Alphabet Inc. « Terug naar discussie overzicht

Forum Alphabet (v.h. Google) geopend

324 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
nine_inch_nerd
0
quote:

Han 2 schreef op 9 oktober 2022 16:36:

OK, gewoon maar eens paar jaar vasthouden. Ik weet het ook niet beter....
Ik verwacht toch wel al een rebound begin 2023. Amerika zal sneller herstellen dan de EU (de EU zal wel meegesleurd worden) en dan zullen MSFT, AMAZON, Alphabet en META (misschien iets stroever) wel weer opkomen.
Solide bedrijven die in betere tijden het weer doen op de beurzen.
nine_inch_nerd
0
Google en Coinbase gaan samenwerken aan crypto betalingen

Vandaag werd bekend dat Google in zee is gegaan met Amerikaanse crypto exchange Coinbase. Samen gaan zij klanten van Google in staat stellen om in de vorm van cryptocurrencies te betalen voor cloud services van Google. Coinbase gaat de systemen leveren om dit voor elkaar te krijgen en gaat daarnaast zelf gebruik maken van Google Cloud.

Google stapt de crypto-wereld in

Google is al jaren een van de allergrootste bedrijven ter wereld. Vooral binnen de tech-sector is de invloed van Google werkelijk enorm. Het lijkt er nu sterk op dat Google het licht heeft gezien en zich actief gaat bemoeien met de wereld van crypto.

“We willen bouwen in Web3 sneller en gemakkelijker maken, en dit partnerschap met Coinbase helpt ontwikkelaars een stap dichter bij dat doel te komen.”

Aldus Thomas Kurian, CEO van Google Cloud. Vanaf het begin van 2023 wil Google dat klanten kunnen gaan betalen met cryptocurrencies. Wel zal het hier in het begin nog om een select aantal klanten gaan, maar als alles naar wens verloopt, is het waarschijnlijk dat dit spoedig wordt uitgebreid.

Het plan zal gebruik maken van Coinbase’s ‘Commerce’ product. Op zijn beurt zal Coinbase Google Cloud gebruiken om blockchain gegevens te verwerken. Zowel Google als Coinbase kunnen met deze samenwerking dus hun functionaliteiten significant verbeteren.

Het Commerce platform wordt al bij enkele grote namen gebruikt, waaronder e-commerce platform Shopify. Aanvankelijk zullen cryptobetalingen beschikbaar zijn voor bedrijven die werken in de web3-sector, met een beperkt aantal cryptocurrencies.

“Ten eerste zal Google Cloud gepositioneerd worden om geselecteerde klanten, te beginnen met die in het Web3-ecosysteem, in staat te stellen voor zijn clouddiensten te betalen via geselecteerde cryptocurrencies via Coinbase Commerce. Coinbase Commerce is een platform dat handelaren overal ter wereld helpt cryptocurrency-betalingen te accepteren.”

nine_inch_nerd
0
Alphabets YouTube wil mogelijkheden voor adverteerders uitbreiden

Alphabets YouTube zal de mogelijkheden voor adverteerders uitbreiden om muziek- en podcast-luisteraars en kijkers op connected televisies te bereiken. De aankondiging komt op een moment dat de reclame-industrie het moeilijk heeft door de recordhoge inflatie en verstoringen van de toeleveringsketen, waardoor sommige merken hun marketingbudgetten terugschroefden.
anders
0
Weet iemand. Welke aandeel ik moet hebben voor Alphabet? Of een erf met daarin een hoge aandelen in alphbet
nine_inch_nerd
0
quote:

anders schreef op 19 oktober 2022 19:15:

Weet iemand. Welke aandeel ik moet hebben voor Alphabet? Of een erf met daarin een hoge aandelen in alphbet
Alphabet A is regulier.
Alphabet C kan ook, maar geeft geen stemrecht.

Definitie: Klasse A aandelen krijgen 1 stem, klasse B aandelen (bij de split voor directiemedewerkers en hoger geplaatsten bij het bedrijf) krijgen 10 stemmen en klasse C aandelen krijgen 0 stemmen. De klasse A en C aandelen zijn gecreëerd op basis van een aandelensplitsing in 2014.

