AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

Akzo Nobel - 2022

146 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
voda
0
Update: AkzoNobel laat doelstelling voor 2023 los
Na recente winstwaarschuwing.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft zoals verwacht zijn doelstelling voor 2023 losgelaten, door de aanhoudende verslechtering in de wereldeconomie. Dat bleek donderdag bij de resultaten van de verf- en coatingspecialist, die recent al met een winstwaarschuwing voor 2022 kwam.

AkzoNobel blijft mikken op een groei die even snel of sneller is dan in de relevante markten, maar streeft niet meer naar een aangepaste EBITDA van 2 miljard euro in 2023, door de aanhoudende verstoringen in de markt. Analisten rekenden hier inmiddels al op 1,53 miljard euro, zodat de outlookverlaging niet als een echte verrassing komt.

Voor het vierde kwartaal rekent AkzoNobel op een aangepast operationeel resultaat van minder dan 150 miljoen euro, meldde het bedrijf, wat ruim lager is dan de 201 miljoen euro in het derde kwartaal.

Dit hangt volgens analisten van Jefferies samen met de volumedalingen, waardoor de voorraden minder snel kunnen worden weggewerkt. De analisten rekenen op een negatieve marktreactie op deze verwachtingen.

AkzoNobel rapporteerde over het derde kwartaal een aangepaste EBITDA van 283 miljoen euro en en een aangepaste operationele winst van 184 miljoen euro.

De aangepaste operationele winst was 201 miljoen euro exclusief de retrospectieve aanpassing van de boekhouding voor hyperinflatie in Turkije van 17 miljoen euro, stelde CEO Thierry Vanlancker. "Dit brengt ons derdekwartaalresultaat in lijn met de marktupdate die eind september werd uitgegeven."

Een geüpdate analistenconsensus van Vara Research rekende op 196 miljoen euro, nadat het bedrijf zelf had aangegeven te rekenen op 195 miljoen tot 215 miljoen euro.

De nettowinst halveerde in het derde kwartaal bijna van 164 miljoen euro een jaar eerder naar 84 miljoen euro. Dit was lager dan de analistenverwachting van 124,4 miljoen euro.

De omzet steeg wel met 19 procent, van 2,41 miljard naar 2,86 miljard euro. Dit is hoger dan de consensusverwachting van 2,72 miljard euro. De prijzen stegen met 13 procent, maar de volumes lagen 5 procent lager, met name omdat klanten in Europa en China hun voorraden terugbrachten, onder druk van een historisch laag consumentenvertrouwen.

Die trend zal ook doorzetten in het lopende vierde kwartaal, meldde het bedrijf al eerder. Dan zal het echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

Bij de jaarcijfers volgen meer details over de verwachtingen voor 2023. De inkoopkosten voor grondstoffen zullen dalen, waardoor de marge volgend jaar gunstig zal worden beïnvloed, stelde Akzo Nobel.

Akzo Nobel verwacht dat de voorraden voor het einde van het jaar met 200 miljoen euro zullen zijn gedaald en in het eerste kwartaal van 2023 met nog eens 100 miljoen euro, merkte Jefferies op, wat minder snel is dan eerdere verwachtingen.

Het aandeel AkzoNobel daalde donderdag 2,2 procent.

Update: om meer informatie en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Beursblik: AkzoNobel rekent op zwak vierde kwartaal
Prijzen houden inflatie net bij.

(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van AkzoNobel in het derde kwartaal waren in lijn met de verwachtingen, maar de outlook voor het vierde kwartaal is zwak. Dat stelde ING donderdag in een rapport.

De omzet in het derde kwartaal was 5 procent hoger dan verwacht maar het aangepaste operationele resultaat was 6 procent lager dan voorzien. Wanneer de last voor de hyperinflatie in Turkije van 17 miljoen niet meetelt, was het operationele resultaat iets hoger dan verwacht op 201 miljoen euro.

Het verwachte aangepaste operationele resultaat van minder dan 150 miljoen euro voor het vierde kwartaal suggereert dat analisten met hun volumetaxaties nog wel eens te optimistisch kunnen zijn.

AkzoNobel rekent op een autonome volume daling van 5 tot 10 procent en verwacht een prijsstijging van 9 tot 10 procent. De kosten zullen nog altijd met 210 tot 240 miljoen euro stijgen, na de stijging van 279 miljoen euro in het derde kwartaal, toen de prijzen met 13 procent stegen, wat een positief effect opleverde.

Dit betekent dat AkzoNobel nog geen positieve kentering ziet in de verhouding tussen prijs en kosten en uitgaat van een vrij neutrale impact van de kosteninflatie in het vierde kwartaal, aldus ING.

