BE Semiconductor « Terug naar discussie overzicht

Besi Semiconductor jaardraadje 2022

9.628 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 ... 478 479 480 481 482 » | Laatste
Rakker
0
'Oprecht geschokt' Nexperia moet chipfabriek in Wales verkopen vanwege Chinese link

Chipfabrikant Nexperia uit Nijmegen moet van de Britse regering zijn recent aangekochte chipfabriek in Wales weer afstaan. De Britten zien in de Chinese eigenaar van Nexperia een veiligheidsrisico en hebben het Nederlandse bedrijf opgedragen ten minste 86% van de Britse aankoop weer van de hand te doen.

Nexperia zegt in een reactie 'oprecht geschokt' te zijn. 'Het besluit is verkeerd, en we zullen in beroep gaan tegen de verkoopopdracht om zo 500 banen in Newport te beschermen', zo reageerde Toni Versluijs, die de Britse tak van Nexperia leidt. 'Deze beslissing zendt het duidelijke signaal dat het VK de deuren heeft gesloten voor investeringen.'

Veiligheidsrisico
De Nijmeegse chipmaker is een van de eerste slachtoffers van een nieuwe wet waarmee de Britse regering ongewenste buitenlandse overnames kan blokkeren indien er zorgen leven over de nationale veiligheid. Deze wet kwam er vooral om te voorkomen dat hoogwaardige technologieën aan China worden verkocht. Nexperia is eigendom van Wingtech, dat nauwe banden heeft met de Chinese staat. Daar staat tegenover dat zowel Nexperia als het aangekochte Newport Wafer Fab in Wales alleen relatief eenvoudige chips produceert.

Maar het Britse ministerie van economische zaken oordeelt nu dat de overname het risico oplevert dat er technologie en kennis weglekt naar China. Ook ziet de Britse regering de overgenomen fabriek als onderdeel van het techcluster Zuid-Wales, dat als gevolg van de komst van het 'Chinese' Nexperia mogelijk niet meer kan worden ingezet bij projecten ten behoeve van de binnenlandse veiligheid.

'We verwelkomen buitenlandse handel en investeringen die banen en groei stimuleren', meldde minister Grant Shapps via Twitter. 'Maar waar we een risico voor de binnenlandse veiligheid zien, grijpen we in.'

Banden met China
Nexperia, dat een afsplitsing is van de Eindhovense chipmaker NXP, had al lange tijd een belang van 15% in Newport Wafer Fab. In juli vorig jaar kocht het voor £63 mln (€76 mln) de rest, nadat de Nijmegenaren in hun bestaande fabriek in Manchester tegen capaciteitsgrenzen waren aangelopen. De fabriek in Wales maakt vooral standaard wafers, siliciumschijven waaruit individuele chips kunnen worden gesneden. Geen hightech, niets van grote strategische waarde, zo bezwoer hoofd corporate affairs Charles Smit eerder.

Nu blijkt de Chinese eigenaar de Nijmeegse chipmaker toch behoorlijk in de weg te zitten. Toen Nexperia in 2017 voor $2,75 mrd in handen kwam van Chinese investeerders, kraaide er geen haan naar. De investeerders verkochten een jaar later alweer driekwart van de aandelen door aan het Chinese elektronicaconcern Wingtech. Ze kregen daarvoor $3,6 mrd.

Sindsdien is onder aanvoering van de Verenigde Staten een wereldwijde machtsstrijd losgebarsten, waarin het devies is dat China technologisch op achterstand moet worden gehouden.

Dat thema leeft ook sterk binnen de Britse regeringspartij. 'Ik weet zeker dat velen opgelucht zullen zijn dat we geen cruciale veiligheidsinformatie overhandigen aan een bedrijf waarvan de banden met de Chinese staat algemeen bekend zijn', zo reageerde het Conservatieve Lagerhuislid Alicia Kearns, voorzitter van het parlementaire buitenlandcomité.

Genegeerd
Maar volgens Nexperia klopt daar niets van. In een verklaring zegt het bedrijf het idee dat er veiligheidsrisico's zijn 'niet te accepteren'. Ook zegt Nexperia de Britse regering vergaande concessies te hebben aangeboden, die 'volkomen genegeerd' zijn.

