Proximus « Terug naar discussie overzicht

Forum Proximus geopend

981 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 46 47 48 49 50 » | Laatste
Leefloon
1
quote:

FarEnd schreef op 31 mei 2023 10:45:

Bekabeling technologie van de vorige eeuw?
In elk geval voor personen geboren in de vorige eeuw, om even een wezenlijk onderscheid te maken tussen de harde techniek en wat moderne klanten doen. Nieuwe kabels zul je vooral aanleggen voor langzaam vergrijzende klanten.

Dat gaat niet alleen over bedraad of draadloos, want voor een antieke € 5 per uur of voor € 120 per jaar kan ik draadloos internetten. Onbeperkt; ik vrees onbeperkt lang maar beperkt snel. En zonder deugdelijke extra diensten.

Geen representatieve weergave, maar ik heb sinds kort fiber als vierde optie. Naast koper van "Proximus", Telenet, en draadloos van meerdere aanbieders. Alhoewel ik van draadloos nog nooit een promotie heb gezien. De indruk van fiber is niet al te best. Er zou minstens 50% moeten overstappen, maar aan het aantal (op een verkeerde plek) uit de grond stekende kabels is dat lang niet gehaald. Panden zijn licht beschadigd, en als je later alsnog zou overstappen dan word je bedreigd met zeer hoge aansluittarieven. Waarschijnlijk zijn al die zinloze, onbenutte aansluitingen alleen maar aangelegd voor een (Zweedse) boekwaarde. Zogenaamd 100% dekkingsgraad; zoiets. Wat je er als klant met koper van merkt, is verder eigenlijk alleen de concurrentie op prijs en snelheid.

Wegens soms oudere apparatuur en software, en door soldenprijzen voor behoud van klanten, zit ik nog jarenlang vast aan koper. Maar ook met kabel is een televisie een kandidaat om niet meer vervangen te worden. Kabeltelevisie kijken kan prima en goedkoper op een computer, die dan meteen een harddiskrecorder met meerdere tuners is. Een oplossing voor oudere klanten, die (nog) niet zijn gewend aan streamingdiensten en dergelijke. Maar ook ouderen kunnen online kijken. Niet meer naar het volledige journaal, maar alleen scrollend naar de 1 of 2 onderwerpen die ze genoeg interesseren. Ongeacht hoe feilloos de kabel zo'n beeldsignaal doorgeeft. De techniek als dusdanig is niet het probleem, maar veranderende consumenten wel. Denk maar eens aan vaste telefonie, weinig mis mee, en mobiele telefonie. Langzaam verdwijnen die telefoonkabels dan uit beeld bij consumenten, al dan niet met lagere marges om de laatste klanten binnenboord te houden. Communicatie blijft of neemt zelfs zeer veel toe, maar wat consumenten daarvoor gebruiken verandert. Binnen zo'n context zijn kabels hopeloos ouderwets, en zul je het vooral moeten hebben van wat oudere klanten en misschien van een enkele zakelijke thuiswerkplek. Ik zal het aantal hier uit de grond stekende, onbenutte fiberkabels niet gaan tellen, maar ik vrees dat de belangstelling voor dat netwerk vooralsnog zwaar tegenvalt. Niet in de buurt van een claim van minstens 50% overstappers, want anders zou het niet worden aangelegd. Ik verwacht dat uit de grond stekende fiberkabels alleen maar te maken hebben met een (Zweedse) boekwaarde, en dat de klassieke aanbieders met koper wel winst maken.
FarEnd
2
quote:

Leefloon schreef op 31 mei 2023 14:24:

[...]
In elk geval voor personen geboren in de vorige eeuw, om even een wezenlijk onderscheid te maken tussen de harde techniek en wat moderne klanten doen. Nieuwe kabels zul je vooral aanleggen voor langzaam vergrijzende klanten.

