Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Shell nieuwtjes.

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 » | Laatste
Alrob2
1
Lijkt me niet positief voor de koers.
Is een dure verhuizing geweest en de Prelude had juist nu rendement moeten opleveren.
voda
1
Beursblik: wat zwakke update Shell

Marktreactie lastig te peilen.

(ABM FN-Dow Jones) De eerste inzichten die Shell vrijdag deelde over het vierde kwartaal, zijn wat aan de magere kant. Dit stelde analist Quirijn Mulder van ING.

Shell liet onder meer weten dat de resultaten bij Marketing en Chemicals lager uitvallen dan in het derde kwartaal. Daar staan volgens Mulder wel betere raffinagemarges tegenover. Ook noemt de analist lagere belastingen als meevaller.

"Het blijft lastig hoe de markt op dit nieuws zal reageren", aldus Mulder, nu de olie- en gasprijzen deze week al onder druk staan.

ING heeft een koopaanbeveling op Shell met een koersdoel van 27,50 euro. Mulder verwacht dat de kasstroom van Shell "substantieel" blijft. Ook zal de recent geopende faciliteit in Pennsylvania in 2023 gaan bijdragen.

"En de multiples blijven erg laag", voegde hij toe.

Het aandeel Shell stijgt vrijdag 1,5 procent naar 26,66 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
2
Beursblik: gemengde update Shell

RBC handhaaft koopaanbeveling.

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft met een eerste update over het vierde kwartaal een wat gemengde boodschap afgegeven. Dit stellen analisten van RBC vrijdag.

Enerzijds gaf Shell in de update een lagere 'guidance' af voor LNG-volumes, maar er waren daarentegen ook beter dan verwachte resultaten voor de handelstak, aldus de analist. Ook vallen de belastingen mee.

Bij Upstream lijkt de productie iets mee te vallen. Shell denkt aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte uit te komen.

RBC heeft een Outperform advies op Shell met een koersdoel van 32,00 Britse pond.

Het aandeel Shell koerst vrijdag in Amsterdam 1,3 procent hoger op 26,60 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Advies van Goldman Sachs over Shell
Beurshuis Goldman Sachs
Aandeel Shell plc
Datum 09 januari 2023
Advies Neutraal
Koersdoel 35,00 EUR

Detail advies
LONDON (Trivano.com) - Op 9 januari 2023 hebben de analisten van Goldman Sachs hun beleggingsadvies voor Shell plc (SHELL; ISIN: GB00BP6MXD84) herhaald. Het advies van Goldman Sachs voor Shell plc blijft "neutraal".

Het koersdoel wordt door Goldman Sachs verlaagd van 38,00 EUR naar 35,00 EUR.
voda
1
Beursblik: behoorlijk vierde kwartaal Shell

Beleggers onderschatten potentieel volgens Credit Suisse.

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft een behoorlijk vierde kwartaal achter de rug. Dit stellen analisten van Credit Suisse maandag.

De zakenbank besloot om de winsttaxaties voor 2022 met 2 procent te verlagen, nadat Shell vorige week een korte update versterkte over het vierde kwartaal.

De bank wees op de wat tegenvallende gasvolumes, doordat de Prelude FLNG tijdelijk buiten dienst was. Maar dit kan opgevangen worden door bijvoorbeeld betere resultaten bij de handelstak, denkt Credit Suisse.

Verder merkte Credit Suisse op dat de operationele kosten over de hele linie wat hoger uitvielen dan verwacht.

De analisten zagen echter geen reden om het Outperform advies te verlagen. Volgens hen is Shell een leidende partij in de energietransitie met een sterke kasstroom. Shell geldt ook als één van de favorieten van Credit Suisse. Voor 2023 zien zij een operationele kasstroom van 58 miljard dollar en 20 miljard dollar die terugvloeit naar de aandeelhouders, waarvan 7,5 miljard dollar in de vorm van dividend en 12,5 miljard dollar door de inkoop van eigen aandelen.

Volgens Credit Suisse onderschatten beleggers Shell. De bank hanteert een koersdoel van 35 Britse pond.

In Amsterdam stijgt het aandeel Shell maandag 1,6 procent naar 27,25 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Nederland waterstofland: honderden uitvindingen hier gedaan
Door THEO BESTEMAN

Updated 3 uur geleden
Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Waterstof is de schoonste energiedrager, maar nog is nog jaren van massale invoering verwijderd. In Nederland worden na Duitsland en Frankrijk wel de meeste nieuwe patenten voor de ontwikkeling van die technologie zonder uitstoot vastgelegd.

