B&S Group « Terug naar discussie overzicht

B en S Group - 2023

2.391 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 116 117 118 119 120 » | Laatste
Plein777
0
Import Iraans marmer

Buiten zijn beursgenoteerde onderneming om is Blijdorp altijd op zoek naar buitenkansjes, zeggen mensen die nauw met hem hebben samengewerkt. Zoals de import van Iraans marmer, waar NRC in januari over berichtte. In 2015 stapt de mediaschuwe tax-free-ondernemer in de exploitatie van negen Iraanse marmergroeven, samen met de 34-jarige Iraans-Nederlandse Danial Mahyari. Blijdorp leent Mahyari daarbij zo’n 70 miljoen euro om de licenties voor de groeven te verwerven.

De licenties en de leningen zouden in een gezamenlijk bedrijf belanden, van de winst moest Mahyari Blijdorp afbetalen. Het loopt anders: het duo krijgt hoogoplopende ruzie en Blijdorp zet zijn jonge vennoot onder druk om de licenties aan hem over te dragen. Daardoor zou Mahyari met een miljoenenschuld, maar zonder groeven achterblijven. Als Mahyari weigert, doet Blijdorp aangifte van oplichting. Het Openbaar Ministerie pakt de zaak op en valt in december 2019 bij Mahyari binnen.


Lees hier het onderzoeksverhaal naar Willem Blijdorp en de marmerimport: Hoe een droomdeal over Iraans marmer ontaardde in een moddergevecht
De zaak is voor beide mannen explosief. Voor Mahyari door het lopende strafrechtelijk onderzoek, voor Blijdorp vanwege het verwijt van Mahyari dat hij – onder meer via een lastercampagne – het OM voor zijn karretje heeft gespannen. Blijdorp ontkent dat in alle toonaarden.

Na de publicatie over de marmerzaak bellen en mailen diverse voormalige zakenpartners van Blijdorp NRC. Zij herkennen het verhaal van Mahyari, die vol vertrouwen het avontuur aangaat en Blijdorp omarmt als financier, aandeelhouder en leermeester. Zij herkennen ook het vervolg: de keiharde botsing met Blijdorp, die daarna door het creëren van financiële druk probeert zich de waardevolle bezittingen van de gezamenlijke onderneming toe te eigenen.

Eén van de mannen die NRC benadert, is de 48-jarige Rotterdammer Martin Nateghi, die met zijn familiebedrijf Metco douche- en badproducten aan onder andere winkelketen Action leverde. Hij kwam Blijdorp in 2008 tegen in Spanje en bouwde een goede band op met de B&S-baas. „Blijdorp kwam vaak bij mij over de vloer, was altijd nieuwsgierig naar mijn werk”, vertelt Nateghi. „Ik vertrouwde hem volledig. Ik besefte toen niet hoe dicht onze handel tegen die van hem aan zat, en dat hij mij als concurrent zag.”

Ik vertrouwde Blijdorp volledig. Ik besefte toen niet hoe dicht onze handel tegen die van hem aan zat, en dat hij mij als concurrent zag
Martin Nateghi eigenaar Metco
In maart 2014 wil Nateghi één van zijn financiers uitkopen. Hij benadert Blijdorp om diens belang over te nemen. Zo verwerft Blijdorp de helft van de aandelen in Metco. Daarna verandert de relatie tussen beide mannen. Blijdorp vertelt Nateghi in steeds dringender bewoordingen dat Metco in zwaar weer is en dat hij zijn familiezaak beter kan laten runnen door twee mensen van Blijdorp.

Als Nateghi weigert plaats te maken, krijgt hij eind 2016 problemen met zijn huisbank, Deutsche Bank, die zijn leningen plotseling niet wil verlengen. Blijdorp – die ermee pocht dat de topman van Deutsche Bank Nederland een ‘goede vriend’ van hem is – heeft de bank een mail gestuurd waarin hij suggereert bij Metco valsheid in geschrifte is gepleegd. De bank zegt de leningen op en neemt alle voorraden in beslag.

„Toen bleek waar Blijdorp op uit was”, zegt Nateghi. „Hij sloot een deal om de voorraden van Deutsche Bank te kopen, voor de helft van de marktwaarde.” Metco kan zonder voorraden en financiering geen zaken meer doen. „Daarna heeft Blijdorp me ook nog failliet laten verklaren”, zegt Nateghi.

