Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
AEX sluit mei af met verlies

Door ABM Financial News op woensdag 31 mei 2023
Views: 3.081

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, met de AEX die de maand mei net onder 750 punten afsloot. Economische cijfers uit China en de VS vielen niet mee, maar de olieprijs wist de daling aan het einde van de dag wel te beperken.

De AEX sloot 1 procent in het rood op 748,86 punten.

Daarmee is de hoofdindex in de maand mei met bijna 10 punten of ruim 1 procent gedaald. April werd afgesloten op 758,49 punten.

"Het is alweer de laatste dag van de maand en dat betekent dan veel professionele beleggers hun portefeuilles voor de buitenwereld zo mooi mogelijk willen presenteren, ook wel 'window dressing' genoemd. Goed presterende beleggingen worden bijgekocht en brekebeentjes verkocht", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. Hij wees op de verkoop van olie-aandelen en aankoop van IT-aandelen dinsdag als voorbeeld van dit gedrag.

Beleggers wachtten nog altijd op de definitieve verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Nadat in het weekend een akkoord werd gesloten, zal er vermoedelijk vandaag worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden. Daarna volgt nog de Senaat. De deal moet uiterlijk 5 juni geformaliseerd zijn, omdat Washington anders niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Beleggers hadden verder aandacht voor de inflatiecijfers uit Frankrijk en Duitsland. De Franse inflatie daalde sterker dan verwacht, van 5,9 procent in april tot 5,1 procent in mei. Economen rekenden op 5,3 procent. In Duitsland daalde de inflatie van 7,2 naar 6,1 procent, wat voor enige opluchting zorgde. Toch is er nog een lange weg te gaan volgens econoom Fritzi Köhler-Geib.

Een indicator van ISM liet een sterke terugval van de economie in de regio Chicago in mei zien, met minder orders en lagere prijzen die wijzen op een afnemende vraag. Ook was er een toename van het aantal vacatures in de VS. Vrijdagmiddag verschijnt het grote Amerikaanse banenrapport.

De euro/dollar handelde op 1,0661 en de olieprijs daalde licht, herstellend van een eerdere sterkere daling. WTI-olie kostte 69,08 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de AEX was RELX de uitblinker met een plus van 1,5 procent.

Financials stonden onder druk. ABN AMRO verloor 3,1 procent, nadat toezichthouder DNB aankondigde de contracyclische kapitaalbuffer te verhogen, wat de ruimte voor dividend verkleint. ING, dat ook meer kapitaal moet aanhouden, sloot 1,9 procent lager. De recente onrust in de Amerikaanse bankensector, als gevolg van het hogere renterisico, was de aanleiding om de buffers te versterken. Ook in de VS gingen Amerikaanse banken lager na een rapport van toezichthouder FDIC die wees op de risico's van hoge inflatie en stijgende rente.

Verzekeraars Aegon en NN Group verloren 3 procent, nadat de Nederlandse pensioenwet werd aangenomen. De pensioenhervorming vergroot de pensioenmarkt voor verzekeraars en vooral NN Group kan daardoor groeien, voorzien analisten van ING.

Philips en Heineken behoorden ook tot de grootste dalers, met koersverliezen van ruim 3 en ruim 2 procent. Heineken maakte in de ochtend bekend dat het voor 333 miljoen euro aandelen heeft teruggekocht van het Mexicaanse Femsa.

In de AMX was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de sterkste daler met een koersverlies van 6 procent. Ook Signify leverde 4 procent in, net als roestvrijstaalbedrijf Aperam.

Allfunds was één van de weinige winnaars.

Azerion was spekkoper bij de smallcaps. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal meer omzet en zag de winstgevendheid aantrekken. Ook herhaalde Azerion de outlook en ziet het significant meer ruimte om kosten te besparen. Het aandeel steeg 2,7 procent.

Fastned sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 liepen de verliezen op Wall Street op tot een procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 31 mei 2023
Views: 2.596

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,1 procent tot 451,76 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,5 procent op 15.664,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,5 procent op 7.098,70 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent lager op 7.446,14 punten.

De aandelenmarkten zetten daarmee de neerwaartse trend voort, waarbij luxegoederen, vastgoedaandelen en oliemaatschappijen het hardst worden getroffen, na teleurstellende data uit China.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese industrie in mei nog harder is gekrompen, terwijl de groei in de dienstensector vertraagde. Morgen volgen deze inkoopmanagersdata van S&P Global.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Duitse consumentenprijzen in mei op maandbasis onverwacht zijn gedaald. Zij daalden met 0,1 procent, terwijl de inflatie op jaarbasis 6,1 procent bedroeg. na een inflatie van 7,2 procent in april. Economen hadden gerekend op een daling van de inflatie tot 6,5 procent.

"Een nieuwe daling van de totale inflatie suggereert dat de desinflatoire trend in Duitsland geleidelijk aan breder wordt. Het zal de Europese Centrale Bank er echter nog niet van weerhouden om de rentes opnieuw te verhogen", waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING.

Het aantal Duitse werklozen is in mei licht gestegen, maar het werkloosheidspercentage bleef op 5,6 procent staan.

De Franse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis gegroeid met 0,2 procent, terwijl de Franse consumentenprijzen op jaarbasis in mei met 5,1 procent stegen, tegen 5,9 procent een maand eerder. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0684 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0735 op de borden.

Olie werd woensdag tot 1,1 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Hermes International verloor in Parijs 2,3 pocent, LVMH daalde 2,9 procent, terwijl Kering ook 2,9 procent daalde.

Shell leverde 1,9 procent in en Totalenergies noteerde 1,5 procent lager.

In Parijs was Capgemini met een koerswinst van 6,3 procent de sterkste stijger, terwijl Renault met een verlies van 4,3 procent onderaan bungelde.

In Frankfurt won Hannover Rueck 0,5 procent, Daimler Truck steeg 0,5 procent en Covestro verloor 5,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 4.166,97 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Wolters Kluwer uitblinker in groene AEX

Inflatie eurozone duidelijk gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag met winst gesloten, en is zo goed aan de maand juni begonnen, met als koploper vandaag Wolters Kluwer.

De AEX index steeg 1,0 procent tot 756,35 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen.

Het Damrak haalde steun uit het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vannacht instemde met het akkoord dat president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen weekend sloten over een verhoging van het schuldenplafond.

Het positieve sentiment kreeg verder steun door het nieuws dat de inflatie in de eurozone in mei duidelijk is gedaald. De prijzen stegen afgelopen maand met 6,1 procent op jaarbasis. In april was dit nog 7,0 procent. De kerninflatie daalde van 5,6 naar 5,3 procent.

Volgens marktanalist Jean-Paul van Oudheusden is de inflatie echter hardnekkig en een opmaat voor een recessie. "Het laat de Europese Centrale Bank weinig keus. Bij de volgende beleidsvergadering op 15 juni zal de rente naar verwachting opnieuw met 25 basispunten worden verhoogd", aldus de analist.