Deze ’groene’ variant van waterstof, gemaakt uit energie van wind- en zonneparken, is echter nog jaren van massale invoering verwijderd. Maar de waterstof gemaakt met gas zorgt als energiedrager al voor een opmars van toepassingen, ook voor nieuwe typen auto’s en grote transportsystemen, stellen het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag in een nieuwe studie.

Koplopers
Shell en Philips zijn met respectievelijk 63 en 22 stuks koplopers met hun in Nederland vastgelegde octrooien. Daar achter zijn hordes bedrijfjes actief, deels voortkomend uit Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituut TNO.

BEKIJK OOK:
Waterstof knalt als energiebron in Nederland

Groene waterstof, een reukloos gas zonder vervuilde uitstoot, geldt in laboratoria als de heilige graal als alternatief voor fossiele brandstoffen zoals steenkolen, gas en olie. Met waterstof zou Nederland de klimaatakkoorden om in 2050 geen vervuilende uitstoot meer te hebben kunnen halen.

„Nederland is een van de grootste grijze waterstof gebruikers in Europa. Nederland doet in de kopgroep goed mee met grijze waterstof, vooral nog gemaakt met gas”, zegt ook Hyuyng-Ja de Zeeuw, analist bij Rabo Research. „We gaan naar groene waterstof, uit wind- en zonne-energie. Al staan we daar aan het begin.”

Shell steekt 1 miljard euro in de bouw van de grootste fabriek van Europa voor groene waterstof. „Hoewel grijze waterstof nog dominant is, komen de investeringen in groene waterstof in Nederland in een stroomversnelling”, zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie.

BEKIJK OOK:
Gas blijft duur: dit zijn alternatieve manieren om je huis warm te houden

De Europese Unie is wereldwijd met 28 procent koploper bij alle aanvraag van octrooien voor waterstof, en Nederland is binnen dit gebied derde. Tussen 2011 en 2020 kwam al 3 procent van alle wereldwijde octrooien uit Nederland, 283 stuks in totaal. Waterstof wordt ook gebruikt voor de aanmaak van ammoniak. Die stof gaat na enkele bewerkingen in Nederland weer als krachtige kunstmest de wereld over.

Verschuiving
De verschuiving van grijze waterstof uit gas, naar de groene waterstof uit energie van windmolen- en zonnecelparken is ’bemoedigend’, aldus voorzitter António Campinos van het Europees Octrooibureau.

Europese landen hebben haast: ze willen liefst morgen af van al het gas van het Kremlin, dat een bloedige oorlog in Oekraïne voert. Het kabinet stelt 35 miljard euro beschikbaar om gas en olie als brandstof te vervangen. Het gaf eind vorig jaar al zeven grote Nederlandse waterstofprojecten samen 784 miljoen euro subsidie.

BEKIJK OOK:
Gascentrale Engie voegt waterstof toe: ’Snel gaten vullen als er geen wind is’
BEKIJK OOK:
’Amerikanen kapen met miljarden schone Europese waterstof weg’

www.telegraaf.nl/financieel/113072061...
voda
2
Beursblik: Shell favoriet bij Bank of America

Een van de top picks in 2023.

(ABM FN-Dow Jones) Shell is een van de favoriete aandelen van Bank of America in 2023. Dit bleek dinsdag uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank.

Volgens de analisten is er een aanzienlijk opwaarts potentieel voor het huidige koersdoel van 31,00 Britse pond dat Bank of America hanteert.

"Naast haar aantrekkelijke waardering blijft Shell volgens ons ook beter bestand tegen een zwakke olieprijs op middellange termijn", aldus Bank of America.

Op kortere termijn verkeert Shell ook in een betere positie om met de toenemende druk van de inflatie op de voorziene kapitaalinvesteringen om te gaan, stellen de analisten van de Amerikaanse bank.

Onder de nieuwe CEO Wael Sawan zal het streven van Shell om tenminste 30 procent van de operationele vrije kasstroom te laten terugvloeien naar aandeelhouders, concreet vorm krijgen, denkt Bank of America.

