ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2023

12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Inion
0
Erny
2
Ik vind het raar dat de koers van ASML nu pas daalt. Dat wereldwijd de vraag naar tech fors aan het afnemen is was immers al veel eerder bekend. Zie de toelichting bij de cijfers van TSMC. En Samsung verwacht ook zwaar weer. Dat exportbeperkingen naar China en de omzetdaling bij TSMC, eigenlijk de hele sector, geen gevolgen zullen hebben voor ASML, aldus het management, slaat natuurlijk nergens op. Dat is mooi weer spelen ten koste van beleggers. Zoiets verwacht je bij een bedrijf als Philips, maar niet bij ASML.
wiegveld
0
TSMC zal de fabrieken wel elders willen gaan neerzetten en daarna weer bestellen.
De supply chain is nog steeds bagger, dus ik ben verbaasd sdat er minder chips nodig zijn.
Blijkbaar liggen ze op de verkeerde plaats.

Ik denk niet dat t te maken heeft met nieuwe apparaat Applied Materials, dat daalt nl net zo hard voorbeurs.
Erny
1
quote:

Beertje schreef op 17 april 2023 11:51:

op 11 april werd door Voda al gemeld dat de cijfer Q1 2023 van TSMC behoorlijk lager zouden zijn, en dus een reactie erop van vertraagde investeringen is te verwachten... Maar ASML heeft voorafgaand geen winstwaarschuwing gegeven, dus zullen ze de machines doorverkopen aan andere klanten...

Waarom zou de vraag bij TSMC sterk afnemen en elders juist toenemen?
Beertje
0
quote:

Erny schreef op 17 april 2023 12:08:

[...]Waarom zou de vraag bij TSMC sterk afnemen en elders juist toenemen?
Ik verwacht dat tsmc donderdag zal mededelen dat het herstel in de tweede half jaar zal worden ingezet.. omdat ondanks de economische afbouw vanaf tweede helft 2022 in de chipsector na een jaar weer een impuls zal komen voor herstel
Inion
1
quote:

Gouden tijden voor de spaarders schreef op 17 april 2023 12:24:

Het nieuwe apparaat van AMAT heeft heel veel effect. Zie de koers!
Werkt het niet? De koers van AMAT gaat ook omlaag. ;-) ;-)
Beertje
0
quote:

Inion schreef op 17 april 2023 12:34:

[...]

Werkt het niet? De koers van AMAT gaat ook omlaag. ;-) ;-)
ik neem aan dat bedoeld wordt dat asml sinds de bekendmaking van de nieuwe machine ontwikkeling van AMAT het aandeel asml nauwelijks meer is gestegen, terwijl asmi en besi dat wel met tientallen % deden.
DeZwarteRidder
2
Beursblik: chipmachine Applied Materials geen grote bedreiging voor ASML
1 mrt 2023 om 10:31
Beursblik

Applied Materials is met de verkoop van een chipmachine gestart, die de afhankelijkheid van de halfgeleiderindustrie van ASML moet verkleinen, maar de impact daarvan op ASML zal beperkt zijn. Dit verwachten analisten van Jefferies.

Die machine, de Centura Sculpta, moet tegen lagere kosten chips kunnen produceren die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor artificial intelligence, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Toch zou Applied Materials niet direct met ASML willen concurreren. Applied Materials zou de eigen machine meer als 'complementair' aan de EUV-technologie van ASML zien.

Op basis van cijfers die Applied Materials zelf afgaf, schat Jefferies de impact van de nieuwe chipmachine op de omzet van ASML in op slechts twee tot drie procent.

Centura Sculpta past volgens Jefferies meer bij het SDAP double patterning-proces waar Samsung en Intel de voorkeur aan geven in plaats van bij het LELE-proces van TSMC.

Jefferies heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 700,00 euro. Het aandeel ASML steeg woensdagochtend met 0,2 procent tot 584,90 euro.
Hoppschwiiz
1
De Nederlandse chippers hebben een backlog van hier tot Tokyo. Dit zorgt mi alleen ‘maar’ voor een minder snelle stijging van de marges.

En zoals hierboven al aangehaald uit een ouder bericht (ab) is het apparaat dat Applied Materials heeft ontwikkeld alleen een aanvulling op de EUV machines. En zeker geen concurrent
Inion
0
Die tool van AMAT is geen bedreiging. In tegendeel juist. Het maakt gebruik van EUV goedkoper, daarmee de kostprijs van chips lager en daarmee de markt groter.
Pandjesbaas
1
quote:

Xynix schreef op 14 april 2023 09:16:

[...]
Is het een idee om voor woensdag jouw posities die je zouden kunnen hinderen te sluiten? Het grootste deel van de premie heb je toch al binnen. Ik heb persoonlijk de afgelopen dagen mijn geschreven calls gesloten om beter te kunnen profiteren van een door mij verwachte stijging. En mijn geschreven puts zijn nog zodanig ver ITM dat ze zich een beetje gedragen als de aandelen zelf. Dus die laat ik nog even doorlopen.