Eén rechtszaak wint Nateghi wel: halverwege 2020 oordeelt de rechter dat Blijdorps mail met beschuldigingen aan Deutsche Bank een „nogal speculatieve basis” had. Dat oordeel geeft Nateghi goede kansen via de rechter schade op Blijdorp te verhalen, maar zijn geld is op. Nu wacht hij zijn moment af.

Hij is niet de enige verliezer in de zaak-Metco. Bij NRC meldt zich ook Raj Janardhan uit Dubai, die al veertig jaar in de internationale handel zit – eerst bij multinationals als Unilever en Colgate, daarna zelfstandig. Metco was zes jaar lang een van zijn beste klanten, maar dat veranderde vanaf het moment dat Nateghi Blijdorp tegenkwam, zegt Janardhan. „Willem leek een aardige vent. Vertelde tijdens diners in Dubai en Amsterdam mooie verhalen over uitbreiden en hoe ik ook zijn andere bedrijven kon bevoorraden.”

Als het misgaat tussen Nateghi en Blijdorp, ontdekt Janardhan de andere kant van de B&S-voorman. „Wat Blijdorp bij Nateghi heeft gedaan, heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij. „Normale mensen met zakelijke conflicten kopen elkaar uit, vechten het uit voor de rechter of nemen hun verlies. Maar Blijdorp begon een vendetta tegen Nateghi. Hij heeft zijn leven verwoest, zonder reden.”

Blijdorp begon een vendetta tegen Nathegi en heeft diens leven verwoest, zonder reden
Raj Janardhan handelaar die met Willem Blijdorp samenwerkte
Janardhan zelf maakt ook kennis met de zakelijke moraal van Blijdorp. Hij had in de Nederlandse loodsen waar Deutsche Bank beslag op had gelegd 494 pallets douchecrème staan. Blijdorp wilde ze niet vrijgeven, ook niet toen Janardhan naar een Nederlandse deurwaarder stapte om de goederen (waarde: bijna 300.000 euro) veilig te stellen. In plaats daarvan liet Blijdorp de pallets uit de loods halen. De politie, vertelt Janardhan, wilde niet optreden. „Ze noemden het een zakelijk geschil.” Janardhan, moegestreden en beducht voor oplopende advocatenkosten, gaf de strijd op. „Pure diefstal”, noemt hij het optreden van Blijdorp.
Plein777
8
Conflict met Jack Daniels

Janardhan had gewaarschuwd kunnen zijn, zeggen mensen die Blijdorp al langer kennen. Zij wijzen op een conflict tussen Blijdorp en whiskyproducent Jack Daniels over 20.000 flessen whisky. Saillant in deze kwestie is een aangifte van een Groningse deurwaarder, die op 12 april 1999 in opdracht van Jack Daniels beslag wil leggen op de whisky, opgeslagen in Blijdorps loodsen in Farmsum. De producent verdenkt Blijdorp ervan de goedkopere tax-free-flessen met dikke winst door te verkopen aan Nederlandse slijterijen. Jack Daniels wil niet dat A-merk-flessen zo op de markt komen en laat daarom beslag leggen.

Als de deurwaarder aankomt op Steenweg 17 in Farmsum, wacht Willem Blijdorp hem op. Die dreigt „met geweld”, waardoor de deurwaarder moet vluchten, zo staat in de aangifte. Toen de deurwaarder later die avond met politie terugkwam, vertelt advocaat Paul Reeskamp, al twintig jaar raadsman van Jack Daniels, kon hij „nog net zien hoe de flessen whisky in grote vrachtwagens werden weggevoerd.”

Waar handelaren als Nateghi en Janardhan hun zaak tegen Blijdorp niet doorzetten, had de whiskygigant wel het geld en het geduld om lang te procederen. Dat loonde: twee dochterbedrijven van B&S werden begin 2020 – na twee decennia procederen – veroordeeld tot inbreuk op het merkrecht van Jack Daniels en vergoeding van zo’n 1,5 miljoen euro schade, vermeerderd met twintig jaar rente.

Illustratie Chuan Ming Ong
Een andere zaak die Blijdorp blijft achtervolgen, is die om de jachthaven Zuiddijk in Zaandam, sinds 2011 zijn eigendom. Eerder was de jachthaven nabij het Noordzeekanaal via vennootschappen in Gibraltar en Belize in handen van criminelen. Dat verandert als Blijdorp de haven overneemt van Rogé van de Weg, een veroordeelde faillissimentsfraudeur uit Noord-Nederland. Volgens de papieren betaalt Blijdorp zo’n 1,3 miljoen euro, maar dat komt nooit op tafel. Het wordt weggestreept tegen vorderingen die Blijdorp zou hebben gehad op Van de Weg.