De bank verwacht verder dat Shell haar huidige inkooptraject zal voortzetten, wat resulteert in een verdere vermindering van het aantal aandelen met 16 miljard dollar of circa 7,5 procent in 2023.

Bank of America heeft een koopadvies op Shell. Het aandeel noteert dinsdag een procent hoger op een lichtrood Damrak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
2
The Guardian: CO2-compensatie via bossen blijkt vaak waardeloos
Artikel van ANP • Gisteren om 17:05

LONDEN (ANP) - Programma's die bedoeld zijn om CO2-uitstoot te compenseren door stukken regenwoud te redden of herstellen, zijn volgens een onderzoek van onder meer de Britse krant The Guardian en de Duitse krant Die Zeit "grotendeels waardeloos". Mede op basis van wetenschappelijke studies concluderen de kranten dat meer dan 90 procent van de zogeheten koolstofkredieten die zijn gecertificeerd door marktleider Verra "waarschijnlijk spookkredieten zijn", waar geen echte milieuwinst tegenover staat.

The Guardian: CO2-compensatie via bossen blijkt vaak waardeloos
© Copyright ANP 2023

Verra heeft een standaard ontwikkeld waar programma's die koolstofkredieten uitgeven aan moeten voldoen. Grote bedrijven kopen de kredieten vrijwillig in om hun uitstoot in theorie goed te maken. Veel bedrijven maken daar goede sier mee tegenover de consument. Natuurprogramma's die zijn goedgekeurd door Verra worden onder meer gebruikt door Disney, Shell, Gucci en rockband Pearl Jam.

Volgens The Guardian maakt een analyse van de universiteit van Cambridge duidelijk dat Verra stelselmatig de bedreiging waar bossen aan worden blootgesteld overdrijft. Gemiddeld zou Verra die dreiging vier keer zo groot voorstellen dan hij in werkelijkheid is. Voor een gebied dat dankzij een bossenprogramma behouden blijft, kan in dat geval een veel grotere hoeveelheid vermeden CO2-uitstoot worden opgevoerd. Slechts een handvol projecten is volgens de analyse bewezen effectief.

Verra heeft geen goed woord over voor de publicaties. Volgens het bedrijf zijn verkeerde onderzoeksmethodes gebruikt, die zijn gebaseerd op modelberekeningen en geen rekening houden met de specifieke situatie op de grond. De studies waarop de media zich baseren zouden daardoor "enorme misrekeningen" bevatten over de impact van de natuurprojecten. De Amerikaanse organisatie is dan ook "teleurgesteld" over de publicaties.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/t...
voda
2
Beursblik: JPMorgan houdt vertrouwen in Shell

Goedkoper Europees gas slaat deuk in winstramingen.

(ABM FN-Dow Jones) JPMorgan heeft zijn adviezen voor de energiesector tegen het licht gehouden na de sterke correctie van de aardgasprijs, met name in Europa, en concludeert dat de winsten kunnen tegenvallen. Dit blijkt donderdag uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank.

Voor de middellange termijn blijft de bank positief over energie, omdat de volatiele economie voor een 'supercyclus' kan zorgen, terwijl de huidige olieprijzen ruim winstgevend zijn voor de grote olieproducenten, tegen een historisch gemiddelde van 45 tot 50 dollar per vat. Daarbij vindt JPMorgan Europese oliebedrijven momenteel interessanter dan Amerikaanse.

Voor de korte termijn zijn analisten echter te optimistisch, vreest de bank. JPMorgan zit gemiddeld 10 procent lager dan de analistenconsensus op basis van de nieuwste taxaties, en bij aandelen die het vooral van aardgas moeten hebben kan dit percentage nog wat verder oplopen in de dubbele cijfers.

Omdat er een sterkere opslagbuffer is voor aardgas, zal het nog geruime tijd duren voordat duidelijk wordt of er de volgende winter, van 2023 op 2024, een tekort zal zijn.

De bank heeft als voornaamste Overwogen aandelen TotalEnergies, Shell en Galp. Aandelen gericht op gas via pijpleidingen zijn reden voor voorzichtigheid. Dat geldt dus niet voor LNG, merken de analisten op. De adviezen voor Equinor en OMV gaan omlaag naar Onderwogen en dat voor Eni gaat van Overwogen naar Neutraal

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
’Zonder Shell haal je klimaatakkoord nooit’
Door THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 22:20
Gisteren, 22:18
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De Haagse politiek gaat de grote vernieuwingen van Nederland nooit stimuleren. ’Te veel overleg, te veel compromissen. Dat wordt nooit de slagvaardige motor die we als economie en als samenleving nodig hebben’, aldus oud-Shell-topman Jeroen van der Veer in een nieuw boek. Over levenslessen, crisisontmoetingen met dictators en hoe Nederland groener kan worden.