Met ERF bedoel je toch ETF? Zo ja, daar heb ik me niet in verdiept.
nine_inch_nerd
0
Hogere winst Alphabet verwacht
Door ABM Financial News op 24 oktober 2022 14:46 | Views: 1.227

(ABM FN-Dow Jones) Alphabet heeft in het derde kwartaal van 2022 vermoedelijk een hogere winst behaald dan in de drie maanden ervoor, maar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder lijkt de winst lager uit te gaan vallen.

"Nu de aandelen van Alphabet op het laagste niveau in 18 maanden staan, is er een toenemende bezorgdheid dat de mondiale vertraging zal leiden tot een daling van de advertentie-inkomsten", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die verder wijst op de aangepaste privacyregels van Apple, die vorig jaar werden gewijzigd en de advertentie-inkomsten van socialemediabedrijven negatief hebben beïnvloed.

Zo rapporteerde Snap vorige week nog een stevig verlies in het derde kwartaal, onder meer als gevolg van de uitdagende advertentiemarkt.

Toch vielen de cijfers over het tweede kwartaal van Google-moeder Alphabet mee, aldus Hewson, waarbij de omzet met 69,7 miljard dollar maar net onder verwachting was en de opbrengsten uit advertenties uitkwamen op 56,3 miljard dollar, wat in lijn was met de analistenconsensus.

"Als marktleider zou een grote misser zorgwekkend zijn geweest, dus het feit dat de cijfers standhielden, was bemoedigend. Dit weerhield de aandelen er echter niet van om de afgelopen weken te dalen", aldus Hewson.

De marktconsensus rekent op een winst per aandeel van 1,26 dollar, tegenover 1,21 dollar in het tweede kwartaal van 2022. In het derde kwartaal van 2021 kwam de winst per aandeel uit op 27,99 dollar, maar Alphabet voerde in juli dit jaar een 20 voor 1-aandelensplitsing door. Omgerekend zou dit in het derde kwartaal vorig jaar een winst zijn geweest van circa 1,40 dollar.

Alphabet opent dinsdag nabeurs de boeken.
nine_inch_nerd
0
Alphabet heeft last van vertraagde groei advertentie-inkomsten

Alphabet heeft last van een groeivertraging bij de advertentie-inkomsten en dat is te zien in zijn dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Vooral video-dochter YouTube ondervond zware concurrentie van TikTok. De omzet van het moederbedrijf van Google steeg nog wel met 6% tot $69,1 mrd. Daarmee gaat het om het traagste groeitempo sinds 2013, als een korte krimp aan het begin van de coronacrisis niet wordt meegerekend.

De omzetstijging loopt tevens achter bij de door analisten verwachtte stijging van 9%. Ook de winst per aandeel kwam lager uit dan beraamd: op $1,06 per aandeel, terwijl analisten op $1,25 per aandeel rekenden. De ceo van Alphabet GOOGL$104,48+1,91% , Sundar Pichai liet in een verklaring weten dat het Amerikaanse techbedrijf zich de komende maanden zal concentreren 'op het matigen van de groei van de bedrijfskosten'.

De stijgende inflatie remt de groei van digitale reclame af en daarom vecht Alphabet, evenals zijn concurrenten Meta en Snap, om kleinere budgetten. Zo meldde Snap vorige week zijn traagste omzetgroei ooit, waarna de aandelenkoers van het techbedrijf met ongeveer een kwart afnam.

YouTube

Dochterbedrijf YouTube, moest het doen met 1,9% minder inkomsten uit advertenties. Het bedrijf boekte een omzet van $7,1 mrd, terwijl analisten $7,5 mrd verwachtten. Het was voor het eerst dat YouTube een omzetdaling meldde. YouTube heeft zware concurrentie van TikTok en ByteDance. Het succesmodel van TikTok, het tonen van korte filmpjes, is door YouTube weliswaar overgenomen met het videoplatform Shorts, maar dat laatstgenoemde platform geniet lang niet dezelfde populariteit.

