Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.776 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 » | Laatste
Nel
0
Mijn advies is in Platinum te investeren ! de verhouding met goud is zoek en onderstaande ondersteunt een fors herstel.
Platinum Production Falls, South Africa in Crisis
www.indigopreciousmetals.com/news/pla...
simidoc
1
quote:

ffff schreef op 28 oktober 2022 16:19:

En kun je ook aangeven waarom, Simi ?
Omdat ze niet transparant zijn met hun prijzen.
En al zeker niet met hun aankoopprijzen.
ffff
0
Bedankt Simi.

Als er inderdaad iets is wat belangrijk is in fysieke goudhandel, dan is het bijna blindelings vertrouwen in elkaar en aan beide kanten kristalhelder en duidelijk zijn.
Ook ik ga nooit meer terug bij goudhandelaren die zowel telefonisch als wanneer je er lijfelijk langsga steeds een slag om de arm houden. Of zeg maar drie slagen om de arm. Je weet dan uiteindelijk gewoon niet waar je aan toe bent. Bij een eerste contact begrijp ik die reserves, maar als je ergens al meer dan 20 jaar komt, accepteer je zo'n houding inderdaad niet meer. Gelukkig zijn er nog zakenlui/ goudhandelaren die zoiets begrijpen.

Peter
simidoc
0
quote:

ffff schreef op 31 oktober 2022 12:31:

Bedankt Simi.

Als er inderdaad iets is wat belangrijk is in fysieke goudhandel, dan is het bijna blindelings vertrouwen in elkaar en aan beide kanten kristalhelder en duidelijk zijn.
Ook ik ga nooit meer terug bij goudhandelaren die zowel telefonisch als wanneer je er lijfelijk langsga steeds een slag om de arm houden. Of zeg maar drie slagen om de arm. Je weet dan uiteindelijk gewoon niet waar je aan toe bent. Bij een eerste contact begrijp ik die reserves, maar als je ergens al meer dan 20 jaar komt, accepteer je zo'n houding inderdaad niet meer. Gelukkig zijn er nog zakenlui/ goudhandelaren die zoiets begrijpen.

Peter
Een goede goudhandelaar hier in Antwerpen is deze.

www.argentorshop.be/nl/?gclid=EAIaIQo...

En bij deze handelaar mooie 10 ounce munten.
www.europesegoudstandaard.be/nl/goude...
voda
0
Maakt de goudprijs een comeback in 2023?
Emmanuel Vanbrussel - Gisteren om 16:04

Goud kon in het voorbije jaar zijn historische reputatie van waardevaste belegging bij hoge inflatie niet waarmaken. Maar volgens kenners staan de sterren goed voor een remonte van het edelmetaal.

De torenhoge inflatie leidt tot een massale zoektocht naar beleggingen die hun waarde behouden op middellange termijn. Net nu crypto, het nieuwe goud, in een zoveelste crisis verzeild is, maakt het eeuwenoude origineel weer opgang.

De cijfers: Met ongeveer 1.758 dollar per ounce ligt de goudprijs ruim 3 procent lager dan een jaar geleden. De tijd dat goud structureel boven de magische grens van 2.000 dollar noteerde, dateert intussen al van augustus 2020.

© Aangeboden door Business AM

Geen veilige haven meer? Die matige prestaties kunnen op het eerste gezicht verbazen, omdat goud al eeuwenlang als de ideale indekking tegen de geldontwaarding door inflatie gezien wordt.

Volgens die theorie is goud de meest waardevaste belegging en dus een ideaal schuiloord bij grote financiële schokken en wanneer andere beleggingen, zoals klassieke spaarproducten, na inflatie eigenlijk een negatief rendement vertonen.
Maar ondanks de hoogste inflatie sinds de jaren zeventig en bovendien ook een geopolitieke schok in Europa – de oorlog in Oekraïne – blijft de goudprijs al bij al stabiel.
De verklaring: de sterke dollar. Volgens beursexperts is de lusteloos dobberende goudprijs evenwel geen totale verrassing:

De sterke dollar van het voorbije jaar ontpopte zich als beter – en daarenboven liquider – alternatief voor goud.
Aangezien goud in dollar genoteerd wordt, zit de waardevermeerdering van de dollar eigenlijk ook onzichtbaar in de goudprijs vervat. Als je de goudprijs in euro uitdrukt, is er wel een waardevermeerdering van goud te zien (circa 5 procent in een jaar).
Ook de recente forse renteverhogingen door de centrale banken speelden een rol: dat maakt goud, waar geen rentevergoeding aan verbonden is, minder aantrekkelijk.
Kansen op een remonte
Verscheidene waarnemers zien kansen op een stijgende goudprijs in de loop van volgend jaar. Ze geven de volgende argumenten:

De klim van de dollar sinds 2021 – wat in de grafiek te zien als een verzwakking van de euro, het spiegelbeeld – is recentelijk gestopt.
Het is wellicht geen toeval dat de recente verdappering van de goudprijs samenvalt met die lichte verzwakking van de dollar (zie grafieken).

Het is nog koffiedik kijken wanneer de Fed en andere centrale banken hun renteverhogingen gaan milderen of stopzetten. Maar eens dat gebeurt, valt een van de remmen op de goudprijs weg. “Als de rente niet meer omhoog gaat, kan de goudprijs daar flink van profiteren”, zegt Philippe Gijsels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis.
De marktstrategen bij Saxo sluiten niet uit dat de inflatie op middellange termijn 4 tot 5 procent zal bedragen in het komende decennium. Als de inflatie voor zo lange tijd zo hoog blijft, kan dat de belangstelling voor goud weer aanvuren, zowel bij kleine als grote beleggers.

Centrale banken – en met name in de opkomende economieën – hebben hun geloof in goud alvast niet opgegeven en hebben in het voorbije jaar massaal goud gekocht.
Ook de recente onrust in de cryptowereld kan sommige beleggers weer richting goud oriënteren, al is niet helemaal duidelijk of goud en crypto wel substituten van elkaar zijn.

(kg)

Voor meer, zie link:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/maakt...
voda
0
Paradox: vraag naar zilver nooit groter en aanbod nooit kleiner, maar prijs blijft dalen
Artikel van Charly Pohu • Gisteren om 13:47

Uit onderzoek blijkt dat er nooit eerder een grotere vraag naar en kleiner aanbod van zilver is geweest, waardoor de marktprijs van ‘het goud van de arme man’ in theorie zou moeten stijgen. Maar het tegendeel is waar: de prijs daalt. Waarom?

© Aangeboden door Business AM

In het nieuws: Een rapport over de evolutie van de zilvermarkt in 2022.

Volgens het Silver Institute zal de vraag naar zilver naar verwachting 1,21 miljard ounces bedragen (één ounce komt overeen met ongeveer 30 gram). Dit is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2021.
Het aanbod zal echter naar verwachting uitkomen op 1,017 miljard ounces (+2 procent), waardoor een tekort ontstaat van 194 miljoen ounces. Dit is meer dan het drievoudige van het tekort in 2021 en het grootste tekort in decennia, aldus het rapport, dat Reuters heeft ingezien.
De sterke vraag komt van de automobielindustrie (aangezien er steeds meer elektronische componenten in voertuigen zitten), de zonnepanelenindustrie (10 procent van de totale vraag), de juwelen- en zilverwerksector, en fabrikanten van staven en munten. Ook op de Indiase markt is de vraag geëxplodeerd en verdubbeld.
Ook de hoeveelheid zilver in kluizen, beheerd door de twee betrokken beurzen, de London Bullion Market Association en de COMEX in New York, is sinds het begin van het jaar met 25 procent (370 miljoen ounces) gedaald.
Geen droomscenario
Kortom: Waarom dan de lage prijs?

De vraag is groter dan het aanbod, een droomscenario voor een prijsstijging. Maar de zilverprijs lijdt onder de sterke dollar en de hoge Amerikaanse obligatierente, waar beleggers de voorkeur aan geven.
Een andere factor die op de prijs weegt, is het feit dat er nog steeds zilver beschikbaar is, ondanks de sterke vraag en de dalende reserves in de kluizen. “Je hebt nog steeds aanzienlijke voorraden”, bevestigt Philip Newman van Metal Focus, die de studie samen met het Silver Institute uitvoerde, aan Reuters.
In maart werd een ounce zilver verhandeld aan 26 dollar. Vandaag kost een ounce zilver 21 dollar, een daling van bijna 20 procent. In 2011 piekte zilver op bijna 50 dollar, voordat de prijs van een ounce van het edelmetaal langzaam terugviel naar 15 dollar. Tijdens de pandemie zat de zilverprijs in de lift, en steeg hij weer naar bijna 30 dollar.
Zilver maakt zijn status van veilige haven dit jaar dus niet waar. Het edelmetaal schittert, zoals goud, normaal gezien in crisistijden.
Fed
Vooruitblik: Lichte daling van de vraag. Hoe zit het met de prijs?