Van der Veer (75), die 42 jaar bij Shell werkte, waarvan 5 jaar ceo, zit in Den Haag in een kamertje van Platform Talent voor Technologie. De in Delft geschoolde werktuigbouwkundige houdt een voorliefde voor techniek. ’Voor de toekomstige samenleving zouden vier op de tien mensen een beta-opleiding moeten hebben’, schetst hij het aanhoudende gebrek aan technisch personeel.

De kamer lijkt in niets op zijn oude grote bestuurskamer van Shell, een kilometer verderop gelegen. Het lange boegbeeld van het Nederlands bedrijfsleven, tevens oud-president-commissaris bij Philips en oud-voorzitter van de rvc van ING, schrijft in ’Van A naar B, lessen in leiderschap’ terugblikkend dat de echte vernieuwing van bedrijven komt. ’Voor het toekomstscenario van Nederland moeten we niet rekenen op harde rugwind vanuit de politiek.’

Er zijn veel boeken over leiderschap, wat wilt u toevoegen?

„Na mijn pensionering heb ik veel lezingen en gastcolleges gegeven over mijn ervaringen. Daar was enorm veel belangstelling voor. Natuurlijk er zijn dikke boeken over leiderschap. Maar het is vaak helemaal niet zo ingewikkeld, ik zoek de essentie, met weinig woorden. Door terug naar de essentie te gaan, kun je inspiratie krijgen als lezer.”

Wat is het verschil tussen een leider en topmanager?

„Als leider moet je ontzettend veel nadenken waar je naartoe moet. Dat is je belangrijkste taak. En wat er nú eerst moet beginnen. Het belangrijkste is wat je morgen al doet, richting geeft, om naar je doel te gaan. En die richting vasthouden. Een topmanager zit meer om het pad om een bedrijf zo efficiënt mogelijk van A naar B te krijgen. De meesten weten wat er niet goed is; de kunst is de next steps te vinden naar het goede punt B en het tempo vol te houden.”

Waren er in uw jeugd signalen dat u zo’n leider kon zijn?

„Nee. Het gebeurde gewoon. Ik werd wel op heel jonge leeftijd president van mijn schoolvereniging. Dat stelde weinig voor. Ik was ook captain van mijn hockeyteam. In het bedrijfsleven daarna gebeurde het weer, en ik vond het telkens wel best. Aan de TU Delft leerde ik veel van techniek. Maar ik had al vroeg de wens om met mensen te werken: met je team winnen, dat is ontzettend leuk. Daar zag ik meerwaarde.”

Wat ging goed en slecht bij u?

„Vaak had ik de richting goed. Maar waarom we het niet sneller voor elkaar hadden? Daarvoor moet je altijd eerst naar jezelf kijken, niet naar anderen wijzen. Bij Shell lukte het om, in de jaren negentig met economische tegenwind, in Pernis een grote raffinaderij van 3,5 miljard guldens neer te zetten. Ook toen al veel geld. Mensen voelden de noodzaak, ondanks de slechte periode. Ze gingen mee, we konden tempo houden.”

„In Curaçao ging het mis. Die raffinaderij was ook groot, maar ondanks goed leiderschap ging het project niet goed. Zij is voor een gulden verkocht.”

MATTY VAN WIJNBERGEN
In Nigeria ging het met olieverspilling fout.

„Ik ben er heel veel geweest. Shell is er operator op een bedrijf waarin de staat een grote meerderheid van de aandelen bezit. Vanuit Nederland, Engeland en Duitsland wordt kritisch op Shell gekeken. Veel Nigerianen zijn er echter trots op dat Shell zo’n grote operatie voor elkaar krijgt. En als ze bij Shell hebben gewerkt is dat het beste cv dat ze kunnen hebben. Dat gezegd hebbende, is het een verschrikkelijk moeilijk land. Door de jaren heen is de aanwezigheid steeds kleiner geworden.”

Veel bestuurders denken hooguit enkele kwartalen vooruit.

