ASR Nederland « Terug naar discussie overzicht

ASR2023

836 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
Doja
0
Zou de koersval mee te maken hebben met de terugkeer van ASR in de AEX Index? Al zie ik niet waarom het een koersval zou veroorzaken.
Gadus morhua
1
quote:

Doja schreef op 18 maart 2023 17:18:

Zou de koersval mee te maken hebben met de terugkeer van ASR in de AEX Index? Al zie ik niet waarom het een koersval zou veroorzaken.
Lijkt me niet waarschijnlijk, zou je juist een beetje stijging verwachten
Rider
1
Mooie instapkoers. Zou liever hebben dat ze meer aandelen inkopen en minder dividend.
voda
2
Rechter wijst onderzoek naar prullenbak: ’fraudeur’ houdt tonnen
Door MARLOU VISSER

16 min geleden
in GELD

AMSTERDAM - Een verzekeraar mag niet zo maar een onderzoeksbureau inschakelen om een dubieuze claim onder de loep te nemen, heeft de branche in een gedragscode afgesproken. Er moet wel sprake zijn van ’een begin van bewijs’ voor misleiding. Verzekeraar ASR liet een bureau onderzoek doen naar fraude na een grote brandschade. Maar dat rapport, vol bewijs, wordt door de rechtbank in Arnhem terzijde geschoven. De verzekeraar moet tonnen uitkeren en de man bovendien uit frauderegisters wissen.

Wat is er echt verloren gegaan bij de brand in de schuur van de man? Dat blijft ongewis. Foto ter illustratie. GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

In 2019 woedde er een grote brand in de schuur van een ASR-klant, waar hij ook zijn kantoor heeft. Schade-experts becijferen dat de schade aan de schuur ruim €350.000 is en aan de inboedel meer dan €70.000. De verzekeraar vergoedt de inboedelschade en wil de schade aan de opstal in twee tranches vergoeden. Er wordt ruim €245.000 overgemaakt. De verzekeraar verzoekt de klant om de facturen voor de herbouw in te leveren. Zodra hij meer kosten maakt dan het aanvankelijk uitgekeerde bedrag, zal die schade ook worden vergoed.

BEKIJK OOK:
Exen verstrikt in web van leugens, verzekeringsfraude komt uit

Nota’s eigen bedrijf
De verzekeraar verzoekt de man regelmatig om nota’s in te dienen voor de herbouw. Maar de man reageert daar niet op. Daarop besluit de verzekeraar onderzoeksbureau I-Tek in te schakelen. Het bureau moet de man gaan interviewen en verzoeken relevante documentatie aan te leveren. Vlak voor dat interview levert de man drie nota’s in, voor bijna €360.000. Ze zijn allemaal opgesteld door zijn eigen bedrijf, VTD project B.V.

Het onderzoeksbureau blijft de zaak toch onderzoeken en zij doen allerlei opvallende ontdekkingen. Uit gesprekken met de man zelf en zijn relaties komt naar voren dat hij een vergoeding heeft geclaimd voor dingen die hij tijdens de brand niet meer of nog niet in zijn bezit had. Hij heeft volgens het bureau spullen als verloren opgegeven die niet beschadigd zijn geraakt en bewust onjuiste aankoopdata opgegeven. Zo beweerde hij dat een grasmaaier een jaar oud was, terwijl hij hem al twintig jaar had. Het gaat om laptops, grasmaaiers, werkbanken en een fiets. Ook vroeg hij de leverancier voor zijn brand/alarmsysteem om een hogere factuur op te maken dan nodig.

BEKIJK OOK:
Lekkende leiding en vlam in de pan: man verzint duizenden euro’s schade

Daarnaast heeft de man facturen ingediend voor werkzaamheden om de schuur te herbouwen. Daarmee werd de indruk gewekt dat die werkzaamheden al hadden plaatsgevonden, terwijl dat niet zo was en - volgens het onderzoeksbureau - ook nooit voor dat bedrag zouden gaan gebeuren. Volgens het bureau had dat allemaal als doel om de resterende 50% van de schadevergoeding uitgekeerd te krijgen. Fraude dus, concludeert het bureau.

ASR eist de €245.000 terug van de man en wil ook de ruim €30.000 aan onderzoekskosten op hem verhalen. Daarnaast wordt de man in alle frauderegisters bijgeschreven en worden zijn verzekeringen opgezegd.

Gedragscode
De man ontkent te hebben gefraudeerd. Bovendien betoogt hij bij de rechter dat de verzekeraar het recht niet had om een persoonlijk onderzoek in te stellen. Volgens de gedragscode van het Verbond van Verzekeraars moet hier namelijk bewijs van ’grondige en/of structurele misleiding’ voor zijn. En dat had ASR niet op het moment dat het onderzoek werd aangevraagd, vindt hij.

De rechter is gevoelig voor dat argument. Dat de man maar geen nota’s indiende voor de herbouw van zijn schuur was op zich voldoende reden voor een onderzoek. Maar vlak voordat dit onderzoek van start ging, diende hij wel nota’s in. Als de verzekeraar daar vragen over had, hadden zij die hem zelf moeten stellen, in plaats van het onderzoeksbureau naar hem toe te sturen. Het onderzoeksbureau concludeerde dat de schuur nog niet was herbouwd, terwijl een van de ingediende facturen dat wel suggereerde. Daarmee was er een redelijk vermoeden voor fraude. Maar, zo concludeert de rechter, de verzekeraar had het bureau toen nog helemaal niet mogen inschakelen. Of de bevindingen bij de rechtbank meegenomen mogen worden, is dus onzeker.