"Het belangrijkste rentetarief in de eurozone komt dan met 3,5 procent akelig dicht in de buurt van het piektarief in 2008, aan de vooravond van de financiële crisis. In combinatie met minder kredietverlening door banken is dit de opmaat voor een recessie, die in slow motion op ons af komt", waarschuwde hij.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de Chinese economie in mei weer licht is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie steeg van 49,5 in april naar 50,9 in mei. De industrie in de eurozone kromp in mei juist nog harder. Deze inkoopmanagersindex daalde van 45,8 naar 44,8, de laagste stand in 36 maanden. En ook in de VS wezen inkoopdata op krimp voor de industrie.

Vanmiddag kwam uit de VS verder het nieuws dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in mei sterker dan verwacht is toegenomen. Het aantal banen steeg in mei met 278.000, terwijl de markt rekende op een groei van 180.000 banen. Morgen volgt het officiële banenrapport.

De euro/dollar noteerde op 1,0743. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0682 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0689 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,7 procent hoger. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek donderdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 3,9 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group schrijft de koerswinst van Wolters Kluwer toe aan een koopaanbeveling van Exane BNP, dat een koersdoel hanteert van 125 euro.

ArcelorMittal won 2,5 procent, Prosus steeg 2,8 procent, terwijl Randstad 1,9 hoger noteerde. DSM Firmenich was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler.

In de AMX won AMG 2,7 procent. Signify steeg 1,9 procent. Just Eat Takeaway daalde 3,3 procent.

Bij de smallcaps ging Avantium aan de leiding met een koerswinst van 5,4 procent na een koersdoelverhoging door Berenberg. Azerion daalde 2,6 procent. Woensdag, na cijfers, won Azerion nog bijna 3 procent. Vivoryon daalde 3,0 procent.

De jaarcijfers van het lokaal genoteerde Holland Colours leverden een koersverlies op van 5,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 4.205,15 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Door ABM Financial News op donderdag 1 juni 2023
Views: 1.838

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 455,27 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,2 procent op 15.853,66 punten. De Franse CAC 40 won 0,6 procent bij een stand van 7.137,43 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent hoger op 7.490,27 punten.

Vannacht stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met grote meerderheid in met de verhoging van het schuldenplafond die president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen weekend overeenkwamen. Nu is het de beurt aan de Senaat om ook groen licht te geven. Haast is daarbij volgens minister Janet Yellen geboden, omdat Washington op 5 juni niet meer aan alle betalingsverplichtingen zal kunnen voldoen.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets verschuift de aandacht nu van het Amerikaanse schuldenplafond naar de bredere economische vooruitzichten en de toenemende aanwijzingen dat de inflatie sterk vertraagt.

De inflatie in de eurozone koelde af van 7,0 naar 6,1 procent. De kerninflatie daalde van 5,6 naar 5,3 procent.

Toch verwacht econoom Carsten Brzeski van ING dat de Europese Centrale Bank nog niet klaar is met het verhogen van de rente. "Zoals we de afgelopen 12 maanden hebben geleerd, lijkt de ECB liever te ver te gaan met het verhogen van de rente dan voortijdig te stoppen."

Economen van Nomura verwachten dat de ECB de rente nog twee keer verhoogt: in juni en juli.

Verder konden beleggers zich buigen over de inkoopmanagersindices in China en Europa. Terwijl de Chinese industrie in mei weer groeide, nam de krimp in Europa toe. Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, waarschuwt dat de zwakte in Europa vermoedelijk nog wel enkele maanden zal aanhouden.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0743. WTI-olie werd 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Financials deden goede zaken. Commerzbank ging aan kop in de DAX, met een winst van bijna 3 procent. Ook BNP Paribas en ING wonnen circa 1 tot 1,5 procent.

Remy Cointreau verraste voorbeurs met sterke winstcijfers, maar de distillateur herhaalde ook de voorzichtige outlook voor dit jaar. Het aandeel daalde 5 procent.

In Parijs won Capgemini ruim 3 procent en STMicroelectronics bijna 3 procent. Van de dalers in de hoofdindex leed EssilorLuxottica met ruim een procent het grootste verlies. Ook andere luxemerken als Kering en LVMH stonden onder druk.

Siemens kon in Frankfurt ruim 2 procent bijschrijven en Infineon bijna 2,5 procent, maar Zalando ging juist onderuit met zo'n 2 procent. Vonovia daalde met meer dan een procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot een half procent in het groen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Mooie winst AEX

Amerikaanse banengroei veel sterker dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag met winst gesloten, na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport en goedkeuring door de Senaat voor een verhoging van het schuldenplafond.

De AEX index steeg 1,1 procent tot 764,92 punten, terwijl de AMX een winst van 2,1 procent liet optekenen.

Het Damrak trok zich vrijdag in eerste instantie met name op aan de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat voor het wetsvoorstel om het schuldenplafond te verhogen en de toenemende hoop dat de Fed tijdens zijn volgende beleidsvergadering in juni een pas op de plaats zal maken en de rente niet opnieuw zal verhogen.

Vervolgens ging de aandacht uit naar het Amerikaans banenrapport. Uit het rapport bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is gestegen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van 190.000 banen. Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. "De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", zei hij.

Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. "Powell had de rem er al wel op gezet", aldus Marey. Hij wil volgens de analist eerst zien in hoeverre alle renteverhogingen nu leiden tot meer voorzichtigheid onder banken bij het verstrekken van krediet.

Ook ING zei dat het het meest waarschijnlijke scenario nog altijd is dat de Fed de rente in juni niet zal verhogen, maar de inflatiecijfers van 13 juni kunnen de balans nog doen doorslaan, zei de bank.

De euro/dollar noteerde op 1,0727. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0762 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,3 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 4,8 procent, na een koerssprong in Hongkong vanochtend van Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is.

ArcelorMittal steeg 4,7 procent, Aegon won 3,7 procent en NN noteerde 3,2 procent hoger.

ASR Nederland noteerde 1,0 procent lager vanwege een ex-dividend notering. Ook Besi deed een stap terug en noteerde 2,1 procent lager. Sectorgenoten ASML en ASMI noteerden respectievelijk 0,7 procent en 1,2 procent lager. Een enquête van analist Corné van Zeijl van Cardano laat zien dat beursexperts ASML voor juni tippen als een kansrijk aandeel, maar dat het tegenovergestelde geldt voor Besi. Zij denken dat de huidige 'AI boom' voor dit aandeel overdreven is, aldus Van Zeijl.

Klik hier voor: Besi flopper en ASML topper voor juni

In de AMX ging Signify aan kop met een winst van 4,4 procent, terwijl Basic-Fit 0,4 procent verloor.

Bij de smallcaps was Azerion de hekkensluiter met een verlies van 4,2 procent na een volatiele week en bedrijfscijfers.

Het lokaal genoteerde MotorK steeg 4,4 procent. MotorK haalde 3 miljoen euro op met de plaatsing van ruim 1,3 miljoen aandelen bij aandeelhouder Lucerne.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,4 procent hoger op 4.278,99 punten. De Dow Jones index steeg 1,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen hoger het weekend in

Na deal Amerikaans schuldenplafond en mogelijke Chinese steun.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 index won 1,5 procent tot 462,15 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,3 procent op 16.051,23 punten. De Franse CAC 40 steeg 1,9 procent bij een stand van 7.270,69 punten. De Britse FTSE sloot 1,6 procent hoger op 7.607,28 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op berichten dat China kijkt naar nieuwe steunmaatregelen voor zijn vastgoedmarkt, "die een impuls gaven aan grondstoffenaandelen."