„Dat is een vooroordeel. Het zou kortetermijnwinst zijn, ik ben meer van kijk eerst naar de lange termijn. Wat kun je tegen het vooroordeel van kortetermijndenken doen als bestuurder? Behalve presteren, je strategie in daden omzetten, je verhaal blijven vertellen. Er is ook een keerzijde: bij de Amerikaanse analisten viel mijn aanpak van de lange termijn niet altijd goed. Zij wilden meer succes op de korte termijn. Dan moet je je koers toch constant uitleggen. Dan krijg je je verhaal uiteindelijk voor het voetlicht.”

Ceo Peter Berdowski van Boskalis zegt wederom dat kabinetsplannen voor duurzaam ondernemen investeringsplannen beperken in Nederland.

„Daar ga ik niets over zeggen. Ik ben zijn president-commissaris bij Boskalis, heb veelvuldig contact met hem, maar de ceo is de woordvoerder.”

Dat is misschien flauw.

„Nee. Dat is echt aan hem. Voor mijzelf zit dat duurzame er al heel lang in, zeker bij Shell. Dat zullen mensen niet willen horen misschien, maar Shell denkt al decennia voor de lange termijn. Dus wat doe je: altijd eerst over tien, vijftien jaar plannen, en dan reken je terug wat je morgen moet doen. Dat zit in al het denken van Shell. In die zin moét je wel duurzaam zijn, als je over veertig jaar ergens nog wilt bestaan, moet je denken aan de omgeving. Meer dan twintig jaar geleden maakten we al, als we een project begonnen, standaard eerst een nulmeting van de biodiversiteit, de natuur.”

Uw lijn was: blijf ondanks het regime in Rusland. Heeft u daar spijt van?

„De oorlog in Oekraïne heb ik helemaal niet zien aankomen. Shell had er het Salim- en Sakhalin-project voor olie en gaswinning. Heel grote projecten, met groot succes. Door die Russische invasie in Oekraïne is tot heel moeilijke besluiten van vertrek moeten komen. Waar ik alle begrip voor heb. Het deed me denken aan de nationalisaties van de jaren 70. Het is nogal wat: je moet geld op projecten afschrijven. Er zit ook veel Russische personeel, die vonden het prima dat Shell operator was, want dat gaf hen ook kansen elders. Een besluit om te vertrekken snijdt diep, ook voor lokale mensen.”

U had er ook nooit aan kunnen beginnen?

„Dat is achteraf. Dat is makkelijk. De Russen hadden veel voorraden en goede operators, de samenwerking liep behoorlijk goed. De Russen wilden onze technologie voor vloeibaar gas. De Russen begrepen heel goed dat zo’n Sakhalin-project helemaal volgens Shell-principes gerund zou worden. Dat lieten ze.”

Maar Rusland had al de goelags. De praktijken waren bekend.

„ Het is niet aan Shell om Russische politiek te beoordelen. Niemand wist destijds wat Poetin zou doen. Ja nu, wijsheid achteraf. Ik weet niet eens of dat wijsheid is. Dat wat we nu van Poetin weten, wisten wij toen totaal niet.”

Is het geen goedkoop excuus: je ogen sluiten en geld blijven verdienen?

„Nee, ik voel me daar niet mee thuis. Wij brachten jaren veel goede dingen mee. Rusland was arm, onze projecten waren goed voor de ontwikkelingen van de infrastructuur en de mensen. Er ging daardoor heel veel gas naar Zuid-Korea en Japan. Het Sahkahlin-project leverde enorm veel, daar heeft de wereld van geprofiteerd.”
voda
1
Deel 2:

U ontmoette Poetin, hoe ziet u hem als leider?

„Dat ga ik niet zeggen; Shell zit nog in de afwikkeling. Ik wil mijn opvolgers niet voor de voeten lopen.”

Gasland Nederland moet nu om gas vragen in Qatar, ook geen democratie.

„Je komt er niet als je alleen handel drijft met landen die op onze Nederlandse democratie lijken. Dat gaat je echt niet lukken. Dat is naïef. Maar je kunt wel zeggen: die dingen die ik in het land doe gaan volgens de business principles van Shell. Dat zijn internationale standaarden. Als er iets fout gaat, rapporteer je dat, dat deed ik ook. Met je standaarden ben je van invloed op je leveranciers. Als je in landen bent die heel anders zijn dan de Nederlandse democratie, kun je vaak een goed voorbeeld vervullen, kun je ontwikkeling stimuleren. Zeker in het Midden-Oosten. Kijk naar Oman. Je kunt veel zeggen over de Qatari, maar ze zijn bereid geweest om te leren.”

