Value8 « Terug naar discussie overzicht

Value8 2022

48 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
DeZwarteRidder
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 9 december 2022 16:49:

Verloren ruzie kost uitgever IEX kwart miljoen euro en aandelen
Mathijs Smit

8 december 2022 16:36
Aangepast 9 december 2022 10:27

De beursgenoteerde uitgever IEX heeft een geheimzinnige aandeelhouder die beschikte over exotische waardepapieren na een ruzie ruim 200.000 euro aan dividend en 27.000 nieuwe aandelen moeten geven. Daarbovenop moet IEX de man boetes betalen, die zijn opgelopen tot 80.000 euro.

Dat bevestigen de jurist van de aandeelhouder en financieel directeur Martijn Pennekamp van IEX tegenover RTL Z. "Het is een vervelend dossier, dat wat ons betreft kan worden afgerond", zegt Pennekamp.
Beleggerssite

IEX is een uitgever van informatie voor investeerders, vooral bekend van de gelijknamige beleggerssite. Het bedrijf, dat naar eigen zeggen een bereik van 1,5 miljoen beleggers heeft, ging zelf zeven jaar geleden naar de beurs. Daarbij werden de activiteiten ingebracht in een leeg beursfonds, waarin vroeger voedingsbedrijf Alanheri zat.

Investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries is met een belang van 32 procent grootaandeelhouder van IEX. Zelf bezit De Vries, bekend als oud-directeur van beleggersvereniging VEB, een belang van nog eens 12 procent.
Ruzie met aandeelhouder

Uit een dinsdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijkt dat IEX de afgelopen jaren slaags is geraakt met een man, die de eigenaar was van zogeheten 'certificaten aan toonder'. Dat is een type aandeel dat tegenwoordig niet of nauwelijks meer wordt gebruikt.

De man meldde zich in de herfst van 2017 bij het bedrijf met een stapel certificaten aan toonder van het bedrijf Alanheri, de voorganger van IEX. Hij wilde de ouderwetse waardepapieren laten omzetten in de huidige beursgenoteerde aandelen, en het achterstallige dividend innen.
Achterstallig dividend

Na een controle van de stukken wisselde IEX de certificaten aan toonder inderdaad om voor 5500 aan de beurs te verhandelen aandelen IEX. Ook keerde het bedrijf de man zo'n 28.000 euro aan achterstallig dividend uit.

Al snel bleek echter dat de zaak daarmee niet was afgedaan. Eind dat jaar verscheen de man namelijk weer op het kantoor van IEX, opnieuw met een pakket certificaten aan toonder. Ook daarvoor ontving de man 5500 aandelen IEX en 28.000 euro aan dividend.

Opnieuw bezoek

In februari en maart 2018 bracht de man weer bezoeken, waarbij hij certificaten inleverde. Daarvoor ontving hij 11.500 aandelen, maar dit keer ging IEX nog niet over tot een dividenduitkering.

Later dat jaar kwam de man nóg enkele keren terug, met nog meer waardepapieren. Die aanvragen werden door IEX niet meer ingewilligd, omdat het bedrijf de zaak niet meer vertrouwde. "Deze meneer verscheen vanuit het niets met steeds maar weer nieuwe certificaten. Daarop gingen bij ons alarmbellen af, en hebben wij meer informatie gevraagd", aldus financieel directeur Martijn Pennekamp van IEX.

Naar de rechter

De certificaathouder stapte vervolgens echter naar de rechter, om zijn aandelen en dividend op te eisen. Uit de dinsdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de man in september vorig jaar voor de rechtbank Amsterdam zijn gelijk al haalde.
Aandelenbezitter

De rechter oordeelde dat IEX niet heeft bewezen dat de man de certificaten aan toonder te kwader trouw heeft verkregen, of dat deze uit een misdaad afkomstig zouden zijn. Het beursgenoteerde bedrijf moet hem daarom 27.300 aandelen geven, en achterstallig dividend van ruim 200.000 euro.

Ook kon IEX fluiten naar haar eis tot teruggave van de eerder gegeven 22.500 aandelen en 56.000 euro aan dividend.
Grootaandeelhouder

In totaal heeft de geheimzinnige bezitter van de certificaten aan toonder op deze manier dus een belang van zo'n 50.000 aandelen IEX verkregen die bij elkaar tegen de huidige koers een kleine 80.000 euro waard zijn, en ruim een kwart miljoen euro aan dividend.