Verder trokken markten wereldwijd zich vrijdag op aan de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat voor het wetsvoorstel om het schuldenplafond te verhogen, nadat het Huis van Afgevaardigden dit eerder al deed. Vermoedelijk bekrachtigt president Joe Biden spoedig de wet.

Daarnaast is er een toenemende hoop dat de Federal Reserve in juni een pas op de plaats zal maken en de rente niet nog verder zal verhogen. Beleggers schatten de kans op een renteverhoging in juni rond 25 procent, tegen circa 50 procent een week eerder.

Het vanmiddag verschenen banenrapport uit de VS bracht daar geen verandering in, hoewel de banengroei sterker was dan verwacht.

"We bevinden ons momenteel in een goede positie", zei strateeg Art Hogan van B. Riley Wealth. Volgens hem zijn de macrocijfers sterk genoeg om de vrees weg te nemen dat de economie in een recessie wegzakt, maar niet zo sterk dat ze de Fed dwingen om opnieuw een renteverhoging door te voeren.

Op macro-economisch vlak werd in Europa bekend dat de Franse industriële productie in april op maandbasis is gestegen met 0,8 procent. Dat was meer dan de 0,4 procent waarop de markt rekende.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0769. WTI-olie kostte 71,55 dollar en was daarmee 2 procent duurder dan donderdag.

Bedrijfsnieuws

In Parijs steeg vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield bijna 5,5 procent. Renault won 5 procent en ArcelorMittal circa 4,5 procent. Orange was een van de weinige verliezers en daalde meer dan een procent.

In de DAX verloor Deutsche Telekom meer dan 9 procent terrein en in Amsterdam daalde KPN circa anderhalf procent. Persbureau Bloomberg berichtte dat Amazon gesprekken voert met Amerikaanse telecombedrijven voor een goedkope of mogelijk gratis telefoondienst voor Prime-abonnees. Deutsche Telekom heeft een meerderheidsbelang in T-Mobile US.

In Frankfurt steeg koploper Covestro ruim 6 procent en BASF meer dan 4 procent. Adidas won bijna 6 procent en vastgoedbedrijf Vonovia ruim 5 procent.

In Amsterdam won Prosus ruim 4,5 procent, dankzij de koerswinst van Tencent in Hongkong.

In Londen deden grondstoffenaandelen goede zaken. Rio Tinto, Glencore en BHP wonnen gemiddeld zo'n 4 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot bijna 2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Damrak opgelucht na deal schuldenplafond VS

Door ABM Financial News op vrijdag 2 juni 2023
Views: 1.912

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gedaald, maar wist richting het weekend wel een deel van de verliezen weg te werken die midweeks ontstonden. Met een slot van 764,92 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis uiteindelijk 0,4 procent. Vorige week steeg de index licht, toen naar 767,86 punten.

"In een periode waarin de economische groei en inflatie afnemen, doen groeiaandelen het beter dan waardeaandelen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. En groeiaandelen zijn bijvoorbeeld op de beurs van Amsterdam beter vertegenwoordigd dan in Brussel.

Veel aandacht ging afgelopen week ook uit naar het akkoord over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Daarmee is een wanbetaling op de Amerikaanse staatsschuld ternauwernood voorkomen, volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. En dat is volgens de analist zowel een opsteker voor de Amerikaanse economie als voor president Biden.

Op macro-economisch vlak keken beleggers naar Europese inflatiecijfers. De inflatie in de eurozone koelde af van 7,0 tot 6,1 procent. De kerninflatie daalde van 5,6 naar 5,3 procent.

Toch verwacht econoom Carsten Brzeski van ING dat de Europese Centrale Bank nog niet klaar is met het verhogen van de rente. "Zoals we de afgelopen 12 maanden hebben geleerd, lijkt de ECB liever te ver te gaan met het verhogen van de rente dan voortijdig te stoppen."

Volgens de econoom riskeert de ECB zo wel een recessie. Uit inkoopdata bleek afgelopen week dat de industrie in de eurozone is gekrompen. Dat gold ook voor de Amerikaanse industrie. In China meldden officiële overheidsdata eveneens een krimp.

Economen van Nomura verwachten dat de ECB de rente nog twee keer verhoogt: in juni en juli.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuust

Ook het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid trok afgelopen week de aandacht. De werkgelegenheid groeide met 339.000 banen, waar 190.000 was voorzien. De werkloosheid steeg echter van 3,4 naar 3,6 en de loongroei kwam iets onder de verwachting uit, op 4,3 procent op jaarbasis.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News.

"De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht.

Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt.

"Powell had de rem er al wel op gezet", aldus Marey. Hij wil volgens de analist eerst zien in hoeverre alle renteverhogingen nu leiden tot meer voorzichtigheid onder banken bij het verstrekken van krediet.

Volgens Marey zal Powell de haviken willen overtuigen door te zeggen dat de Fed in juni pauzeert, en als de effecten van de laatste renteverhogingen te mager blijken, dat de rente dan in juli weer omhoog kan.

Zo'n 63 procent van de markt verwacht na het verschijnen van de banencijfers dat de Fed in juni een pauze inlast.

Vorige week werd bekend dat de PCE-inflatie in de VS in april is opgelopen, waardoor de kans op nog een renteverhoging door de Fed weer toenam tot ruim 60 procent. Tot aan het verschijnen van die tegenvallende inflatiedata ging een meerderheid van de markt uit van een pauze in juni. Inmiddels is dit dus opnieuw de verwachting.

Het Beige Book toonde in april en mei weinig verandering in de economische activiteit, terwijl het aantal openstaande vacatures in april onverwacht toenam.

"Dit wijst op een aanhoudend sterke arbeidsmarkt en dus een sterke positie voor consumenten. Het is een belangrijke aanjager van de groei van de Amerikaanse economie. Een recessie lijkt nog niet aanstaande, wat we ook terugzien in de verhoging van de winstverwachtingen voor beursgenoteerde bedrijven door analisten", aldus Simon Wiersma van ING.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0750. WTI-olie kostte circa 72 dollar en werd daarmee op weekbasis ruim een procent goedkoper in aanloop naar de bijeenkomst van OPEC+ op zondag. De markt sluit niet uit dat het kartel en zijn bondgenoten een verdere productieverlaging zullen aankondigen.

Stijgers en dalers

In de AEX deed koploper RELX goede zaken, met een plus van 4,5 procent op weekbasis. Sectorgenoot Wolters Kluwer steeg ruim 4 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een koopaanbeveling van Exane BNP voor Wolters Kluwer, dat een koersdoel hanteert van 125 euro.

DSM Firmenich was afgelopen week hekkensluiter met een verlies van ruim 6,5 procent. Financials stonden ook onder druk en halfgeleideraandelen als Besi, ASMI en ASML namen gas terug, na de koersexplosie een week eerder toen Nvidia met een kwartaalupdate kwam die de markt totaal verraste.

In de AMX noteerde Allfunds op weekbasis ruim 4 procent in het groen. Hier wees Vaan der Pol op een koopadvies van ABN AMRO Oddo voor het aandeel.

