Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.402 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Freemoneyforever
0
‘Nieuwe zonnecel maakt zonnepanelen beter dan ooit tevoren’

Een nieuwe zonnecel die zonnepanelen beter maakt dan ooit tevoren. Zo omschrijft TU Delft de nieuwe zonnecel, met een rendement van 26,81 procent, ontwikkeld door wetenschappers van de Chinese pv-fabrikant LONGi.

Geavanceerde modellering, uitgevoerd door onderzoekers van de TU Delft, speelde een cruciale rol bij het begrijpen en engineeren van de innovatie.

Gatencontactlaag
De nieuwe zonnecel is gemaakt van hetzelfde materiaal als 95 procent van alle huidige zonnecellen, maar presteert veel beter. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Energy.

Het rapport over deze doorbraak is het resultaat van samenwerking tussen LONGi, de Chinese Sun Yat-Sen University (SYSU) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Het team optimaliseerde het ontwerp van de zonnecel door gebruik te maken van een sterk verbeterde nanokristallijn-silicium-gatencontactlaag. Zo'n nieuwe laag was al langer bekend als een theoretische mogelijkheid, maar werd nooit eerder succesvol in de praktijk gebracht.

Minder weerstand
Deze nieuwe laag zorgt voor minder weerstand in de geleiding van elektriciteit en dit resulteert in een hoger stroomomzettingsrendement dan alle andere soorten zonnecellen op basis van kristallijn-silicium. Onderzoekers van LONGi ontwikkelden deze nieuwe technologie op standaard siliciumwafers van industriële kwaliteit, waardoor de technologie vrijwel onmiddellijk toepasbaar is bij de productie van zonnepanelen. De verbeterde prestaties van de zonnecel zijn volgens de onderzoekers significant in vergelijking met vorige technologieën, en dit zorgt voor een enorme stap vooruit in de omzettingsefficiëntie, van maar liefst 1,5 procent.’

‘Dit overtreft de prestaties van alle andere kristallijne silicium zonnecelstructuren tot nu toe, die meer dan 95 procent van de wereldwijd geproduceerde zonnecellen vertegenwoordigen’, aldus Xixiang Xu, vice-president van het LONGi Central R&D Institute.

Meer dan oppervlaktepassivering
Wetenschappers van SYSU hebben geanalyseerd en bestudeerd hoe elektriciteit precies door de nieuwe lagen stroomt. Het team keek naar de zonnecellen met deze lagen in vergelijking tot zonnecellen zonder deze lagen. Zij ontdekten dat de zonnecellen met de nieuwe lagen beter elektriciteit geleiden omdat zij een lage activeringsenergie hebben als zij precies goed zijn geplaatst. Zij onthulden dat het bulk-Augerproces steeds belangrijker wordt naarmate de oppervlakte-recombinatie afneemt in sterk gepassiveerde silicium-heterojunctiezonnecellen. Met andere woorden, de bereikte kwaliteit van de oppervlaktepassivering is zo groot dat de vulfactor en het omzettingsrendement kunnen worden verbeterd.

‘Onderzoek naar silicium gatcontactlagen met lage activeringsenergie is zeer actueel en uiterst belangrijk’, stelt Pingqi Gao, professor aan SYSU. ‘Ons werk vormt een grote vooruitgang in het onderzoek naar de elektrische prestaties van gatcontacten, wat gunstig is voor heterojuncties, hybriden en alle zonnecellen op basis van silicium. Het aantonen van deze zonnecelarchitectuur versnelt de energietransitie aanzienlijk, met de toepassing van efficiëntere pv-modules.’

Onwrikbaar vertrouwen
Onderzoekers van de TU Delft hebben met nieuwe modellen de energiebarrières op de interfaces – die de achterste verbinding van de LONGi-zonnecel vormen – gedetailleerd in kaart gebracht. Op deze manier kon het verzamelpad van gaten over de interfaces worden geanalyseerd, wat de uitstekende prestaties van het apparaat verklaart.

‘Het is geweldig om in echte apparaten – met een groot oppervlak – te kunnen zien wat we theoretisch hadden voorspeld als de beste combinatie van materiaaleigenschappen voor gat-contactlagen om ideaal gatentransport in dit soort zonnecellen te bereiken’, vertelt Paul Procel, postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft.

‘Het vakmanschap dat LONGi heeft bereikt bij het aanbrengen van ultradunne lagen met fijne controle over hun opto-elektrische eigenschappen is verbluffend. De modellering van hun zonnecellen verlegt de grens van wat we bedoelen met ideale kristallijne siliciumapparaten’, voegt Olindo Isabella, hoogleraar aan de TU Delft, toe.
solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Freemoneyforever
0
'Markant dat DNB nu waarschuwt voor loonstijgingen'
Auteur: Remy Kock

Waar Duitsland zo goed als zeker afstevent op een recessie, daar zet Nederland alle zeilen bij om dat te voorkomen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank riep vakbonden eerder al op om hun looneisen te matigen om een loon-prijsspiraal te voorkomen. En die zorgen zijn deels terecht, vindt hoogleraar Economie Bas Jacobs van de Vrije Universiteit.

Het probleem zit hem volgens Knot namelijk in de versnelling van die loonstijging, in plaats van het fenomeen zelf, denkt Jacobs. 'Knot roept namelijk al jaren dat de lonen best mogen stijgen, en gisteren zei hij dat ook, maar het is de snelheid waarop dat gebeurt wat hem zorgen baart', duidt Jacobs.

