SBM Offshore « Terug naar discussie overzicht

SBM Offshore -2023

1.977 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 95 96 97 98 99 » | Laatste
voda
0
VERWACHTINGEN VOOR DE KOERS VAN SBM OFFSHORE

De voorbije maanden gaven 8 analisten een advies voor het aandeel van SBM Offshore. Hun gemiddelde verwachting is dat het aandeel de komende maanden een koers van 20,74 EUR zal bereiken. Dat betekent dat het aandeel van SBM Offshore met 53,2% kan stijgen van de huidige koers tot het koersdoel.

Grafiek SBM Offshore
Bekijk de evolutie van het koersdoel in de laatste 3 jaar

ADVIEZEN VOOR HET AANDEEL VAN SBM OFFSHORE
8 analisten gaven de voorbije maanden een advies voor het aandeel van SBM Offshore. Hun gemiddelde advies is kopen.

Het is opmerkelijk dat alle analisten die SBM Offshore volgen, een positief advies uitbrengen voor het aandeel. SBM Offshore maakt dus een goede kans op een plaats in de lijst met de meest aanbevolen aandelen.

Voor meer, zie link:

www.trivano.com/aandeel/sbm-offshore....
Alrob2
0
Thanks Voda, dit maakt weer eens duidelijk dat de huidige koers veel te laag is en er dus een aanzienlijk opwaarts koers potentieel is.
Mijn aandelen portefeuille bestaat derhalve enkel uit SBMO.
Fox WIld
3
Ik neem die verwachtingen niet met een korrel zout maar met een groot pak zout.
Koersen boven de 20 euro hebben we sinds 2008 niet meer gezien. SBM bivakkeert sinds 2016 al tussen de 12 en 18 euro dus welke triggers zijn er om zelfs al binnen een paar maanden boven de 20 euro uit te stijgen?
Ik zou al heel blij zijn met een koers van > 17 euro eind 2023.
Dutchtenor
0
Dat er opwaarts potentieel is geloof ik ook wel. Een koers van € 20,- of hoger geloof ik niet in. De laatste keer dat dat even aangetikt werd is12 jaar geleden. En als er één analist (onrealistisch DeGroof Petercam) € 25,- als koersdoel geeft, dan wordt het gemiddelde automatisch hoog.
KBC/ING vind ik een realistischer koersDOEL hebben (wat zelden wordt bereikt, maar wel een richting geeft) rond de 18 a 19 euro.
ING heeft intussen een betere kijk dan in het verleden; 4-2021 € 20,50, 11-2021 20,- 2-2022 19,- en dat wordt nu vastgehouden.

Mogelijk (en hopelijk) dat we de € 16,- gaan aantikken, maar vooralsnog verwacht ik -zoals al vele jaren terugkerend- incidentele uitschieters die snel gecorrigeerd worden. Het zal wel tussen de 14 en 15 blijven schommelen. Uiteraard mijn persoonlijke verwachtingen, wel gebaseerd op een lange SBM geschiedenis (van vóór de schandalen nog ;-)
TX23
0
20 zie ik ook niet gebeuren, teveel fondsen willen niet meer in olie/gas investeren vanwege ESG redenen en de P/E zal m.i. nooit echt hoog meer worden. Echter mooie kans voor mensen die geloven dat olie/gas nog zeker 20-30 jaar nodig zijn.

Ik ga uit van Brent crude boven 100 USD einde van 2023 en SBM dan tussen 15-17 Euro. Ik zit erin met aandelen gekocht tussen 13-14 Eur en geschreven calls Dec 15, als aandeel tzt nog op 13.50 Euro staat an heb ik toch ca 1.50 Eur ontvangen uit dividend en premie uit de calls en als het 15 of meer is dan is rendement 20%.
Verlies als het eind van het jaar onder de 12 Euro noteert, time will tell.
Alrob2
0
Ach die hoge koersdoelen lijken me idd flink overdreven als je naar de grafieken kijkt. Maar mijn koersdoel is 15,00, nog voor het ex-dividend, en dat lijkt me haalbaar. En een top van 17 euro later dit jaar zou zo maar kunnen. Nou dat geeft dan toch een prima winst met een GAK van 13,02
eric_29
6
quote:

The wolf of Duck Street schreef op 31 maart 2023 10:13:

Heeft iemand wellicht toegang tot artikel in Beleggers Belangen over SBM?
Zie onderstaande. Let wel: de auteur heeft een positie in SBM, hetgeen ook vermeld wordt.