Volgens mij redeneren we voor 95% het zelfde, waarbij ik volgens mij net wat "beweeglijker" ben dan jij. Maar misschien heb ik meer gelegenheid om gedurende de dag meerdere keren te kijken.
Is zelfs een heel goed idee! Temeer daar ik op expiratiedag de hele dag op pad moet, en eigenlijk geen tijd heb om aan de knoppen te zitten. Ik heb dus vandaag maar alvast de call 600 voor 6,60 gesloten. Daarmee 75% van de oorspronkelijk gekregen premie opgestreken, en geen zorgen over mogelijk gemiste winst op mijn aandelen als de koers op de cijfers woensdag omhoog mocht spuiten.

Heb nu alleen nog een geschreven put 590. Maar daarmee durf ik best de cijfers af te wachten; de kans op een grove daling acht ik niet zo groot, zeker omdat de verwachtingen vandaag al flink getemperd werden.

Inderdaad handelde ik oorspronkelijk alleen op expiratiedag; het hele optiegebeuren is nieuw voor mij, en van dingen als tussentijds doorrollen heb ik nog weinig kaas gegeten. Misschien krijg ik nu een kans dat eens te proberen, door als de koers woensdag na de cijfers stabiliseert nog even ATM calls voor de resterende paar dagen te schrijven.
rene66
0
quote:

Erny schreef op 17 april 2023 12:02:

Ik vind het raar dat de koers van ASML nu pas daalt. Dat wereldwijd de vraag naar tech fors aan het afnemen is was immers al veel eerder bekend. Zie de toelichting bij de cijfers van TSMC. En Samsung verwacht ook zwaar weer. Dat exportbeperkingen naar China en de omzetdaling bij TSMC, eigenlijk de hele sector, geen gevolgen zullen hebben voor ASML, aldus het management, slaat natuurlijk nergens op. Dat is mooi weer spelen ten koste van beleggers. Zoiets verwacht je bij een bedrijf als Philips, maar niet bij ASML.
Het tijdstip is inderdaad opmerkelijk. Het is eigenlijk oud nieuws, alleen een beetje concreter. Eerlijk gezegd snap ik de daling ook niet helemaal. ASML heeft naar eigen zeggen een meer dan flinke order portefeuille. Als die inderdaad laten wij aannemen flink is, dan zou je denken dat ze het achteruit schuiven van bestellingen kunnen opvangen in de tijd gezien en dit geen gevolgen heeft de komende twee jaar. Dat de boel weer gaat aantrekken volgend jaar is voor mij bijna een zekerheid. Ik ben benieuwd naar het verhaal van ASML deze week.
voda
0
Beursblik: geen twijfel aan eerste kwartaal ASML

Analisten blikken verder vooruit.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in de eerste drie maanden van 2023 de eigen verwachtingen gehaald. Dit blijkt uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

ASML verwacht zelf dat het in het eerste kwartaal een omzet zou realiseren van 6,1 tot 6,5 miljard euro, met een marge van 49 tot 50 procent. En voor heel 2023 mikt ASML op een omzetgroei van meer dan 25 procent.

ING denkt dat ASML afgelopen kwartaal uitkwam op 6,4 miljard euro, maar is daarmee naar eigen zeggen wel iets optimistischer dan de gemiddelde analist. Dat geldt niet voor Barclays. Analisten van de Britse bank denken net als ING dat ASML afgelopen kwartaal aan de bovenkant van de eigen outlook is uitgekomen.

Wel voorziet Barclays dat de orderinstroom afgelopen kwartaal is teruggelopen naar 5,7 miljard euro. Dat was 6,3 miljard euro in het vierde kwartaal, waarvan 3,4 miljard euro voor rekening van EUV kwam. In het derde kwartaal kwam er voor 8,9 miljard euro aan orders binnen in Veldhoven.

Afgelopen weekend en maandag waren er geruchten dat TSMC minder zou gaan investeren dit jaar en dat er wellicht opdrachten worden ingetrokken of uitgesteld. ASML kon de vragen hierover van ABM Financial News niet beantwoorden.

In een rapport wees ING er maandag op dat de portefeuille van ASML "extreem goed gevuld" is, met meer dan 40 miljard euro aan het einde van 2022. Het eventueel uitstellen van orders is volgens analist Marc Hesselink daarom geen groot probleem. "We verwachten geen aanpassing van de outlook voor 2023."

Analist Andrew Gardiner van Citi Research verwacht geen verrassingen in het eerste kwartaal en denkt dat ASML voor het lopende tweede kwartaal een outlook zal afgeven van een omzet van ongeveer 6,5 miljard euro. "En we zien een bescheiden risico dat de outlook voor 2023 wordt getemperd tot circa 25 procent omzetgroei, in plaats van meer dan 25 procent", aldus Gardiner.

Barclays ziet geopolitieke ontwikkelingen als enige risico voor ASML.

Een nieuwe Nederlandse exportban voor hoogwaardige technologie is echter geen heel grote bedreiging voor ASML, vindt ING.

Volgens de bank was de verkoop van de meest geavanceerde DUV aan China afgelopen jaar goed voor 10 procent van de omzet. "Het valt nog te bezien hoeveel hiervan op het spel staat", aldus analist Hesselink.

