TomTom « Terug naar discussie overzicht

De hype cycle van self-driving cars

3.871 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 187 188 189 190 191 192 193 194 » | Laatste
voda
0
Tesla ontslaat 200 mensen van Autopilot-team
ANP Producties - 1 uur geleden
© ANP

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft tweehonderd mensen ontslagen die aan de zelfrijdende mogelijkheden van auto's van het bedrijf werkten. Zij hielpen het Autopilot-systeem te leren door gegevens uit auto's van klanten van datalabels te voorzien. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's sloot bovendien het kantoor in San Mateo waar zij werkten.

Opvallend is dat het bij de tweehonderd ontslagen gaat om mensen zonder vast contract, die op basis van gewerkte uren worden betaald. Toen Tesla-topman Elon Musk onlangs aankondigde dat zijn bedrijf het personeelsbestand met 10 procent zou inkrimpen, zei hij juist dat hij vooral het aantal mensen met contracten zou terugdringen. Er zouden juist meer mensen komen te werken die per uur worden betaald.

Musk vindt dat door de focus op groei, Tesla op sommige afdelingen te veel mensen in dienst heeft. Onder meer op de afdeling human resources en softwareontwikkeling zou dat het geval zijn. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 100.000 werknemers.

Volgens ingewijden wordt het labelen van data, het aanwijzen van zaken als verkeersborden en rijbanen in de beelden die de vele Tesla's maken, op twee plaatsen gedaan. Behalve in San Mateo in Californië, waar nu de ontslagen zijn gevallen, is er ook een afdeling die dit doet in Buffalo in de staat New York. Die afdeling zou nog wel uitbreiden, maar het uurloon in Buffalo zou lager zijn dan in San Mateo.

Musk voerde als reden voor de ontslagen niet alleen aan dat Tesla te snel was gegroeid, maar ook dat het om allerlei redenen niet maximaal kan produceren in verschillende fabrieken. Daardoor zijn de kosten relatief hoog. Verder heeft de miljardair naar eigen zeggen "een superslecht gevoel" over de economie.
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220704_964...
Elk nieuw automodel dat op de markt komt, moet vanaf 6 juli uitgerust zijn met een zwarte doos. Die registreert en bewaart alle gegevens voor en na een ongeval zodat het mogelijk is om, bij zware incidenten, de crash nadien volledig te reconstrueren. En het is niet het enige snufje dat de veiligheid moet verbeteren.
Elke nieuw type voertuig dat vanaf 6 juli van de band zal rollen, ­– voor 2022 worden een zestigtal nieuwe modellen verwacht ­– moet over een Event Data Recorder beschikken om een gelijkvormigheidscertificaat te krijgen. “Uiterlijk vanaf 7 juli 2024 moet die zwarte doos in alle nieuwe wagens staan”, zegt Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit.

In feite staan die vandaag al in de meeste wagens, zeker bij de premiummerken. Alleen worden de gegevens nog niet zo vaak opgevraagd of willen constructeurs ze niet altijd vrijgeven bij gebrek aan een Europese regelgeving. Die is er nu wel. Eindelijk, want in de Verenigde Staten zouden ze voor een forse daling van het aantal ongevallen zorgen.

Mark Pecqueur, onderzoeker en docent autotechnologie aan de Thomas More hogeschool, wijst erop dat de zwarte doos in auto’s niet te vergelijken is met die in een vliegtuig. Het is vaak een functie die in de airbag- en ABS-computer van wagens is ingebouwd en data registreert. Bij een ongeval moet alles volgens de nieuwe Europese verordening van 30 seconden voor tot 10 seconden na de crash worden bijgehouden.”
Niet alleen de snelheid die een voertuig reed vlak voor de crash wordt geregistreerd, ook andere gegevens worden vastgelegd: de remafstand, is de auto fel afgeweken van zijn lijn, droeg de chauffeur zijn autogordel, is de airbag afgegaan en nog een aantal andere gegevens die nuttig zijn om na een ongeval het verhaal van de betrokkenen te kunnen verifiëren of de oorzaak te kunnen achterhalen. In veel wagens, zegt Stef Willems van Vias, zit het toestelletje verstopt onder de zetel van de chauffeur, zodat het beschermd is in geval van een zware crash.