Door die snelheid komen de loonstijgingen namelijk substantieel boven de inflatie uit, 'en daarvan wordt hij zenuwachtig', vervolgt hij. 'Want dan komen er haasje-over-effecten.' Jacobs doelt daarmee op prijsverhogingen van bedrijven om de hogere lonen te kunnen bekostigen, die als gevolg hebben dat werknemers de inflatie zien stijgen, en dus weer hogere looneisen stellen.

Volgens Jacobs is de enige oplossing die een centrale bank op dat moment nog heeft het verhogen van de rente, en dus het vertragen van de economie of mogelijk zelfs het veroorzaken van een recessie. 'Alleen zo is het spel van afwenteling te stoppen', zegt hij. 'Eigenlijk zegt de centrale bank dan iets als 'nu kappen', want anders is die inflatie niet onder controle te krijgen. (...). De zorgen zijn voor een deel terecht, maar het is nog lang niet zover.'

Hij krijgt bijval van hoofdeconoom Ester Barendregt van Rabobank. Zij benadrukt dat er naast de belangen van De Nederlandsche Bank ook gekeken moet worden naar de ECB. 'Zij maken rentebeleid voor de hele eurozone als geheel - dus voor twintig landen', duidt Barendregt. 'Daarin is Nederland belangrijk, maar zeker niet alles. Daar zit nog wel een zekere spanning.'

Ommezwaai

De reden dat Knot nu ineens toch pleit voor een zwakkere loonstijgingen, vindt Jacobs opvallend. 'Eigenlijk heeft de DNB sinds de nasleep van de financiële crisis gepleit voor sterkere loonstijging', gaat Jacobs verder. 'Toen was dat om straf begrotingsbeleid tegen te gaan en om de vraag in de private sector aan te jagen. Dus op het gebied van begrotingspolitiek is de DNB van standpunt veranderd.'

Daarbij heeft de DNB altijd het pleidooi gehouden vóór sterk stijgende lonen, aldus Jacobs. 'Ook omdat de loonstijging de inflatie amper bij kon halen', besluit hij. 'Althans, dat was voor heel veel jaren zo. Maar nu hebben we krapte op de arbeidsmarkt, dus het is logisch dat die lonen omhoog gaan. Het is dus een markant moment dat DNB nu waarschuwt dat het niet te hard moet gaan.'
www.bnr.nl/nieuws/financieel/10512024...

Persoonlijk vind ik het een goede actie, Klaas Knot had een in mijn oren goed betoog in Buitenhof, afgelopen zondag. Wat ik ook waardeer, is dat Tuur Elzinga van de FNV zijn looneisen wil matigen, als het bedrijfsleven prijsstijgingen matigt.

Edin Mujagic gaf aan op BNR gisteren dat de oorzaak van de inflatie beter bestreden had kunnen worden als de ECB, waar Klaas Knot mede beslist, de rente eerder had verhoogd.
hirshi
0
Het lijkt erop dat de markt af en toe de weg een beetje kwijt is.

ABNAMRO kwam met prachtcijfers en boekte meer winst dan verwacht.
De marges op spaartegoeden vliegen omhoog

En wat doet de koers?

Die vloog omhoog naar € 14,98 maar staat op dit moment van schrijven onder de 14 euro, ruim lager dan het slot van gisteren.
Over volatiliteit gesproken.
D'ieteren
0
Bpost zal hier sterker uitkomen’: omstreden voorzitter postbedrijf ‘trekt lessen’ uit reeks schandalen

Bpost zal hier sterker uitkomen. Dat verklaarde voorzitter Audrey Hanard bij de opening van de algemene vergadering van het Belgische postbedrijf, dat de jongste tijd geplaagd wordt door schandalen. ‘We trekken nu al de nodige lessen voor de toekomst’ en ‘we hebben eerder al getoond dat Bpost veerkrachtig is’. Volgens Hanard zijn ‘vertrouwen en transparantie’ essentiële waarden voor Bpost.

REDACTIE10 mei 2023,
www.demorgen.be/snelnieuws/bpost-zal-...
hirshi
1
Is er in Nederland veel aandacht voor vogels die zich kapot vliegen op de wieken van windmolens.
Spanje kampt met een heel ander probleem veroorzaakt door windmolens.
Veel aandacht op de Spaanse tevee over dat onderwerp

"De eeuwige strijd van Don Quichot tegen de windmolens is een van de beroemdste hoofdstukken van het boek van Miguel de Cervantes. Een confrontatie die eeuwen later nog steeds wordt doorleefd in de velden van Castilla, met name in die van Valverde de Campos in Valladolid.

Daar wordt de konijnenfarm van Potosí ernstig getroffen door de windturbines van een windmolenpark.

De boerderij, een van de beste in Spanje en met een investering van twee miljoen euro, is pre-failliet vanwege de schade die de motoren aan de dieren toebrengen. Zoals onvruchtbaarheidsproblemen, gedragsverandering van konijnen die carnivoor zijn geworden of een onevenredige toename van de sterftecijfers. Allemaal veroorzaakt door het windpark, aldus de eigenaren Angela Gómez en haar zoon Nacho del Campo.

Met meer dan 20 jaar ervaring in de sector is deze boerderij uitgegroeid tot een maatstaf, die verschillende prijzen heeft gewonnen voor zijn werk- en investeringscapaciteit. Een paar jaar geleden begonnen ze echter te merken dat hun productie niet meer hetzelfde was. Minder jong, slechter vlees en ongecontroleerd gedrag van dieren.