Aangezien ASML 'volgeboekt' is, verwacht hij dat eventueel verlies van orders naar China, snel wordt opgevuld met orders vanuit elders in de wereld.

En ook voor de lange termijn is de analist niet somber gestemd. De vraag naar chips zal hoog blijven en een ban op China betekent volgens Hesselink dat nieuwe capaciteit vooral ergens anders in de wereld zal worden gebouwd

In 2025 wil ASML een omzet genereren van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. En in 2030 moet dit oplopen naar 44 tot 60 miljard euro met een marge van 56 tot 60 procent, zo onthulde het bedrijf op de beleggersdag vorig jaar.

Citi heeft vertrouwen in die outlook. De zakenbank verwacht dat de omzet van ASML in 2025 op 37,8 miljard euro zal liggen, met een brutomarge van 55,3 procent.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
IJtje
0
quote:

Xynix schreef op 17 april 2023 09:58:

Klinkt misschien gek, maar de daling van vandaag gaat mij misschien wel helpen om nog wat meer premie uit mijn geschreven opties te persen. Ik moet natuurlijk even de cijfers van woensdag afwachten, maar het zo kunnen zijn dat mijn geschreven 620 puts waarschijnlijk zodanig ITM gaan eindigen op vrijdag dat ik er donderdag nog wat ATM/ITM calls op durf te schrijven.

Gecombineerd met nog best leuke RonTron-winstjes op Shell kan ik dan vrijdag waarschijnlijk terugkijken op een bijzonder geslaagde handelsmaand. Veel beter dan een BAH-strategie van alleen de ASML-aandelen.
Schrijf je dan calls die dan ook vrijdag eindigen? Aan welke zou je nu denken?
Charlemagne
1
Gedoe over China-Taiwan relaties, pesterijtjes, legeroefeningen veel blabla, en toch op enig moment het besef dat Taiwan vroeger of later in de moederschoot zal terugkeren maakt beleggers kopschuw om nu juist daar de beurs en/of TMSC op te zoeken.... chips worden ook elders in de wereld gemaakt, die zouden daarvan nu moeten profiteren... en de totale vraag naar chips neemt niet af maar toe, dus voor ASML en zijn machines is er geen vuiltje aan de vlucht.. denk ik... dus vandaag fors ingestapt en we zien woensdag wel wat het wordt....
Xynix
0
quote:

IJtje schreef op 17 april 2023 14:58:

[...]
Schrijf je dan calls die dan ook vrijdag eindigen? Aan welke zou je nu denken?
Ja, dan werk ik ook met calls die vrijdag expireren. Ik ga waarschijnlijk nog morgen en woensdag op mijn handen zitten en ergens vanaf woensdagmiddag of zo ga ik kijken welke calls de beste premie gaan bieden. Ik verwacht de 600 of 610.
Inion
0
quote:

rene66 schreef op 17 april 2023 14:36:

[...]Het tijdstip is inderdaad opmerkelijk. Het is eigenlijk oud nieuws, alleen een beetje concreter. Eerlijk gezegd snap ik de daling ook niet helemaal. ASML heeft naar eigen zeggen een meer dan flinke order portefeuille. Als die inderdaad laten wij aannemen flink is, dan zou je denken dat ze het achteruit schuiven van bestellingen kunnen opvangen in de tijd gezien en dit geen gevolgen heeft de komende twee jaar. Dat de boel weer gaat aantrekken volgend jaar is voor mij bijna een zekerheid. Ik ben benieuwd naar het verhaal van ASML deze week.
Manisch-Depressief. As always.

[de markt bedoel ik] ;-)
Macron
1
Als ze effectief geraak worden door mindere bestellingen, dan hadden ze dit wel mogen melden. Bij goed bestuur zie je dat aankomen en wordt er veel meer gesproken over toekomstige leveringen en bestellingen. Vanuit die gedachte denk ik dat deze daling eerder een koopkans is.
Beursgeslagen
0
quote:

rene66 schreef op 17 april 2023 14:36:

[...]Het tijdstip is inderdaad opmerkelijk. Het is eigenlijk oud nieuws, alleen een beetje concreter. Eerlijk gezegd snap ik de daling ook niet helemaal. ASML heeft naar eigen zeggen een meer dan flinke order portefeuille. Als die inderdaad laten wij aannemen flink is, dan zou je denken dat ze het achteruit schuiven van bestellingen kunnen opvangen in de tijd gezien en dit geen gevolgen heeft de komende twee jaar. Dat de boel weer gaat aantrekken volgend jaar is voor mij bijna een zekerheid. Ik ben benieuwd naar het verhaal van ASML deze week.
Een verkeerd woord in de outlook en er kan zomaar min 7% op de borden staan. Kijk maar terug in de historie van ASML rapportages.
12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 17:38
Koers 833,700
Verschil -1,100 (-0,13%)
Hoog 840,300
Laag 815,200
Volume 515.076
Volume gemiddeld 567.258
Volume gisteren 477.145