Brill « Terug naar discussie overzicht

Brill 2022

47 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
voda
0
Omzet Brill beter dan verwacht

Door ABM Financial News op donderdag 27 oktober 2022
Views: 1.321

(ABM FN-Dow Jones) Brill heeft in het derde kwartaal een beter dan verwachte omzet behaald. Dit bleek donderdag nabeurs uit een kwartaalupdate van de uitgever.

Eind september meldde Brill al dat de resultaten in 2022 aanzienlijk onder druk zullen staan vanwege problemen bij zijn belangrijkste distributeur.

Hoofddistributeur Turpin levert fulfilmentdiensten voor een deel van Brill's tijdschriften en boekenportfolio. Brill verwacht dat dit zal leiden tot verstoringen van de lopende verkoop van gedrukte boeken en vertragingen bij de vernieuwing van tijdschriftenabonnementen in 2023, zo kondigde het bedrijf eind september aan.

Donderdag meldde Brill dat Turpin nu onder bewind staat en men bezig is om alle nodige claims in te dienen. Brill is ook bezig met een versnelde overgang naar nieuwe distributiepartners. Dat project duurt tot de zomer van 2023, aldus het bedrijf.

Eerder meldde Brill al dat men vanwege de problemen met Turpin rekent op een aanzienlijk lagere omzet en winstgevendheid in vergelijking met de eerder afgegeven prognose uit augustus. Donderdag kwam Brill niet met een geüpdate outlook.

In het derde kwartaal presteerde het bedrijf wel boven verwachting, waarbij de opbrengsten uit gedrukte boeken beter was dan verwacht en ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ondanks tegenwind in de Duitssprekende regio. Ook het segment eBooks deed het goed, volgens Brill.

Verder lagen de kosten in het derde kwartaal in lijn met de verwachting.

"We hebben nog geen van de verwachte extra kosten in verband met het faillissement van onze belangrijkste distributiepartner meegerekend, aangezien de uitkomst nog onduidelijk is", waarschuwde Brill.

Bron: ABM Financial News
JoopVisser1
0
Brill boekt progressie na wegvallen distributeur
Verwacht afwaardering voorraden van minder dan 1,7 miljoen euro.

(ABM FN-Dow Jones) Brill zegt goede progressie te boeken in het opvangen van het wegvallen van zijn hoofddistributeur Turpin, en verwacht niet meer dan 1,7 miljoen euro te hoeven afwaarderen op de voorraden. Dat maakte de uitgever dinsdag bekend.

De blootstelling aan kredieten en voorschotten aan de voormalige distributeur blijft 1 miljoen euro.

Eind september meldde Brill al de problemen bij de distributeur Turpin, die fulfilment diensten aanbiedt voor een deel van de tijdschriften en boeken van Brill.

Het bedrijf zegt snel nieuwe mogelijkheden te hebben gezocht voor de fulfilment van de tijdschriften en de boeken die op verzoek worden geprint. Het bedrijf blijft hiermee bezig.

Intussen verlopen de betalingen normaal en is de omzet conform verwachting. Op dit moment zijn alle tijdschriften beschikbaar on-demand en de meeste boektitels, namelijk 18.000.

Brill is bezig om zijn voorraden bij Turpin terug te halen. Er is tot nog toe een kleine hoeveelheid ontvangen door de logistieke partner in Nederland.

Brille verwacht dat voor een deel van de offset-titels pas zomer 2023 de fulfilment-mogelijkheden zullen zijn hersteld.

Bij het opzetten van een alternatief distributienetwerk bleek dat het orderproces kan worden verbeterd. Dit leidt tot 1 miljoen euro aan extra kosten die zullen worden verdeeld over de boekjaren 2022 en 2023.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 13, 2022 12:24 ET (17:24 GMT)
Talk
2
Boekjaar 2022:
Brill heeft begin dit jaar laten weten dat de winst over 2022 iets lager zou liggen in vergelijking met 2021. Door het Turpin faillissement zou de winst afnemen met maximaal 1,7 miljoen voor de voorraad, blootstelling en potentiële afboeking op kredieten en voorschotten t.w.v. 1 miljoen en 0,5 miljoen aan kosten om een nieuw distributienetwerk op te zetten. Totaal een resultaatafname van maximaal 3,2 miljoen over 2022.

