ik een verzoek zou kunnen doen, dan zou ik vragen om een vriendelijkere behandeling als het om belastingen gaat. Veel van ons intellectueel eigendom zit hier, we betalen hier veel belasting.”

Verhagen: „Meer consistentie zou prettig zijn. Overheden overal ter wereld proberen chipindustrie te lokken. Overal staat iemand met open armen op je te wachten met incentives om je over de streep te trekken om daar te investeren.”

BEKIJK OOK:
Juriste Pauline van der Meer Mohr wordt ’old boy’ nummer één
voda
5
Deel 2:

Overweegt u met ASM te verhuizen naar een ander land?

Verhagen: „Nee dat ligt nu niet op tafel. Maar natuurlijk kijk je altijd om je heen en als je op een gegeven moment tot de conclusie komt dat het erg onaantrekkelijk is om hier te blijven, dan komt dat wel op tafel. Het is van belang dat het businessklimaat in Nederland en Europa goed blijft.”

Wat maakt ASM voor machines?

Loh: „Onze machines brengen een bepaald laagje aan wafers (silicium schijven waar chips van worden gemaakt, red.) met een technologie die dat op atoomniveau doet. Dat is nodig om de geavanceerdste chips te fabriceren die nu gemaakt worden. Deze technologie wordt steeds meer mainstream. Dat betekent dat we de komende jaren flink groeien.”

Benjamin Loh: „Mijn achternaam is niet Del Prado en dan ben ik ook nog een kerel uit Singapore, niet eens een Nederlander. Dat is natuurlijk iets waar je over nadenkt als je ceo wordt van een bedrijf dat vijftig jaar lang heel goed door de Del Prado’s is geleid.” AMAURY MILLER

BEKIJK OOK:
Kaalslag dreigt door dure energie: ’Risico groeit dat industrie verdwijnt’

U hebt vanwege nieuwe Amerikaanse exportregels een streep gehaald door een flink deel van de export naar China. Uw sectorgenoot ASML concludeerde vooralsnog dat de nieuwe regels niet op hen van toepassing zijn. Wat is het verschil?

Loh: „Onze activiteiten zijn zeer verspreid over de hele wereld. Wij hebben relatief meer mensen in dienst met een Amerikaanse nationaliteit of permanente verblijfsvergunning. De nieuwe restricties zijn niet enkel gericht op technologie maar ook op mensen. Het gaat om ’US persons’ die bepaalde technologie niet meer aan China mogen leveren. We zijn het nu nog aan het uitzoeken, maar we willen onze mensen op geen enkele manier in de problemen brengen, en daarom gaan we voorlopig zijn we uit van een worstcasescenario.”

BEKIJK OOK:
Restricties VS voor Chinese chipsector raken ASMI hard

Hoe hard raakt dit ASM?

Loh: „Het gaat om 6 tot 7% van onze omzet. Dat is niet niks, maar niet het leeuwendeel. Een deel daarvan komt op de langere termijn terug doordat chips, door andere klanten buiten China geproduceerd gaan worden. Die chips mogen wel naar China, maar de machines om ze te maken niet.”

Hoe gaat u om met de onzekerheid in de markten: een mogelijke recessie, geopolitieke onrust en corona waardoor regelmatig hele delen van China op slot gaan?

Loh: „Met onze focus op geavanceerde technologieën zijn we goed gepositioneerd. Voor de rest is het enige dat we kunnen doen, scenario’s opstellen. Wat als dit slecht uitpakt, wat doen we dan? Wat als dat goed gaat? Al is het natuurlijk ook zo dat de laatste tijd alle oude scenario’s die we hadden bedacht het raam uit zijn. Niemand kon een pandemie als corona voorzien of een oorlog in Oekraïne.”

BEKIJK OOK:
Kwartaalcijfers tonen rimpels op chipmarkt

Is krimp van ASM ook een uitkomst van een van die scenario’s?

Loh: „Nee, zeker niet. In dit stadium is dat niet aan de orde. We zullen blijven groeien.”

www.telegraaf.nl/financieel/195661429...
Elrond
1
quote:

boll schreef op 6 november 2022 00:33:

[...]
Allemaal zitten we in de Matrix, we denken dat we bestaan maar zijn slechts een bestandje in een gigacomputer- en datanetwerk dat ons wijsmaakt dat wij leven.

Met regelmaat worden er automatische upgrades uitgevoerd om up to date te blijven echter sommige bestandjes hebben een virusje onder de leden waardoor ze wat trager reageren op de virtuele werkelijkheid.


Off topic
Mooi stukje filosofie…. Niemand kan bewijzen dat het niet zo is en vanuit ontwikkelingen in de quantummechanica en holografie blijkt dat er een flink aantal raakvlakken zijn met het Matrixparadigma.
Elrond
0
HogerOfLager
0
quote:

De verzekeraar schreef op 5 november 2022 19:11:

[...]Het belang in ASMPT is m.i. nog maar 25%.
Ja dat procentuele aandeel is onduidelijk. Ik herinnerde iets van 28% maar om te controleren gezocht op internet. Overal kwam ik 40% tegen
HogerOfLager
0
quote:

jeroenpeter schreef op 5 november 2022 20:47:

[...]