Newman verwacht dat de vraag volgend jaar zal afnemen. Hij kan weliswaar hoog blijven, maar niet het niveau van 2022 bereiken, evenmin als de tekorten.
En hoe zit het met de prijs? Die zou hoger kunnen schieten, aangezien de inflatie naar verwachting zal dalen, de Amerikaanse centrale bank Fed de rente zal verlagen en de obligatierente en de dollar minder aantrekkelijk zullen worden. Dat is, althans, wat analisten denken over de prijs van goud.
(lb)

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/pa...
Marty.mcFly
0
Crypto ploft alleen maar verder, wat wellicht een rotatie naar edelmetalen teweeg zal brengen.

Mijn thema voor 2023: stockpicking in junior miners, wat verdeeld over goud, zilver, lithium en platinum. Een goed twitter account is Gold Ventures, die publiceert zijn portefeuille op zijn website (geen betaald abonnement).
voda
0
Goudberg DNB blijkt houvast in crisistijden
Door THEO BESTEMAN

31 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) zag ondanks steunuitgaven van honderden miljarden in de coronapandemie en de energiecrisis geen aanleiding delen van zijn goudreserve te verkopen. De centrale bank boekt vanwege de enorme steunoperaties dit jaar verlies, maar inzet van de goudvoorraad is niet nodig geweest, zegt DNB-directeur financiële markten Aerdt Houben.

Goud is in crisistijd gewild. „In onrustige tijden neemt de waarde van goudreserves toe en wordt DNB vertrouwenwekkender gevonden. Dat is een fantastisch mechanisme. Als ultieme risicodragers die geacht worden in te grijpen en liquiditeit te bieden, doen centrale banken met goudreserves het juist goed als financiële spanningen toenemen”, zegt Houben tijdens een gesprek in het tijdelijke hoofdkantoor aan de Amsterdamse Amstel.

Centrale banken kochten in het derde kwartaal van 2022 voor een record van 399 ton goud, met een waarde van $20 miljard, volgens tellingen van de World Gold Council. De branchevereniging verwacht dat de aankopen van de centrale banken ’sterk zullen blijven’.

Maar DNB overweegt, anders dan bijvoorbeeld recent Turkije, Oezbekistan, Qatar, India en Rusland, niet om zijn goudvoorraad uit te breiden. Nederland bezit voldoende goud, het ’gestolde vertrouwen’ bij een vergulde AAA-kredietstatus van de Nederlandse Staat, benadrukt Houben meermalen. „En geen van de grote economieën zoals Duitsland of Frankrijk heeft zijn aankopen uitgebreid.”

Goud verspreid
Nederland heeft in totaal 612,5 ton goud in de opslag liggen. „Dat was ooit het drievoudige, zo’n 1800 ton”, zegt Houben. DNB bouwde, als een van de oudste centrale banken in de jaren van het Bretton Woods-stelsel, van 1945 tot 1971 toen iedere gulden inwisselbaar was voor fysiek goud, relatief veel voorraad op. Nederland spreidt het risico en stalt het wereldwijd.

DNB-bestuurder Houben: vertrouwen in stelsel is groot. ANP/HH

De 1800 ton werd deels verkocht, sinds de eeuwwisseling kent de voorraad de huidige 612,5 ton omvang. Daarvan ligt 38% in de granieten rotsen van de Verenigde Staten, 31% in Nederland, 20% in Canada en 18% in Londen. Houben: „De waarde schommelt, maar de hoeveelheid baren blijft constant. Er is voor ons geen reden om omvang van de voorraad te wijzigen.”

BEKIJK OOK:
DNB: genoeg ruimte voor meer loon

Het Nederlandse goud werd in oktober 2020 verplaatst vanwege de verbouwing van het DNB-kantoor aan het Amsterdamse Frederiksplein. „Dat gebouw was technisch verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen”, aldus Houben. „Bovendien was het niet toekomstbestendig om goud en geld met inzet van de Koninklijke Marechaussee goed te beveiligen in de binnenstad van Amsterdam.”