Deel1

SBM Offshore | Groeipotentie van dividendgigant nog niet in de koers
Het orderboek van SBM Offshore zat nog nooit zo vol en er komen nog tientallen nieuwe projecten naar de markt. De stijgende cashflow vertaalt zich in een mooie dividendstroom.

SBM Offshore zit de komende tijd in een groeimarkt, maar dat is niet terug te zien in de koers van het aandeel. Sterker nog, de afgelopen jaren is sprake van een toenemende discrepantie tussen de beurswaarde en winstvooruitzichten. Had de bouwer van drijvende olieproductie- en opslagplatforms (FPSO’s) vijf jaar geleden nog een beurswaarde van circa $3,6 mrd, nu is dat nog slechts $2,6 mrd. Tegelijkertijd is de ebitda gestegen van $806 mln in 2017 naar een recordniveau van $1,0 mrd in 2022.

Beleggers betalen nu 2,6 keer de operationele winst, tegen 4,5 keer vijf jaar geleden. Met als belangrijke kanttekening dat de nettoschuld over deze periode is verdubbeld naar $6,1 mrd. Dat is een uitvloeisel van de sterke stijging van de orderportefeuille, die over deze periode ook bijna is verdubbeld naar $30,5 mrd. SBM Offshore heeft zes FPSO’s in aanbouw. Omdat in de engineering-fase nauwelijks omzet wordt geboekt, moet het bedrijf zich flink in de schulden steken om de lopende bouwprojecten te financieren.

Met het huidige aantal platforms in de scheepswerven is de maximale capaciteit bereikt. Dit jaar worden er twee FPSO’s opgeleverd, zodat er weer ruimte vrijkomt voor nieuwe orders. In 2024 en 2025 staat de oplevering van nog eens drie platforms gepland.

Aantrekkende markt
De nieuwe FPSO’s voegen bijna 1,3 mln vaten olie per dag toe aan de huidige productiecapaciteit van 1,8 mln vaten. Een aantal nieuwe platforms wordt na een korte leaseperiode van twee jaar, de cruciale start-upfase, verkocht aan de klant. Toch zal de verwachte cashflow uit de leasevloot de komende jaren flink kunnen toenemen. Volgens analisten van ING stijgt de productiecapaciteit van circa 1,4 mln vaten olie per dag in 2021 naar 2,2 mln vaten per dag in 2025.

Het gaat veelal om langlopende leasecontracten: de huidige vloot is goed voor ongeveer dertig jaar aan inkomsten. De stabiele inkomstenstroom geeft tegenwicht aan het cyclische verloop van de vraag in de olie- en gasindustrie. De laatste hausse in de olie-services sector betrof de periode 2009-2014, toen er gemiddeld circa veertien nieuwe FPSO’s per jaar werden aanbesteed.

In 2014 begon de markt te verslechteren. Lage olieprijzen en sterk gestegen productiekosten voor diepwatervelden noopten oliemaatschappen om FPSO-projecten in de ijskast te zetten. Na het dieptepunt in 2016, toen er wereldwijd geen enkele FPSO werd besteld, is de markt weer duidelijk aangetrokken, afgezien van een investeringsstop tijdens de coronacrisis. Vorig jaar werden er negen FPSO’s aanbesteed. De marktvooruitzichten zijn goed.