AkzoNobel schrapte de doelstelling voor het resultaat in 2023, "om te zien hoe iedereen de winter doorkomt", zei CEO Thierry Vanlancker donderdag in een toelichting aan analisten. Dit was geen verrassing voor de markt, aldus ING.

De markt vreest voor een afname van de vraag is daarom druk bezig om de dure voorraden terug te brengen, aldus de AkzoNobel CEO. Afgezien van terughoudendheid bij klanten in grote Chinese steden is dit volgens AkzoNobel de voornaamste oorzaak van de dalende volumes.

ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 92,00 euro. Het aandeel AkzoNobel daalt donderdag met 2,6 procent naar 60,06 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
nine_inch_nerd
0
Geldt ook voor Akzo kijkend naar de berichtgeving vanochtend en reactie aandeel.

Gedrag aandelen.

Enkele maanden geleden:
Bij goed nieuws: minimale reactie en stabiel
Bij neutraal of slecht nieuws: afstraffing en flinke daling

Nu:
Bij goed nieuws: positieve reactie en flinke stijging
Bij neutraal of slecht nieuws: minimale reactie en stabiel

Mijn gevoel zegt we hangen rond een algemene ommezwaai.
nine_inch_nerd
0
Ter info

Akzo Nobel bergt prognoses op

Na een eerdere winstwaarschuwing kwam het Nederlandse Akzo Nobel, producent van verf en andere chemicaliën, vanmorgen niet verrassend met een kwartaalrapport waarin weinig frisse kleuren zaten. Het aangepaste bedrijfsresultaat kromp met 24% tot 184 miljoen, in lijn met het recente winstalarm. Voor heel het boekjaar werd de doelstelling van 2 miljard euro bedrijfskasstroom (EBITDA) opgeschort. De omzet wist wel positief te verrassen en steeg met 19% tot 2,86 miljard dollar, beter dan de verhoopte 2,72 miljard dollar. Al werd dat vooral geschraagd door prijs/mix effecten die 5% lagere volumes compenseren, weet KBC Securities-analist Wim Hoste.

Hogere omzet, lagere volumes

Akzo Nobel gaf verklaring bij het aangepaste bedrijfsresultaat van 184 miljoen euro (analistenverwachting: 196 miljoen euro). Het bedrijf wees op het lage consumentenvertrouwen in Europa en China dat de vraag beïnvloedde, terwijl klanten en partners hun voorraden proactief hebben afgebouwd. Onder meer aangedreven door prijsstijgingen slaagde de groep er in het derde kwartaal in om de omzet met 19% op te krikken 2,86 miljard euro, wat beter was dan de 2,71 miljard waar op was gerekend. Volumes daalden wel met 5%.

Per divisie zien de resultaten er als volgt uit:

Decorative Paints: de omzet steeg met 15% tot 1,17 miljard euro (1,11 miljard verwacht), met een volumedaling met 6% en een prijsstijging met 11%. EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) kende een omzetgroei met 1% tot 623 miljoen euro, terwijl Latijns-Amerika tekende voor een groei met 83% tot 240 miljoen euro (ondersteund door de overname van Orbis). In APAC (Azië-Pacific) steeg de omzet met 15% tot 307 miljoen euro. Het aangepaste operationele resultaat daalde met 29% tot 105 miljoen euro, wat minder was dan de 110 miljoen waar op was gerekend. De marge daalde van 14,1% tot 8,7% als gevolg van de kosteninflatie, hogere bedrijfskosten en lagere volumes.
Performance Coatings: de omzet steeg met 21% tot 1,69 miljard euro en nam wel de maat van de verwachting van 1,57 miljard euro. Per saldo werd een volumedaling van 4% teniet gedaan door een stijging van de prijs/mix met 14%, een bijdrage van de fusies en overnames van 4% en 6% wisselkoerseffect. De omzet steeg met 7% voor Powder Coatings (343 miljoen), met 27% voor Marine & Protective (368 miljoen) en met 16% voor Automotive & Specialty Coatings (343 miljoen). De omzet steeg met 17% in Industrial Coatings. De aangepaste. bedrijfsopbrengsten daalden met 17% tot een lager dan verwachte 105 miljoen euro (115 miljoen verwacht).

Akzo Nobels vooruitzichten

Akzo merkte op dat verschillende eindmarkten naar verwachting aanzienlijke verstoringen zullen ondervinden door de aanhoudende verslechtering van het macro-economische klimaat. Akzo geeft geen precieze voorspelling voor het boekjaar 2022, maar merkte op dat het verwacht dat de inflatie van grondstoffen en vrachtkosten op 210-240 miljoen euro zullen uitkomen in het vierde kwartaal (tegen 279 miljoen euro in het derde kwartaal), terwijl de prijzen naar verwachting met 9 à 10% per jaar zullen stijgen. Als zodanig wordt verwacht dat Akzo in 2021-2022 voor 1,7 miljard euro cumulatief aan prijzen zal hebben opgevoerd, wat overeen zou komen met de verwachte cumulatieve inflatie over die periode.