Zo ontstonden de twijfels over het Naturgy-windpark door "toeval". Ten slotte heeft een rapport van de Polytechnische Universiteit van Valencia bevestigd dat alle problemen samenhangen met de aerosounds die door de generatoren worden gegenereerd"

www.elespanol.com/castilla-y-leon/eco...
Freemoneyforever
0
Private U.S. nuclear fusion company Helion Energy will provide Microsoft with electricity in about five years, the companies said on Wednesday, in the first such deal for the power source that fuels the sun but has been elusive on Earth.
finance.yahoo.com/news/microsoft-buy-...
voda
0
Kletsnatte lente van 2023 komt in de top 10, maar heeft (echt waar) ook voordelen: ‘Natuurlijk is dit fijn!’

De lente van 2023 staat nu al in de top 10 van natste lentes ooit gemeten. Bij Rijkswaterstaat zijn ze blij, want het IJsselmeer ‘zit lekker vol'. Maar ook de muggen vieren al vroeg een feestje in onze slaapkamers. De voor- en nadelen van de kletsnatte lente op een rij.

Sami Kappé, Caspar Naber 10-05-23, 19:54
Een natte lente is fijn, want:
De nationale regenton zit vol

Er viel de afgelopen dagen zo veel regen dat het gemiddelde neerslagtekort in Nederland - dat dinsdag nog 11 millimeter bedroeg - woensdag op 0 stond, meldt Weeronline. De meteorologen spreken van een natte lente: er viel tot nu toe 210 millimeter regen. 2023 staat hiermee in de top 10 van natste lentes ooit gemeten.

,,Die extra regen is voor ons natuurlijk fijn”, vertelt Suzanne Maas, woordvoerder bij Rijkswaterstaat. Op deze manier lukt het de watermanagers namelijk om de watervoorraad in Nederland goed op peil te houden . ,,Half april hebben we zelf de stand van het IJsselmeer verhoogd, door water vanaf de IJssel daarnaartoe te laten stromen. Zo houden we de nationale regenton, zoals we het IJsselmeer altijd noemen, lekker vol voordat de zomer echt begint.” Mocht die zomer weer heel droog worden, dan is de uitgangspositie goed.

Natuurlijk, zegt Maas, zou ze liever op het terras in de zon zitten dan met een paraplu over straat te moeten. Maar de watermanagers klagen niet. Op 10 mei vorig jaar stroomde er maar 1400 kubieke meter water per seconde door de Rijn, dat is nu 2300 kubieke meter. ,,Een extra appeltje voor de dorst. We houden water vast waar het moet en kan. Mocht er toch teveel zijn, dan gaat het naar zee.”

Er groeit weer mos in het Oosten
Ook Staatsbosbeheer is blij met het natte voorjaar. ,,Het is een zegen dat het groeiseizoen niet met een tekort begint’’, zegt Henk-Jan van der Veen. Hij is boswachter in Twente en spreekt van een ‘enorm verschil’ met vorig jaar. Toen was er in mei bijna een droogterecord. ,,Op de uitgedroogde zandruggen bij de Duitse grens groeit nu eindelijk weer wat mos’’, klinkt het opgelucht. We boffen volgens Van der Veen ook met het soort buien. ,,Bij een zware bui dringt de regen maar zo'n 5 tot 10 centimeter de grond in. Met de gestage regen die de we afgelopen weken hebben gehad, wordt het water veel beter opgenomen in de grond.”

Wie klaagt over het ‘te natte’ voorjaar moet volgens hem beseffen dat we de afgelopen jaren zijn verwend met zomerse temperaturen in april en mei. ,,Het voorjaar dat we nu hebben, was dertig jaar geleden normaal. Lekker grillig met regelmatig regen.’’

Ondergelopen deel van het station in Haren. © ProNews Producties
Een natte lente is een gruwel, want:

Tunnels lopen onder

Een parkeergarage in Malden (Gelderland) liep vol water, tunnels in Eindhoven leken slootjes en het perron van een station in Haren verzakte bijna. Op een plek waar een wolkbreuk plaatsvindt, kan in een uur zo 70 tot 80 liter regen per vierkante meter vallen. Afgelopen weekend waren de omstandigheden ‘perfect’ hiervoor: vochtige lucht, een onstabiele atmosfeer (de lucht kon makkelijk snel stijgen) en er stond weinig wind waardoor de buien zich langzaam verplaatsten. Volgens adviesbureau Weather Impact gaan we zulke extreme buien vaker zien. ,,Door klimaatverandering zullen weersextremen toenemen: grote hoeveelheden neerslag in één keer en langduriger drogere periodes. De laatste jaren zien we van beide veel voorbeelden

Er zitten nu al muggen in je slaapkamer

Hebben de muggen je al in het vizier gehad? Het warme en regenachtige weer is als een vakantieresort voor ze. Op plekken met stilstaand water - bijvoorbeeld een regenton - kunnen komende tijd eitjes gelegd worden. ,,Muggen zijn koudbloedige insecten’’, legt Sander Koenraadt, universitair hoofddocent Medische & Veterinaire Entomologie aan de Wageningen Universiteit uit. Hij is gespecialiseerd in muggen. ,,Dat betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte produceren. Ze zijn dus afhankelijk van warm weer. Hoe warmer, hoe sneller muggenlarven zich kunnen ontwikkelen.’’ Het is begrijpelijk dat je met dit klamme weer de ramen open wil gooien. Maar zet er dan een hor voor, tipt hij.