AMG ging aan kop, met een plus van 4,5 procent en bleef daarmee net Eurocommercial voor. Just Eat Takeaway belandde met een verlies van circa 9,5 procent op weekbasis onderaan in de Midcap.

Smallcap Ebusco won afgelopen week 3,5 procent. Ebusco heeft met de levering van batterijen voor een binnenvaartuig op waterstof de eerste stap gezet in de scheepvaart. Avantium ging aan kop met een plus van dik 10 procent. Fastned leverde bijna 7 procent in op weekbasis.

Azerion daalde ruim 2 procent na cijfers. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal meer omzet en zag de winstgevendheid aantrekken. Ook herhaalde Azerion de outlook en ziet het significant meer ruimte om kosten te besparen.

Berenberg verlaagde het advies voor Majorel van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd daarbij neerwaarts bijgesteld van 34,00 euro naar 30,00 euro, in lijn met het overnamebod van Teleperfomance. Het aandeel Majorel sloot vrijdag op 28,70 euro en verloor daarmee op weekbasis licht terrein.

Het lokaal genoteerde MotorK steeg bijna een procent op weekbasis. MotorK haalde 3 miljoen euro op met de plaatsing van ruim 1,3 miljoen aandelen bij aandeelhouder Lucerne.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Weinig spektakel op Damrak

Door ABM Financial News op maandag 5 juni 2023
Views: 2.292

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag zonder veel spektakel aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX daalde 0,2 procent naar 763,34 punten.

Na een sterke vrijdag, toen het Amerikaanse schuldenplafond werd verhoogd en er een erg sterk banenrapport in de VS werd gepresenteerd, besloten beleggers maandag om gas terug te nemen. Volgende week staan de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op de rol, en dat maakt dat er sprake is van de nodige risico-aversie.

"Er zit nog geen monetaire zomer in de weersverwachtingen", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Om de Europese Centrale Bank van mening te doen veranderen dat er wellicht nog twee renteverhogingen nodig zijn, moeten de hoopvolle signalen uit het inflatierapport van mei bevestiging krijgen. Met de bijkomende observatie dat de alsmaar lagere werkloosheid de monetaire haviken bijkomende argumentatie geeft om op de monetaire rem te blijven trappen en de renteverhogingen dus door te voeren."

De dienstensector in de eurozone bleek in mei iets minder hard gegroeid, terwijl die in China juist versnelde. Uit de VS kwamen tegenstrijdige berichten. Volgens S&P steeg het groeitempo, terwijl ISM de groei tot bijna nul zag terugvallen.

De euro/dollar handelde op 1,0710 en olie werd ruim een procent duurder. Saoedi-Arabië besloot vrijwillig om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag terug te verlagen. De rest van de productie-afspraken van OPEC+ bleef onveranderd.

Stijgers en dalers

In de AEX was IMCD koploper met een koerswinst van 1,2 procent. Heineken en KPN volgden met winsten van circa een half procent. ASMI en ABN AMRO eindigden bijna onderaan met verliezen van ongeveer 1,3 procent. Na het bereiken van het koersdoel van 390 euro besloot Degroof Petercam om het aandeel ASMI van de kooplijst te halen. UMG daalde zelfs 1,7 procent.

In de AMX wonnen CTP en Just Eat Takeaway 1,9 en 1,6 procent. Grubhub van Just Eat verlengde de samenwerking met Amazon Prime. Citi verlaagde het koersdoel voor Just Eat, maar herhaalde wel het koopadvies.

Alfen en Air France-KLM daalden 1,7 en 3,3 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Alfen flink, van 105 naar 86 euro.

Bij de smallcaps ging CM.com aan de leiding met een stijging van 8,6 procent. Nedap won 2,5 procent, maar Pharming en Avantium daalden 2,0 en 3,4 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend hoger. Alleen de Dow Jones index leed een klein verlies.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Door ABM Financial News op maandag 5 juni 2023
Views: 2.257

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd, waarbij de beurzen na de opening van Wall Street wegzakten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,5 procent tot 459,93 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 15.963,89 punten. De Franse CAC 40 daalde 1,0 procent bij een stand van 7.200,91 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 7.599,99 punten.

"De Europese markten zijn de week terughoudend begonnen met weinig positieve katalysatoren", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgende week staan de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op de rol, en dat maakt dat er sprake is van de nodige risicoaversie.

“Er zit nog geen monetaire zomer in de weersverwachtingen”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Om de Europese Centrale Bank van mening te doen veranderen dat er wellicht nog twee renteverhogingen nodig zijn, moeten de hoopvolle signalen uit het inflatierapport van mei bevestiging krijgen. Met de bijkomende observatie dat de alsmaar lagere werkloosheid de monetaire haviken bijkomende argumentatie geeft om op de monetaire rem te blijven trappen en de renteverhogingen dus door te voeren."

In de eurozone was maandag wel een forse daling van de producentenprijzen te melden, met 3,2 procent in april. Verder veerde de export in Duitsland op, maar was de onverwachte stijging van 1,2 procent niet overtuigend genoeg, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De dienstensector in de eurozone groeide intussen opnieuw sterk in mei, hoewel de index iets daalde, van 56,2 naar 55,1. In Duitsland groeide deze sector juist sterker. De Spaanse, Franse en Britse dienstensector lieten een groeivertraging zien in mei.

De olieprijs steeg ruim een procent, nadat Saoedi-Arabië aankondigde zijn productie in juni met 1 miljoen vaten per dag te verlagen, terwijl het oliekartel OPEC+ akkoord ging met een handhaving van de gezamenlijke productieverlagingen tot eind volgend jaar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0710. De dollar werd sterker na het Amerikaans banenrapport van vrijdag. De sterke banengroei in de VS fleurt de perspectieven voor de wereldeconomie op, maar vergroot de druk op de Fed om de rente te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen is over de hele wereld op zoek naar grondstoffen om batterijen voor elektrische auto's te maken, om minder afhankelijk te zijn van Chinese bedrijven, zei technologiedirecteur Thomas Schmall van de Duitse autofabrikant in The Wall Street Journal. Het aandeel steeg bijna een procent. Daimler Truck noteerde een bescheiden plus, terwijl Porsche aan kop ging in de Duitse DAX.

Deutsche Telekom ging voor het weekend nog onderuit, maar was maandag een duidelijke stijger in Frankfurt. Het aandeel won zo'n 1,5 procent. Zalando leverde bijna 4 procent in en belandde daarmee onderaan in de index.

Orange koerste ruim anderhalf procent hoger in Parijs en Renault won meer dan een half procen. Luxefabrikanten Kering, Hermès, LVMH en EssilorLuxottica stonden onder druk in de CAC 40. ABN AMRO Oddo werd negatiever over de hele sector. Hekkensluiter Pernod Ricard verloor 2,5 procent.

Safran daalde ruim een procent. Het Franse bedrijf aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend hoger, met een klein verlies voor de Dow Jones index.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit licht lager

Door ABM Financial News op dinsdag 6 juni 2023
Views: 1.861

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht lager gesloten. De AEX daalde 0,2 procent op 762,22 punten.