Akzo kondigde aan dat zijn EBITDA-ambitie van 2 miljard voor 2023 wordt geschorst, wat geen verrassing is aangezien de markt al rekening hield met slechts 1,53 miljard euro. Akzo verwacht dat dalende grondstofkosten een gunstig effect op de marge zullen hebben in 2023, terwijl nieuwe margebeheer en kostenbesparingsprogramma's zijn ingevoerd.

KBC Securities over Akzo Nobel

Ondanks het moeilijkere momentum op korte termijn, waardeert Wim Hoste Akzo nog steeds om zijn leidende posities in de aantrekkelijke wereldwijde verf- en coatingsindustrie, die wordt gekenmerkt door een vrij lage kapitaalintensiteit en consolidatiepotentieel. Hij bevestigt het “Opbouwen”-advies. Net als het koersdoel van 90 euro dat zo’n 46% opwaarts potentieel biedt.

Wim Hoste luisterde ook mee naar de conference call vanmorgen. Hij onthield daaruit volgende elementen:

Volumetrends in de 2de helft van dit jaar. Akzo ziet voorraadafbouw in de verschillende distributiekanalen en een vertraging van de markttrends, dat laatste is momenteel misschien wel het meest opvallend in China. Akzo voorspelt een lage eencijferige daling in verfvolumes ten opzichte van de precovidperiode en een hoge eencijferige daling van volumes bij Coatings.

Rekening houdend met een verwachte negatieve impact van voorraadwaarderingen in het vierde kwartaal op de winst- en verliesrekening, de aanhoudende destocking en het zwakke macrobeeld, liet Akzo doorschemeren dat de analistenverwachtingen voor de laatste drie maanden van 2022 nog steeds te hoog zijn. De aangepaste bedrijfswinst voor het vierde kwartaal bedraagt 197 miljoen euro (Wim Hoste: 224m) en waarschijnlijk lijkt een cijfer tot 150 miljoen euro realistischer. Wim Hoste zal bijgevolg de ramingen voor het vierde kwartaal verlagen en verwachten hetzelfde van zijn collega-analisten.
Grondstoffen: Akzo voorspelt een totale inflatie-impact van 210-240 miljoen euro in het vierde kwartaal, maar ziet de grondstoffenprijzen dalen, in sommige gevallen met dubbele cijfers. Gezien de vrij hoge voorraden en de negatieve voorraadwaarderingseffecten zal het tot 2023 duren voordat de positieve impact van de dalende grondstofprijzen in de winst- en verliesrekening zichtbaar wordt.

Balans: de nettoschuld/EBITDA kwam uit op 3,4x en zal naar verwachting hoog blijven (waarschijnlijk boven 3x) tegen het einde van het jaar. Akzo zet zijn aandeleninkoopprogramma voort (500 miljoen euro, te voltooien tegen het einde van het jaar), maar richt zich ook op voorraadvermindering. De ambitie is om het werkkapitaal in totaal met 300 miljoen euro te verlagen, waarvan 200 miljoen tegen het einde van het jaar en 100 miljoen begin 2023.

nine_inch_nerd
0
Ter info

Schone lei voor nieuwe CEO AkzoNobel

Redactie donderdag, 20 oktober 2022 13:45

Wat bij analisten allang ingeprijsd was, deed Akzo Nobel nu zelf ook. Bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker, die op 1 januari afscheid neemt, gaf zijn opvolger nog even een afscheidscadeautje mee.

Vanlancker trok de jaarprognose voor 2023 in. AkzoNobel prognostiseerde eind vorig jaar voor 2023 een ebitda van €2 miljard te behalen. Dat gaat het bij lange na niet halen met de huidige ontwikkelingen op de wereldmarkt en dat bevestigde het concern nu.

Bij de presentatie van de jaarcijfers, straks in februari, zal Akzo met een nieuwe indicatie komen en dan zijn we alweer drie maanden verder en is er wellicht wat meer inzicht in de ontwikkeling van de grondstofprijzen bijvoorbeeld.

Het afgelopen kwartaal was niet best voor Akzo. Eind september werd al een schot voor de boeg gegeven met een ebit-outlook van €192-215 miljoen, het werd uiteindelijk €201 miljoen en daar moet dan boekhoudkundig nog een €17 miljoen af vanwege de hyperinflatie in Turkije.