BEKIJK OOK:
Aankomend verzekeringsagent probeert eigen verzekeraar te tillen

Onrechtmatig
ASR verzoekt de rechter nog om alsnog onderzoek te doen naar vermeende fraude, maar die wijst dat af. Dan wordt het onrechtmatige onderzoek alsnog beloond, is het argument.

Alle ontdekkingen van het bureau worden bestempeld als ’onrechtmatig verkregen bewijs’. Het is geen regel dat dat altijd meteen terzijde moet worden geschoven, maar in dit geval wel omdat de verzekeraar de eigen gedragscode heeft geschonden, vindt de rechter. De fraude is dus niet bewezen. Dat betekent dat de man het ontvangen geld niet hoeft terug te betalen, hij niet in frauderegisters mag worden bijgeschreven en de verzekeraar opdraait voor ruim €7500 aan proceskosten.

www.telegraaf.nl/financieel/854027257...
aardbei010
2
biobert
1
quote:

aardbei010 schreef op 20 maart 2023 19:08:

Vandaag een positie geopend in ASR. Aandeel en sector is te hard afgestraft.
Had ik dat ook maar gedaan, maar helaas....
RJ 80
1
quote:

biobert schreef op 20 maart 2023 21:18:

[...]

Had ik dat ook maar gedaan, maar helaas....
Kan toch nog altijd, of schrik je van die 3% stijging? Stond vorige week nog 42+….

Bodemvissen is maar weinigen gegeven
Zilverduit
1
quote:

REALX schreef op 21 maart 2023 16:09:

ik verwacht dat we snel de 40+ zullen zien
Gisteren een positie in ASR en NN ingenomen. Aantrekkelijk dividendrendement en stijgende rentes zijn overwegend goed voor verzekeraars.
RJ 80
2
Kan je geen bult aan vallen als je het mij vraagt. Wat me wel verwondert nu is dat de banken sneller herstellen dan de verzekeraars, en vandaag zelfs banken wel, en verzekeraars negatief. Schiet mij maar lek.... Buitenkansjes voor mensen die nog geen positie hebben lijkt mij.. Combi-tje ASR/NN is wel aantrekkelijk op huidige waarderingen.
Dividend Collector
0
Precies mijn GAK. En dan lees ik dat Gamestop winst maakt voor het eerst in 2 jaar. Aandeel gaat +55% openen. En zo'n solide dividendaandeel als ASR door het putje. Misschien niet te vergelijken, maar toch.
voda
0
ASR neemt schadebedrijven Soople en Fixxer over

Schadeverzekeraar wil verduurzamen

(ABM FN-Dow Jones) ASR heeft een meerderheidsbelang genomen in schadeherstelbedrijf Soople en een minderheidsbelang in het digitale platform voor schadeklanten Fixxer. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend.

"Beide ondernemingen beschikking over specialistische kennis waarmee ASR een volgende stap kan zetten in haar strategie als duurzame schadeverzekeraar", stelde ASR.

ASR neemt een belang van 70 procent in Soople, dat voor 30 procent in handen blijft van Plegt-Vos. Soople levert duurzame hersteldiensten.

Het belang in Fixxer is 49,98 procent. De rest is in handen van het Belgische Belfius Insurance. Fixxer gebruikt het digitale platform van Belfius, dat oorspronkelijk bedoeld was om klanten met schade in contact te brengen met professionele vaklui om herstelwerk aan hun woning te laten uitvoeren. Inmiddels is ook 'herstel in natura' een optie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Erny
2
quote:

voda schreef op 22 maart 2023 14:15:

ASR neemt schadebedrijven Soople en Fixxer over

Schadeverzekeraar wil verduurzamen

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Dat verklaart een hoop. Duurzaam staat voor deugen, maar niet voor winst maken. Logisch dat de koers van ASR niet herstelt. ASR gaat het ABP achterna, waar reeds miljarden in rook zijn opgegaan vanwege het dwangmatig willen deugen.
robutrecht
0
afgelopen 3 jaar 1 miljard winst steeds. Dat is meer winst per medewerker dan de top 50 bedrijven in nederland. Zelfs meer winst per medewerker dan Asml
plus nog een zeer progressief dividendbeleid.
2015 1.13 dividend
verwachting 2022 3 euro dividend.
Gadus morhua
0
quote:

Erny schreef op 22 maart 2023 14:31:

[...]Dat verklaart een hoop. Duurzaam staat voor deugen, maar niet voor winst maken. Logisch dat de koers van ASR niet herstelt. ASR gaat het ABP achterna, waar reeds miljarden in rook zijn opgegaan vanwege het dwangmatig willen deugen.
Dat lijkt me een beetje kort door de bocht.
Je zult in ieder geval mee moeten gaan met je tijd.
Het is een onderdeel geworden van veel bedrijven (bijna 80%?).
En mogelijk gaat het ten koste van de winst op korte termijn.
Het heeft natuurlijk ook voordelen.
836 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:38
Koers 45,650
Verschil +0,150 (+0,33%)
Hoog 45,680
Laag 44,900
Volume 398.072
Volume gemiddeld 461.251
Volume gisteren 400.862