Dat gaat niet alleen over bedraad of draadloos, want voor een antieke € 5 per uur of voor € 120 per jaar kan ik draadloos internetten. Onbeperkt; ik vrees onbeperkt lang maar beperkt snel. En zonder deugdelijke extra diensten.
Ik zal het aantal hier uit de grond stekende, onbenutte fiberkabels niet gaan tellen, maar ik vrees dat de belangstelling voor dat netwerk vooralsnog zwaar tegenvalt. Niet in de buurt van een claim van minstens 50% overstappers, want anders zou het niet worden aangelegd. Ik verwacht dat uit de grond stekende fiberkabels alleen maar te maken hebben met een (Zweedse) boekwaarde, en dat de klassieke aanbieders met koper wel winst maken.
Vandaar mijn laatste opmerking over de verwachtingen van de klant, daar kan ik mij niet over uitspreken.

Door het lezen van jouw comment merk ik inderdaad dat ik 1 optie vergeten ben, via sateliet (is ook draadloos). Maar blijkbaar is het debiet daar niet altijd zo stabiel (lager als bewolkt is), al heb ik het zelf nooit getest.

De 'kabelknippers' van de televisie vind ik een slecht woord, ik val onder die groep (proximus verdient dus minder aan mij). Maar ik heb gewoon van kabel gewisseld (en de laatste jaren was tv van proximus via internetkabel en decoder). Voor mijn tv gebruik ik nu dus mijn internetkabel.

Hetgeen ik mij wel vragen bij stel is of een werkelijk draadloos internet voor iedereen een optie is. Via sateliet zou dit een impact hebben op stabiliteit en performantie. Via 4G/5G zouden we heel veel masten nodig hebben, telefonie zijn we inderdaad draadloos gegaan, maar daar heeft men wel veel masten voor moeten bouwen. Met de beperkingen op frequentie en veldsterkte zouden we wel heel veel masten moeten hebben. Ook hier kan een mast overbelast worden, zoals telefoon.

Bovendien verbruiken we steeds meer, denk maar aan streamen (op 4K), dit zijn eisen van bepaalde klanten die veel debiet vragen en dus veeleisend zijn op het materieel.
JdF zou gelijk kunnen hebben dat ze de waarden gaan aanpassen om de nieuwe technologie door te duwen, maar momenteel zie ik wel nog de nood aan draad. Al was het maar voor bepaalde mensen voor de betrouwbaarheid (vergelijk bv wifi met netwerkkabel en je hebt al een verschil), al zou 5G hier een oplossing voor kunnen bieden, waar als de 5G overbelast is bepaalde diensten toch nog kunnen werken (bv. ordediensten, ...) hetgeen niet kan met 4G.

En natuurlijk zal ook fiber voorbijgestreefd zijn in een aantal jaar, maar hetzelfde geld voor mobiel internet (3G/4G/4G+/5G). Het is dus een kwestie van vraag en aanbod, indien je geen fiber aanbied, ga je de klanten kwijtspelen die het nodig zullen hebben. Indien je het aanbied, wat is de meerkost om het aan iedereen door te rekenen en zo te vermijden dat je twee systemen moet onderhouden (fiber + elk oud dat nog bestaat). Indien de kost van idereen aan te sluiten kleiner is als het onderhouden van oud +nieuw systeem, dan kan je best even doorduwen.

Ik merk wel dat ik dus een beetje aan het dwalen ben tov Proximus koers
B1612
0
quote:

Stacked schreef op 31 mei 2023 13:54:

@B1612 Durf je te voorspellen wanneer de prijs onder de 7 EUR zal gaan?
Absoluut niet, daarom ben ik al geleidelijk aan het inkopen, zowel aandelen als calls
B1612
2
Leefloon
0
quote:

FarEnd schreef op 31 mei 2023 15:05:

Voor mijn tv gebruik ik nu dus mijn internetkabel.

Hetgeen ik mij wel vragen bij stel is of een werkelijk draadloos internet voor iedereen een optie is.

JdF zou gelijk kunnen hebben dat ze de waarden gaan aanpassen om de nieuwe technologie door te duwen, maar momenteel zie ik wel nog de nood aan draad. Al was het maar voor bepaalde mensen voor de betrouwbaarheid (vergelijk bv wifi met netwerkkabel en je hebt al een verschil)
Kabelknippers zullen geen tv meer hebben.