En hoe zit het dan met de privacy? De zwarte doos registreert geen stemmen. Wat er in de auto wordt verteld, wordt dus niet opgenomen. Bovendien zullen enkel de juridische autoriteiten opdracht kunnen geven om de geregistreerde data uit te lezen.

“Al is er wel een wet in België die zegt dat je alle beschikbare gegevens moet doorspelen aan de verzekeringen na een ongeval. Als je dat niet doet, dan is dat een reden om niet uit te betalen”, merkt Stef Willems van Vias nog op.

“Net zoals iedereen die met verkeersveiligheid bezig is, zijn we tevreden met de zwarte dozen”, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Al merkt Koenraad Willebrords, persmagistraat van de politierechters, op dat hij tot nu toe nog nooit gevraagd heeft om een zwarte doos uit te lezen na een ongeval. “Wel heel nuttig is de informatie van dashcams”, zegt hij.
Vervelend gepiep als je te snel rijdt

Vanaf woensdag worden overigens nog een aantal andere veiligheidsmaatregelen door Europa verplicht op nieuwe modellen.

Onder meer de intelligente snelheidsassistentie wordt een vaste optie op nieuwe modellen. Als de maximumsnelheid die je zelf kan ingeven wordt overschreden, moet er volgens Europa op zijn minst een geluidssignaal afgaan in de wagen. In sommige wagens zal ook het gaspedaal tegendruk geven. Maar dat laatste is niet verplicht.

Nieuwe modellen moeten vanaf deze week ook standaard uitgerust worden met een universele stekker waarop een alcoholslot kan aangesloten worden.

Wagens krijgen ook een geavanceerd noodremsysteem dat zorgt dat de wagen zelf remt wanneer het een obstakel nadert, met een vermoeidheids- en afleidingswaarschuwing en met achteruitrijdetectie.
leonardus65
0
www.ad.nl/auto/zelfrijdende-autos-bin...
De Europese Unie werkt aan regelgeving die het mogelijk maakt voor autofabrikanten om zelfrijdende auto’s te verkopen in de Europese lidstaten. Dat melden EU-medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen van de regels aan het internationale politieke platform Politico. Met de nieuwe regelgeving wil de EU een voortrekkersrol innemen op het gebied van autonoom rijden, maar voorlopig zitten er wel wat haken en ogen aan.
voda
0
Webasto & Bosch Present Prototype for Autonomous Driving

Strategic Research Institute
Published on :
12 Jul, 2022, 6:25 am

Webasto has integrated a total of 25 sensors from Bosch, together with multiple additional functions, into the roof of a joint technology demonstrator. The vehicle will be unveiled to the public for the first time at Plug and Play’s EXPO2022 Startup Autobahn innovation platform on 7 July in Stuttgart. Four radar sensors, four lidar sensors and 16 cameras of various types from Bosch are integrated into the Roof Sensor Module from Webasto. The sensors reliably monitor the vehicle’s surroundings with the aim of enabling level 4 autonomous driving in future. In order to ensure functionality under all weather conditions, Webasto integrates cleaning, de-icing, anti-fog and sensor cooling functions, among others. Furthermore, a Bosch vehicle motion and position sensor, which uses Safe GNSS receivers for navigation satellite data\ and accelerometers intertial sensors to determine abolsute and relative vehicle positioning.

Creating an accurate picture of the surroundings requires an optimal sensor set combination. Radar sensors are important for measuring distances, speeds and contours, especially in bad weather conditions. Lidar provides a highly accurate three-dimensional picture of the surroundings and objects, while also detecting motions and measuring speeds. The use of different cameras enables not only distance, surroundings and objects to be detected and classified, but also facilitates the recognition of road markings, signs and traffic lights.