Maar ook daarbij bleef het niet. Uit een tweede uitspraak, dit keer van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht, blijkt dat IEX de man ook nog eens een flink bedrag aan dwangsommen moet betalen.
Dwangsommen

Omdat IEX de man na de uitspraak van vorig jaar niet de verschuldigde aandelen gaf, kon hij aanspraak maken op de dwangsommen die de rechter destijds als stok achter de deur had vastgesteld. Voor elke dag dat IEX de aandelen niet zou leveren, moest het bedrijf 500 euro boete betalen, met een maximum van 100.000 euro.

Volgens jurist Jeroen Kaspers die de certificaathouder in deze zaak bijstaat, is IEX inmiddels tegen de uitspraak over de dwangsommen in hoger beroep gegaan. "Die zitting heeft onlangs plaatsgevonden, en in februari verwachten wij daarover de uitspraak."

Vervelend dossier

Kaspers zegt die uitspraak met vertrouwen tegemoet te zien. "De aandelen zijn inmiddels geleverd, maar de verbeurde dwangsommen zijn opgelopen tot 80.000 euro." Volgens de jurist wil zijn cliënt anoniem blijven.

Financieel directeur Pennekamp zegt het dossier graag te willen sluiten. "Dit was een vervelend dossier. Door een vervelende samenloop van omstandigheden hebben we die aandelen vorig jaar niet goed kunnen leveren. Dat is inmiddels wel gebeurd, en we zitten nu alleen nog met de vraag over de boetes. Die uitspraak moeten we nog afwachten, maar wat ons betreft is de zaak afgerond."
Dit is typisch iets voor Martijn Kok.
Wi Jo
0
Raar geheel van een geheime aandeelhouder die steeds met meer papieren komt. Nieuwe website van Value8 value8.kroondev.nl/
Abracadabra
0
quote:

Wi Jo schreef op 12 december 2022 18:47:

Raar geheel van een geheime aandeelhouder die steeds met meer papieren komt. Nieuwe website van Value8 value8.kroondev.nl/
Misschien zijn er heel wat meer value8 fondsen die eindeloos veel 'aantoonde' geheime aandeelhouders hebben. Is hier enige kans op?
Ron Kerstens
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 9 december 2022 16:52:

[...]
Dit is typisch iets voor Martijn Kok.
Dat denk ik niet, zou het eerder zoeken bij een van de andere onderstaande aanwezigen. De timing van het opduiken is ook niet willekeurig;

Hercules bracht een bezoekje aan de BAVA van MTY Holdings en brengt verslag uit.

Donderdagochtend in alle vroegte, ving om 11:00 de BAVA van 1 van de minst verhandelde aandelen op Euronext plaats: MTY Holdings, wellicht bij onze lezers beter bekend onder de vorige namen Witte Molen en Alanheri. Waar de meeste aandeelhoudersvergaderingen tegenwoordig minder en minder bezocht worden (tenzij er wat te rellen is), bleek deze BAVA helemaal een onder onsje te zijn van (oud) insiders.

Value8 was natuurlijk als aandeelhouder met een kleine 90% van alle stukken aanwezig, daarnaast zat oud CEO Frans Faas in de zaal en was er naast Herc nog 1 andere aandeelhouder, de heer Doyer aanwezig. De VEB liet zelfs verstek gaan, wat gezien het voornaamste agendapunt -Het benoemen van de oud VEB Groot Moefti tot MTY Holdings CEO- nogal schraal was. Blijkbaar durfden ze geen kritische opmerkingen in te brengen, of was er niemand te porren om zo vroeg uit zijn nest te komen.

Op de agenda kwam eerst de goedkeuring van de verkoop van het grootste deel van het onroerend goed. Na een korte toelichting van het bestuur, werd er door de aanwezige aandeelhouders unaniem ingestemd, daar het in deze tijden niet meevalt om vastgoed kwijt te raken. En aangezien het in dit geval rond de boekwaarde werd verkocht was dat een mooie prestatie.