Die gaat later failliet en belandt wegens fraude in de gevangenis. Zijn curator, Arie Brink uit Leeuwarden, probeert de 1,3 miljoen nu al jaren te verhalen op Blijdorp. Één keer, rond de beursgang van B&S in 2018, is hij dicht bij een vergelijk. Maar als het handelshuis de beursnotering eenmaal heeft, gaat de schikking toch niet door. „Ik heb het gevoel dat ik aan het lijntje ben gehouden”, zegt Brink. „Vermoedelijk omdat Blijdorp rond de beursgang geen juridische geschillen wilde hebben.”

Ook Franck Peyrard voelt zich „zakelijk vermoord” door Blijdorp. De wijnhandelaar uit Lozanne, vlak boven Lyon, zint op revanche – maar zijn middelen zijn uitgeput na zijn strijd met de Nederlandse multimiljonair.

Peyrard gaat in 2013 met Blijdorp in zee om gezamenlijk Escale Grands Vins te realiseren, een winkelketen voor exclusieve wijnen en champagnes. Dat moet een apart verkoopkanaal voor particulieren worden, naast Peyrards bloeiende groothandel – waar Blijdorp sinds 2011 via een Franse B&S-dochter voor de helft eigenaar van is. Maar kort nadat Blijdorp en Peyrard de winkelketen opzetten, eist Blijdorp dat zijn partner zijn chique producten gaat leveren aan de Franse hypermarchés. Als Peyrard weigert, veranderde de Nederlander „in de duivel”, zegt de Fransman.

Peyrard vertelt hoe hij vervolgens door Blijdorp financieel in de hoek is gedreven en onder druk zijn aandelen aan de Groninger heeft afgestaan. Een week later staan opeens vier Nederlandse vrachtwagens en een aantal sjouwers voor de deur, melden lokale kranten uit die tijd. Het volledige wijnpakhuis wordt ingeladen, waarna Escale Grands Vins failliet gaat.

Groter en onvoorspelbaarder

Conflicten met (oud-)zakenpartners, langlopende rechtszaken, beschuldigingen van fraude – Blijdorp is in zijn lange ondernemersgeschiedenis wel wat gewend. Maar de laatste zaak waarin hij is beland, tegen marmerondernemer Danial Mahyari, is anders: groter, ingewikkelder en onvoorspelbaarder.

Anders dan ondernemers als Janardhan, Peyrard en Nateghi heeft de jonge Iraans-Nederlandse marmerhandelaar wel de tijd en de middelen om weerstand te bieden. Wat heet: bijgestaan door een klein leger aan advocaten voerde Mahyari de afgelopen jaren tientallen juridische procedures – ook tegen Willem Blijdorp. De advocaten van Mahyari gebruiken informatie over het verleden van de B&S-baas in hun procedures, in de hoop daarmee aan te tonen dat er een patroon zit in Blijdorps gedrag.

Het is de vraag of dat er toe doet voor de zaak van Mahyari, maar de gedesillusioneerde ex-zakenpartners van Blijdorp zijn in ieder geval blij dat diens geschiedenis wordt omgewoeld. En dat ze niet de enigen zijn die zich beetgenomen voelen door de B&S-voorman. Ze zijn ook hoopvol: nu er licht op deze kant van Blijdorp schijnt, zien ze voor het eerst een kans, hoe klein ook, op gerechtigheid. Want vroeg of laat, zegt wijnhandelaar Franck Peyrard, moet iedereen rekenschap afleggen. „Óók Willem Blijdorp.”

Reageren? Onderzoek@nrc.nl
Jan Diederick
1
Zullen we anders alle berichten mbt Blijdorp en B&S even hier plakken? Kan indd zo zijn dat mensen niet meer kunnen googelen tegenwoordig dus al deze info mag ze niet onthouden worden!! Held.
Louis Pasciuto
1
Ja, daar moet je dan voor betalen. Gratis content bestaat niet, IEX reageert zelf ook altijd panisch als premiumcontent geknipt en geplakt wordt, maar lappen tekst van andere aanbieders mag klaarblijkelijk wel.
Dividend Collector
10
IEX is van Strong Buy in april vorig, naar Buy in mei, naar Hold in oktober en Sell in december gegaan. Een jaar geleden betrof het nog slechts aantijgingen aan het adres van Blijdorp, maar de interne spanningen liepen wel op. Schutte had toen zelf ook nog een positie. Op 3 oktober niet meer, maar het advies ging pas 16 december op verkopen.

