Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.399 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 166 167 168 169 170 » | Laatste
voda
0
Een gat dat 30 keer zo groot is als de aarde is zichtbaar op de zon en zorgt voor zonnestormen die eind deze week onze planeet bereiken
Artikel van Rebecca Cohen • Gisteren om 22:24

NASA's Solar Dynamics Observatory heeft maandag een reusachtig zwart gebied op de zon, een zogenaamd coronaal gat, ontdekt. Anders dan dat de naam doet vermoeden, zit er geen gat in de zon, maar is een coronaal gat een koele plek die minder hard gloeit dan de rest van het oppervlakte en daarom zwart lijken.

"Dit nieuwe coronale gat, de grootste op dit moment, is ongeveer 300.000 tot 400.000 kilometer in doorsnee," vertelt Alex Young, directeur wetenschap bij NASA , aan Business Insider. "Dat zijn ongeveer 20-30 aardes op een rij."

Een gat dat 30 keer zo groot is als de aarde is zichtbaar op de zon en zorgt voor zonnestormen die eind deze week onze planeet bereiken
© Aangeboden door Business Insider Nederland
Foto: ESA & NASA

Coronale gaten zoals deze komen vaak voor. Er is "niets ongewoons" aan, aldus Scott McIntosh, fysicus en directeur van het National Center for Atmospheric Research. "Gaten als deze maken deel uit van de normale activiteit van de zon. Ze worden echter niet goed begrepen, omdat hun oorsprong onduidelijk is."

Opmerkelijk is dat de coronale gaten de veroorzakers zijn van harde stormen op de zon - die snelheden bereiken van ongeveer 500-800 km per seconde, aldus Young. In dit geval zullen de stormen van dit coronale gat zelfs eind deze week de aarde bereiken.

Foto: NASA

"We zullen waarschijnlijk op 24 maart de effecten van deze 'hogesnelheidswind' gaan zien", zegt Young. "Wanneer de zonnewind de aarde bereikt, zullen de deeltjes en het magnetisch veld dat de wind met zich meedraagt een reactie teweegbrengen in het magnetisch veld van de aarde. De zonnewind zal het magnetische veld van de aarde laten rammelen."

Krachtigere magnetische velden, zoals een plasmawolk (een massale uitbarsting van zonnewind), kunnen elektrische black-outs veroorzaken of communicatietechnologie op aarde verstoren. Maar coronale gaten - zelfs grote zoals deze - kunnen ons niet schade. Het enige, mooie bijverschijnsel is dat het noorderlicht deze vrijdag extra zichtbaar en levendig zal zijn.

Foto: Alexander Kuznetsov/Reuters

Maar volgens Young gaan we een nieuwe fase van toenemende activiteit op de zon in. Coronale gaten zullen hierdoor minder vaak voorkomen, maar plasmawolken en krachtige zonnevlammen juist meer.

Dat kan zorgelijk zijn, omdat de krachtige magnetische velden van plasmawolken en zonnevlammen in het verleden elektriciteitsnetten hebben overbelast en satellieten hebben doen laten ontploffen. Dit soort incidenten zijn echter zeldzaam.

Young zegt dat ongerustheid niet nodig is en dat het voor hem en andere zonnewetenschappers, naarmate de zonneactiviteit toeneemt, "steeds spannender en interessanter wordt".

LEES OOK: NASA’s Voyager 1 verstuurt mysterieuze data van buiten ons zonnestelsel – wetenschappers krabben zich achter de oren

www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/een-ga...
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
Wetenschappers vinden manier om 'eeuwige' chemische stoffen toch af te breken
Door Robbert van der Linde
23 mrt 2023 om 00:23Update: een uur geleden
187 reacties
Canadese wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om vervuilende chemische stoffen af te breken. Met de nieuwe methode kunnen zelfs zogenoemde eeuwige chemische stoffen (ook wel bekend als PFAS) afgebroken worden.

Onderzoekers van de University of British Colombia ontwikkelden een nieuw soort materiaal, gebaseerd op siliciumdioxide (ook wel kiezelaarde genoemd). Het materiaal kan zelfs de kleinste schadelijke deeltjes opnemen bij een groot aantal PFAS.

Wanneer de wetenschappers de schadelijke stoffen eenmaal hebben gescheiden, kunnen ze die met licht en elektriciteit afbreken. Dat gebeurt vele malen sneller dan wanneer ze op een natuurlijke manier worden afgebroken.