Problemen zijn er genoeg. China bijvoorbeeld, waar de covid lockdowns dit keer niet aangegrepen werden om huis en haard te schilderen, zoals wij in Europa en de VS in 2020 deden, maar de Chinezen lieten de verf voor wat het is.

Dan de hoge grondstofprijzen, die zorgen voor een stuk minder winst. Akzo ziet de prijzen wel afkomen, maar nog niet naar dusdanige niveaus dat het de winst weer een duwtje kan geven.

Stijgende omzet door hogere prijzen

Gelukkig kunnen de hogere inputprijzen voor een deel wel worden doorgegeven: de omzet steeg daarom ook fors, met 19% doordat de prijzen met 13% stegen. De volumes daalden echter met 5%.

Qua valuta was er vanwege de sterke dollar ook een meewind van 5% en dan was er nog het M&A-effect waardoor de omzetstijging uiteindelijk op 19% uitkwam.

De schuldgraad begint wel behoorlijk op te lopen, niet alleen loopt de schuld op maar de ebitda daalt, waardoor de netdebt/ebitda ratio snel verslechtert. Die staat nu op 3,4. Met de snel stijgende rente ligt de focus steeds meer op de schulden die bedrijven hebben omdat deze steeds lastiger te herfinancieren zijn en dat moet tegen steeds hogere rentes.

Ook dat gaat ten koste van de winstgevendheid. Dat was jarenlang andersom en joeg de winst verder aan, maar de komende tijd zal dat omgekeerd zijn.

Jaarprognose 2023 ingetrokken

Akzo trekt de headlines nu met het feit dat de jaarprognose voor 2023 wordt ingetrokken.

De meeste analisten zitten nu zo rond de €1,5 miljard en dan moeten we een niet al te zware recessie op ons dak krijgen. Overigens komen de grondstofprijzen momenteel wel af, dat is goed nieuws voor Akzo.

Mocht er echt een fikse recessie de kop opsteken dan gaat echter de verkoopprijs ook omlaag en zal het moeilijk zijn voor Akzo en haar peers om die hoge prijzen die momenteel gelden vast te houden.

Vandaar dat het management eventjes rustig aan doet met het voorspellen van winsten voor volgend jaar en bovendien zit er een nieuwe man aan het hoofd van de tafel, Vanlancker zwaait af in november.

Hij wordt opgevolgd door de Fransman Gregoire Poux-Guillaume. Die kan dus met een schone lei beginnen en dat is ook wel zo netjes van Vanlancker.

Conclusie


Weinig om echt enthousiast over te worden bij AkzoNobel. De meeste analisten persen er een moeizame Hold uit en zien voor Q4 een vergelijkbare winst als in Q3. Het is wachten op betere tijden maar zoals het er nu naar uitziet wordt het eerst wat minder.

De nieuwe CEO mag het stokje hier vandaan oppakken en straks in februari, als hij er 100 dagen zit, met een nieuwe outlook komen. Poux-Guillaume begint op 1 november. Hij is een ervaren manager die in verschillende markten actief is geweest als CEO, onder andere bij Sulzer in Zwitserland, GE Grid Solutions en bij Alstom.

Geen interne opvolger dus maar wel iemand die erom bekend staat te focussen op winstmarges en omzetgroei. Die kan volop aan de bak dus.

nine_inch_nerd
0
Jefferies herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
donderdag 20 oktober 2022 - 16:12u -
Jefferies verlaagt het koersdoel van Akzo Nobel naar € 75,00 van € 77,00. Het koopadvies van dinsdag 27 september 2022 wordt herhaald.
nine_inch_nerd
0
Sentimentsignalen.

Goldman Sachs herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
JPMorgan Research herhaalt het houdadvies voor Akzo Nobel
nine_inch_nerd
0
KBC Securities herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
UBS herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel


En deze:

Beursblik: JPMorgan zet AkzoNobel op verkooplijst
ABM maandag, 24 oktober 2022 09:14

JPMorgan Research heeft het advies voor AkzoNobel verlaagd van Neutraal naar Onderwogen en het koersdoel van 72,00 naar 57,00 euro.

Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zal AkzoNobel de komende periode profiteren van een terugval van de prijzen voor grondstoffen, maar dit is onvoldoende om de macro-economische tegenwind op te vangen.

Vooral in Europa vreest JPMorgan dat de vraag naar de verf van AkzoNobel onder druk zal staan, en dan met name in het Verenigd Koninkrijk. De situatie is volgens de bank een stuk erger dan een paar maanden geleden gedacht.

JPMorgan verlaagde de taxatie voor de aangepaste EBIT voor 2023 met 18 procent naar 900 miljoen en voor 2024 met 12 procent tot minder dan 1,1 miljard euro. Daarmee zit de bank respectievelijk 23 en 19 procent onder de consensus van Vara.