En de omzet eerst omrekenen vanuit Hong Kong dollars om een vergelijking te kunnen maken helpt denk ik ook ;-)
Oeps. Daar heb je helemaal gelijk. Foutje. Maar goed na omrekenen heeft asmpt een omzet waar asmi in 2025 hoopt aan toe te komen.
Kortom belang is aanzienlijk.
Gibblypuff
0
Bedankt @Voda. Ik zag het artikel maar had geen premium. Dus wilde ik vragen of iemand het hier kon delen. Maar je had het al gedaan :P
Windmee
3
Uit dat artikel van Voda:
Loh: „Het gaat om 6 tot 7% van onze omzet. Dat is niet niks, maar niet het leeuwendeel. Een deel daarvan komt op de langere termijn terug doordat chips, door andere klanten buiten China geproduceerd gaan worden. Die chips mogen wel naar China, maar de machines om ze te maken niet.”

China gaat gewoon in het buitenland een fabriek opzetten en daar produceren, gemiste omzet is dan ook weer terug.
*voetnoot
0
ASMI kan het werk letterlijk en figuurlijk niet aan. Vraag naar nieuwe en oude machines. Gewoon je geld in dit bedrijf laten zitten. Zeer, zeer groot vertrouwen!
*voetnoot
2
quote:

voda schreef op 6 november 2022 10:23:

Optimisme bij chipbedrijf ASMI: ’600 mensen erbij, en we blijven groeien’
Door WOUTER VAN BERGEN

2 uur geleden
in FINANCIEEL

Er staat al twee jaar geen Del Prado meer aan het roer bij ASMI. Benjamin Loh (59) nam in mei 2020 het stokje over bij ASM International van Chuck del Prado, waarmee hij als eerste niet-familielid het Almeerse chipmachinebedrijf ging leiden. Sinds augustus vorig jaar heeft het bedrijf ook een nieuwe cfo in de persoon van Paul Verhagen (56).

Paul Verhagen (l.) en Benjamin Loh, respectievelijk ceo en cfo van ASM International zien ondanks torenhoge inflatie en een recessie een onderliggende trend die alleen maar groei kan brengen.
Paul Verhagen (l.) en Benjamin Loh, respectievelijk ceo en cfo van ASM International zien ondanks torenhoge inflatie en een recessie een onderliggende trend die alleen maar groei kan brengen.? AMAURY MILLER
Meneer Loh, hoe was het om na twee generaties Del Prado de eerste ceo van ASM te worden die van buiten kwam?

Loh: „Mijn achternaam is niet Del Prado en dan ben ik ook nog een kerel uit Singapore, niet eens een Nederlander. Dat is natuurlijk iets waar je over nadenkt als je ceo wordt van een bedrijf dat vijftig jaar lang heel goed door de Del Prado’s is geleid. Ik ben uitgegaan van de vraag wat ik kan bijdragen aan het bedrijf. Het draait niet om een cultuur die de Del Prado’s hebben nagelaten, maar om de fase waarin van het bedrijf verkeert. Een bedrijf dat €500 miljoen omzet maakt zoals ASM een paar jaar geleden, leid je op een andere manier dan een bedrijf met €2 miljard omzet. Ik heb zowel bij heel grote als bij heel kleine bedrijven gewerkt. Dat neem ik mee.”

BEKIJK OOK:
Eurocommissaris: ’Onze technologie niet tegen ons laten gebruiken’

Wat trok u aan in deze klus?

Loh: „Toen ik werd benaderd, was ik tweeënhalf jaar semi-gepensioneerd en deed ik werk voor durfinvesteerders en wat boardfuncties. Daar vond ik mezelf eigenlijk te jong voor. Ik heb eerder in de halfgeleiderindustrie gewerkt en kende ASM. Dit is een zeer snel groeiend bedrijf en dat vond ik een hele mooie kans.”

En hoe was dat voor u, meneer Verhagen?

Verhagen: „Hetzelfde geldt voor mij. Ik werkte als cfo bij Fugro en mijn eerste reactie was dank voor het aanbod, maar ik bedank. Toen ik me daarna in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”

BEKIJK OOK:
Analyse | ASML mag nog niet gerust zijn over Amerikaanse exportban

Is dat nu nog steeds zo? De vooruitzichten zijn inmiddels een stuk somberder.

Loh: „Wat nu gebeurt, valt als volgt te verklaren: toen corona uitbrak gingen mensen thuiswerken en hadden ze betere netwerken nodig, waardoor schaarste aan chips ontstond. Nu gaan we terug naar normaal en heeft even niemand een nieuwe laptop nodig en met de huidige inflatie hebben we mogelijk volgend jaar te maken met een recessie. De onderliggende trend blijft echter in stand. Na de pc, het internet en mobiele communicatie breekt nu het tijdperk aan dat kunstmatige intelligentie wijdverbreid raakt. Dat betekent dat overal chips in gaan en dat de vraag de komende jaren alleen maar toeneemt. Tot 2025 projecteren we een jaarlijkse omzetstijging van 16 tot 21%.”