PFAS zitten in onder meer (waterafstotende) kleding, de antiaanbaklaag van pannen en het schuim van brandblussers. De stoffen zijn schadelijk voor het milieu, doordat ze heel moeilijk af te breken zijn. Daarom worden ze ook wel eeuwige chemische stoffen genoemd.
Wetenschappers spreken van zeer goed nieuws

En dat is precies de reden dat de wetenschappers zo verheugd zijn. "Dit is zeer goed nieuws. Nu kunnen we die moeilijk afbreekbare stoffen aanpakken en ze voorgoed afbreken", zegt onderzoeker Madjid Mohseni tegen The Guardian.

PFAS kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. De stoffen kunnen onder meer een hogere cholesterol, ontregeling van hormonen, onvruchtbaarheid, hartproblemen en kanker veroorzaken. Ze komen via (vervuild) eten en drinkwater ons lichaam binnen.

Nederland wil samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden strengere regels rond PFAS. De landen willen een verbod op de productie, het gebruik, de verkoop en de import van ruim tienduizend chemische stoffen in de Europese Unie.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 23 maart 2023 08:09:

...reusachtig zwart gebied op de zon, een zogenaamd coronaal gat, ontdekt. Anders dan dat de naam doet vermoeden, zit er geen gat in de zon, maar is een coronaal gat een koele plek die minder hard gloeit dan de rest van het oppervlakte...
Fijn dat de zon dan minder warmte geeft, want dat gaat de opwarming van de aarde door al die CO2 tegen.
Zorg dat je je winteruitrusting in orde hebt!
voda
0
De hoogste wolkenkrabber ter wereld, het project is onthuld
Artikel van stylemania.it • Gisteren om 10:38

Hypertower

1 van 5 foto's in galerij©foto Burj Binghatti Jacob & Co Residences

Hypertower
Een extra luxe toren. Hij werd in Dubai onthuld door Burj Binghatti Jacob & Co Residences en wordt een wolkenkrabber die een record zal vestigen als een van de hoogste woongebouwen ter wereld.

Voor meer afbeeldingen, zie link:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/de-hoo...
Bijlage:
voda
0
Zie voor schitterende beelden de link hieronder

Een video van de NASA toont een gigantische tornado op de zon met omvang 14 keer de aarde
Artikel van Grace Eliza Goodwin • 3 uur geleden

Het observatorium van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat verschijnselen rond de zon volgt, heeft een video gemaakt van een gigantische tornado bij het oppervlak van de zon.

De vorming van de tornado startte op 14 maart en op 18 maart vond een gigantische explosie plaats waarbij een wolk van gemagnetiseerd gas werd gevormd. Daarbij werd kokend plasma de ruimte ingeslingerd, meldt onder meer SpaceWeather.

"De kolkende kolom van plasma had een omvang van 14 keer de aarde en sproeide extreem heet materiaal over de zon uit met 'druppels' ter grootte van de maan", tweette astrofotograaf Andrew McCarthy over het fenomeen. Met behulp van een speciale telescoop wist McCarthy een spectaculaire video van de tornado te maken.

De gebeurtenis vormde een geweldig spektakel bij het oppervlak van de zon, maar heeft verder weinig gevolgen voor de aarde.

"Dit is een behoorlijk grootschalige gebeurtenis", zegt hoogleraar zonnefysica Sven Wedemeyer van de Universiteit van Oslo tegen Insider. De tornado past in een reeks adembenemende, maar voor de aarde onschadelijke, zonne-explosies die passen bij het benaderen van een 11-jarige piek van de zonnecyclus.

De tornado bij de zon is het zichtbare deel van een grotere eruptie
Een video van de NASA toont een gigantische tornado op de zon met omvang 14 keer de aarde
© Aangeboden door Business Insider Nederland
Foto: SDO/NASA

De magnetische structuur die de explosie heeft veroorzaakt, is een stuk groter dan het zichtbare deel bij het oppervlak van de zon. "Wat je ziet is een kroonachtige draaikolk. Het gaat om een gigantische plasmastructuur die soms maanden aan de oppervlakte van de zon verblijft", schrijft hoogleraar ruimtefysica Mathew Owens van de University of Reading aan Insider in een reactie.

De zon is een grote bal van extreem heet gas en plasma. Daarbij worden magnetische velden gevormd die zorgen voor uitbarstingen aan de oppervlakte van de zon.

