Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursupdate: AEX op Wall Street

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:57 AEX lager gesloten na tegenvallers uit VS
  2. 10:59 Adyen drukt op AEX 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 15 april 2023 11:34
    Nou, dat is wel een Shell vriendelijke update, hij noteert het meeste in de plus, nu ja, de kaarten voor Shell liggen best wel gunstig geschud, als die recessie mild gaat worden en china en onderschat India niet, volledig los gaan, dan gaat de olievraag fors hoger bij een lager aanbod, dat zal de olieboeren geen windeieren gaan leggen, toch was Shell niet de grote gangmaker van de week bij mij, hij pluste 1,28%, nee, Aperam zorgde voor positief vuurwerk, die zorgde met zijn +5,44% ervoor, dat ik de aex dik klop gaf, die ging 0,21% hoger, persoon dezes mocht een plusje van 2,4% optekenen!!
    Aperam profiteert van veel energie transitie acties, veel batterijen vragen veel nikkel en daar pakt Aperam een graantje van mee, ook grote broer Arcelor ging fors hoger, bij Dalm lijkt het wel een supermarkt, zo schoon is alles, toch is topman Aaike voorzichtig, met name bij aluminium, ziet hij een haperende vraag bij de fabrieken!!
    Ook mijn oude vlammetje Besi deed het leuk, hij voerde het chip peloton met overtuiging aan en sprong 3,45% hoger, Asmi kwam niet verder dan 1,25% en dat bedrijf uit Veldhoven was opnieuw nergens, meerdere mensen zien, denk ik, dat er bij besi 2,86€ dividend op de plank ligt, dat is bij asmi maar een knaak, terwijl het aandeel bijna 5x zo duur is, oftenwel, het zeer sociale besi verwent zijn aandeelhouders met stip het meeste van de chippers, 5x meer dan asmi, jammer dat ze hun uitkeringsbeleid prehistorisch houden, kwartaal dividend zou besi een enorme opwaartse boost bezorgen!!
    Het ouderwets defensieve KPN keert in ieder geval 2x per jaar dividend uit, jammer dat ze niet naar IEX geluisterd hebben, die hadden een dividendje van 95 eurocent genoteerd, dat zou zo ongeveer 30% zijn, leuk geprobeerd, maar ik kreeg toch maar 9,5 cent dividend, mede daardoor ging KPN behoorlijk nat -3,87%!!
    De banken kregen gisteren vleugels, op meevallende Amerikaanse bankencijfers, al denk ik dat in deze kw rapportages, de problemen nog maar heel gedeeltelijk ingeprijst zijn, nu ja, we zien wel, het beste bankje van Europa, Ing, steeg naar plaats 1 in de aex weekstaat met +5,24%, de rente voor die beurs bangerikken, oftenwel gewone spaarders kan best een beetje omhoog, anders verdwijnt het toch maar in de zeer wijde zakken van de topp(bb)ers!!
    Wij moeten straks voor elk kilootje vuil gaan betalen, nu Renewi profiteert daar op de voorhand al van, die ging 12c hoger, zo'n 1,7%!!
    Post nl moest weer een koersdoelverlaging slikken en verloor 0,88%, het zal, denk ik , nog wel een poosje duren voor hij weer 2€ aantikt!!
    Vandaag lokt het weer zomaar naar buiten, alle vroege zaai en pootwerk zit in den akker, dus kunnen we alleen wat verder voorbereidend werk doen daarnaast hebben we heel wat klus en rommelwerk te doen, dus vermaak ik me vandaag wel, vermoed ik!!
    Morgen, de mooiste dag van de week, wij mogen de week beginnen, vanuit de rust, die de HEILAND heeft aangebracht, met ZIJN heerlijke verlossingswerk, HEM daarvoor danken en eren past ons allen zeer wel en doe ik heel graag met heel mijn hart, daarom doet het heel zeer, dat mijn moedergemeente, naar gejaagd ritmisch zingen wil overschakelen, dat kan je nl alleen maar met je mond, hopenlijk herzien ze dit nare plan en gaan ze heerlijk rustig, op hele en halve noten, Calvinistisch zingen!!
    Maandag hopen we dat Aprilletje zoet, opnieuw getooid gaat met een lentegroene hoed!!, SJALOOM!!!
  2. Troef 15 april 2023 13:55
    quote:

    jan de vakman schreef op 15 april 2023 11:34:

    Morgen, de mooiste dag van de week, wij mogen de week beginnen, vanuit de rust, die de HEILAND heeft aangebracht, met ZIJN heerlijke verlossingswerk, HEM daarvoor danken en eren past ons allen zeer wel en doe ik heel graag met heel mijn hart, daarom doet het heel zeer, dat mijn moedergemeente, naar gejaagd ritmisch zingen wil overschakelen, dat kan je nl alleen maar met je mond, hopenlijk herzien ze dit nare plan en gaan ze heerlijk rustig, op hele en halve noten, Calvinistisch zingen!!
    Maandag hopen we dat Aprilletje zoet, opnieuw getooid gaat met een lentegroene hoed!!, SJALOOM!!!
    Beste broeder dank voor je mooie stuk. Zelf ben ik tevreden met een rendement deze week van 0,18%. Heb deze week mijn positie in NN-Group een stukje uitgebreid. Over dividend gesproken deze keert twee keer dividend in jaar uit en binnenkort € 1,79 per aandeel. Natuurlijk keert Besi met € 2,85 mooi dividend uit (was in 2022 € 3,33) en zal naar verwachting over dit jaar wat dan in 2024 wordt uitgekeerd lager liggen dan nu. Winsttaxatie over 2023 is maar € 2,50. Dus schat zo rond de € 2,25 bij 90% winstuitkering.
    Wat ik zelf deze week opvallen vond was de lage inflatie 4,4% op jaarbasis. De daling t.o.v. februari 8% kwam voornamelijk door lagere energieprijzen dan een jaar geleden. De inflatie op de voedselprijzen daalt nog nauwelijks. Maar is bekent dat als je naar de prijsontwikkeling september 2022 - maart 2023 kijkt de prijzen volgens het CBS gedaald zijn met 1,7%. Dus het laatste halfjaar geen inflatie maar deflatie.
    Hoop van harte voor je dat je moedergemeente blijft bij het niet ritmisch zingen van de al oude Psalmen. Gelukkig speelt dit niet in onze gemeente. Wij hebben morgen een oude predikant, die ook jaren geleden hier gestaan heeft en soms ook bij jou gemeente voorgaat. Inmiddels is z'n zoon die in onze gemeente woonde voor hij predikant werd ook al jaren dominee. Hele goede gezegde zondag toegewenst.
    Als de weervoorspelling uitkomen krijgen wij lenteweer. Temperatuur overdag tegen einde van de week plaatselijk boven de 20. Wie weet volgt de beurs dit voorbeeld. Maar gezien de verwachte dalende winsten de komende twee kwartelen ben ik bang dat voor stijging de rek er langzaam wat aan het uitgaan is. Wens ieder veel gezondheid en succes en hoop dat ik veel te pessimistisch ben.
  3. forum rang 7 jan de vakman 15 april 2023 16:15
    Ja, broeder Troef, besi is geen dividend aristocraat, het schommelt met de winst, maar qua percentage van de winst, dat ze uitkeren, zitten ze altijd bij de beste jongetjes van de klas, daar komt bij dat door soepel goed beleid, de cijfers meer mee, dan tegen vallen, dus liefkoos ik mijn oude vlammetje regelmatig!!
    Wat het zingen betreft, voor mij als echte liefhebber van de Bovenstem, is modern ritmisch zingen helemaal een drama, want dat gaat gewoon niet op dat gejaagde tempo, Alie Hoek van Kooten bezwoor de gemeente van Genemuiden, dat ze nooit ritmisch moeten gaan zingen en zo de Bovenstem vermoorden, dat is me 1000% uit het hart gegrepen, thuis speelde ik op het prachtige orgel van Caen, uit het boek van de Genemuider Bovenstem en dan zing ik altijd mee, als laatste in de dienst zongen we de zelfde Psalm modern ritmisch, het was een steenkoude douche voor me, maar hoop doet leven, het gaat om de eer van de Driemaal Heilige GOD!!, Soli DEO Gloria!!!
  4. Doordenker 16 april 2023 06:17
    Beste broeders, met graagte kijk ik uit naar jullie stukjes, zo op het eind van de week. Even zoeken waar zal het staan.
    Vooral Jan, jouw laatste alinea’s geven aan waar het écht om draait.! Wat bij mezelf tegelijk weer de lastige vraag oproept ben ik soms niet teveel met het spannende spelletje van de beurs bezig, neemt het mij niet teveel in beslag. (1Johannes 2:15) Zie graag een reactie hoe jullie dat zien.