Moeten we meer koopman worden, minder dominee?

„Ik voel me thuis in de dominee en in de koopman. Daar zullen altijd schommelingen in zitten. Feit is wel dat de grote bedrijven nu veel minder voor elkaar krijgen.”

Wat zegt het over Nederland?

„Ik kom daar niet uit. Waar we mee te maken hebben is deels de fragmentatie van de politiek. Het komt ook zeker doordat er veel meer ngo’s zijn. Sommige daarvan zijn erg goed in communicatie, vaak wel met focus op een onderdeel. Terwijl een bedrijf veel meer belangen moeten afwegen. We vertrekken dus van een verschillend station. Het zou fijn zijn als we op hetzelfde station aankomen.”

Hoe moeten we met China omgaan?

„China is en zal een heel groot land zijn met veel technologische kennis. Ik kan me voorstellen dat je niet al je beste technologie als Westen daar gebruikt. Maar niet alles is gevoelig. Ik zou betrokkenheid houden. Ik ben onder de indruk hoe Shell met de Chinezen daar de fabriek bij Shenzhen bouwde, ik was erbij. Of ASML machines moet blijven leveren? Het is niet aan/uit, kijk naar alle feiten. Je moet vooral betrekkingen blijven onderhouden.”

Van der Veer (r.) volgde Peter Voser op. FOTO ANP/HH

Met uw kennis en ervaring: hadden we deze energie-crisis niet kunnen voorkomen?

„Nee. Als je terugkijkt, wist niemand hoe streng deze winter zou worden. Het lijkt mee te vallen. Er was weinig coördinatie van Europese beleid om gasbergingen te vullen. Dat heeft prijsopdrijvend gewerkt. Het is hard nodig dat er meer regie komt, met coördinatie vanuit Brussel, samenwerking van bedrijven. Ook voor komende zomer is nog zoveel onbekend.”

Shell is de grootste investeerder in duurzaam. Toch klaagt het over een slecht imago.

„Je kunt zeggen dat Shell nog een fossiel bedrijf is, maar het is ook bezig om grootschalige duurzame projecten te bouwen. Vanwege die ervaring zou je bedrijven als Shell en Exxon ook moeten betrekken. Als je ze uitsluit gaat de transitie substantieel trager en haal je de klimaatdoelen van Parijs helemaal niet. Dat is al lastig. Shell heeft in Nederland al €4 miljard geïnvesteerd in duurzame energie. Als je een energietransitie snel wilt uitvoeren, lukt dat niet meer met start-ups. Dan heb je grote bedrijven nodig die in tempo grote bedragen investeren.”

www.telegraaf.nl/financieel/794833518...
voda
0
Beursblik: Morgan Stanley haalt Shell van kooplijst

Koersdoel ook omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley heeft maandag het advies voor Shell verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen, terwijl het koersdoel van 29,22 naar 27,67 pond ging. Dit bleek uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank.

Na de cijfers over het derde kwartaal, verhoogde Shell net als sectorgenoot BP het dividend, terwijl in de afgelopen vier kwartalen 10 procent van de eigen aandelen werden teruggekocht. Morgan Stanley denkt dat Shell deze plannen wil vasthouden.

De Amerikaanse zakenbank verwacht dat Shell in de komende jaren een operationele kasstroom van 46 tot 49 miljard dollar per jaar kan realiseren bij een vrije kasstroom van 21 tot 24 miljard dollar. De bank houdt hierbij al rekening met een verhoging van de capex-investeringen in 2023 en de belastingen op overwinsten, de zogeheten windfall tax.

Hoewel Morgan Stanley ruimte ziet voor Shell om aandeelhouders nog beter te belonen, zijn de opties minder groot dan bij concurrent BP. Bovendien houdt de consensus al rekening met een forsere dividendgroei voor Shell en niet bij BP. Daarom vindt Morgan Stanley een koopadvies voor Shell niet meer op zijn plaats. BP blijft volgens Morgan Stanley wel koopwaardig.