Sommige magnetische velden zijn zo groot dat ze zich in de ruimte uitstrekken en een soort boog vormen met raakpunten op verschillende plekken aan de oppervlakte van de zon.

Wolken van geïoniseerde gassen boven het zonneoppervlak worden filamenten genoemd. Doordat ze koeler en dichter zijn dan het plasma eromheen, zien ze er tegen de achtergrond van de zon donkerder uit.

. NASA Goddard Space Flight C enter
© Aangeboden door Business Insider Nederland

Tornado's zijn een ander voorbeeld van erupties die veroorzaakt worden door de magnetische velden, aldus Wedemeyer.

In het geval van de tornado die medio maart ontstond, werden geladen deeltjes via een draaikolk weggeblazen van de zon de ruimte in. De tornado bevond zich niet in een baan die gericht was op de aarde en daardoor merken we er weinig van.

"Na de uitbarsting boog deze tornado af richting de noordpool van de zon dus hij komt zeker niet onze kant op", geeft Owens aan.

Tornado's bij de zon draaien niet altijd rond
De naam tornado suggereert een draaiende beweging, maar dat hoeft niet zo te zijn, volgens Wedemeyer.

"Er zijn twee mogelijkheden. Of er is sprake van een structuur die in stand wordt gehouden door magnetische velden, waarbij daadwerkelijk sprake is van rotatie. Maar het is ook mogelijk dat je plasma ziet dat de indruk van rotatie wekt, maar dat eigenlijk op en neer beweegt".

De zon wordt actiever
© Aangeboden door Business Insider Nederland
Foto: NASA/Solar Dynamics Observatory

De kans op spectaculaire gebeurtenissen rond de zon is de komende jaren groter, aangezien we richting een piekmoment gaan van zonne-activiteit in een cyclus van 11 jaar. Daarbij worden van tijd tot tijd ook zonnewinden richting de aarde gestuurd die voor een extra sterk Noorderlicht zorgen.

LEES OOK: Een asteroïde zo groot als een wolkenkrabber schiet zaterdag tussen de aarde en de maan door: dat gebeurt ongeveer eens in de 10 jaar

www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/een-vi...
hirshi
0
Wie kent Eddy Schekman nog?

Jaren geleden dagelijks op de radio om de ontwikkelingen ter beurze te melden.

Vanmorgen verkocht ik mijn aandelen Van Lanschot op een koers van € 26,80.
Eerder dit jaar had ik ze gekocht op € 23,50 en vond het tijd afscheid te nemen omdat ik niet te zwaar in de financiele sector wil zitten.

Toen kwam ik die oude beursrakker Eddy Schekman tegen die mijn verkoopbeslissing ondersteunde.
Prima toch.

www.cashcow.nl/waarom-oppassen-met-va...
Freemoneyforever
0
Alarm uit techwereld: computer gevaarlijk slim - De Telegraaf

Prominenten uit de Amerikaanse techwereld, onder wie Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak, slaan alarm over kunstmatige intelligentie, die zo slim ...
www.telegraaf.nl/nieuws/166537300/ala...
Freemoneyforever
0
Waarom stellen Steve en Elon bovenstaande, omdat ze zelf achterlopen op AI?

Samenvatting van bovenstaande:

Kunstmatige intelligentie wordt te slim

Elon Musk en Steve Wozniack slaan samen met andere prominenten uit de Amerikaanse techwereld alarm over kunstmatige intelligentie. Deze dreigt zo slim te worden dat het maar de vraag is of de mens die onder controle kan houden. Zij pleiten in een open brief voor een pauze van 6 maanden in de ontwikkeling om regels en toezichtkaders in stelling te brengen. Microsoft, Facebook en Google zijn in een concurrentiestrijd verwikkeld om nog slimmere chatbots te ontwikkelen. Bij het GPT-4 van OpenAI zeiden techneuten dat ze vonken van menselijke intelligentie hadden waargenomen. De ondertekenaars van de open brief willen voorkomen dat kunstmatige intelligentie zelfstandig zou kunnen besluiten desinformatie te verspreiden om de wereld naar haar hand te zetten of ervoor te zorgen dat ze niet door mensen kan worden uitgeschakeld. (FD - Telegraaf)
Freemoneyforever
0
Rol voor Rijksvastgoedbedrijf in wooncrisis

Om de tekorten aan woningen, de problemen rond de asielinstroom en stikstof te lijf te gaan, wordt ook het Rijksvastgoedbedrijf in stelling gebracht. Het Rijk zet een eigen ontwikkeleenheid op, gaat vaker grond aankopen om boerenbedrijven te helpen met verhuizen vanwege stikstof. Ook wordt niet langer al het overtollig vastgoed verkocht. Volgens minster De Jonge kan er veel meer worden gedaan met de rijksgebouwen en -gronden. (FD)

Soms komt er wat goeds uit Den Haag, gelukkig....
voda
1
Ach ja...

Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?

Anton Damen 29-03-23, 10:00 Laatste update: 10:55

Als parttime-plandelman (zoals zwerfafrapers ook wel heten) zie ik met een blik op de weg meestal eh... blik op weg! Of je nu in de berm, bij de afrit, in de sloot of op het schoolplein kijkt, de kans is groot dat je daar een Red Bull, Heineken of Coca-Cola vindt. Hoeveel blikjes jaarlijks een zwervend bestaan leiden, is onbekend, maar 150 miljoen lijkt een zeer voorzichtige schatting. Zeker met de 2 miljard blikjes in het achterhoofd die Nederlanders per jaar wegklokken.

Lees ook
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Ik constateer meteen een levensgroot probleem: de volmacht geldt zolang de vrouw leeft

Hester Klein Lankhorst, directeur van Statiegeld Nederland: ,,Niemand wil zwerfafval, dus dat is reden één om ook op blikjes voortaan statiegeld te heffen. Maar het is ook essentieel om de recycling te optimaliseren. Statiegeld maakt het makkelijker om van oude weer nieuwe blikjes te maken: can to can noemen we dat.’’

Effectief
Sommigen consumenten zullen niet blij kijken als ze bij de kassa voortaan meer moeten afrekenen, nu ze per blikje vijftien cent statiegeld betalen. Zo kost een sixpack opeens bijna een euro meer. Voor anderen is de hevig bevochten introductie van statiegeld op blik, anderhalf jaar na die op kleine petflessen, reden voor een voorzichtige vreugdedans.

Dirk Groot, die als Zwerfinator zwerfval telt, categoriseert en analyseert bijvoorbeeld. Hij spreekt van een grote stap vooruit. De Purmerendse prikker zag in zijn cijfers duidelijk het statiegeldeffect terug toen in juli 2021 kleine plasticflesjes aan de beurt waren. ,,Twee maanden daarna zag ik het aantal flesjes in het wild al afnemen. Een half jaar later raapte ik 70 procent minder flesjes dan voorheen. Statiegeld werkt.’’

In het uitgaansge­bied ligt het geld haast voor het oprapen

Dirk Groot, Zwerfinator
Vakantiegeld ligt op straat

Groot is het om de data te doen, maar voor een speciaal type opruimheld - ‘de statiegeldraper’ - gaat het puur om de knikkers. ,,Tijdens mijn tochten kom ik regelmatig een man tegen met een grote boodschappentassen vol flesjes. Hij wandelde altijd al veel als hobby, nu gaat hij op zondagochtenden speciaal langs het uitgaansgebied. Daar ligt het geld haast letterlijk voor het oprapen. In april had hij al 900 euro bij elkaar gescharreld, daarvan ging hij met zijn vrouw op vakantie. Naar Duitsland, waar bijna niks op straat lag, vertelde hij me. Groep 8 van onze zoon verzamelt trouwens ook statiegeld: die kids hebben daarmee hun schoolreisje verdiend.’’

Voor de fooienpot
Nog mooier is natuurlijk als blikjes niet gaan zwerven, maar regelrecht na gebruik worden ingeleverd. Dat kan vanaf deze week bij meer dan 27.000 innamepunten. In de supermarkt mag het blikje gewoon in de machine waar je altijd al de flessen stopte. Klein Lankhorst: ,,Ruim 5000 supermarkten zijn er klaar voor, maar je kan ook bij veel NS-stations en tankstations langs de snelweg blikjes inleveren.’’ Voor de andere innamelocaties moet je denken aan bijvoorbeeld sportclubs. Het grote verschil is dat je bij de winkel je geld terugkrijgt, maar bij de laatste de sportkas spekt, want daar geldt jouw blikje als donatie voor het goede doel.