Beleggers hielden opnieuw het kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

"Nu bankiers van de Amerikaanse centrale bank gemuilkorfd zijn tot na het rentebesluit van volgende week, moeten de markten opnieuw beoordelen of we volgende week een pauze gaan zien, of dat we nog een renteverhoging van 25 basispunten krijgen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een meerderheid van de markt rekent nog altijd op een pauze in de renteverhogingen, maar volgende week verschijnen nog Amerikaanse inflatiecijfers die de Fed zal meenemen in het rentebesluit.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. De Duitse fabrieksorders daalden in april, waar op een flinke stijging was gerekend. De detailhandelsverkopen in de eurozone bleven in april stabiel.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op een onverwachte renteverhoging in Australië. "De centrale bank van Australië heeft vanmorgen onverwacht de beleidsrente met 25 basispunten verhoogd naar 4,1 procent om de hoge inflatie te beteugelen. In reactie op het nieuws lopen vooral de rentes op kortlopende Australische staatsobligaties op", zag Wiersma.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0695. WTI-olie werd iets goedkoper en kostte 72 dollar per vat.

Stijgers en dalers

Financiële waarden als ING en Aegon deden goede zaken. De winsten liepen richting de 2 procent. UBS verlaagde het koersdoel van Aegon maar handhaafde het koopadvies. NN Group daalde ruim 4 procent maar noteerde dan ook ex-dividend.

UMG ging aan kop in de hoofdindex, met een winst van ruim 2 procent. Shell daalde licht, ondanks dat Deutsche Bank hoge verwachtingen heeft voor de beleggersdag volgende week. De olieprijs staat vandaag echter weer onder druk. Verder kondigde Shell een desinvestering aan in Nederland, Duitsland en het VK.

"De aangekondigde olieproductieverlaging met 1 miljoen vaten per dag door OPEC-lid Saoedi-Arabië werd lauw ontvangen", aldus Wiersma van ING.

Ook halfgeleiders stonden onder druk. ASMI en Besi daalden 1 tot 2 procent. Randstad daalde rond een half procent na een koersdoelverlaging van ABN AMRO Oddo.

In de AMX was Galapagos koploper, met een winst van bijna 3 procent. De nieuwe strategie is gericht op het genereren van celtherapieën van de volgende generatie, merkte Kepler Cheuvreux op. De analist noemde de nieuwe data die het bedrijf presenteerde bemoedigend.

SBM Offshore verloor bijna 3 procent en Just Eat Takeaway ruim 4 procent.

In de AScX steeg Pharming ruim een procent. Azerion verloor dik 5 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam verdeeld.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Herweging levert geen nieuwe namen in AEX op

Door ABM Financial News op dinsdag 6 juni 2023
Views: 3.593

(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalherweging van Euronext Amsterdam heeft geen wijzigingen opgeleverd. Dit blijkt dinsdagavond uit een persbericht van het beursbedrijf.

De samenstelling van zowel de AEX, AMX als AScX blijft ongewijzigd.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten licht hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 6 juni 2023
Views: 1.796

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag licht hoger gesloten, na koersdalingen eerder op de dag. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent op 461,68 punten. De Duitse DAX klom 0,2 procent tot 15.992,44 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,1 procent tot 7.209,00 punten. De Britse FTSE eindigde 0,4 procent hoger op 7.628,10 punten.

Eerder op de dag stonden de beursgraadmeters nog licht lager. Beleggers bleven risicomijdend, in afwachting van de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank volgende week.

"Het optimisme van eerder deze week is bewolkt door hernieuwde zorgen over een dreigende recessie in Amerika, terwijl de repercussies van de bankencrisis terug lijken te komen om grote Amerikaanse kredietverleners de voet dwars te zetten.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees ook op een onverwachte renteverhoging in Australië, waar de beleidsrente met een kwart punt omhoog ging naar 4,1 procent om de inflatie te beteugelen. Vooral de rentes op kortlopende Australische staatsobligaties liepen op, zag Wiersma.

Op macro-economisch vlak was het rustig. De detailhandelsverkopen in de eurozone bleven in april stabiel, volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gerekend werd op een stijging van 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0695. WTI-olie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 71,95 dollar.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Sartorius aan kop, met een plus van 2,9 procent. Porsche, maandag nog koploper in de DAX, verloor bijna 2 procent en ook Zalando eindigde in het rood.

TotalEnergies was hekkensluiter in de CAC 40 en verloor bijna een procent. Ook Shell en BP stonden in Londen onder druk door de dalende olieprijs.

Farmacie-aandelen leidden de winsten in Brussel. Galapagos steeg 2,9 procent na een strategie-update. Ook UCB werd ruim een procent meer waard.

Luxe-artikelenmerken Hermès, LVMH en EssilorLuxottica verloren opnieuw licht terrein, na de daling van maandag.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden hoger rond sluitingstijd in Europa. De S&P500 index steeg een kwart procent, techbeurs Nasdaq 0,4 procent en de Russell 2000 index steeg zelfs 2,5 procent

De Amerikaanse beurzen sloten maandag lager. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit licht lager en Besi onderuit

Door ABM Financial News op woensdag 7 juni 2023
Views: 3.644

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten na een rustige handelsdag, maar met zwakke exportcijfers uit de VS en vooral China.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 761,61 punten. De Midkap-index daalde 0,4 procent.

"We zitten in een situatie dat mensen minder rekening houden met een recessie en het groeiverhaal ziet er steeds iets beter uit, maar aan de andere kant wordt er ook steeds minder rekening gehouden met renteverlagingen later dit jaar door de Fed", zeiden analisten van MRB Partners.

"Het voelt alsof de zomerse hondendagen al hier zijn", zei Neil Wilson van Finalto over de rust op de mondiale aandelenbeurzen. Na het monstercijfer voor het Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag is de volatiliteitsindex VIX gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis.

De Chinese export daalde in mei met 7,5 procent, gemeten in dollars, na een stijging met 8,5 procent in april. De verwachting van economen lag voor mei op een daling van 1,0 procent. De Chinese import daalde in mei op jaarbasis ook, met 4,5 procent. "De kans op meer stimuleringsmaatregelen in China is na vanmorgen verder toegenomen", meent investment manager Simon Wiersma van ING.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans bleek sterk te zijn opgelopen in april, tot bijna 75 miljard dollar, omdat ook hier de export daalde.

Volgens denktank Oeso blijft de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar wel in een bescheiden tempo groeien. De Amerikaanse groei zwakt wel verder af in 2024 door het verkrapte monetaire beleid.

De euro/dollar stond licht hoger op 1,0702.

De olieprijs steeg 2 procent, tot 73,02 dollar voor WTI-olie en 77,36 dollar voor Brent. In de namiddag bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week te zijn gedaald met 0,5 miljoen vaten ruwe olie, terwijl de voorraden benzine, diesel en stookolie met in totaal bijna 8 miljoen vaten stegen. De raffinaderijen draaiden op vollere capaciteit.

Stijgers en dalers

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,2 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux in aanloop naar de beleggersdag van de verzekeraar.

Shell won 1,1 procent dankzij de duurdere olie en Prosus daalde 0,2 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley.

De sterkste daler was Besi. Na de beleggersdag op dinsdag deed het aandeel een forse stap terug en sloot ruim 6 procent lager. UBS maakt zich zorgen over hoe snel hybrid bonding door de markt zal worden overgenomen, vooral bij smartphones. ING wees erop dat Besi de margedoelstelling wel verhoogde.