Flink ontspoord
Veel akkerbouwers zijn ook niet blij met het natte voorjaar. ,,In enkele regio’s is de situatie flink ontspoord’’, zegt Tineke de Vries van LTO Nederland. ,,In het noorden van Groningen (Roodeschool), in de veenkoloniën en in Gelderland is er heel veel regen gevallen. Dat zorgt voor schade: zo zijn aardappelen aan het rotten’’, weet de voorzitter van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

De buien verstoren ook het pootseizoen. ,,Veel nieuwe aardappelen moeten nog de grond in en dat is laat. Bij ons in Noord-Friesland hebben we nog geen kwart gepoot’’, vervolgt De Vries. Toch wil ze niet alleen klagen. ,,Vorig jaar duurde het lang voordat alles opkwam maar door het vochtige, warme weer van de afgelopen dagen kiemt het pootgoed snel. Dat is dan weer een voordeel.’’

www.ad.nl/binnenland/kletsnatte-lente...
DeZwarteRidder
1
'Grappige' toespraak op bedrijfsfeest kost timmerman zijn baan na 28 jaar trouwe dienst

Door
Mathijs Smit
11 mei 2023 08:37
Aangepast 11 mei 2023 11:14

Een grappig bedoelde, maar volledig verkeerd gevallen toespraak op een bedrijfsfeest heeft een timmerman uit Sliedrecht na een smetteloos dienstverband van 28 jaar zijn baan gekost. De werknemer zei zijn toespraak als 'roast' te hebben bedoeld, maar zijn werkgever kon er niet om lachen.

Vanwege zijn langlopende dienstverband was de timmerman een van de werknemers die tijdens een groot bedrijfsfeest eind januari in het zonnetje werden gezet. Bij die gelegenheid gaf hij voor een gehoor van collega's, de directie en relaties een toespraak, waarin hij het familiebedrijf op een grappig bedoelde manier op de hak nam.

'Loopse teef'

Zo liet hij zich tijdens de toespraak kritisch uit over de gebrekkige communicatie binnen de onderneming en de kosten van een externe advies waarmee vervolgens niets was gedaan.

De directieleden voelden zich verder onheus bejegend door verwijzingen naar hun christelijke geloof en persoonlijke gedrag. Zo zou een van hen 'zo trouw als een loopse teef' zijn geweest.

Excuusbrief

Een dag later kreeg de timmerman ontslag op staande voet. Een excuusbrief, waarin hij stelde dat hij geen kwaad in de zin had gehad, de speech had bedoeld als 'roast' en juist blij was bij het bedrijf te werken, kon hem niet meer redden.

Daarop stapte de timmerman naar de rechter om zijn baan terug te eisen. Volgens hem was de verkeerd gevallen speech geen reden voor ontslag op staande voet.

Voor de rechtbank Rotterdam in Dordrecht haalde de man deels zijn gelijk. De kantonrechter vindt de meeste passages in de omstreden toespraak niet beledigend, met uitzondering van de opmerking over de loopse teef.

Grof taalgebruik

Dat dergelijke uitdrukkingen volgens de timmerman binnen het bedrijf niet ongebruikelijk zouden zijn, vindt de kantonrechter geen rechtvaardiging. "Voor zover dit soort grof taalgebruik gebruikelijk is op de werkvloer […] had hij zich kunnen en moeten realiseren dat het niet gepast is om tijdens een bedrijfsfeest, in aanwezigheid van derden, dit soort uitdrukkingen te gebruiken voor vermeend gedrag van één van de directieleden."

Toch vindt de kantonrechter de belediging geen reden voor een ontslag op staande voet, zeker niet omdat de timmerman 'probeerde grappig te zijn in zijn toespraak, hij al 28 jaar bij het bedrijf werkt, probleemloos functioneerde en juist voor zijn toespraak nog is geprezen door een directielid'.

Toch baan kwijt

Maar hoewel de kantonrechter dus een streep zet door het ontslag op staande voet, verliest de timmerman toch zijn baan. Het bedrijf mag de arbeidsovereenkomst ontbinden omdat de verhoudingen zo ernstig zijn verstoord dat de man niet kan terugkeren.

Per 19 juni staat de timmerman daarom op straat. Wel moet zijn werkgever de man tot die tijd zijn salaris doorbetalen, ofwel een periode van 4,5 maand. Ook heeft de ontslagen medewerker recht op een ontslagvergoeding van bijna 34.000 euro.

En omdat het ontslag hem niet te verwijten is, kan de man eventueel toch aanspraak maken op een ww-uitkering. Bij een terecht ontslag op staande voet was dat niet mogelijk geweest.
voda
1
Onderzoek vindt bewijs voor bewustzijns-activiteiten in doodgaande brein
Gisteren om 17:46
© Aangeboden door In De Spiegel

Een nieuwe studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science, toont aan dat er mogelijk een toename van activiteit gerelateerd aan bewustzijn is in de stervende hersenen. Dit onderzoek bouwt voort op eerdere dierstudies die bijna tien jaar geleden werden uitgevoerd onder leiding van Jimo Borjigin, Ph.D., in samenwerking met George Mashour, M.D., Ph.D.

De studie vond vergelijkbare kenmerken van gamma-activatie in de stervende hersenen van zowel dieren als mensen na een verlies van zuurstof als gevolg van een hartstilstand. Mashour merkte op dat dit onderzoek helpt om de neurowetenschappelijke paradox te ontrafelen van hoe levendige ervaringen kunnen ontstaan uit een disfunctioneel brein tijdens het stervensproces.