Let op het logo
Anton Damen en dochter Eef verzamelen blikjes die door anderen zijn achtergelaten. © Koen Verheijden

Niet elke bliksoort is welkom. De regel geldt voor ‘metalen drinkverpakkingen met een inhoud van maximaal drie liter’. Laat het soepblik dus gerust thuis, waar je het in de pmd-bak voor recycling stopt. Uiteraard moet op de buitenkant het statiegeld-logo staan. Snel cashen met de opgebouwde voorraad van vóór statiegeld heeft dus geen enkele zin, want die wordt bij de scan automatisch geweigerd. Mocht je in de overgangsfase per ongeluk nog een ‘oud’ blikje (lees: zonder statiegeldlogo) uit de schappen halen, dan betaal je daar trouwens aan de kassa ook geen statiegeld voor. Wel zo eerlijk.

Klein gebrek geen bezwaar
Wat minder eerlijk kan zijn, is dat de automaat straks jouw blikje weigert. Volgens Klein Lankhorst hoeft het exemplaar echt niet in nieuwstaat te zijn en een deukje mag, zolang de zogenoemde EAN-streepjescode maar door de scanner te lezen is. Op het gevaar een academische discussie te starten: waar ligt de grens tussen een deuk en een deukje?

Zwerfinator Groot, die bij petflesjes nog steeds kinderziektes als loslatende etiketten constateert, houdt zijn hart vast dat de machines niet té streng staan afgesteld. Want dan zou het voor kinderen die hun zakgeld hopen te vermeerderen of daklozen die het geld voor de nachtopvang willen verdienen, minder aantrekkelijk maken om blikjes van straat te plukken. ,,Sinds mei 2022 raapte ik meer dan 14.000 blikjes. Daarvan was 48 procent onbeschadigd of licht gedeukt. De rest was óf gedeukt, óf plat, óf kapotgemaaid. Meer dan de helft is dus niet meer inleverwaardig.’’

Mens of machine
Bedrijfseconoom Nico Bonnet startte met het Duurzaam Datalab om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die ongeacht de vorm of leesbaarheid van de streepjescode statiegeld kan uitkeren. Hij testte al in februari de blikjesinname bij emballage-automatenfabrikant TOMRA.

Bonnet vindt het niet meer dan fair dat apparaten goed checken, om statiegeldtoerisme met bijvoorbeeld Belgische blikjes te voorkomen, of dat het transportmechanisme vastloopt op een gevaarlijk stuk metaal. Toch is hij van mening dat de acceptatie beter kan dan nu bij de introductie. ,,De ironie is dat de moderne machine jouw beschadigde blikje misschien weigert, en het ‘goede’ blikje accepteert om het vervolgens een meter verderop plat te drukken.’’

Zijn proefblikjes kwamen lang niet allemaal door de controle. Met het ontwikkelen van een kwalitatief goede dataset en slimme algoritmes wil hij vast voorsorteren op de volgens hem onvermijdelijke conclusie dat het statiegeldsysteem straks het gestelde target van 90 procent retouren niet haalt.

,,Ik wil laten zien dat je hiervoor geen data scientist hoeft te zijn. Als een gewone boerenjongen als ik het voor elkaar kan krijgen, dan moet het de industrie ook lukken. Ik ben ervan overtuigd dat we naar een volledig circulaire economie moeten en dan zijn vervolgstappen vereist om het retourpercentage naar honderd procent te tillen.’’ In de tussentijd moet je als consument het nog even doen met de menselijke factor, door bij een werkweigerende machine op de bel voor de bedrijfsleider te drukken.

Niet pletten aub
Niet alleen bij de innamemachines moet de knop om, ook bij de consument. Bij ons is dat niet met een snelle softwareupdate geregeld, want gedragsverandering vergt een langere adem. Blikjes zijn als open verpakking helaas minder hygiënisch dan petflesje. De kans op lekken is allesbehalve denkbeeldig. Wat dat betreft mag het blikje dezelfde behandeling krijgen als de wijnfles of het bierflesje - graag even eerst goed leeggieten.