Zo zegt Nexperia bereid te zijn geweest om het specifieke type activiteit waarover bezorgdheid was, niet uit te voeren. Het gaat om zogeheten compoundhalfgeleiders, die naast het gangbare silicium zijn opgebouwd uit nog een andere grondstof en efficiënter zijn dan 'gewone' chips. Deze zijn ingewikkelder om te maken en worden toegepast in onder meer elektrische auto's en 5G-apparatuur.

Ook bood Nexperia de Britse regering 'directe controle en deelname aan het management van Newport' aan. Tevergeefs, zegt het bedrijf. 'Er is hierover geen dialoog tussen de regering en Nexperia geweest. De regering is niet naar Newport gekomen, heeft niet gesproken met de 500 werknemers die nu voor hun baan moeten vrezen, en geen van de drie verantwoordelijke ministers is ingegaan op Nexperia's verzoek om dialoog.'

Of Nexperia bemiddeling van de Nederlandse overheid heeft ingeroepen wil een woordvoerder niet bevestigen. 'Maar als Nederlands bedrijf verwachten we natuurlijk wel support'.

In Nederland nam Nexperia deze week Nowi over, een Delftse start-up die chips ontwerpt die batterijen overbodig maken. Daarbij speelde de discussie over de eigenaren van Nexperia geen rol, stelde de oprichter van Nowi.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1458038/oprecht-gescho...
Gadus morhua
2
''(ABM FN-Dow Jones) Applied Materials heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordhoge omzet behaald en boven verwachting gepresteerd. Dit meldde het Amerikaanse bedrijf donderdagavond nadat in oktober nog werd gewaarschuwd voor een tegenvallend kwartaal als gevolg van de nieuwe Amerikaanse exportregels voor China.''
Skywatcher
0
quote:

Snelle Jaapie schreef op 18 november 2022 09:40:

APPLIED MATERIALS: TOT 2030 EXTRA RUGWIND VOOR CHIPMACHINEFABRIKANTEN
Klinkt goed. Mee in de hoos.
voda
3
pes/optimist
0
quote:

voda schreef op 18 november 2022 17:52:

En de YTD staat: (-17.44%)
valt dan nog wel mee eigenlijk.
Gadus morhua
1
aextracker
0
quote:

voda schreef op 18 november 2022 17:52:

En de maandstaat: (+42.55%)!!
Indrukweekend herstel in 1 maand !
Jason Voorhees
0
Als ik nog in opties zou doen, zou ik nu wel een haffeltje putopties op besi willen kopen. En ja ik had achteraf natuurlijk op 38,- euro moeten kopen, maar de resultaten en de outlook waren gewoon niet goed, daar denkt de markt kennelijk heel anders over. Zo zie je maar dat sentiment voor een aandeel heel belangrijk is. Maar blijft het allemaal zwak voor besi dan zouden mijn denkbeeldige puts weleens kunnen werken;-)
Chipie
0
quote:

Snelle Jaapie schreef op 21 november 2022 11:26:

Hybrid bonding gaat heel interessant worden.
Wordt tijd dan toch , met de cijfers deze week zal het niet omhoog gaan verwacht ik
A3aan
4
Al hoewel natuurlijk enkele weken te laat ben ik vandaag toch weer ingestapt. Vele maanden afwezig geweest, maar ik ben er weer. Mijn bij oudgedienden bekende glazen bol gaat steeds meer schitteren ondanks de donkere dagen.
*voetnoot
1
quote:

A3aan schreef op 21 november 2022 12:48:

Al hoewel natuurlijk enkele weken te laat ben ik vandaag toch weer ingestapt. Vele maanden afwezig geweest, maar ik ben er weer. Mijn bij oudgedienden bekende glazen bol gaat steeds meer schitteren ondanks de donkere dagen.
Beste @A3aan
Fijn dat u weer aan boord bent. Bol goed opgepoetst?
9.628 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 ... 478 479 480 481 482 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 12:43
Koers 139,150
Verschil -3,450 (-2,42%)
Hoog 140,800
Laag 137,350
Volume 139.638
Volume gemiddeld 479.250
Volume gisteren 296.860