Paul Verhagen: „Toen ik me in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”
Paul Verhagen: „Toen ik me in ASM verdiepte, zag ik hoe interessant dit bedrijf is. Toen heb ik een paar dagen later gebeld of die introductie nog open was. De chipindustrie is de interessantste bedrijfstak waar je kunt werken op dit moment.”? AMAURY MILLER
Hoe vertaalt dat zich in uw personeelsbestand?

Loh: „We hadden eind vorig jaar 3400 werknemers en komen het eind dit jaar boven de vierduizend uit. Als je nagaat dat er ondertussen ook mensen weggaan, dan snap je hoe ontzettend veel mensen we elk jaar aannemen. Een derde van onze mensen werkt hier minder dan twaalf maanden en gezien de groei die we verwachten, blijft de uitbreiding van het aantal medewerkers ook de komende jaren nog wel aan de orde.”

BEKIJK OOK:
ASMI slaat slag met Italiaanse aanwinst die China niet mocht hebben

Lukt dat goed?

Loh: „De meeste mensen die we nodig hebben kunnen we wel vinden. De slag om talent is hevig. Intel gaat bijvoorbeeld in Duitsland een enorme chipfabriek bouwen. Daarvoor zijn duizenden mensen nodig, maar ondertussen zijn overheden en universiteiten aan het werk om meer geschikte mensen op te leiden.”

Hoe beoordeelt u het ondernemersklimaat hier?

Loh: „De politieke stabiliteit in Nederland is goed, maar als ik een verzoek zou kunnen doen, dan zou ik vragen om een vriendelijkere behandeling als het om belastingen gaat. Veel van ons intellectueel eigendom zit hier, we betalen hier veel belasting.”

Verhagen: „Meer consistentie zou prettig zijn. Overheden overal ter wereld proberen chipindustrie te lokken. Overal staat iemand met open armen op je te wachten met incentives om je over de streep te trekken om daar te investeren.”

BEKIJK OOK:
Juriste Pauline van der Meer Mohr wordt ’old boy’ nummer één
Grote dank @voda
Soms hier inside information conform artikel. Het is echt aanpoten en geen sprankje van minder werk. Doorbuffelen want de hele wereld wil de machines hebben. Koers verdubbeling in 2024… ik denk zelf al in 2023. Gaat tegen inflatie, recessie enz. in. Zeker nu door angst in de markt zwaar oversold.
Hernia
2
BEDANKT Voda. Je bent hier van onschatbare waarde. Geweldig artikel, 600 mensen er bij, dat zegt genoeg. Dit aandeel blijft groeien.
Ripple
1
Ik ben er nog niet zo zeker van dat de toekomst rooskleurig is. Amerika gaat druk uitoefenen om vooral niet meer te leveren aan China. China wordt anders te machtig en dat willen de Amerikanen zien te voorkomen.
[verwijderd]
0
quote:

Ripple schreef op 6 november 2022 14:37:

Ik ben er nog niet zo zeker van dat de toekomst rooskleurig is. Amerika gaat druk uitoefenen om vooral niet meer te leveren aan China. China wordt anders te machtig en dat willen de Amerikanen zien te voorkomen.
Dat is prima, maar dan moeten die Amerikanen ons maar schadeloos stellen. Het zal wat zijn joh, je staat bij het ijssalon en je zegt tegen de verkoper dat hij geen ijsjes mag verkopen aan die andere meneer in de rij, want jij mag hem niet. Daar hoeft de ijsverkoper niet voor te bloeden.
*voetnoot
1
quote:

Ripple schreef op 6 november 2022 14:37:

Ik ben er nog niet zo zeker van dat de toekomst rooskleurig is. Amerika gaat druk uitoefenen om vooral niet meer te leveren aan China. China wordt anders te machtig en dat willen de Amerikanen zien te voorkomen.
Prima hoor, ik koop uw aandeeltjes wel op ;-)
Chiel71
0
Toch eens vermelden dat bijna alle opmerkingen van Voda zelf ook te vinden zijn in de media. Copy paste is niet zo moeilijk en een mooi tijdverdrijf en hij of zij (Voda)krijgt er veel aandacht mee.
*voetnoot
3
Westeinder
3
quote:

*voetnoot schreef op 6 november 2022 21:43:

Altijd blij met de posts van @voda. Oplettend, snel en informatief.
Lekker doorgaan.
Same here! Veel dank !!
5.790 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 286 287 288 289 290 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:37
Koers 580,200
Verschil -20,600 (-3,43%)
Hoog 608,600
Laag 571,000
Volume 187.830
Volume gemiddeld 137.255
Volume gisteren 210.615