De taxaties voor de winst per aandeel AkzoNobel gingen bij JPMorgan met 21 en 14 procent omlaag tot 3,29 en 4,09 euro.
nine_inch_nerd
0
ING herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
vrijdag 28 oktober 2022 - 16:35u -
ING verlaagt het koersdoel van Akzo Nobel naar € 75,00 van € 92,00. Het koopadvies van donderdag 16 juni 2022 wordt herhaald.
voda
2
Topman AkzoNobel weg: ’Ik kreeg te vaak gelijk zonder het te hebben’
Door WOUTER VAN BERGEN

1 uur geleden
in FINANCIEEL

Akzo Nobel
62.82 -0.91%

Thierry Vanlancker was nog maar een paar maanden aan boord bij AkzoNobel toen de chemiedivisie die hij mocht leiden in 2017 in de verkoop ging. Kort daarna werd hij onverwacht ceo van het bedrijf, nadat Ton Büchner om gezondheidsredenen besloot het strijdtoneel, met onder meer AkzoNobels militante aandeelhouder Elliott daarop, te verlaten. Aanstaande dinsdag geeft Vanlancker het stokje over aan de Fransman Grégoire Poux-Guillaume.

Scheidend ceo Thierry Vanlancker: „Tijd voor Dylan en Wittgenstein.” MATTY VAN WIJNBERGEN

Ondanks het heftige begin bij AkzoNobel slaagde Vanlancker erin de winstgevendheid van het concern op te voeren naar de 15% brutomarge die zijn voorganger had beloofd. Maar hij moest in zijn laatste maanden als ceo wel op het laatste moment zijn eigen doel van een ebitda-bedrijfsresultaat in 2023 van €2 miljard intrekken.

„Het leek soms wel een bijbels verhaal geworden”, zegt hij terugblikkend. „Pandemieën, grondstoffen die we eerst niet en toen wel kregen, oorlog... De sprinkhanen zullen ook nog wel komen.”

BEKIJK OOK:
Vertrekkende techbaas AkzoNobel: ’Jongere is buffelen verleerd’

Rustig was het niet toen u aantrad in de slotfase van een conflict met activistische aandeelhouders na een vijandelijk bod. Hoe was dat?

„De toezegging die mijn voorganger deed, om een marge van 15% te halen in 2020, was op het randje van wat mogelijk was en dat heeft denk ik wel geholpen. Als lid van het bestuur stond ik er al absoluut achter, ja. Het was duidelijk dat we slechter presteerden dan anderen. Ik had bij Dupont coating een aantal jaren gewerkt en gezien dat ze daar ook gewoon de soep met water koken. Het is bij alle verf- en coatingmakers hetzelfde. De anderen hebben ook goede mensen zoals wij, de processen zijn hetzelfde, ze hebben geen voordelen met grondstoffen. Dus als wij minder presteren dan anderen dan zijn wij het probleem. Dan zijn wij ook de enigen die het probleem kunnen oplossen. Dat is vrij ijzersterke logica, dus dan hou ik me aan wat we moeten doen.”

Wat hoopt u ruim zes jaar later achter te laten?

„Het zou mooi zijn als mensen op deze tijd terugkijken als een periode waarin ze weer een beetje geloof in het bedrijf hebben gekregen. Toen ik aantrad hadden mensen het wel eens over ’typisch Akzo’ en dat was dan niet positief. Dat vond ik wel shockerend. Ik hoop dat ik het sterker en dynamischer achterlaat, maar de reis is nog niet af, hoor. Grote wielen draaien langzaam.”

BEKIJK OOK:
Nieuwe Akzo-baas: afsplitsing chemie op koers

Wat welke klus staat nu uw opvolger te wachten?

„Net als alle verfbedrijven zijn wij gegroeid uit heel veel verschillende acquisities en dat betekent dat niet alle locaties van fabrieken even logisch zijn. Ook grondstoffen en recepturen zijn heel verschillend. Dat kan meer in lijn worden gebracht. Tijdens corona was er in Engeland gebrek aan een bepaalde verf, maar de Franse fabriek met overcapaciteit kon niet helpen, omdat daar een licht andere receptuur was, maten van de verpakking verschilden en de blikken in het Frans waren voorgedrukt. Daar valt nog veel te winnen, maar dat is een zwaar werk wat wel zes à zeven jaar kost.”

U hebt nog lang vastgehouden aan het ebitda-bedrijfsresultaat va €2 miljard als doel voor 2023, ook toen analisten daar al vraagtekens bijzetten. Was dat een erezaak?