In de tussentijd heeft het bedrijf aangeven dat de omzet niet is afgekoeld, waardoor ik er van uit ga dat het bedrijf de winstdoelstelling kan behalen. De EBITDA van het tweede halfjaar 2021 en het eerste halfjaar 2022 was 7,8 miljoen. Na de eenmalige correctie van 3,2 miljoen blijft 4,6 miljoen EBITDA over voor 2022. In dat geval is de EV/EBITDA 7 op dit moment over heel 2022.
De gemiddelde EV/EBITDA was van 2014 t/m 2021 gemiddeld 9,7x. Bij terugkeer naar die gemiddelde multiple zou het bedrijf nu een koers kunnen hebben van € 23,77.

Langere termijn:
Gezien het financiële effect van het faillissement van Turpin eenmalig van aard is verwacht ik dat het bedrijfsmodel van Brill geen schade oploopt. Het stabiele omzetkarakter van Brill zorgt er voor dat het bedrijf bij een mogelijke recessie van de mondiale economie weinig schade lijkt te hebben. De winst over 2023 kan weer terug op niveau kan zijn, ondanks de 0,5 miljoen extra aan kosten voor het distributienetwerk over 2023.

Als de omzetdoelstelling van 60 miljoen en 17% EBITDA marge over 2025 gehaald zal worden is dat 10 miljoen EBITDA. De vrije kasstroom zal dan ongeveer op 6 miljoen moeten liggen. Let wel, de huidige beurswaarde is slechts 32 miljoen(!).

Samenvattend. Hoge onzekerheid op korte termijn, laag risico op korte- en lange termijn:
- Faillissement Turpin eenmalig van aard en bedrijfsmodel niet aangetast
- Door de aard van de producten en klanten kan Brill bij verdere verslechterende economische onzekerheden de omzet en winsten laten stijgen
- Bij verslechterende economische onzekerheden kan het bedrijf juist gebruik maken van kansen om goedkoop/ goedkoper overnames te doen. Financiering van overnames zou relatief gemakkelijk moeten zijn door de relatief lage schuld en voldoende vrije kasstroom
- Dit jaar een eenmalige kostenpost van maximaal 3,2 miljoen en over 2023 een eenmalige kostenpost van 0,5 miljoen voor de kiezen
- Bij uitvoering strategie een omzet van 60 miljoen en EBITDA van 17% over 2025. Concreet is dat 10 miljoen EBITDA en 6 miljoen vrije kasstroom
- Koers moet minimaal verdubbelen als de strategie is gehaald in 2025
JoopVisser1
0
EBITDA 1e helft 2021 1,677 miljoen; EBITDA heel 2021 7,203 miljoen; dus EBITDA 2e helft 2021 5,526 miljoen.
EBITDA 1e helft 2022 2,588 miljoen.
EBITDA 2e helft 2021 en 1e helft 2022 8,114 miljoen.

Bij een EBITDA van 10 miljoen hoort bij de gehanteerde waarderingsmaatstaf een koers van euro 51.
Maar dit moeten ze nog waar zien te maken. En ik vraag me af of ze veel kunnen verdienen aan Open Access.
Talk
0
Linkedin-bericht vanuit de CEO, gisteren:

"A huge thank you to the teams at KONINKLIJKE BRILL and our new partner Air Business Limited for your good work following the bankruptcy of our main distributor, announced at the end of September. Full credit for the can-do attitudes and the jobs being well done! It was an eventful first month as new CEO.

We have acted fast to deal with this challenge. Renewals and payments for our journals are running ahead of the same time last year. We can now fulfil the majority of our print publications again with 18,000 books and all journals available on-demand. Digital sales and DACH imprints were fortunately not affected by the bankruptcy.

We still have some way to go until we are where we want to be, but we are plugged in to our markets again and sales are developing in line with expectations.

Thanks also to our partners at EBSCO Information Services and OTTO HARRASSOWITZ GMBH & CO. KG amongst others who have worked proactively with us and to our customers and authors for your patience as we fix this. We appreciate your support!

Learning from the past, looking to the future."
47 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0