  5. forum rang 7 jan de vakman 29 april 2023 11:40
    Bij de beursupdate is Asml de grootste stijger, op weekbasis liet hij 1,15% gaan en kon je 10x beter die front end jongens uit Duiven hebben, Besi pluste 5,47% en daar moet je dan ook nog 3,5% dividend bij optellen, dus ging hij netto zo'n 9% omhoog en was daarmee met glans de gangmaker in mijn porto!!
    De aex kreeg zware klappen van mij, die verspeelde een half procentje, terwijl ik ruim 2,5% voorwaarts ging, want niet alleen Besi had er zin in, ook Aperam wist van wanten en klom 3,42% sky high, nu dan kan hij nog wel even, want dan moet hij ruim boven de 50€ gaan, bij Dalm geeft het koersbord dat momenteel niet aan, de fabrieken zijn voorzichtig met inkopen en lage vraag geeft lage prijzen, alle metalen zakken, zelfs het meest belangrijke metaal koper, wat overal in zit en voor nodig is dipt, dus de markt is lang zo vrolijk niet als de beurs, daar vallen veel bedrijfscijfers, alsnog mee!!
    Shell had gelukkig een goed slot richting het weekend, anders had hij nog rood geeindigd, nu schreef hij een dik half procentje bij, de olie ging gisteren ook stevig hoger en ook gas gaat lichtjes omhoog, de laatste weken!!
    Veel energie profeten zien trouwers zowel olie, als ook gas op termijn flink duurder worden, ik denk dat ze het bij het rechte eind hebben, mits de economie opveert!!
    Wat niet opveert zijn de banken, opnieuw dramatische geluiden, van over de grote plas, Ing kreeg er ook een flinke tik door -4,45%, nu ja, ik heb ondanks al die vroegjuichers mijn positie op klein laten staan, dus is de schade bij mij gering!!
    Als de FED toch de rente nog meer gaat verhogen, dan gaan zeer zeker nog meer banken op hun neus!!
    Daarom is een veilig fonds zoals KPN een must in je porto, hij sluipt van lieverderlee al maar hoger, van de week ook weer 1,82%!!
    Voor het vuil moet je voor alles en nog wat steeds meer gaan betalen, dat levert Renewi dik knaken op, die spoot 2,37% omhoog, dat mag ook wel een keer, want hij heeft op ruim een tientje gestaan!!
    En, je kan het geloven of niet, tante Herna, Post nl ging Renewi dik voorbij, die sprintte 3,79% hoger, al ging dat Belgje gisteren nog harder, maar dat mormel speelt vals spel!!
    Vandaag verder met de grote schoonmaak, want voor de tuin is het eigenlijk nog te koud, zelfs zaaiwerk in de kas komt maar dun op, maar ja, wat wil je, als spekkie elke dag nog volop zijn heerlijke gezonde infrarood warmte laat stralen, dan heeft de tuin er nog geen zin in!!
    Morgen gaan we eeuwig rijk makende rust bijtanken, bij HEM DIE GEZEGD HEEFT; KOMT ALLEN TOT MIJ die vermoeid en belast zijt en IK zal u rust geven, ZIJN rust is echt blijvend heerlijk, zoals HIJ beloofd heeft!!
    Dinsdag hoop ik dat Asmi nog wat meer bij komt, van de kortzichtige tik, die hij verschenen week kreeg, want dan voert hij het hele chip peloton naar hoger sferen, gisteren leek het er op, dat de geschiedenis zich zou gaan herhalen, ik heb eens Besi bij gekocht, toen hij door ex dividend( 4,64€) 5€ lager stond, sávonds stond hij een stuiver hoger, dan de vorige avond, dus verdiende ik in 1 dag het hele dividend ruimschoots bij, het leek gisteren weer die kant op te gaan, maar het laatste uur gooide zand in de raderen, ik teken natuurlijk voor weer zo''n weekje, kort, maar krachtig omhoog, dan moeten de metalen gaan verrassen, daar ben ik nog niet zo zeker van, ik geloof het koersbord bij Dalm 10x meer dan die bordpapieren analistjes, op de beurs, die nog nooit een kilo ijzer in hun tengere handjes hebben gehad, ervaring is tenslotte de beste Leermeester!!, SJALOOM!!!
  6. Troef 29 april 2023 16:31
    quote:

    Doordenker schreef op 16 april 2023 06:17:

    Beste broeders, met graagte kijk ik uit naar jullie stukjes, zo op het eind van de week. Even zoeken waar zal het staan.
    Vooral Jan, jouw laatste alinea’s geven aan waar het écht om draait.! Wat bij mezelf tegelijk weer de lastige vraag oproept ben ik soms niet teveel met het spannende spelletje van de beurs bezig, neemt het mij niet teveel in beslag. (1Johannes 2:15) Zie graag een reactie hoe jullie dat zien.
    Beste doordenker, zit nog regelmatig aan je stukje te denken. Had een aardig stuk voor deze week over chippers willen schrijven en de verwachte maar deels ook onverwachtse koersbewegingen en hoe je daar m.i. het beste op kunt anticiperen. Zie er vanaf want maakt een mens alleen maar materialistischer. Er zijn veel belangrijker dingen in het leven dan een beetje winst of verlies op de beurs.
    Hoop vanavond een stuk te gaan fietsen in de heerlijke natuur. Denk daarbij aan Psalm 19 vers 1 (berijmd). Daarna hoop ik met een groepje mensen de maand (laatste zaterdag van de maand) af te sluiten met gebed Denk daarbij aan Psalm 19 vers 4 (berijmd). Dit doen wij elke maand, voor onze (kerkelijke) gemeente. Maar ook voor Nederland en heel het wereld gebeuren en zeker niet te vergeten voor een zegen voor morgen, de mooiste dag van de week.
  7. forum rang 7 jan de vakman 29 april 2023 21:54
    Beste broeder Troef, dat stukje over de chippers had op een beursplatform natuurlijk heel goed gekund, kanttekening daarbij is, dat hebzucht en erg materialisme, meestal slechte beleggers van ons maken, door te veel voor het snelle geld te gaan worden we ongeduldig en nemen te veel risico, dat meestal uitmondt in dik verlies, rustig met geduld en visie beleggen, bespaart een hoop( transactie) kosten en levert bijna altijd op termijn veel meer op, ik heb het dramatische voorbeeld van heel dicht bij!!
    Wat Ps 19 betreft, dat is een heerlijke Bovenstemmer, die ons de liefde voor de wet des HEEREN leert, naast de schoonheid van de geschapen natuur, de glans van wet(en nog meer het Evangelie) gaat daar heerlijk bovenuit, omdat zij ons hart bekeren tot de HEERE waar door we iets van Zijn zeer grote mildheid en gulheid krijgen, Soli DEO Gloria!!
  8. forum rang 7 jan de vakman 13 mei 2023 11:45
    Ja, de beursupdate geeft weinig verandering aan, dat is ook wel zo ongeveer het weekbeeld van de AEX, bijna alles bleef dicht bij huis, zelf ging de AEX 0,33% omhoog, ook ik toverde zo''n miniem plusje op het bord!!
    Ing was van de week de grote gangmaker, mijn prognose kwam aardig uit, normaal verliest Ing stevig bij cijfers, maar nu dacht ik dat we een gunstige uitzondering kregen en die kwam er ook echt, op een goede set cijfers steeg Ing 4,34%, jammer genoeg kiezen ze ook voor die waardeloze eigen aandelen inkoop en niet voor een leuke dividend verhoging, als dat wel was gebeurd, dan had ik hem zeker bijgekocht, maar in dit nepdividend investeer ik niet!!
    Shell was stijger nr 2, er kwam van de week nogal een bak negatief licht over Shell, door een hoed schrijver, de grote olieboer trok er zich weinig van aan, hij ging 0,90% omhoog, ik moet zeggen, dat de samenvatting van het boek door het FD, een forse portie complot troep van de schrijver etaleerde, hij heeft een hekel aan de bedrijven, die Nederland hebben groot gemaakt!!
    Besi moest van de week zijn grote broer Asml voorlaten gaan, die steeg 1,88%, besi haalde bijna de helft, die ging 0,84% upside!!
    Mijn analyse voor Post nl scoorde ook, toch iets meevallend cijfergeweld, zette de koers 8,04% hoger, maar omdat mijn positie klein is en denk ik ook nog even blijft, profiteerde ik er maar dunnetjes van!!
    KPN tekende een rood spoor, hij verloor 0,39%, niet veel, maar toch zie ik het liever andersom, nu ja, de grote defensieve fondsen, gingen nog heel wat meer nat!!
    Met vuil was van de week ook geen knaak te verdienen, Renewi verspeelde zo''n 2%!!
    Aperam was de grootste verliezer van de week, met een min van 2,5%, dat lijkt erger dan het is, want Aperam ging ruim 1,5% kwartaal dividend, dus verloor hij in het echt 1%, toch vind ik het metaal verhaal momenteel zeer verontrustend, top industrie metaal zilver klapte 6,52% naar beneden, manusje van alles koper knalde 4,11% downside, bij Dalm knalt de oudijzerprijs in de puin en topman Aaike hijst de stormbal, er komt waarschijnlijk nog veel meer armoede aan, alles wijst op een broedende knaap van een recessie!!