„Nee. Analisten dachten ook dat we 15% marge in 2020 niet zouden halen, dus zegt ook wel iets. De twee miljard was eigenlijk een beetje andere target en ik ben ervan overtuigd dat AkzoNobel er nu klaar voor is om daar te gaan geraken. Maar goed, als je zo’n ambitie neerzet, dan mag de markt ook niet gaan tegenwerken. In Europa en China wordt 2023 echt wat minder en je kunt niet een persoonlijke beste tijd gaan neerzetten als je ziet dat de tegenwind echt heel sterk zal zijn. Het is niet helemaal eerlijk om je opvolger daar voor te plaatsen want dan wordt het een verhaal van dat hij het niet haalt.”

BEKIJK OOK:
'Vertrek Büchner voedt speculatie over Akzo'

Wat is er zo moeilijk aan deze tijd?

„Ik heb nog nooit meegemaakt hoe een situatie zo 180 graden omdraaide. Aan het begin van het jaar ging elke meeting over de vraag hoe we aan grondstoffen moesten komen, hoe we de enorm hoge prijzen konden doorberekenen en welke klant we konden afsnijden omdat we niet konden leveren. Nu is dat 180 graden gedraaid, zijn grondstoffen naar beneden en zit de inventaris bij ons en de concurrenten vol met duur spul.”

Waarom besloot u na vier jaar dat u niet nog zo’n termijn wilde?

„Ik heb toen een lijstje gemaakt met redenen waarom ik zou blijven en waarom ik zou gaan. De voornaamste reden was dat ik vond dat ik in vergaderingen in het bedrijf veel te veel gelijk kreeg. Zonder dat ik altijd overtuigd was dat ik gelijk had.”

BEKIJK OOK:
Afscheid nemende Thierry Vanlancker verliest glans bij AkzoNobel

Hebt u te weinig eigenwijze mensen aangenomen?

„Die hebben we zeker wel, maar eigenlijk is het bouwen van een team met diverse meningen bovenmenselijk moeilijk. Als ik twee mensen een probleem over magazijnen voorleg, waarvan de een met een oplossing komt waar ik over twijfel en de ander vertelt wat ik zelf ook al dacht en het klikt ook nog eens goed, dan krijgt die de job. Maar als je dat over een lange periode doet, dan ben je wel allemaal een beetje gelijk in een team. Ik heb zoals elk mens honderd pijlen op mijn boog, een aantal heb ik verschoten, sommige hebben doel getroffen en het is nu tijd voor iemand die er anders naar kijkt. Dat is vernieuwing die nodig is voor mezelf, maar ook voor het bedrijf.”

Na Loudon, Van Lede, Wijers, Büchner en uzelf is dat weer iemand van buiten voor AkzoNobel.

„Ja, dat is eigenlijk jammer, maar heeft misschien ook te maken met de enorme transformatie. Bij chemie, dat we hebben afgestoten, zat talent en er zijn er ook die in het proces zijn weggegaan, die niet meer vonden dat het hun bedrijf nog was. Ik ben trots op de opvolgersbench, waar veel talent in zit dat over vier tot acht jaar volledig klaar is. Maar het is nu nog te vroeg en dan kun je ook mensen gaan verbranden. Daarom heb ik nog twee jaar tijd gelaten om extern te laten zoeken. Ik hoop dat het volgende keer anders is.”

BEKIJK OOK:
Franse teambuilder gaat verven en coatings van Flexa en Sikkens verkopen

Wat gaat u nu doen?

„Ik heb een aantal toezichtfuncties genomen bij hele leuke bedrijven en denk dat ik nog wel klaar ben voor een executive rol. Ik heb wat aanbiedingen geweigerd. Dat had niet te maken met de grootte van het bedrijf.

Ik zoek een interessante transformatie voor een fulltime klus. Mijn vrouw zou gek worden als ik thuis zou zitten.”

BEKIJK OOK:
Winstwaarschuwing AkzoNobel om tanend consumentenvertrouwen

En hoe gaat u dat in de tussentijd voorkomen?

„Haha, het komt goed uit dat we net een tweede huis hebben gekocht. We vinden Amsterdam fantastisch en houden ons huis hier, maar hebben nu iets in België gekocht waar weer dingen zijn die misschien wat gezelliger zijn. Ik ben een enorme Dylan-fan en heb mijn autisme al gebotvierd door al mijn 150 albums en bootlegs van hem op chronologische volgorde te zetten. Die wil ik allemaal gaan luisteren, maar zonder mijn vrouw. Dat zou wel een enorme test voor het huwelijk zijn. Ook wil ik nog eens de blauwe en bruine schriften van Wittgenstein doorworstelen. Daar was ik als filosofiestudent enorm door gefascineerd. Maar ik heb nooit publiekelijk toegegeven dat ik daar niks van begreep.”

www.telegraaf.nl/financieel/111228596...
nine_inch_nerd
0
With 55% institutional ownership, Akzo Nobel N.V. (AMS:AKZA) is a favorite amongst the big guns
Tue, November 22, 2022 at 8:22 AM

finance.yahoo.com/news/55-institution...