Bij de midkappers sloot Air France-KLM 2 procent hoger en bodemspecialist Fugro won 1,6 procent.

Dalers waren Allfunds Group, dat ruim 3 procent inleverde, en laadpalenbedrijf Alfen, dat 4 procent lager sloot.

Onder de smallcaps waren CM.com, Wereldhave en Ebusco bescheiden stijgers. Azerion sloot de gelederen met een verlies van 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd in Amsterdam stond de S&P500-index 0,2 procent lager.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 7 juni 2023
Views: 1.779

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 460,80 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 15.960,56 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 7.202,79 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.624,34 punten.

Vandaag bleek dat de Chinese export in mei fors is gedaald. Die daling herinnert de markt eraan dat de op één na grootste economie ter wereld maar langzaam herstelt, wat nieuwe zorgen over de wereldwijde economische groei aanwakkerde en zorgde voor weinig risicobereidheid onder beleggers.

"Het voelt alsof het Chinese herstel na het coronavirus een beetje vlak blijft en dit heeft negatieve gevolgen voor de wereldwijde groei", zei marktanalist Russ Mold van AJ Bell.

De groei van de wereldeconomie zal dit jaar dan ook vertragen. De groei zal volgens denktank OESO dalen van 3,3 procent in 2022 naar 2,7 procent in 2023, om weer te versnellen in 2024 tot 2,9 procent.

Op macro-economisch vlak werd woensdag verder bekend dat de Duitse industrie in april 0,3 procent meer heeft geproduceerd, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0693. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0669 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0693 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 1,4 procent hoger. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Bedrijfsnieuws

Atos heeft voor de periode tot en met 2026 voor het onderdeel Tech Foundations nieuwe doelstellingen geformuleerd en wil met het onderdeel in 2026 onder andere een brutoresultaat van 1,2 miljard euro hebben bereikt. De omzet zal in 2024 volgens Atos uitbodemen op circa 5 miljard euro. Het aandeel daalde 4,6 procent.

Inditex heeft in het eerste kwartaal van 2023 prima gepresteerd, zo bleek woensdag uit cijfers van het Spaanse modehuis, dat merken als Zara en Berhska vertegenwoordigt. Het aandeel won 5,7 procent.

De koers van het aandeel Besi daalde na de beleggersdag van dinsdag met 6,3 procent. De margedoelstelling werd verhoogd, maar volgens UBS zijn er wat zorgen over de timing van de adoptie van hybrid bonding.

Op de beurs in Parijs ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 3,4 procent. STMicroelectronics steeg 3,2 procent. Het halfgeleiderbedrijf start een joint venture met het Chinese Sanan Optoelectronics, om siliciumcarbide-wafers te produceren in Chongqing. Renault was met een verlies van 2,5 procent de sterkste daler in Parijs.

In Frankfurt won Infineon Technologies 3,0 procent, terwijl Symrise 3,0 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 4.281,89 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit licht lager

Momenteel weinig impulsen voor beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag dicht bij huis gebleven. De AEX daalde 0,1 procent op 760,94 punten.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets zoeken de markten naar een nieuwe katalysator die de koersen verder omhoog moet jagen. Volgende richtpunt is het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week woensdag.

"Toen de Fed haar laatste notulen bekendmaakte, dachten veel handelaren dat de Fed helemaal klaar was met de renteverhogingscyclus en dat een pauze een zeer waarschijnlijk scenario was voor het Amerikaanse monetaire beleid. Maar de verrassende renteverhogingen van de Australische en Canadese centrale banken recent, hebben het beeld enigszins veranderd; van beide banken werd niet verwacht dat ze de rente zouden verhogen, maar dat deden ze wel vanwege de immense inflatiedruk", aldus Aslam.

De meerderheid van de markt rekent er nog altijd op dat de Fed volgende week een pauze inlast. Na het verschijnen van de wekelijkse steunaanvragen uit de VS, die uitkwamen op het hoogste niveau sinds oktober 2021, is de kans op een verhoging van 25 basispunten zelfs nog kleiner geworden, zo'n 28 procent, ten opzichte van 35 procent voorafgaand aan de arbeidsmarktdata. Wel verwacht bijna 50 procent van de markt dat de Fed in juli alsnog zal verhogen met 25 basispunten.

Verder bleek donderdag uit Europese bbp-cijfers dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal van 2023 licht is gekrompen, nadat eerdere ramingen nog een minieme groei lieten zien. Het bruto binnenlands product van de eurozone kromp met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerdere ramingen kwamen uit op 0,1 procent groei.

"Hier komt de stagnatie", zei econoom Carsten Brzeski van ING. Nu de economische vooruitzichten somberder worden en de inflatie daalt, worden de argumenten voor nog meer renteverhogingen door de ECB zwakker, aldus Brzeski. "Dat gezegd hebbende, zal de ECB dit waarschijnlijk negeren", verwacht de econoom. Brzeski verwacht volgende week een renteverhoging van 25 basispunten en houdt ook de deur open voor verdere verhogingen.

De euro/dollar noteerde richting het slot op 1,0782. WTI-olie werd een half procent goedkoper. De productieverlaging die Saoedi-Arabië beloofde bij de OPEC+ vergadering afgelopen weekend heeft weinig geholpen om de olieprijs te laten stijgen, constateert energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken Energy Research in een rapport.

Stijgers en dalers

Randstad, Philips en NN Group behoorden tot de grootste stijgers in de AEX, met winsten van rond de 1,5 procent. Aegon steeg licht. NN en Aegon konden profiteren van een positief analistenrapport van RBC.

DSM Firmenich was hekkensluiter in de hoofdindex met een verlies van 3 procent. KPN en Heineken leverden circa een procent in.

In de AMX deed OCI goede zaken, met een plus van circa anderhalf procent. Just Eat Takeaway leverde dik 5 procent in. Verder daalden Basic-Fit en CTP ruim 2 procent.

CM.com was de winnaar onder de kleine fondsen, met een plus van ruim anderhalf procent. Azerion liet 5 procent gaan.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren donderdag rond het slot duidelijk in het groen

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen vlak tot licht hoger gesloten

Door ABM Financial News op donderdag 8 juni 2023
Views: 1.558

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag vlak tot licht hoger gesloten, met uitzondering van de Britse beurzen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 460,70 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 15.989,96 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 7.222,15 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.599,74 punten.

Het ontbrak de Europese aandelenmarkten donderdag aan momentum, terwijl beleggers uitkijken naar de beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank volgende week voor beleidsbeslissingen.

De taal van de Fed in mei wekte de indruk dat we in juni waarschijnlijk een pauze kunnen verwachten, zei CMC Markets. "Dit lijkt nog steeds de meest waarschijnlijke uitkomst te zijn, maar de renteverhogingen van deze week hebben het water enigszins vertroebeld", voegde CMC toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal licht is gekrompen, nadat eerdere ramingen nog een minieme groei lieten zien. Het BBP kromp op kwartaalbasis met 0,1 procent. Op jaarbasis groeide de economie in het eerste kwartaal met 1,0 procent.

Ondanks de krimp verwacht econoom Carsten Brzeski van ING niet dat de ECB van koers zal veranderen. Hij verwacht volgende week een renteverhoging met 25 basispunten en sluit verdere verhogingen daarna niet uit.