Overigens was niet alles kommer en kwel voor Alphabet. Zo boekte de cloud-tak een minder groot verlies dan analisten verwachtten, namelijk iets minder dan $700 mln. Hoewel deze tak tot nog toe nog geen winst maakte, en ook achterloopt bij concurrenten als Amazon en Microsoft, wordt de cloudbusiness door analisten wel gezien als de tak met de grootste groeipotentie van het bedrijf.
nine_inch_nerd
0
Omzet Google blijft vertragen
ABM dinsdag, 25 oktober 2022 22:40
Google heeft de omzetgroei voor het vijfde kwartaal op rij zien vertragen, nu de inkomsten uit online-reclames onder druk staan door de verzwakkende wereldeconomie.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, boekte een omzet van 69,1 miljard dollar in het derde kwartaal, wat 6 procent meer is dan een jaar eerder. Dit was wel de traagste omzetgroei sinds het begin van de coronacrisis twee jaar geleden. Een jaar geleden was de groei bijvoorbeeld nog 41 procent.

Het aandeel Alphabet daalde bijna 6 procent in de handel nabeurs.

De zoekmachine Google zag de omzet met 4 procent stijgen tot 39,5 miljard dollar.

Op het videoplatform Youtube daalden de advertentie-inkomsten met 0,2 procent tot 7,1 miljard dollar. Het cloudbedrijf van Google zag de omzet nog wel sterk stijgen, met 38 procent tot 6,9 miljard dollar.

De nettowinst van Alphabet was 13,9 miljard dollar, 26,5 procent lager dan een jaar eerder. De markt rekende op een minder sterk daling van de winst per aandeel, van 1,40 tot 1,26 dollar.

Het aandeel Alphabet daalde dit jaar al zo'n 30 procent. Rivaal Snap boekte vorige week de traagste omzetgroei sind de beursnotering en kondigde aan geen omzetgroei meer te verwachten voor het hele boekjaar. Daardoor verloor Snap 26 procent in waarde.

"Nu de aandelen van Alphabet op het laagste niveau in achttien maanden staan, is er een toenemende bezorgdheid dat de mondiale vertraging zal leiden tot een daling van de advertentie-inkomsten", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets voorafgaande aan de cijfers. Hij wees op de aangepaste privacyregels van Apple, die de advertentie-inkomsten van social mediabedrijven negatief hebben beïnvloed.
nine_inch_nerd
0
Ter info. De 5 groten (Meta, AAPL, MSFT, AMZN en GOOG) worden ook genoemd.

De handel begint al over de komende recessie heen te kijken

De recessie komt eraan. Cijfers over de economie mogen keer op keer meevallen, ondernemers kunnen vertrouwen blijven uitstralen en prima resultaten overleggen, maar uiteindelijk zullen de zwaartekracht van het koopkrachtverlies, gestegen bedrijfskosten en fors hogere financieringskosten hun tol eisen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank ziet hem aan de horizon opdoemen, zei ze donderdag. Ze had net zelf een extra duit in het zakje gedaan door opnieuw een forse renteverhoging door te voeren om daarmee de bedrijvigheid te dempen.

Oud nieuws, zeggen de financiële markten evenwel. Wie de commentaren en nieuwsbrieven van beleggingsstrategen en vermogensbeheerders de laatste tijd een beetje volgt, krijgt steeds meer het gevoel dat de bodem wel bereikt is. Juist het gegeven dat onder particuliere beleggers het sentiment tot een historisch laag niveau is weggezakt, zou een teken zijn om in te stappen. Veel meer dan professionele handelaars laten die zich beïnvloeden door de koersverliezen die ze in de afgelopen maanden hebben geleden. Al te makkelijk trekken ze die negatieve lijn door, terwijl de meeste ellende misschien al in de koersen is verwerkt.

'Uiteraard hebben zittende beleggers pijn van de dalende koersen, maar voor de toekomst bieden koersdalingen juist kansen', zegt Bob Homan van ING Investment Office. 'Het meest duidelijk is dit voor obligatiebeleggers.'

Mooie buffer

Nadat Europese staatsobligaties en andere investment-gradeleningen ruim 20% van hun waarde hadden verloren, staan ze nu op een niveau waarop ze zo'n 4% rente bieden, tegen nog geen 0,5% aan het begin van dit jaar, stelde Marc Rovers, hoofd Eurokrediet bij LGIM onlangs al. 'Op dit niveau bieden ze ook een mooie buffer voor eventuele wanbetalingen, die overigens voor dit soort kwaliteitsleningen beperkt is in tijden van recessie.'

Beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN Amro MeesPierson zit ook op die lijn. 'Er zijn aanwijzingen dat de inflatie in de komende kwartalen zal dalen en dat de piek van de rente nabij is', zo schreef hij deze week. 'Staatsobligaties worden daarmee aantrekkelijker.'

Hoewel volgens Wessels de echte omslagpunten in de markt vaak pas achteraf correct kunnen worden vastgesteld, is ook hij weer voorzichtig begonnen met het bijkopen van aandelen. De waarderingen zijn aantrekkelijker geworden nu de winstverwachtingen zijn verlaagd en het beleggerssentiment 'extreem bearish' is, aldus de strateeg. Wessels geeft daarbij aan dat de impact van een recessie misschien nog niet volledig is ingeprijsd, maar tegelijkertijd is het zo dat de aandelenmarkten zo'n zes tot negen maanden vooruitlopen op de conjunctuur. Tegen die tijd is de recessie alweer achter de rug, wil hij maar zeggen.

Zoals altijd komt het aan op timing, op het goede moment de juiste aankopen doen. Zo had Meta (voorheen Facebook) dit jaar al 60% van zijn waarde verloren, maar donderdag ging er nog eens een kwart van de koers af na teleurstellende omzetcijfers. Of dit het moment is om weer in te stappen is de vraag. Dat geldt ook voor Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft. Bij elkaar verloren de vijf big techs in enkele dagen $950 mrd aan marktwaarde.

Derdekwartaalcijfers

Op de Europese aandelenmarkten waren de bewegingen in de afgelopen week in ieder geval een stuk bescheidener, waarbij er wel degelijk toch vooral omhoog werd gekeken. Op de mijnbouwers na wisten alle sectoren winst te boeken, na een week waarin beleggers werden verblijd met een stortvloed aan meest meevallende derdekwartaalcijfers. De vastgoed- en bouwbedrijven trokken met plussen van ruim 7% de kar.

In Amsterdam ging Unibail Rodamco in lijn met de branchegenoten 6,8% omhoog. Maar de weekwinst ging naar Aegon (+11,5%). Beleggers konden het wel waarderen dat de verzekeraar zijn Nederlandse activiteiten verkoopt aan ASR.

Een belangrijke verliezer was ASM International. De chipmachinemaker maakte heel behoorlijke cijfers bekend, maar het bestuur vreest de recent ingevoerde Amerikaanse exportrestricties van chiptechnologie naar China. Aan het einde van de week koerste ASMI 9% lager.
030 N
0
nine_inch_nerd
0
Activist TCI: Alphabet moet mes zetten in personeelsbestand
Door ABM Financial News op 15 november 2022 17:53

In een brief aan het bestuur van Alphabet heeft TCI opgeroepen om agressief de kosten te verlagen en kostbare projecten, zoals de zelfrijdende auto Waymo, te schrappen.

De kostenbasis is te hoog, betoogt de investeerder, en dat betekent dat flinke ingrepen moeten worden gedaan. “De onderneming heeft teveel personeel en de kosten per werknemer zijn te hoog”, tekende The Wall Street Journal op na het inzien van de brief.

TCI, in Londen gevestigd, zou een belang van meer dan 6 miljard dollar in Alphabet hebben.

Recent werd al bekend dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, 13 procent van het personeel gaat ontslaan. En ook de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, wil het personeelsbestand stevig terugbrengen.
nine_inch_nerd
0
Morgan Stanley herhaalt het koopadvies voor Alphabet
woensdag 16 november 2022 - 06:45u -
Morgan Stanley verlaagt het koersdoel van Alphabet naar $ 120,00 van $ 135,00. Het koopadvies van dinsdag 11 oktober 2022 wordt herhaald.
nine_inch_nerd
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 15 november 2022 19:34:

Activist TCI: Alphabet moet mes zetten in personeelsbestand
Door ABM Financial News op 15 november 2022 17:53

In een brief aan het bestuur van Alphabet heeft TCI opgeroepen om agressief de kosten te verlagen en kostbare projecten, zoals de zelfrijdende auto Waymo, te schrappen.