To get a sense of who is truly in control of Akzo Nobel N.V. (AMS:AKZA), it is important to understand the ownership structure of the business. And the group that holds the biggest piece of the pie are institutions with 55% ownership. In other words, the group stands to gain the most (or lose the most) from their investment into the company.

Given the vast amount of money and research capacities at their disposal, institutional ownership tends to carry a lot of weight, especially with individual investors. As a result, a sizeable amount of institutional money invested in a firm is generally viewed as a positive attribute.

Let's take a closer look to see what the different types of shareholders can tell us about Akzo Nobel.

See our latest analysis for Akzo Nobel

What Does The Institutional Ownership Tell Us About Akzo Nobel?

Institutional investors commonly compare their own returns to the returns of a commonly followed index. So they generally do consider buying larger companies that are included in the relevant benchmark index.

Akzo Nobel already has institutions on the share registry. Indeed, they own a respectable stake in the company. This implies the analysts working for those institutions have looked at the stock and they like it. But just like anyone else, they could be wrong. It is not uncommon to see a big share price drop if two large institutional investors try to sell out of a stock at the same time. So it is worth checking the past earnings trajectory of Akzo Nobel, (below). Of course, keep in mind that there are other factors to consider, too.

Institutional investors own over 50% of the company, so together than can probably strongly influence board decisions. Akzo Nobel is not owned by hedge funds. Massachusetts Financial Services Company is currently the largest shareholder, with 5.4% of shares outstanding. With 5.0% and 5.0% of the shares outstanding respectively, Dodge & Cox and BlackRock, Inc. are the second and third largest shareholders.

Our studies suggest that the top 25 shareholders collectively control less than half of the company's shares, meaning that the company's shares are widely disseminated and there is no dominant shareholder.

While it makes sense to study institutional ownership data for a company, it also makes sense to study analyst sentiments to know which way the wind is blowing. There are a reasonable number of analysts covering the stock, so it might be useful to find out their aggregate view on the future.

The definition of an insider can differ slightly between different countries, but members of the board of directors always count. Company management run the business, but the CEO will answer to the board, even if he or she is a member of it.

Most consider insider ownership a positive because it can indicate the board is well aligned with other shareholders. However, on some occasions too much power is concentrated within this group.

Our most recent data indicates that insiders own less than 1% of Akzo Nobel N.V.. It is a very large company, so it would be surprising to see insiders own a large proportion of the company. Though their holding amounts to less than 1%, we can see that board members collectively own €8.4m worth of shares (at current prices). It is always good to see at least some insider ownership, but it might be worth checking

With a 45% ownership, the general public, mostly comprising of individual investors, have some degree of sway over Akzo Nobel. This size of ownership, while considerable, may not be enough to change company policy if the decision is not in sync with other large shareholders.

It's always worth thinking about the different groups who own shares in a company. But to understand Akzo Nobel better, we need to consider many other factors. For example, we've discovered (1 makes us a bit uncomfortable!) that you should be aware of before investing here.

If you would prefer discover what analysts are predicting in terms of future growth, do not miss this free .

NB: Figures in this article are calculated using data from the last twelve months, which refer to the 12-month period ending on the last date of the month the financial statement is dated. This may not be consistent with full year annual report figures.

Have feedback on this article? Concerned about the content? with us directly. Alternatively, email editorial-team (at) simplywallst.com.

This article by Simply Wall St is general in nature. We provide commentary based on historical data and analyst forecasts only using an unbiased methodology and our articles are not intended to be financial advice. It does not constitute a recommendation to buy or sell any stock, and does not take account of your objectives, or your financial situation. We aim to bring you long-term focused analysis driven by fundamental data. Note that our analysis may not factor in the latest price-sensitive company announcements or qualitative material. Simply Wall St has no position in any stocks mentioned.
voda
0
Advies van Deutsche Bank over Akzo Nobel
Beurshuis Deutsche Bank
Aandeel AkzoNobel
Datum 24 november 2022
Advies Houden
Koersdoel 71,00 EUR

Detail advies
(Trivano.com) - Op 24 november 2022 hebben de analisten van Deutsche Bank hun beleggingsadvies voor AkzoNobel (AKZA; ISIN: NL0013267909) herhaald. Het advies van Deutsche Bank voor AkzoNobel blijft "houden".