Koppeling
Al het goud en het bankbiljettenbedrijf gaan straks naar het nieuwe DNB Cashcentrum op defensieterrein Camp New Amsterdam op de militaire kazerne in Zeist. Die zwaar beveiligde opslag is volgend jaar gereed, aldus DNB. Voor de tussentijd is het goud ondergebracht in de kluizen van de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem.

Cruciaal voor het beleggingsbeleid van DNB is ,,dat deze ten dienste staat van de Nederlandse bevolking, aldus Houben.

„Goud heeft een bijzondere rol in het vertrouwen. Ook omdat er historisch gezien lange tijd een koppeling is geweest tussen geld en goud”, aldus de 59-jarige directeur, momenteel tevens voorzitter van de commissie voor financiële markten bij de OESO. „Het is een reserveaandeel met intrinsieke waarde, terwijl bijvoorbeeld aangehouden dollars geen intrinsieke waard hebben. Goud wel.”

BEKIJK OOK:
Goud op record, nu naar de juwelier? 5 vragen

Hoeveel goud DNB precies optimaal moet aanhouden „kun je niet objectief vaststellen”, zegt hij. „We kunnen met alle kennis en ervaring wel een inschatting maken van wat een goede, prudente omvang is. Nederland is een kleine, open economie met een grote financiële sector. Daarom hechten we veel belang aan goud als vertrouwensanker.”

Klappen
De hoeveelheid goud is een van de afwegingen voor buitenlandse investeerders, naast de AAA-kredietwaardering, om te denken dat DNB en het Nederlandse financiële systeem betrouwbaar zijn, stelt hij. ,,Dat vertrouwen, ook over ons goud, straalt af op iedere Nederlander.”

De Nederlandsche Bank heeft in de crisis grote klappen opgevangen. In september meldde zijn president Klaas Knot dat DNB voor het eerst in jaren verliesgevend zal zijn. Vooral door ingrepen om de gevolgen van de pandemie te beperken. „De hele economie kwam massief tot stilstand, we zijn het misschien al vergeten”, aldus Houben. Er volgden voor €340 miljard aan opkoopoperaties van obligaties om de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens overeind te houden.

BEKIJK OOK:
Waarom dertig gram goud snel $2000 moet kosten

„Die €340 miljard aan obligaties hadden een relatief lage rente. Nu de rente stijgt moeten we op die tegenwaarde van die obligaties een hogere rente betalen. Dat maakt dat we tijdelijk verlies gaan lijden. Tijdelijk, want die obligaties lopen af, een flink deel binnen vijf jaar”, zegt hij.

Peilingen
Maar goud verkopen is niet nodig.

„Een centrale bank kan met negatief eigen vermogen prima functioneren, een verschil met een commerciële bank”, zegt de econoom, sinds 2015 tevens hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. „Wij kunnen onze rol blijven vervullen, omdat mensen vertrouwen hebben dat wij onze verplichting blijven nakomen. Je zegt je vertrouwen in een bankbiljet niet zomaar op. Want achter DNB staat de Nederlandse Staat. Ook goud, zeker, dat heeft ook die rol. We peilen de steun van Nederlanders doorlopend. Dat vertrouwen in het systeem is niet gedaald. Als je ons goudbezit vergelijkt met andere goudhoudende landen, zitten we halverwege in het peloton. Niet vooraan maar zeker niet achteraan.”

BEKIJK OOK:
Goudprijs naar hoogste punt sinds januari

Goud is deels ingeruild voor obligaties en aandelen door DNB. „We kunnen een hoger rendement op een diverser samengestelde reserveportefeuille behalen”, zegt hij.

Maar verzet is er ook. Op social media verkondigen tallozen dat de euro zijn langste tijd heeft gehad. Anderen roepen op in cryptomunten te stappen. „Nou, de bewijslast ten faveure van het reguliere financiële systeem is in tijden niet zo gunstig geweest”, reageert Houben.