En minstens zo belangrijk - niet knijpen! ,,Dat wordt nog best lastig’’, zegt Bonnet. ,,Kijk na afloop van een feestje thuis maar eens hoeveel intacte blikjes er overblijven.’’ Ook Klein Lankhorst is bekend met het fenomeen. ,,Ik heb zelf pubers thuis. Maar dat kapotknijpen of verfrommelen, dat kan straks écht niet meer.’’

www.ad.nl/geld/statiegeld-op-blikjes-...
Freemoneyforever
0
In Duitsland en Zweden hebben ze al langer statiegeld op blikjes. De blik op openbaar groen is daar een stuk groener (doordat minder blikjes gaan zwerven, of zwervers pakken ze op).

De volkshygiëne heeft niet geleden onder het statiegeld op blikjes.

Pluim voor onze overheid, wel wat laat, maar beter laat dan nooit.
DeZwarteRidder
0
quote:

Freemoneyforever schreef op 29 maart 2023 10:02:

Rol voor Rijksvastgoedbedrijf in wooncrisis

Om de tekorten aan woningen, de problemen rond de asielinstroom en stikstof te lijf te gaan, wordt ook het Rijksvastgoedbedrijf in stelling gebracht. Het Rijk zet een eigen ontwikkeleenheid op, gaat vaker grond aankopen om boerenbedrijven te helpen met verhuizen vanwege stikstof. Ook wordt niet langer al het overtollig vastgoed verkocht. Volgens minster De Jonge kan er veel meer worden gedaan met de rijksgebouwen en -gronden. (FD)

Soms komt er wat goeds uit Den Haag, gelukkig....
Hugo als projectontwikkelaar..............!!

Dat wordt vast een groot succes..........!!!!(i)
Freemoneyforever
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 29 maart 2023 13:51:

[...]
Hugo als projectontwikkelaar..............!!

Dat wordt vast een groot succes..........!!!!(i)
Hij heeft in ieder geval voldoende Chinese mondkapjes voorradig om al die gebouwen naar de nieuwste eisen mee te isoleren.
voda
0
Het moet toch niet gekker worden!!

Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’

Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes.

Binnenlandredactie 30-03-23, 07:50 Laatste update: 07:52

Vanaf zaterdag kunnen mensen 15 cent statiegeld terugkrijgen als ze een leeg blikje inleveren. Dit moet voorkomen dat mensen afval op straat gooien. Het gaat om onbeschadigde blikjes waar geen deuken in zitten. Zwerfafvalonderzoeker Groot van Zwerfinator en RNB willen dat er ook statiegeld komt op andere soorten verpakkingen, zoals kartonnen drinkpakken, koffiebekers en knijpverpakkingen van bijvoorbeeld Capri-Sun. ,,Alles waar een dop of deksel op zit”, zegt Groot. Een woordvoerder van RNB laat weten blij te zijn met statiegeld op blikjes, maar dat er geen uitzonderingen zouden moeten zijn. ,,Dan is het duidelijk voor de consument en kunnen producenten er niet omheen”, zegt hij.

Lees ook
NS zet in op meer plastic lessen én blikjes met statiegeld op de innamepunten op Utrecht Centraal
Statiegeld op blik: ‘Dat wordt een plakzooi op de sorteerbanden’

Zwerfafval
Sommige producenten zijn na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes overgestapt naar kartonnen drinkpakken, stelt Groot. Hij ruimt dagelijks zwerfafval op en doet onderzoek naar drankverpakkingen door het hele land. Ook de afvalexpert kijkt uit naar de invoering van statiegeld op blikjes en verwacht dat het gaat werken tegen afval op straat, maar plaatst wel een kanttekening. “De helft van de blikjes die ik afgelopen jaar heb gevonden zijn zwaar beschadigd. Die worden niet geaccepteerd door de machine. Mensen die flesjes en blikjes op straat zoeken voor statiegeld zullen beschadigde verpakkingen laten liggen.”

Milieuorganisatie RNB vindt 15 cent te weinig en vreest dat het niet genoeg is om mensen blikjes te laten inleveren. Volgens de woordvoerder zullen mensen dit vaker doen als ze 20 of 25 cent statiegeld krijgen per verpakking. Ook Groot ziet het liefst dat het bedrag wordt verhoogd naar 25 cent per flesje of blikje.

www.ad.nl/koken-en-eten/roep-om-stati...
Freemoneyforever
0
quote:

voda schreef op 30 maart 2023 08:01:

Het moet toch niet gekker worden!!

Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Smaken verschillen...
www.lokaalrealisme.nl/images/zwerfvui...
In Zweden en Duitsland zwerven nog nauwelijks blikjes en andere verpakkingen met statiegeld, er zijn in Duitsland zelfs mensen, die daarmee een (karig) inkomen aanvullen.
voda
0
Gigantisch zwart gat ontdekt
Artikel van Redactie • 2 uur geleden

© Copyright Faqt

Astronomen hebben het grootste zwarte gat ooit ontdekt. Volgens de Royal Astronomical Society, dat het bestaan van het zwarte gat bekendmaakte, heeft het ultramassieve gat meer dan 30 miljard keer de massa van de zon en bevindt het zich in een sterrenstelsel op ongeveer 2,7 miljard lichtjaar van de aarde.

Een team van wetenschappers van de Durham University in het Verenigd Koninkrijk en het Duitse Max Planck Instituut ontdekte het fenomeen. Ze noemen het 'buitengewoon opwindend' en hopen dat het nieuwe mogelijkheden opent voor onderzoek naar zwarte gaten.

De ontdekking bevindt zich in het centrum van een sterrenstelsel dat bekend staat als Abell 1201. Wetenschappers konden het ontwaren door een innovatieve techniek die bekend staat als gravitationele lensing, waarbij een nabijgelegen sterrenstelsel wordt gebruikt als een reusachtig vergrootglas om het licht van een object op grotere afstand af te buigen.

Zo konden de wetenschappers nauwkeurig zien hoe het licht van duizenden sterren wordt afgebogen door het zwarte gat in een melkwegstelsel dat miljarden lichtjaren van de aarde verwijderd is. Dankzij supercomputersimulaties in combinatie met beelden van de Hubble-ruimtetelescoop konden de onderzoekers vervolgens de gigantische omvang van het zwarte gat bepalen.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/gigant...
hirshi
0
De statushouders die nu nog in een hotel in Rijswijk zitten, moeten daar weg.

Ze kregen allemaal een flexwoning aangeboden, maar een deel van de statushouders is niet tevreden met die plek. Ze hebben daarom nog geen contract getekend om in de flexwoning te gaan wonen, terwijl ze zaterdag het hotel uit moeten.

Een deel van de statushouders weigert naar de flexwoonlocatie te verhuizen, omdat ze andere verwachtingen hadden. 'Tijdens de gesprekken heeft een aantal statushouders aangegeven dat hun beeld van de toekomstige woning anders is en dat zij daarom het huurcontract niet willen tekenen', schrijft de gemeente.

De statushouders zouden in de veronderstelling zijn geweest dat ze na het verblijf in het hotel een reguliere sociale huurwoning zouden krijgen en niet naar een tijdelijke flexwoning zouden gaan. Ook waren ze bang door het verhuizen naar een flexwoning niet meer in aanmerking te komen voor een permanente woning.

Deze week zijn die 34 huishoudens gedagvaard om zich donderdag bij de rechtbank te melden voor een kort geding, tenzij ze alsnog het contract tekenden. Zeven huishoudens zijn overstag gegaan en hebben hun handtekening onder het contract gezet.
Voor de andere huishoudens gaat de rechter donderdag bepalen of ze daadwerkelijk het hotel uit worden gezet.

www.omroepwest.nl/nieuws/4702742/stat...
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 29 maart 2023 11:26:

En minstens zo belangrijk - niet knijpen! ,,Dat wordt nog best lastig’’, zegt Bonnet. ,,Kijk na afloop van een feestje thuis maar eens hoeveel intacte blikjes er overblijven.’’ Ook Klein Lankhorst is bekend met het fenomeen. ,,Ik heb zelf pubers thuis. Maar dat kapotknijpen of verfrommelen, dat kan straks écht niet meer.’’

www.ad.nl/geld/statiegeld-op-blikjes-...
Ik lees elders: Een deukje is geen probleem, maar voor een geplet blikje krijgt u geen statiegeld. Want dan herkent de inleverautomaat de barcode niet.

Waarom zou je geen barcode van een plat blikje kunnen lezen?
Ik heb zo'n idee dat die inleverautomaat-machine bewust zo gemaakt is, want ongeplette blikjes zijn nogal volumineus en dus lastig mee te nemen.
Geplette blikjes gaan dus alsnog in de vuilnisbak in, of belanden op straat.
Statiegeld is dan een toch mooi verdiend door de winkelier.
3.399 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 166 167 168 169 170 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.942,69 -0,84%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.385,90 +0,12%
 EUR/USD 1,0620 -0,05%
 WTI 85,06 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%