De onderzoekers identificeerden vier patiënten die overleden aan een hartstilstand terwijl ze in het ziekenhuis werden gemonitord door een EEG. Ze waren alle vier comateus en gaven geen respons meer. Twee van deze patiënten vertoonden een verhoogde hartslag en een toename van gamma-golfactiviteit na het verwijderen van levensondersteuning. Deze activiteit werd gedetecteerd in de zogenaamde "hot zone" van neurale correlaten van bewustzijn in de hersenen, een gebied dat geassocieerd wordt met dromen, visuele hallucinaties bij epilepsie en veranderde bewustzijnstoestanden.

Vanwege de kleine steekproefgrootte waarschuwen de auteurs voor het trekken van algemene uitspraken over de implicaties van de bevindingen. Ze merken ook op dat het onmogelijk is om in deze studie te weten wat de patiënten ervaren hebben, omdat ze niet overleefden.

Voorzichtig zijn met conclusies
'We kunnen geen correlaties maken tussen de waargenomen neurale handtekeningen van bewustzijn en een overeenkomstige ervaring bij dezelfde patiënten in deze studie. De waargenomen bevindingen zijn echter zeker opwindend en bieden een nieuw kader voor ons begrip van verborgen bewustzijn bij stervende mensen', aldus Nusha Mihaylova, die al sinds 2015 samenwerkt met dr. Borjigin.

Verder onderzoek, waaronder grotere, multicenter studies en het opnemen van EEG-gemonitorde IC-patiënten die een hartstilstand overleven, kan helpen bepalen of deze uitbarstingen van gamma-activiteit inderdaad bewijs zijn van verborgen bewustzijn nabij de dood.
voda
1
Een mysterieus object dat 10 miljoen keer zo helder is als de zon, stelt wetenschappers voor een raadsel
Artikel van Marianne Guenot • 2 uur geleden

Wetenschappers zijn verbijsterd over een mysterieus object in het heelal dat zo helder is dat het volgens natuurkundige wetten had moeten exploderen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA volgt zogeheten ultralumineuze röntgenbronnen (ultraluminous X-ray sources, ofwel ULX), onmogelijke objecten die 10 miljoen keer helderder kunnen zijn dan de zon, om te begrijpen hoe ze werken.

Deze objecten kunnen in theorie niet bestaan, omdat ze de Eddington-limiet overschrijden, een regel van de astrofysica die voorschrijft dat er een grens is aan de helderheid van een object waarboven het uit elkaar valt.

Een nieuwe studie bevestigt onomstotelijk dat M82 X-2, een ULX op twaalf miljoen lichtjaar afstand, inderdaad zo helder is als eerdere waarnemingen suggereerden.

Maar de vraag blijft: hoe is het mogelijk dat het bestaat?

Objecten die zo lichtgevend zijn, zouden materie moeten wegduwen
Een mysterieus object dat 10 miljoen keer zo helder is als de zon, stelt wetenschappers voor een raadsel
© Aangeboden door Business Insider Nederland

Een fotomontage toont een weergave van het Messier 82-stelsel in zichtbaar licht (links) en röntgenlicht (rechts). Foto: NASA/STScI/SAO.

Het principe achter de regel van Sir Arthur Eddington is eenvoudig. Helderheid op deze schaal kan alleen afkomstig zijn van materie - zoals sterrenstof van overblijfselen van uiteenvallende planeten - die naar binnen valt richting een gigantisch object, zoals een zwart gat of een dode ster.

Terwijl deze materie wordt aangetrokken door de intense zwaartekracht van het object, warmt ze op en straalt ze licht uit. Hoe meer materie naar het object valt, hoe helderder het is. Maar er zit een adder onder het gras.

Op een gegeven moment wordt er zoveel materie naar binnen gezogen dat de straling die ze uitzendt in staat zou moeten zijn om de zwaartekracht van het gigantische object te overweldigen. Dat betekent dat de materie op een gegeven zou moeten worden weggeduwd door zijn eigen straling, en het dus niet meer naar binnen zou moeten vallen.

Maar als het niet naar binnen zou vallen, zou de materie geen licht uitstralen, wat betekent dat het object niet zo helder zou moeten zijn. Vandaar de Eddington-limiet.

M82 X-2 doet het onmogelijke

NASA-waarnemingen laten röntgenenergie zien die uit M82 X-2 pulseert. Foto: NASA/JPL-Caltech.

Wegens de Eddington-limiet hebben wetenschappers zich afgevraagd of de helderheid van een ULX inderdaad werd veroorzaakt door enorme hoeveelheden materie die erin vielen.

Een theorie is bijvoorbeeld dat sterke kosmische wind alle materie in een kegel heeft geconcentreerd. In deze theorie zou de kegel naar de aarde zijn gericht, wat een lichtstraal zou creëren die voor ons veel helderder zou lijken dan wanneer het materiaal gelijkmatig over de ULX zou zijn verspreid.

Maar een nieuwe studie naar M82 X-2, een ULX veroorzaakt door een pulserende neutronenster in het Messier 82-stelsel heeft die kegeltheorie ontkracht.

(Een neutronenster is een superdicht object dat achterblijft wanneer een ster geen energie meer heeft en sterft.)