De euro/dollar noteerde op 1,0782. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0717 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0699 op de borden.

Olie noteerde donderdag circa één procent lager.

Bedrijfsnieuws

Op de beurs van Parijs ging Alstom aan kop met een winst van 2,7 procent, Stellantis steeg 1,9 procent en Michelin noteerde 1,7 procent hoger. Worldline daalde 1,2 procent.

Op de beurs van Frankfurt won Heidelberg 2,4 procent. Commerzbank steeg 2,2 procent. Hannover Rueck noteerde 3,5 procent lager.

In Amsterdam verloor ASML 0,8 procent, Besi daalde 0,1 procent, terwijl ASMI 0,1 procent hoger noteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 4.283,50 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX houdt schade beperkt

Door ABM Financial News op vrijdag 9 juni 2023
Views: 2.136

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 759,32 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen.

Het Damrak trapte vrijdag op de rem in aanloop naar de rentebesluiten volgende week van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op respectievelijk woensdag en donderdag.

De sterker dan verwachte stijging van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS ondersteunde het sentiment, aangezien dit de kans verkleint dat de Fed de rente volgende week verhoogt, maar de uitkomst blijft volgens marktvolgers onzeker en beleggers blijven daarom op hun hoede.

Dat de ECB de rente zal verhogen, lijkt een zekerheidje.

"De renteverhogingen deze week in Australië en Canada hebben beleggers zenuwachtig gemaakt, dus voorzichtigheid zou wel eens de boventoon kunnen voeren in de eerste helft van volgende week", zei IG.

ING blijft van mening dat de Fed de beleidstarieven op 14 juni ongewijzigd zal laten. De bank verwacht dat er binnen het comité enige onenigheid zal zijn en dat tegenvallende inflatiecijfers, die dinsdagmiddag verschijnen, het besluit om de rentes ongemoeid te laten,het maar net zal halen. "Hoe dan ook, de Fed zal de deur open laten voor verdere rentebewegingen", waarschuwde ING.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse industrie in april 12,1 procent minder heeft geproduceerd, na een afname met 3,7 procent in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,0754. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0772 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0784 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel stabiel.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door UMG met een winst van 1,4 procent, gevolgd door Aegon en NN Group met winsten van 0,9 procent. De rode lantaarn was voor IMCD met een verlies van 5,9 procent. DSM Firmenich verloor 2,1 procent en Akzo Nobel daalde 1,8 procent.

De 'chippers' deden het ook goed. Besi steeg 0,9 procent, terwijl ASML 0,6 procent won en ASMI 0,1 procent hoger noteerde.

In de AMX won CTP 2,1 procent, Basic-Fit steeg 2,0 procent en Fagron verloor 1,6 procent.

In de AScX ging CM.com aan kop met een winst van 6,2 procent. Azerion daalde 2,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 4.301,49 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Door ABM Financial News op vrijdag 9 juni 2023
Views: 1.399

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 460,01 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,3 procent op 15.949,84 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,1 procent bij een stand van 7.213,14 punten. De Britse FTSE sloot 0,5 procent lager op 7.562,36 punten.

"Het was weer een rustige dag voor de Europese markten aan het einde van een wisselvallige maar richtingloze week waarin beleggers probeerden de volgende grote katalysator te vinden om de volgende beweging te stimuleren", legde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets uit.

Beleggers wachten op de rentebesluiten van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank, die volgende week op de agenda staan.

Het sentiment op de markt blijft ondertussen onzeker, wat onder andere te maken heeft met tegenvallend nieuws uit China. Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild waren de Chinese inflatiegegevens voor de maand mei behoorlijk verontrustend.

De producentenprijzen daalden met 4,6 procent. De inflatie kwam uit op 0,2 procent. Als de fabrieksprijzen zo sterk dalen, dan is dat geen goed nieuws voor de inflatie.

Als de op één na grootste wereldeconomie ernstige tegenwind krijgt, zal dat gevolgen hebben voor de rest van de wereld. In Europa zullen Duitse exporteurs naar China de dupe worden. De invoer van grondstoffen in China kan dalen, met gevolgen voor de exporteurs van grondstoffen.

Goldman Sachs ziet evenwel heil in Europese aandelen. "Europese aandelen worden verhandeld tegen een grotere korting dan normaal ten opzichte van Amerikaanse aandelen: De bedrijven in de regio wisselen van eigenaar tegen ongeveer 13 keer de verwachte consensuswinst, tegenover ongeveer 19 keer voor hun Amerikaanse tegenhangers. Deze korting is de grootste in meer dan tien jaar en ligt ruim onder de mediaan van 20 procent in de afgelopen 20 jaar", aldus de analisten.

De euro/dollar noteerde richting het slot op 1,0754. WTI-olie werd een half procent duurder.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deed Vonovia goede zaken, met een plus van ruim 3 procent. Rheinmetall steeg dik anderhalf procent. Hekkensluiter in de DAX was Brenntag, met een verlies van ruim 4 procent. Ook Symrise daalde zo'n 4 procent.

In Parijs ging Teleperformance aan kop, met een winst van ruim 3,5 procent. Unibail-Rodamco-Westfield steeg bijna 2 procent. Onderaan in de CAC 40 stond Eurofins Scientific. Het aandeel verloor dik 2,5 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen hoger.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX neemt gas terug

Door ABM Financial News op vrijdag 9 juni 2023
Views: 1.651

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week gedaald. Met een slot van 759,62 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis 0,7 procent. Vorige week verloor de index licht terrein, toen op een slot van 764,92 punten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets kijken beleggers uit naar een nieuw focuspunt voor de beurzen. "In de afgelopen weken ging het over Amerikaanse schulden en de belangrijkste bedrijven zijn al met cijfers gekomen. Beleggers hebben een nieuwe aanjager nodig om de beurzen verder te laten stijgen."

Beleggers hielden afgelopen week het kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Ook de Europese Centrale Bank komt volgende week met zijn rentebesluit.

"Nu bankiers van de Amerikaanse centrale bank gemuilkorfd zijn tot na het rentebesluit van volgende week, moeten de markten opnieuw beoordelen of we volgende week een pauze gaan zien, of dat we nog een renteverhoging van 25 basispunten krijgen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een meerderheid van de markt rekent nog altijd op een pauze in de renteverhogingen, maar volgende week verschijnen nog Amerikaanse inflatiecijfers die de Fed zal meenemen in het rentebesluit. Na het verschijnen van de wekelijkse steunaanvragen uit de VS, die donderdag uitkwamen op het hoogste niveau sinds oktober 2021, is de kans op een verhoging van 25 basispunten zelfs nog kleiner geworden, xxx procent, ten opzichte van 35 procent voorafgaand aan de arbeidsmarktdata. Wel verwacht bijna 50 procent van de markt dat de Fed in juli alsnog zal verhogen met 25 basispunten.