Het aandeel daalde vanochtend in Amsterdam tot een procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Shell heroverweegt ambities om nutsbedrijf te worden - media

Energie leveren aan huishouding misschien geen goede strategie.

(ABM FN-Dow Jones) Shell evalueert of de levering van energie aan huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland nog wel past in de strategie van het bedrijf. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een brief van Shell aan medewerkers.

Het zou een aanzienlijke draai zijn voor Shell, dat recent ambities had om een grote energieleverancier voor huishoudens te worden.

Europese energiebedrijven, die elektriciteit en gas aan huishoudens verkopen, stonden afgelopen jaar zwaar onder druk, door de sterke stijging van de energieprijzen na de Russische invasie in Oekraïne.

De evaluatie die nu is aangekondigd, wijst erop dat Shell zich kan terugtrekken uit deze tumultueuze bedrijfstak, waar de marges laag zijn. De energiereus boekt intussen recordwinsten met de productie van olie en aardgas, terwijl het ook pogingen doet de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

De evaluatie zal een aantal maanden duren, volgens het bericht van Bloomberg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Shell brengt aantal bestuurders terug

Executive Committee naar zeven bestuurders.

(ABM FN-Dow Jones) Shell brengt per 1 juli het aantal bestuurders in zijn Executive Committee terug van negen naar zeven. Dit meldde Shell maandag voorbeurs.

De Integrated Gas en Upstream-activiteiten van Shell zullen daarnaast worden samengevoegd tot een nieuwe divisie onder leiding van de huidige Upstream Director, Zoe Yujnovich.

De Downstream-activiteiten worden samengevoegd met Renewables & Energy Solutions onder leiding van de huidige Downstream-directeur, Huibert Vigeveno.

De divisie Strategie, Duurzaamheid en Corporate Relations onder leiding van Ed Daniels zal worden opgeheven. Na een dienstverband van meer dan 34 jaar zal Daniels per 1 juli Shell verlaten. Daniels is nu nog lid van het Executive Committee.

CEO Wael Sawan meent dat een simpele organisatiestructuur bijdraagt aan een betere prestatie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
FORT1944
0
quote:

voda schreef op 26 januari 2023 16:04:

Shell heroverweegt ambities om nutsbedrijf te worden - media

Energie leveren aan huishouding misschien geen goede strategie.

(ABM FN-Dow Jones) Shell evalueert of de levering van energie aan huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland nog wel past in de strategie van het bedrijf. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een brief van Shell aan medewerkers.

Het zou een aanzienlijke draai zijn voor Shell, dat recent ambities had om een grote energieleverancier voor huishoudens te worden.

Europese energiebedrijven, die elektriciteit en gas aan huishoudens verkopen, stonden afgelopen jaar zwaar onder druk, door de sterke stijging van de energieprijzen na de Russische invasie in Oekraïne.

De evaluatie die nu is aangekondigd, wijst erop dat Shell zich kan terugtrekken uit deze tumultueuze bedrijfstak, waar de marges laag zijn. De energiereus boekt intussen recordwinsten met de productie van olie en aardgas, terwijl het ook pogingen doet de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

De evaluatie zal een aantal maanden duren, volgens het bericht van Bloomberg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
FORT1944
0
quote:

FORT1944 schreef op 30 januari 2023 11:00:

[...]
Best ook , lage winstmarges en steeds de hete adem in de nek van de politiek die aan de marges willen knabbelen
voda
1
Howden’s Hydrogen Compressors for Shell’s Holland Hydrogen 1

Strategic Research Institute
Published on :
31 Jan, 2023, 4:26 am

Howden has been selected to deliver a hydrogen compression solution for Shell’s Holland Hydrogen 1 facility in Rotterdam. When complete, this project will be Europe’s largest renewable hydrogen plant.

The 200MW plant will be powered using renewable energy from the offshore wind farm Hollandse Kust (noord) and is expected to produce up to 60,000 kilograms per day of hydrogen. Howden will supply two reciprocating compressors, enabled with Howden Uptime.

Howden’s unique Free Floating Piston system feature uses a cushion of process gas to support the piston, eliminating rider ring wear and greatly extending intervals between maintenance. Each compressor will handle 50% of the total hydrogen capacity. The hydrogen compression system will run without standby capacity meaning that highest availability and reliability of the compressors are key to the success of the project.
Bijlage:
voda
1
Beursblik: ING verhoogt koersdoel Shell

Naar ruim 30 euro.