De kostenbasis is te hoog, betoogt de investeerder, en dat betekent dat flinke ingrepen moeten worden gedaan. “De onderneming heeft teveel personeel en de kosten per werknemer zijn te hoog”, tekende The Wall Street Journal op na het inzien van de brief.

TCI, in Londen gevestigd, zou een belang van meer dan 6 miljard dollar in Alphabet hebben.

Recent werd al bekend dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, 13 procent van het personeel gaat ontslaan. En ook de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, wil het personeelsbestand stevig terugbrengen.

Extra toelichting...

Oud-belager van ABN Amro richt zijn pijlen op 'hoge kosten' van Alphabet

De activistische belegger TCI heeft Alphabet in het vizier en zegt dat het moederbedrijf van Google de kosten moet verlagen en medewerkers moet ontslaan. Het bedrijf merkt daarmee hoe de druk toeneemt om net als andere grote techbedrijven hard in te grijpen.

TCI heeft een belang van $6 mrd in Alphabet GOOGL$98,93+0,50% . Het is in korte tijd de tweede keer dat een aandeelhouder bij een groot techbedrijf oproept tot kostenbesparingen. Het overkwam Meta vorige maand ook. Toen daarop kwartaalcijfers tegenvielen ontsloeg het bedrijf van Mark Zuckerberg elfduizend medewerkers.

Het in Londen gevestigde TCI is een bekende naam in de Nederlandse zakenwereld sinds de bemoeienis met ABN Amro in 2007. TCI vond de afzonderlijke delen van de bank meer waard dan het geheel en drong aan op een opsplitsing, een klus die een bankentrio van Banco Santander, Fortis en Royal Bank of Scotland vervolgens klaarden.

Zelfrijdende auto

Het woord opsplitsing komt niet voor in de brief waarin TCI Alphabet de les leest. De aandeelhouder richt zijn pijlen wel op het onderdeel met toekomstprojecten, zoals de zelfrijdende auto Waymo. 'Die activiteiten zijn niet succesvol.' TCI wijst op operationele verliezen van $20 mrd daar in vijf jaar.

De jaren van hoge groei ‘waarin letten op kosten geen prioriteit was’ zijn voorbij, aldus TCI. ‘Met lagere omzetgroei is meer letten op kosten nu vereist.’ Er zijn volgens de aandeelhouder te veel medewerkers en de kosten per medewerker zijn te hoog.

TCI zegt dat een medewerker bij Google gemiddeld 67% meer verdient dan bij Microsoft. 'En 153% meer dan het gemiddelde bij de grootste twintig beursgenoteerde techbedrijven. Daar is geen rechtvaardiging voor.' De aandeelhouder is kritisch over de groei van het personeelsbestand in de afgelopen jaren.

Corona

Met die snelle groei staat Alphabet niet alleen. Vooral sinds het uitbreken van de coronapandemie ging het tempo omhoog, vanuit de verwachting dat de groei van internetgebruik zou aanhouden. Bij Alphabet kwamen er in de afgelopen twee boekjaren 31% meer mensen bij. Andere techbedrijven die sterk leunen op reclameomzet waren uitbundiger, zoals Twitter (53%), Meta (60%) en Snap, van de fotoapp Snapchat (77%).

Alphabet zag de omzet per werknemer in die periode stijgen met een vijfde. Snap deed het een stuk beter met een plus van 36%, maar Meta blijft met een groei van 4% achter. Twitter zag juist een afname van omzet per werknemer met 6% ondanks de personeelsgroei.

Maar de groeivertraging in de loop van dit jaar, de renteverhogingen die techaandelen raken en de recessievrees, werpen voor aandeelhouders nieuw licht op de (personeels)kosten. Meta's omzet daalde twee kwartalen op rij. Alphabet zag de omzetgroei vertragen naar 6%. Terwijl de kosten met 18% stegen, benadrukt TCI. Het aandeel Meta verloor dit jaar 66% en Alphabet 32%.

Ontslagrondes

Tegen die achtergrond schrappen de techbedrijven veel banen. Amazon zal volgens mediaberichten tienduizend mensen ontslaan. Ook bij Nederlandse techbedrijven vallen al ontslagen. Alphabet trapte eerder dit jaar al eens op de rem met inhuren en zei vorige maand het tempo terug te schroeven in het vierde kwartaal.