BEKIJK OOK:
DNB waarschuwt twee miljoen Nederlanders met crypto: ’Verliezen groot’

„We gaan door de grootste crises in lange tijd heen, corona, energie, en forse inflatie, en het systeem werkt echt naar behoren. De markten functioneren goed, het bankwezen staat er beter voor dan in lange tijd. Ondanks deze crises. Er is dus alle reden om vertrouwen te hebben in het financiële systeem. Dat wat niet in het reguliere systeem zit, zoals cryptomunten die zichzelf als het alternatief voor het traditionele, orthodoxe gereguleerde systeem zien, zijn buítengewoon volatiel en onbetrouwbaar gebleken”, aldus de DNB-directeur.

„Wij kijken doorlopend naar ultieme systeemrisico’s: wanneer het vertrouwen in de munteenheid wankelt. Dan is het onwaarschijnlijk dat je goud gaat verkopen: de prijs zal gaan stijgen. Het belang van goud voor het vertrouwen neemt dan juist toe”, zegt hij.

BEKIJK OOK:
Indiase trouwkoorts drijft goudprijs op
BEKIJK OOK:
DNB ziet niets in publieke spaarbank

www.telegraaf.nl/financieel/392514758...
A Mao
0
voda
0
Goud maakt een comeback
Door Jacob Tromp op 2 december 2022 14:30 | Views: 575

Goud maakt een comeback
Niet alleen de geplaagde techsector wist deze week op te leven, ook goud trekt weer aan. De markten veerden deze week hard op na de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell, die erop hintte dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk minder agressief de rente zal verhogen dan eerder werd verwacht.

Waar de markt eerder uitging van een verhoging van 75 basispunten in december, ligt de verwachting nu op 50. Deze positieve signalen werden goed ontvangen, waarbij voornamelijk de rentegevoelige groeiaandelen en het niet-renderende goud in trek was bij beleggers.

Beeld flink opgeklaard
Technisch bezien is het beeld bij goud dan ook flink opgeklaard. Sinds maart heeft de goudprijs behoorlijk onder druk gestaan, maar nu de rente waarschijnlijk in kleinere stappen zal worden verhoogd, zien wij beleggers terugkeren bij hun oude veilige haven.

Na het verlaten van de dalende fase aan het begin van de maand is de koers nu ook boven de voormalige top gebroken, waarmee het bodempatroon opwaarts is afgerond. Bovendien begeeft de koers zich weer boven de 200-dagenlijn (rode lijn), wat duidt op een verbetering van de technische conditie.

Inzoomen op korte termijn
Als wij wat dieper inzoomen op de korte termijn, dan is het bodempatroon goed te zien. De recent gevormde hogere bodem - boven het voormalige uitbraakniveau - signaleert weer toenemende vraag. Een nieuwe opgaande fase wordt zichtbaar.

De goudprijs kenden deze week een aanzienlijke sprong, waarmee koers is aangekomen bij het niveau van augustus rond $1.800. Indien de koers door deze horde weet te breken zal het beeld verder opklaren en komt er meer opwaarts potentieel vrij. Volgend koersdoel hanteren wij dan op $2.075,35

Voor meer, zie link:

www.belegger.nl/column/762412/Goud-ma...
voda
0
Goud vliegt over toonbank: ’Particulier wapent zich met edelmetaal tegen crisis’
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 07:02
Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Goudverkopers doen zeer goede zaken. Hun winkels en online platforms vertonen een stormachtige groei van goudverkopen. Hoewel ook huishoudens in nood vanwege de hoge inflatie en vooral de energierekening hun juwelen aanbieden.

Fysiek goud gewild bij consument. ANP/HH

„Onder de streep is de verkoop van goud in het afgelopen kwartaal verdrievoudigd in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar”, zegt directeur Johan de Ruiter van Goudwisselkantoor, dat honderd filialen telt in Nederland, Duitsland en België. „Iedere drie weken openen we een nieuwe winkel.” De World Gold Council, brancheclub van grote verkopers, constateert weer meer goudverkopen in Europa.

De energiecrisis, de ontluikende economische recessie en de nog steeds hoge inflatie maken dat particulieren goud als veilige haven komen kopen, somt De Ruiter als redenen op. De inkoop van goud en andere edelmetalen door die kantoren steeg met ruim 120%.

BEKIJK OOK:
Goudberg DNB blijkt houvast in crisistijden

„Steeds meer mensen merken dat de inflatie grote gevolgen heeft voor hun koopkracht. Ze maken zij zich ook door de naderende recessie zorgen over hun financiën”, zo verklaart hij de aankoopgolf.