Vervolgens kwam de benoeming van Peter Paul De Vries tot nieuwe CEO voorbij, daar bleek toch meer kritiek op te zijn, welke kort kan worden samengevat onder de noemer: Belangenverstrengeling. Iemand met bijna 90% van alle aandelen, zou geen CEO moeten worden oordeelden sommige aandeelhouders. Daarnaast was de president commissaris ook een Value8 medewerkster en aangezien ook de overige commissaris werkzaam is bij Snowworld (welke door Value8 naar de beurs is gebracht), was het weer een klein wereldje.

Maar goed, Herc redeneert heel eenvoudig: Iemand die bijna 90% van alle aandelen heeft, is gebaat bij een goed draaiende toko (en dus op termijn een mooie beurskoers), dus gogogogo voorstemmen. Aangezien Peter Paul daar zelf net zo over dacht, was de uitslag van de stemming niet moeilijk te raden... Feitelijk zal natuurlijk elk punt wat door de vennootschap wordt ingebracht op de agenda met een hamerslag kunnen passeren in de toekomst.

Tijdens de rondvraag kwamen nog de volgende interessante weetjes voorbij: Zo'n 6% van alle uitstaande aandelen is nog altijd 'zoek'. Dit zijn papieren aandelen, waarvan niemand weet in welke kluis ze liggen. Hopelijk blijven die nog even zoek, zodat het uitgekeerde dividend na 5 jaar aan de vennootschap kan vervallen en aan de wel vindbare aandeelhouders ten goede komt.

De waarde van het overige (moeilijk verkoopbare) vastgoed en de beperkte cash in het bedrijf bedraagt ongeveer 1 euro per aandeel. Daarnaast zal er 'binnenkort' nog een cash dividend worden uitgekeerd van E2,09 per aandeel MTY. Het huidige totale eigen vermogen zou dus ongeveer op ruim E3 per aandeel liggen. Nadat ik dit aandeel bij een beurskoers van E3,85 al eerder beschreef in mijn rijtje van lege hulzen, is de koers enorm gestegen van E3,85 naar E6,50 nu. Op deze koersen zit er dus een grote 'lege huls premie' in de waardering en lijkt me instappen niet meer zinvol.

Maar goed, we weten nooit wat de toekomst zal brengen en mocht Value8 erin slagen om een succesvolle reverse listing te regelen voor MTY Holdings, is het natuurlijk moeilijk te voorspellen hoe de beurskoers zich dan zal gaan ontwikkelen. Gezien de enorme illiquiditeit en het feit dat men de verwachting had dat zo goed als alle genoteerde aandelen op de BAVA aanwezig waren, is het voor beleggers ook bijna onmogelijk om nu nog aandelen te kopen tegen een 'eerlijke prijs'.

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en wil niemand aanzetten tot het doen of ontdoen van bepaalde investeringen. Auteur bezit op het moment van publicatie een long positie in aandelen MTY Holdings. Hercules is sinds kort ook op Twitter te volgen, waar hij op gezette tijden zijn gal zal spugen over de verrotte (financiële) maatschappij.
Wi Jo
0
Bussum, woensdag 25 januari 2023

Dames en heren,
Het is met veel plezier dat ik u toespreek op deze januaribijeenkomst. Relatief laat in de
maand omdat het team – na buitenlands verblijf – nu pas compleet is.
Voor beurs en economie was 2022 geen topjaar, eerder een onstuimig jaar. Ik noem vijf
donkere wolken boven de economie. De oorlog in Oekraïne, opgelopen energieprijzen, de
tot boven de 10 procent gestegen inflatie, hogere rentestanden en vastgelopen
toeleveringsketens. Het bedrijfsleven werd geconfronteerd met significant gestegen kosten
en de uitdaging om die met hogere afzetprijzen en efficiencymaatregelen te neutraliseren.

Vanwege de hogere inflatie besloten de centrale banken – Fed en ECB voorop – om het
monetaire beleid te verkrappen en de officiële rentetarieven te verhogen. Dat zorgde voor
een forse correctie op de beurs. Het woord ‘correctie’ is een eufemisme. Met name in de
technologiesector verloren veel bedrijven 50 tot 75 procent van hun beurswaarde. Meta,
het moederbedrijf van Facebook en Instagram, verloor bijna 60 procent en Tesla werd 65
procent minder waard. De winnaars zaten in een onverwachte hoek: olie- en
energieconcerns profiteerden van de gestegen olieprijzen.