    Vandaag nog weer een stuk terrein renovatie afronden, er moeten nogal wat pioenen verschoven worden om het met de gemeente eens te blijven, ook hier dreigt Nederland te verlammen en verstikken in allerlei absurde regeltjes!!
    Morgen is het de dag van de Hemelse Vader, HIJ heeft een zeer groot warm hart voor moeders, de eerste moeder had de (eeuwige) dood verdiend, door zich te laten misleiden door satan, de Hemelse Vader zei; Eva, jij zult moeder worden en uit jouw zaad, zal de Grote Redder geboren worden, zie een maagd zal zwanger worden en een ZOON baren IMMANUEL, GOD met ons, God was de Vader, Zijn ZOON kreeg daardoor net zoveel zondaarsliefde dan ZIJN heerlijke Vader, Maria, ZIJN moeder mocht HEM onder haar hart dragen, het past ons de moeders te eren, niet te vereren, dat moeten we haar ZOON doen!!
    Maandag hoop ik op hogere beurstemperaturen, maar de weerprofeten voorspellen een wat late ijsheiligen, de tuin nog maar even in de ruststand laten en maar hopen, dat die metaal signalen, goeddeels door angst ingegeven zijn en niet echt gaan gebeuren!! SJALOOM!!!
  9. forum rang 4 boer 13 mei 2023 14:16
    [quote alias=jan de vakman id=14815747 date=202305131145]
    Ja, de beursupdate geeft weinig verandering aan, dat is ook wel zo ongeveer het weekbeeld van de AEX, bijna alles bleef dicht bij huis, zelf ging de AEX 0,33% omhoog, ook ik toverde zo''n miniem plusje op het bord!!
    Ing was van de week de grote gangmaker, mijn prognose kwam aardig uit, normaal verliest Ing stevig bij cijfers, maar nu dacht ik dat we een gunstige uitzondering kregen en die kwam er ook echt, op een goede set cijfers steeg Ing 4,34%, jammer genoeg kiezen ze ook voor die waardeloze eigen aandelen inkoop en niet voor een leuke dividend verhoging, als dat wel was gebeurd, dan had ik hem zeker bijgekocht, maar in dit nepdividend investeer ik niet!!
    Shell was stijger nr 2, er kwam van de week nogal een bak negatief licht over Shell, door een hoed schrijver, de grote olieboer trok er zich weinig van aan, hij ging 0,90% omhoog, ik moet zeggen, dat de samenvatting van het boek door het FD, een forse portie complot troep van de schrijver etaleerde, hij heeft een hekel aan de bedrijven, die Nederland hebben groot gemaakt!!
    Besi moest van de week zijn grote broer Asml voorlaten gaan, die steeg 1,88%, besi haalde bijna de helft, die ging 0,84% upside!!
    Mijn analyse voor Post nl scoorde ook, toch iets meevallend cijfergeweld, zette de koers 8,04% hoger, maar omdat mijn positie klein is en denk ik ook nog even blijft, profiteerde ik er maar dunnetjes van!!
    KPN tekende een rood spoor, hij verloor 0,39%, niet veel, maar toch zie ik het liever andersom, nu ja, de grote defensieve fondsen, gingen nog heel wat meer nat!!
    Met vuil was van de week ook geen knaak te verdienen, Renewi verspeelde zo''n 2%!!
    Aperam was de grootste verliezer van de week, met een min van 2,5%, dat lijkt erger dan het is, want Aperam ging ruim 1,5% kwartaal dividend, dus verloor hij in het echt 1%, toch vind ik het metaal verhaal momenteel zeer verontrustend, top industrie metaal zilver klapte 6,52% naar beneden, manusje van alles koper knalde 4,11% downside, bij Dalm knalt de oudijzerprijs in de puin en topman Aaike hijst de stormbal, er komt waarschijnlijk nog veel meer armoede aan, alles wijst op een broedende knaap van een recessie!!
    Vandaag nog weer een stuk terrein renovatie afronden, er moeten nogal wat pioenen verschoven worden om het met de gemeente eens te blijven, ook hier dreigt Nederland te verlammen en verstikken in allerlei absurde regeltjes!!
    Morgen is het de dag van de Hemelse Vader, HIJ heeft een zeer groot warm hart voor moeders, de eerste moeder had de (eeuwige) dood verdiend, door zich te laten misleiden door satan, de Hemelse Vader zei; Eva, jij zult moeder worden en uit jouw zaad, zal de Grote Redder geboren worden, zie een maagd zal zwanger worden en een ZOON baren IMMANUEL, GOD met ons, God was de Vader, Zijn ZOON kreeg daardoor net zoveel zondaarsliefde dan ZIJN heerlijke Vader, Maria, ZIJN moeder mocht HEM onder haar hart dragen, het past ons de moeders te eren, niet te vereren, dat moeten we haar ZOON doen!!
    Maandag hoop ik op hogere beurstemperaturen, maar de weerprofeten voorspellen een wat late ijsheiligen, de tuin nog maar even in de ruststand laten en maar hopen, dat die metaal signalen, goeddeels door angst ingegeven zijn en niet echt gaan gebeuren!! SJALOOM!!!
    [/quote