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft dinsdag, in aanloop naar de kwartaalcijfers, het koersdoel voor Shell verhoogd van 27,50 naar 30,40 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

"We blijven positief over Shell", schreef analist Quirijn Mulder.

Ondanks de druk op de grondstoffenprijzen, blijven de marktomstandigheden gunstig voor de energiereus, vindt de analist.

Mulder verwacht dat Shell in 2023 een operationele kasstroom realiseert van meer dan 60 miljard dollar. In 2024 zal dit ruim 50 miljard dollar zijn.

Dat betekent dat ING erop rekent dat Shell over deze twee jaar 35 miljard dollar laat terugvloeien naar de aandeelhouders. Mulder verwacht 15 miljard dollar aan dividend en 20 miljard dollar door de inkoop van eigen aandelen.

Tegelijkertijd vindt Mulder dat Shell niet erg hoog gewaardeerd is. Shell krijgt nul premie ten opzichte van zijn drie belangrijkste Europese sectorgenoten, terwijl ING een premie van 10 procent gerechtvaardigd vindt.

Het aandeel Shell noteert dinsdag 0,7 procent lager op 26,85 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Shell boekt beduidend meer winst dan verwacht

Dividend omhoog en nieuwe aandeleninkoop.

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het vierde kwartaal van 2022 meer winst geboekt dan een jaar eerder, maar ook op kwartaalbasis, terwijl de operationele vrije kasstroom op jaarbasis veel hoger uitviel dan verwacht. Dit bleek donderdag uit cijfers van de energiereus.

Shell boekte een aangepaste winst van 9,8 miljard dollar, ruim meer dan de 6,4 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021, en ook iets meer dan de 9,5 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Dit laatste was niet verwacht.

Analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door Vara Research mikten op een aangepaste winst van 8,0 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2022.

De gemiddelde analistenverwachting was dat bij de tak Integrated Gas de winst iets zou teruglopen van 4,0 naar 3,8 miljard dollar. Maar Shell meldde een winst van 6,0 miljard dollar.

Voor de divisie Upstream werd een winst voorzien van 3,4 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 2,8 miljard dollar. Hier kwam Shell uit op 3,1 miljard dollar.

Chemicals & Products was volgens de analisten goed voor een winst van 0,8 miljard dollar. Dat werd 0,7 miljard dollar. Een jaar eerder maakte deze divisie nog een verlies van 0,1 miljard dollar.

De tak Renewables, in het laatste kwartaal van 2021 nog goed voor een heel kleine winst, verdiende in het vierde kwartaal van 2022 0,3 miljard dollar. Dat zou volgens de analisten een verlies van 0,1 miljard dollar zijn.

In heel 2022 kwam de aangepaste winst van Shell uit op 39,9 miljard dollar. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 19,3 miljard dollar in 2021.

Kasstroom

De operationele vrije kasstroom van Shell kwam in het afgelopen kwartaal uit op 22,4 miljard dollar. Dat was een jaar eerder in hetzelfde kwartaal 8,2 miljard dollar.

Door de analisten werd dit ingeschat op 18,2 miljard dollar.

Dividend

Shell keert een dividend uit van 0,2875 dollar per aandeel. Dat was een kwartaal eerder 0,25 dollar.

Daarnaast zal Shell voor nog eens 4 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Dit programma moet afgerond zijn voordat Shell met de cijfers over het lopende eerste kwartaal komt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
1
Beursblik: kleine meevaller Shell

ING handhaaft koopadvies.

(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van Shell in het vierde kwartaal waren een kleine meevaller. Dit concludeerden analisten van ING donderdag.

"We vonden geen grote verrassingen", aldus de bank. Integrated Gas presteerde beter dan verwacht, maar daar stond een wat lager dan voorziene prestatie bij Upstream tegenover.

De dividendverhoging van 15 procent was volgens ING voorzien, maar de aandeleninkoop van 4 miljard dollar "kan worden gezien als een plusje".

"Per saldo licht positief", oordeelde ING, dat een koopadvies op Shell heeft met een koersdoel van 30,40 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 10:17
Koers 33,300
Verschil -0,170 (-0,51%)
Hoog 33,430
Laag 33,245
Volume 877.822
Volume gemiddeld 7.488.665
Volume gisteren 6.212.668