Juwelengoud
„Beleggers zien al langer dat centrale banken in Turkije en Oost-Europa op grote schaal goud hebben ingekocht. Vier keer meer dan normaal over afgelopen kwartalen”, zegt edelmetalenexpert Bart Brands van Gold Republic, een handelsplaats voor fysiek goud.

Goud steeg 10% in prijs, toen cryptomunten ineenstortten. ANP/HH

Ook hij merkt dat mensen soms hun juwelengoud verkopen, omdat ze door de hoge energierekening en inflatie moeite hebben de rekening te betalen. „Anderzijds, mensen die het zich financieel kunnen permitteren, schaffen nu goud aan, op grote schaal.”

Normaal is de verhouding aankopen van goud versus verkopen 60% tegen 40%. „Dat is inmiddels uitgebreid naar 90% kopers van goud versus 10% verkopers”, aldus Brands. „Het zijn in de regel mensen die het vertrouwen in de overheid en de euro hebben verloren. Ze wapenen zich tegen de crisis. Dat aantal goudkopers neemt snel toe.”

BEKIJK OOK:
Prijzig goud frustreert feestgedruis India

Goud kostte maandag $1783 per troy ounce, 31,1 gram. In een maand werd het 7% duurder. Dat is nog mijlenver af van zijn piek van augustus 2020 van $2074,88, in het hart van de coronapandemie toen overheden de economie massaal steunden.

Geen rente
Goud, dat geen rente of dividend geeft, werd als belegging verlaten na een reeks renteverhogingen van centrale banken, traditioneel de vijand van goud. Dat lijkt voorbij: het tempo en de hoogte van rentestijgingen gaat volgens de marktverwachtingen afvlakken.

BEKIJK OOK:
Goudverkoop bij juweliers begint weer te fonkelen

Dat goud weer opveert voor de risicovollere beleggers komt ook door de ineenstorting van de cryptomarkt, waarin in Nederland twee miljoen particulieren ook belegden. Bitcoin is twee derde minder waard dan zijn recente record van $48.000 in november vorig jaar. Goud steeg met ongeveer 10% toen bitcoin instortte. In twintig jaar is goud, met extreme schommelingen, 375% meer waard geworden.

Gouden sieraden blijken nu ook populair. Dataleverancier Statista werkt met groothandelsdata en ziet aan orders een nieuwe stijging van aankopen van $230 miljard in 2020 tot $307 miljard in 2026.

BEKIJK OOK:
Goud van de catwalks geeft Nederlandse juwelier kleur
BEKIJK OOK:
Dit is het brein achter handel in goud én Hema-aandelen
BEKIJK OOK:
Waarom goud zelfs in crisistijd onder $1700 duikelt

www.telegraaf.nl/financieel/813253649...
DeZwarteRidder
1
quote:

voda schreef op 6 december 2022 11:13:

Goud vliegt over toonbank: ’Particulier wapent zich met edelmetaal tegen crisis’
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 07:02
Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Goudverkopers doen zeer goede zaken. Hun winkels en online platforms vertonen een stormachtige groei van goudverkopen. Hoewel ook huishoudens in nood vanwege de hoge inflatie en vooral de energierekening hun juwelen aanbieden.
....................................................
www.telegraaf.nl/financieel/813253649...
Wel vreemd dat de goudprijs niet of nauwelijks stijgt.
voda
0
Een andere bron:

Nederlandse goudhandelaar ziet fors hogere interesse voor goud in tijd van hoge inflatie
Artikel van Business Insider Nederland • 3 uur geleden

Goud wordt vaak gezien als veilige haven in tijden van economische onrust en geldt ook als een bescherming tegen inflatie. Of je van beleggen in goud rijk kunt worden, is verre van zeker. Maar de interesse voor goud is in het derde kwartaal van dit jaar in ieder geval flink toegenomen, zo blijkt uit gegevens van het in edelmetalen handelende familiebedrijf Goudwisselkantoor.

De verkoop van goud is bij het Goudwisselkantoor in het derde kwartaal van dit jaar met liefst 227 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021, zo meldt het bedrijf dinsdag.