In het advies van 3 oktober blijft Schutte bij het koopadvies, maar heeft zelf zijn positie rond de zomer verkocht. Ik vind dat geen goed signaal naar Premium leden, ook al ken ik de reden van de verkoop niet.
Take a sisi
1
Tja is voor B en S toekomstgericht zeer slecht nieuws , zie met deze grootaandeelhouder geen gezonde toekomst meer voor dit bedrijf , Blijdorp loopt fikse imago schade op door wat er over zijn handelsverleden op tafel komt , iets van knollen voor citroenen .
Hij weet wat zijn bedrijf in onderdelen waard is en dus weet hij exact hoever hij kan drukken om er niet bij in te schieten , na de verkoop verdwijnt hij en ruilt zijn verleden in voor een hangmatje op een wit strand en vervolgens horen we er niets meer van .
Jan Diederick
1
Hele prima en nuchtere analyse van de stand van zaken bij B&S bij de aandeelhouder. Al deze paniekzaaierij door de pers is gewoon voor de buhne en uiteindelijk in het voordeel van Blijdorp. Er is eigenlijk niks nieuws gemeld sinds gisteren, enkel een lagere koers wat voor Biljdorp perfect uitpakt.
Louis Pasciuto
1
quote:

Jan Diederick schreef op 21 februari 2023 16:03:

Hele prima en nuchtere analyse van de stand van zaken bij B&S bij de aandeelhouder. Al deze paniekzaaierij door de pers is gewoon voor de buhne en uiteindelijk in het voordeel van Blijdorp. Er is eigenlijk niks nieuws gemeld sinds gisteren, enkel een lagere koers wat voor Biljdorp perfect uitpakt.
Lid sinds 21 feb 2023

Ben jij het, Willem?

of Taco? Want je hebt nu natuurlijk tijd genoeg ;)
Take a sisi
4
quote:

Rowi62 schreef op 21 februari 2023 16:01:

Waarom lees ik die onzin hierboven nog....
Ga lekker all in dan .

Succes
Rowi62
1
Wat Deloitte nu deed en nog doet is verzamelen hetgeen onder IAS24 wordt vereist.

Objective of IAS 24
The objective of IAS 24 is to ensure that an entity's financial statements contain the disclosures necessary to draw attention to the possibility that its financial position and profit or loss may have been affected by the existence of related parties and by transactions and outstanding balances with such parties.

Who are related parties?
A related party is a person or entity that is related to the entity that is preparing its financial statements (referred to as the 'reporting entity') [IAS 24.9].

(a) A person or a close member of that person's family is related to a reporting entity if that person:
(i) has control or joint control over the reporting entity; (ii) has significant influence over the reporting entity; or (iii) is a member of the key management personnel of the reporting entity or of a parent of the reporting entity.
spartapiet
1
quote:

Dividend Collector schreef op 21 februari 2023 15:28:

IEX is van Strong Buy in april vorig, naar Buy in mei, naar Hold in oktober en Sell in december gegaan. Een jaar geleden betrof het nog slechts aantijgingen aan het adres van Blijdorp, maar de interne spanningen liepen wel op. Schutte had toen zelf ook nog een positie. Op 3 oktober niet meer, maar het advies ging pas 16 december op verkopen.

In het advies van 3 oktober blijft Schutte bij het koopadvies, maar heeft zelf zijn positie rond de zomer verkocht. Ik vind dat geen goed signaal naar Premium leden, ook al ken ik de reden van de verkoop niet.
Ik heb de vrijheid genomen om dit bericht aan Premium door te sturen. Ben benieuwd naar de reactie.
Bob777
5
4 is denk ik wel de bodem en in q4 zijn transport tarieven weer gedaald zijn alle covid beperkingen van luchthavens cuises ed gehaald. Sta je nog steeds in de rij bij de Action enz enz. Willem heeft de afgelopen 2 dagen zijn positie flink weten uit te breiden.
Volgens Buffet “when blood is in the street” is dit dan het moment.
Nu Willem niet meer in rvc zit en een ceo die een schuld bij hem heeft uitstaan er ook niet meer is. Is een activa passiva transactie nu wel van de baan. Zo’n voorstel zal op zijn minst een keer langs een ava moeten.