De analisten behouden hun koersdoel van 71,00 EUR.

Op 21 april 2022 publiceerde AkzoNobel kwartaalcijfers.
nine_inch_nerd
0
Optietip: Akzo Nobel
Harry Klip, CEO en Founder van OptieAcademy.nl, levert periodiek interessante optieconstructies aan voor DeAandeelhouder.

Akzo Nobel Pakzo?

De Q3 cijfers waren min of meer in lijn met de verwachtingen, met zelfs een omzetstijging van 19% tot €2,86 miljard over 3Q22. Dit was wel te danken aan hogere prijzen, want er werd daarentegen wel 5% minder verkocht.

De inflatie zorgde dat de kosten voor grondstoffen en energie flink hoger waren, zodat de Ebitda terugviel van €325 miljoen in 3Q21 tot €283 miljoen nu.

Voor de korte termijn verwacht Akzo dat de kosteninflatie op de resultaten gecompenseerd zal worden door prijsstijgingen.

Financiële positie
Lagere resultaten, een overname en een aandeleninkoopprogramma hebben ervoor gezorgd dat de concernschuld verdubbelde van €2 miljard vorig jaar tot nu zo’n €4 miljard. De waardering voor 2023 is gedaald tot een bescheiden k/w van zo’n 14 bij een dividend yield van 3,5%, op basis van de FY23-multiples.

Credit Suisse heeft het koersdoel voor AkzoNobel verhoogd naar 80,00 euro met handhaving van het Outperform advies. Dit bleek vorige week uit een analistenrapport van de zakenbank. Deze koersdoelverhoging vloeit volgens hun uit gunstiger verhoudingen tussen de verschillende waarderingsgrondslagen dan bij vergelijkbare concurrenten.

Credit Suisse verlaagde wel de raming voor het bedrijfsresultaat (EBIT) met circa 3 procent in aansluiting op de resultaatvorming in het derde kwartaal van de coatingsspecialist, maar daarmee zit de bank voor 2023 nog altijd 9 procent en voor 2024 met 16 procent boven de analistenconsensus.

Akzo wil 200 miljoen euro aan kosten besparen, maar om het ‘gat’ met de Amerikaanse sectorgenoten te dichten, zal het meer dan 600 miljoen euro moeten besparen, aldus Credit Suisse.

Technisch
De koers zit sinds maart onmiskenbaar in een flinke downtrend, maar wel is er inmiddels een opwaartse trendlijn gevormd en zou de koers rond de 68 wat op kunnen veren. Steun ligt rond de 64 en weerstand nu rond de 72.

Short strangle
De koers is echter inmiddels wel op een dusdanig niveau gekomen dat de neerwaartse risico’s acceptabel worden. Daarvan willen we profiteren door een ruime short strangle van 14 punten op te zetten.

Een short strangle is een meervoudige optieconstructie, die gekenmerkt wordt door het schrijven (verkopen) van zowel een call als een put, die beiden out of the money zijn en die in principe voor hetzelfde tijdvak worden opgezet.

Het grote voordeel van een short strangle is dat de kans op een positief rendement vrij groot is en je slechts aan 1 kant in de problemen kunt komen. Op de expiratie is alle tijdswaarde verdampt en als de onderliggende waarde dan hiertussen ligt kan de premie definitief worden bijgeschreven.

Koers onderliggende waarde: 67,40.

Transactie:
– We schrijven: 1 AKZA JAN 76 Call @ 0,30
– We schrijven: 1 AKZA JAN 62 Put @ 1,08

Totale opbrengst ex kosten: €138 per strangle
Concreet moet de koers op JAN expiratie tussen de 62 en 76 liggen. Die kans is bijna 70%. We hebben daarnaast ook nog wat extra speling, omdat we 1,38 ontvangen.

We verwachten niet dat de koers binnen 7 weken onder de 62 of boven de 76 komt. Dus zetten we in op iets wat NIET gebeurt. Wel passen we altijd strict riskmanagement toe.
nine_inch_nerd
0
Opvallend...

JPMorgan Research herhaalt het verkoopadvies voor Akzo Nobel
donderdag 8 december 2022 - 06:54u -
Het verkoopadvies van maandag 24 oktober 2022 wordt herhaald
nine_inch_nerd
0
Jefferies herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
vrijdag 9 december 2022 - 09:56u -
Jefferies verhoogt het koersdoel van Akzo Nobel naar € 79,00 van € 75,00.

Wat een logica allemaal. :)
146 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 09:22
Koers 64,980
Verschil -1,120 (-1,69%)
Hoog 65,520
Laag 64,780
Volume 43.138
Volume gemiddeld 366.817
Volume gisteren 512.038