Fossiel en offshore
Hoewel hernieuwbare energiebronnen snel toenemen, vertegenwoordigen fossiele brandstoffen nog steeds ongeveer 85% van het wereldwijde aanbod van energie. De wereld heeft nog jarenlang fossiele energiebronnen nodig. Naar verwachting zal de vraag naar olie en gas pas in 2030 pieken, om in de decennia daarna slechts licht te dalen. Bij de huidige hoge olieprijzen is het aantrekkelijk om diepzeevelden te ontginnen. Veel van deze velden zijn al bij een olieprijs van $35 rendabel. Omdat bestaande onshore-velden leeg raken, komt er naar verwachting aan flinke investeringsgolf aan in de offshore olie- en gasmarkt.
eric_29
7
Deel 2

SBM Offshore ziet in de periode 2023-2025 nog 35 potentiële FPSO-projecten op de markt komen, ofwel gemiddeld twaalf per jaar. Minstens 40% valt binnen de niche waar SBM Offshore zich op richt: grote, complexe FPSO’s met een productiecapaciteit van minstens 120.000 vaten olie per dag. Daarvan wil het bedrijf minstens twee orders per jaar binnenslepen. De meeste nieuwe platforms zullen worden ingezet voor de kust van Zuid-Amerika en West-Afrika, met Brazilië, Guyana, Nigeria en Angola als belangrijke markten.

Lagere projectrisico's door standaardisering
In het verleden ging de bouw van complexe FPSO’s nog al eens gepaard met het missen van deadlines, wat klanten bakken met geld kostte. Dit was een van de redenen waarom het ontginnen van diepwatervelden niet rendabel was. Maar de laatste jaren zijn de kosten fors verlaagd, onder meer door standaardisering en digitalisering in de ontwerp en bouwfase. Zo heeft SBM Offshore zijn eigen ‘Fast4Ward’-benadering, met een standaard ontwerp voor FPSO’s, waardoor projectrisico’s en levertijden zijn verlaagd.

Winstverwachting
Het optimisme van SBM Offshore wordt gestaafd door studies van marktonderzoekbureaus. Zo zal de offshore olie- en gassector volgens het gerenommeerde Rystad Energy de komende twee jaar de sterkste groei in tien jaar doormaken, met $214 mrd aan nieuwe projectinvesteringen in het vooruitzicht. De jaarlijkse kapitaaluitgaven aan nieuwe offshore-projecten hebben vorig jaar de drempel van $100 mrd doorbroken en dat zal in 2023 en 2024 wederom het geval zijn. Aangezien de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen sterk blijft, staat offshore weer volop in de belangstelling, aldus Rystad Energy.

Verwacht wordt dat offshore-projecten de komende twee jaar bijna de helft uitmaken van alle goedgekeurde olie- en gasprojecten, tegenover slechts 29% in de periode 2015-2018. Deze nieuwe investeringen zijn een zegen voor de markt voor offshorediensten. Zo stijgen de uitgaven in de toeleveringsketen in 2023 en 2024 met 16%. Leveranciers van FPSO’s en andere offshore-installaties en schepen zullen hiervan profiteren. Tussen 2023 en 2030 verwacht Rystad Energy een aanbesteding van in totaal 48 FPSO’s voor nieuwe offshore-projecten.

Kansen en uitdagingen
Al met al volop marktkansen voor SBM Offshore, die het in klinkende munt zal moeten zien om te zetten. Uitdaging ligt vooral bij het op tijd en binnen budget opleveren van de complexe platforms. Vroeger werden de FPSO’s nog al eens met vertraging opgeleverd, maar dat probleem heeft SBM Offshore dankzij standaardisering van zijn producten inmiddels goed onder controle gekregen. Wel heeft het bij de huidige FPSO’s in aanbouw te maken met oplopende kosten, mede veroorzaakt door het strenge coronabeleid in China en de Oekraïne-oorlog.

De marges blijven per saldo echter goed, zo liet het bedrijf weten bij de publicatie van de jaarcijfers. De outlook voor dit jaar is wel wat aan de voorzichtige kant. Bij een omzet van ruim $2,9 mrd komt de ebitda naar verwachting uit op meer dan $1 mrd, vrijwel gelijk aan 2022. De kans dat SBM Offshore zijn outlook in de loop van het jaar verhoogt is duidelijk aanwezig, nu China zijn zero-covid beleid heeft laten varen en de druk op de logistieke keten afneemt.

Investeerderspagina van de onderneming
Dividendrendement
Aandeelhouders mogen waarschijnlijk wederom een hoger dividend tegemoet zien. Tussen 2010 en 2015 werd er geen dividend uitgekeerd, mede doordat het bedrijf verwikkeld was in een aantal corruptieschandalen, maar vanaf 2016 outlook is er een mooie dividendhistorie opgebouwd. Het dividend is gestegen van $0,21 naar $1,10 per aandeel.