Nee, dat is inderdaad niet voor iedereen een optie. Ik gebruik zelf bij voorkeur een incourant Nederlands besturingssysteem, en dan is hardware en/of software al snel een fataal een probleem. En als bijvoorbeeld hotspots oud genoeg zijn, dan kan voor streamen de snelheid té laag zijn. Waarschijnlijk is (of wordt) dat allemaal oplosbaar, theoretisch of niet, maar dan zit moeder de vrouw alsnog met allerlei lelijke kabels in huis. Bijvoorbeeld kabels tussen een draadloos ontvangststation en computers.

Yep, mijn voorkeur gaat eveneens uit naar meerdere fysieke oplossingen. Je hebt er zelden iets aan, maar het kan relatief goedkoop zijn om niet afhankelijk te zijn van één kabel. Overigens zal het een zaak van lange adem zijn alvorens jongeren van nu álle ouderen hebben overleefd, en vaste telefonie bij iedereen is vervangen door mobiel. Armoede helpt ook, want niet iedereen kan of wil mobiel betalen. Toch iets om rekening mee te houden, op (zeer) lange termijn. Alhoewel ik draadloos (nog) geen serieus alternatief vind, al zou ik in mijn eentje exclusief toegang hebben tot 5G. Dat komt op mij nog teveel over als een markt met gebruiksbeperking, dat je niet met je computer draadloos mag internetten, en dat je maar moet gokken of 10 GB per maand genoeg is. En zo nee, dat je dan alsnog de hoofdprijs mag betalen voor elke MB boven die 10 GB. Ik heb zelf nog nooit een serieus aanbod gezien van een draadloze aanbieder, ondanks dat 5G hier allang is. Dat is vooralsnog iets voor smartphones, inclusief daarmee streamen en communiceren, en dat je dan dus eigenlijk niet eens je smartphone als internetmodem mag gebruiken. Ontwikkelingen op langere raakten de koers van Proximus overigens al, met de komende jaren zo'n door Proximus voorziene nieuwe realiteit. Met herhaalde complimenten t.a.v. Proximus voor het daarover open en eerlijk communiceren.
Stacked
1
quote:

B1612 schreef op 31 mei 2023 23:01:

Hier nog een overzicht van Amerikaanse instituties en hun beleggingen in Proximus: fintel.io/so/be/prox
Welke nuttige informatie kunnen we afleiden uit deze data?
B1612
0
quote:

Stacked schreef op 1 juni 2023 19:57:

[...]

Welke nuttige informatie kunnen we afleiden uit deze data?
Als jij een aandeel op het oog hebt en wilt kopen, voel jij je dan beter wanneer anderen kopen of juist verkopen?
Sorteer op datum en kijk in de kolom met het delta symbool genaamd "Shares %" om af te lezen wat de ontwikkelingen zijn van hun posities.
Oxi
0
Tuurlijk is het dom van proximus en telenet om te investeren in glasvezel. Domme netwerkspecialisten. Wat weten zij er er nu van? Ik koop er zoveel ik kan. Binnenkort gratis internet voor mij.
JdeFL
1
Er zijn een hele resem bedrijven die zich verslikt hebben in hun investeringen.... Een erg lang lijstje, bij nader inzien.
Rider
0
In september zal ik 1200 aandelen bijkrijgen als de koers niet stijgt, dit via puts. Ik heb er nog een pak lopen voor december ook. Ik ben bereid om 25% van portefeuille in Proximus te steken.
DJ o Harry
0
proximus blijft maar dalen, zouden we de boden bereikt hebben ?een jaar geleden stonden we aan ongeveer 16 en nu maar niet meer aan 7,12 = ongeveer 55 procent gedaald op 1 jaar tijd

Rider
0
quote:

DJ o Harry schreef op 16 juni 2023 17:51:

proximus blijft maar dalen, zouden we de boden bereikt hebben ?een jaar geleden stonden we aan ongeveer 16 en nu maar niet meer aan 7,12 = ongeveer 55 procent gedaald op 1 jaar tijd

Komende jaren 0.60 euro dividen en ik dacht nog 1 maal hoger dividend. Dus binnen 10 jaar heb je al u geld terug los van de koers.
JdeFL
1
quote:

Rider schreef op 19 juni 2023 11:25:

[...]