Uit de analyse, die in april werd gepubliceerd in The Astrophysical Journal, bleek dat M82 X-2 ongeveer 9 miljard biljoen ton materie per jaar aantrekt van een naburige ster, ofwel ongeveer 1,5 keer de massa van de aarde, volgens een verklaring van de NASA.

Dat betekent dat de helderheid van deze ULX wel degelijk wordt veroorzaakt door hoeveelheden materie die de limiet overschrijden.

Supersterke magnetische velden kunnen atomen onderwerpen door ze te verpletteren

In deze illustratie van een ULX wordt heet gas naar een neutronenster getrokken. Sterke magnetische velden die uit de ster komen, zijn in groen weergegeven. Foto: NASA/JPL-Caltech.

Met het oog op deze informatie is een andere verklaring de belangrijkste theorie geworden om ULX'en te verklaren. En die is nog bizarder.

Volgens deze theorie schieten supersterke magnetische velden uit de neutronenster. Deze zouden zo sterk zijn dat ze de atomen van de materie die in de ster valt, zouden verpletteren, waardoor de vorm van deze atomen van een bol in een langwerpig koord zou veranderen, aldus de verklaring van NASA.

In dit geval zou de straling van deze geplette atomen meer moeite hebben om de materie weg te duwen, wat verklaart waarom zoveel materie in de ster kan verdwijnen zonder uit elkaar te vallen.

Het probleem is dat we deze theorie nooit op aarde zullen kunnen testen. Deze theoretische magnetische velden zouden zo sterk moeten zijn dat geen enkele magneet op aarde ze zou kunnen reproduceren.

"Dit is de schoonheid van astronomie. Door de hemel te observeren, breiden we ons vermogen uit om te onderzoeken hoe het universum werkt," zei Matteo Bachetti, een auteur van het onderzoek en astrofysicus bij het Cagliari Observatory van het National Institute of Astrophysics, in de verklaring van NASA. "Aan de andere kant kunnen we niet echt experimenten opzetten om snel antwoorden te krijgen."

"We moeten wachten tot het heelal ons zijn geheimen laat zien", aldus Bachetti.

LEES OOK: Nieuwe foto’s van James Webb-telescoop tonen een bijzonder fenomeen waarbij zwaartekracht de ruimtetijd vervormt

Voor meer en meer, zie link:

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ee...
voda
0
Bizar zeg!

IBM-werknemer die al 15 jaar op ziekteverlof is, eist loonsverhoging
Updated 1 uur geleden
Gisteren, 10:25
in BUITENLAND

KINGSTON UPON THAMES - Een Britse werknemer van technologiebedrijf IBM heeft zijn werkgever aangeklaagd. De reden: hij heeft al 15 jaar lang geen loonsverhoging meer gekregen. En dat terwijl de man zelf al die tijd al met ziekteverlof is. Dat schrijven Britse media.

Beeld ter illustratie DIJKSTRA BV

In september 2008 ging Ian Clifford uit het graafschap Surrey, in het zuidoosten van Engeland, met ziekteverlof bij technologiebedrijf IBM. Wat er precies met hem aan de hand was, werd niet bekendgemaakt, maar de man bleef vijf jaar afwezig. In april 2013, na bijna vijf jaar thuis te hebben gezeten, diende hij een klacht in tegen zijn werkgever. Het probleem? Zijn loon was in die vijf jaar niet gestegen en hij had geen vakantiegeld uitbetaald gekregen.

Lucratief compromis
IBM en Clifford, toen een dertiger, vonden toen een compromis. Een lucratief compromis voor Clifford: hij kreeg een speciaal plan van IBM aangeboden. Dat plan maakt het mogelijk dat mensen die niet meer kunnen werken, toch nog aanblijven als werknemer zonder de verplichting te hebben om te werken. Val je daaronder, dan blijf je 75 procent van een afgesproken bedrag krijgen tijdens je ziekteverlof.

In het geval van Clifford ging het over omgerekend 82.000 euro per jaar, en zolang hij niet kwam werken kreeg hij dus 61.533 euro per jaar. Dat plan werd afgesloten tot hij 65 zou worden en met pensioen gaat. Gedurende die tijd zal hij 1,7 miljoen euro ontvangen hebben. Alsof dat nog niet genoeg is, kreeg hij in 2013 ook 9.800 euro voor het vakantiegeld dat hij niet uitbetaald gekregen had. Hij moest wel een document ondertekenen dat hem verplichte nooit meer een klacht om dezelfde reden in te dienen.

Nieuwe klacht
En toch heeft Clifford, die nog altijd met ziekteverlof is en niet werkt, zijn werkgever in februari 2022 opnieuw voor de rechtbank gedaagd. Ditmaal beschuldigt hij IBM van discriminatie omdat zijn salaris in de voorbije 15 jaar ondanks de stijgende inflatie niet gestegen is. Hij noemt het bedrag dat hij krijgt „niet genoeg.” „De bedoeling van dat plan was om mensen die niet kunnen werken toch zekerheid te geven. Dat is niet langer zo.”

Een arbeidsrechtbank in het Britse Reading heeft die klacht nu geseponeerd. „U krijgt al een heel substantieel bedrag en een voorkeursbehandeling”, zei rechter Paul Housego.

www.telegraaf.nl/nieuws/92324499/ibm-...
voda
0
Hele vloot aan nieuwe manen Saturnus ontdekt
Artikel van Redactie

© Copyright Faqt

Wetenschappers hebben 62 nieuwe manen ontdekt rond Saturnus, wat het totaal op 145 brengt. Daarmee haalt de gasplaneet de vorige recordhouder in, dat is Jupiter, met 95 erkende manen. Een team van internationale astronomen onder leiding van het Taiwanese Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics heeft de nieuwe manen ontdekt.