'Het kostte Meta en Amazon weinig tijd om het te accepteren en met hun aankondigingen te komen', zegt TCI-directeur Chris Hohn tegen The Wall Street Journal. 'We denken niet dat het erg lang zou hoeven te duren.'

TCI, dat ook oproept tot meer aandelen inkopen, zegt zich aan te sluiten bij de aandeelhouder die Meta op de korrel nam, Altimeter Capital. Die schreef: ‘Het is een slecht bewaard geheim in Silicon Valley dat bedrijven zoals Google, Meta, Twitter of Uber dezelfde omzet kunnen boeken met veel minder mensen.’ Alphabet, waarvan de koers met 0,3% daalt, reageerde niet op de oproep van TCI.
nine_inch_nerd
0
Wat moet big tech doen met al dat geld in kas?

Grote techbedrijven investeren hun opgepotte geld onder meer in nieuwe, innovatieve segmenten. Voor Meta (Facebook) is dat de metaverse.
Grote techbedrijven investeren hun opgepotte geld onder meer in nieuwe, innovatieve segmenten. Voor Meta (Facebook) is dat de metaverse. Foto: Zuma Press/ANP
Big tech heeft het moeilijk. De koersen kelderen, omzetten staan onder druk. Bij Meta en Amazon moeten tienduizenden werknemers vertrekken om de financiën strak te trekken, bij Alphabet vraagt de activistische aandeelhouder TCI om hetzelfde te doen.

Toch weten de techreuzen zich verzekerd van riante kasposities. In goede tijden zijn de bedrijven ware geldmachines. Overnames zijn geen logische bestemming voor al dat geld, omdat de sector onder een vergrootglas ligt van toezichthouders op de mededinging — binnen en buiten de Verenigde Staten. In plaats daarvan houden de technologiebedrijven flink wat geld in kas en doen ze daarnaast kort- en langlopende investeringen. Hierbij zijn zowel Amerikaanse staats- als bedrijfsobligaties geliefde beleggingen.

Maar ook op de obligatiemarkten hebben beleggers het zwaar als gevolg van oplopende rentes. De S&P U.S. Aggregate Bond Index, die de prestatie van Amerikaanse staats- en bedrijfsobligaties samen meet, staat sinds begin dit jaar 12% in de min. En daar hebben ook de techbedrijven last van.

Op papier

Zo had Apple eind september naast $23,6 mrd in contanten en kasequivalenten ook $24,7 mrd aan direct verhandelbare effecten op de balans staan. Het had daarnaast nog $120,8 mrd aan langlopende effecten in bezit, waarvan meer dan de helft in bedrijfsobligaties zat.

Waar Apple een jaar geleden nog $1 mrd kon bijschrijven op de waarde van al zijn bedrijfsobligaties (kort- en langlopend), moest het eind september $7,7 mrd papieren verlies noteren voor die categorie. In totaal, als ook de investeringen in bijvoorbeeld Amerikaanse en andere staatsobligaties worden meegenomen, leed het bedrijf een papieren verlies van $14 mrd.

Papier is daarbij het sleutelwoord. Het zijn zogeheten 'ongerealiseerde verliezen', omdat het gaat om bezittingen die minder waard zijn geworden maar nog niet zijn verkocht. Apple kan deze investeringen aanhouden tot ze weer meer waard worden, al loopt 72% van de effecten wel binnen 1 tot 5 jaar af.

$28 mrd verlies

De andere twee grote oppotters in de techwereld zijn Alphabet en Microsoft. Het moederbedrijf van Google schreef eind september een papieren verlies van $5,7 mrd op al zijn investeringen, die in totaal nog altijd een waarde van $88 mrd hebben. Daarvan loopt 65% binnen 1 tot 5 jaar af.

Bij Microsoft gaat het om een papieren van verlies van $5,2 mrd op een totaal van $98,9 mrd, waarvan het grootste deel in Amerikaanse staatsobligaties zit.