De goudhandelaar schrijft de forse stijging van de verkopen toe aan de energiecrisis, de naderende economische recessie en de nog altijd hoge inflatie. Vooral in september was sprake van een drukke maand: het aantal verkooptransacties was toen bijna vier keer zo hoog als het gemiddelde in het derde kwartaal vorig jaar.

"We zien in de huidige markt dat er een grote behoefte is om transacties in goud te doen, zowel aan de inkoop- als aan de verkoopzijde", zegt directeur Johan de Ruiter van het Goudwisselkantoor. "Steeds meer mensen merken dat de inflatie grote gevolgen heeft voor hun koopkracht en zij maken zich door de op handen zijnde recessie zorgen over hun financiële situatie."

Volgens De Ruiter laten cryptomunten de afgelopen tijd zien "verre van stabiel te zijn als waardevaste belegging" en dat versterkt samen met de "toenemende geopolitieke zorgen" de rol van goud als "veilige haven".

Veel particulieren die gouden sieraden bezitten realiseren zich nu ook dat hun goud een aardig bedrag op kan leveren en zij wisselen die in voor geld. De inkoop van goud in de vorm van munten, sieraden en goudbaren is in het derde kwartaal met 122 procent gegroeid, meldt het Goudwisselkantoor.

Maar hoe zit het nu met de waarde van goud? Kijk je een jaar terug dan is de goudprijs gemeten in dollars vrijwel gelijk gebleven op ongeveer 1.770 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). In euro's gemeten is de goudprijs echter ongeveer 6 procent meer waard. Dit komt echter door het valuta-effect, omdat de dollar in waarde is gestegen tegenover de euro, zodat je voor een belegging in dollars teruggerekend meer euro's krijgt dan een jaar geleden

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry: beurscrash nog niet voorbij, let op goud na fiasco met crypto

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
voda
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 6 december 2022 11:31:

[...]

Wel vreemd dat de goudprijs niet of nauwelijks stijgt.
Maar hoe zit het nu met de waarde van goud? Kijk je een jaar terug dan is de goudprijs gemeten in dollars vrijwel gelijk gebleven op ongeveer 1.770 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). In euro's gemeten is de goudprijs echter ongeveer 6 procent meer waard. Dit komt echter door het valuta-effect, omdat de dollar in waarde is gestegen tegenover de euro, zodat je voor een belegging in dollars teruggerekend meer euro's krijgt dan een jaar geleden

Zie post hierboven.
voda
0
Voorspelling Saxo Bank: goudprijs stijgt volgend jaar naar $3000
Door THEO BESTEMAN

Gisteren, 22:02
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Consumenten voelen komend jaar in al hun vezels dat de al hoge inflatie maar niet zal wegsmelten. Hun inkomen wordt fors geraakt. Goud, dat in 2022 na de hoogste inflatie in veertig jaar nauwelijks presteerde, zal door beleggers ingekocht worden.

Saxo Bank sluit niet uit dat goud flink meer waard wordt in 2023. ANP/HH

De goudprijs tikt dan na een 70% opmars $3000 per troy ounce (31,1 gram) aan, aldus beleggingsstrateeg Steen Jakobsen van Saxo Bank in een van de ’Outrageous Predictions’ voor 2023.

Het zijn onwaarschijnlijke, maar ondergewaardeerde gebeurtenissen die mogelijk een schok in de financiële markten kunnen betekenen. Ze vormen geen beleggingsadvies. Maar ze zijn ook niet ondenkbaar.

BEKIJK OOK:
Goud vliegt over toonbank: ’Particulier wapent zich met edelmetaal tegen crisis’

Zo is een extreem scenario dat de dollar met 50% tegen de Japanse yen gaat stijgen. De Deense Saxo Bank houdt ook rekening met de komst van een wereldwijde oorlogseconomie.

Zwarte zwanen
Er komt een oprichting van een EU-strijdmacht. Nog zo’n ’zwarte zwaan’ die zeldzaam is maar kan volgens Saxo-economen: centrale banken zullen hun aanval van de inflatie totaal verkeerd timen en de economie ontregelen.

Nog een extreem, maar denkbaar scenario, aldus Saxo: de verscherping van het Federal Reserve-beleid, met meer kwantitatieve verkrapping, waarmee een nieuw probleem op de Amerikaanse obligatiemarkten ontstaat.