De nieuwe manen zijn ontdekt door nieuwe technieken toe te passen. De sensoren die ons zonnestelsel aftasten worden steeds gevoeliger. Door data van meerdere sensoren te combineren, zijn zelfs kleinere manen ontdekt, die je met een telescoop heel moeilijk kunt zien.

Saturnus is daarmee de eerste planeet die meer dan honderd manen heeft. Sommige, zoals Mimas, op de foto, kennen we al eeuwen. De nieuwe zullen sterrenkundige de komende jaren goed in de gaten houden om te ontdekken hoe ze eruit zien.'

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/h...
Freemoneyforever
0
Eindelijk oplossing oude kerncentrale Dodewaard: belastingbetaler betaalt ontmanteling, bedrijven komen goed weg

DEN HAAG – De belastingbetaler draait grotendeels op voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard. De Staat is van plan om alle aandelen van de eigenaren over te nemen, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. Over de ontmanteling van de kerncentrale is al jarenlang discussie. De oplossing van het kabinet krijgt meteen felle kritiek.
www.cendelinewoly.info/eindelijk-oplo...
voda
0
Van serienummer tot ongeopende champagneflessen: 3D-scan geeft uniek beeld van de Titanic

MET VIDEOHet meest beroemde scheepswrak ter wereld is op een bijzondere manier tot leven gewekt. Met innovatieve technieken is voor het eerst tot in detail een digitale scan van de Titanic gemaakt. Dat levert unieke 3D-beelden op van het hele schip. Wetenschappers hopen dat het nieuw licht werpt op de oorzaak van de ramp.

Buitenlandredactie 17 mei 2023 Laatste update: 17-05-23, 22:24

De Titanic, die op 15 april 1912 zonk nadat het tegen een ijsberg botste, ligt op 3800 meter diepte in twee stukken op de bodem van de Atlantische Oceaan. Het wrak werd in 1985 ontdekt. Sindsdien is het uitgebreid onderzocht, maar de grootte van het schip leverde vooral onduidelijke, donkere beelden op van delen van het wrak.

Lees ook
Zeldzame beelden vrijgegeven van wrak Titanic: ‘Behoorlijk spookachtig’
25 feitjes die je nog niet wist over Titanic: Kate liet Leo op eerste dag al borst zien ‘om het ijs te breken’

Het bedrijf Magellan en Atlantic Productions hebben in de zomer van 2022 met behulp van diepzeekaarten voor het eerst een digitale scan gemaakt van het hele schip. Ze verzamelden meer dan 700.000 beelden vanuit elke hoek. Met op afstand bestuurbare onderzeeërs werd meer dan 200 uur onderzoek gedaan naar de lengte en breedte van het wrak.

De nieuwe scan legt het wrak in zijn geheel vast en onthult een compleet beeld van de Titanic. Het ligt in twee delen, met de boeg en het achtersteven gescheiden op ongeveer 800 meter van elkaar op de bodem, omringd door een een enorm puinveld.

3D-scan van het wrak van de Titanic. © Atlantic Productions/Magellan

Volgens expeditieleider Gerhard Seiffert van Magellan is dit het grootste onderwaterscanproject dat hij ooit heeft uitgevoerd, meldt de BBC. ,,De diepte ervan, bijna 4000 meter, vormt een uitdaging. Je hebt ook stroming op die plek en we mogen niets aanraken om het wrak niet te beschadigen’’, aldus Seiffert.

Ongeopende champagneflessen
Zo toont de scan zowel de schaal van het schip als enkele minutieuze details, zoals het serienummer op een van de schroeven. In het puin liggen voorwerpen, waaronder sierlijk metaalwerk van het schip, beelden en ongeopende champagneflessen. Er zijn ook persoonlijke bezittingen, waaronder tientallen schoenen. ,,Je moet elke vierkante centimeter in kaart brengen‘’, zegt Seiffert. ,,Zelfs oninteressante delen, zoals modder. Maar je hebt dit nodig om daartussen deze interessante objecten te zien.’’

Ruim 1500 opvarenden kwamen om het leven toen het schip tijdens zijn eerste reis van Southampton naar New York een ijsberg raakte en zonk. Onderzoekers willen nog steeds weten wat er precies is gebeurd. ,,Er zijn nog steeds fundamentele vragen over het schip die beantwoord moeten worden”, zegt Titanic-deskundige Parks Stephenson tegen de BBC.

Ware staat
Hij was ‘verbluft’ toen hij de scans voor het eerst zag. ,,Hiermee kun je het wrak zien zoals je het nooit vanuit een onderzeeër kunt zien. En je kunt het wrak in zijn geheel zien, en dus in perspectief. Wat je nu laat zien, is de ware staat van het wrak.”

De 3D-scan is volgens hem ‘een van de eerste grote stappen’ om het mysterie van de Titanic op wetenschappelijke basis te analyseren. ,,We begrijpen de oorzaak van de aanvaring met de ijsberg niet. We weten niet eens of de berg het schip aan stuurboord heeft geraakt, zoals in alle films te zien is.’’ Het bestuderen van de achtersteven zou kunnen onthullen hoe het schip de zeebodem raakte.

Met video en foto's

www.ad.nl/wetenschap/van-serienummer-...
Freemoneyforever
0
Het klinkt heel goed: Easybroker.
Ze claimen de belegger te instrueren.