Webasto combines and integrates the desired type and number of sensors into the Roof Sensor Module. This allows Webasto to achieve large-scale automotive industrialization, thereby offering its customers elegant solutions for automated (level 2) to fully autonomous driving (level 4). Openable roof systems, solar technology, ambient lighting and switchable glazing are examples of features that can be added to maximize customer benefits and comfort.
Bijlage:
voda
0
Apple Car loopt niet op wieltjes: testauto rijdt bijna jogger aan
Bright - Gisteren om 19:39

Apple wil een zelfrijdende auto voor consumenten op de markt zetten, maar de ontwikkeling daarvan gaat volgens nieuwe informatie niet van een leien dakje.

© iStock

De Apple Car rijdt voorlopig nog niet over de weg, want Apple loopt tegen allerlei problemen aan. Dat blijkt uit een verslag van The Information.

Het plan van Apple is om een auto voor consumenten op de markt te zetten, maar dit project loopt onder andere vertraging op door wisselend leiderschap.

Topman Craig Federighi is volgens het verslag sceptisch over het hele project. Apple ceo Tim Cook houdt toezicht, maar komt volgens enkele werknemers maar zelden in de kantoren.

Zelfrijdend
De Apple Car moet uit zichzelf rijden, maar dat valt nog niet mee. Tijdens een testrit in augustus 2021 zouden de auto's nog veel moeite hebben gehad om door de straten te navigeren. De auto's reden tegen de stoep aan en wisten niet in de juiste laan te blijven bij kruispunten.

Eerder dit jaar reed een testauto bijna een jogger aan. De software van de auto identificeerde de jogger aanvankelijk als 'stilstaand object', daarna als 'stilstaand persoon' en daarna als 'bewegende voetganger'. Alsnog moest de mens in de auto hard op de rem trappen, waarna de auto vlak voor de persoon tot stilstand kwam.

Het design van de Apple Car
Topontwerper John Ive die in 2019 vertrok bij Apple, geeft advies aan het project. Ive wil de auto een 'vreemd' uiterlijk geven, waarbij onder andere de sensoren niet worden verborgen.

Het huidige ontwerp van de auto zou vier stoelen hebben die naar binnen draaien, zodat de passagiers met elkaar kunnen praten. Het gebogen dak moet lijken op dat van een Volkswagen Kever.

Met sub-links en video:

www.msn.com/nl-nl/auto/nieuws/apple-c...
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220715_933...
Steeds meer automerken bieden opties aan met abonnementsformules. En niet enkel voor zaken zoals Spotify, internet in de wagen of ‘live verkeer’ op je scherm, maar ook stuur en stoelverwarming, een iets sportievere ophanging of ‘dynamische’ koplampen. Het gaat om opties die al in de wagen zitten ingebouwd, maar wie ze wil gebruiken, moet maandelijks bijbetalen.
Ook auto-expert Tony Verhelle kijkt met grote ogen naar deze evolutie. “Dus de constructeur stopt een optie in de wagen en ‘gokt’ dat de consument die gaat nemen? Daar sta ik van te kijken. Productietechnisch is het wel interessant. Hoe meer ‘standaard’ de wagens van de band rollen, in deze dus full option, hoe lager de productiekosten.” Zaak is ook: het wagenpark wordt alsmaar meer elektrisch. Fabrikanten (en hun dealers) zien hun inkomsten uit onderhoud en reparaties teruglopen. “Deze abonnementen lijken in het leven geroepen om dat gat dicht te rijden. Aan de andere kant: opties zijn altijd al een verdoken manier geweest om meer inkomsten te genereren. Dat is niet nieuw. Eigenlijk zijn deze abonnementsservices daar een voortzetting van.”
voda
0
Volkswagen investeert miljarden in autonoom rijden China
Steekt 2,4 miljard in meerderheidsbelang in joint venture.

(ABM FN-Dow Jones) Volkswagen stapt in een Chinese joint venture om de ontwikkeling van zelfrijdende auto's in China te versnellen. Dat maakte het Duitse bedrijf donderdag bekend.

Volkswagens softwarebedrijf CARIAD gaat samen met het Chinese bedrijf Horizon Robotics de ontwikkeling van geavanceerde systemen voor rij-assistentie en zelfrijdende systemen in China versnellen.