    Wat een prachtig week forum het evangelie komt prachtig naar voren.
    ik hoop dat het met het staal volgende week de goede kant op gaat.
  10. Troef 13 mei 2023 14:44
    Deze keer bespreek maar enkele van mijn aandelen. De beurs kwam deze week per saldo weinig van zijn plaatst. AEX +0,33, AMX -0,20% en AScX -/- 0,85%. Zelf ging mijn portefeuille er met -1,17% achteruit. Dit kwam door mijn AMX fondsen die allemaal in het rood eindigde. Gemiddeld -/- 3,65%. Alfen was daarbij het fonds wat na nieuwe doelen (2025 - 2027) het hardst daalde -6,61%. Dit kwam niet zozeer de groei in omzet maar veelmeer in tegenvallende EBITDA-marge van 15 tot 20 procent. De markt had een stijgende EBITDA-marge verwacht tot boven de 20% en dan valt dit tegen. Volgende week komen de cijfers van Alfen over het 1e kwartaal. Ben benieuwd maar ervaring leert dat de koersreactie fors kan zijn na cijfers. Zelfs door de dag heen van een aanvankelijk forse plus kan het zomaar eindigen in een nog forsere min. Ik ga geen voorspelling doen, maar wil reactie op de cijfers zeker volgen. Waar ik deze week wel een plus kreeg was ASML +1,7%. ASMI dat ik niet meer in bezit moest -0,01% prijsgeven. Volgende week 17 mei gaat ze ex. € 2,50 dividend. Besi heb ik deze week, in mijn ogen (dus persoonlijke mening) voor een mooie prijs van de hand gedaan. Heb deze week de Nederlandse chippers nog eens goed tegen het licht gehouden. Dit ook naar aanleiding van de reactie van broeder Jan op mijn stukje van vorige week dat ik Besi duur vond (Dat is natuurlijk geen feit maar een mening). Hij kwam echter helaas ook met feiten die niet kloppen en dat is jammer. Maar eerst de feiten. Daarvoor gebruik ik de jaarcijfers 2022. Al de genoemde winsten per aandeel en het gegeven dividend per aandeel zijn over 2022. ASML € 14,14 / € 5,80. ASMI € 12,77 / € 2,50 en Besi € 3,06 / € 2,85.
    Hieruit blijkt dat het dividend per aandeel van Besi veruit de hoogste is. Bij de huidige koersen ASML € 596,60, ASMI € 341,00 en Besi € 86,12 betekent dat op basis van de winst over 2022 voor ASML 42,2x de wist betaald. voor ASMI 26,7x en Besi 28,1x. Tot nu toe feiten. Maar nu mijn verwachting voor de winst over 2023. Deze is namelijk voor mij veel belangrijker dan het verleden. Ik verwacht dat de winst van ASML met circa 35% stijgt, ASMI ongeveer gelijk blijft en van Besi met circa 10% daalt. De door mij berekende winst komt dan uit voor ASML € 19,10 per aandeel is 31,2x de winst. ASMI € 12,80 is 26,6x de winst en Besi € 2,75 is tegen de huidige koers 31,3. Tot mijn verrassing kwam niet Besi, maar ASMI als goedkoopste relatief uit de bus. En Besi zelfs als de duurste. Natuurlijk met de aannames over de winst dit ik zelf gemaakt heb. (Bijv. Niels verwacht voor 2023 voor ASNL een winst van boven de € 20,00). Weet dat hier het nodige op af te dingen valt. Maar voor beleggen moet je m.i. ergens vanuit gaan. Zie dit ook niet als advies naar andere toe maar meer als een onderbouwing hoe ik tot keuzes kom. Vindt alle drie de bedrijven geweldige bedrijven. Maar probeer door regelmatig dit soort berekeningen te maken. Daarom nogmaals broeder Jan bedankt dat je mij nog eens aan het rekenen bracht, want zie nu dat ik misschien ASMI wel heel aantrekkelijk wordt om weer in portefeuille te nemen.
    Iedere een heel goede zondag en daarbij sluit ik mij graag aan bij de mooie woorden van broeder Jan over de moederdag. Onze eigen predikant hoop stil te staan bij de ochtenddienst bij het 75 jarig bestaan van de staat Israël. Een groot wonder met zoveel vijanden om hen heen. Hieruit blijkt toch ook Gods almacht en trouw naar Zijn volk.
    Wens ieder meer een prachtige beursweek, maar bovenal liefde en gezondheid toe.
    Volgende week wil ik overslaan en over 14 dagen hoop ik bij gezondheid de maand mei hier te bespreken. Waarbij al mijn aandelen de revue wil laten passeren.
  11. Troef 13 mei 2023 19:03
    quote:

    'belegger'' schreef op 13 mei 2023 15:38:

    Voor ASM International zie ik een 2022 WPA van €7,97 in plaats van €12,77.
    Dank voor je correctie.
    Zie inderdaad dat IEX op zijn website voor 2022 van € 7,97 vermeld. Ik gebruik de website van dividend info. Ik gebruik deze omdat deze ook verwachte winsten meldt. Samen met de verwachtingen van IEX probeer dan voor het lopende jaar de winst in te schatten.
    Zie overigens dat ik bij Besi over 2022 een winst van € 3,06 vermelde maar dat is € 3,03.
    Wil dit uitzoeken welke site de juiste info meldt. Heb dat nooit met elkaar vergeleken.
  12. forum rang 6 'belegger'' 13 mei 2023 20:05
    Welke site je ook gebruikt, ze werken allemaal met data feeds en daar kan iets misgaan. Als je het zeker wilt weten, moet je naar de financiële rapportages van de bedrijven zelf. Dat is een afweging tussen betrouwbaarheid en gemak.

    ASM International had in 2022 een basic EPS van €7,97. De diluted EPS ligt met €7,93 lager a.g.v. personeelsopties.

    Bij Besi is dit respectievelijk €3,03 en €2,90. Dat verschil zal deels ook door personeelsopties kunnen komen. Maar bij dit bedrijf heeft het ook te maken met hun converteerbare obligaties, waarover ik vaker heb bericht.

    Waarderen is geen exacte exercitie. Afwegingen over centen en komma's geeft een schijnzekerheid. Bovenstaande cijfers zijn dan ook details ter info. In het geval van ASM International zat er gewoon een foutje in de data. Dat kan gebeuren. Bij Besi zou ik, meer dan bijvoorbeeld bij ASML, ook proberen door de cyclus heen te kijken. Dus niet alleen de winst van het komende jaar, maar ook wat jij of iemand anders verwacht van de resultaten in de komende jaren.