Samen met de inkoop van eigen aandelen is er de afgelopen acht jaar meer dan $1,6 mrd teruggevloeid naar de aandeelhouders. De aanzwellende kasstroom in de leasevloot voorspelt verdere dividendstijgingen in de komende jaren.

Aandeel SBMO blijft koopwaardig
Het aandeel is met een dividendrendement van 8,3% en een k/w van 7,6 voor 2024 te bescheiden gewaardeerd gegeven de gunstige marktvooruitzichten. We handhaven voor het aandeel SBMO het koopadvies.

De auteur heeft een positie in SBM Offshore

Mondiaal speelveld
Een van de belangrijkste groeiregio’s is het Midden-Oosten. Voor het eerst zullen de upstream offshore-uitgaven in de regio dit jaar alle andere overtreffen, dankzij mammoetprojecten in Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, verwacht Rystad Energy. Voor SBM Offshore liggen de kansen vooral in Latijns-Amerika en West-Afrika.

Brazilië investeert dit jaar bijna $23 mrd in zijn olie- en gassector en staatsoliemaatschappij Petrobras wil voor 2030 nog zestien nieuwe FPSO’s inzetten in zes offshore olievelden. De regio West-Afrika investeert dit jaar $15 mrd in offshore-projecten.

The post SBM Offshore | Groeipotentie van dividendgigant nog niet in de koers appeared first on Beleggers Belangen.
Alrob2
0
Thanks Eric voor het plaatsen. Een duimpje.
Mooi overzicht, erg positief over de toekomst. Maar ja, de auteur is uiteraard beïnvloed door zijn positie.
eric_29
1
quote:

Alrob2 schreef op 31 maart 2023 11:07:

Thanks Eric voor het plaatsen. Een duimpje.
Mooi overzicht, erg positief over de toekomst. Maar ja, de auteur is uiteraard beïnvloed door zijn positie.
Duimpjes...Daar koop je geen Rioja voor, Alrob. Op naar de 20 Euro!
arthurovitsch
0
En toch. Koers schommelt al jaren tussen de 12 en de 16 euro, terwijl het bedrijf significante groei heeft doorgemaakt en veel meer winst maakt. De tijd voor een stijging naar 18 of meer lijkt dit jaar wel gekomen, dunkt mij.
effegenoeg
0
quote:

arthurovitsch schreef op 31 maart 2023 13:04:

En toch. Koers schommelt al jaren tussen de 12 en de 16 euro, terwijl het bedrijf significante groei heeft doorgemaakt en veel meer winst maakt. De tijd voor een stijging naar 18 of meer lijkt dit jaar wel gekomen, dunkt mij.
Het zou mooi zijn.
Anderzijds is het een voorspelbare range om een vaste en een handelspositie op in te nemen.
Dividend is natuurlijk geweldig.
Omzetten zijn opvallend laag in de markt.
Waarschijnlijk in afwachting van de inflatiecijfers.
Alrob2
0
Tja na telkens een positieve dag eindigt deze beursweek wellicht met wat winstnemingen, en dus met een rode dag. We zullen het zien.
Levanthus
0
eric_29
0
quote:

Alrob2 schreef op 31 maart 2023 14:02:

Tja na telkens een positieve dag eindigt deze beursweek wellicht met wat winstnemingen, en dus met een rode dag. We zullen het zien.
Let op Unilever, Alrob. Daar gaat wat gebeuren volgens mij...:)
Alrob2
0
quote:

eric_29 schreef op 31 maart 2023 15:06:

[...]

Let op Unilever, Alrob. Daar gaat wat gebeuren volgens mij...:)
Die is al flink gestegen de laatste weken vanwege de angst in de markten. Kan 'm.i. daarom enkel weer zakken.
1.977 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 95 96 97 98 99 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,560
Verschil +0,100 (+0,69%)
Hoog 14,670
Laag 14,280
Volume 608.744
Volume gemiddeld 541.156
Volume gisteren 420.642