CARIAD wordt de meerderheidsaandeelhouder met een belang van 60 procent in de joint venture en Volkswagen zal in totaal zo'n 2,4 miljard euro investeren in de samenwerking. De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond.

CARIAD en Horizon Robotics willen diverse functies samenbrengen op één enkele chip, waardoor het systeem stabieler en goedkoper wordt en het energieverbruik daalt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221103_940...
Zelfrijdend busje doet niet wat het moet doen: “veelbelovend project” stopgezet
HASSELT - Het project met de zelfrijdende shuttle in Hasselt is voorlopig stilgezet. Het busje reageerde niet altijd zoals gedacht, wat gevaarlijke situaties opleverde en waarbij de begeleider moest ingrijpen.
Op 17 oktober is in Hasselt een proefproject opgestart met een zelfrijdend busje. Dat zou vrijwel continu tussen de Trixxo-Arena en de 11de Liniestraat pendelen. Maar het onderzoeksproject is intussen stopgezet. “Het busje reageert niet zoals voorzien”, legt Hasseltse mobiliteitsschepen Marc Schepers (RoodGroen+) uit. “Waakzaamheid is geboden, we willen liever nu opschorten dan te wachten tot er echt iets gaat gebeuren. We hebben in het al afgelegde testtraject enkele voorvallen geregistreerd waarin de technologie aan boord van het busje niet reageerde zoals gedacht of gewenst en waarbij de shuttlehost moest ingrijpen. Sinds vorige week is de waakzaamheid op het project daarom ook extra verhoogd. Na verder onderzoek en testen de afgelopen dagen is met de projectleiding beslist het project voorlopig op te schorten.” “Ik ben een grote voorstander van het uittesten van veelbelovende technologieën in gecontroleerde levende laboratoria”, verduidelijkt de schepen nog. “Alleen zo kunnen we slimme oplossingen echt verder laten evolueren. Onderdeel van een levend laboratorium is het leren uit onverwachte en levensechte situaties op basis waarvan de technologie verder bijgesteld kan worden. Dat is precies wat we hier doen. We bespreken de komende dagen met de projectleiding het verdere verloop van het project.”

De schepen benadrukt ondanks alles dat de test toch geslaagd is. “We hebben een massa informatie vergaard en daarmee gaat het Noorse bedrijf mee aan de slag.”
leonardus65
0
www.hbvl.be/cnt/dmf20221128_94841715?...
Steeds meer automerken bieden opties aan via betalende abonnementen, ook voor opties die al ingebouwd zijn. Volgens de sector is dat de toekomst. “Klanten moeten het nog gewoon worden.”
leonardus65
0
Een wagen die niet alleen oogstrelend is, maar ook intelligent en snel leverbaar. De XC60 hybride met ingebouwde Google heet u Välkommen in de Volvo familie.
leonardus65
1
gocar.be/nl/autonieuws/buzz/zelfrijde...
Gestopt aan … groen licht!
Op Twitter zagen we onlangs deze vreemde technische problemen. Zo flipte de software van een zelfrijdende Chevrolet Bolt en stopte de wagen plots volledig voor een groen licht, in het midden van San Francisco. Uiteraard tot groot ongenoegen van de andere automobilisten.

Maar het grappige was dat er ook een andere autonome auto op het toneel verscheen van het Chinese bedrijf Waymo. Deze Jaguar I-Pace kwam vlak achter de Bolt tot stilstand, waardoor wellicht de eerste file van zelfrijdende auto’s ontstond. Gelukkig hebben Waymo-voertuigen nog steeds een technicus aan boord en kon hij de J-stoppen-aan-groen-licht?fbclid=IwAR3U6X3PR4n_Z0y6cnzx7ebF-1uEH5o9dOaow8xib_HzojajT7HJJ_GWtj4
3.871 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 187 188 189 190 191 192 193 194 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 5,980
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 6,230
Laag 5,980
Volume 668.949
Volume gemiddeld 304.081
Volume gisteren 668.949