Toch ben ik wat huiverig:
Onze reviews met 3, 4 en 5 sterren (trustscore 3,8)
Dus ze laten op hun website niet de "slechte" reviews zien op hun site, hetgeen ik verdacht vind.

Iemand hier ervaring met deze "makkelijke" broker?
hirshi
1
Daar is André Brouwers ook weer bij.

Oude rot in het vak met zijn LOI imago van de vriendelijke leraar.

Was vaak op beleggingsbeurzen te vinden met verkooppraatjes.
Freemoneyforever
0
quote:

hirshi schreef op 20 mei 2023 12:12:

Daar is André Brouwers ook weer bij.

Oude rot in het vak met zijn LOI imago van de vriendelijke leraar.

Was vaak op beleggingsbeurzen te vinden met verkooppraatjes.
De beleggingsadviseur die vaker "verkopen" dan "kopen" als advies geeft, heeft mijn sympathie. Echter, meestal is het andersom (veel koopadviezen), maar verkooppraatjes.... (bij youtubevideo's tref ik vaak "Harm van Wijk", met verkooppraatjes (Google mag ook verdienen, maar Harm (vertaal dat eens naar het Engels;) vangt van mij geen cent)).
Freemoneyforever
0
Doorgeklikt op de site van Easybroker (de site laat alleen prominent beoordelingen van 3 en hoger geven).

Gemakzuchtige miskleun

Hoge verwachtingen mbt toegankelijkheid, service en kosten worden absoluut niet waar gemaakt. Als zakelijke klant komen er veel maandelijkse kosten bij, waarvan tevoren geen melding wordt gemaakt. Je bent met een lawine van vragen en documenten dágen bezig om een rekening te openen. En bij werkelijk de eerste de beste kritische opmerking, ging men niet in op de inhoud maar wees ene Jeroen mij direct met een link op opheffen rekening. Geen enkele moeite om zich eens in de klant en/of zijn vragen te verdiepen. Onbewust waarschijnlijk het beste advies wat hij mij kon geven; dus opgevolgd.

Beste mensen, met meer dan 30 jaar ervaring in beleggen en als klant van verschillende platforms, zeg ik: begin hier niet aan. De app kan niet wat de site zegt te kunnen. De lay out verschilt volledig, de info is niet up to date (Just Eat staat bv. nog bij de hoofdfondsen, pffffff). Je moet vooral in USA willen beleggen, maar de AEX is diep diep diep weg gestopt. Het Dashboard is niet te personaliseren, de zakelijke klant moet voor de meest voor de hand liggende actuele beleggings info extra betalen, waar je pas achteraf achter komt.

Aan vragen stellen kwam ik dus niet toe, ik moest mijn rekening maar opheffen. Uiteindelijk werd mij een ander contact toegezegd, na een week (!) kreeg ik een bleek belletje van ene Sander (wie is dat?) op mijn voicemail. Toen was ik er natuurlijk al klaar mee. Een schril contrast met al die ronkende marketing-praat op verschillende sites. Het is een klein NL team, met weinig klant oriëntatie als vooruit geschoven post van een Anglosaksische broker in de Nederlandse markt. Positionering is vooral lage prijs en veel service; beide is heel veel op af te dingen. Ik zou zeggen, als je als broker dan de NL markt op wil, denk eerst eens na en doe dan zelf je huiswerk, niet met trial and error over de rug van de klant. Dat voorkomt ook al die zalvende reacties van die Sander op deze site. Dat is mosterd na de maaltijd.

Kortom, zo gaan ze er niet komen, maar ik wens hen veel succes hoor.

Datum van ervaring: 19 januari 2023
Freemoneyforever
0
Deze hoogleraar liet ChatGPT examen Nederlands maken en dit gebeurde er

Talloze scholieren bogen zich deze week over het eindexamen Nederlands. Maar hoe zou ChatGPT dit examen nu maken, zo vroeg hoogleraar moderne talen en culturen Marc van Oostendorp zich af. Hij nam de proef op de som en verbaasde zich over het eindresultaat.

Je antwoorden kunnen nog wel zo goed geformuleerd zijn, ze moeten wel foutloos zijn. Lukte ChatGPT dat ook? Ja, vertelt Van Oostendorp. Het was volledig foutloos. Anders had dat nog zo’n vijf punten aftrek opgeleverd. "Daar was in dit geval helemaal geen sprake van."

De hoogleraar moderne talen en culturen aan de Radboud Universiteit voerde de teksten van het eindexamen VWO in op de website van het chatprogramma en liet ChatGPT de vragen beantwoorden. Kan de vlag uit?

Hier ging het fout

"Voor het vwo is hij waarschijnlijk net niet geslaagd. Je kunt 60 punten halen, en hij had er 33." Het vergelijken van twee teksten bleek de bottleneck. “Voer je tekst twee in, dan is-ie tekst één eigenlijk al weer vergeten."

Maar hoe dan ook: met bijna een voldoende heeft het programma een hoop vragen goed beantwoord. En dat verbaasde Van Oostendorp wel. "Als je mij een jaar geleden had gezegd: over een jaar is er een computer die het eindexamen vwo bijna goed maken, dan zou ik gezegd hebben: nee onmogelijk. Dus dat is volgens mij de belangrijkste bevinding. Dit is zo’n revolutie!"
www.nporadio1.nl/nieuws/cultuur-media...
3.402 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.388,29 +0,37%
 EUR/USD 1,0635 -0,08%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%