We wachten rustig af, de storm van de afgelopen 2 dagen gaat vanzelf weer liggen. Ondank het gerommel in de top is het wel een bedrijf waar gewoon door zo’n 2000 man wordt gewerkt en er dagelijks geld wordt verdiend.

In het verleden bij schommelingen echt transacties van 100k stuks gezien dit is nu niet het geval dus jan particulier gooit de handdoek in de ring en de grotere partijen blijven zitten.
Chasse_Patate
2
Eens even rekenen.
Willem heeft bij de beursgang zo'n 20 miljoen stukken verkocht voor 14,50. Opbrengst 290 miljoen.
In 2020 heeft hij er 14 miljoen terug gekocht van Meulman voor 8 euro per stuk. Kosten 112 miljoen.
Dan heeft ie nog 178 miljoen over.
Hij moet nog ongeveer 26 miljoen stukken kopen. Als hij dat nou doet met die 178 miljoen voor 178/26 = 6,85 euro per stuk dan heeft hij de hele toko binnen.
Kom maar op met dat bod Willem.
Louis Pasciuto
2
Ja, en dan gemakshalve de schuldberg vergeten, die was medio vorig jaar een slordige 414 miljoen euro.
Louis Pasciuto
0
quote:

Bob777 schreef op 21 februari 2023 23:23:

4 is denk ik wel de bodem en in q4 zijn transport tarieven weer gedaald zijn alle covid beperkingen van luchthavens cuises ed gehaald. Sta je nog steeds in de rij bij de Action enz enz. Willem heeft de afgelopen 2 dagen zijn positie flink weten uit te breiden.
Volgens Buffet “when blood is in the street” is dit dan het moment.
Nu Willem niet meer in rvc zit en een ceo die een schuld bij hem heeft uitstaan er ook niet meer is. Is een activa passiva transactie nu wel van de baan. Zo’n voorstel zal op zijn minst een keer langs een ava moeten.

We wachten rustig af, de storm van de afgelopen 2 dagen gaat vanzelf weer liggen. Ondank het gerommel in de top is het wel een bedrijf waar gewoon door zo’n 2000 man wordt gewerkt en er dagelijks geld wordt verdiend.

In het verleden bij schommelingen echt transacties van 100k stuks gezien dit is nu niet het geval dus jan particulier gooit de handdoek in de ring en de grotere partijen blijven zitten.
Ik heb al tijden geen belangenmeldingen gezien van Blijdorp, langs een ava moeten is trouwens een formaliteit... de storm gaat vanzelf liggen? Niet bepaald de afgelopen maanden... en of er dagelijks geld wordt verdiend is maar de vraag, de kasstroom was tot medio vorig jaar negatief.
Analyse
0
quote:

Chasse_Patate schreef op 22 februari 2023 08:58:

Eens even rekenen.
Willem heeft bij de beursgang zo'n 20 miljoen stukken verkocht voor 14,50. Opbrengst 290 miljoen.
In 2020 heeft hij er 14 miljoen terug gekocht van Meulman voor 8 euro per stuk. Kosten 112 miljoen.
Dan heeft ie nog 178 miljoen over.
Hij moet nog ongeveer 26 miljoen stukken kopen. Als hij dat nou doet met die 178 miljoen voor 178/26 = 6,85 euro per stuk dan heeft hij de hele toko binnen.
Kom maar op met dat bod Willem.
Wat is WB met jouw bovenstaande opsomming dan feitelijk opgeschoten. Niet heel veel buiten een boel reputatie cq. imagoschade. Ik verwacht dat er helemaal geen overnamebod meer komt maar dat een meer en meer onafhankelijke RvC en RvB stevig schoon schip aan het maken zijn.
Analyse
0
quote:

Louis Pasciuto schreef op 22 februari 2023 09:16:

Ja, en dan gemakshalve de schuldberg vergeten, die was medio vorig jaar een slordige 414 miljoen euro.
Klopt is een flinke schuld maar zat wel voor een groot deel in aangelegde voorraden.
2.391 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 116 117 118 119 120 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 4,190
Verschil +0,065 (+1,58%)
Hoog 4,270
Laag 4,130
Volume 152.942
Volume gemiddeld 60.725
Volume gisteren 77.215