BEKIJK OOK:
Bitcoinfamilie verhuist €1 miljoen van centraal cryptoplatform

Landen zullen zich haasten om hun nationale veiligheid op alle fronten te versterken. De Saxo-bankiers sluiten niet uit dat landen hun import van belangrijk voedsel en schaarse grondstoffen drastisch gaan uitbouwen. En tenminste één progressief land zal ook proberen alle vleesproductie per 2030 te verbieden, denkt SaxoBank.

BEKIJK OOK:
Goud blinkt weer voor beleggers

www.telegraaf.nl/financieel/968970284...
voda
1
Ook voorspelt de econoom dat de goudprijs omhoogschiet door het inflatiebeleid van centrale banken. Jakobsen ziet de steun voor de goudprijzen van drie kanten komen, waaronder de toenemende oorlogseconomie-mentaliteit van zelfredzaamheid en het minimaliseren van het aanhouden van buitenlandse valuta. Dit zal goud in de kaart spelen. Ook de massale investeringen in nieuwe nationale veiligheidsprioriteiten, waaronder energiebronnen, de energietransitie en toeleveringsketens zullen de goudprijzen doen stijgen. Verder zal er een stijgende wereldwijde liquiditeit ontstaan nu beleidsmakers een debacle op de schuldmarkten willen vermijden, terwijl een milde recessie van reële groei zich aandient. "Als gevolg hiervan snijdt de goudprijs door de dubbele top en snelt naar enorme hoogtes volgend jaar", aldus Jakobsen.

Voor meer, zie link:

www.iex.nl/Nieuws/762650/Saxo-present...
ffff
1
quote:

simidoc schreef op 1 november 2022 09:53:

[...]

Een goede goudhandelaar hier in Antwerpen is deze.

www.argentorshop.be/nl/?gclid=EAIaIQo...

En bij deze handelaar mooie 10 ounce munten.
www.europesegoudstandaard.be/nl/goude...
Simi,

Gewoon voor de lol. Ik heb ze ondertussen in mijn handen gehad........ Maar.....ik had vooraf al uitgerekend dat tien stuks 1 ounce munten uiteindelijk toch nog iets goedkoper waren en eigenlijk vind ik dat een pluspunt voor wat kleinere goudklompjes/munten. Voor de verhandelbaarheid. Afgelopen jaar ondervonden dat 1 kilo goudbaartjes bar lastig in geld zijn om te zetten, als je dat echt zou willen.

Maar inderdaad Simi..... wel mooi ! Op de een of andere manier geeft het altijd weer een kick, zo'n klomp(je) goud in je handpalm. Dat is al minstens 80 tachtig eeuwen ( !!!) zo op verschillende continenten, als ik mijn geschiedenisboeken kan en mag geloven.....

Peter
voda
1
Ik zou dat gevoel best wel eens een keer willen ervaren Peter, helaas moet ik het met zo'n 1 ounce munt doen. Ook een fijn gevoel overigens. Daar zal het wel bij blijven.
aexo
2
quote:

ffff schreef op 7 december 2022 12:37:

[...]

Afgelopen jaar ondervonden dat 1 kilo goudbaartjes bar lastig in geld zijn om te zetten, als je dat echt zou willen.

zat het weer tegen, net een hele klaagzang van je gelezen, verschrikkelijk dit.
josti5
1
what we do know for a fact is that China was indeed loading up on gold.

We know this, because overnight the PBOC officially reported an increase in its gold reserves for the first time in more than three years, confirming that the world's most populous country was indeed the mystery buyer in the bullion market.

www.zerohedge.com/s3/files/inline-ima...

www.zerohedge.com/commodities/china-c...
8.776 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,98  -5,38  -0,62%  09:20
 Germany40^ 17.664,40 -0,97%
 BEL 20 3.800,57 -0,68%
 Europe50^ 4.894,24 -0,86%
 US30^ 37.591,15 -1,11%
 Nasd100^ 17.290,69 -1,47%
 US500^ 4.985,96 -1,25%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.388,76 +0,39%
 EUR/USD 1,0645 +0,01%
 WTI 83,09 +1,23%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

NX FILTRATION +3,33%
EBUSCO HOLDING +1,81%
WDP +1,60%
AZERION +1,32%
Vopak +0,98%

Dalers

VIVORYON THER... -6,38%
Air France-KLM -3,24%
B&S Group SA -3,11%
KPN -2,57%
AMG Critical ... -2,53%