Komende jaren 0.60 euro dividen en ik dacht nog 1 maal hoger dividend. Dus binnen 10 jaar heb je al u geld terug los van de koers.
"Beleggers zijn wel zeker van een dividend in de komende 3 jaar, zo merkte de analist op, ondanks dat het dividend voor 2024 met 50 procent werd verlaagd.
Het aandeel Proximus noteert vrijdagmorgen 2,8 procent lager op 7,91 euro.
Bron: ABM Financial News"

Er was sprake van 3 jaren, zeker geen 10. En zekerheid wat dividend betreft, 't is elk jaar afwachten. Dividendpolitiek is dikwijls aan hevige schommelingen onderhevig (een extreem geval daarin was Euronav bvb.).

Bijna n'n € kwijt sindsdien. Blijven dalen, kan wel niet.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 7 maart 2023 14:52:

Nog meer bijkopen doe ik echter pas weer als de koers onder de beloofde dividenden van de komende jaren noteert. Dat kan dus zo maar nog een paar weken duren ;-)
Na de recente uitkering resteert €2,40 aan "toegezegd" dividend (€1,20 over 2023, €0,60 over 2024 en 2025). Nog een ruime €4,50 te dalen dus ;-)

Heb er overigens in de tussentijd (helaas) wel wat bijgekocht, zij het "onder dwang" (assignments obv geschreven puts).

Het is misschien niet het meest "sexy" telecombedrijf ter wereld, maar dit begint redelijk bizar te worden...
JdeFL
1
quote:

Stacked schreef op 31 mei 2023 13:54:

@B1612 Durf je te voorspellen wanneer de prijs onder de 7 EUR zal gaan?
Vandaag dus.
Rider
0
JdeFL
1
Als ze nog eens aan dat dividend raken, krijg je een delhaizepromotie: 1+1 gratis. De logica geeft je gelijk, maar praktisch zou dat erg fout kunnen lopen op korte termijn.
Was aan 'kopen' aan het denken, maar 't zal nog effe bij denken blijven.
Leefloon
2
quote:

JdeFL schreef op 20 juni 2023 10:47:

Was aan 'kopen' aan het denken, maar 't zal nog effe bij denken blijven.
Zonder koersen of bodems te gaan raden, dacht ik hier eerder aan "richting een indicatieve €6,50 als tussenstation". Ongeveer een maand geleden. Ook geen "kopen" dus, dankzij de uitzonderlijk dappere, meerjarige winstwaarschuwingen door Proximus. Dat werd door Proximus verkapt gecommuniceerd via een dividendknip, maar dat dividend is verder inderdaad geen deugdelijk argument om te gaan kopen.

Zie o.sa. bpost, met uitzonderlijk dappere dividendbeloftes van Van Gerven. Zo'n bijna 2x waargemaakte belofte, en als dusdanig tevens eerder een red flag dan een "mooi" dividend. "Hoog" dividend, laag of zelfs negatief koersrendement. Op langere termijn, die van Proximus, verwacht ik niet dat we de bodem al hebben gezien, ondanks dat het door Proximus verwachte zware weer een beetje mee (of tegen) zou kunnen vallen.
Behavia1
0
Proximus is nu toch serieus ondergewaardeerd, daarom stap ik voor de de eerste keer in op een koers van iets onder de 7. Veruit de best gepositioneerde telecomspeler van België met énkel als nadelig vooruitzicht zware investeringen in fiber (afbouw vanaf 2025) en de speler Digi (moeten nog bewijzen dat ze een mooie marketshare kunnen behalen) die nog op de markt moet komen 2024/2025. In the long run een goeie bet in mijn ogen.
Investor
1
Op VRT.NWS is er een interessant artikel over de Belgische telekom. Waarom zijn de tarieven in België hoger? Omdat er heel wat investeringen dubbel gebeuren (Proximus én Telenet). In juli verhoogt Proximus haar tarieven opnieuw. Dat gaat een positief effect hebben voor de free cash flow. Maar nog beter voor de cash flow én voor de consumentenprijzen zou zijn dat ze samen die investeringen doen.
981 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 46 47 48 49 50 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:37
Koers 7,250
Verschil +0,010 (+0,14%)
Hoog 7,330
Laag 7,240
Volume 289.896
Volume gemiddeld 416.886
Volume gisteren 260.798