Samen zijn deze drie bedrijven al goed voor een papieren verlies van bijna $25 mrd. Tel je Meta en Amazon (die doorgaans minder kort- en langlopende obligaties kopen dan de andere bedrijven) daarbij op, dan gaat het om liefst $28 mrd.

Niet genoeg

Als overnames geen optie zijn en beleggingen in obligaties minder interessant worden, wat moeten de technologiebedrijven dan met al hun geld? Een deel van het antwoord is investeren in het eigen bedrijf, in nieuwe, innovatieve segmenten die voorlopig geen winst zullen maken.

Dat doet Meta met de virtuele wereld van het metaversum en Alphabet met zijn 'other bets', waaronder de zelfrijdende auto's van Waymo. Het is het type investeringen waar activistische aandeelhouders juist wars van zijn. Altimeter Capital berispte er Meta in oktober al om. Deze week volgde investeerder TCI bij Alphabet.

Aandeleninkoop lijkt het antwoord te zijn, en daar zijn de techbedrijven al behoorlijk bedreven in. Zo kocht Apple in het derde kwartaal voor ruim $25 mrd aan eigen aandelen in, iets dat het de afgelopen jaren voor in totaal $344 mrd deed. Bij Alphabet ging het in het derde kwartaal om $15,4 mrd en bij Microsoft om $4,6 mrd.

De technologiesector is doorgaans de grootste aandeleninkoper in de VS, blijkt uit data van onderzoeksbureau Verity. In het tweede kwartaal (de meest recente periode waarvoor Verity de Amerikaanse aandeleninkoop op een rij zette) ging het om 35% van het totaal.

Maar volgens het kritische TCI doet Alphabet nog niet genoeg. Want, zo schreef de investeerder deze week in een brief: 'Alphabets grote kassaldo doet niets voor de aandeelhouders, noch voor het bedrijf.' Daarbij komt dat de koers van het bedrijf historisch gezien laag staat.

De conclusie van TCI is simpel: 'Alphabet zou z'n aandeleninkoop significant moeten versnellen.'
nine_inch_nerd
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 15 november 2022 19:34:

Activist TCI: Alphabet moet mes zetten in personeelsbestand
Door ABM Financial News op 15 november 2022 17:53

In een brief aan het bestuur van Alphabet heeft TCI opgeroepen om agressief de kosten te verlagen en kostbare projecten, zoals de zelfrijdende auto Waymo, te schrappen.

De kostenbasis is te hoog, betoogt de investeerder, en dat betekent dat flinke ingrepen moeten worden gedaan. “De onderneming heeft teveel personeel en de kosten per werknemer zijn te hoog”, tekende The Wall Street Journal op na het inzien van de brief.

TCI, in Londen gevestigd, zou een belang van meer dan 6 miljard dollar in Alphabet hebben.

Recent werd al bekend dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, 13 procent van het personeel gaat ontslaan. En ook de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, wil het personeelsbestand stevig terugbrengen.

Minuut 22 GOOGL
Opmerking: terecht!
beurstalk.com/podcast/het-goede-senti...
nine_inch_nerd
0
Goldman Sachs herhaalt het koopadvies voor Alphabet
maandag 21 november 2022 - 05:44u -
Goldman Sachs verlaagt het koersdoel van Alphabet naar $ 135,00 van $ 150,00.
voda
0
Britse toezichthouder start onderzoek naar machtspositie Apple en Google

Op vlak van cloud gaming en mobiele browsers.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse Competition and Markets Authority is een diepgaand onderzoek gestart naar het duopolie van Google en Apple op de markt voor cloud gaming en mobiele browsers. Dit bleek dinsdag uit een melding van de CMA.

Een eerste onderzoek toonde aan dat de twee Amerikaanse grootmachten in feite een duopolie hebben. Van alle browsers die in het VK werden gebruikt in 2021, is 97 procent afkomstig van Apple of Google.

Ontwikkelaars klagen dat dit innovatie tegenhoudt, vooral door de restricties van Apple.

De CMA zegt dat er brede steun is voor een onderzoek naar de manier waarop Apple en Google de markt domineren.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
324 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 22:00
Koers 157,480
Verschil +0,600 (+0,38%)
Hoog 158,485
Laag 156,210
Volume 14.016.065
Volume gemiddeld 22.984.522
Volume gisteren 19.252.925