"Toen de Fed haar laatste notulen bekendmaakte, dachten veel handelaren dat de Fed helemaal klaar was met de renteverhogingscyclus en dat een pauze een zeer waarschijnlijk scenario was voor het Amerikaanse monetaire beleid. Maar de verrassende renteverhogingen van de Australische en Canadese centrale banken afgelopen week, hebben het beeld enigszins veranderd; van beide banken werd niet verwacht dat ze de rente zouden verhogen, maar dat deden ze wel vanwege de immense inflatiedruk", aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Chinese exportcijfers. Die vielen tegen. In dollars nam de export in mei met 7,5 procent op jaarbasis af. In april steeg de export nog met 8,5 procent. De verwachting van economen lag voor mei op een daling van 1,0 procent. De Chinese import daalde in mei op jaarbasis ook, met 4,5 procent.

"De kans op meer stimuleringsmaatregelen in China is na vanmorgen verder toegenomen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Vrijdag stonden er inflatiecijfers in China op de agenda. De consumentenprijzen stijgen nog maar heel licht en de producentenprijzen dalen steeds harder. Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild betekent die daling van de producentenprijzen dat het risico op deflatie steeds groter wordt.

Verder bleek uit Europese bbp-cijfers dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal van 2023 licht is gekrompen, nadat eerdere ramingen nog een minieme groei lieten zien. Het bruto binnenlands product van de eurozone kromp met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerdere ramingen kwamen uit op 0,1 procent groei.

"Hier komt de stagnatie", waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING. Nu de economische vooruitzichten somberder worden en de inflatie daalt, worden de argumenten voor nog meer renteverhogingen door de ECB zwakker, aldus Brzeski. "Dat gezegd hebbende, zal de ECB dit waarschijnlijk negeren", verwacht de econoom. Brzeski rekent volgende week op een renteverhoging van 25 basispunten en houdt ook de deur open voor verdere verhogingen.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0775, licht hoger dan vorige week. WTI-olie kostte vrijdag 71 dollar per vat en werd daarmee op weekbasis rond een procent duurder.

Energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken Energy Research concludeerde dat de Saoedische energieminister Prins Abdulaziz Bin Salman blijkbaar geen medestanders vond tijdens het recente OPEC+ overleg, en daarom besloot eigenhandig de olieproductie tijdelijk extra te verlagen met een miljoen vaten per dag in de maand juli.

Van Cleef vindt vooral de moeizame discussie rondom de productiequota interessant. De Verenigde Arabische Emiraten proberen al geruime tijd een groter quotum te krijgen, omdat ze zich in hun groei geremd vinden na investeringen in hun productiecapaciteit.

Stijgers en dalers

Financiële waarden deden afgelopen week goede zaken. Koploper Aegon steeg ruim 4 procent. UBS verlaagde het koersdoel van Aegon, maar handhaafde het koopadvies. Verder kwam RBC met een positief analistenrapport over Aegon en NN Group. NN daalde ruim 4 procent, maar noteerde afgelopen week dan ook ex-dividend. ING won een procent.

ArcelorMittal steeg op weekbasis ruim 2 procent. Shell won bijna een procent. Deutsche Bank en UBS hoge verwachtingen voor de beleggersdag volgende week. Verder kondigde Shell een desinvestering aan in Nederland, Duitsland en het VK.

Hekkensluiter in de hoofdindex was DSM, met een min van ruim 7,5 procent. Besi deed een stap terug na de beleggersdag van dinsdag en verloor op weekbasis ook zo'n 7,5 procent. UBS maakt zich ook wat zorgen over de timing van de adoptie van hybrid bonding, vooral bij smartphones. Bank of America verlaagde om die reden het koersdoel voor Besi flink en haalde het aandeel van de kooplijst. Maar ING wijst erop dat de margedoelstelling wel werd verhoogd door Besi.

In de AMX deed Galapagos goede zaken, met een winst van bijna 4 procent op weekbasis. De nieuwe strategie is gericht op het genereren van celtherapieën van de volgende generatie, merkte Kepler Cheuvreux op. De analist noemde de nieuwe data die het bedrijf presenteerde bemoedigend.

AMG ging aan kop met een plus van ruim 4,5 procent. Alfen leverde op weekbasis 8,5 procent in en Just Eat Takeaway zo'n 7 procent.

In de AScX gingen de handen op elkaar voor CM.com, dat bijna 17 procent won. Azerion leverde op weekbasis 18 procent in.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Halfgeleiders in trek in lichtgroene AEX

Door ABM Financial News op maandag 12 juni 2023
Views: 2.401

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is een belangrijke week voorzichtig positief begonnen. Aangevoerd door halfgeleideraandelen steeg de AEX maandag 0,1 procent op 760,34 punten.

"De economische kalender staat vol vuurwerk en sommige daarvan zouden de huidige rally een flinke dreun kunnen geven. Dit is de week waarin we de Amerikaanse inflatiecijfers gaan zien en de Fed-vergadering", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Voorafgaand aan het Amerikaanse rentebesluit verschijnen dinsdag belangrijke inflatiecijfers in de VS. Gerekend wordt op een kerninflatie van 5,3 procent in mei. Dat zou een daling zijn van de 5,5 procent in april.

De meerderheid van de markt rekent er nog altijd op dat de Fed deze week een pauze inlast. Wel verwacht bijna 55 procent van de markt momenteel dat de Fed in juli alsnog de rente zal verhogen met 25 basispunten en iets meer dan 15 procent denkt zelfs aan een renteverhoging van 50 basispunten.

De Europese Centrale Bank lijkt haar basisrente donderdag met nog eens 25 basispunten te verhogen, verwacht de markt, ondanks dat de economie in de eurozone verzwakt en de inflatie afkoelt.

Kepler Cheuvreux verwacht na donderdag nog één renteverhoging, net als Goldman Sachs. In juli gaat de rente vermoedelijk nog eens met 25 basispunten omhoog, waarmee de depositorente uitkomt op 3,75 procent.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0751. WTI-olie werd bijna 5 procent goedkoper en kostte daarmee weer minder dan 70 dollar. Volgens Aslam creëert dit "een gevoel van onbehagen bij het OPEC-kartel."

Stijgers en dalers

ASMI en Besi gingen aan kop in de AEX. ASMI won ruim anderhalf procent en Besi meer dan 2 procent.

Hekkensluiter DSM Firmenich verloor meer dan 2 procent. Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano gaat het hierbij om een optelsom van negatieve berichtgeving over het bedrijf. De fusie tussen DSM en Firmenich blijkt toch vooral in het voordeel te werken van Firmenich en haar aandeelhouders, zei de analist tegen ABM Financial News.

In de AMX won Alfen ruim 4 procent. Batenburg Techniek en Alfen gaan jaarlijks 500 prefab transformatorstations aan netbeheerder Stedin leveren om het elektriciteitsnet uit te breiden. De contracten met een waarde van 160 miljoen euro lopen minimaal vier jaar en maximaal acht jaar.

Allfunds sloot 1,5 procent hoger. Inpost verloor ruim 2 procent.

In de AScX won Azerion ruim 14 procent. Nedap en NSI sloten ruim een procent lager.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot hoger.

Bron: ABM Financial News
5.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.156,00 +1,65%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.014,58 +1,57%
 US30^ 38.463,97 +0,56%
 Nasd100^ 17.475,55 +1,54%
 US500^ 5.072,70 +1,11%
 Japan225^ 37.853,71 +0,34%
 Gold spot 2.326,18 -0,05%
 EUR/USD 1,0706 +0,51%
 WTI 83,09 +1,27%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%