Het macroplaatje is ook voor Value8 ook van belang. Onze bedrijven hebben ook te
maken met hogere transportkosten, stijgende lonen en krapte op de arbeidsmarkt. Het
slechte beursklimaat heeft rechtstreeks invloed. Onze genoteerde belangen worden – in
beginsel – op beurswaarde gewaardeerd. Lagere koersen op de beurs drukken de waarde op
onze balans.

Tegen die achtergrond heeft Value8 toch een prima jaar achter de rug. De meeste bedrijven
in onze portefeuille presteerden goed. Dat betekent: hogere omzetten en een hoger
bedrijfsresultaat. We geloven dat waardeontwikkeling op de lange termijn die fundamentele
prestaties volgt.

enz. www.value8.com/wp-content/uploads/202...
wiegveld
0
Wi Jo
0
quote:

wiegveld schreef op 18 maart 2023 14:38:

www.quotenet.nl/zakelijk/rechtszaken/...

V8 heeft een boete aan de broek inzake Ducraf. En PPdV ook!

Maar geen melding gemaakt tot nu toe.
laatste stuk van het bericht:

Value8 terug bij af

Bijna een jaar later en De Vries en zijn Value8 zijn terug bij af. Het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, haalde dinsdag een streep door dit arrest, nadat de FSMA in cassatie was gegaan. Wat betekent dat de zaak over moet bij het Marktenhof, in een andere samenstelling.

Pas daarna is duidelijk of De Vries persoonlijk €60.000 moet aftikken, en Value8 €40.000. Een futiliteit, vinden ze kennelijk op het hoofdkantoor. Want wij de website maar F5-en, woensdag voorbeurs. Om telkens weer geen nieuwsbericht hierover te vinden.
voda
0
Koersverliezen Ctac en Renewi drukten op Value8

Spreekt van goede jaarstart 2023.

(ABM FN-Dow Jones) Value8 heeft in 2022 verlies geboekt, vooral door waardedalingen bij de beursgenoteerde belangen. Dit maakte de investeerder donderdag bekend met de publicatie van de voorlopige cijfers.

De intrinsieke waarde daalde van 9,32 naar 9,03 euro per aandeel. Gecorrigeerd voor een uitgekeerd dividend van 17 eurocent, daalde de intrinsieke waarde met 1,3 procent.

De solvabiliteit verbeterde wel, van 82,5 naar 91,5 procent.

Verder zag Value8 een "gezonde omzetgroei" en een toename van het bedrijfsresultaat bij de belangrijkste deelnemingen, waaronder Kersten en Almunda Professionals. In het afgelopen jaar kocht Value8 een belang van 70 procent in detacheerder ICE Interim en werd het belang in Skysource vergroot van 46 naar 100 procent.

De beursgenoteerde belangen van Value8 werden afgelopen jaar 8,8 miljoen euro minder waard, vooral door koersdalingen bij Ctac en Renewi. "De onderliggende groei van Ctac en Renewi kwam het afgelopen jaar niet in de koersontwikkeling tot uiting."

Als gevolg restte er onder de streep een verlies voor Value8 van 4,1 miljoen euro.

Het eigen vermogen kwam uit op 91,9 miljoen euro bij een totaalvermogen van 100,4 miljoen euro.

Volgens Value8 zijn de eerste twee maanden van 2023 "relatief gunstig" verlopen, waarbij de koersen van Ctac en Renewi een herstel lieten zien. Op basis daarvan verwacht de investeerder een goed eerste kwartaal.

Uitgaande van een "normaal beursjaar" verwacht Value8 voor dit jaar een stijging van de intrinsieke waarde per aandeel.

Uiterlijk eind april wil Value8 het volledige jaarverslag hebben gepubliceerd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
48 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 11:34
Koers 5,650
Verschil -0,050 (-0,88%)
Hoog 5,650
Laag 5,650
Volume 100
Volume gemiddeld 3.212
Volume gisteren 4.109