    Succes en voor morgen alvast een gezegende zondag.
  13. Troef 13 mei 2023 22:05
    quote:

    'belegger'' schreef op 13 mei 2023 20:05:

    Welke site je ook gebruikt, ze werken allemaal met data feeds en daar kan iets misgaan. Als je het zeker wilt weten, moet je naar de financiële rapportages van de bedrijven zelf. Dat is een afweging tussen betrouwbaarheid en gemak.

    ASM International had in 2022 een basic EPS van €7,97. De diluted EPS ligt met €7,93 lager a.g.v. personeelsopties.

    Bij Besi is dit respectievelijk €3,03 en €2,90. Dat verschil zal deels ook door personeelsopties kunnen komen. Maar bij dit bedrijf heeft het ook te maken met hun converteerbare obligaties, waarover ik vaker heb bericht.

    Waarderen is geen exacte exercitie. Afwegingen over centen en komma's geeft een schijnzekerheid. Bovenstaande cijfers zijn dan ook details ter info. In het geval van ASM International zat er gewoon een foutje in de data. Dat kan gebeuren. Bij Besi zou ik, meer dan bijvoorbeeld bij ASML, ook proberen door de cyclus heen te kijken. Dus niet alleen de winst van het komende jaar, maar ook wat jij of iemand anders verwacht van de resultaten in de komende jaren.

    Succes en voor morgen alvast een gezegende zondag.
    Heel veel dank voor je oplettendheid. Weet nu dat ik zelf op gerealiseerde winstcijfers niet blind kan varen op diverse websites. Probeer ook op de winstcijfers naar de toekomt toe mijn beslissingen te nemen. Kijk dan zeker verder dan alleen 2023. Maar het lastige is dat voorspellingen zelden helemaal uitkomen. Je ziet dat bij kwartaalcijfers dat de consensus van analisten en de werkelijkheid lang niet altijd in lijn met elkaar zijn. Daarom kijk ik ook naar het verleden. Is het een contante winstgroei of schommelt hij door de jaren heen sterk. En dan speelt gewoon het gevoel bij een bedrijf voor mij ook mee.
    Nogmaals veel dank voor je oplettendheid, want een ding is zeker heb mijn koop order ASMI even ingetrokken, want wil eerst meer duidelijkheid over de winstontwikkeling van de afgelopen jaren en de toekomst verwachting. Neem niet graag een beslissing op onjuiste gronden.

    Jij ook succes en wederzijds een gezegende zondag.
  14. forum rang 7 jan de vakman 13 mei 2023 22:05
    JA, broeders, het is eigenlijk te laat geworden, vandaag, met de werkzaamheden, maar soms wil je gewoon iets afronden en afsluiten, overal een bende, daar kan ik slecht tegen!!
    Broeder Troef, je bent het hooi Psalmpje de mist in gegaan, Ps 117 lazen de boeren als ze druk in de hooibouw zaten, het zijn maar een paar verzen, dat brengt me gelijk bij de vraag; hoeveel fondsen heb je wel niet in de portefuille, beste broeder, ik heb er maar 7, het getal van de volheid, dat vind ik zelf zeer overzichtelijk en zit beursbreed, behalve in crypto en farma, Warren Bufett zegt; beter weinig en goed, dan veel en het levert niets op!!
    Gelukkig zag ik in je toelichting, vorige week, dat je wel verstandig koopt en verkoopt, want dat gaat bij veel beleggers hopeloos mis!!
    Het verhaal over de verwachte winsten, van jullie beiden, bevreemd me een beetje, kijk eens wat er gebeurde toen corona zijn entree maakte, zoek eens terug naar het begin van de oorlog in Oekraine, 1 klein kinkje in de kabel en alle winstverwachtingen en voorspellingen kunnen zo de kliko in, ik kijk gewoon; zitten ze goed in hun vel, in hun sector, reageren ze soepel en snel op onverwachte mee en tegenvallers, loopt de schuldgraad niet te hoog op, een paar praktische belangrijke zaken en wat die analisten verwachtingen betreft, daar heb ik echt geen hoge pet van op, veel analisten zijn maar zeer beperkt, ter zake kundig, kijken niet verder dan hun neus lang is en veranderen hun mening met het grootste gemak, als per ongeluk de wind uit een wat andere hoek komt!!
    Debora was een moeder in Israel, ze hield veel van zingen, ik ga nog een poosje heerlijk Bovenstemmen, daar laait de geestelijke accu zo heerlijk van op, voor morgen wens ik alle beleggers toe; Soli DEO Gloria!!!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links